Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Dubovszkij rozovij vesszőt szeretnék jövő tavasszal gyökereztetni, és ehhez keresek beszerzési forrást.
Sajnos ugye ezeket a fajtákat elég nehéz beszerezni, a cserélgetéshez pedig az én palatina, és pölöskei muskotály tőkéim nem igazán "exklúzívak", illetve még elég fiatalok is. Ukrainából a rossz tapasztalatok, és a meglehetősen magas ár miatt nem rendelnék...
Az otthoni "szőlészet" nem túl kapitális méretű, kb 20 tőkém van :) , a dubovszkij vesszőből is maximum 3-4 tőkét tudnék kiültetni.
Beirta Toti71.En Szabo Istvant ajanlom,mert ott nagyobb a valasztek mint Kaszasnal.Raadasul en Szabo Urtol rendeltem mar vagy 5-6 alkalommal.Minden fajtaazonos.Igy nalam O a befuto.Korrekt es minden oltvany rendben van.2 rugyre metszve es paraffinozva van az oltvany.
Elhiszem :-) de nála amúgy sem semmisenem reped SEMMI (sem) :-)
Ami reped az nem látszik, mert már le van a földre dobálva. Ha mégis maradt rajta egy-egy és a fürt mégis úgy fordul akkor gyorsan visszafordul :-D Neki nincsenek egyáltalán semmilyen problémás fajtái.
Szóval nekem úgy tűnik hogy a "biggest the best" alapon dől el nála minden (is). Ez csak azért böffent így fel mert pont ma néztem a top20 ajánlását, ezen elgondolkodtam kicsit és szóba hoztad.
Visszatérve az Attilára: tudtam, hogy nem egy üveggolyó ellenállása van de a termése kiváló. A kontraszt ott van hogy éveken keresztül nagyon kevés problémám volt vele de az utóbbi 2 évben pont volt. Tudom, hogy tovább lehetett volna permetezni, legalább rothadás ellen, esetleg lisztharmat, akkor kevesebb a veszteség, de én mostanra úgy vagyok ezzel, hogy elég bőven ha egy adott évben az 50 fajtából 30 nagyon jó, 10 kisebb problémákkal jó, 5-10 csak saját fogyasztásra alkalmas. Abból nem kap más és kész. 6 permetezés lemosókkal és nem több. Házi meg családi és baráti fogyasztásra ez így bőven elég. Most, hogy egyre több fiatal tőke is elkezd mennyiséget adni, már nem csak kóstolót, belefér.
Majd jövőre jó lesz. Vagy utána. Én úgy vagyok összerakva, hogy el tudom fogadni a veszteséget. A mezőgazdaság és gyümölcs/szőlő pont egy olyan ágazat ahol kicsit lehet az arányokon igazítani de veszteség nélkül elképzelhetetlen.
Meg fogom próbálni, kisérletezgetek vele, idén már a zsákom is kevés lett így nem tudtam a későieket időben zsákolni pedig már én 3 éve leírtam, hogy a zsák az kisebb esőnél segít valamennyit, de most későn került rá. Ha meg sokat romlana a siker arány (nem hiszem) akkor majd fluktuáció lesz :-)
8-10 éve terem nálam, tavaly kezdte a repedős-rothadós mutatványt, előtte azt hittem hogy mindent kibír. Tavaly kicsit kellett már ollózni de idén botrányos lett. Olyan, mintha nem is egyszer repedt volna hanem augusztus végétől folyamatosan. Pedig állítólag nem is reped.
Amúgy szeretem mert nagyon finom.
Lehet hogy jövőre visszaállok csapra mert a szálvesszőzéssel egyidőben kezdődtek a bajok is.
A terhelést is visszaveszem mert szálvesszőn kilón felüli fürtöket (akarna, ha tudna) nevelne. De ebbe az őszi esős időbe nem fogom engedni.
Hasonlóan mint a Szuvenirt, amit 1 szemen tartok 2 fürt/vesszőn és így a kisebb, de több fürt tökéletes. Az Attila is terem 1 szemen.
Érdekes, amit írsz Attiláról. Azt hittem, nekem is minden baja lesz, aztán tökéletesen egészséges és finom volt megin, hatalmas (akár fél kg-os) fürtökkel. Pedig még egy 65mm-es esőt is bekapott érés előtt pár héttel. Más, főleg nagyobb bogyós fajták megrepedtek, persze amilyen szárazság volt előtte, nem csodálkoztam rajta...
Nem vitatom a tapasztalataidat, kicsit tartottam is tőle, hogy milyen lesz az Árkádia, de nekem idén az első termése jobb lett, mint vártam. Egy darabig se íze nem volt, se édes nem lett (ez így is maradt) de végül, talán azért is mert rosszabbat vártam, lett egy egész jó íze. Sőt, a megjelenésével kiegészülve összességében itthon kedvenc lett. Valóban nem mondanám túl édesnek, de az íze okés. Amin megdöbbentem és meglepett hogy ebben az évben, amikor szinte minden repedt egy kisebb mértékben ami repedhet, még az is, aminek nem kellett volna és olyan fajták amiket akár 10 éve termesztek megelégedéssel és eddig nem volt semmi bajom velük ( Ruby, Attila) de idén szó szerint lefolytak a kocsányról nos, ebben a fura évben az Árkádiáról 0 veszteséggel szedtem le a 4 első fürtjét. 5-öt hagytam de az egyik letörte saját magát. 40-50dkg-os, iszonyúan homogén fürtök. Persze majd még kiderülnek az ő disznóságai is, de eddig hozza a bőtermő ígéretet. Egy nagy kajszi csurgóján kicsit beljebb van és lehet, hogy az segített, vagy jól jött ki neki a lé eloszlás, nem tudom, de egyenlőre marad.
