Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2015.02.08 0 0 840

Lentebb vegig is szamoltam. Ha az a cel hogy aramot sporoljunk, akkor kell venni ledes lampat es kesz. Ha jatszani, tanulni akarunk akkor meg jatsszunk amivel jolesik :-)

Csak annyit akartam elhinteni, hogy senki ne higgye hogy ezzel penzt, vagy akar csak aramot sporol meg. Ha az lenne a cel, hogy tenyleg aramot sporoljunk, akkor egeszen maskepp kellene csinalni. Pl egy ontarto rele, amit a nyomogomb helyez aram ala. Vilagit rola a lampa, meg elindul egy idozito. Ha az idozito lejar, kiejti a relet es aramtalanitja onmagat is. Igy a nap 24 orajabol abban a 21-ben amikor nem eg a lampa nem fogyaszt aramot az aramsporolo berendezes sem.

Vajk

Előzmény: x20fan (838)
Lacika71 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 839

Talán igazad van,de ha pont ugyan annyi az áramfogyasztás már megérte. Erről is szól a hobbi. Ez pont ugyan olyan ,mint a hobbi cnc,soha nem fogja megérni. De nem is ezért csináljuk. Viszont ettől valamennyire távol,inkább párhuzamosan,gondoltam már rá,hogy magamnak elkészítve hozhat profitot is. A mostani projekt például a fémipari szalagfűrész átalakítása érintő képernyősen vezéreltté. A hosszbeállítást és satu,hűtőfolyadék kezelést esetleg előtolás állítást kényelmesen meg lehetne oldani vele. Még csak az első leckéken vagyok túl,de élőben játszva látszik,hogy ezt nekem(is) találták ki.

Előzmény: halaloszto (837)
x20fan Creative Commons License 2015.02.08 0 0 838

Nem más hobbyhoz kellene hasonlítani, hanem az adott dolog arduinos hobbis megoldását egy késszel összevetni. A kész eszköznek is kell táp és valószínűleg ugyanolyan kapcsolóüzemű lesz mint egy telefontöltő. Mitől enne sokkal többet az egyik mint a másik?

Előzmény: halaloszto (837)
halaloszto Creative Commons License 2015.02.08 0 0 837

ezzel kezdtem. meg mindig sokkal olcsobb hobbi mint a hegymaszas. ha az ember szerelembol csinalja, akkor hajra.

de arrol almodni hogy anyagilag megeri, az ertelmetlen. az a telefontolto tobbet fog fogyasztani mint amit az egesz hobelevanc megsporol.

Vajk

Előzmény: Lacika71 (834)
x20fan Creative Commons License 2015.02.08 0 0 836

Jól mondod.

Szerintem a hobbyn túl akár iparszerű vezérlésekre is jó lenne, ha eléggé megbízható. Pl. van ismerősöm aki virágot termeszt, és egyszer elmentek valahova, közben kisütött a nap, és ki kellett volna nyitni a szellőzőket, befulladt vagy 50000 szál virág. Ez az egy eset sokszorosába került egy arduinos-motoros szellőzőnyitónak, és ha már van vezérlő, még egy csomó dolgot meg lehetne vele oldani, öntözés, co2 gyártás, fűtés, vagy akár permetezés is. És gondoljunk bele, ha egy mikrovezérlőre kell írni a programot vagy egy arduinora, és mennyivel több tanulást igányel a mikrovezérlő komplett megismerése az összes fuse bittel meg minden nyavajával, és ha bármit nem tudsz, akkor nagy eséllyel nem fog működni.

A telótápra én is gondoltam, van is itthon pár maradék, de venni se drága, most néztem a vaterán usb-s töltőt, kis kocka 5 V 1 A kimenettel 450 Ft, ez már a relét is elbírja. Ebayen 214 Ft ugyanez ingyen postával. Ehhez kell még egy usb kábel is. 335-ért látok 500 mA-es kábelest. Ha valaki tud ennél olcsóbb 5 V-os tápot (de lehet több is, amennyit az arduino elbír) lehet csupasz nyák, akkor szóljon, ennyiért nem kezdek el tápot forrasztgatni.

