Keresés

Részletes keresés

dpek Creative Commons License 2008.01.29 0 0 466
Elvileg a padló a fő fűtés, a légfűtés csak rásegít ha épp megy a szellőzés, vagy ha süt a nap, és mennek a légkollektorok.
A nappaliba is van, ami az előszobába van csak oldalt megy be, mivel a nappaliba nincs födém.
Ahol nyíl van, ott az oldal falon van a befúvó-elszívó, ahol nincs, ott a mennyezeten.
Előzmény: r0226 (465)
r0226 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 465
Az akkor kell ha külön akarja szabályozni a helységek hőmérsékletét légfűtésnél.:-)
Előzmény: Dínó (463)
r0226 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 464
" Azért mert vagy csak a penészt öljük meg és nem az okát szüntetjük meg, vagy teljesen rossz irányban próbáljuk keresni az okot.

A penészedés legfőbb oka a víz.

De nem az esővíz, vagy a talajvíz, hanem az az elképzelhetetlenül sok pára, amit mindennapos tevékenységeink során termelünk és a lakás levegőjébe juttatunk. "

Ez sem lehet biztosra venni mert ha nincs az aljzat szigetelve akkor ez is lehet az ok és a lakók által termelt pára ezt csak fokozza.
A talajvízet egyszerű megállapítani mert ott csak a fal alsó részén okoz gondot és kivül kis helyen megbontva megnézhető a szigetelés megléte.
Ez régi általában vályogházaknál fordul elő.

"Szóval ilyen egyszerű: megszüntettük a lakásaink természetes szellőzését. Műanyag festékeket használunk, műgyanta alapú nemesvakolatot, kívülről-belülről megszüntetve a falak légzését. Központi fűtés van házainkban a lakótéren kívül elhelyezett kazánházzal, vagy kémény nélküli készülékeink. Nyílászáróink légmentesen zárnak, akár fából akár műanyagból készültek. "

Máshol meg azt írod nem lélegeznek a falak( elhanyagolható mértékben csak)

"A penész egyetlen fontos feltétele az életbenmaradáshoz és szaporodáshoz, a nedvesség! "

És megfelelő hőmérséklet.

"Figyelem!!! A hőhíd minden épület természetes velejárója! "

Ez sem igaz lásd passzívházak.

" A külső szigetelés valóban lecsökkenti a hőhíd és a lakás levegője közötti hőmérséklet különbséget, ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá. A külső szigetelés miatt teljesen megszűnik a falak légzése, még több pára marad bent, és így az eddig átlagos mondjuk 65-70%-os rel. páratartalom 85-90%-ra fog emelkedni a lakásban. Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. "

1. Nem szünik meg a falak lélegzése csak csökken az egyébként is elhanyagolhatóhoz képest és nem ezért emelkedik meg a páratartalom.

2. a hőhíd és a lakás levegője közötti csökkenés nem okoz nagyobb páratartalmat csak nem 70%nál hanem 90%nál csapódik ki a pára.
És itt az idő ami különbözik (a70%-ot hamarabb eléri mint a 90%-ot.:-)) )mert ha valaki csak 4 óránként szellőztet annak ez jobb bár a rendszeres a legjobb, és a kényelmesebbnek a szellőztető berendezés.
Ezekből van több megoldás.

"A gyártás során minden készüléket hajszálpontos értékekre állítanak be: 30%-os relatív páratartalom mellett van a szellőző zsaluja teljesen zárva, és 70%-os relatív páratartalom mellett van teljesen nyitva. "

Melyik tipusnál van teljesen zárva és itt passzívra gondolok?

Most elég ennyi, majd folytatom az észrevételeimet.
Ezek csak a nyitólapon voltak
És ha akarod átfogalmazom neked úgy ,hogy jó legyen.:-)))
Előzmény: Civilkontroll (457)
Dínó Creative Commons License 2008.01.29 0 0 463

Figyu, én nem értek hozzá, de amatőrként nekem az nem tetszik a rendszeredben, hogy gyakorlatilag minden elszívási pont mellett a közelben ott van egy befúvás, tehát ott megkapja a helyiség a szükséges utánpótlást.

