Keresés

Részletes keresés

Veszpremi Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2141
Lemosóra jó a nevikén+bordóilé keverék? Meggy, cseresznye, kajszi, őszi a kérdés tárgya. Lehet ezt a két szert keverni?
Előzmény: Antisystem (2140)
Antisystem Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2140

Szia.

Ilyenkor a réztartalmú szerek használhatók, később meg az Orthocid illetve a Score 250 EC. Az orthocid felületi hatású, a Score felszívódó, erős fertőzés ellen ésszerűnek látszik kombinálni is.

ÜdV

Előzmény: Zitka (2139)
Zitka Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2139

De jó, hogy szóba hoztátok! :-)

NÁlunk tavaly a tafrina kapta el igen rondán az őszibarackot. Lehet ez ellen valamiféleképpen már most védekezni?

Előzmény: Antisystem (2137)
Moka25 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2138
Szia Antisystem!:)

Köszi szépen!:))
Őszintén, az orgonán már nagyon zöldek a rügyek, hétvégére tuti kinyílik teljesen (akkor lesz ideje Férjnek permetezni) - akkor már nem mehet rá, leperzselnénk a leveleket, ugye?
(Nem fogok sírva fakadni, ha kicsit "rozsdásak" lesznek a virágok, a hangsúly a gyümölcsfákon van, szeretnénk idén már meggyet is látni, mondjuk úgy 10 szemnél többet:)))
Előzmény: Antisystem (2137)
Antisystem Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2137

Szia!

Lassan itt van:)

Mindkettő jó, szerintem használd keverve. A réz ugyanis nem véd a lisztharmat ellen, a kén meg nem véd a rozsdagombák ellen. De használhatsz eleve kevert réz-kén cuccot, mint a Vegesol eReS, vagy a Bordói lé + kén FW. A gyümölcsfa, rózsa, orgona rügypattanás előtt szokta bírni az összes felsoroltat.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (2136)
Moka25 Creative Commons License 2006.03.25 0 0 2136
Sziasztok!:)

Két kérdésem lenne Hozzátok:
- jól sejtem-e, hogy itt az ideje a tavaszi lemosó permetezésnek?
- ha igen, az itthoni készletből a Nordox vagy az Eurokén lenne-e alkalmasabb a feladatra, esetleg szerezzek be vmi mást? (gyümölcsfák, rózsák és orgona a fő célpontok:))

Előre is köszi a segítséget,
üdv
Móka
Standi Creative Commons License 2006.02.04 0 0 2135
Ha bármilyen növényvédelmi kérdésben segítséget kértek, ajánlom a következő oldalt: Növényvédelem szaktanácsadás. Itt van egy csomó tanács, és kérdezhettek online is, szakemberek válaszolnak.
Örsi Gábor Creative Commons License 2005.12.17 0 0 2134

Kérem, aki tud segítsen! Ilyen az almánk! Különösen a termés föld felöli, alsó részen vannak ezek a barna foltok és a befelé hatolt pudvás, vagy szivacsos foltok.

Gábor

utaznikell Creative Commons License 2005.11.30 0 0 2133

Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni.Van egy kb 3 éves mangófácskám.
Az utóbbi időben több folt jelent meg a levelein,illetve
pókhálószerű szövedéket találtam a tetején.Ezen kívűl a

leveleken apró fehér színű mozgó rovarokat láttam.
Utánanéztem a neten,és takácsatka támadásaként diagnosztizáltam
a helyzetet.Az egyik  bau-maxban érdeklődtem,hogy milyen

vegyszerrel lehetne elpusztítani ezeket az élősködőket.
Sanmite 20wp típusú anyagot adtak.A kérdéseim:

- Helyes volt-e a diagnózisom?

- Ezzel a szerrel el lehet ezeket pusztítani?

-Ez a szer ártalmas-e valamilyen formában a cicánkra?
 Lakásban tartott macskáról van szó.

Előre is kösz a válaszokat..

üdv

Amphenol Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2132

Szia !

Viccet félretéve : Tényleg nem tudsz akácot szerezni ?

Itt a környékben ( GYSM megye ) szerintem minden gond

nélkül lehet ( pár év múlva meg még többet , hiszen a 8-10

éve divatszerűen telepített akácosok gyérítése időszerű lesz )

Én magam a saját kerítésemet is akáclábakból készítettem .

