Sajnos a külső szigetelés nem pálya. A lakás utcafrontra néz, elég hülyén nézne ki, ha nálam 15-20 centivel vastagabb lenne a fal. Tutira nem kapnék rá engedélyt. Ráadásul a homlokzat kialakítása sem egyszerű eset, néhány helyen (pl ablaknyílásoknál) még 2 cm sem férne el plusszba, belelógna az ablakba. Márpedig ha jól tudom úgy nem is lenne értelme, ha nem lehet minden felületet egyformán szigetelni. Ezért gondoltam, hogy belülről "megtoldom" a falat pl ytonggal, csak nem tudom, hogy ez az út járható-e, vagy ezzel is csak ártok. Vagy hagyjam a francba az egész szigetelősdit, és fűtsek ezerrel... Ha a kandalló megvalósul, elvileg ez nem okoz majd gondot, de ha marad kizárólag a gáz, tutira rámegy a gatyám.
Ahol én lakom, ott több társasházon láttam már, hogy a lakó csak a saját lakását szigetelte körbe kívülröl. Gondolom ott sem egyezett bele a lakók többsége, hogy teljes szigetelés legyen. A legjobb megoldás pedig mégiscsak a küsö szigetelés. Belülröl pedig tényleg le kéne venni. (Hozzáteszem, nekem is belülröl van a gyerekszoba szigetelve, mivel panel, negyedik emelet, szélső lakás, és központi fűttés. Volt hogy 15 fok volt a gyerekszobába :( ) Én azért csináltam így, mert nem terveztem sokáig hogy itt lakom. Tavasszal költözünk is.
Régi építésű társasházban lakom (3 emeletes) az elsőn. 2001-ben felújítottunk, ablakcsere, fűtéskorszerüsítés (régi konvektorok ki, egyedi központi be), stb. Mivel a lakás É-ÉNy-i fekvésű, mindig is elég hideg volt, különösen a nagyszoba. A falak kisméretű tömör téglából kb 40 cm vastagok, semmi szigetelés, normál kőporos vakolattal. Mivel külső szigetelés szóba sem jöhetett, maradt a belső. (A topicot végigolvasva már tudom, hogy ez hiba volt.) Az ablakcsere és a fűtés átalakítása jót tett, egyenletesebb és melegebb a hőmérséklet a lakásban, de néhány éve megjelentek az első penészfoltok az ominózus szobában. Először nem nagyon foglalkoztunk vele, könnyen és viszonylag tartósan el tudtuk tüntetni, de mostanra állandósult a probléma.
Egy ideje intenzíven nyomozgatok, gyűjtöm az infókat a témával kapcsolatban, mert nyáron egy kisebb felújítást-átalakítást tervezek, és szeretném ezt is megoldani. Van is pár ötletem, örülnék, ha véleményeznétek őket!
A szellőzést mindenképpen ki kell alakítanom. Terveim szerint mindkét szobában tennék fel légbevezetőt. A fürdő és a wc nagyjából a lakás közepén van, ide tervezem az elszívást, így a friss levegő átöblítené szinte az egész lakást.
Szeretnék egy kandallót is építeni, ez a két szoba közötti falhoz támaszkodna (itt van kémény), és faláttöréssel mindkét szobát fűteném vele. Ráadásnak légcsatornán a konyhába is vezetnék meleg levegőt a burkolat alól ("légfűtés"). Mivel ez a megoldás + a szellőzés kialakítása intenzívebb légmozgást eredményez, a meleg eljut mindenhova, reményeim szerint csökkenni fog a penészedés is (esetleg meg is szűnik). Emellett a mezei diszperzitet lecserélem minőségi festékre.
Kérdés: le kell-e bontanom az utólag felrakott szigetelést belülről? Ha igen, mivel lehetne csökkenteni a hőveszteséget azon a falon? (Télen retek hideg volt az a fal.) Gondoltam olyan megoldásra, hogy kb 10-es ytonggal eléfalazok. Vagy ez baromság?
Hol van hiba az elméletemben? Mit lehetne/kellene még csinálnom, vagy máshogy csinálnom? Ne kíméljetek!
Szerintem is ki fog száradni, de lehet venni falszárító vakolatadalékot is, nem is nagyon drága. 10cm alatt el se kezd.....az a minimum, és nyugodtan rakasd az EPS-t. A ház szellőzése a falakon keresztül ezrelékben mérhető csak....szellőztetésre a nyílászárók valók. A Baumit OPEn rendszere, vagy a kőzetgyapot kb: 3x annyiba kerül mint az EPS. Nembeszélve arról,hogy akkor a faladra belülre is csak "lélegző bármit" tehetsz , külömben nem ér semmit a drága szigetelésed.
