Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2081

Azért most egy-két héten belül ne permetezz újra ezekkel a szerekkel.

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2079)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2080

Nézd, már jócskán benne vagy a kisérletezésbe amúgy is:)

Az Actara pont annyiból tutibb hatású, hogy felszívódik a növénybe - tehát ott is hat, ahova nem jutott lé, és nem mossa le az eső - amíg az összes szabadon kapható atkaölőszer (Sanmite, Flumite, Tasltar, Nissouron, stb) kontakt szer. Cserébe viszont valamivel lassabban áll be a hatása - előbb fel kell szívódnia, és a kártevőnek a táplálkozással fel kell vennie. A Sanmite meg Sherpa taglóz - már ahova eljut, és amíg le nem mosódik, vagy fény és nedvesség hatására el nem bomlik.

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2079)
dithke_ Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2079
Hát akkor a lényeg hogy sz@rt sem ért??
tapadás fokozó hát szappanoztam én a kezem, és a viz ment a permetlébe.
nem mindegyik leander pajzstetves, és nem mindegyik atkás, de igyekeztem azért bőven locsólni rájuk.
De akkor a lényeg hogy kezdhetem előlröl az eső miatt úgye?
és az actarás beöntözés szerinted?? kéne, vagy ráérne összig, melyikkel érek el nagyobb eredményt, mert kisérletezni nem akarok velük, egyből a tuti irtás kéne:)
Előzmény: Antisystem (2077)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2078

De, ha ilyen kontakt szer kell, akkor szerintem Talstar-t (ld 2044 itt alább) vegyél legközelebb, az egymaga kiirtja az atkát is meg valamennyire (kb, mint a Sherpa) a pajzstetűt is, és a dísznövények tutin bírják.

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2076)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2077

Ja kérlek, a Sherpa is (ami egy piretrin) meg a Sanmite is abszolút kontakt hatású szer, magyarán csak ott hatásos, ahova elér, és bizony az eső nagyrészt lemossa, főleg, ha nem lett hozzá adva tapadásfokozó.

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2076)
dithke_ Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2076
Sziasztok! Végül találtam az üllői úton egy vetőmagboltot, és ott adtak a pajzstetüre Sherpát, az atkára Sanmite 20 WP, meg hoztam azt a belocsolost amit mondtál, de azt mondta a csaj hogy ezeket használjam most, és mielőtt beviszem őket összel akkor locsoljam be jól őket.
Hát nem tudom a pajzstetüre permeteztem, hát délután jött az eső, nem tudom hogy most ez igy ért e valamit.
Az atkára két nap múlva permeteztem, arra is esett az eső:(
Hát lehet megismétlem holnap a permetezést.
Sárguló levelek vannak, de hogy ez most a tetü büne nem tudom.
Előzmény: Antisystem (2063)
Dark Future Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2075
Szia,

köszi a választ.

A mozgásuk csak relatíve gyors, kb. 5-6mm/sec, ez a fél mm-es testhosszukhoz képest olyan, mintha én izomból futnék.

Annyiban én is szkeptikus vagyok, hogy ezek a kis bigyók bármilyen mohók is, ennyit azért nem bírnának megzabálni.

Üdv.: Dark

Előzmény: Antisystem (2074)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.30 0 0 2074

(nem értek hozzá, informatikus vagyok).  

Mit gondolsz, én micsoda? - ld adatlap :))))

Akkor nem ugróvillások - volt már róluk szó - pedig elsőre arra tippeltem. Az atkát nem jellemzi a különösen gyors mozgás...

Szerintem locsold be a növényeidet Actara nevű rovarirtóval - itt alább az oldalon olvashatsz róla - az megszünteti az efféle rajzást. Ezzel együtt hajlamos vagyok inkább arra tippelni, hogy ezek csupán korhadéklaknak a túl nedves talajon, és a növényeidnek valamilyen tápanyagforgalmi gondja van. A gyökérzet eltűnése (elrothadása) pl a kaktuszon tipikusan túlöntözési tünet. Meg a túl kemény víz is okozhat gondot (és Mo-on kemények általában a csapvizek) én egy időben Vénusz -légycsapóval szívtam hatalmasakat ilyen ok miatt.

