Ahogy az is, hogy ahol a sorok között növényzet van, ott mindenképp tpanyagkonkurencia van a szőlő és a takarónövényzet között, ígyott még inkább arra kell(ene) törekedni, hogy a szőlő gyökerei mélyre hatoljanak.
Csak téged idézlek:Azért is írtam, hogy nem értek hozzá .Ha egy tőkén 50-70 kg.szőlőt akarnak termelni akkor szinte biztos a gyenge nimőség,de nem akarok ezen rágódni.Ha te hiszel ebben akkor próbáld ki te is otthon ezt a módszert és várom a véleményed.
A szeptemberi lódarazsas téma nálam ma fejeződött be. Mostanra lett bátorságom benézni a darazsak által elfoglalt faházba, már nem laknak itt. Egy falra szerelt, 70x50 cm méretű sokszintes fészekben éltek:
Egyáltalán nem badarság, neve is van e szemlélet atyjának, úgy hívják, hogy Ivan Micsurin. A coclizmusban csak a termés mennyisége számított. Amikor apám vitte a leadott mustot a pincegazdasághoz, az egyik gazda mustjának fokolásakor az átvevö azt mondta: "papa, ennek meg láza van!", mivel az illetö pöttyet túlcukrozta a mustját, így a fokoló majdnem kiugrott a mustból. Amikor meg hozták a hordókat, hogy a leadandó mustot abba töltsük, volt amelyikböl csurgott ki gurgatáskor a fel nem oldott cukor.
Vegyigyüminek a csemegeszölös topicba felrakott irtózatosan túlterhelt tökéiröl készült képén optikailag éretlen a legtöbb fürt, mert nem is lehet érett, tekintettel arra, hogy egymást takarják, ill. kénytelenek teljesen kilevelezni, ami mind cukortartalomra, mint az íz-és zamatanyagképzésre nézve káros a szölönek. Minél kevesebb a levél a bogyókhoz képest, annál kevesebb cukor képzödhet, ill. annál inkább eltünnek a napfény hatására az íz- és zamatanyagok.
Ha a jobb minöséget nem tudod érvényesíteni az árban, akkor teljesen természetes és érthetö, hogy igyekszel annyit termelni, amennyit csak bírsz, ha úgyis megveszik. (költségoptimalizálás)
Lehetséges és van benne logika, lásd pl. ezt a nyarat, amikor konkrétan nem volt csapadék, a szőlő mégis rekordtermést hozott. Azért is írtam, hogy nem értek hozzá :) Biztos vizsgálták már mekkora az optimális térállás egyes szőlőfajtáknál.
Nekem is van 60-70 éves tőkém, a többség pedig legalább 30-40 éves és köszönik szépen elvannak. Nem azt mondtam, hogy ez mindenáron követendő út, csak egy újdonság, ami akár jól is elsülhet. Azt meg végképp nem értem, hogy honnan szeded a gyenge minőséget látatlanban. Kóstoltad?
"Ez a felfogás még a szocialista világban volt elterjedt,termeljünk minél többet."
Dehogynem. A vegetációs időszakban az egyenletes (a szőlő pillanatnyi igényeinek megfelelő) tápanyagellátás alapfeltétel a minőséghez. Stressz-szituációban leállhat a vegetáció, így csökkenhet a minőség. A lombozat méretből meg nem tudsz kiindulni, amennyiben visszavágod, attól még nőni fog a gyökérzet.
Egy újabb videó,hát itt már 60- 70kg termésre számít tőkénként.Nem akarok rosszat tanácsolni senkinek de ezt ne csinálja így senki.A leívelési módszer is egyedi 4-5 szálvessző összekötve,hát kíváncsi lennék hogy ez hogy néz ki az intenzív növekedés fázisában.
Hát én ebben nem látok sok logikát.Én többnyire arra törekszek hogy minőségi,megfelelő érettségű,cukorfokú szőlőt termelejek.Próbálom a tőke élettartamát is szem előt tartani ezért csak alacsonyabb terhelést vélasztok így akár 30-40 évet is teremhet egy tőke.
Ez a felfogás még a szocialista világban volt elterjedt,termeljünk minél többet.
Én ezt ahhoz hasonlítom amikor valaki csak akkor permetezik a gombabetegségek ellen ha már megjelentek a fertrőzés tünetei,és a prevenció fogalmát még nem is hallotta.
Szölönél alapvetöen az lenne a cél a minöségi terméshez, hogy a gyökereket arra kényszerítsük, hogy minél mélyebbre kényszerítsük. A 3X-as térállásnál erre semmi esély.