Hello, hol van az a nálunk? Engem érdekelne hőszigetelt üveg, de ennél én csak drágábban találtam jó minőségűt... Illetve a kérdés a Többiekhez is szól ha valaki tud jó üvegest ajánlani akivel érdemes csináltatni azt nagyon megköszönöm. Előre is köszi! pzs
Tudom, az lenne a legjobb, de egyelőre még a hiányzó csöveket kell megvennem, meg hátra van a külső szigetelés vakolás, asszony addíg hallani se akar róla. :-)
Szeretnék érdeklödni hogy amint írtam már régebben CR-Ni szigetelés lett elvégezve a házon (vízes,salétromos volt) és nyár végén szeretnénk homlokzati és labazati szigetelést végezni. Több tanácsot is kaptam, hogy kifog száradni az nyár végére ugy hogy sima EPS is rámehet, ugyanakkor meg azt is mondták hogy Baumit Open, vagy Grafit. A falazat régi tömör tégla (30cm-es és 45cm-es) Ti milyen rendszert ajánlanátok és milyen vastagságba? És ez kb mennyire vinné le a Q értéket. És mikor hidegek voltak akkor elment napi 17-20köbméter
Ma éjjel is ment néha a légfűtés, csak annyi különbséggel, hogy nyitva hagytam az ajtót, és elhúztam kicsit a függönyt. Este nem volt pára, de reggelre sem. Szóval csukott ajtónál nem működik. Ahol elszívok, akkor ott ne legyen befúvás ugye? Vagy nagyon minimális. Akkor visszakeverés ne legyen sehol? Amit elszívok az menjen ki? Vagy tegyek be a konyhán, WC-n, fürdőn kívül máshova is elszívást, ami visszakever? Azért kellene, mert akkor túl sok levegőt kéne kintről beszívni. Így is a legkisebb fokozaton a 3-ból 1 elszívó csőre van kötve a talajhőcserélő, és legalább 2-300m3/h-val szív befelé. A légfűtés miatt gondoltam 1-2 helyről beszívni, és visszakeverni.
Én nem fűtés, hanem szellőztetés szempontjából írtam.
Szerintem ha az elszívókhoz közel van befújás is, akkor elsősorban csak az elszívós helyiségből megy ki a használt levegő, a szobákból a túlnyomás miatt áramló légtömeg legfeljebb csak keveredve a beszívós helyiség frissen befúvott levegőjével... na ezt jól elbonyolítottam :)
Szerintem szellőztetés szempontjából ideálisabb volna az elszívóval rendelkező helyiségek befúvását megszüntetni, vagy erősen korlátozni.
De én nem értek hozzá, csak az irígy és rosszindulatú énem mondja ezeket :)
Elvileg a padló a fő fűtés, a légfűtés csak rásegít ha épp megy a szellőzés, vagy ha süt a nap, és mennek a légkollektorok. A nappaliba is van, ami az előszobába van csak oldalt megy be, mivel a nappaliba nincs födém. Ahol nyíl van, ott az oldal falon van a befúvó-elszívó, ahol nincs, ott a mennyezeten.
" Azért mert vagy csak a penészt öljük meg és nem az okát szüntetjük meg, vagy teljesen rossz irányban próbáljuk keresni az okot.
A penészedés legfőbb oka a víz.
De nem az esővíz, vagy a talajvíz, hanem az az elképzelhetetlenül sok pára, amit mindennapos tevékenységeink során termelünk és a lakás levegőjébe juttatunk. "
Ez sem lehet biztosra venni mert ha nincs az aljzat szigetelve akkor ez is lehet az ok és a lakók által termelt pára ezt csak fokozza. A talajvízet egyszerű megállapítani mert ott csak a fal alsó részén okoz gondot és kivül kis helyen megbontva megnézhető a szigetelés megléte. Ez régi általában vályogházaknál fordul elő.
"Szóval ilyen egyszerű: megszüntettük a lakásaink természetes szellőzését. Műanyag festékeket használunk, műgyanta alapú nemesvakolatot, kívülről-belülről megszüntetve a falak légzését. Központi fűtés van házainkban a lakótéren kívül elhelyezett kazánházzal, vagy kémény nélküli készülékeink. Nyílászáróink légmentesen zárnak, akár fából akár műanyagból készültek. "
Máshol meg azt írod nem lélegeznek a falak( elhanyagolható mértékben csak)
"A penész egyetlen fontos feltétele az életbenmaradáshoz és szaporodáshoz, a nedvesség! "
És megfelelő hőmérséklet.
"Figyelem!!! A hőhíd minden épület természetes velejárója! "
Ez sem igaz lásd passzívházak.
" A külső szigetelés valóban lecsökkenti a hőhíd és a lakás levegője közötti hőmérséklet különbséget, ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá. A külső szigetelés miatt teljesen megszűnik a falak légzése, még több pára marad bent, és így az eddig átlagos mondjuk 65-70%-os rel. páratartalom 85-90%-ra fog emelkedni a lakásban. Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. "
1. Nem szünik meg a falak lélegzése csak csökken az egyébként is elhanyagolhatóhoz képest és nem ezért emelkedik meg a páratartalom.