Az igazi hobbisták persze maguk forrasztják össze az arduino boardot is, meg saját kezűleg égetik be a bootloadert, én ennyire nem vagyok hardcore hibbista, nekem jó a készre szerelt.

Előzmény: Lacika71 (834)
x20fan Creative Commons License 2015.02.08 0 0 835

Annyiban mondhatjuk, hogy fix, hogy arduinoval szeretném megoldani az ötleteimet. Innentől a többi nincs kitalálva, azért kérdezgetek, aztán ha megjönnek az arduinok akkor próbálgatok és kérdezgetek tovább.

Pl. akkutöltőt nem fogok csinálni, dimmert, távirányítós konnektort stb., ezeket tényleg megveszem készen ha szükségem van rájuk.

Riasztón már elgondolkodnék, mert rengeteg féle van, de könnyen lehet, hogy nincs meg egyikben se az a flexibilitás, amit én bele tudok programozni egy arduinoba. Akármilyen beléptető hw-t kitalálhatok, ami nem létezik gyáriban, tehát a betörő sem tud fölkészülni rá, és csatlakoztatni tudom az arduinohoz, nem biztos, hogy egy gyári riasztóval is menne. Akármilyen szenzort is megcsinálhatok, vezeték nélkül küldhetek jelet 433 MHz-en, 2.4 GHz-en, 868, 915 MHz-en, de akár más frekin is, ha nem zavarja a környezetet, tehát egy jammerrel nem könnyen tudja letakarni. De vihetek jelet a 230-as hálózaton x10-szerűen. Szóval a lehetőségek száma végtelen, és elég jól kell ismerni egy kész készüléket ahhoz, hogy bármit rá tudjak csatlakoztatni.

Autóba jó régen láttam az ötletet, hogy kapunyitáskor kiszáll az ember az autóból, és nem akarja leállítani, kivenni a kulcsot, főleg télen, hogy addig is melegedjen a motor. Na ekkor ugrik be a tolvaj, és viszi el az autót. Erre akkor az volt az ötlet, hogy egy egyedi kártyát vagy kulcsot kivesz a kiszállás idejére, és ekkor a motor jár tovább, de akár a kuplung, akár a gázpedál lenyomásakor leáll, tehát nem lehet elvinni. Na ez egy jó arduinos feladat, boltban biztos drágább ha létezik, és arduinora kitalálhatok olyan kulcsot, ami nincs szériában, nekem pl. tetszik az egygombos kódbevitel, ami lehet morze vagy ritmus, és akkor nem kell magamnál tartanom semmit, amit elveszthetek vagy éppen nincs nálam. Egy arduino, egy relé, egy nyomógomb és egy led. Programozhatok bele késleltetést, hogy 5 másodperc után kapcsolja le a gyújtást, és zárja le az ajtókat, akadályozza meg az ajtók nyitását, szakítsa meg az ablaknyitó elektronika tápját, addig magamhoz tudom venni a lapátot, amivel laposra verem a tolvajt. :) De ereszthetek az utastérbe gázt, bekapcsolhatok egy 130 dB-es szirénát stb. Ilyen sokféle dolgot egyetlen gyári eszköz se szokott tudni.

Persze vannak az arduinonál komolyabb számítógépek, de a feladatok egy részére elég, és azokat kell megcsinálni vele. A fogyasztást is jelentősen lehet csökkenteni, amivel már csak az egyedi mikrovezérlős fejlesztések tudnak versenyezni, raspi, sbc-k és társai nem.

Előzmény: Prof (833)
Lacika71 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 834

Sziasztok! Csak nemrégen csöppentem bele ebbe a témába,de nagyon érdekel. Megjött az első kis kedvencem i,végre nem csak olvasok róla. Az előző lámpás témához csak annyit fűznék,hogy simán megéri! Ez az igazi hobbi,amikor az ember olyat csinál magának ami pont oda való és senki másnak nincs!

Kicsit végiggondolva nem is biztos,hogy olyan drága mulatság egy ilyen megalkotása. Az adapter simán lehet egy régi telefon töltője,szinte mind 5 Voltos. A 328-as chipet durván 300 forintért idehozzák az ember ajtajába,a próbapanelt még olcsóbban,a többi pedig már gyerekjáték.

