Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23596

Ez nem felfogás kérdése, hanem tény.

Ahogy az is, hogy ahol a sorok között növényzet van, ott mindenképp tpanyagkonkurencia van a szőlő és a takarónövényzet között, ígyott még inkább arra kell(ene) törekedni, hogy a szőlő gyökerei mélyre hatoljanak.

Előzmény: granov (23592)
jaro1979 Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23595

Köszönöm hogy felvilágosítottad a kollégát.

Előzmény: van_Persil (23591)
jaro1979 Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23594

Csak téged idézlek:Azért is írtam, hogy nem értek hozzá .Ha egy tőkén 50-70 kg.szőlőt akarnak termelni akkor szinte biztos a gyenge nimőség,de nem akarok ezen rágódni.Ha te hiszel ebben akkor próbáld ki te is otthon ezt a módszert és várom a véleményed.

Előzmény: szenyor Lopez (23589)
bombaba Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23593

A szeptemberi lódarazsas téma nálam ma fejeződött be. Mostanra lett bátorságom benézni a darazsak által elfoglalt faházba, már nem laknak itt. Egy falra szerelt, 70x50 cm méretű sokszintes fészekben éltek:

 Elnézést az Off-ért.

Előzmény: bombaba (23471)
granov Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23592

Nagyon az a gyanum, hogy a fekete művelés miatt nyáron sokkal nagyobb sokk éri a szőlőt és ezért alakult ki ez a felfogás

 

Ha takart a föld egész más a helyzet. Sokkal több víz marad a talajban és több a tápanyag is.

Előzmény: van_Persil (23588)
van_Persil Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23591

Egyáltalán nem badarság, neve is van e szemlélet atyjának, úgy hívják, hogy Ivan Micsurin. A coclizmusban csak a termés mennyisége számított. Amikor apám vitte a leadott mustot a pincegazdasághoz, az egyik gazda mustjának fokolásakor az átvevö azt mondta: "papa, ennek meg láza van!", mivel az illetö pöttyet túlcukrozta a mustját, így a fokoló majdnem kiugrott a mustból. Amikor meg hozták a hordókat, hogy a leadandó mustot abba töltsük, volt amelyikböl csurgott ki gurgatáskor a fel nem oldott cukor.

Vegyigyüminek a csemegeszölös topicba felrakott irtózatosan túlterhelt tökéiröl készült képén optikailag éretlen a legtöbb fürt, mert nem is lehet érett, tekintettel arra, hogy egymást takarják, ill. kénytelenek teljesen kilevelezni, ami mind cukortartalomra, mint az íz-és zamatanyagképzésre nézve káros a szölönek. Minél kevesebb a levél a bogyókhoz képest, annál kevesebb cukor képzödhet, ill. annál inkább eltünnek a napfény hatására az íz- és zamatanyagok.

Ha a jobb minöséget nem tudod érvényesíteni az árban, akkor teljesen természetes és érthetö, hogy igyekszel annyit termelni, amennyit csak bírsz, ha úgyis megveszik. (költségoptimalizálás)

Előzmény: szenyor Lopez (23589)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23590

Lehetséges és van benne logika, lásd pl. ezt a nyarat, amikor konkrétan nem volt csapadék, a szőlő mégis rekordtermést hozott. Azért is írtam, hogy nem értek hozzá :) Biztos vizsgálták már mekkora az optimális térállás egyes szőlőfajtáknál.

Előzmény: van_Persil (23582)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23589

Nekem is van 60-70 éves tőkém, a többség pedig legalább 30-40 éves és köszönik szépen elvannak. Nem azt mondtam, hogy ez mindenáron követendő út, csak egy újdonság, ami akár jól is elsülhet. Azt meg végképp nem értem, hogy honnan szeded a gyenge minőséget látatlanban. Kóstoltad? 

"Ez a felfogás még a szocialista világban volt elterjedt,termeljünk minél többet."

Ez jól hangzik, csak badarság.

Előzmény: jaro1979 (23583)
van_Persil Creative Commons License 2018.11.18 0 1 23588

Dehogynem. A vegetációs időszakban az egyenletes (a szőlő pillanatnyi igényeinek megfelelő) tápanyagellátás alapfeltétel a minőséghez. Stressz-szituációban leállhat a vegetáció, így csökkenhet a minőség. A lombozat méretből meg nem tudsz kiindulni, amennyiben visszavágod, attól még nőni fog a gyökérzet.

Előzmény: granov (23587)
granov Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23587

Ez igaz, de nem magyarázza a minőséget. Ha a felszin közelében biztosítottak a forrásai minek a mélység?

