Keresés

Részletes keresés

saultestvér Creative Commons License 2004.04.30 0 0 824

Kedves Pasa!

A szacharózért elnézést, igen, baromságot írtam, igen, a szacharóz alfa-D-glükopiranozil-béta-D-fruktofuranozid, vagyis egy glükóz és egy fruktóz molekulából áll, és ha megtudná a biokém tanárom, hogy mit írtam le, sikítva tépdesné a haját, hogy átengedett. Agyzsibbadásom volt, hülyeséget írtam. (De ezt már elismertem a 799-es hozzászólásomban.)(Még Petike is megbocsátott.)
A hormonális szabályozás nem a hirtelen történő nagy változásokra van kitalálva, arra ott az idegrendszer.
Lentebb te az okokat idézted a diabetes szakértőitől, én azt írtam, hogy hajlamosabbá tesz (táplálkozástanászok véleménye). Ez azt jelenti, hogy pl. ha felszálsz a tömött 7-es buszra az nem okozza közvetlenül, hogy letapossák a lábad, de hajlamosabbá tesz a letaposottlábúságra, mintha a Margit-szigeten sétálnál.
A megdobás nálam azt jelenti, hogy hirtelen nagy mértékben megnöveli. A poliszacharidok pl. azt csinálják, hogy fokozatosan bomlanak, ezáltal a vérbe is fokozatosan kerülnek, így a glükózszint lassan emelkedik, majd hosszú ideig stagnál, végül lassan csökken, tehát semmi megdobás. A hormonális szabályozás ehhezalkalmazkodott. Mikor hirtelen megnő a glükózszint, az valami vészhelyzetet "jelez" a szevezetnek, mivel természetes körülmények között csak ilyenkor történik (adrenalin, stb....).
Én úgy értem, hogy az enzimek katalizátorok, és nem vitaminok, de (ugye érted) az enzimek működéséhez is kellenek általában bizonyos anyagok, hogy el tudják látni a feladatukat (pl. az ATP, hogy az egyik legáltalánosabbat emlitsem, ami a reakció során elbomlik és a szervezetnek pótolni kell a glükolízis, terminális oxidáció, stb. révén), a vitaminok között is vannak ilyenek.

üdv:saultestvér

Előzmény: pasa_ (821)
pasa_ Creative Commons License 2004.04.30 0 0 821
>szacharózból áll, ami egy két glükózból álló diszacharid

Hmm, en ugy tanultam hogy egy glukozbol meg egy fruktozbol... :)

>Ezek a glükózszint ingadozások megterhelik a szervezetet, a hasnyálmirigyet, és nem okozzák, de hajlamosabbá tesznek a cukorbetegségre

[sigh] A hormonalis szabalyozas pont azert van kitalalva, hogy szabalyozzon. Ne fabrikaljatok mar remtorteneteket minden termeszetes folyamat kore.

A hajlamosabba teteles reszt meg pont a diabetes szakertoi nem tamasztjak ala, mint lentebb toluk ideztem, de ugy latszik mindenki mindent jobban tud. Te is visszagondolhatnal az elettan szigorlatra tanultakra. :-(

>Az természetes ételekben található cukrok vagy poliszacharidok - melyek lassabban bomlanak le, és fokozatosan hosszabb idő alatt szívódnak föl - , vagy a szacharóz mellett egyébb egyszerűbb cukrokat is tartalmaznak - melyek nem dobják meg a glükózszintet.

Teljesen _hasonlo_ modon megdobjak, es ez a megdobas semmifele problemat nem okoz. Kiveve termeszetesen azokat az embereket, akiknek _van_ specialis anyagcserezavara, pl. _mar_ cukorbetegek. Es nekik ertelemszeruen megfelelo dietat kell tartaniuk az egeszseguk megorzese erdekeben -- de ezt *hiba* a tobbi embernek eloirni, vagy akar tanacsolni.

>A glükóz anyagcseréhez szükségesek vitaminok, melyek elhasználódnak a reakciók során, ezek a növényekben egy csomagolásban vannak a cukrokkal (2in1).

Ugy erted hogy az enzimek nem katalizatorkent szerepelnek a reakcioban hanem reagenskent, es a hasznalattol bomlanak le? Ideje lenne ujra elolvasn a vonatkozo reszeket.

Viatminokat kell felvenni a megfelelo mennyisegben, de ezek nyugodtan johetek akarhonnan es akarmikor -- mire az, amit a cukorral szimultan felveszel beepul a helyere a cukorral felvett CHO mar a sokadik molekulaban van, vagy reg eltunt a szervezetbol.

