Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2291
Akkor árnyékra vetődtem. Pedig biztos, hogy már láttam ilyent, de eszem, mint szita. Hogy melyik telken, és mire jutottam, már nem tudom.
Előzmény: csirip46 (2282)
Flanell Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2290
Az őszibarackfajták mindenféle kórra különféleképpen reagálnak. Nálam a tafrina inkább a későbbieket bántotta, viszont ami 3 héten belül érik, arról meg nyáron, letermés után a lisztharmatot nem tudom lepusztítani. Meg a levéltetvek is ezt árasztják el, csak sorsolás útján férnek fel erre a fajtára.
Előzmény: Amphenol (2279)
Aqua-regia Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2289
Az az igazság, hogy a komoly tudású szerek általában nem III. kategóriába vannak sorolva. Már leírta ezen a topikon is, hogy a menő gyümölcsfa-fajták termesztését kerülni kell a kiskert tulajdonosoknak  és ellenálló esetleg kevésbé piacos nyümölcsfajtákkal kell inkább preferálni. Jobb egy permetezetlen gyümülcs ami kissé II. osztályú, mint a hülyére permetezett gyönyörű gyümölcs. Nekem elhihetitek. gyakorló növényvédelmi szakmérnök vagyok. Én tudom mitől döglik a légy (és az ember)
Előzmény: csirip46 (2287)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2288

Most, hogy mondtad, én is megnéztem, pont van itthon egy zacskóval...

Ja, azt írják, hogy zöldbimbós állapotig, meg zárópermetezésre, de szerintem ezt nem kell túlspirázni. A lényeg, hogy rézzel soha ne kánikulában, tűző napon permetezz, mert akkor tényleg éget. Az alkonyat-körüli vagy a kora reggeli időpontok a kedvezőek, amikor olyan legfeljebb 20 C-fok van.

De egyébként ugyanúgy lehet réz-oxikloridot is használni

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=35&reszletestermek_id=2201&TermekLimit=160&TermekOrder=nev 

, vagy bordói levet.

ÜdV

Előzmény: Amphenol (2284)
csirip46 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2287
Mi is csak a termésről mondtunk le. Lesz amennyi lesz.  A fa továbbra is megkapja a kellőn védelmet.  A szomszéd néni /80 éves/ csalánlével permetez és gyönyörüek a fái. Mindig van egy fura érzésem, hogy ezek a "modern" szerek csak azért vannak, hogy sok-sok pénzt kifizessünk értük és még többet, még többet vegyünk, hátha használnak. /Csak az elkeseredés mondatja velem/. 
Előzmény: Triumphator (2286)
Triumphator Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2286

ez van. :( nekem is van egy barackfám, amit szabályosan felzabált a tafrina, mellette kettőnek semi baja. igaz, a telket ősszel vettem, azelőtt 20 évig senki sem csinált semmit, meg is látszik... de fát nem hagyok pusztulni, ezért laikusként elkezdtem a kertészkedést.

Előzmény: csirip46 (2285)
csirip46 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2285

Erre is gyanakodtunk, de nem az. A leveleken semmi.  Az összes permetezést /lemoso-felmoso/ mind megkapta. Az eddig feltett képeken /2262 hsz. és 2276 hsz./ kb .az eredeti nagyságot tükrözi. Hát ez van.  Nem messze tőle 2 almafánk is van, azoknak semmi bajuk.

Előzmény: Triumphator (2283)
Amphenol Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2284
Szia !

Pont a champion zacskóján van a figyelmeztetés ..

De neten körülnézve azt ajánlják ...

Köszönöm , azért először óvatosan , de lefújatom .

AMp

Előzmény: Antisystem (2281)
Triumphator Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2283

szia!

szvsz is alma(körte)varasodás lehet. az alanti leírásban legalábbis felfedezhetők az általad tapasztalt tünetek.

http://www.kiskert.hu/webset32.cgi?BayerKiskert@@HU@@42@@979033304

Előzmény: csirip46 (2282)
csirip46 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2282

Felszeleteltem, igy néz ki.  Amugy most már potyog is lefelé, alig van gyümölcs a fán. Belül nem volt semmi. A levegőtől "oxidálodott" a vágás felületén.

