Te kivel láttad a Funny Girlt? A Szulák Andival vagy a Szinetár Dórával? Milyen volt? Én a Szulákkal szeretném megnézni, de sajnos nem tudom, hogy mikor fog ő játszani benne.
Tegnap a (Katona) Kamrában néztük meg a 'Kés a tyúkban' c. darabot (Gothár Péter rendezésében), kár kihagyni, ha igazán jó előadást akartok látni. Nekem egyrészt újdonság volt ez a stílusú előadásmód, mármint hogy a nézőtér és a "színpad" ilyen közel van, ez is nagyon tetszett, és maga a darab, az egyszerűen fantasztikus! Jó a történet, a szereplők, a szöveg. Egy egyszerű(nek látszó), de a világra nagyonis nyitott falusi lányról szól, akit a férjeura elküld a molnárhoz őröltetni, a molnár pedig felnyitja a szemét, segít neki rávilágítani a dolgok mibenlétére, és ez tragédiához vezet...
Segítségeteket kérném azzal kapcsolatban, hogy múlt héten megnéztem a Funny Girlt az Operettben és most meg szeretném nézni a Streisand-féle változatot videon.
Nincs meg véletlenül valakinek, aki kölcsön tudná adni vagy nem tudjátok, hogy hol tudnám megszerezni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Kinga!
Nem felejtettelek el, holnap részletsen írok a Bölcs Náthánról, elöljáróban csak annyit, hogy jobb volt mint amire számítottam!
Tényleg, a Mácsais előadásra emlékszem, nekem is nagyon tetszett - és ettől még kiváncsibb lettem a Tháliás darabra. Publikáéknál érdeklődtem, és azt mondták hogy a szokásostól eltérően már a decemberi jegyeket is kiadták (és természetesen elkeltek) úgyhogy csak januárban láthatom:( - ha szerencsém van.
Én olvastam ezt a darabot, láttam a Madáchban nagyon régen, Mácsai volt Salieri, és a belőle készült film is zseniális. Meggyőződésem, hogy két ember konfliktusán keresztül sokkal mélyebb dolgokat, mondjuk úgy, az élet nagy kérdéseit (lehet-e boldog a zseni, vagy a boldogság záloga a középszerűség? Aztán van ott még irigység, gáncs, barátság, szabadkőművesség...) mutatja meg. Ha ez a Tháliás darabból nem jön át, és csak szórakoztató volt, nem elgondolkodtató, az lehet, hogy nem a darab hibája, hanem az előadásé? Nem tudom, én azért kiváncsi vagyok!
Én úgy tudom, hogy december 16-18-ig lesz megint a Tháliában az Amadeus, szerintem próbálj meg előre eltettni jegyet vagy akkor próbálkozz amikor elkezdik árulni, nekem sikerült mindkét megoldás.
Egyébként a darabról a következő a véleményem: Először is tényleg jó volt. Tetszett a rendezés, a díszlet, a jelmez, a zenekar, a hangtechnika, és jól játszottak a színészek. Szórakoztató volt, nem elgondolkoztató, persze ezt lehetett tőle várni, hiszen két ember konfliktusát mutatta be és nem az élet nagy kérdéseit. Magáról a darabról viszont azt kell mondanom, hogy nem egy nagy durranás. Ha nem a Darvas és az Alföldi a két főszereplő és nincs ilyen igényesen megrendezve, akkor semmit sem ér az egész. Így viszont sikerült egy jó előadást létrehozni és a közönség sznob része is elégedetten távozott.
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. A Tháliában az Amadeusra szeretnék jegyet szerezni, de eddig minden próbálkozásom (sorbanállás + szokásos szervező) kudarcot vallott, nem tudtok valamilyen szervezőt (vagy 'technikát') ajánlani aki/amelyik közelebb vinne néhány jegyhez?
Egyébként láttátok már? Ha igen milyen?
Válaszokat / ötleteket előre is köszönöm:))
Nem mertelek befolyásolni a véleményemmel (én kb. 2 hete láttam a Bölcs Náthánt), ezért nem is akartam "beleszólni", valahol lentebb írtam is, hogy kétszer elaludtam rajta. Jó, fáradt is voltam (munka után), de ha jó lett volna, akkor ez nem fordul elő. :o))) Szóval, én sem voltam elájulva, bár a szereposztás tényleg jót ígért!