ÜdV

Előzmény: Dark Future (2073)
Dark Future Creative Commons License 2005.08.29 0 0 2073

Szervusz,

köszi. A rovarok nem ugrálnak, hanem futnak, a méretükhöz képest elég gyorsan. A fényt nem szeretik, ha rájuk világítok, egyből elpucolnak, beássák magukat. Elég sok van belőlük (kb. 20-30 látható a felszínen cserepenként + a talajban nem tudom, hogy mennyi), és annyira kicsik, hogy tényleg alig látszanak szabad szemmel.

Még az sem biztos, hogy emiatt döglenek ki a növények, csak egy tipp volt a részemről (nem értek hozzá, informatikus vagyok).  

Előzmény: Antisystem (2070)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2072

A törzsön igen, különben nem jut be a lukakba-repedésekbe, ahol a kártevők lappanganak.

ÜdV

Előzmény: pasa_ (2071)
pasa_ Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2071
Nedves a teljes felszin, cseppek, folyas nem szokott lenni, ugy kellene befujni hogy tenyleg folyon meg rajta?
Előzmény: Antisystem (2069)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2070

A barnásfehér rögök meg szerintem vízkövek.

Nem lehet, hogy túl kemény a viz nálatok?

A rovarok ugrálnak?

ÜdV

Előzmény: Dark Future (2066)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2069

És le is mosod a fa törzsét, olyan folyósra vele?

ÜdV

Előzmény: pasa_ (2068)
pasa_ Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2068
koszi. Eredkes, mert Basudint szoktam rakni a lottybe -- persze lehet hogy a lyukak amit latok regiek es olyan idobol szarmaznak amikor ritkan vagy nem volt permetezve....
Előzmény: Antisystem (2064)
Dark Future Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2067

Szegény növényeinkből meg ennyi maradt...

Dark Future Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2066

Persze a hülye index lenyelte a képeket...

Előzmény: Dark Future (2065)
Dark Future Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2065

Sziasztok,  

az elmúlt egy hónapban a szobanövényeink fele rejtélyes körülmények között kipusztult (örökzöldek, kaktuszok, pozsgások, egynyári virágok), a közös az bennük, hogy egy nagy virágtartóban voltak, egymás mellett. Alulról elkezdtek száradni, majd teljesen kimúltak, elsárgultak, miközben mindvégig nedves volt a földjük. Tüzetesebben megvizsgálva kiderült, hogy a gyökerük pusztult el, volt, amelyikről a hajszálgyökerek teljesen eltűntek. Aztán ma észrevettem, hogy a földjük tele van igen apró (1mm alatti) rovarokkal, valami atkaszerűséggel szerintem. Az lenne a kérdésem, hogy mik ezek, és hogyan lehet védekezni ellenük (milyen permetszerrel, amit egy földi halandó is be tud szerezni mindenféle engedély nélkül)?

Érdekes, hogy a leveleken és a szárakon nem találtunk egy darabot sem, a föld viszont tele van velük.

Emellett megjelentek valami sárgás izék is a föld tetején, nem tudom, hogy gomba, vagy egyszerűen csak sókicsapódás (lásd az alsó képet).

A fotók minőségéért elnézést, kézből fényképeztem. A vizsgált rovart kitettem egy skálázott papírra, hogy érzékelhető legyen a mérete (egy osztás per mm).

Antisystem Creative Commons License 2005.08.27 0 0 2064

Az elkövetőt kéregmolynak hívják, és azt tudod tenni ellene, hogy permetezéskor a fa törzsét és vastagabb ágait lemosás-szerűen permetezed rovarirtó szerrel. Hogy melyikkel az másodlagos, jó ellene a Basudin 600 EW, a Dimilin, a Decis, a Karate, a Zolone.

