Nekem a Safari kardvirágból maradtak bent pici sarhagymák 2-3 évvel ezelőtt. Idén tűnt fel, hogy ott vannak az ágyásban. Még nem virágzott, de nagyon kis mütyűrök voltak, amit tudtam, mindent felszedtem annak idején. Ez is elég kis termetű, sárga-piros fajta.
A kardvirág-tippedet már kipróbáltam a 'Claudia' törpe kardvirággal - párat kint hagytam, nem is takartam, és tavasszal mind kihajtott. Persze hagytam tartalékot is.
Ja, még valami: a szhelyi csomagküldőnél tavasszal 20-50 hagymás kiszerelésben rendszeresen szokott lenni, sztem onnan olcsóbb lenne beszerezni, ha megtetszett...
Dehogynem, ez is csak egy Gladiolus (G. callianthus a szinoníma), tehát mint a kardvirágot, vagy akár úgy, mint a dáliát: fagy megcsípi, lomb lekókad, föld felett levág, talajból egy mozdulattal kiránt, kiszárít, vermel/dobozol, aztán tavasszal (ápr. vége) ültet...
Egyébként z7 a növényke, tehát egy próbát megérne, hogy takarással (akár mulcs/ kartondoboz kombó alatt) kint hagysz pár tővel, kedvező klímájú helyeken ha nem rohad be a téli csapadéktól, ki is hajt...
Sziasztok! Kaptam Hollandiából pár virághagymát még májusban, jól el is ültettem őket, 5-ből 4 birta a szántást. Az egyik két és fél hónap után most kezdett virágozni. Nem tudom milyen, ha valaki felismerné, meegoszthatná velem. Illetve hogy van-e esély rá, hogy átvészelje valahogy a telet, ha igen, mit tegyek. Köszi.
Nyugi, kb. hat tonnányi mérgező növény vesz körül a kertben a sisakvirágtól kezdve a hóvirág hagymáján át a tiszafáig, oszt' mégse azt csócsálják a kicsik meg a háziállatok... No para!