Oh hát ez nagyon szomorú dolog... Kisenosato benne volt a pakliban mindvégig, de hogy Takayasu is visszalép a tornáról, igazi csapás nekem. Főleg, hogy a korábbi hírek szerint Tochinoshin sem 100%-os. Végre megvettem az új lakásom, nagy projektor meg vászon be van izzítva, azt reméltem, látok egy jó izgalmas tornát majd az új rendszeremen, aztán meg a kedvenceim kidőlnek... Remélem azért lesz valami nem várt kiemelkedő teljesítmény, mint legutóbb Kaisei volt, vagy tavaly nyáron Aoiyama, akikért lehet majd izgulni. Valahogy nincs kedvem egy kiszámítható Hakuho, vagy egy Kakuryu győzelemhez...
nem sokáig teheti meg. ha most sem indul, júliust már nem hagyhatja ki, mert visszavonultatják. valójában kise pontosan tudja, hogy csak akkor érdemes visszatérnie, ha teljes erőbedobással tud sumozni, ellenkező esetben vége a játéknak.
ha most mégis úgy dönt, hogy elindul, akkor nagyon oda kell tennie magát, két három vereségnél több már nagyon necces, visszalépésről meg szó sem lehet, ezért érthető, hogy a lehető legjobb formában szeretne visszatérni és a hírek szerint ettől még mindig messze van.
a basho előtti küzdőedzésekről szóló híreket érdekességképpen hozom ide, habár elég jól mutatja egy rikishi pillanatnyi formáját, azért messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni ezekből. láttam én már kirobbanó formában harcoló terunofujit pár nap után visszalépni a tornától.
most például hakuho nyújtott önmagához képest gyenge teljesítményt (8:9) ichinojo és yutakayama ellen. yutakayamát összességében megverte, de azért egymásután ötször kikapott tőle, míg ichinojotól kikapott 2:4-re.
eközben kakuryu nyomott egy 17:0-át, bár nem tudom kik ellen. tochinoshin ezúttal mitakeumi, tochiozan és aoyama ellen ment 8:9-es eredménnyel.
kisenosato nem edzett tegnap... nekem van egy olyan érzésem, hogy nem fog indulni.
Neee, ha Takayasu nem lesz ott ezen a tornán, akkor a közeljövőbeli Jokozuna álmai szertefoszlanak. Ha Hakuho tényleg bomba formában van akkor nem lesz túl izgalmas a torna... Amúgy Hakuho lehet, hogy olyan a szumóba, mint Federer a teniszbe. A korosodását úgy próbálja ellensúlyozni, hogy nem minden tornán vesz már részt. De ahol részt vesz, ott hengerel.
úgy néz ki, "nem fog hiányozni", takayasu tegnapi vállsárülése után elég egyoldalúnak ígérkezik ez a basho, ugyanis hakuho pusztító formát mutat a felkészülési meccseken
kisenosatorol is vannak valamivel kedvezőbb hírek, tegnap pihenőt tartott, ma pedig az oguruma beyaba látogatott, ahol yoshikazével edzett, 9:0-ás eredménnyel. egyelőre azonban még mindig nincs megerősítés arról, hogy indul-e a májusi tornán.
Tegnap Kiseonsato a Kasugano beyában (Tochinoshin) vett részt küzdő edzésen. A hírek szerint kifejezetten gyenge teljesítmény nyújtott, hangosan elégedetlenkedett saját teljesítményén. A helyszínen lévő egykori sumos Mainoumi (ma tv kommentátor) beszámolója szerint látszik rajta, hogy rettenetesen akar, de nem megy neki, erőtlen.
Kise Tochinoshinnal lenyomott egy 11 küzdelmes párviadalt, amit a grúz 9-2-re (!!) megnyert. A beszámolók szerint az kettő db. megnyert meccse is elég karcos, volt, ha Tochinoshin elkapta az övét, akkor gyakorlatilag vége is volt a küzdelemnek.
egyes hírek szerint tochinoshin a shodai elleni küzdelme közben sérült meg a jungyon. azóta már többféle vizsgálaton és kezelésen is átesett, operációról egyelőre nincs szó, nem is lehet, mert ahogy korábban írtam, tochinoshinnak most van lehetősége megcélozni az ózeki rangot. "érzetre olyan, mint egy részleges ficam, vannak napok, amikor jobb, vannak amikor fájdalmat érzek. Nem akarok panaszkodni, nem tudom hány év van még bennem, de ez lehet az utolsó esélyem hogy ózekivé léptessenek elő"
a basho előtt valószínűleg egy mri vizsgálaton is átesik majd.
tochinoshinnak abba kellett hagynia az edzéseket, mert megint rásérült a problémás térdére. nyilatkozata szerint ha nem enyhül a fájdalma, akkor képtelen lesz szumóra.
mivel elvileg mehetne az ozeki rangért, attól félek megint telenyomják injekcióval hogy küzdeni tudjon, és a nyilatkozata is erre enged következtetni, (ha nem enyhül a fájdalma) aminek hosszútávon durva következményei lehetnek...
közben kisenosato megkapta a vadiúj tsunáját, amit egy kicsit szorosnak talált. Még mindig nem döntötte el, hogy indul-e a májusi tornán, bár a tornák közötti jungyon jól szerepelt, viszont ott rajta kívül nem volt más yokozuna.
Futahaguroval kapcsolatban mindenhol azt írják, hogy visszavonultatták. Egészen pontosan a meghallgatása nélkül a tanács egyhangúlag elfogadta a visszavonulási kérelmét. :)
Hivatalosan maguk döntöttek, nem a tanács. Hogy erre kellett-e figyelmeztetni őket, vagy maguktól belátták, hogy a dolog vállalhatatlan, arról nem szól a fáma. Én a másodikra tippelek.