E mellett ellentmondás számomra a kis felszini lombozat és a nagy gyökérzet.

Előzmény: van_Persil (23586)
van_Persil Creative Commons License 2018.11.18 0 1 23586

Minél mélyebbre hatol a gyökérzete, annál kevésbé érzékeny a szélsöséges idöjárásra és az abból fakadó stresszhelyzetre.

Előzmény: granov (23585)
granov Creative Commons License 2018.11.18 0 0 23585

Miért látsz összefüggést a mélyre menő gyökérzet és a minőség között?

Előzmény: van_Persil (23582)
jaro1979 Creative Commons License 2018.11.17 0 2 23584

Egy újabb videó,hát itt már 60- 70kg termésre számít tőkénként.Nem akarok rosszat tanácsolni senkinek de ezt ne csinálja így senki.A leívelési módszer is egyedi 4-5 szálvessző összekötve,hát kíváncsi lennék hogy ez hogy néz ki az intenzív növekedés fázisában.

https://www.youtube.com/watch?v=pS1RMVB1pAI

jaro1979 Creative Commons License 2018.11.17 0 0 23583

Hát én ebben nem látok sok logikát.Én többnyire arra törekszek hogy minőségi,megfelelő érettségű,cukorfokú szőlőt termelejek.Próbálom a tőke élettartamát is szem előt tartani ezért csak alacsonyabb terhelést vélasztok így akár 30-40 évet is teremhet egy tőke.

Ez a felfogás még a szocialista világban volt elterjedt,termeljünk minél többet.

Én ezt ahhoz hasonlítom amikor valaki csak akkor permetezik a gombabetegségek ellen ha már megjelentek a fertrőzés tünetei,és a prevenció fogalmát még nem is hallotta.

Előzmény: szenyor Lopez (23581)
van_Persil Creative Commons License 2018.11.17 0 0 23582

Szölönél alapvetöen az lenne a cél a minöségi terméshez, hogy a gyökereket arra kényszerítsük, hogy minél mélyebbre kényszerítsük. A 3X-as térállásnál erre semmi esély.

Előzmény: szenyor Lopez (23581)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.11.17 0 0 23581

Érdekes. Azért a 3x3 méteres tér- és tőkeköznél elég nagy területe van a gyökérzetnek táplálékot felvenni, a konkurencia messze van. Nem értek a növénytermesztéshez, de akár lehet benne logika. Egy nagy kockázata van ennek a művelési módnak, ha az adott tőke megbetegszik, akkor nagy terület esik ki egyszerre, a pótlásig onnan nem számíthatsz termésre. Köszi, hogy megmutattad, jó az, ha mindig vannak kísérletező emberek, ettől megyünk előre :)

Előzmény: jaro1979 (23560)
laca5 Creative Commons License 2018.11.16 0 0 23580

Kicsit furcsálltam is, hogy milyen a mézédes de íztelen, így azonban értem😁

Ezek legtöbbször amúgy import, sokat utaztatott szőlők szerintem, amit valahogy utólag érlelnek. Szerintem.

Előzmény: zsorsz (23579)
zsorsz Creative Commons License 2018.11.16 0 0 23579

Persze,szemre küllemre I oszt,de számomra élvezhetetlen.Se zamat,

se mézédesség(az csak oda van írva),csak a hiányérzet marad.

Előzmény: laca5 (23577)
van_Persil Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23578

A cukor csak egy összetevő, ill. az édesség lehet relatív is.

Előzmény: laca5 (23577)
laca5 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23577

Szerintem nem. A mézédes és íztelen az agytalan nemesítés áldozatai lehetnek. Fontosabb cél a tárolhatóság, küllem és a szállíthatóság mint az íz. Ha már cukor van benne, az azt jelenti számomra, hogy a cél elérve. Árulnak olyat is, aminek tényleg semmi íze, még csak nem is mézédes, de pl. jól néz ki és magnélküli. Ez is ugyan az a kategória. A túlterhelt szőlőből szerintem a cukor is hiányozna. Íztelen, savanyú és szarul néz ki, vagy nem érik be. Kipróbáltam :-D

Előzmény: zsorsz (23574)
laca5 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23576

Én tökéletesen elhiszem neki is és vegyigyüminek is az első éves 5kg-ot illetve a következő éves 20kg-ot. A tőkéken látszik, hogy brutális erő van. Ha pedig erő van, akkor minden van. Boriszt és vegyigyümit is egy teljesen szavahihető embernek tartom. Csak nem nagyon értem, illetve vannak tippjeim, de az nem elég bizonyosság helyett

 

Előzmény: Falusi1 (23572)
van_Persil Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23575

A tőketerhelés és a szőlő íze között fordított arányosság van, azaz, minél több fürt van a tőkén, annál íztelenebb.

