Keresés

Részletes keresés

toti941 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 2021

köszi

visszakerestem és az az ajánlat  hogy akármelyik rovarölő megtaszi amely árt a méheknek

valszeg azért nem látom a szorgos szabómat mostanság mert bi58 -at adtam a rózsán lévő tetűimnek és elképzelhető hogy ő is kapott belőle

szia

Előzmény: nefes (2020)
nefes Creative Commons License 2005.08.03 0 0 2020

szabóméhek ellen van hatásos vegyszer, de mivel védettek tán, nem ajánlatos.

Mindenesetre nekem az idén elfogyott velük szemben a türelmem, mivel két cseperedő juharbokoromat és egy juharfát tavaly majdnem teljesen tönkretettek, az idén is megkezdték már(kb. lenyesték már a levelek 20%-át), ekkor permeteztem.

Az ollózás abbamaradt.

A szert e topicon javasolta valaki úgy május táján, neve sajnos nem jut eszembe.

nefes Creative Commons License 2005.08.03 0 0 2019

segítséget/tanácsot kérnék:

déli lejtőn (homoksivatag) ültetett sövényem (fagyal) levelein szürke-kékes, illetve barnás foltok jelentek meg, majd a levelek kezdtek lészáradni (hajtás végéről visszafelé).

Először azt mondta a helyen régóta lakó szomszéd, hogy biztos megégett (öntözés miatt), majd rendbejön.

Igyekeztem később és csak a tövekre irányozva locsolni.

A dolog tovább folyattódott  ezért bevetettem 2 esetben gombaölőt is, a helyzet ezután nem romlott tovább.

Viszont a levelek nem jöttek rendbe.

Kelle még valamit tennem, azért hogy a sövény állapota javuljon?

toti941 Creative Commons License 2005.08.01 0 0 2018

nekem annyival rosszabb a helyzetem hogy egy fia darázs sincs itt csak a rágott levél

szia

Előzmény: krampuszka1 (2017)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.08.01 0 0 2017

Hááááááááát ! Nemigen tudtam, csak amikor megjelentek a gubacsgöbök a tölgyfa levélen. Láttam előtte, hogy darazsak röpködnek körülötte, de nem törődtem vele.

Utána fogtam a szakirodalmat, és azonositottam a dögöt.

Egyébként ugyanazt irja, szedjük le a gubacsos leveleket, és üssük agyon a darazsat :D

Kártétele nem jelentős- mondá az irodalom.

Elég szép számmal dolgoztak, de leszedtem a gubacsos leveleket, és egy Bi58-as permetet azért kapott.

Előzmény: toti941 (2016)
toti941 Creative Commons License 2005.08.01 0 0 2016

honnan tudtad a gubacsdarázsról hogy az az.

tán bemutatkozott ???

én ezeket a darazsakat olyan egyformának látom

nem igazán szeretem őket mert zabálják a korai szőlőmet is

szia

Előzmény: krampuszka1 (2015)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.08.01 0 0 2015

Valaki itt azt irta, hogy a földben lakik, és a kiszabdalt levéldarabokba helyezi el a lárváit, vagy petéit mittudomén :)

Egyébként látni a fa körül darazsakat, nekem volt szerencsém már gubacsdarazsakhoz ( szintén tölgy ), de nem tudom megkülönböztetni egyiket a másiktól :) Ezek nem virágzó növények, úgyhogy talán könnyebb lenne felismerni, mint egy virágzó rózsa körül döngicsélők közül az agyoncsapandót :D

Előzmény: toti941 (2014)
toti941 Creative Commons License 2005.08.01 0 0 2014

szia Krampuszka1

köszi a számomra nagyon is kedvező választ  (uis meglehetős lustaságomnak kedvező )

az agyoncsapás nagyszerű megoldás lenne de én még soha nem láttam egy fia szabóméhet sem ( sem a hernyóit - lárváit )

de azért sajnálom a rózsámat

szia  toti

Előzmény: krampuszka1 (2013)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.08.01 0 0 2013

Szia Toti !

Azt irja az irodalom, hogy a kártétele nem jelentős, felesleges a vegyi védekezés !

Hát én nem tudom, de rendesem "megszabta" neked is a rózsádat :D

Nálam átszabta a perzsiai varázsfa egy részét, egy oszlopos tölgy fél oldalát, és megkóstolt még néhány növényt.

