Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2014.08.03 0 0 1814

Jajj de szepek... szivesen megkostolnam...

Előzmény: zsebi41 (1813)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1813

 

zsebi41 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1812

Az én csalamádém

 

2,5   kg uborka /lehet cukkinivel vegyesen/

 

1,7   kg   káposzta

 

1,7 kg hagyma

 

2    kg paprika

 

 

 

13 dk só

 

  7 ek. cukor

 

  6 m.k.Na benzoát

 

   6 m.k  borkén

 

    3 m.k timsó

 

     4 dl 10%-os ecet

 

A hozzávalókat összekeverem, másnapig áll. Utána üvegekbe töltöm, a saját levét ráöntöm lezárom

 

Télen felnyitáskor isteni illata van nem beszélve az ízéről. Nem csak savanyúnak használható, hanem átmosva különféle saláták alapja lehet, majonézes öntettel,

olajos ecetes mustáros öntettel esetleg valami sonkával dúsítva, lehet hozzáadni vörös bab konzervet. A felhasználásnak csak a fantázia szab határt.

 

A hozzávalók arányár tetszés szerint lehet változtatni , más mennyiségnél ez a 8 kg hozzávaló lehet az alap ennek alapján lehet átszámítani a többi hozzávalót. 

 

Nálam minden évben más a mennyiség mindig a maradék paprikából uborkából készül és aszerint számolom át.

 

 

Deryan Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1811

Amíg nem volt kertünk én készítettem ilyen vadon termő szilvából befőttet.

A befőtteket nem szoktam nagyon édesre készíteni, mint az üzletekben is kapható.

Húsos, hagyományos ételek után egy csészényi mindig jól esett belőle.

Lehet főszeresen, fahéjjal vagy inkább szegfűszeggel is készíteni, de finom mentával is.

Ki kell kísérletezni, hogy milyen ízesítéssel a legfinomabb a családnak.

 

Mentával ízesítve s bő lével nagyon finom friss, hideg kompótnak. A hőségben kellemesen üdítő a levét iszogatni.

Előzmény: neduddgi(én) (1792)
Deryan Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1810

A koriánder zöldje a grúz konyha egyik gyakran használt fűszernövénye.

 

Először én egy babsólett szerű finomsággal ettem egy útszéli kis nemzeti étteremben Tbiliszi határában.

A babsóletet kis agyagszilkékben tálalták, melyhez tálcán frissen szedett petrezselyem zöldet, koriánderzöldet és gyöngyhagymát adtak. Kenyér helyett pedig kukoricazsömle volt egy tányérkára téve.

A finoman fűszerezett sólet mellé a zöldeket csak úgy szálazgatva mint a nyuszik, be kellett rágni.

 

Az a koriánder nem volt annyira poloskaízű, mert a szubtrópusi jellegű klímából adódóan a zöldek és a hagymafélék nem olyan intenzív aromájúak mint a mi éghajlatunk alatt (normál körülmények közepette). A zsenge zöldek, a kellemesen fűszerezett bab (lobio) ízét még ízletesebbé tették, amihez a kukorica lisztből készült zsömle nagyon jól illett.

 

A kukorica zsömle helyi, Grúziában termelt jellegzetes fehér kukorica lisztjéből vízzel s sóval készült s a vendéglő kemencéjében sütötték.

 

Ott ettem paradicsomból, uborkából, hagymából némi juhsajtszerűséggel készült salátát. Ebbe a petrezselyem mellé koriánderzöldet is tettek. A koriánder aromája kellemesen érvényesült ebben a salátában is. 

 

Szemes vörös babból készült babsalátába is apróztak a hagyma és petrezselyem mellé koriánderzöldet. Olaj helyett tört dióbelet használtak. 

 

Ez a három étel a mai napig kedvelt finomságaim közé tartozik. Néha, magamnak szoktam készíteni az utóbbi kettőt, mert rajtam kívül a háztartásban nemigen szereti senki.

 

A koriánder zöldjét vajas kenyéren is kedvelem ugyanúgy mint a petrezselymet.

 

Egy kis ízelítő a grúz konyhából:)

 

http://babramegy.blogspot.hu/2013/09/csodalatos-gruz-konyha-2.html

Előzmény: Törölt nick (1416)
CBNora Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1809

Nekem is ez vált be. Én a turmixolást kihagyom, darabolva főzés után is remekül átpasszírozza.