Más: a hétvégén a Katonában megnéztük a 'Vihar' c. Shakespeare-darabot (Garas Dezső, Szacsvay, Máté Gábor stb.), kicsit nehezen állt össze az elején a történet (valszeg jobb lett volna, ha előtte elolvasom könyvben), de összességében tetszett. Különösen jó volt az Ariel-t alakító színésznő, Tóth Anita játéka: könnyed, játékos, tényleg olyan volt, mint egy kis szellem (vagy inkább kobold), és a Kalibánt játszó Varga Zoltán.
Jó helyen érdeklődtél! Szóval az a színház a Vígszínház, ők mutatták be a Gyalog galoppot, és idén is játszák még a Pesti Színházban, a Váci utcában. Októberben már nem játszák, de novemberben biztosan lesz megint.
szal én nem az eddigi témához xeretnék hozzáxólni, hanem csak annyit kérdeznék, gondolván, hogy e topicba írók otthon vannak ezügyben, szal tavaj volt egy társulat, aki Monthy Pyton darabokat adott elő (nem a hollószínház volt az...) konkrétan a gyalog galoppot, és nem tudja e vki, hogy idén is elkövetnek e hasonlót? Hol? Mikor?
előre is THX:
GG
Én már láttam a kiállítást a Vígben és nagyon tetszett.Nos, ami a Bölcs Náthánt illeti most jöttem meg a színházból és inkább rögtön leírom mielőtt elfelejteném a lényeget.Az az igazság,hogy én egy kicsit többet vártam a darabtól.Hegedűs volt benne a legjobb,de ez minden.Az egészből csak annyi maradt meg bennem,hogy nem szabad elítélnünk más egyházakat,
és ugyanakkor nem szabad valakit elítélni a hite alapján.Bár én úgy gondolom,hogy az emberi jellemben sok mindent változtathat a vallás és a hit.Ami azt illeti az egész nem hagyott meg bennem mély gondolatokat,sem érzelmeket.A vége ráadásul kezdett hasonlítani egy rossz brazil sorozatra:kiderült,hogy ez annak a bátyja,meg amaz ennek a huga,meg hogy az mégsem az apja,de
ő ezt nem tudta,meg...szóval egy nagy kavarodás lett a végére az és ezzel el is volt intézve.A vége így olyan semmilyen.Pedig jó a szereposztás,de a darab gyenge.Ennek ellenére nem bántam meg,hogy elmentem,örülök neki,és nem akarlak lehangolni,hiszen ez az én véleményem,de meglehet,hogy neked majd teljesen más benyomásod lesz az egésszel kapcsolatban.Kérlek,ha te is megnézted akkor feltétlenül írd meg a véleményedet.Köszi.
Egyetértek, de ha már megemlítetted a Latinovitsot, akkor nem szabad kihagynunk Ruttkai Évát sem, aki szintén zseniális volt.
Tudod, hogy kettőjükről van egy kiállítás a Vígben? Sajnos még én sem láttam, de hamarosan szeretném megnézni.
Akkor várom a beszámolódat a Bölcs Náthánról.
Köszi a tippet,"sajnos" már jártam arra.A Bölcs Náthánt én is megnézem, csak én most szombaton.
Majd megírom milyen,és ha te si láttad akkor egyeztethetünk.Egyébként a Vígszínház művészei közül még Latonovits-ot tartom nagyra, de sajnos őt már nem láthatom játszani,maradtak a filmek meg a könyvek.
Nekem is volt "szerencsém" megnézni a Carment, de sajnos a véleményem ellentétes a tiéddel. Mindig próbálok esélyt adni a - most már - Magyar Színházban bemutatott előadásoknak, de szegények sose szolgálnak rá. Mindenek előtt leszögezem, hogy ezzel együtt szeretem a Magyar Színházat. De itt van jelen esetben a Carmen, nem tudom miért kellett idehozni Ukrajnából (azt hiszem onnan) egy rendezőt (aki egyben a díszlettervező és jelemtervező is, micsoda tehetség!), amikor tehetségtelen emberek itthon is vannak. Szerintem a rendezés elég semmitmondó volt, nem sikerült semmi mondanivalót kihozni az előadásból és nem éreztem azt, hogy egy nagy szerelemnek vagyok a szemtanúja. A színészek sírtak, ordítottak, próbálkoztak, de nem sikerült nekik maradandót alkotni, Soltész Erzsébet (aki egyébként elég tehetséges), Őze Áron és Rancsó Dezső kivételével. Azért voltak jobb jelenetek is, de ez kb. 30 percet tett ki a kb. 150-ből. Nem értem, hogy az általam nagyrabecsült Béres Ilonának miért kellett elvállalnia azt a semmitmondó szerepet, amit ráosztottak. Egyébként meg vannak tehetséges színészek ebben a színházba. Például egy pár éve többször is láttam a Tanítónőt, Fazekas Andrea főszereplésével, zseniális volt benne, de azóta csak kisebb epizódszerepeket kap, nem tudom miért? Bezzeg Benkő Nórát nyomatják, pedig nem biztos, hogy jobb színésznő. Na de ez csak az én véleményem, nem szeretnék senkit megbántani vele.