Azt mondja az ajánlás, hogy ha jobban rág a kelletténél, akkor üssük agyon a szabóméhet ! :O

Nemtom, de gondolom az állati kártevők ellen használt szerek itt is hatásosak lehetnek, de én se csináltam semmit.

Előzmény: toti941 (2012)
toti941 Creative Commons License 2005.08.01 0 0 2012

sziasztok

Krampuszka1  az 1924  hozzászólásban tett fel képet a szabóméh jótékonykodásáról.

nem tudom hogy sikerült e neki megoldani a szabóméh elriasztását és ha igen mivel

nekem a rózsáimon hasonló a helyzet.

az érdekesség az hogy a sor parkrózsáimon csak egy kedvenc bokra van de azt rendesen helybenhagyta..

mit ajánlotok?

ez egyáltalán szabóméh vagy valami más ?

Help

toti

KILGORE TROUT Creative Commons License 2005.07.31 0 0 2011
Köszi a tanácsot!!!
Előzmény: Antisystem (2010)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.31 0 0 2010

Szia!

Ugróvillás
Egy rovar a sok közül amelyik nem tesz károkat növényeinkben, tehát csak akkor érdemes a földet permetezni ha valakit zavar ottlétük. Kis fehér rovarok amelyek szerte ugrándoznak mikor megöntözzük növényünket. Ha nem nagyon vizes a földlabda, maguktól is kihalnak, ezért inkább jobb szárazabban tartani növényeinket.

Ha ki akarod irtani őket, és a föld szárazabban tartása nem eredményes, szerintem Actara 25 WG-s vízzel locsold meg a növényeidet.

ÜdV

Előzmény: KILGORE TROUT (2008)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.31 0 0 2009

Szia!

Elképzelhető, a katicák lárvája is ragadozó. Az általad meghatározott jószág főképp a pajzstetveket kajálja...

ÜdV

Előzmény: hájjack (2007)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2005.07.31 0 0 2008

Tud nekem valaki segíteni?

Minden második virágcserepem a lakásban, konyhában elég érdekes lett :(

Ha megpiszkáloma földjét olyat produkál, mint a kispókok kirajzása. Apró kis fehéres álatkák szélednek szét millió számra, majd idővel lenyugszik a helyzet, talán visszahúzódnak a földbe.

Mi a túró ez? Káros, vagy csak undorító? Lehet ellene tenni valamit?

hájjack Creative Commons License 2005.07.31 0 0 2007
A kis fekete katicaszeruseg: Négyfoltos szerecsenkata. Hasznos. Tetveket kajal. Valszeg a tuskes larvai neki vannak. ?????
hájjack Creative Commons License 2005.07.29 0 0 2006
Hali! Hol lehet kerti hasznos, illketve kartekony rovarok fotoit nezegetni? Azt hiszem hogy a bokromat elborito kis tuskeshatu larvak vagy fátyolkalárvák vagy zengőlárvák. (Ok meg hasznosak.) Ra vannak tapadva a levelek fonakjara, de van mar labuk, szoval taplalkoznak is. dank: h
Antisystem Creative Commons License 2005.07.28 0 0 2005

Szivesen.

http://www.okogazdabolt.hu/novenyvedok.html

Egyébként a Rogator KFT gyártja, aminek a  multkor már betettem az elérhetőségeit káliszappan ügyben.

ÜdV

Előzmény: erdeiboroka (2004)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.07.28 0 0 2004

Köszi. Megpróbálom beszerezni.

Ez a gőzborotva ötlet nagyon tetszik, csak sajnos nincs nekünk :)

Előzmény: Antisystem (2000)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.28 0 0 2003

Szia!

Itt egy helyettesítési lista a tavaly kivontak kapcsán: http://www.nov-szer.hu/index.php?keret=hir&lang=hu&id=23 Ezzel át tudod "konvertálni" a régebbi terveket is.