Mivel a szobákban és a nappaliban nincs elszívási pont (a napplaiben befúvás se?), ezért szerintem ott nem tud rendesen kicserélődni a levegő, csak egészen minimálisan a túlnyomás miatt. Szerintem.

Előzmény: dpek (460)
dpek Creative Commons License 2008.01.29 0 0 462
Ez lenne az elvi rajz.
dpek Creative Commons License 2008.01.29 0 0 461
Ezeknek a befúvási helyeknek a végei a tetőtérben vannak, amit még szabadon kombinálhatok.
A központ a kamra felett van a tetőtérben, ahova a talajhőcserélő csonkja is beérkezik.
Az elszívók még nem működnek, most úgy működik, hogy bentről+kintről 50-50%-ban szív, és 4 helyen (a 2 szobában, konyhában, és előszobában) fúj be.
Tehát enyhén túlnyomásos.
Ebben tudnátok segíteni, hogy honnan mennyit hova fújjak?
Szeretném úgy megoldani, hogy a kollektorokat is a központi ventillátor hajtaná meg.
Erről is csináltam egy rajzot.
Előzmény: dpek (460)
dpek Creative Commons License 2008.01.29 0 0 460
Ez lenne a meglévő légcsatornák befúvási pontjai:

A kék pontok a födémben lévő befúvási pontok a plafonban.
A rózsaszín pontok meg az elszívási pontok, az oldal falon egyből ki a szabadba.
A konyhai páraelszívó technikai okok(elöl a kollektorok miatt nem mehet ki) miatt megy ki oldalt a speiz falán.
Az utcafront 15 fokkal délnyugatra néz.

dpek Creative Commons License 2008.01.29 0 0 459
Köszi a segítséget előre is.
Szóval a helyzet az nálam, hogy egyelőre ami fix, az a helyiségekben a befúvó nyílások.
Ezek mind a tetőtérbe mennek, ahol van a központ, + bejön a talajhőcserélő egy 160-as csövön. Ezen jön a friss levegő.
Még csak ideiglenesen van összerakva a rendszer, így bármit tudok változtatni, a befúvók helyének kivételével.
Van egy központi "doboz" ventillátorral hőcserélővel, ki-beömlő nyílásokkal.
Ezt használom központnak.

Teszek fel tervrajzot is a rendszerről.
Szóval megvannak a hozzávalók a szellőzés-hűtés- fűtéshez, csak okosan összekéne raknom.
+ még ebbe akarom beiktatni a légkollektorokat.
Előzmény: Civilkontroll (453)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.01.29 0 0 458
:)))))

Megvan a kép? Habverők, fakanalak, porszívócső...
Előzmény: Dínó (455)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.01.29 0 0 457
Konkrét idézeteket kérek...
Előzmény: r0226 (456)
r0226 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 456
Ez rendben is van nem ez a kifogásunk hanem amit a honlapodon írsz az néhány helyen nem fedi a valóságot és megtévesztő, egyoldalú nézetet tükröz.
Máshogy kellene megfogalmazni azokat. Ha gondolod segítek ebben.
Előzmény: Civilkontroll (454)
Dínó Creative Commons License 2008.01.29 0 0 455
"Hidd el, egész csapatnyi harcias háziasszonyt tudnék felsorakoztatni magam mellett,"

Úristen, kapitulálok.... :))))

Ha megnyit a HomeCenteres bemutatóterem akkor jelezd, kiváncsi lennék pár dologra.

Előzmény: Civilkontroll (454)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.01.29 0 0 454
Valami hasonló dolog volt amiről tegnap írtam. Hidd el nem kértem meg, hogy védjen meg. (Bár köszönöm, és persze, hogy jólesik...:)))

Akik falba rúgtak egy csomó "szakember" jótanácsaival, azok egyrészt nagyon nehezen hisznek el bármit, ugyanakkor, ha meg tudod győzni őket, és lehetőséget kapsz rá, hogy bizonyíts, akkor sokkal komolyabb dolog lesz a munkád, mint egy szimpla kivitelezés. Tegnap felróttad nekem a síró anyukás sztorit... Több olyan volt megrendelőm is van, akiknél két-három éve építettünk rendszert, és a mai napig tartjuk a kapcsolatot, lapokat kapok tőlük névnapra, karácsonyra. Ezért szeretem csinálni, amit csinálok. Nem hiszem, hogy túl sok olyan építőiparban ténykedő embert ismersz, akiről ezt el lehet mondani...

