érdekes, 60 év után először történhetett volna meg, hogy döntetlent hirdessenek meg egy küzdelem után. a ryuden hokutofuji meccsen hokutofuji jól láthatóan ko-zott, és mind a vezető shimpan mind pedig a gyoji megkérdezte, hogy folytatja-e. hokutofuji belement, de ha nemet mond, akkor döntetlen lett volna a mérkőzés.
ryuden hokutofuji meccs? :-) szegény hokutofuji, nem elég, hogy hónapok óta szabadesésben van, ryuden úgy lefejelte, hogy a kivonuláskor az alagútban összecsuklott...
endo részlegesen szakadt bicepszizmával is szépen helytállt hakuho ellen.
tochinoshin meg... ahogy a két jokozunát most elnézem, akár még egy zensho yusho is kinéz neki. az ozeki cím már szinte 100%.
Na, a mai (10.) napon is láthattuk, mi van akkor, ha Tochinoshin egyszer fogást talál... Kegyetlen formában van... Bárcsak ilyen maradna, és elkerülnék a sérülések.
Kakuryu meccsére meg nem tudom, mit mondjak... Egyrészt dícsérhetném a zsenialitását, hogy milyen módszerekkel tud úgy lavírozni, hogy az esetleges sérüléseit leplezve nyeri sorra a meccseket, másrészt viszont szidhatnám is, mert egy nagyon izgalmas meccset "úszott meg" ezzel a technikájával. Mint a sport tisztelője, nem vitatom, hogy ez teljesen szabályos és hatásos technika, de mint egyszerű szurkoló, sajnálom hogy ilyen eszközökhöz folyamodik egy igazi ki-ki összecsapás helyett.
tochinoshin egyre közelebb az ozeki ranghoz. a 8. napon megvan a kachi koshi, életében először érte el az első 8 nap után, fergeteges formában van. igaz endo ellen elmaradt a meccse (érdekes, endo állítólag enyhe agyrázkódás miatt hagyta ki a meccset) de tochinoshin (szerintem) most sokkal erősebb és az ozeki cím miatt jobban is motivált, mint endo, szinte biztosra veszem, hogy tegnap nyert volna ellene.... vagy nem, ezt már sohasem fogjuk megtudni. :-)
ahogy mondod, kakuryu továbbra is ujjsérüléssel küszködik, nem tud erősen szorítani a jobb kezével, ezért próbálja sok mozgással, mozgatással kibillenteni az ellenfelét és tsukiotoshival, vagy hatakikomival lenyomni.
ha valaki erős fogást talál a mawashiján rögtön a tachiai után, akkor bajban lesz.
említettem korábban hogy voltak hírek arról, hogy takayasu esetleg visszatér valamikor a torna közepe felé, nos, tegnap bejelentette, hogy nem ér vissza, a teljes felépülésére és a következő bashora (nagoya) koncentrál.
tochinoshin fejlődésének legnagyobb korlátja a sérülései voltak, mert fizikai adottságai alapján nem kétséges, hogy a legnagyobbak között kellett volna lennie. 2013-ban térdszalag-szakadása volt, és 2014-ben makushita 55-ből kellett visszaküzdenie magát. (szóval van remény Ura!! :-))
annak ellenére, hogy korábban judozott, mára tényleg egy kicsit egysíkú lett a repertoárja, bal kéz bent, jobb kéz kint és yorikiri. ez viszont tényleg halálos, ezért kezdett yutakayama is tsupparikkal dolgozni a tachiai után. ha nem talál fogást kb. három másodperc alatt, zavarba lehet hozni, de tegnap szépen megoldotta.
Tochinoshinnál én azt vettem észre, hogy amíg nem sikerül szoros fogást találnia az ellenfelén, addig bizony egy alacsonyabb rangú birkózó is képes lehet kilökdösni a grúzt. Onnantól viszont hogy egymásba kapaszkodnak, nehéz ellenállni Tochinoshin emelő erejének. Stílusos lenne, ha az Ozeki rangot egy tornagyőzelem keretein belül szerezné meg. Hakuho valóban nem 100%-os, ezt a korábbi (bár győztes) meccsein is lehetett látni. Kakuryu-nak viszont kezd egyre jobban idegesíteni ez a vontatós-tolatós technikája... Eléggé látványtalanná teszi ezzel a nagy összecsapásokat.
Azon gondolkozom amúgy, hogy a fiatal Hakuho erősebb volt, mint a mostani, ha a legjobb formáját nézzük? Tehát egy 23 éves Hakuho legyőzné a 33 éveset? Érdekes, ő milyen korán beérett, míg Tochinoshinnak csak 30 fölött jött az igazi virágzása.
Endo egy közönségkedvenc, nagy örömöt szerezhetett a nézőknek ezzel a meccsével. Voltak ma fájdalmas pillanatok, például Mitakeumi vérző szeme, vagy Arawashi hatalmas esése, érdekes, ilyenkor nem rérülnek meg a birkózók, máskor viszont ennél sokkal kevesebbtől is igen.
az tényleg ott volt. nekem a daiamami chiyonokuni meccs is tetszett. tochinoshinak már csak 6 győzelem kell az ózeki (elvileg 10 is elég, de ha 11 meglesz, akkor szinte biztos) ranghoz, nagyon szorítok neki, holnap yutakayamával meccsel, elvileg nem lehet gond.
Ha a Natsu eddigi küzdelmeiből egyedül a mai napi Endo - Ichinojo meccset láttam volna, akkor is már megérte volna. Egészen hihetetlen küzdelem volt, úgyhogy aki teheti mindenképpen nézze meg.
Nagyon örülök Tochinoshin jó formájának. Egyre szimpatikusabb nekem a figura, ahogy mindig mindent belead. Talán az ő arcán látszik legjobban a kűzdelem tüze, lévén európai, és igencsak be tud vörösödni egy-egy komolyabb csata után :)
Ichinoyo, mint egy rendíthetetlen hegyorom, hozza eddig ami a rangjától elvárható, Takekaze a Juryo-s "kirándulása" után egész jó formában tért vissza. Szegény Kaisei megtapasztalhatta a Maegashira 1 rang igazi terhét, kemény darálóba sodródott, és eddig úgy néz ki, nagy visszazuhanás lesz ebből, mint az oly sokszor megesik a friss M1-esekkel.
A mai (4.) nap legemlékezetesebb meccse talán a Ryuden - Yoshikaze összecsapás volt. Azon kívül, hogy valami embertelenül nagyot esett Ryuden, szerintem még jogtanalul el is vették a győzelmét. Bár nem volt tökéletes a kameraszög, én úgy láttam, Yoshikaze előbb tette ki a lábát, minthogy Ryuden földet ért volna. Vagy ezt is biztos ráfogták a halott test effektusra, és inkább újrajátszatták a meccset. Nem lehetett egyszerű Ryuden-nek egy ekkora esés után újra harcolnia...
Hát bár nagyon sajnálom, de érett már ez az ultimátum Kienosato-nak. 2 hónapja van rá, hogy valami erőn felüli teljesítménnyel helyrehozza magát, formába lendüljön, és taroljon. Szerintem ez fog lebegni a szeme előtt. Amúgy iszonyúan érezheti magát Kise, mármint lelkileg. A felemelkedés-bukás történet klasszikus példája körvonalazódik személyében.
állítólag takayasu a basho egy későbbi szakaszában csatlakozik a küzdelmekhez.
szintén állítólag, a szövetség egyfajta ultimátumként jelezte, ha kisenosato nem vesz részt a júliusi bashon, illetve, ha ott nem ér el legalább kétszámjegyű győzelmet, akkor lefőtt a kávé...