Előzmény: Flanell (2277)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2281

Szia!

Spec birsalmával még nem volt dolgom, de réztartalmú szereket természetesen lehet használni a vegetációs időszakban is - akár önmagában, akár kombináció részeként - és valóban, a réz irtja a tűzelhalást okozó baktériumot is. Például a Champion 50 WP egy almatermésüeknél engedélyezett, kiváló készitmény erre a célra is.

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=35&reszletestermek_id=49&TermekLimit=40&TermekOrder=nev

Mivel a Kasumin jövőre elszáll (hála EU:(), lassan meg kell barátkozni, az erre a célra engedélyezett újabb szerrel, az Aliette nevű cuccal is:

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=35&reszletestermek_id=20&TermekLimit=0&TermekOrder=nev

ÜdV 

krampuszka1 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2280

Nem vagyok nagy szakértő, de tűzelhalás ellen az oltott meszes permetlét ajánlják !

Ha érdekel, megnézem a keverési arányt.

Elsősorban preventiv jelleggel, nyilván a fertőtlenitő hatása miatt.

Amphenol Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2279
Sziasztok !

Érdekes volt az idei tafrina nálam .

Merpannal permeteztem 3x ( megpróbáltam szabályszerű lenni ) .
Az eredmény : kb 20 barackból 1 -en jelent csak meg , de ott
nagyon ... :- (

Pedig azt a fát permeteztem legalaposabban , és tuti jól
el volt keverve a permetlé ... ...

Még most is eléggé csúnyácska ...

Más :

Lenne egy kérdésem tűzelhalás ügyben .

Birsalma fám van kettő , az egyiken időröl időre megjelenik .

Ilyenkor hypós metszőkéssel jelentkezem , tavaly és idén
virágzáskor Kasumin 2L ( persze lemosó stb is ) .

Több forrásból úgy tudom rézzel kell folyamatosan kezelni ..

Ennek meg ellentmond számomra pár réztartalmú szer zacskóján
lévő használati utasítás , ami szerint rézzel csak rügypattanásig illetve
levélhullás után szabad permetezni ...

Pár szót kaphatnék a tudomány mai állása szerint ?

AMp

Előzmény: Flanell (2269)
Flanell Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2278
Úgy értem, esetleg a belső rágástól indult valami gomba.
Flanell Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2277

Először én is természetes ritkulásra, a rosszul kötődöttek lehullására gondoltam, de szerintem annak nem kell megbarnulni. Az egyszerűen csak meghalványodik, és leesik. Az sem mutat erre, hogy a jobb oldali már majdnem fekete, de a szára még zöld.

Viszont gomba esetén meg az egymás mellettiek egyforma képet mutatnának.

Én felszeletelnék párat, hátha lakója van.

Előzmény: Cirfandlia (2272)
csirip46 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2276
Megprobáltam kinagyitani, hátha igy jobban látszik. Nekem azért volt fura, mert kb. 30 éve van kertecskénk, de ezt a formáciot még nem láttam/láttuk.  Minden 5 -ből 3 ilyen. Hideg nem volt, sőt még köd sem itt a Szelidi tó partján. Lehet, hogy tényleg rosszul kötött. Lelkiismeretem tiszta, minden földi jót megkapott. Köszi a segitséget mindkettőtöknek.
napalm. Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2275

az új levelek egészségesek, szerencsére időben elkezdtem a permetezést, így nem volt nagy fertőzés.

egyszer még megkínálom.