ÜdV

Előzmény: pasa_ (2060)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.27 0 0 2063

Mivel permetezted végül?

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2061)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.27 0 0 2062

Szerintem nem tesz jót a Basudin a földigilisztának se. Bár a fene tudja, azt kellene tisztán látni, hogy van-e a szervezetében acetilkolin. Ha jól rémlik, van.

ÜdV

Előzmény: sujgojo (2059)
dithke_ Creative Commons License 2005.08.27 0 0 2061
Tegnap délelött permeteztem a leandereket a pajzstetü ellen, délután vagy este felé jött az eső akkor nem ért semmit, kezdhetem elölröl az egészet??
pasa_ Creative Commons License 2005.08.27 0 0 2060
Kajszibarack torzsen latok 0.5-0.7 mm atmeroju szabalyos kerek "lyukakat", mintha pontozoval csinaltak volna (persze gondolom valami rovar vagy larva furta :). Regebben lattam ugyanilyeneket egy fiatal meggyfan is. Ezt mi csinalja es mivel lehet megszabadulni tole?
sujgojo Creative Commons License 2005.08.25 0 0 2059

sziasztok,

szerintetek a talajfertotlenitok nem bantjak a gilisztakat?

az torten ugyanis, hogy multkor kicsit villaval beleturtam a tragya/komposzt godorbe, es megdobbenve vettem tudomasul, hogy cserebogar pajor keltetove valtozott. nagyon sok volt benne. gondoltam meg kellene szorni kis fertotlenitovel, vagy sokkal. na de mi lesz a gilisztakkal? nehogy megartson nekik, nelkuluk fele annyit er a tragya.

tudtok valamilyen szert ami jo erre a celra?

koszi

Antisystem Creative Commons License 2005.08.25 0 0 2058

Szerintem az Actara por jól záródó üvegcsében is eltartható 3 évig. Vízben sem bomlik olyan mértékben mint a szervesfoszfátok vagy a piretrin. A hidrokultúrás növényt lehet, hogy érdemesebb valamivel töményebb oldattal kezelni, pont a nagy higulás miatt.

A takácsatkák aktívkodása akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a cc. 15 fokot. (ezzel persze befigyel az is, hogy a télen e felett tartott növényen is megjelenhetnek)

ÜdV

ps: pedig ott van, az általad idézett lap alján lévő link: http://www.syngenta.hu/letoltes.php?d_id=34 10. pont: hőre, levegőre, fényre, nedvességre nem érzékeny.

Előzmény: sfnx (2057)
sfnx Creative Commons License 2005.08.25 0 0 2057
ez biztatóan hangzik
az Actara csak felbontatlanul tartható el 3 évig, vagy felbontás után is zárt dobozban panellakás hőmérsékleten)?
mikor kezdődik a takácsatkák aktív időszaka?
jövőre már előtte megöntözhetném a potenciálisan veszélyeztetett növényeket és ismételném az öntözést 3 hetente minimum július végéig
az előbbi hozzászólásaid alapján az is eszembe jutott, hogy ha egy hidrokulturás növényt akkor öntözök meg, amikor még nem fogyott el a vize, akkor az oldat jól felhígul és mire a növény meginná az össszeset lebomolhat a hatóanyaga
az Actara oldat meddig állhat vízben? (megnéztem a http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=128 oldalon, de nem lettem tőle okosabb)
Előzmény: Antisystem (2048)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.25 0 0 2056

Ja, a legnagyobb ilyen "kísérlet":((( az volt, amikor a Chinoin nagytétényi telepéről az a cc. 600 liter piretrin tipusú hatóanyag a Dunába került olyan 5-6 éve. Ugye Érdnél még a kvázi összes hal kipusztult, de Dunaujváros alatt már nem volt komoly hatása, mire odáig elért a hatóanyag (olyan 5-8 óra), a víz és a fény hatására a zöme elbomlott. (szemben mondjuk a tiszai ciánnal, ami még a déli határnál is mérgezett)

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2054)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.25 0 0 2055

Jó reggelt! Kidobott az ágy? :)))

A pajzstetű is meg az atka is petékkel szaporodik, mindkettőre igaz a megállapítás. Mondjuk az atkák szaporodási időszakja már lezárult, olyan július végéig tart.