Pasa

Előzmény: saultestvér (812)
ssevele Creative Commons License 2004.04.30 0 0 820
Szivárog ide a holdudvar. Néhány angliai babaruha reményében hozsannáznak az istennőjüknek.
Angiszeged Creative Commons License 2004.04.30 0 0 819
NEm is alacsony Te anyák gyöngye :DDD
Előzmény: ssevele (818)
ssevele Creative Commons License 2004.04.30 0 0 818
Fiúk, egy alacsony, 80 kilós nővel vitatkoztok, aki minden, csak nem a helyes táplálkozás élő szobra.
De elméletei, azok vannak:)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 817
Nem baj, a fontos az, hogy a lenyeggel kapcsolatban nem cafoltal meg. Ez nekem eleg is, akkora butasagot megsem irtam :) Mar jo a napom, petike egyetert velem. :)))
Előzmény: petike23 (816)
petike23 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 816
Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül elírja, semmi gond.
A többi része teljesen korrekt.

Nekem ebből csak az jött le, hogy idike bár semmit nem ért hozzá, de azért mindenbe belegágog.. ;-))

Előzmény: saultestvér (815)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.30 0 0 815
Igazad van, most egy hatalmas baromságot írtam (még szerencse, hogy jártam pár évet kémia tanár szakra is - képzeld, ha nem jártam volna, miket irogatnék!).
Amúgy ettől az igen kínos bakitól eltekintve a többi áll.
Előzmény: petike23 (814)
petike23 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 814
" koszi, ezt en soha nem tudnam magam ilyen szepen osszeszedni :) "

Mit tudnál Te egyedül..?

Hiszen még azt sem veted észre, hogy :

" szacharózból áll, ami egy két glükózból álló diszacharid, "

A szacharóz nem két glükózból áll, hanem egy glükózból és egy fruktózból.

Forrás: http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/eloado/szerves2/14notes.htm
és egyebek.

Üdv: Petike23

Előzmény: Törölt nick (813)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 813
koszi, ezt en soha nem tudnam magam ilyen szepen osszeszedni :)
de jo hogy itt vagy (most komolyan)
Előzmény: saultestvér (812)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.30 0 0 812
A finomított fehércukor szinte kizárólag szacharózból áll, ami egy két glükózból álló diszacharid, mely gyorsan lebomlik, és megdobja a vér glükózszintjét. A hasnyálmirigy erre van kihegyezve, és hirtelen nagyobb mennyiségű inzulint kell kiválasztania, mely lenyomja a vér glükózszintjét, de mivel nincs több glükóz utánpótlás, a glükózszint alacsonyabb marad, aztán jön a szervezet többi szabályozó rendszere, és teszi a dolgát. Ezek a glükózszint ingadozások
megterhelik a szervezetet, a hasnyálmirigyet, és nem okozzák, de hajlamosabbá tesznek a cukorbetegségre.
Az természetes ételekben található cukrok vagy poliszacharidok - melyek lassabban bomlanak le, és fokozatosan hosszabb idő alatt szívódnak föl - , vagy a szacharóz mellett egyébb egyszerűbb cukrokat is tartalmaznak - melyek nem dobják meg a glükózszintet.
A glükóz anyagcseréhez szükségesek vitaminok, melyek elhasználódnak a reakciók során, ezek a növényekben egy csomagolásban vannak a cukrokkal (2in1).
Előzmény: pasa_ (808)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 811
elelunk = elélünk

az ekezetek hianya, bocs :)

Előzmény: Törölt nick (810)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 810
"Es ezek a hianyok tisztan taplalkozasi okra visszavezetve igen ritkak"
Na ez nem igaz, ezek a hianyok igen gyakoriak. Ezert szedetnek pl terhes nokkel folsavat, mert szinte mindenkiben hianyzik, csak te ferfikent nem eszleled, de a hianya velocsozarodasi rendellenesseget okozhat. Nem fogok hosszu listat irni neked, nezz utana. A finomitott elelmiszerek NEM tartalmazzak meg a feldolgozasukhoz szukseges anyagokat sem, es a kerdes igen leegyszerusito nezetere utal azt hinni, hogy elelunk kizarolag szenhidraton, zsiron es feherjen. Az altalad emlitett citratkor sem mukodik krom es cink nelkul.
Előzmény: pasa_ (808)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 809
Látom Lacika megint kezded hozni a formádat...
Mikor váltasz nicket?
pasa_ Creative Commons License 2004.04.30 0 0 808
>"Legfeljebb kicsit lassabban?" Pontosan

Pontosan micsoda? Kifejtened ennek a jelentoseget a targyalt temaban?