Prof Creative Commons License 2015.02.07 0 0 833

Látom, hogy van egy fix elképzelésed, hogy márpedig te hogy szeretnéd... Én a magam részéről azt mondom, nem fogok helyetted gondolkodni. Ha valahol elakadsz, akár szoftver, akár hardver viszonylatában, és itt felteszed a kérdésed, segíteni fogok nyilván.

Aztán meglátjuk, mi sül ki belőle hosszú távon.

Előzmény: x20fan (832)
x20fan Creative Commons License 2015.02.07 0 0 832

Ez is jó, de mi van, ha kitalálom, hogy 5 perc után kezdjen csipogni, vagy legyen egy mikrokapcsoló lehozva a wc mellé, és egy nyomás ad újabb 5 percet? Az ilyen gyári kész megoldásokkal ezeket nem lehet megcsinálni, egy arduinoval meg igen, meg még ezer dolgot. Ha árban hasonlóak, akkor az arduino és minden más programozható kütyü sokkal nagyobb szabadságot ad.

Előzmény: nagyharcos (831)
nagyharcos Creative Commons License 2015.02.07 0 0 831

Én nem bonyolítanám. Ha rosszul gondolom, javítsatok ki:

http://ventilatorbolt.hu/vezerles/idozito.html

Előzmény: x20fan (830)
x20fan Creative Commons License 2015.02.07 0 0 830

Ezt az indulási időt majd lemérem. De ha tényleg hosszú, akkor még lehet úgy, hogy a relé bontó kontaktusán keresztül kap a lámpa 230-at, felkapcsoláskor a lámpa egyből világít, az arduino fölébred, és az idő letelte után húzza meg a relét, amitől a lámpa elalszik.

Előzmény: Prof (829)
Prof Creative Commons License 2015.02.07 0 0 829

Az az "idő után lekapcsolja" kiegészítendő azzal, hogy "egy idő után bekapcsolja), tekintetbe véve, hogy bootloaderrel az Arduino (a táp esetleges késését is beleszámítva) 2-3 másodperc is lehet. Bootloader nélkül egy kis sketch instant indul, az tizedmásodpercek.

Előzmény: x20fan (827)
Prof Creative Commons License 2015.02.07 0 0 828

Nos, tegyünk tisztába ezt azt...

Ha nem 12 vagy 24 voltos egyenáramú rendszerről megy a wc világítása (nem ledes), akkor kell valamilyen táp. Ez mondjuk egy ezres. Ha kihagyjuk azt az el nem hanyagolható tényt, hogy egy 230 voltos váltóáramú kör aktivitását nem feltétlenül egy kínai vacakkal kell ellenőrizni, illetve kapcsolni, akkor még 3-4 ezer forint erre minimum. Plusz vezetékezés, dobozolás, nyák satöbbi). A végére vidáman kijön egy húszezres számla, és még nem beszéltünk a fejlesztés élőmunka-igényéről (vagyis hogy a te szabadidőd mennyire értékes). Egy (valódi, már nem létező, wc-ben teljesen felesleges) 100 W-os izzó egy év alatt fogyaszt 876 kWh-t, ez a legdurvább 45 forintos áramdíjjal számolva 39 420 forint. Egy energiatakarékos halogén ennek a negyede, ami 9855 forint...

Előzmény: x20fan (825)
x20fan Creative Commons License 2015.02.07 0 0 827

A fényforrás kényelmi okból izzó, annak a fénye tetszik. A kényelemnek ára van, ezt megfizetjük. Viszont az égvehagyás az nem szándékos döntés eredménye, az ellen érdemes tenni, ha megéri.

Szerintem nem jön ki napi 2 óra, de ha heti 2, és így 10 év alatt térül meg, nekem már az is jó. Kérdés, hogy megy-e 10 évig a táp, az arduino meg a relé.

Azt nem értem miért kellene a tápnak folyamatosan menni. Szerintem elég addig, amíg az izzó világít, vagy amíg égve van hagyva, tehát amíg a kapcsoló ON állásban van. Gondolom ha bekapcsol a táp, akkor elindul a program és fölkapcsolja a villanyt, idő után lekapcsolja.