Hidd el, egész csapatnyi harcias háziasszonyt tudnék felsorakoztatni magam mellett, de azt hiszem sokkal ésszerűbb, ha érvekkel és tényekkel magam bizonyítom az igazamat...
Előzmény: Dínó (431)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.01.29 0 0 453
Egy kicsit több információra lenne szükségem, hogy érdemben is hozzá tudjak szólni...

Első blikkre azt mondom, hogy a cuccod nem szellőztet, csak lakáson belül keringeti a levegőt. Aztán hogy mit szeretnél csinálni 300 m3-es szellőzővel, csak találgatni tudom. Ha a kifúvó csonkját felfelé állítod, egy bő overallban nyugodtan föléugorhatsz, szerintem felemel..:))))
Előzmény: dpek (434)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.01.28 0 0 452
Sziasztok!

Felhívnám egy fontos dologra a figyelmeteket: nem képletekkel kell szellőztetni, hanem friss levegővel!

30 m3/h az éjjel sok, este kevés. Az, hogy mikor mennyi egy lakás szellőző levegő igénye, az a nap folyamán meglehetősen szélső értékek között változik. Semmi szükség 30 m3-re, ha olvasol, vagy TV-t nézel, de 60 m3 is kevés, ha teregetsz, főzöl és még fel is mosod, amit a lábos mellé löttyintettél...

Üdv.
klimakiraly Creative Commons License 2008.01.28 0 0 451
Átküldöm az ügyfelet a párásítás topicba. :-)
Nehéz ez a légtechnika....

K.K.

Előzmény: r0226 (450)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 450
De ha nem elég a 0.2 alatti légcsere akkor mit csinálsz?:-)
Pl. 60m2 alapterületen 2.6 belmagasságnál 156m3 a légtér, egy 4tagú családnál (fejenként 30m3) 120m3 friss levegőre van szükségűk óránként ez 0.77 szeres légcsere.
Előzmény: klimakiraly (449)
klimakiraly Creative Commons License 2008.01.28 0 0 449
Szia!

Én nem tudom, de a Mollier féle H-X diagram segít nekem benne.
kb. 5g víz van kg-onként és 35RH% 22 °C körüli ...
De ha keveredik mondjuk a 1dkg só 5 liter vízbe , akkor nem elég 5 liter vízet átfolyatni rajta mert keveredik ... és sós marad ... nem számolhatsz egy az egyben higulással.
Egy só kiszedő gép az megteszi egy fokozatban takarékossan.

30m³ friss levegőt meg egy kereszt huzat egy perc alatt megoldja.

Tudom, mert a nagyon drága meleg párás levegő keveredik a bejövő hideg száraz levegővel ... és túl száraz lesz ha 0,2 szeresnél több a légcsere ...

Ha elmész otthonról és lecsökkenti a páratartalmat ... nem kell jó minőségű levegő.
Mint ahogy a kazánok is pihennek ha nem vagy otthon és ez is kedvez a harmatpontnak.

K.K.

Előzmény: r0226 (448)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 448
Nem tudom, hogy te tisztában vagy-e avval hogy a +5 fokos 90%-os levegő a szobába bekerülve felmelegedve 22fokra hány %-os lesz.
Szerinted egy nem vízesedő rossz szigetelésű nyilászárós lakásnál miért alacsony a páratartalom?
A párátlanító gépeket én nem tartom jó megoldásnak. Hamis érzetet kelt avval hogy a páratartalmat csökkenti viszont a levegő minősége rossz marad.
Előzmény: klimakiraly (447)
klimakiraly Creative Commons License 2008.01.28 0 0 447
Szia!

Természetesen tudom hogy létezik rekuperátor - hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Telepítettünk is egy párat, nagyon drága úgy hogy nem mindennapos elfoglaltságunk ez.