>Az ordog a reszletekben lakozik, mint tudjuk

Bizonyara tudja, aki ismeri a reszleteket.

>Ezt NEM tanitjak.

idike, lehet hogy te nem jartal iskolaba, bagy egyszeruen nem vetted kezedbe a biologia konyvet, de attol meg nem lehet mondani, hogy "nem tanitjak". A biologia konyv ott van, az anyag benne van, emesztoenzimek, fontos hormonok, glikolizis, citratkor, miegymas. Muvelodj legalabb az erettsegi szintjen. Akkor nem dolnel be mindenfele amitasnak.

>es a feldolgozasahoz cinket es kromot (es mast) von el az amugysem tul boseges asvanyianyag raktarakbol

Huha. At kene akalulni scifi forumma. Tobbiek kedveert erdemes leszogezni, hogy a szenhidrat-anyagcsereben eleg sok enzim vesz reszt, ezek kozott vannak kulonfele fem prosztetikus csoporttal ellatottak, de azok koszinik szepen jol elvannak a helyukon, es nem a pillanatnyi cukorfelvetel fogja oket ideoda rangatni.

A nem finomitott barnacukor/melasz/mez (nem a festekkel barnitott finomitott kristalycukor) viszont tartalmazza a feldolgozasahoz szukseges cinket es kromot, ergo nem kell a szervezet tartalekaihoz nyulni, tehat marad az egyeb fontos funkciokra beloluk

jujha. Ez roppant tudomanyosan hangik, a laikusokat biztos be lehet vele etetni vagy riogatni, kar hogy akkora okorseg hogy ihaj.

A tortenetben annyi agazsag-alap van, hogy a szervezetnek szuksege van bizonyos mennyisegu nyomelemre. A vassal kapcsolatban mar tultargyaltuk azt, hogy eleg sokfele forrasbol fel lehet ezeket venni, es az egyetlen lenyeges pont, hogy a szervezet ne legyen ezek hianyaban. Es ezek a hianyok tisztan taplalkozasi okra visszavezetve igen ritkak, ahol meg lehet figyelni egyeb okok szoktak a hatterben lenni, speci defektusok, vagy *altalanos* hiany sok mindenbol az egesz belcsatornat erinto taritos problemak miatt. (pl. idult alkoholistaknal).

A cukorbetegsekkel kapcslatban:

Baranyi Eva & al: Tenyek es adatok - Diabetes Mellitus c. konyvbol:

1-es tipusu (beta-sejt pusztulas, teljes inzulinhianyhoz vezeto)
oktan: genetikai; kialakulas autoimmun.

2-es tipusu [insulinrezisztenciak, szekrecios zavarok, relativ inzulinhiany, ...]
sokfele ok es tenyezo van megadva, ami nekunk fontos:

4.3.4.4 Az etrend szerepe (88.o)
"Onmagaban az etrendnek, meg a tulsagosan sok edesseg- es szenhidratfogyasztasnak sincs kozvetlen szerepe a cukorbetegseg kialakulasaban.Legfeljebb kozvetve, elhizast okozva karos. telitett zsirok boseges fogyasztasa kedvezotlenul befolyasolja a verlipiek szintjet, insulinrezisztenciat okoz, es igy szerepet jatszhat a cukorbetegseg kialakulasaban.Rostdus etrend protektiv hatasu lehet."

3. Egyeb specifikus tipusok
hm, itt van A-H-ig nagy csoportositas osszesen mintegy otven pont, es egyiknek cincs koze a cukor evesehez.

Akit erdekel, olvassa el a konyvet, aki meg fel a cukorbeegsegtol (plane mert a csaladban van) jarjon el szuresre, mozogjon sokat, ne hizzon el, es inkabb az orvosaval konzultaljon, remhirekre fuleles helyett.

Pasa

Előzmény: Törölt nick (790)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 807
Ez ismet egy melyertelmu megallapitas volt. Ismersz valakit, aki sohiany miatt betegedett meg? Amugy a nem finomitott elelmiszerek tartalmazzak a szuksegletunket fedezo somennyiseget. Meg az altalaban agyonsozott krumpliban is van elegendo belole. A sofogyasztas is szokas es nem szukseglet kerdese. Csak egeszen kivetelesen rosszul osszeallitott, kizarolag finomitott eteleket tartalmazo dieta eseten tudom elkepzelni, hogy valakinek a mi kulturalis viszonyaink kozott sobol legyen szuksege potlasra.

