Valószínűleg nem én vagyok ez a topic-társ de én úgy gondolom, hogy ez a mostani kormány a hozzám hasonló KKV kat napról napra megnyomorítja. Hónapról hónapra tervezhetünk csak. Így nem lehet normálisan céget vezetni. Legyen ez tudatos, játék, fogadás vagy csak ellopott milliók bepótlása (nem érdekel) de a könyvelésünkben a számok nem hazudnak nem csalnak. Ez van. És nem vagyunk egyedül.
Lehet, csak ülni kéne és olvasgatni, mégsem bírom megállni, hogy bele ne szóljak. Egyik topiktársunk - magára fog ismerni, ha meg nem, nem baj - irományaiból az következik, hogy a kormány összeül reggelenként, s azon törik-törik az okos fejüket, hogy lehetne még jobban kitolni valakivel. Ha kitalálnak valamit, akkor ünnepelnek - de jó, ma jól megszívatjuk a gyógyszerészeket, a kisvállalkozókat, a nagyvállalkozókat, a polgárokat, azokat, akik igénybe veszik az egészségügyi rendszert és azokat is, akik nem, a nyugdíjba készülőket, stb. (mikor melyiket). Lehet, még díjat is tűznek ki arra, aki a legkeményebb szívatást találja ki aznapra. De ha adott napon semmi ilyen az eszükbe nem jut, akkor egyértelműen a lopáson gondolkodnak. Mit is lehetne ma ellopni? Természetesen mindent, gondolom, a Gazprom is lead jutalékot, hogy kevesebbet fizethessünk, mint a szlovákok vagy az osztrákok, benzinkutak is azért a néhány vény nélküli gyógyszerért, a gyógyszerészek meg vessenek magukra, miért is nem ajánlottak fel! Ezt a gondolkodásmódot viselem rettentő nehezen. Akár szimpatizálok a kormánnyal (azért lenne ott valós bírálatra is mód, de ezek után?), akár nem, roppantul nem bírom tolerálni és szerintem nem is teljesen egészséges ez a gondolkodásmód. Azokkal az erkölcsi elvekkel pedig, amelyek szerint élni szeretnék, különösen nincs összhangban.
Igazat adok Neked,csak magamat idegesítem. De hogy hogy vált ilyenné ez a fórum, sok év után, azt magam sem értem.
Néha írok a PoliDilibe, ott egészen más a hangnem, ott profik vannak, érvekkel és valódi vitával (persze, ott sem valamennyi topikban, de a beváltabbakban igen), talán nem is véletlen, hogy egyesek inkább ide írnak - ott erre nem sokáig lennének vevők az ottaniak.
Igazad van. De nem a vita kedvéért - egyszerűen egy bizonyos valótlanság-fok után (amikor már akkorák a hazugsághegyek, hogy az eget is elérik) nem tudom megállni, hogy ne igyekezzek helyreigazítani. Hiba, tudom.
Ő se bír kibújni a bőréből, pont mit te. Ő hazudik, ferdít majd "ja, elírtam" te meg nem bírod megállni hogy hülyékkel vitázz. Akik a kormányt akarják szidni nem azt mondják, hogy "jaj de jó, 3 évig kaptunk támogatást", hanem hogy "a gecik megszüntetik a támogatást pedig milyen jó volt a más zsebéből fűteni". Ezt persze a szociális érzékenységük mondatja velük. Meg az ország előrejutásának a vágya.
Geológusoknak nem tanítanak fizikát? Mi történik a vízgőzzel normál nyomáson 0 fok alatt? És hány fokos a gáz a föld fölött a nyomáscsökkentőnél, amikor -20 fok van odakint, és a nyomáscsökkentő tetején áll a hó? És mit csinál a nyomáscsökentő ha jéggel telik meg? Ha nem tanultál ilyenekről és gondolkodni sem bírsz már, tedd fel ezt a három kérdést a család eszének! De pontosan így, ne a saját szavaiddal! Aztán írd be a választ szóról szóra! A CO-val való keverés meg baromi drága lenne, ráadásul ha kiderülne, ülni lehetne érte. Ugyanis a CO valaha városigázként volt forgalomban, és sokan haltak meg tőle. És a száraz, szállítható CO-t drágább előállítani, mint amennyiért a földgázt kapjuk. Persze az is lehet, hogy a szenet meg gyémánttal higítják a tüzépen. Ha a tüzépes mondja, elhiheted!