A földalatti részt ( meg egy kicsit a föld felettiből ) bonobit nevű

kátrányos oldattal festettem be több rétegben ...

A régi kerítést még dédapám csinálta  1930-40 körül , mikor

ideköltöztem a lábak nagyrésze még állt ...   kb 25 x 25 cm

fűrészelt cucc volt ...

AMp

Előzmény: andzsin (2131)
andzsin Creative Commons License 2005.11.11 0 0 2131
ja kösz. még lenne is, csak az a bajom ha fahamut szórok a földre az jól elszínezi a szép rönköket. sehogysejó:((((
Előzmény: Amphenol (2130)
Amphenol Creative Commons License 2005.11.11 0 0 2130

Sziasztok !

Fahamu ......   az lúgosít ........

off :      Abból van a FA szappan :-))

AMp

Előzmény: andzsin (2129)
andzsin Creative Commons License 2005.11.07 0 0 2129
akkor mit lehetne a földre szórni, ami lugosít??? mert gombaölővel már befújtam őket, dehát a nedves időben egy-kettő visszajönnek és ha valóban a ph számít, akkor ez lenne a megoldás.
Előzmény: Antisystem (2128)
Antisystem Creative Commons License 2005.11.07 0 0 2128

A tőzeg savasabb :) Valamennyire biztosan gátolod, de nem biztosan. Különben gondolkozhatsz olyan - a természetben is előforduló - gombairtó szereken, mint a benzoesav, a szalicilsav, a csersav, stb...

ÜdV

Előzmény: andzsin (2127)
andzsin Creative Commons License 2005.11.07 0 0 2127
Valakitől azt hallottam, hogy a gombák a savas közeget szeretik. Ergo ha pl. teleszórom mulccsal a földet, akkor ezzel megakadályozhatom a gombák elszaporodását???
andzsin Creative Commons License 2005.11.02 0 0 2126
kösz, mindenki információja egy plussz ehhez a történethez. azóta több "fában" járatos emberrel beszéltem és az a kép alakult ki bennem, hogy egyszerűen nem lehet a rönkfát úgy tartósítani, hogy az kibírjon mondjuk 10 évet. és arra sem energiám, sem pénzem, hogy akár 10 évente is (pláne 3:((, 300 ezret elszórjak arra, hogy kiszedjem a rönköket és újratelepítsem az egészet. két megoldás van: vagy akác, ami akár 100 évet is bír, elpusztíthatatlan, csak ebből senki nem csinál rönkfát, én legalábbis nem tudok róla, vagy marad a kő, ami esztétikus és legalább egy életen át kiszolgál.
Előzmény: germanungar (2125)
germanungar Creative Commons License 2005.11.02 0 0 2125

A favédelemhez a kazánnyomásos impregnálás a legértékesebb, évtizedek óta a legjobban bevált favédelmi mód.

Az impregnálás nem felületkezeléssel, hanem 9 bár nyomáson történik, amely akár 10, de minimum 3 éves védelmet biztosít a farontó gombák (beleértve a lágykorhasztókat is) és farontó rovarok ellen.

A fában történő fixálódás után nehezen oldódik ki, időjárásálló, a növényeket nem károsítja.

A felületkezelés inkább csak a idõjárásnak erõsen kitett szerkezetek (pl. kerítés, pergola, könyöklõ, kerti bútor stb.): védelmére alkalmas.

Itt a faanyagkezelést alapozással kell kezdeni.

Ez lehet az oldószeres Xylaprotect Alap, Valtti Base, Neptun Impregnáló alapozó, Budalakk Dekor Faimpregnáló, Lignoprot megelõzõ faanyagvédõszer vagy Xylamon.

Festéshez:

Oldószeres: Xylaprotect Top ill. Xylaprotect Alpin lazúrfesték, Valtti Color lazúr, Paramatt falazúr, Neptun lazúr, Budalakk Dekor Falazúr, Lazurit, Lazurán  stb

Előzmény: andzsin (2123)
Antisystem Creative Commons License 2005.11.02 0 0 2124

A növényvédőszerek zöme nyilván pár hét alatt lebomlik, úgyhogy nem igazán jelentenek megoldást erre a problémára. Ha jól tudom, a vasuti talpfákat (amíg fából voltak és nem betonból:)) valamiféle kátrányos beeresztővel kezelték, a villanyoszlopokat dettó...

