A szacharózért elnézést, igen, baromságot írtam, igen, a szacharóz alfa-D-glükopiranozil-béta-D-fruktofuranozid, vagyis egy glükóz és egy fruktóz molekulából áll, és ha megtudná a biokém tanárom, hogy mit írtam le, sikítva tépdesné a haját, hogy átengedett. Agyzsibbadásom volt, hülyeséget írtam. (De ezt már elismertem a 799-es hozzászólásomban.)(Még Petike is megbocsátott.)
A hormonális szabályozás nem a hirtelen történő nagy változásokra van kitalálva, arra ott az idegrendszer.
Lentebb te az okokat idézted a diabetes szakértőitől, én azt írtam, hogy hajlamosabbá tesz (táplálkozástanászok véleménye). Ez azt jelenti, hogy pl. ha felszálsz a tömött 7-es buszra az nem okozza közvetlenül, hogy letapossák a lábad, de hajlamosabbá tesz a letaposottlábúságra, mintha a Margit-szigeten sétálnál.
A megdobás nálam azt jelenti, hogy hirtelen nagy mértékben megnöveli. A poliszacharidok pl. azt csinálják, hogy fokozatosan bomlanak, ezáltal a vérbe is fokozatosan kerülnek, így a glükózszint lassan emelkedik, majd hosszú ideig stagnál, végül lassan csökken, tehát semmi megdobás. A hormonális szabályozás ehhezalkalmazkodott. Mikor hirtelen megnő a glükózszint, az valami vészhelyzetet "jelez" a szevezetnek, mivel természetes körülmények között csak ilyenkor történik (adrenalin, stb....).
Én úgy értem, hogy az enzimek katalizátorok, és nem vitaminok, de (ugye érted) az enzimek működéséhez is kellenek általában bizonyos anyagok, hogy el tudják látni a feladatukat (pl. az ATP, hogy az egyik legáltalánosabbat emlitsem, ami a reakció során elbomlik és a szervezetnek pótolni kell a glükolízis, terminális oxidáció, stb. révén), a vitaminok között is vannak ilyenek.
>szacharózból áll, ami egy két glükózból álló diszacharid
Hmm, en ugy tanultam hogy egy glukozbol meg egy fruktozbol... :)
>Ezek a glükózszint ingadozások megterhelik a szervezetet, a hasnyálmirigyet, és nem okozzák, de hajlamosabbá tesznek a cukorbetegségre
[sigh] A hormonalis szabalyozas pont azert van kitalalva, hogy szabalyozzon. Ne fabrikaljatok mar remtorteneteket minden termeszetes folyamat kore.
A hajlamosabba teteles reszt meg pont a diabetes szakertoi nem tamasztjak ala, mint lentebb toluk ideztem, de ugy latszik mindenki mindent jobban tud. Te is visszagondolhatnal az elettan szigorlatra tanultakra. :-(
>Az természetes ételekben található cukrok vagy poliszacharidok - melyek lassabban bomlanak le, és fokozatosan hosszabb idő alatt szívódnak föl - , vagy a szacharóz mellett egyébb egyszerűbb cukrokat is tartalmaznak - melyek nem dobják meg a glükózszintet.
Teljesen _hasonlo_ modon megdobjak, es ez a megdobas semmifele problemat nem okoz. Kiveve termeszetesen azokat az embereket, akiknek _van_ specialis anyagcserezavara, pl. _mar_ cukorbetegek. Es nekik ertelemszeruen megfelelo dietat kell tartaniuk az egeszseguk megorzese erdekeben -- de ezt *hiba* a tobbi embernek eloirni, vagy akar tanacsolni.
>A glükóz anyagcseréhez szükségesek vitaminok, melyek elhasználódnak a reakciók során, ezek a növényekben egy csomagolásban vannak a cukrokkal (2in1).
Ugy erted hogy az enzimek nem katalizatorkent szerepelnek a reakcioban hanem reagenskent, es a hasznalattol bomlanak le? Ideje lenne ujra elolvasn a vonatkozo reszeket.
Viatminokat kell felvenni a megfelelo mennyisegben, de ezek nyugodtan johetek akarhonnan es akarmikor -- mire az, amit a cukorral szimultan felveszel beepul a helyere a cukorral felvett CHO mar a sokadik molekulaban van, vagy reg eltunt a szervezetbol.