2. a hőhíd és a lakás levegője közötti csökkenés nem okoz nagyobb páratartalmat csak nem 70%nál hanem 90%nál csapódik ki a pára. És itt az idő ami különbözik (a70%-ot hamarabb eléri mint a 90%-ot.:-)) )mert ha valaki csak 4 óránként szellőztet annak ez jobb bár a rendszeres a legjobb, és a kényelmesebbnek a szellőztető berendezés. Ezekből van több megoldás.
"A gyártás során minden készüléket hajszálpontos értékekre állítanak be: 30%-os relatív páratartalom mellett van a szellőző zsaluja teljesen zárva, és 70%-os relatív páratartalom mellett van teljesen nyitva. "
Melyik tipusnál van teljesen zárva és itt passzívra gondolok?
Most elég ennyi, majd folytatom az észrevételeimet. Ezek csak a nyitólapon voltak És ha akarod átfogalmazom neked úgy ,hogy jó legyen.:-)))
Figyu, én nem értek hozzá, de amatőrként nekem az nem tetszik a rendszeredben, hogy gyakorlatilag minden elszívási pont mellett a közelben ott van egy befúvás, tehát ott megkapja a helyiség a szükséges utánpótlást.
Mivel a szobákban és a nappaliban nincs elszívási pont (a napplaiben befúvás se?), ezért szerintem ott nem tud rendesen kicserélődni a levegő, csak egészen minimálisan a túlnyomás miatt. Szerintem.
Ezeknek a befúvási helyeknek a végei a tetőtérben vannak, amit még szabadon kombinálhatok. A központ a kamra felett van a tetőtérben, ahova a talajhőcserélő csonkja is beérkezik. Az elszívók még nem működnek, most úgy működik, hogy bentről+kintről 50-50%-ban szív, és 4 helyen (a 2 szobában, konyhában, és előszobában) fúj be. Tehát enyhén túlnyomásos. Ebben tudnátok segíteni, hogy honnan mennyit hova fújjak? Szeretném úgy megoldani, hogy a kollektorokat is a központi ventillátor hajtaná meg. Erről is csináltam egy rajzot.
A kék pontok a födémben lévő befúvási pontok a plafonban. A rózsaszín pontok meg az elszívási pontok, az oldal falon egyből ki a szabadba. A konyhai páraelszívó technikai okok(elöl a kollektorok miatt nem mehet ki) miatt megy ki oldalt a speiz falán. Az utcafront 15 fokkal délnyugatra néz.
Köszi a segítséget előre is. Szóval a helyzet az nálam, hogy egyelőre ami fix, az a helyiségekben a befúvó nyílások. Ezek mind a tetőtérbe mennek, ahol van a központ, + bejön a talajhőcserélő egy 160-as csövön. Ezen jön a friss levegő. Még csak ideiglenesen van összerakva a rendszer, így bármit tudok változtatni, a befúvók helyének kivételével. Van egy központi "doboz" ventillátorral hőcserélővel, ki-beömlő nyílásokkal. Ezt használom központnak.
Teszek fel tervrajzot is a rendszerről. Szóval megvannak a hozzávalók a szellőzés-hűtés- fűtéshez, csak okosan összekéne raknom. + még ebbe akarom beiktatni a légkollektorokat.
Ez rendben is van nem ez a kifogásunk hanem amit a honlapodon írsz az néhány helyen nem fedi a valóságot és megtévesztő, egyoldalú nézetet tükröz. Máshogy kellene megfogalmazni azokat. Ha gondolod segítek ebben.
Valami hasonló dolog volt amiről tegnap írtam. Hidd el nem kértem meg, hogy védjen meg. (Bár köszönöm, és persze, hogy jólesik...:)))
Akik falba rúgtak egy csomó "szakember" jótanácsaival, azok egyrészt nagyon nehezen hisznek el bármit, ugyanakkor, ha meg tudod győzni őket, és lehetőséget kapsz rá, hogy bizonyíts, akkor sokkal komolyabb dolog lesz a munkád, mint egy szimpla kivitelezés. Tegnap felróttad nekem a síró anyukás sztorit... Több olyan volt megrendelőm is van, akiknél két-három éve építettünk rendszert, és a mai napig tartjuk a kapcsolatot, lapokat kapok tőlük névnapra, karácsonyra. Ezért szeretem csinálni, amit csinálok. Nem hiszem, hogy túl sok olyan építőiparban ténykedő embert ismersz, akiről ezt el lehet mondani...
Hidd el, egész csapatnyi harcias háziasszonyt tudnék felsorakoztatni magam mellett, de azt hiszem sokkal ésszerűbb, ha érvekkel és tényekkel magam bizonyítom az igazamat...
Egy kicsit több információra lenne szükségem, hogy érdemben is hozzá tudjak szólni...
Első blikkre azt mondom, hogy a cuccod nem szellőztet, csak lakáson belül keringeti a levegőt. Aztán hogy mit szeretnél csinálni 300 m3-es szellőzővel, csak találgatni tudom. Ha a kifúvó csonkját felfelé állítod, egy bő overallban nyugodtan föléugorhatsz, szerintem felemel..:))))