A csöves tekerős egy rémálom volt, folyton eldugult, és úszott a konyha. Le is fotóztam a kínlódást, valamikor régen szerepelt is valamelyik topikban.

 

 

És aztán ami tökéletesen működött:

 

Előzmény: Rhéman (1807)
h.apci Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1808

Nem tanács, csupán tájékoztatás... Mi retrót használunk még az 1930-as évekből. Kicsit már rozoga, de két modernet régebben már kidobtunk. Kétszer küldjük át rajta a masszát (főtt paradicsom). Nemrég volt a neten 800 Ft-tól néhány ezerig hasonló...

 

 

 

Előzmény: Jani71 (1806)
Rhéman Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1807

Anyám még a csöves darálót használta. Mi többet is kipróbáltunk kézit, és motorost. Persze csak, azt ami itthon kapható. Vagy úszott a konyha, vagy szerelhettem percenként.

 

Ami végöl bejött. Aprítva főzés után konyhagéppel, turmixal tovább aprítani, majd passzírozóval passzírozni.

Előzmény: Jani71 (1806)
Jani71 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1806

Sziasztok!

 

Paradicsom passzírozó (Ha egybe írom, miért jelzi folyton a program hogy nem jó? Ez nem tárgyas alárendelő szószerkezet? Vagy ez már megváltozott, mióta tanultam?):

 

Mit gondoltok, érdemes lehet egy ilyenbe befektetni (ha kifognék egy ilyent, nem nagyon hezitálnék, de ez már elkelt)?

Ez már nagyon drága és nem is biztos, hogy megéri... Bár kitudja... A minőség ugye...

Ez meg azt hiszem, kínai... Felejtős.

Talán valami ilyesmi lenne a megfelelő: 1. 2. 3. 4. 5.

Ez lenne a csúcs... :-)

Nézegetem még az árveréses oldalakon látható réges-régi fém 'csöves-tekerősöket'.

De nem tudom, nincs tapasztalatom, csak az utánzattal ('kíniai izé'). Az már nem kell!

Ezekről a bárhol kapható kínai izékről most ne essen szó, ha lehet, nem azt keresem!

Esetleg valakinek tapasztalata, javaslata a fentiekkel kapcsolatban?

Előre is köszönöm!

beetee Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1805

Több is van. :D  , de fő a változatosság alapon gondoltam, hogy más is adhatna tanácsot.

A pontos arányokat este, vagy holnap.

Ez egyik ugye a csalamádé. Összeszecskázva sok ző'dséggel ( az uborkát gyalulva), lesózva, majd másnap fűszerekkel és a felöntőlével leüvegezve.

A másik ugyanez, csak egyéb ződ nélkül.

Aztán van egy hagymás-uborkás is, de azt kevésbé favorizálta a család.

Előzmény: Törölt nick (1804)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1804

ha jól értettem akkor neked van egy recepted, ha nem titok leírhatnád, köszike

Előzmény: beetee (1802)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1803

bizony én is szívesen veszem a salátaubihoz a tanácsokat, kicsit elszámoltam magam és több sikeredett a tervezettnél

így viszont nem lesz csemegeubi konterválva annyi amennyi tavaly

Előzmény: beetee (1802)
beetee Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1802

Salátauborkához egy-két bevált receptet keresek eltenni télire...

Különben lesz a szokásos csalamádé, és az azt követő, csak tisztán uborkát tartalmazó megoldás.

Pár tíz kilónál tartok. :/

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1801

Sziasztok!

Bocsi, hogy ilyen későn válaszolok, de azért tudom, hogy mit is kérdeztem, ha egyszer megkérdezem! :) Köszi a választ, sajnos kénytelen vagyok, neduddgi, veled egyetérteni, nekem sem jön be a poloska szaga, "illata", egyszer na mondom ízesítem vele a tökfőzeléket... de a WC-ben kötöttem ki jó kajálás helyett. Kár, hogy nem tudtam megszeretni, de nem az én ízvilágom Egyszerűen nem, és nem... Plusz még a tetvek is belepték az egészet, csalán, zsurló, fokhagyma, meg minden nyavajalével is permeteztem a kis cserépben lévő 4-5 szálat, de semmit sem ért. Tönkrement, és ráadásul a nagy nehezen felnevelt - mellette hagyott- majoránnámat is megfertőzte, az helyrejött (biztos tudta, hogy rá szükségem van :-) )

 

 

Előzmény: neduddgi(én) (1421)
rzsoka Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1800

én épp tegnap csináltam bodzás szilva lekvárt lekvárt belőle, volt egy kis vödörnyi (kekszes vödör) szilvám és szedtem hozzá bodzát, nekem tetszik az íze bodza nélkül is.

