Őszib. tetvei ellen mit javallsz? Decissel 1 hete lenyomtam, és úgy tűnik, mintha alig maradtak volna itt-ott a kunkorodó levelek alján. Lehet, hogy azok is csak a dögök.
Hát, a mézgás csurgás meg a gumó egy nem túl öreg kajszin tavasz vége felé leginkábbis monilia laxa. Sokan elfelejtik, hogy a kajszit ugyanúgy veszélyezteti a monilia, mint a cseresznyét-meggyet.
A rosszabbik lehetőség meg a "kajszi gutaütése" címen emlegetett kórkép, de az talán inkább az idősebb fáknál fordul elő. Itt is téma volt tavaly a topicon.
Mindenesetre ha egyik, ha másik, a teendő az elszáradó mézgás ágak levágása az épben, permetezés valamelyik felszívódó monilia-ellenes szerrel (mondjuk Rubigannal vagy Topassal), és a fa bőséges megöntözése a lombkoronának megfelelő területen, többször.
A lukacsosodó levél meg inkább valami rozsdagomba, ami magát a fát nem igazán veszélyezteti. Mindenesetre ha ugyis permetezel, tehetsz az előző szerekhez Orthocidot is az ilyen gombák ellen. Vagy rezet.
Jajj, hadd szabadjon még egy kérdést feltennem... :-)
Sajnos a kis helyi növényvédős boltban csak egy elég tájékozatlan eladókislány van, legfeljebb név szerint lehet tőle vegyszert kérni. Ma nem volt időm leugrani a Bartók Béla útra, ahol mindig jó tanácsokkal is ellátnak.
A sárgabarackfánkon már most teli vannak a levelek apró pici lyukakkal. Tavaly is ez volt... Az a gyanúm, hogy valami komolyabb baj lehet vele (nem túl idős fa lehet...), mert nagyon sok helyütt, még kisebb ágakon is "vérzik", teli van mézgás csurgásokkal, gumókkal. Nem tudom, a kettő összefügg-e...
Köszi a tanácsot. :-) sejtettem, hogy késő, de talán a jövő évi termés miatt mégsem ártana jól megpermetezni. Még olyan áron is, hogy az ideit nem esszük meg. :-( Érdekes, a jostanak semmi baja, pedig azt nem szeretjük annyira. Ősszel is kell vmivel permetezni, vagy csak jól összegyűjteni a lehullott lombot? Fura, hogy a leveleken semmi nem látszik...
Szia. Szerintem amerikai lisztharmat, ami ami a lehullott levelekben telelt át. Most már némileg késésben vagy a védekezés elkezdésével, de próbáld meg Karathane LC-vel, az néha a kifejlődött lisztharmat-fertőzést is képes kikúrálni. Olcsó szer, én utoljára olyan 300 Ft-ért vettem egy 5 ampullás dobozt. De 30 nap az ÉVI-je egresben!!!!
De létezik porban is, ebből 10 literhez való 35 pénz:)
Kedves Antisystem! Az egresen megint penész-szerű bevonat van a bogyókon. :-(((( Most már menthetetlen? A levelek teljesen épek, emiatt nem is nézegettük túl gyakran. Tavaly is volt hasonló, de nem midnen bokron. Most mindegyik így néz ki. :-( Fehéres-barnás "bársony" bevonat, szinte köröskörül. Lehet még vlaamit tenni?
Szia. Még a hármat együtt is használtam már, semmiféle gond nem volt a keveréssel. Nagyjából pótolja, szürkepenész ellen nem véd talán eléggé. Arra jó az occsó Topsin M.
Szoloben a ridomil gold es a topas(thiovit jettel felvaltva) potolni tudja a quadris max hasznalatat? Nem problema, ha egesz evben ezzel oldom meg a peronosz illetve lisztharmat elleni vedekezest? Sajnos a quadris nagyon draga, es meg 3 eves lejarattal is tul nagy mennyiseg a szolomre, ezert keresnek valami mas hatekony vedelmet.
Nézd, ha most veszel egy 10 deka vagy 1/4 kg Fundazol WP Plust (ne a simát, az rövidebben tartható el, hanem a PLUS-t), az a nagykönyv szerint is eláll 3 évig, tehát dísznövények beöntözésére akár 4-5 évig is használhatod, ha nedvességtől, fénytől védett, hűvös helyen tárolod. (ugye élelmiszer-termelésnél azért ajánlatos komolyan venni a lejáratot, mert nem tudhatod, hogy nem képződik-e az eredeti szernél hosszabb lebomlási idejű anyag állás közben, dísznövénynél ez nem necces...)
kb 1 ezrelékes oldat kell, de ha egy liter locsolóvízbe teszel egy-két késhegynyit belőle, az is megteszi.
"Mivel a kén nem oldódik vízben, nyilván fel se tudja szívni a növény." hát igen, erre én is gondolhattam volna. De lassan itt az ideje, hogy feltalálják azt a kénvegyületet, ami igen :-)
köszi a segítséget, lehet, hogy hosszú távon ebből növény lecsere lesz.