Emberbarátibb:) és a kiskereskedelemben is kapható a Lignoprot vízbázisu favédőszer.

ÜdV

Előzmény: andzsin (2123)
andzsin Creative Commons License 2005.11.02 0 0 2123
Nem egészen növény, de majdnem:)) A telkünk emelkedős, ezért egy pár helyen telifás farönktámfalakat emeltünk, amit elvileg semmi sem tud bántani, a gyakorlatban azonban mégis, éppen most vittem vissza egy autónyi rönkfámat, amit 3 év alatt egyszerűen megevett a gomba, szivacsos szerkezetű lett a fa föld felőli része és az alja, ami a földben volt, meg letörik, mint a ropi. A kereskedő rendes volt, kicserélte az egészet. De nem akarom ezt háromévente eljátszani. Milyen gombaölő szerbe lenne érdemes belemártani ezeket a rönkfákat???
maekertesz Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2122

Akiket a növényegészségügy érdekel, Némethy Zsuzsa tarnővel konzultálhat november 4-én a Varga Márton Kertészeti Főiskolában, du. 17 és 21 óra között. Csak ajánlani tudom, hogy növényeiteket a tanárő útmutatásai allapján gyógyítsátok! Várunk minden érdeklődőt. Figyelem, mindenféle szobanövény nyavalyával kapcsolatban bátran kérdezhettek. És nem csak szobanövényekkel kapcsolatban lehet konzultálni. Itt az ideje, hogy szakszerűen gyógyítsátok növényeiteket! A foglalkozára vonatkozó körlevelünket iolvashatjátok a honlapon. Bár az első lépcső jelentkezési határideje lassan lejárt, de erre csak a minimális létszám biztosítása miatt van szükség. Ezt már elértük. A tanteremben van még hely. Akár a helyszínen is csatlakozhattok. Előtte azonban csak meg lehet ereszteni egy emailt, ugye?

Elérhetőségek, a jelentkezésre vonatkozó információk a honlapon!

www.hobbikertesztanfolyam.hu

sfnx Creative Commons License 2005.10.03 0 0 2121
ma reggel megpermeteztem őket, a még gyökezezőkkel könnyű dolgom volt, mert csak kivettem és fejjel lefelé fordítva lefújtam, a többi már kicsit macerásabb volt, a biztonság kedvéért lefújtam a bokor szerű nyíllevelet is, na azon már tényleg nem volt türelmem levélről levélre haladni, több irányból a levelek közé sprayztem (egy jobbfajta szobai permerezőt használtam, ami rendes permetfelhőt csinál nem csak fröcsköl), a gumikesztyű és a védőszemüveg okozta ügyetlenségem miatt sikerült eltörnöm az egyik legnagyobb levelét :-(
még kapnak majd egy aktarás öntözést az ültetőközegükbe, aztán ha rosszabb idő esetén is előjönnek az atkák, akkor vagy a lakásban kell fújkálnom vagy egyenként törölgetem le a levelek fonákját Sanmite-os vattával (azért reménykedem, hogy erre nem kerül sor)
van valakinek valami trükkje szobafikusz és nyíllevél levélfonáki permetezésére? nagyon megkönnyítené az életemet
Előzmény: Antisystem (2120)
Antisystem Creative Commons License 2005.10.03 0 0 2120

Szia!

Az Actara bizonyosan felszívódó. A Sanmite-t szerintem is meg lehet próbálni, viszont az bizonyosan kontakt szer, tehát csak ott hat, ahova eljut a permetlé.