ÜdV

Előzmény: kozak26 (2002)
kozak26 Creative Commons License 2005.07.28 0 0 2002
Letezik valamifele online novenyvedelmi terv egesz evre?
Van szolom, oszi es sargabarackom, szilvam es ringlom, almam, kortem, cseresznyem, meggyem, diom es kivim(ezt a kettot meg nem is permeteztem). Jo lenne tudni, mit mikor, es mivel kellene permetezni, mert ezidaig ugy nez ki, hogy amint feluti valamilyen betegseg a fejet, csak azutan allok neki permetezni - legutobb szolot es barackot peronoszpora es fodrosodas ellen.
Talaltam ceget, aki elkeszitene a pontos tervet, de az darabonkent kb. 10e ftba kerulne.
Ami pedig hozzaferheto terv lenne, azok olyan szereket hasznalnak, amiknek mar bevontak az engedelyuket.
Vannak meg "garantalt szerek" de azok arai eleg borsosak.
Hazi kertrol lenne szo, 36 gyumifaval, sok sok ezerert valo permetezest ha lehet elkerulnem.
Ui: a biokert tavaly nem jott be....
hájjack Creative Commons License 2005.07.28 0 0 2001
Szia! Engem is megut a guta. En messzel szortam be a novenyeket egy hete, es ma latom hogy ujra rajta vannak ilyen kis tüskés apro larvacskak-imagok?. Narancssarga levet eresztenek szetnyomas utan. Ezek mik lehetnek? Ugy nez ki mint egy tarajos sul. Fekete katicabogar utan meg nyomozok, mivel mindenhol ott van ujra a novenyen. Fradi szinben uszik a kert a mesz-zold miatt, szoval inkabb ne ezzel kiserletezzetek. :) A slag nem is olyan rossz otlet, esetleg egyx gozborotva sokat lendithetne, persze hideg vizzel. haj
Előzmény: erdeiboroka (1994)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.27 0 0 2000

Kültéri növényeknél a Vektafid A-ban jobban bíznék, mint a szappanos vízben. Ugyanis akadályozza az olaj a pajzstetű légzését. Bió.

ÜdV

Előzmény: erdeiboroka (1994)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1999

Szia!

Biztos meg lehet próbálni. Egyébként tehetsz rá Amistart is, ha jól rémlik, 3 nap az ÉVI-je paradicsomban.

ÜdV

Előzmény: Veszpremi (1996)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1998

Köszi. Még nem láttam eddig levéllakó szőlőgyökértetűt, érdekes.

ÜdV

Előzmény: Chess (1997)
Chess Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1997
Üdv A Butt által küldött "gubacsos" kinézetű szőlőlevél nem atkás hanem a filoxéra levéllakó alakjától ilyen. Az utóbbi években európai szőlőkön is megjelent a levéllakó alak, egyébbként csak a gyökéren károsít. Direktermők levelén produkált szokvány esetben ilyen képet.  Az Actara engedélyt kapott ellene.
Előzmény: Butt (1975)
Veszpremi Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1996

Paradicsom levelei sárgulnak. Mivel éppen a termés már pirul, valami óvatos dolgot kéne tenni vele, így gondoltam, hogy megpermetezem avval a lével, ami uborka esetén kiválóan használ, azaz 1:3 arányú tej:víz keverékkel. Evvel nagy bajt nem okozok biztosan. Próbált valaki ilyesmit, tud valaki mást ajánlani?

JFEry Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1995
Köszönöm, Anti!
Előzmény: Antisystem (1991)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1994

"Szappanozás " megtörtént. (2%-os kenőszappanos permetezés)

Én semmi változást nem látok, azon kívül, hogy néhány állatka barna lett (gondolom ők pusztultak el). Kevesebb, mint tíz százalék.

Szerintetek mit kellene  látnom, ha sikeres a permetezés? Ezek a dögök nem mozognak, és nem tudom egyáltalán hogyan dönthető el, hogy élnek-e?

Gondolkodom egy erős leslagozáson... vajon az ér valamit, azon kívül, hogy lemossa a szappant?

Előzmény: hájjack (1977)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1993

Persze. Ehhez egyet kell tudnod, hogy a Zolone 35 EC, meg a Zolone 350 EC ugyanaz a készitmény, az egyik gyártó cég a 35%-os, a másik cég meg a 350 mg/ml hatóanyagról nevezte el, ami ugye egyező mennyiség.

Ezek után a javallatok és a hektár adatok: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=40&TermekOrder=nev&TermekLimit=100

A kiskerti meg 20 ml/10 liter permetlé. (0,2%-os oldat)

ÜdV

Előzmény: zkerek (1992)
zkerek Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1992
Sziasztok!

Mindenki segítségét kérem! Kezdő kertészkedő vagyok és mostanában vettem egy üveg Zolone 350 Ec-t. Később vettem észre, hogy a boltban lespórolták a használati utasítást. Természetesen se a gyártó, se a forgalmazó honlapján nem található milyen arányban kell keverni. Startlap, google és a yahoo megbukott a keresésben. Használhatót nem tudtak produkálni!!! Valaki kitudna segíteni?

Üdv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!