Előzmény: halaloszto (826)
halaloszto Creative Commons License 2015.02.07 0 0 826

ha jatszani akarsz, akkor jatssz. en is azt teszem. 

de ha szamolni, akkor szamolj rendesen.

40-es izzo ha napi 2 orat megy feleslegesen (nem mindennap hagyja ugy, de ha igen, akkor orakat megy) az 80Wh naponta, 29kWh evente, az 1170Ft pazarlas evente.

teszel helyette egy 6W-os ledet. az eves bukta 176Ft-ra zuhan. a led a lidl-ben 1300 forint. ha a kivaltott izzo erteket is szamolom, egy ev alatt megterul a led.

teszel egy arduinot. szerzel hozza egy szuper tapegyseget, igy csak 0.3W a fogyasztasa. (ennel tobbet megeszik egy mozgaserzekelo). viszont ez 24 oraban fogyaszt. 2630Wh fogyasztas evente. tobb mint a duplaja mint a feleslegesen ego 40-es izzoe volt. az arduino vagy a mozgaserzekelo arat nem is emlitem.

Vajk

Előzmény: x20fan (825)
x20fan Creative Commons License 2015.02.07 0 0 825

A sokra példa mondjuk a villany a wc-ben. Asszony gyakran égvehagyja, megy pár órát fölöslegesen. Betennék egy arduinot, hogy x perc után kapcsolja le, a következő kapcsoló le-kapcsoló föl után reseteljen. Erre még az 1000 Ft-os arduino+relé is elég sok, hány óra alatt termeli ki az árát, hát még egy 10 ezres raspi vagy 20 ezres sbc.

Előzmény: x20fan (824)
x20fan Creative Commons License 2015.02.07 0 0 824

Azt gondoltam, hogy nem a 40 GB-os változat fog futni a raspin. :)

Lehet hogy nekem nem is jó a win10, mert ahhoz már más fejlesztőeszközök kellenek, nem a kis win31-re való pascal fordító. És pascalból is arm verzió kellene, szóval ez még a jövő zenéje. Egyre olcsóbbak lesznek az atomos sbc-k, rá egy dos vagy win98 és hawai van. De nem érzem indokoltnak, egyszerűen túl sok, és áramdíjjal kell fizetni a többletért. Az arduino sebessége, portszáma, memóriája elég, tehát most úgy néz ki, hogy a libraryk ütközése a fő gond. Abban bízok, hogy más is belefut ebbe, és születnek egymással kompatibilis libraryk.

Előzmény: John Zero (821)
x20fan Creative Commons License 2015.02.07 0 0 823

Mikrokontrollerhez is. Röviden: 8 bites korszakból z80, 6510, utána Intel x86 család (pc-k).

Aztán már inkább pascal, esetleg basic. Aztán php, javascript.

Most már nem szeretnék visszamenni bitszintre, az arduino c++-a meg olyan php-szerű, ezért látom úgy, hogy menni fog.

Linuxszal még annyi esélyem sincs, mint az arduinoval, ha valami nem működik, a fórumok meg youtube túrása meg nem érdekel.

Ha ír valaki az rpi-re bootloadert mint az arduinon van, és hasonló módon lehet programozni oprendszer nélkül, akkor majd megnézem. Vagy dos vagy windows, amire tudok írni programot valamilyen eszközzel. Addig nem játszik nálam. Néztem pár sbc-t, ha nagyon kell, akkor 10-20 ezer között vannak VIA-k, ezekre mehet dos-win, arra meg azt írok amit akarok, de egyelőre nem kell nagyon. Ha kicsi az uno vagy nano, akkor ott a mega, a sokféle library egyszerre gond, meglátom mikor ütközök a korlátokba. De nekem nem kell kijelző, nem kell sd-kártya, és remélhetőleg más nagyobb libraryk sem.

Magasszintűt nem akarok én se, a teljesen szokásos mérés-beavatkozás portokon, megfejelve a tájékoztatással, de ez akár soros porton is mehet, bár a weboldal felületnek jobban örülnék. A magasszintű dolgok a pc-n fognak történni, amikor megkapja az adatokat. Tehát az erősebb hw az pc, annál erősebb nem kell.