ÜdV

Előzmény: sfnx (2119)
sfnx Creative Commons License 2005.10.03 0 0 2119
az Oázisban tegnap azt mondták, hogy ne csodálkozzak a jelenségen, ismételjem hetente a permetezést 4-5 héten át
az Actaráről azt mondták, hogy nem biztosak benne, hogy az felszívódó, aztán megkeresték az ebben illetékes kollégájukat, aki egy Sanmite 20 WP nevű szert javasolt, ami kontakt, gyenge méreg és atkaspecifikus
persze megvettem, itt a leírása
http://www.arysta-agro.hu/belso.php?mit=99&termek_id=56
és csupa jót ír róla
Kora tavasszal (március) a Sanmite 20 WP-t ne használjuk! Tavaszi kijuttatásnál a permetezést tömeges lárvakeléskor, illetve az áttelelt imágók aktívvá válásakor célszerű kijuttatni (április�május), korábban nem. Ettől kezdve (nyári populációk ellen) a készítmény a vegetációs időszak bármely időpontjában kijuttatható. A Sanmite 20 WP hatástartama hosszú (50�60 nap), ezért évi egy kezeléssel is atkamentesen tarthatjuk az ültetvényt.
Előzmény: Antisystem (2118)
Antisystem Creative Commons License 2005.10.03 0 0 2118

Nézd, ennél jobbat pedig most nem tudok tanácsolni, tekintve, hogy a Mitacot az EU-csatlakozás okán kivonták a forgalomból. (Illetve, ha van kedved, menj el egy állat-patikába, és kérdezd meg, hogy van-e Taktic oldatuk. Ugyanaz van benne, mint a Mitacban volt (amitráz), csak 20% helyett 12,5%. Azután ha van, ki lehet próbálni pár levélen, hogy a növényeid bírják-e (az oldószere más))

ÜdV

Előzmény: sfnx (2116)
szilkszilky Creative Commons License 2005.10.02 0 0 2117
Sajnos, nem tudlak sokkal vigasztalni. Az atka egy nagyon szivós darab. Nálam már tiz éve vannak, minden két-három évben előjönnek. Az első alkalommal a szobanövényeim 70%-át vitték el. Persze, akkor még kertész-gólya sem voltam, inkább csak nulladikos.
Előzmény: sfnx (2116)
sfnx Creative Commons License 2005.10.02 0 0 2116
nyerésre állnak a takácsatkák :-((((
1 hete az összes szobakikusznak megöntöztem a földjét, agyaggranulátumát, illetve a vizet, amiben gyökereznek actarás oldatra cseréltem, előtte a hidrokulturás kivételével mindet lezuhanyoztattam fürdőkádban és miután megszáradtak a leveleiket is alaposan lepermeteztem actarás oldattal
még be se vittem őket a hideg idő ellenére, mert az időjárás előrejelzés szerint még 1 hétig nem lesz nagyon hideg, arra számítottam, hogy a fikuszok elvegetálnak, az atkáknak meg ugye nem kedvez ez az időjárás, jövő hét végén megint permetezek aztán beviszem mindet
ma reggel látom ám, hogy a hidrokulturásnak olyan furcsa a levele
megnéztem a fonákját és mi volt rajta: atkaszövedék, és van a többin is, igaz egyáltaán nem sok
Előzmény: Antisystem (2058)
andrás2 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 2115

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Két növényemen némi furcsaságokat fedeztem fel. Mindkét növény trópusi gaz.

1. A levélen barnás kiemelkedések van. Esetleg vmi gubacsoló izé lehet?

SpathodeaSpathodea

2. A levél ere elkezdett lilulni, ez gomba, vagy baktérium? (Alapból nem ilyen, hanem zöld)

PetreaPetrea

Ha valaki tud segíteni nagyon megköszönném. Kicsit boldogtalan lennék, ha bedobnák a törölközőt.

András

motav Creative Commons License 2005.09.18 0 0 2114
Tényleg volt minden a Gádor tetején. Kezdtem a vaspótlással és a gombaölővel. Tavassszal akkor monília ellen illetve zöldítek, ha már van mit.
Előzmény: Antisystem (2112)
motav Creative Commons License 2005.09.14 0 0 2113

Nagyon köszönöm!

(érdekes módon van rajta termés, de azt első fagyok után szoktam leszedni)

Előzmény: Antisystem (2112)
Antisystem Creative Commons License 2005.09.14 0 0 2112

Ja, és a Gádoron  a gazdaboltban láttam Zöldítőt pár hete, a Háros végénél a vastelepen meg tán van mindkettő.:)

ÜdV

Előzmény: Antisystem (2111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!