"Igen izgalmas kiemelni,hogy bezzeg a szlovákok...de nem támasztani alá számokkal... tényekkel." Még izgalmasabb a valóságtól eltérő számot beírni (201 Ft).
A grafikonból is jól látható, hogy a szlovákok többet fizetnek a gázért, mint mi.
Sőt, más volt szoc. országokban is többet. Egyes nyugat-európai országokban kevesebbet (már nem sokáig), gondolom, anno jól alkudhattak.
De tökmindegy, mennyi a gáz köbméterenkénti ára, az a fontos, hogy mi mennyit fizetünk érte. A reform (mert ez tényleg az) szerint megváltozik a támogatási rendszer, tehát jövőre majd kiderül, hogy átlagban (!!!) mennyit fizetnek a lakosok.
Igen izgalmas kiemelni,hogy bezzeg a szlovákok...de nem támasztani alá számokkal... tényekkel. Ne lepődj meg ,a szlovák átlag havi jövedelem kisebb a mienknél. Tehát mennyit fizetnek? (idézem:)
Robert Ficóék eredetileg 5 százalékos árcsökkenést követeltek, de végül hajlottak a kompromisszumra. Jövőre egy köbméter gáz ára a lakossági kisfogyasztók számára kb. 17 korona, azaz 120 forint lesz. Ehhez jön még az állandó havi gázdij, mely független a fogyasztástól, ezt az árhivatal havi 60 koronában, azaz több mint 420 forintban szabta meg.
(Nem tudom,próbált-e már valaki 120ft/m3 gőzt előállítani...
Csak összehasonlításul - hogy legyen mihez viszonyítani: nálunk a földgáz köbmétere teljes áron jelenleg 97,36 Ft (támogatás nélkül) + valami 420 Ft havi fix díj (utóbbiban nem vagyok teljesen biztos), január 1-től pedig 101 Ft/köbméter lesz. Azért az nem akkora hatalmas emelés :-) Hogy ebből ki mennyit fizet ki, az pedig a jövedelmi viszonyoktól és a fogyasztástól függ, átlagban egyelőre megbecsülhetetlen.
Éppen ideje volt. Remélem, nem délelőtt 10 és délután 2 óra között (na,esetleg 8-15 óra között) akarják megoldani a házhozszállítást. És azt is remélem, hogy nem egy hét az átfutás, mint sok internetes cégnél.
Az a baj, hogy zömében - 90 %-ban - muszáj is patikában venni a gyógyszereket, még a recept nélküliek közül is szűk az a kör, amelyet könnyebben, rugalmasabban, kényelmesebben be lehet másutt szerezni. Sajnos. Mert a gyógyszertárak zöme távol áll az európai szolgáltatástól. Hozzáállásban, vevőcentrikusságban, nyitvatartási időben, stb. Csak halkan jegyzem meg, hogy azt a szakszolgáltatást, amivel kérkednek - hogy miből mennyit, mit nem szabad egyszerre szedni, stb. -,még soha nem tapasztaltam, de egy saját közvélemény-kutatás szerint más sem. Ha végigálltad és végigidegeskedted a sort, azután a mogorva gyógyszerész a vevő elé löki az "árut" egy jó szó, egy kérdés nélkül - ehhez képest még a benzinkútnál is udvariasabbak sokszor, arról nem is beszélve, hogy éjjel-nappal nyitva vannak.
Azt az egyet nem értem, hogy noha ezzel nagyjából mindenki tisztában van, kizárólag "politikai" okból (mert minden, de minden csak rossz lehet, vagy még rosszabb, amit ez a kormány csinál, sőt, naphosszat azon morfondíroznak, hogy lehet még jobban kitolni az emberekkel, ez már egyenesen szenvedély náluk, ugyebár) hogyan feledkezhetnek el az emberek a saját jól felfogott érdekükről és arról, hogy az új megoldás nekünk, polgároknak könnyítést jelent.