Érdekes. Azért a 3x3 méteres tér- és tőkeköznél elég nagy területe van a gyökérzetnek táplálékot felvenni, a konkurencia messze van. Nem értek a növénytermesztéshez, de akár lehet benne logika. Egy nagy kockázata van ennek a művelési módnak, ha az adott tőke megbetegszik, akkor nagy terület esik ki egyszerre, a pótlásig onnan nem számíthatsz termésre. Köszi, hogy megmutattad, jó az, ha mindig vannak kísérletező emberek, ettől megyünk előre :)
Szerintem nem. A mézédes és íztelen az agytalan nemesítés áldozatai lehetnek. Fontosabb cél a tárolhatóság, küllem és a szállíthatóság mint az íz. Ha már cukor van benne, az azt jelenti számomra, hogy a cél elérve. Árulnak olyat is, aminek tényleg semmi íze, még csak nem is mézédes, de pl. jól néz ki és magnélküli. Ez is ugyan az a kategória. A túlterhelt szőlőből szerintem a cukor is hiányozna. Íztelen, savanyú és szarul néz ki, vagy nem érik be. Kipróbáltam :-D
Én tökéletesen elhiszem neki is és vegyigyüminek is az első éves 5kg-ot illetve a következő éves 20kg-ot. A tőkéken látszik, hogy brutális erő van. Ha pedig erő van, akkor minden van. Boriszt és vegyigyümit is egy teljesen szavahihető embernek tartom. Csak nem nagyon értem, illetve vannak tippjeim, de az nem elég bizonyosság helyett
Köszönöm...még annyi eszembe jutott,hogy azért is "muszáj" terhelni,mert különben kezelhetetlen lesz,olyan növekedést produkál,ami sok plusz munkát ad...
A 60-70 kg/tőke terhelések mellett már a 20kg/tőke is eltörpül... :)
Mint írtam, elsősorban borszőlővel foglalkozom, azzal is műkedvelői szinten. Az a néhány tő csemegeszőlő homoktalajon van, ahol lehetetlen lenne ekkora és ilyen korai terheléssel működni, de a fürtök egy részét az idén még így is leszedtem. Féltem ugyanis a tőkék élettartamát. Van összesen két tő csemegeszőlő kötöttebb talajon is. Az egyik az idén volt három éves, egy fürtöt hagytam rajta. A másik kissé idősebb, melyről a fürtök legalább felét leszedtem.
Lehet, hogy nem a "hihetetlen" szó a legjobb annak kifejezésére, amit B. Rebik videója indukált bennem, de amit legutóbb a Csemege topikba feltett videóján láttam, ( vesszők kötegbe fogva; 60-70 kg-os tervezett tőketerhelés és talán még a minőségre való törekvés is elhangzott...) már szavam sincs.
Lehet, hogy a borszőlő max. 2 kg-os tőketerhelésével is hibát követek el, de ez továbbra is így marad, merthogy egy "klasszikust" idézve "mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni". (-:
Egyébként gratulálok a képen látható tőkéhez és terméséhez. Én több éves tőkének néztem volna.
Én is sokallom a 20kg-ot,még öreg tőkék esetén is,de képeken,videókon láttam ennél jóval nagyobb terheléseket is...
Nem találkoztam még olyan leírással,hogy a különböző termőhelyi adottságok,tartási feltételek mellett mi lenne az ideális terhelés a különböző korú tőkéknek...ezt ki kell tapasztalni,mindenkinek saját magára vonatkoztatva.
Az extrém terhelés viszont biztos,hogy a minőség rovására megy...ami kerülendő lenne.
Tisztában vagyok azzal,hogy eltérnek a termőhelyi adottságok...én csak annyit szerettem volna,hogy más is eltudja képzelni,hogy nem annyira ördögtől való az 5 kg-os terhelés egy 1,5 éves tőke esetén,ha a feltételek megvannak hozzá.
Itt nem a hitetlenségről van szó hanem a nem reális tőketerhelésről.Nincs olyan szakkönyv vagy bármi ahol az lenne írva hogy így kell ill. lehet terhelni a tőkéket.Az kizárt hogy egy tőkén ha sikerül is 20.kg termést meghagyni az megfelelő minőségű,érésű,cukorfokú legyen.De ez csak észrevétel volt nem kritika,mindenki úgy csinálja ahogy akarja.
Sajnos nem olvastam,de szerintem nem valószinű hogy a tőkék hosszú élettertamúak lesznek.Nekem a like-ok száma is érdekes a videónál eddig csak pozitív értékelést kapott szerintem ez azt jelenti hogy akik megnézték a videót azoknak nem sok sejtésük van a szőlőtermesztésről.
A leívelést is egyedien csinálta a 3-4.-ik szálvesszőt összefonta és úgy készül majd leívelni,ilyet még nem nagyon láttam sehol.De ha neki ez a célja akkor tegye,de ízletes,édes termésre ne számoljon az szinte biztos!