A Zolone meg tényleg nem szeret vízben állni:)

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2054)
dithke_ Creative Commons License 2005.08.25 0 0 2054
Szép jó reggelt! Sajnos nem tudtam tovább aludni:(
Akkor lehet ez a baj nekem a Zoloneval is hogy, kb. 20 ml bekevertem egy szorófejes kannába és néha permetezek, amikor a rózsa, a leander elkezd tetvesedni, aztán mikor megjelennek a pajzstetvek még próbálkozom, és egyre kilátástalanabbul:( a permetszer meg kb. 3 hete a kannában?:( lehet már régen nem is jó:(
Na de majd ma, fellellem ezt a actarát és adok nekik, pete? az mikor jön, és melyik növényen, ott ahol volt a pajzstetü, vagy az atkásra mondod, azon nem is látok semmi élösködött, csak valahol olvastam hogy állitólag az lehet a gondja.
Előzmény: Antisystem (2053)
Antisystem Creative Commons License 2005.08.24 0 0 2053

Szivesen.

Actara-t gyakorlatilag mindenhol lehet kapni, szabadon vásárolható (tavalyelőtt óta) készitmény. A Hermes-ekben egészen biztosan van. Szerintem higítsd fel, és locsold meg vele a növényt, minden különösebb előkészület nélkül. 1-2 nap alatt biztosan felszívódik.

Atkára ugyancsak használhat az Actara-s beöntözés, permetszerek közül meg a Nissouron jöhet szóba.

Persze, van némi átfutási idő, az élősködők nem egyformán érzékenyek a mérgekre minden életszakaszukban. A pete pl. nagyjából semennyire se.... tehát kell addigra is irtószer, mire a peték kikelnek.

Bekevert permetszert soha ne tarts el 1-2 napnál tovább, pláne szervesfoszfátot ne, mert a vizes oldatban elhidrolizál - bomlik. Nem véletlenül vannak szerves oldószeres vagy por alakú szerként forgalomba hozva. Ennél már csak a piretrin szármzékok a cifrábbak: vízes oldatban fény hatására 1-2 óra alatt lebomlanak...

ÜdV

Előzmény: dithke_ (2052)
dithke_ Creative Commons License 2005.08.24 0 0 2052
Értem akkor ha ezt javaslod, tehát ezt a beöntözéses módszert akkor ezt próbálom ki, ez milyen hamar szivódik fel, tehát mivel nem igen látható ha a pajzstetü elpusztult.
A növény igen nagy nehezen férek már a belső ágakhoz, ezért nem igen tudnám a leveleket mosogatni.
Ezt a szert amúgy mindenhol megkapom? magboltokban?
Vagy ez valami különleges helyen kapható.
A növény előtte bekell öntözni, mint a tápoldatozás előtt? vagy csak higitsam és öntsem rá? nekem ez kényelmesnek tünik, csak válljon be.
Még van a zolonéból is bekeverve, azzal is permetezzem?
Ja és van egy olyan leanderem is amin olyan halszálvékony csikok vannak összevissza olyan mintha atkás lenne, arra mi lenne a jó?
Egyébként ha elpusztult volna a zolonétól a pajzstetü, amit kétlek, mivel a levelek továbbra is foltosodnak és sárgulnak folyamatosan. Ennek van egy átfutási ideje nem, és folyamatos ismétlés azért kell legalább kétszer háromszor.
De mivel esett az eső is, ....hát nem tudom. Meglehet hogy tényleg jobb lesz a talajból felszivodó permetszer.
köszönöm szépen a tanácsod
Előzmény: Antisystem (2051)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!