A gyógyszerészek pedig későn ébredtek fel, korábban kellett volna azon gondolkodni, mi is egy igazi szolgáltatás.
hurrá!,nem tilos ezentúl sem kizárólag a patikában venni gyógyszereket, lehet ebben politikai/pártos bosszú,liberálisok és multik elleni gyűlölet, konvencionalizmus is
nem tilos patikában venni a gyógyszereket ezentúl,jól értettem (?) megkergetik,aki mégis?
Nekem nem a csúnya monopóliummal,hanem azzal van bajom, hogy a gyógyszertárak eddig úgy viselkedtek, mintha nem is afféle kereskedők volnának (sőt, egyenesen kikérték maguknak, ha annak nézték őket, mondván, hogy diplomás szakmai szolgálatot teljesítenek, ezt sosem tapasztaltam). Ehhez képest nem értem, miért is kell az arckrémemet patikában vásárolnom (Vichy). Jellemző, hogy ahogy elindult a folyamat, rögvest hosszabb nyitvatartást és több ügyeletet akartak vállalni,sőt, még a külön ügyeleti díjról is lemondtak volna. Amúgy túl van dimenzionálva a dolog, mert receptes gyógyszerért továbbra is hozzájuk kell menni. Ami a szolgáltatásukat illeti - tisztelet a kivételnek -, nem vagyok velük nagyon elégedett.
De ilyen még a posta is például, nos, az is egy monopólium, elég hasonlóan működik: órákat állhatsz sorba,ha fel akarsz adni csekket, vagy levelet, csak egy-két hivatal van nyitva estig, vasárnap max. egy (ha az még létezik), mégis monopólium. Sosem értettem, miért nem üzlet a több és rugalmasabb postahivatal.
Az ehhez fűzött maszlag - nemcsak ehhez, hanem a gyógyszerliberóhoz is - nem hoz lázba, a saját előnyeimet mérlegelem, na.
Ami a gáz-kereskedés monopóliumát illeti, azt viszont nehezen tudnám elképzelni, hogy a szállítóval ne kössenek hosszú távú szerződést, s ebben nyilván lehet érvényesíteni esetleges előnyöket is. Vagy esetleg több nagykereskedő cég hozna be gázt, mind a Gázpromtól? Mi ebben a ráció? Az elektromos áram területén már működik - törvényileg - a liberó, de a valóságban nem igazán, lehet venni elektromos áramot innen-onnan, de általában ott is ragaszkodnak a hosszú távú szerződésekhez.
Ott veszel gyógyszert, ahol akarsz és jólesik, nem kívánok beleszólni.
Ha a monopólium rendben van, akkor erről sincs mit beszélni, az egyik esetben jó, a másikban pedig nem.
Próbáltam (ezek szerint rejtett) párhuzamot vonni a szociális érzékenység kérdése és a monopólium-ellenesség között. Ugye a gyógyszernél az volt a gumicsont, hogy majd így letörik a csúnya kereskedői monopóliumot. A gáznál meg nem érdekes a (neo)liberális maszlag....
Arra a felvetésedre, hogy szeretnél nyugati jövedelmet és csak ezzel együttesen nyugati árakat, hadd idézzek néhány grafikont az Index egy júniusi cikkéből:
Otterlo és az én beszélgetésemet bízd ránk. Ő sem keverte a földgázt és a kőolajat, úgyhogy semmi gond.
Sokkal szívesebben megyek majd benzinkúthoz pl. vitaminért, Coldrexért, stb., mint patikába. Azazhogy a legtöbb patikába, mert van olyan is, amelyik sokáig van nyitva (de ez nem általános), kedvesek és igyekvőek (ez sem általános), igaz, ott sem - seholsem - kérdezik meg, mire kell és hogy mivel nem szabad együtt szedni, a múltkor torokfájás elleni tablettát vettem, na, ott végre megkérdezték, hogy milyen ízűt óhajtok.
A monopóliumot nem velem kell megbeszélni, de mivel Te fogyasztó vagy, az adott szolgáltatót sem tudod kikerülni, ebben sem, másban sem.
Mi köze ennek a szociális érzékenységhez? A monopóliumot a liberalizált piaccal vetheted össze, maximum.
Ha magánbeszélgetést - is - akarsz folytatni, tudod a mailcímemet.