Még van egy távoli tervem, hogy ha belejönnék a programozásba annyira, akkor olyan programot írni, ami valami tárolóból veszi a működéshez szükséges adatokat, és ezt a tárolót menet közben is tudjam írni pc-ről. Így már sokkal rugalmasabb lehetne a program, mert időzítéseket, feltételeket, portokat is tudnék variálni egyszerű adatáttöltéssel. Ezt egészen odáig lehetne fejleszteni, hogy az összes portot ebből az adathalmazból kapcsolgatja, és a sketch semmi más fixet nem tartalmaz, mint a kommunikációt a pc-vel, az adattábla átvételét, olvasását és aszerint kezeli a portokat. És többet nem is kellene programot írni, mindig csak az adattáblát módosítani és áttölteni.

Előzmény: Vargham (820)
John Zero Creative Commons License 2015.02.06 0 0 822

Én is Raspberry Pi-t javaslok, valamilyen home automation rendszerrel, pl. http://www.openhab.org/

Viszont érteni azt kell hozzá, mert ez ingyen van, cserébe feketeöves (na jó, csak kék öves, de akkor is).

Előzmény: x20fan (815)
John Zero Creative Commons License 2015.02.06 0 0 821

"Linuxhoz kuka vagyok, majd ha az új 2-esen lesz windows10"

Lehűtelek: nem lesz rá igazi windows 10. Nagyon gyenge hozzá a hardver, plusz nem Intel alapú. Windows RT-szerű förmedvény lesz, de hogy azzal mit tudsz kezdeni, jó kérdés. Valamire lehet, hogy jó lesz.

Előzmény: x20fan (818)
Vargham Creative Commons License 2015.02.06 0 0 820

> Linuxhoz kuka vagyok

És a mikrokontroller programozáshoz?

:-)

Ha jól emlékszem, te írtad, hogy minél egyszerűbben szeretnéd megoldani.

RPI-n mindent úgy terveztek meg, hogy egy 8-10 éves gyerek is meg tudja csinálni. Nem kell Linux gurunak lenni a telepítéshez, és a fejlesztéshez sem.

Tehát van olyan részletes, érthető tutorial, hogy Python webszerver 10 perc alatt. :-)

Továbbra is azt mondom, hogy nem raknék Arduino-ra semmilyen magasszintű dolgot. Azzal kezelném az alacsony szintű perifériákat, a többihez pedig befognék valami erősebb hardvert. Fejleszteni is könnyebb lesz.

Én is belesétáltam már abba hobbi projekttel, hogy ha van TV out lib, meg PS2 lib, meg MIDI lib, akkor majd milyen jól csinálok az öcsémnek tévés midi megjelenítőt és szerkesztőt. A modulok működtek is külön-külön, de egyszerre nem. Pedig elvileg éppenhogy belefért volna. De a mélyére kellett volna ásnom, ami sok idő, és sok plusz tudás.

De ugyanezt tapasztalom a munkámban is. Pedig ott főleg Atmega2560-at használunk. Volt olyan prototípus, amiben több 2560 és 328 is volt (minden perifériának külön). Elvileg bele kellett volna férnie egybe is, de mégsem ment. Így tudtuk a leggyorsabban kipróbálni az új funkciókat. Aztán a néhány hét alatt összerakott Arduino-s prototípusokból hónapok alatt raknak össze a beágyazott rendszerfejlesztő mérnökök valami stabilan használhatót. De az már bőven bele is fér egy mikrokontrollerbe. :-)

halaloszto Creative Commons License 2015.02.05 0 0 819

egy 50W-ot evo pc az nagyon kisfogyasztasunak szamit. evi 14000 forint az aram amit megeszik. ehhez kepest kell nezni hogy ki mennyit fogyaszt.

Vajk

x20fan Creative Commons License 2015.02.05 0 0 818

Linuxhoz kuka vagyok, majd ha az új 2-esen lesz windows10, ahogy olvastam, akkor már lesz esélyem kezdeni vele valamit. Meg a 35 $ a 3-4 $-os arduinohoz hasonlítva nem egy árkategória. Igazán könnyen egyébként pc-vel tudnék boldogulni, intel alapon dos vagy windows, de az ár meg a fogyasztás is nagyon megugrana.

Előzmény: Vargham (816)
Prof Creative Commons License 2015.02.05 0 1 817

Pontosan erre akartam rámutatni.