Előzmény: zsorsz (23574)
zsorsz Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23574

Utcai árusok mézédes szőlőt árulnak 5-600-ért,csak épp íztelenek.

Tescos meg a többi multi szőlői ugyanúgy,lehet ezek azok a 70kg

tőketerhelések?

Előzmény: jaro1979 (23568)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23573

Köszönöm...még annyi eszembe jutott,hogy azért is "muszáj" terhelni,mert különben kezelhetetlen lesz,olyan növekedést produkál,ami sok plusz munkát ad...

A 60-70 kg/tőke terhelések mellett már a 20kg/tőke is eltörpül... :) 

Előzmény: Falusi1 (23572)
Falusi1 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23572

Mint írtam, elsősorban borszőlővel foglalkozom, azzal is műkedvelői szinten. Az a néhány tő csemegeszőlő homoktalajon van, ahol lehetetlen lenne ekkora és ilyen korai terheléssel működni, de a fürtök egy részét az idén még így is leszedtem. Féltem ugyanis a tőkék élettartamát. Van összesen két tő csemegeszőlő kötöttebb talajon is. Az egyik az idén volt három éves, egy fürtöt hagytam rajta. A másik kissé idősebb, melyről a fürtök legalább felét leszedtem.

Lehet, hogy nem a "hihetetlen" szó a legjobb annak kifejezésére, amit B. Rebik videója indukált bennem, de amit legutóbb a Csemege topikba feltett videóján láttam, ( vesszők kötegbe fogva; 60-70 kg-os tervezett tőketerhelés és talán még a minőségre való törekvés is elhangzott...) már szavam sincs.

 

Lehet, hogy a borszőlő max. 2 kg-os tőketerhelésével is hibát követek el, de ez továbbra is így marad, merthogy egy "klasszikust" idézve "mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni". (-:

 

Egyébként gratulálok a képen látható tőkéhez és terméséhez. Én több éves tőkének néztem volna.

Előzmény: vegyigyümi10 (23563)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2018.11.15 0 1 23571

Én is sokallom a 20kg-ot,még öreg tőkék esetén is,de képeken,videókon láttam ennél jóval nagyobb terheléseket is...

Nem találkoztam még olyan leírással,hogy a különböző termőhelyi adottságok,tartási feltételek mellett mi lenne az ideális terhelés a különböző korú tőkéknek...ezt ki kell tapasztalni,mindenkinek saját magára vonatkoztatva.

Az extrém terhelés viszont biztos,hogy a minőség rovására megy...ami kerülendő lenne.

 

Előzmény: jaro1979 (23568)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23570

Tisztában vagyok azzal,hogy eltérnek a termőhelyi adottságok...én csak annyit szerettem volna,hogy más is eltudja képzelni,hogy nem annyira ördögtől való az 5 kg-os terhelés egy 1,5 éves tőke esetén,ha a feltételek megvannak hozzá.

Előzmény: van_Persil (23566)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23569

Igen,ez a cél...legalább egy szál erős vessző.

Előzmény: laca5 (23565)
jaro1979 Creative Commons License 2018.11.15 0 1 23568

Itt nem a hitetlenségről van szó hanem a nem reális tőketerhelésről.Nincs olyan szakkönyv vagy bármi ahol az lenne írva hogy így kell ill. lehet terhelni a tőkéket.Az kizárt hogy egy tőkén ha sikerül is 20.kg termést meghagyni az megfelelő minőségű,érésű,cukorfokú legyen.De ez csak észrevétel volt nem kritika,mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

Előzmény: vegyigyümi10 (23563)
jaro1979 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 23567

Sajnos nem olvastam,de szerintem nem valószinű hogy a tőkék hosszú élettertamúak lesznek.Nekem a like-ok száma is érdekes a videónál eddig csak pozitív értékelést kapott szerintem ez azt jelenti hogy akik megnézték a videót azoknak nem sok sejtésük van a szőlőtermesztésről.

A leívelést is egyedien csinálta a 3-4.-ik szálvesszőt összefonta és úgy készül majd leívelni,ilyet még nem nagyon láttam sehol.De ha neki ez a célja akkor tegye,de ízletes,édes termésre ne számoljon az szinte biztos!

 

Előzmény: Falusi1 (23562)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!