Erolkodom erosen es kuzdok a sajat becsuletessegemen alapulo bizalmammal, de egyszeruen nem birom elhinni, hogy egy diplomas ember ilyen szinten legyen kepes csak vitazni. Bocs.

Előzmény: petike23 (805)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.30 0 0 806
Igen, a só létfontosságú, már csak azt kéne definiálni, hogy ebben az esetben mi a sok (amúgy a magas vérnyomáson kívül mást is okoz, de most nem fogok könyvekben keresgélni).
Előzmény: petike23 (805)
petike23 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 805
" A sóról (kősó, konyhasó, NaCl...) is lehetne ilyen jót vitatkozni. "

Pontosan.
A _sok_ konyhasó magas vérnyomást okoz, de ettől még a só létfontosságú az emberi szervezet számára.

Előzmény: saultestvér (803)
petike23 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 804
" szemelyeskedni meg tanulas nelkul is kivaloan lehet, azt minden barom tud. "

Te vagy rá az élő példa.. ;)

Idike, ne idegeskedj, mert még felmegy a vércukrod..! :)

Előzmény: Törölt nick (799)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.30 0 0 803
A sóról (kősó, konyhasó, NaCl...) is lehetne ilyen jót vitatkozni.
Előzmény: petike23 (797)
petike23 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 801
" de elhiheted, hogy a (a cukorgyartok legnagyobb oromere) "

Jaj, ez megont olllyan összeesküvés-szagú, a gonosz cukorgyártók beetetnek minket a kristálycukorral, amtól "függők" leszünk.

Nem Te gyűjtöttél aláírást a "Kenyérfogyasztás veszélyei" című petícióhoz..? :-))))

Előzmény: Törölt nick (796)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 800
A so is addiktiv. :)
Előzmény: petike23 (797)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 799
Na ez is azon rengeteg dolog koze tartozik, amirol ugy van velemenyed, hogy semmit nem tudsz rola. Mint a vegetarianizmus vagy az anyagcsere. :))) petike, feleslegesen toltotted a draga idod es pocsekoltad az adofizetok penzet olyan sokaig. Kar volt beled a sok iskola, nem ragadt rad ott semmi, max egy kis piszok. Pl vitatkozni nem tanultal meg, szemelyeskedni meg tanulas nelkul is kivaloan lehet, azt minden barom tud.
Előzmény: petike23 (797)
bokor Creative Commons License 2004.04.30 0 0 798
Merthogy például szerintem a szex is addiktív! :-)
Előzmény: petike23 (797)
petike23 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 797
" Cukor nelkul is lehet kavet inni, a csaladomban senki nem issza cukorral. "

Az albánok pedig cukor helyett egy csipetnyi sóval isszák a kávét. Na és ?

" Egyebkent jol tippeltel, nem iszom kavet (mas koffeintartalmu italt, mert az is addiktiv) :) "

Szerintem Te a szexről is így gondolkodsz, ezért olyan sivár az életed.. :)

Előzmény: Törölt nick (787)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 796
Nem ettetek meg eleget, hogy hozzaszokjatok. :) Lehet, hogy ti nem vagytok hozzaszokva, de elhiheted, hogy a (a cukorgyartok legnagyobb oromere) a finomitott kristalycukor fogyasztas vilagmeretekben messze meghaladja a szukseges mereteket. Van aki nem bir megenni egy tanyer epret egy evokanal cukor nelkul. Aki egy teaba 3 kiskanalnyi cukrot tesz. Egyebkent igazad van, nem voltam pontos, a cukor alatt a finomitott kristalycukrot ertettem. Bar mi egyeb cukorbol sem fogyasztunk sokat. Es rengeteg etelt tuledesitenek feleslegesen.
Előzmény: bokor (794)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 795
meg a dietetikusok :) persze akik nem petikek
Előzmény: petike23 (786)
bokor Creative Commons License 2004.04.30 0 0 794
Akkor fogalmazz pontosan. Nem eszel finomított, fehlr színű répacukrot. Másféle cukrot igen. Vagy azt sem?
Ha tehetem, én is barnacukrot fogyasztok, de fehér is mindig van otthon. Senki nem eszi nagykanállal a cukortartóból, mert nem érezzük egyfolytában a cukor utáni vágyat. Lehet, hogy ránk nem hat addiktív módon...
Előzmény: Törölt nick (787)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 793
Beghin Say
Előzmény: pasa_ (785)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 792
levego nelkul nem letezhetsz, kave es finomitott kristalycukor nelkul viszont igen

cafolj meg! :)))

Előzmény: pasa_ (784)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!