Én meg a tőkemagasságot kritizálom meg, ha megengeded. Az 1m-ről még lelógnak a fürtök, az Éva esetében 30-40cm-re, ha a kutya le akarja enni, akkor onnan még le tudja.
A rezisztenciához annyit, hogy ne számíts komoly rezisztenciára ezeknél a fajtáknál, biztos lesz év, amikor egyik-másik nem fogja úgy állni a sarat, ahogy kéne, ugyanakkor azt kell mondjam, hogy összességében eléggé hasonló sort sikerült összeszedned, amik nem számítanak igazán sérülékenynek.
A fajtákhoz: nálam az árkádia vízízü és ha egy szunyog röptében rápisil, már attól a nedvességtöl is kireped, akármilyen terhelés (kevés, sok, egyre megy) mellett is.
A V-rendszert általában ott szokták alkalmazni, ahol helyszüke miatt sürübben kell ültetni, mert így az egyik tö erre, a másik meg arra tud "nézni". A sor irányát sokminden befolyásolja, legelöször is a terület alakja, abból szorosan következve pedig a pénztárcád, mivel ha keskeny a telek, akkor esetleg csak rövid sorokat tudsz kialakítani, viszont a végoszlopok jóval drágábbak a köztes oszlopoknál+ több leszorítópányva és csiga/horgony kellhet. Ezen kívül befolyásolhatja még az uralkodó széljárás, az az ideális, ha azzal párhuzamosak a sorok, így kevésbé tud befülledni az ültetvény, és a szélnyomás se akarja mindenáron arrébbfújni a sorokat. Aztán a terepszög is fontos lehet, ugyanis meredek lejtön lehet ugyan föl-le-sorokat kialakítani, de arra is gondolni kell, hogy valakinek dolgoznia, elsösorban permetezövel járnia kell azokat a sorokat, ami föl-le a dombon fiatalon elmegy, de minél idösebb az ember, annál nehezebb, a mikroteraszokat, meg csak egyszer kell kialakítani, utána már könnyen meg lehet öket örizni, és a szüretelök se fognak anyázni, hogy nem bírnak megállni a lejtön. de ott van a nap járása is, az a jó, ha dél és kettö között a sorokat oldalról süti, mert így ilyenkor égeti a fürtöket a legkevésbé az UV-sugárzás.
Mindent egybevetve, ha van rá lehetöséged, akkor É-D lenne az ideálisabb, amennyiben a telek és a pénztárcád engedik.
Ja, és lehet, hogy jól néz ki egy V-támrendszer, de a zöldmunkánál jóval több odafigyelést és törödést igényel, mint egy sima szálvesszös vagy karos rendszer, pláne, ha még egy második köztes segéddrótpárt is beraksz, mert sokkal többször kell hajtást igazgatnod és a dupla tö miatt (mert dupla tövel van csak értelme a V-támrendszernek) sürübben kell hajtást válogatnod.
Szóval, kezdöként v-rendszer, öszintén drukkolok, hogy sikerüljön, nem lesz egyszerü dolgod.
A Dunav és az Éva nem rezisztens fajták, így azoknak jóval több kezelés lesz szükséges, mint a többinek. Ezért gondold meg, hogy esetleg helyettük is rezisztens fajtát keresel. Mert akkor meg tudod általában úszni egy olajos-kénes rügyfakadáskori lemosóval, virágzásig 1-2 kénes kezeléssel, majd virágzás után még 1-2 kénes-rezes fújással. Ha fekete rothadás is lesz a környékeden, akkor kénytelen leszel rá valami komolyabb szert keresni, illetve ha amerikai szőlőkabóca is jelen van, akkor arra meg 1-2 kör rovarölő is fog kellene a megfelelő időpontban. Én hagyományosan, 1mx2m térállással dolgozom, egyszerű támrendszerrel, normál szálvesszős metszéssel, így a V kordonodra és ahhoz tartozó metszésre nem fogok tudni okosat mondani.
1 méteres tőmagasságra gondoltam, (kutyák ne egyék le), utána 20,40,40centire a drótokat és a V alak 30centivel kezdődne a teteje 60centi széles lenne.
Metszeni majd melyiket, hogy kell? Mert olvasgattam, hogy sok fajtát máshogy kell.
Illetve mikor kell permetezni és mivel?
A telepítéshez még olyan kérdésem lenne, hogy a szőlősorok dél-észak irányú legyenek vagy kelet-nyugat? (A telek nyugatra lejt)
Szia! Fénykép nélküli tipp a magnézium hiányából eredő kocsánybénulás. Idén valamiért (időjárási okai lehetnek, valószínűleg a szárazság vagy legalábbis az abnormális eloszlás okozhatta) több magnézium pótlásra lett volna szükség. Általában 3x szoktam keserűsót adni a permetlébe, nem szokott gond lenni egyáltalán, más években talán még erre sem lenne szükség, de idén valahogy csak 2x kaptak így előfordult nálam is. Többségében a kocsány el is száradt végül, egy esetben zöld, de nem érett be és fonnyadt is a fél fürt kb.