üdv

Előzmény: Flanell (2269)
napalm. Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2274

nem használtam;(

de hirtelen felindulásomban ma vettem egy adag nonitot;)

a permetezést alkalmasint megismétlem most score-al.

köszi

Előzmény: Antisystem (2267)
Aqua-regia Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2273
Azért írtam, hogy a képtől annak tűnik! Ezt innen a monitor elől igen nehéz megmondani 100%-ban. Az is igaz lehet, amit te írtál.
Cirfandlia Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2272

Biztos hogy ez varasodás? Nem tipikus tünet akkor; miután az inkább foltokban mutatkozik, itt meg eléggé egynemű a "jelenség".  (http://www.agronaplo.hu/?o=cikk&cikkID=2224)

Fura a mellete levő teljesen ép nagyobb méretű gyümölcs is.... nem lehet inkább vmi hideg okozta defekt, vagy a virágzáskor rosszul kötődött meddők?

A score-os permetezésnek is meg kellett volna fognia (bár a tafrinát sem sikerült idén a barackon), nem tudom.

Mennyi az ilyen és az egészséges termések aránya, mérete?

Előzmény: Aqua-regia (2265)
Aqua-regia Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2271
Ja, a kaptán a common name= n-triklór-metiltio-tetrahidro-ftálimid
Előzmény: Antisystem (2268)
csirip46 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2270

Köszönöm a válaszodat!

Azt reméltem,  hogy az idei 8 x-i permetezés megvédi a   fát  fertőzéstől.  A növényboltban ajánlották a védőszereket, Score,Topas, Buvicid. Ezeket a védekezés megfelelő időpontjaiban meg is kapta a fa. 

Előzmény: Aqua-regia (2265)
Flanell Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2269

Ilyenkor május végén már nem igazán támad a tafrina, szerintem már különösen hideg északi lejtőkön sem, nálunk már vagy 10 napja gyógyulnak a permetezetlen fák is. A különösen érzékeny fákon lehet pár beteg hajtás, de ezért már nem érdemes kínlódni.

A beteg levelek már nem simulnak ki, hanem lehullanak, de nézd meg a legújabb apró leveleket, ha simák és nem rózsaszínek, akkor már egészségesek.

A kontakt szerek egyébként is inkább megelőzésre valók, a betegség végének megfogására felszívódó kell.

Előzmény: napalm. (2264)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2268

Szia!

Kaptán.

ÜdV

Előzmény: Aqua-regia (2266)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2267

Szia!

Önmagában használtad az Orthocidot, vagy felszívódó szerrel keverve? Adtál-e hozzá tapadás-fokozót?

Ha önmagában, és nem adtál hozzá tapadás-fokozót, valszeg jobban jársz, ha az eső elmúltával megismétled. A Score + Orthocid egy jó kombináció a tafrinára, és nyugodtan keverhető.

ÜdV

Aqua-regia Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2266
Ez a szer, ha jól emlékszem ftálimid  csoport, kontakt anyag. Függ az eső nmennyiségétől és intenzitásától. Ilyenkor, májusban érdemes fekszívódóval dolgozni (Score, Chorus, Rubigan, Topas stb.)
Aqua-regia Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2265
Fényképröl varasodásnak tűnik. Van rá hatákony szer bőven.
Előzmény: csirip46 (2262)
napalm. Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2264

kedves Antisystem!

tegnap még eső előtt (ami ugye éjjel jött meg) megszórtam az őszibarack fáimat Orthocid-al tafrina ellen.

kérdeésem a következő lenne : ki tudta-e fejteni védelmi hatását olyan 5-8 óra alatt?

az eső mennyire csökkenti hatékonyságát?

üdv

napalm

metyo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2263
Urak !
Én a tanácsokat köszönöm, megfogadom.
A vödör áll, ha nem cseresznyével , akkor sörrel töltve :)
További eredményes harcot...
Előzmény: Antisystem (2258)
csirip46 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2262

Sziasztok.

Tanácsot szeretnék kérni. Van egy 8 éves téli-körtefank. Rendesen megkapta ami neki jár, őszi-tavaszi réz-kén lemosopermetezést. Megyjelelő időben 6 x / gomba, körtelégy stb.../ permetezést.

...és akkor MI EZ ????

Mit adjak még neki?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!