Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ne higgy el mindent, amit olvasol. A citrusok csoportosítása alacsonyabb meg magasabb teleltetési hőmérsékletű csoportba már régen elavult. Az utóbbi években minden citrusnak a 0-10 fok közti teleltetés a javasolt, a lehetőségek szerinti fény biztosításával, és a hőmérséklettel, fénnyel összhangban levő csökkentett öntözéssel.
Éveken keresztül sok kumkvat hullott el tavaszra a helytelen teleltetés miatt. A kumkvat nem szubtrópusi-trópusi növény, simán kibírja a -8--10 fokot is. (Ezt azért nem próbálom ki.)
De a 0-10 fok közti teleltetést évek óta csinálom mindegyik citrussal, a kumkvatot kimondottan öntözés nélkül tartom, bepakolástól kipakolásig.
"Kínában a teatermesztési körzetekben termesztik, ahol más citrusféle nem él meg. Ez az egyetlen citrus, amely téli nyugalomba vonul. Nyugalmi periódusa alatt nem fejleszt új hajtásokat, nem virágzik. Cserépben tartva kiemelendő, hogy víz- és páraigényes, napfényre való, lágy vízzel kell öntözni. B típusú virágföldbe való. Nyáron tartsuk a szabadban, napos helyen, télen világos helyen, 4-6 fokon."
A kaffir és fingerlime-mal nincs tapasztalatom, nekem egyik sincs. De ha lenne, ezek is mennének a többivel együtt a közös telelőbe.
(Egy télen előfordult, hogy egy kis cédrát folyamatosan kimaradt a locsolásból, tavasszal vettem észre az összeszáradt leveleit. Semmi baja nem lett, szépen kihajtott.)
Az szép. A kumkvátot a többi citrussal együtt telelteted vagy melegebb hömérsékleten? Olvastam valahol, hogy a kafir-t illetve kumkvátot lehet akár lakásban is teleltetni mivel, hogy inkább szubtrópusi/trópusi klimán érzik jól magukat. Mi a helyzet a fingerlime teleltetésével?
Bocs, hogy belekotty, mert nem engem kérdeztél, de tavalyi tapasztalat obovata kumkvattal. Az augusztus elején kötődő termések még szépen kifejlődtek, és idén tavaszra lettek érettek (kb. márciustól). Viszont a virágzás elhúzódott, ami meg szeptemberben kötött, azt nem nevelte ki, apró maradt, és besárgult úgy. Érdekes, le nem hullott, sőt úgy kellett letépni.
Idén produkált egy tavaszi virágzást, amiből most kb. ujjpercnyiek a gyümik, és most szintén nyit. Kíváncsi leszek mi,hogy érik be.
Amúgy ha jól olvasom, ez az augusztusi virágzás szinte általános, mindenki most írja, hogy virágoznak a fáik.
Kb 2 hete vágtam le egy kis citromfámon a hosszú, 50-60 cm-es hajtásokat. A fajtája "talán Lisboa", most kezd hajtani az utolsó 2-3 levéltőnél, szóval elágazik.
Limakvat, virágzás és termések többszöri virágzásból:
A Marumi kumkvat a tavaszi tarra metszés utén, ha megkésve is, de virágot hoz:
Az általam sokat emlegetett Nápolyi lime tavaszi virágzásból kötött egyik termése a háromból - érdekes a benyomott csücskös alja - és a mostani virágai, amik végre vegyes (termő+porzó) virágok:
A segítségedet szeretném kérni. A narancsfám kb. 6 éves. Eddig kétszer virágzott és először 4 majd 7 narancs maradt rajta. (Valencia). Hogy a köztes időben nem virágzott az az én hibám, mert augusztus végén megmetszettem, így pont a termő ágaktól szabadítottam meg szegényt, mint utóbb megtudtam.
Szépen virágzott, rengeteg kis narancs lett rajta, amiből 7 kivételével mind ledobta. Először gyorsan nőttek a narancsok. Most olyan kisebb teniszlabda méretűek, de nem igazán fejlődnek, nagyon kemény a héja, belül jó lédús, de kb. 200 forintos a rész, és nagyon sok a fehéres, száraz rész. Mitha kiszáradna. És a narancshéj is olyan szárazos, sprődes kívülről.
Mi lehet a baja. Miért nem fejlődik. Már 5 hónapja nőnek rajta a narancsok. Mi lehet a baj? És miért nem érnek be soha? Van esetleg valami tipped?
Nagyon szepen koszonom a valaszodat. Igen, ki van ultetve a szabadba. Azert kerdeztem hogy mennyi vizet igenyelnek mivel elegge levan lankadva a levelei es szarazok is a szelei. Ha lessz idom felteszek egy kepet rola. Milyen tapot adol neki? Nekem csak marhatragya granulatumom van es csak abbol kap.
Nekem vannak most hasonló méretű (korú is talán) grape és mandarin meg citrom magoncaim. De egyiken sincs ekkora tüske. Úgy tudom, a mandarin amúgy is tüskementes. Citromoknál ugye változó, grapet nem tudom igazság szerint, az tuti, hogy a mostani magoncaim nem tüskések.