Nem baj, a fontos az, hogy a lenyeggel kapcsolatban nem cafoltal meg. Ez nekem eleg is, akkora butasagot megsem irtam :) Mar jo a napom, petike egyetert velem. :)))
Igazad van, most egy hatalmas baromságot írtam (még szerencse, hogy jártam pár évet kémia tanár szakra is - képzeld, ha nem jártam volna, miket irogatnék!).
Amúgy ettől az igen kínos bakitól eltekintve a többi áll.
A finomított fehércukor szinte kizárólag szacharózból áll, ami egy két glükózból álló diszacharid, mely gyorsan lebomlik, és megdobja a vér glükózszintjét. A hasnyálmirigy erre van kihegyezve, és hirtelen nagyobb mennyiségű inzulint kell kiválasztania, mely lenyomja a vér glükózszintjét, de mivel nincs több glükóz utánpótlás, a glükózszint alacsonyabb marad, aztán jön a szervezet többi szabályozó rendszere, és teszi a dolgát. Ezek a glükózszint ingadozások
megterhelik a szervezetet, a hasnyálmirigyet, és nem okozzák, de hajlamosabbá tesznek a cukorbetegségre.
Az természetes ételekben található cukrok vagy poliszacharidok - melyek lassabban bomlanak le, és fokozatosan hosszabb idő alatt szívódnak föl - , vagy a szacharóz mellett egyébb egyszerűbb cukrokat is tartalmaznak - melyek nem dobják meg a glükózszintet.
A glükóz anyagcseréhez szükségesek vitaminok, melyek elhasználódnak a reakciók során, ezek a növényekben egy csomagolásban vannak a cukrokkal (2in1).
"Es ezek a hianyok tisztan taplalkozasi okra visszavezetve igen ritkak"
Na ez nem igaz, ezek a hianyok igen gyakoriak. Ezert szedetnek pl terhes nokkel folsavat, mert szinte mindenkiben hianyzik, csak te ferfikent nem eszleled, de a hianya velocsozarodasi rendellenesseget okozhat. Nem fogok hosszu listat irni neked, nezz utana. A finomitott elelmiszerek NEM tartalmazzak meg a feldolgozasukhoz szukseges anyagokat sem, es a kerdes igen leegyszerusito nezetere utal azt hinni, hogy elelunk kizarolag szenhidraton, zsiron es feherjen. Az altalad emlitett citratkor sem mukodik krom es cink nelkul.
Pontosan micsoda? Kifejtened ennek a jelentoseget a targyalt temaban?
>Az ordog a reszletekben lakozik, mint tudjuk
Bizonyara tudja, aki ismeri a reszleteket.
>Ezt NEM tanitjak.
idike, lehet hogy te nem jartal iskolaba, bagy egyszeruen nem vetted kezedbe a biologia konyvet, de attol meg nem lehet mondani, hogy "nem tanitjak". A biologia konyv ott van, az anyag benne van, emesztoenzimek, fontos hormonok, glikolizis, citratkor, miegymas. Muvelodj legalabb az erettsegi szintjen. Akkor nem dolnel be mindenfele amitasnak.
>es a feldolgozasahoz cinket es kromot (es mast) von el az amugysem tul boseges asvanyianyag raktarakbol
Huha. At kene akalulni scifi forumma. Tobbiek kedveert erdemes leszogezni, hogy a szenhidrat-anyagcsereben eleg sok enzim vesz reszt, ezek kozott vannak kulonfele fem prosztetikus csoporttal ellatottak, de azok koszinik szepen jol elvannak a helyukon, es nem a pillanatnyi cukorfelvetel fogja oket ideoda rangatni.
A nem finomitott barnacukor/melasz/mez (nem a festekkel barnitott finomitott kristalycukor) viszont tartalmazza a feldolgozasahoz szukseges cinket es kromot, ergo nem kell a szervezet tartalekaihoz nyulni, tehat marad az egyeb fontos funkciokra beloluk
jujha. Ez roppant tudomanyosan hangik, a laikusokat biztos be lehet vele etetni vagy riogatni, kar hogy akkora okorseg hogy ihaj.