Előzmény: neduddgi(én) (1792)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1799

igen, közben utána jártam, a cefrébe lehet rakni nyugodtan

Előzmény: neduddgi(én) (1795)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1798

"hámozva talán jó lenne"

:o))))

 

Főztem kökénylekvárt felesben almával. Amikor kész lett és megkóstoltam, mérges voltam, hogy elcsesztem fél napot ezért a vacakért.

A család szerint viszont rendkívül finom volt. Nagyon hamar elfogyott. Azóta is nyaggatnak érte, én meg azzal védekezem, hogy ha szednek, én megfőzöm. Ez hatásos szokott lenni. :o))

Előzmény: CBNora (1796)
CBNora Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1797

De én nagyon nem bírom a savanyút. Lehet, hogy másnak ízlik.

Előzmény: CBNora (1796)
CBNora Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1796

Egyszer próbáltam.

Nekem nem ízlett, mert savanyú lett. Azt hiszem, a héja miatt, hámozva talán jó lenne :-)

Előzmény: neduddgi(én) (1795)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1795

Errefelé szokták cefrézni. Amikor a beindult erjedéstől felpuhul, akkor kimagvalják: átdörzsölik egy műanyag rekesz alján.

 

Lekvárt azért nem próbáltam még készíteni belőle, mert nincs sok kedvem félig főzött állapotban a magvalással szarakodni. Ráadásul lehet, hogy nem is jó lekvárnak. Ezért kérdeztem, hogy valaki kipróbálta-e már. Ha lehet, elkerülném a kísérleti nyúl szerepét.

Most is csak azért fontolgatom, mert ez az egy gyümölcsöm van az idén, amelyik mindent túlélt. (Legalábbis eddig.)

 

Előzmény: Törölt nick (1794)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1794

a befőtt állítólag borzalmas belőle, a cefrébe meg nem jó

Előzmény: neduddgi(én) (1792)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1793

oké értettem, de a kérdés nem költői volt :)

Előzmény: neduddgi(én) (1791)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1792

Nademárhaszilva:

Pár hsz-szel ezelőtt megemlítődött a potyóka szilva. (= potyószilva, fosó szilva, nórabóra, aranyszilva, kökényszilva, etc-etc.)

 

Próbált már valaki befőttet, illetve lekvárt kotyvasztani ebből az izéből? Valami értelmes hasznosítási módot kellene rá kitalálnom.

A cefre sajnos nem játszik, mert nem gyűlne össze annyi, amennyit érdemes lenne kifőzetni.

 

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1791

Ugye, ez csak költői kérdés volt?! :o))

Jó kis magvalt szilva pálinkánál nincs is jobb a világon. A szilvának ez a legnemesebb hasznosítási módja. Szőlőből bor, szilvából pálinka, árpából sör. Minden egyéb csak úri huncutság. ;o)

Előzmény: Törölt nick (1789)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.30 0 0 1790

cefrébe....mind ám !

Előzmény: Törölt nick (1789)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.30 0 0 1789

bben az évben sok szilva lesz, sajnos nálunk nem kedvenc

ötlet? ivólének jó esetleg?

vagy menjen a cefrébe?

Előzmény: neduddgi(én) (1788)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.30 0 0 1788

Igen, nagyon finom! Legalábbis az Althan ringló.

Ugyanúgy csinálod, mint a kék szilvákból, de a ringlót felezni szoktuk, hogy több férjen az üvegbe.

 

A ringló fánk pár éve elpusztult, a fiatal még nem terem.  

Előzmény: TINTUS (1776)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.30 0 0 1787

erre kíváncsi lennék, ha lehetne bővebben a biomódszerekről

Előzmény: Törölt nick (1786)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1786

No meg vannak különböző (hatékonynak mondott) "bio" rovarvédelmek, és permetlevek is,

majd (egyszer) ezen a fán kipróbálom.....

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1785

Köszönöm a pontosítást.

Én szoktam enni a gyümölcséből így is, mert féléretten is édes, és biztosan nagyon finom lenne teljes érésben...

Még nem gondolkodtam a kivágásán. Sok helyünk van, vannak még "foghíjas" részek, ahová gyümölcsfatelepítést

tervezünk. Talán majd ha elfogynak a szabad helyek...

 

Előzmény: nyaralok11 (1784)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!