szabóméhek ellen van hatásos vegyszer, de mivel védettek tán, nem ajánlatos.
Mindenesetre nekem az idén elfogyott velük szemben a türelmem, mivel két cseperedő juharbokoromat és egy juharfát tavaly majdnem teljesen tönkretettek, az idén is megkezdték már(kb. lenyesték már a levelek 20%-át), ekkor permeteztem.
Az ollózás abbamaradt.
A szert e topicon javasolta valaki úgy május táján, neve sajnos nem jut eszembe.
déli lejtőn (homoksivatag) ültetett sövényem (fagyal) levelein szürke-kékes, illetve barnás foltok jelentek meg, majd a levelek kezdtek lészáradni (hajtás végéről visszafelé).
Először azt mondta a helyen régóta lakó szomszéd, hogy biztos megégett (öntözés miatt), majd rendbejön.
Igyekeztem később és csak a tövekre irányozva locsolni.
A dolog tovább folyattódott ezért bevetettem 2 esetben gombaölőt is, a helyzet ezután nem romlott tovább.
Viszont a levelek nem jöttek rendbe.
Kelle még valamit tennem, azért hogy a sövény állapota javuljon?
Hááááááááát ! Nemigen tudtam, csak amikor megjelentek a gubacsgöbök a tölgyfa levélen. Láttam előtte, hogy darazsak röpködnek körülötte, de nem törődtem vele.
Utána fogtam a szakirodalmat, és azonositottam a dögöt.
Egyébként ugyanazt irja, szedjük le a gubacsos leveleket, és üssük agyon a darazsat :D
Kártétele nem jelentős- mondá az irodalom.
Elég szép számmal dolgoztak, de leszedtem a gubacsos leveleket, és egy Bi58-as permetet azért kapott.
Valaki itt azt irta, hogy a földben lakik, és a kiszabdalt levéldarabokba helyezi el a lárváit, vagy petéit mittudomén :)
Egyébként látni a fa körül darazsakat, nekem volt szerencsém már gubacsdarazsakhoz ( szintén tölgy ), de nem tudom megkülönböztetni egyiket a másiktól :) Ezek nem virágzó növények, úgyhogy talán könnyebb lenne felismerni, mint egy virágzó rózsa körül döngicsélők közül az agyoncsapandót :D
Ugróvillás Egy rovar a sok közül amelyik nem tesz károkat növényeinkben, tehát csak akkor érdemes a földet permetezni ha valakit zavar ottlétük. Kis fehér rovarok amelyek szerte ugrándoznak mikor megöntözzük növényünket. Ha nem nagyon vizes a földlabda, maguktól is kihalnak, ezért inkább jobb szárazabban tartani növényeinket.
Ha ki akarod irtani őket, és a föld szárazabban tartása nem eredményes, szerintem Actara 25 WG-s vízzel locsold meg a növényeidet.
Minden második virágcserepem a lakásban, konyhában elég érdekes lett :(
Ha megpiszkáloma földjét olyat produkál, mint a kispókok kirajzása. Apró kis fehéres álatkák szélednek szét millió számra, majd idővel lenyugszik a helyzet, talán visszahúzódnak a földbe.
Mi a túró ez? Káros, vagy csak undorító? Lehet ellene tenni valamit?
Hali!
Hol lehet kerti hasznos, illketve kartekony rovarok fotoit nezegetni?
Azt hiszem hogy a bokromat elborito kis tuskeshatu larvak vagy
fátyolkalárvák vagy zengőlárvák. (Ok meg hasznosak.)
Ra vannak tapadva a levelek fonakjara, de van mar labuk, szoval taplalkoznak is.
dank: h
Letezik valamifele online novenyvedelmi terv egesz evre? Van szolom, oszi es sargabarackom, szilvam es ringlom, almam, kortem, cseresznyem, meggyem, diom es kivim(ezt a kettot meg nem is permeteztem). Jo lenne tudni, mit mikor, es mivel kellene permetezni, mert ezidaig ugy nez ki, hogy amint feluti valamilyen betegseg a fejet, csak azutan allok neki permetezni - legutobb szolot es barackot peronoszpora es fodrosodas ellen. Talaltam ceget, aki elkeszitene a pontos tervet, de az darabonkent kb. 10e ftba kerulne. Ami pedig hozzaferheto terv lenne, azok olyan szereket hasznalnak, amiknek mar bevontak az engedelyuket. Vannak meg "garantalt szerek" de azok arai eleg borsosak. Hazi kertrol lenne szo, 36 gyumifaval, sok sok ezerert valo permetezest ha lehet elkerulnem. Ui: a biokert tavaly nem jott be....
Szia!
Engem is megut a guta. En messzel szortam be a novenyeket egy hete, es ma latom hogy ujra rajta vannak ilyen kis tüskés apro larvacskak-imagok?. Narancssarga
levet eresztenek szetnyomas utan. Ezek mik lehetnek? Ugy nez ki mint egy tarajos sul. Fekete katicabogar utan meg nyomozok, mivel mindenhol ott van ujra a novenyen.
Fradi szinben uszik a kert a mesz-zold miatt, szoval inkabb ne ezzel kiserletezzetek. :)
A slag nem is olyan rossz otlet, esetleg egyx gozborotva sokat lendithetne, persze hideg vizzel.
haj
Üdv A Butt által küldött "gubacsos" kinézetű szőlőlevél nem atkás hanem a filoxéra levéllakó alakjától ilyen. Az utóbbi években európai szőlőkön is megjelent a levéllakó alak, egyébbként csak a gyökéren károsít. Direktermők levelén produkált szokvány esetben ilyen képet. Az Actara engedélyt kapott ellene.
Paradicsom levelei sárgulnak. Mivel éppen a termés már pirul, valami óvatos dolgot kéne tenni vele, így gondoltam, hogy megpermetezem avval a lével, ami uborka esetén kiválóan használ, azaz 1:3 arányú tej:víz keverékkel. Evvel nagy bajt nem okozok biztosan. Próbált valaki ilyesmit, tud valaki mást ajánlani?
Persze. Ehhez egyet kell tudnod, hogy a Zolone 35 EC, meg a Zolone 350 EC ugyanaz a készitmény, az egyik gyártó cég a 35%-os, a másik cég meg a 350 mg/ml hatóanyagról nevezte el, ami ugye egyező mennyiség.
Mindenki segítségét kérem! Kezdő kertészkedő vagyok és mostanában vettem egy üveg Zolone 350 Ec-t. Később vettem észre, hogy a boltban lespórolták a használati utasítást. Természetesen se a gyártó, se a forgalmazó honlapján nem található milyen arányban kell keverni. Startlap, google és a yahoo megbukott a keresésben. Használhatót nem tudtak produkálni!!! Valaki kitudna segíteni?