A tortenetben annyi agazsag-alap van, hogy a szervezetnek szuksege van bizonyos mennyisegu nyomelemre. A vassal kapcsolatban mar tultargyaltuk azt, hogy eleg sokfele forrasbol fel lehet ezeket venni, es az egyetlen lenyeges pont, hogy a szervezet ne legyen ezek hianyaban. Es ezek a hianyok tisztan taplalkozasi okra visszavezetve igen ritkak, ahol meg lehet figyelni egyeb okok szoktak a hatterben lenni, speci defektusok, vagy *altalanos* hiany sok mindenbol az egesz belcsatornat erinto taritos problemak miatt. (pl. idult alkoholistaknal).
A cukorbetegsekkel kapcslatban:
Baranyi Eva & al: Tenyek es adatok - Diabetes Mellitus c. konyvbol:
2-es tipusu [insulinrezisztenciak, szekrecios zavarok, relativ inzulinhiany, ...]
sokfele ok es tenyezo van megadva, ami nekunk fontos:
4.3.4.4 Az etrend szerepe (88.o)
"Onmagaban az etrendnek, meg a tulsagosan sok edesseg- es szenhidratfogyasztasnak sincs kozvetlen szerepe a cukorbetegseg kialakulasaban.Legfeljebb kozvetve, elhizast okozva karos. telitett zsirok boseges fogyasztasa kedvezotlenul befolyasolja a verlipiek szintjet, insulinrezisztenciat okoz, es igy szerepet jatszhat a cukorbetegseg kialakulasaban.Rostdus etrend protektiv hatasu lehet."
3. Egyeb specifikus tipusok
hm, itt van A-H-ig nagy csoportositas osszesen mintegy otven pont, es egyiknek cincs koze a cukor evesehez.
Akit erdekel, olvassa el a konyvet, aki meg fel a cukorbeegsegtol (plane mert a csaladban van) jarjon el szuresre, mozogjon sokat, ne hizzon el, es inkabb az orvosaval konzultaljon, remhirekre fuleles helyett.
Ez ismet egy melyertelmu megallapitas volt. Ismersz valakit, aki sohiany miatt betegedett meg? Amugy a nem finomitott elelmiszerek tartalmazzak a szuksegletunket fedezo somennyiseget. Meg az altalaban agyonsozott krumpliban is van elegendo belole. A sofogyasztas is szokas es nem szukseglet kerdese. Csak egeszen kivetelesen rosszul osszeallitott, kizarolag finomitott eteleket tartalmazo dieta eseten tudom elkepzelni, hogy valakinek a mi kulturalis viszonyaink kozott sobol legyen szuksege potlasra.
Erolkodom erosen es kuzdok a sajat becsuletessegemen alapulo bizalmammal, de egyszeruen nem birom elhinni, hogy egy diplomas ember ilyen szinten legyen kepes csak vitazni. Bocs.
Igen, a só létfontosságú, már csak azt kéne definiálni, hogy ebben az esetben mi a sok (amúgy a magas vérnyomáson kívül mást is okoz, de most nem fogok könyvekben keresgélni).
Na ez is azon rengeteg dolog koze tartozik, amirol ugy van velemenyed, hogy semmit nem tudsz rola. Mint a vegetarianizmus vagy az anyagcsere. :))) petike, feleslegesen toltotted a draga idod es pocsekoltad az adofizetok penzet olyan sokaig. Kar volt beled a sok iskola, nem ragadt rad ott semmi, max egy kis piszok. Pl vitatkozni nem tanultal meg, szemelyeskedni meg tanulas nelkul is kivaloan lehet, azt minden barom tud.
Nem ettetek meg eleget, hogy hozzaszokjatok. :) Lehet, hogy ti nem vagytok hozzaszokva, de elhiheted, hogy a (a cukorgyartok legnagyobb oromere) a finomitott kristalycukor fogyasztas vilagmeretekben messze meghaladja a szukseges mereteket. Van aki nem bir megenni egy tanyer epret egy evokanal cukor nelkul. Aki egy teaba 3 kiskanalnyi cukrot tesz. Egyebkent igazad van, nem voltam pontos, a cukor alatt a finomitott kristalycukrot ertettem. Bar mi egyeb cukorbol sem fogyasztunk sokat. Es rengeteg etelt tuledesitenek feleslegesen.
Akkor fogalmazz pontosan. Nem eszel finomított, fehlr színű répacukrot. Másféle cukrot igen. Vagy azt sem?
Ha tehetem, én is barnacukrot fogyasztok, de fehér is mindig van otthon. Senki nem eszi nagykanállal a cukortartóból, mert nem érezzük egyfolytában a cukor utáni vágyat. Lehet, hogy ránk nem hat addiktív módon...