Igen, van rajta egy alap weboldal, akár elég finom minimál grafikával.

A külső elérés meg router beállítás kérdése (incoming calls redirect). Cserébe aki bepingeli az ip-det, az látja, hogy mi történik a házban. A védelmet is meg lehet oldani, de erre most speciel nincs ötletem.

Vargham Creative Commons License 2015.02.05 0 0 816

Egy ilyen feladatot egy nagyságrenddel könnyebb megoldani RPI-vel.

Igaz, hogy ott lesz boot up time, de a fejlesztés gyorsabb, egyszerűbb. Az már majdnem PC. :-)

x20fan Creative Commons License 2015.02.05 0 0 815

Szenzorok adatait kiolvasni, hosszabb időzítések hol tartanak, események számát nézni, tehát a program futása alatt a keletkezett adatokat követni.

Vezérelni olyat, amit a program írásakor még nem tudok meghatározni. Pl. elmegyünk két napra, és a fűtést vegye lejjebb, a lámpákat kapcsolgassa este véletlenszerűen, a redőnyöket csak félig vagy egyáltalán ne húzza föl.

Html-t kapiskálom pc-s környezetben, csak arduinon nem tudok semmit. Tehát van egy ethernet vagy wifi az arduinon, kap a routertől ip-címet. Hogy lesz ebből weboldal? Van erre library? Ha elő tud állítani az arduino egy táblázatot valamilyen adatokkal, akkor az jó az adatok kiolvasására, ha formot is tud, amibe a pc-ről írhatok adatokat, amit olvasni tud, az jó adatok beírására.

Bele tudja írni az ethernet kapcsolatba a html forrásszöveget amit a pc azon az ip-címen elér mint weboldal? És a formnak mi lesz az actionje? Simán az ip-cím? Akkor a GET vagy POST adatküldést le kell tudnia kezelni, kiolvasni az adatokat. Jó lenne egy hello world weboldal példa.

Közben találtam

http://startingelectronics.com/tutorials/arduino/ethernet-shield-web-server-tutorial/basic-web-server/

client.println("<body>");

ezzel írogatja a html sorokat.

Na itt meg ledeket kapcsolgat formmal ESP8266-tal:

https://petestechprojects.wordpress.com/2014/12/19/leds-control-through-esp8266-arduino-web-page/

Jól van, fog ez menni, csak még tanulni kell hozzá.

Előzmény: Prof (813)
x20fan Creative Commons License 2015.02.05 0 0 814

Sajna nincs a pc-n BT, valami usb-s cuccom van, azzal kipróbálhatom, de jobb lenne az ethernet vagy a wifi.

Előzmény: halaloszto (812)
Prof Creative Commons License 2015.02.04 0 0 813

Mit akarsz monitorozni rajta? És mit akarsz vezérelni, pláne távirányítással? Mert ha már akár wifi, akár ethernet van, akkor magától értetődő egy kő egyszerű html honlap összerakása, amit egy sima böngészőből hívsz meg.

Kapcsolgatni is lehet, sőt, elvileg html felületen adatot is beadhatsz (elvben legalábbis, bár ezt még nem próbáltam).

Előzmény: x20fan (811)
halaloszto Creative Commons License 2015.02.04 0 0 812

a sorosportjara hegeszteni kell valami radiot. a legegyszerubb bluetooth modult tenni, hozzakonnektalsz es a pc-n sorosportkent latszik.

Előzmény: x20fan (811)
x20fan Creative Commons License 2015.02.04 0 0 811

Kapcsolódva a wifis kérdéshez, hogyan lehet pc-ről (xp) monitorozni az arduino működését?

Usb bedugva és soros portra íratni az arduinoval, ezt sok példában is használják.

Hogy megy ugyanez etherneten, wifin? Minek kell futni a pc-n, ami meg tudja kapni ezeken a csatornákon küldött byte-okat?

Tovább csavarva, ha az arduinon futó program föl van készítve erre, hogyan kaphat vezérlő parancsokat futás közben? Pl. hőmérséklet vagy bármi más szintadatokat, ami szerint kapcsolgatnia kell valamit.

Előzmény: John Zero (810)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!