Eltelt egy pár év és karbantartáskor kíváncsiságból belenéztem zseblámpával.
És bele van kötve a finom por .. olyan szürke agyagszerű ... de a kis vágott szemű valamilyen porozús anyagból készíti hogy a pára ezért átvándoroljon hidegben.
Na ez miatt tisztithatatlan lett a dolog ...

Persze az ururu-sarara is megoldja a párásodás problémáját friss levegőt is ad. És párásít is télen. De ez talán még drágább.

Ezért mondom Én ezt a párátlanító dolgot. Ez semmi mást nem csinál csak párátlanít ... ilyenkor ha fúj a szél és száraz a levegő nincs keletje. De ha meg áll a levegő +5°C van kint és 100%RH napi 12 órát ... na akkor semmi sem drága az embereknek. Akkor nem segít sokat a szellőztetés ... akkor tényleg nem győzöl gázt fogyasztani ...

K.K.

ps: December hideg és száraz volt ....

Előzmény: r0226 (417)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 446
Berakhatnád ide is a képeket a csövezésről.:-))))
Előzmény: r0226 (445)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 445
Szivesen segítek.
Előzmény: dpek (443)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 444
Csinálni akarok egy pár darabod tesztelés céljára azt anyagárban oda adom ha kell valakinek, már egy elkellt.:-)))
Mondjuk ezeket is kell méretezni a megfelelő hatásfok miatt.:-))
Előzmény: dpek (442)
dpek Creative Commons License 2008.01.28 0 0 443
Ja, csak egyelőre idő híján örültem hogy meleg levegőt fúj be.
De meg akarom csinálni jól működőre.
Azért is dobtam fel a kérdést.
Amúgy köszi a segítséget.
Még lehet kérdezek hülyeségeket.
Előzmény: r0226 (441)
dpek Creative Commons License 2008.01.28 0 0 442
Oké, valamit összehozok majd.
Ja, néztem tetszik.
HA a többi rendben lesz, már csak az fog hiányozni.
Előzmény: r0226 (440)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 441
Egy a lényeg ha elkezdtél valamit azt be kell fejezni és csak utána üzemeltetni és azt is a rendszernek megfelelően mert csak így lesz tökéletes.
Előzmény: dpek (439)
r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 440
Akkor csak annyit, hogy személyenként 30m3 friss levegő kell óránként, éjjel ha alszol akkor kevesebb is elég.
Ajánlom még a légfűtés topikot ott van a hőcserélőm képe is és a google-t.
Előzmény: dpek (439)
dpek Creative Commons License 2008.01.28 0 0 439
Idáig azért nem ment, mert az asszonyt zavarja a hangja.
Pedig kis fokozaton nem hangos.
Akkor kb. 100m3/h a friss levegő beszívás.
Annyira nem értek hozzá, csak amiket itt olvasgattam.
Még néhány trükköt biztos nem tudok.
Még hiányosak az ismereteim.
Mindíg azt bővítem amivel éppen foglalkozok az építkezésnél.
Víz-villany-fűtés szerelés már rendben.
Most a szellőzésre kell kicsit gyúrnom még.
Majd kisérletezek.
Előzmény: r0226 (435)
Dínó Creative Commons License 2008.01.28 0 0 438

"Vettünk ilyen áram nélküli párátlanítót ami már félig van vízzel pár hét alatt, de még mindíg kevés."

tablettás kütyü? Saját tapasztalatom szerint ló...,, szóval nem sokat ér.

Egyébként nem egészen értem: éjszaka nem megy a légfűtő-szellőztető rendszered, azért párásodtok? Vagy ha megy, akkor sem segít más, csak az ablaknyitás?

Ha a légfűtő-szellőztető cuccod nem szárítja ki a lakást, a nyitott ablak meg igen, akkor szerintem a légáramlásokkal lehet probléma, tehát nem cserélődik ki mindenütt a levegő.

De én csak amatőr vagyok, az itteni illetékes szellőztetés ügyben a tegnapi megjelenése óta Civilkontroll, gondolom neki több ötlete lesz.

r0226 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 437
Ja és igen automatizáld mert este alszik mindenki és nincs ki kapcsolgassa a ventiket.:-))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!