Én egy kisvárosban éltem egy évig. Akkora volt a butaság és az agymosás, hogy az már fájt. Volt egy emberke, akinek elmondtam, hogy Amerika sem fenékig tejfel, és erre sírva fakadt, majd aszondta, ne mondjak már ilyet, neki világéletében ezt mondták. (16 éves volt akkor).
Mindettol függetlenul természetes, hogy ott is vannak értelmes emberkék, meg hülyék. S az is természetes, hogy vannak jó dolgok, amikre itt fintorognak. Ha nem lennének nem lenne különbség az emberek/nemzetek közt. Így van ez jól, ahogy van.
Garp!
Egyetertek!
A legtobb magyarnak egyoldalu es torz kepe van az USA-rol. Az itt elo emberek tobbsege meg csak fel sem foghatja, hogy mennyi erteket hordoz az az orszag, milyen sok olyan ertekes dolog van ott, amire viszont itt csak fintorognanak.
Persze, van egy resze, ami kommersz, butito es ertektelen.
Es hogy Europaba miert csak ez jon be?
Ezen kene inkabb gondolkodni.
(Van velemenyem, de ez mar egy masik forum lenne...)
Teljesen egyetertek. Talan kulon kellene mar valasztani azt, hogy milyenek is valojaban az amerikaiak, es hogy ebbol mi jon at Europaba.
Volt szerencsem (bar ezt nehanyan szerencsetlensegnek fogjak hivni) ket evet eltoltenem egy amerikai egyetemen, es bar az atlagszinvonal valoban melyen alatta maradt az otthon tapasztaltaknal, azt azert hozza kell tennem, hogy egy meglehetosen kozepszeru egyetemre sikerult osztondijat szereznem (magyarul nem Harvard, Yale). Ennek ellenere a tanarok mind altalanos es szakmai muveltseg, mind "emberi kapcsolatok" (ami az en meglatasom szerint nagyon is a kultura resze) teren magasan felulmultak a magyarorszagi tanaraimat, ennyit, ilyen rovid ido alatt meg soha nem tanultam senkitol.
Emellett rengeteget utaztam (Servas-szal foleg), es olyan emberekkel talalkoztam, akiket egyhamar nem fogok elfelejteni. Ha valaki megismeri Amerikat es nem csak messzirol huzza a szajat, illetve eleve eloiteletektol telve latogat oda, akkor rajon, hogy az atlagos ameriaki semmivel sem rosszabb az atlagos magyarnal/nemetnel/angolnal stb.
Es hogy mi jon ebbol at a tengerentulra? Nos, nem lehetseges csak egy icipicit, hogy amit mi "fogyasztunk" az un. amerikai kulturabol az minket is minosit?
lehet hogy jól bűvészkedsz, de elég szemellenzős (meg érthetetlen?)
mi az hogy "ami a tömegeket illeti"?
miért a magyar tömegeknek milyen "kultúrája" van?
teccik, hogy már egy tucatnyi topicban szétfikázták szegény ameriakiak műveletlenségét, egoizmusát, világvezető nézetét, de nézzünk mán magunkba könyörgöm! mi olyan fene tökéletesek vagyunk?
ha meg valaki azzal jön, hogy bibii, de a mi átlagműveltségünk sokkal jobb, akkor arra aszondom, hogy várjatok az édes kapitalizmusban 50 évet, és majd nézzétek meg a gyerekeiteket, akik már az igazán fogyasztó, és igénytelen kultúrmocskon nőnek fel (meg azért ott nem 1/2 millió embert kell okítani évente)
van köztetek tanár? kíváncsi lennék mi a véleménye, mondjuk a tíz évvel ezelőtti, meg a mostani generáció érdeklődési szintjének, befogadóképessége és műveltségének helyzetéről
ha más nemis, ott létezik igazán csak a tömegkultúra :)
ami lehet hogy tré, lehet hogy igénytelen, de mégiscsak egy kategória
egyébként, ha megmondja valaki mi a kultúra jelen esetben kezdődhet a tánc!
ja és milyen az USA egy európainak: pezsgő (de nem francia)
Tisztelt tiszteltek, asztaltársak és széken ülők!
Gondoltam felvetem elmélkedésre és egy kis diskurálásra az alábbi témát: mi a véleményetek a nagy Amerikáról, pontosabban az Egyesült Államokról, az ott élőkről, szokásokról, szóval minden olyasmiről ami egy "kicsit" amerikai? Jó, elég tág fogalom, de azért a nagy homályosításom mögött remélem mindenki érti a lényeget!? Ha esetleg volt szerencséd "felfedezni" neked is az indiók földjét, milyen tapasztalatokat szereztél? Nem azokra a tapasztalatokra és a velejárokra gondoltam! :-)))
Remélem nem fogjátok vissza magatokat!?
Pá, Jé