Megjegyezném még azt is, hogy úgy vettem észre, hogy az iskolák által szívesen látogatott színház a Magyar Színház, na most ha egy gyerek ilyen és ehhez hasonló előadásokat lát, akkor nem hiszen, hogy felnőtt korára színházlátogató lesz belőle. Persze próbálkozni lehet és kell is, de talán nem így. Szerencsére a Várszínházból áthozott darabok növelik majd a Magyar Színház fényét.
Sikeresebb előadások reményében minden jót a Magyar Színháznak!
Üdv!
Ganimedes
D. Gézáról nem találtam én se sokat az interneten csak ezt az egy rövid önéletrajzot a következő címen: http://theater.hu/portrek/szineszek/H/hegedusdgeza/hegedusdgeza.htm (bocs ha már ismered).
A Bölcs Náthánt én sem láttam még, de 30-án megnézem! Bár sajnos eddig csak rossz kritikát hallottam róla, de mégiscsak Vígszínház (ill. Pesti) úgyhogy meg kell nézni. Ígérem majd beszámolok róla.
Belehallgattam azért én is a fordítógépbe egy kicsit,mondjuk tényleg elég minoton volt,de direkt megkérdeztem a Hegedűstől,hogy neki tetszett-e a tolmácsolás,én ő élvezte.Állítólag az a pasi fordít mindig Encinek,ő volt vele Prágában is,és most épp könyvet ír róla.
Mellesleg nem tudsz valami honlapot,vagy akármit ahol a Hegdűsről írnak?És még egy kérdés:Nem láttad a Bölcs Náthánt?Érdekelne,hogy milyen.
Hát akkor imádjuk tovább együtt a Víget és az egész társulatot.Szia.
Leírásod alapján most már nagyon sajnálom, hogy nem mentem el megnézni a Sok hűhót. A Vígben láttam már egy párszor és mivel én nem tudok csehül, úgy gondoltam, hogy a fordítógép monoton hangja elrontja majd az előadást. Sajnos úgy tűnik tévedtem, biztos nagyon jó volt. És az, hogy a D. Géza, no meg az Enci is ott volt csak emelhette az előadás fényét.
Hiába tud ez az Enci és az egész Vígszínház! Éljen! Csak egyetérteni tudok veled!
Hétfőn láttam a Vígben a cseh Nemzeti Színház vendégjátékát(Sok hűhó semmiért).Hát mit mondjak,fantasztikus volt!!!
Mivel mindkét színházban Eszenyi rendezett,megcsinálták azt,hogy hol a cseh,hol pedig a magyar színész játszott.Persze nem értették egymást(kívéve Kaszást,aki tud csehül)
és így még poénosabb volt.A legjobb az volt amikor
a magyar színész próbált mondani egy-két szót csehül és fordítva.Számomra azért volt különösen élvezetes,mert tudok csehül,és mondanom sem kell,hogy imádom a nyelvet.Persze volt tolmácsgép,így senki sem maradt le semmiről.
Mellesleg Csehország legjobb színésze is játszott.
Egyébként sok ismert színész is lejött,mint Hegedűs D. Géza(kértem tőle aláírást,nagyon jó fej,még beszélgettem is vele),Garas Dezső,láttam még egypár arcot a tévéből,de nem tudom a nevüket.Szóval fergeteges volt,és a végén még Eszenyi is meghajolt,és szegény cseh színész betanult magyarul egy hosszú monológot.Csak annyit még ehez,hogy még ilyen jó előadást nem láttam
és imádom a Vígszínházat úgy ahogy van!
akkor tegnap este majdnem találkoztunk:) ugyanis, ha nem kaptunk volna jegyet a Kamrába, akkor a Pesti volt tervbevéve. úgy látom, Nektek most a Pesti a soros:))
A vihar is és a Kés a tyúkban is jó. majd számolj be róla:)
Nálunk a Katona/Kamra a hó végén esedékes ("Vihar", "Kés a tyúkban") :o))
Tegnap este mi is színházban voltunk (újabban nagyon rákaptunk a kultúrára :o))): Pesti Színház - Bölcs Náthán (már régóta ajánlgatják a kollégák). A páromnak nagyon tetszett, nekem nem annyira, de lehet, hogy csak túl fáradt voltam. (Avar István nagyon jó volt, de ez nem meglepő. :o))
sajnos még nem láttam.
viszont tegnap este láttam 1 nagyon jót a Kamrában.