1, Tudtommal nincs ilyen közforgalmú szer, csak olyat tudok, ami permetezve a levélen felszívódva fejt ki szisztemikos hatást. Ilyen a Topas, a Rubigan. Illetve idén még megpróbálhatod a Fundazolt, 0,1%-os oldatban, de idén év végén kivonják a forgalomból - hála az EU-nak:(
Mivel a kén nem oldódik vízben, nyilván fel se tudja szívni a növény. Kontakt hatású szer, lehet permetezni, vagy porozni a növényt akár.
2,Szintén a Fundazolt tudod megpróbálni a III. kategóriás szerek közül.
1. Tudtok olyat mondani lisztharmatra, ami nem kontakt módon hat, vagyis nem muszáj permetezni, hanem mondjuk leszórom a földre, megöntözöm, a növény pedig felszívja? Egy db, erősen hajtó, sokat virágzó balkonnövényről (Lonicera) van szó a sokadik emeleten, ami a párás, fülledt nyárban valahogy mindig áldozatul esik.
Mintha azt olvastam volna, hogy az új rügyekben telel át, de nem nyírhatom le tökig. Visszakerestem itt a topikban, a Topas fedőnevű szert írtátok megelőzésre, de ez gondolom szintén a levelekre permetezendő. A ként (Thiovit) pl. felszívja a földből (eddig ezzel "permeteztem")?
2. A Potentilla fruticosámat ugyanígy vissza-visszatérően kísérti valami gomba, a levelek fülledt időben elkezdenek a szélüktől befelé bebarnulni, majd összepöndörödnek és lehullanak. Erre a gazdaboltban (bevittem az agronómusnak a rohadó ágat), Manzate-ot javasolt, és azt mondta, távolítsak el minden leszáradt levelet, mert abban telel át a gomba. A kérdés ugyanaz: nem-permetezős szer létezik ez ellen?
A kérdésedre azért nem lehet jól válaszolni, mert nyilván sokféle fajú gyümölcsfát akarsz egyszerre permetezni tekintettel a munka és anyagtakarékosságra.
Nos ha sok a csonthéjas benne, meggy cseresznye, mandula, akkor jobb virágzáskor valamilyen triazollal, mint folicur solo, topas, rubigan score stb. permetezni és esetleg actarával kombinálni a levéltetvek kezdeti gyérítése miatt. Az almatermésűek egész más technológiát kívánnak, de ha mindenáron egy mix-szel akarsz harcolni, akkor széles hatásspektrumu anyagokat kell választani. Az általad leírt mixben a thiovit és kumulus azonos hatóanyag, úgyhogy az egyiket kihagyhatod. Én azt az elvet vallom, hogy régi, talán elfeledett, de ellenálló kevésbé érzékeny gyümölcsfákat kell ültetni.
A szederre a Champion megfelelő szer rügyfakadás előtt is, meg őszi lemosásra is. A rózsa is általában (99%) bírja, de ritkán vannak kifejezettebben rézérzékeny fajták is. Én még virágzási időszak alatt is ráfujom a mieinkre a rezes Ridomil Plussz-t, és soha nem volt semmi gond. (persze 20-22 foknál nem melegebb időben)
Mogyoróbokorra szintén nincs akadálya a rézhidroxidnak.
Gyümölcsfákat championnal lemosózom, néhány tőke szedernek is nekimehetek?
Tipikus kiskert a mienk, sokféle növény, de csak 1-1 darab, ha már bekevertem egyfajta permetlevet, jó lenne mindenen végigmenni, de ártani nem akarok semminek.
Szerintem a növénynek nem ártottatok, legfeljebb a permetezőgépnek, mert a bordói lé réz-hidroxidja (ami a gálicból a mész htására leválik) hajlamos az olajtól túrósodni, beállni. Viszont azzal kalkulálni kell, hogy ezért a védő-képessége is rosszabb a kiszórt permetnek.
Bejött, nekem is úgy tűnik nem lehet keverni (legalábbis direktben egymással nem), vagy csak én nem tudom. Kicsi adagokat megpróbáltam, de nem tetszett, olyan kicsapódás-szerűséget észleltem alapos keverés után is. Az még lehet, de nem valószínű, hogy hígabban vízzel keverhetők. Jobb a békesség. Marad egyenként.
Passz, én Thiovitet használok kén gyanánt, azt nagyjából mindennel lehet keverni. Szerintem a Neviként nem nagyon lehet házilag, mert abban olaj is van, az meg nem mindig szereti a rezet. De lehet készen kapni réz+kén+olaj keveréket, a Vegesol eReS-t. De azt is megteheted, hogy 2-3 nap különbséggel ráfujod őket külön-külön.
De ha nagyon frissek a levelei, akkor inkább Rubigannal vagy Topas 100 EC -vel hadakozzatok az orgona-lisztharmat ellen. Az orgonára nem kell réz tapasztalat szerint, legfeljebb a fás törzsére, ha marad a gyümifákról...