Zsótér rendezése: Bakkhánsnők. érdekes megközelítése Euridipésznek.
ha szeretitek Zsótér rendezéseit, meg a Katonát/Kamrát ne hagyjátok ki.
Hajjaj, tudtam, hogy gond lesz a névvel. Hiába, 30 fölött már a memóriám sem a régi... (Igaz, vehettem volna a fáradságot, hogy pontosan utánanézzek.)
De azért a darab nagyon jó! (Ezek szerint láttad?)
Múlt csütörtökön láttam, és megerősíthetem - tényleg jó az a darab!
Szép kis kihívás lehetett a két színész részéről, hogy egyszerre egy rakás karaktert kellett alakítaniuk + pihenés nélkül állandóan a színpadon vannak. És kitűnően megoldották a feladatot. Le a kalappal előttük!
Szombaton néztük meg a Pesti Színházban a "Kövekkel a zsebében" c. darabot ("Stones in his pocket"), csak ajánlani tudom mindenkinek, fantasztikusan jó volt! Két szereplő játszik benne (Hajdú István és Gyurasek Zoltán), ketten alakítják a darab valamennyi karakterét (ha jól számoltam, összesen 13 személyt): a helybélieket, a statisztákat, a színészeket, a filmeseket. A történet egyébként egy amerikai film forgatásáról szól egy írországi kis faluban ("betolakodott filmsztárok" vs. "ír helyi suttyók"). Nagyon pergős darab jó történettel, jó játékkal, nagyon jó rendezéssel és - szerintem - méltán megérdemelt vastapssal.
Azt hittem már sose éled fel ez a topic, bár eddig még nem szóltam hozzá csak érdeklődéssel olvastam a ti hozzászólásaitokat.
Valóban ígéretesek az új bemutatók, remélem jó évadnak nézünk elébe.
Az általatok említetteken kívül én kiváncsi vagyok a Budapesti Kamaraszínházban a Frederickre, később a Machbet-re. A Pestiben lesz jövőre az Antonius és Cleopatra, ez is jónak ígérkezik. No és megnyílt a Budapesti Opetettszínház is, bár tudom nem mindenki rajong érte, de azért lesz egy-két jó bemutató vagy felújjítás.
Én is kiváncsi vagyok, hogy hogyan változik majd meg a jövőben a Mácsai által irányított Madách Kamara. Mácsait ismerve biztos igényes lesz. Tavaly azt nyilatkozta, hogy folyamatosan szeretén levenni a repertoáron lévő darabokat és helyettük újakat bemutatni.
Mindenkinek jó szórakozást és sok színházi élményt a 2001-2002-es évadban!
a múlt héten láttam a Schilling-féle Liliomot a Thaliában. nagyon jól megcsinált, ötletes volt. ajánlom mindenkinek.
a kriplit már én is nagyon várom. pár éve már játszották a Bp-i kamarában, ott is jó volt.
Mácsai pedig reméljük, helyrehozza a Madách Kamarát és újra nézhető darabok lesznek ott.
Lassan kezdődik az idei színházi szezon, ideje némi életet csiholni a topicba.
A nyári uborkaszezonban egy darabot sikerült megtekinteni, a Vacsora négyesben-t a Madách Kamarában. Nem egy nevettető vígjáték, hanem egy alapvetően komoly, elgondolkodtató téma (40-es házaspárok dilemmái), komédiai elemekkel átszőve. Nekem tetszett, Ha már a Kamaránál tartok, kíváncsi leszek, Mácsai mit fog kihozni belőle. A Mi újság múlt század már be is van tervezve,
Kíváncsi vagyok a Víg Lear királyára + a Kripli jónak ígérkezik a Radnótiban. Persze ez csak három azierek közül - van még jónéhány ígéretes darab.
A szezon legynagyobb eseménye egyértelműen az új Nemzeti Színház lesz. Majd meglátjuk. Mindenesetre már van honlapju, ahol egyelőre csak az építés fázisait lehet nyomon követni.