Az őszibarackfajták mindenféle kórra különféleképpen reagálnak. Nálam a tafrina inkább a későbbieket bántotta, viszont ami 3 héten belül érik, arról meg nyáron, letermés után a lisztharmatot nem tudom lepusztítani. Meg a levéltetvek is ezt árasztják el, csak sorsolás útján férnek fel erre a fajtára.
Az az igazság, hogy a komoly tudású szerek általában nem III. kategóriába vannak sorolva. Már leírta ezen a topikon is, hogy a menő gyümölcsfa-fajták termesztését kerülni kell a kiskert tulajdonosoknak és ellenálló esetleg kevésbé piacos nyümölcsfajtákkal kell inkább preferálni. Jobb egy permetezetlen gyümülcs ami kissé II. osztályú, mint a hülyére permetezett gyönyörű gyümölcs. Nekem elhihetitek. gyakorló növényvédelmi szakmérnök vagyok. Én tudom mitől döglik a légy (és az ember)
Most, hogy mondtad, én is megnéztem, pont van itthon egy zacskóval...
Ja, azt írják, hogy zöldbimbós állapotig, meg zárópermetezésre, de szerintem ezt nem kell túlspirázni. A lényeg, hogy rézzel soha ne kánikulában, tűző napon permetezz, mert akkor tényleg éget. Az alkonyat-körüli vagy a kora reggeli időpontok a kedvezőek, amikor olyan legfeljebb 20 C-fok van.
De egyébként ugyanúgy lehet réz-oxikloridot is használni
Mi is csak a termésről mondtunk le. Lesz amennyi lesz. A fa továbbra is megkapja a kellőn védelmet. A szomszéd néni /80 éves/ csalánlével permetez és gyönyörüek a fái. Mindig van egy fura érzésem, hogy ezek a "modern" szerek csak azért vannak, hogy sok-sok pénzt kifizessünk értük és még többet, még többet vegyünk, hátha használnak. /Csak az elkeseredés mondatja velem/.
ez van. :( nekem is van egy barackfám, amit szabályosan felzabált a tafrina, mellette kettőnek semi baja. igaz, a telket ősszel vettem, azelőtt 20 évig senki sem csinált semmit, meg is látszik... de fát nem hagyok pusztulni, ezért laikusként elkezdtem a kertészkedést.
Erre is gyanakodtunk, de nem az. A leveleken semmi. Az összes permetezést /lemoso-felmoso/ mind megkapta. Az eddig feltett képeken /2262 hsz. és 2276 hsz./ kb .az eredeti nagyságot tükrözi. Hát ez van. Nem messze tőle 2 almafánk is van, azoknak semmi bajuk.
Felszeleteltem, igy néz ki. Amugy most már potyog is lefelé, alig van gyümölcs a fán. Belül nem volt semmi. A levegőtől "oxidálodott" a vágás felületén.
Spec birsalmával még nem volt dolgom, de réztartalmú szereket természetesen lehet használni a vegetációs időszakban is - akár önmagában, akár kombináció részeként - és valóban, a réz irtja a tűzelhalást okozó baktériumot is. Például a Champion 50 WP egy almatermésüeknél engedélyezett, kiváló készitmény erre a célra is.
Merpannal permeteztem 3x ( megpróbáltam szabályszerű lenni ) . Az eredmény : kb 20 barackból 1 -en jelent csak meg , de ott nagyon ... :- (
Pedig azt a fát permeteztem legalaposabban , és tuti jól el volt keverve a permetlé ... ...
Még most is eléggé csúnyácska ...
Más :
Lenne egy kérdésem tűzelhalás ügyben .
Birsalma fám van kettő , az egyiken időröl időre megjelenik .
Ilyenkor hypós metszőkéssel jelentkezem , tavaly és idén virágzáskor Kasumin 2L ( persze lemosó stb is ) .
Több forrásból úgy tudom rézzel kell folyamatosan kezelni ..
Ennek meg ellentmond számomra pár réztartalmú szer zacskóján lévő használati utasítás , ami szerint rézzel csak rügypattanásig illetve levélhullás után szabad permetezni ...
Pár szót kaphatnék a tudomány mai állása szerint ?
Először én is természetes ritkulásra, a rosszul kötődöttek lehullására gondoltam, de szerintem annak nem kell megbarnulni. Az egyszerűen csak meghalványodik, és leesik. Az sem mutat erre, hogy a jobb oldali már majdnem fekete, de a szára még zöld.
Viszont gomba esetén meg az egymás mellettiek egyforma képet mutatnának.
Megprobáltam kinagyitani, hátha igy jobban látszik. Nekem azért volt fura, mert kb. 30 éve van kertecskénk, de ezt a formáciot még nem láttam/láttuk. Minden 5 -ből 3 ilyen. Hideg nem volt, sőt még köd sem itt a Szelidi tó partján. Lehet, hogy tényleg rosszul kötött. Lelkiismeretem tiszta, minden földi jót megkapott. Köszi a segitséget mindkettőtöknek.
Biztos hogy ez varasodás? Nem tipikus tünet akkor; miután az inkább foltokban mutatkozik, itt meg eléggé egynemű a "jelenség". (http://www.agronaplo.hu/?o=cikk&cikkID=2224)
Fura a mellete levő teljesen ép nagyobb méretű gyümölcs is.... nem lehet inkább vmi hideg okozta defekt, vagy a virágzáskor rosszul kötődött meddők?
A score-os permetezésnek is meg kellett volna fognia (bár a tafrinát sem sikerült idén a barackon), nem tudom.
Mennyi az ilyen és az egészséges termések aránya, mérete?
Azt reméltem, hogy az idei 8 x-i permetezés megvédi a fát fertőzéstől. A növényboltban ajánlották a védőszereket, Score,Topas, Buvicid. Ezeket a védekezés megfelelő időpontjaiban meg is kapta a fa.
Ilyenkor május végén már nem igazán támad a tafrina, szerintem már különösen hideg északi lejtőkön sem, nálunk már vagy 10 napja gyógyulnak a permetezetlen fák is. A különösen érzékeny fákon lehet pár beteg hajtás, de ezért már nem érdemes kínlódni.
A beteg levelek már nem simulnak ki, hanem lehullanak, de nézd meg a legújabb apró leveleket, ha simák és nem rózsaszínek, akkor már egészségesek.
A kontakt szerek egyébként is inkább megelőzésre valók, a betegség végének megfogására felszívódó kell.
Önmagában használtad az Orthocidot, vagy felszívódó szerrel keverve? Adtál-e hozzá tapadás-fokozót?
Ha önmagában, és nem adtál hozzá tapadás-fokozót, valszeg jobban jársz, ha az eső elmúltával megismétled. A Score + Orthocid egy jó kombináció a tafrinára, és nyugodtan keverhető.
Ez a szer, ha jól emlékszem ftálimid csoport, kontakt anyag. Függ az eső nmennyiségétől és intenzitásától. Ilyenkor, májusban érdemes fekszívódóval dolgozni (Score, Chorus, Rubigan, Topas stb.)
Tanácsot szeretnék kérni. Van egy 8 éves téli-körtefank. Rendesen megkapta ami neki jár, őszi-tavaszi réz-kén lemosopermetezést. Megyjelelő időben 6 x / gomba, körtelégy stb.../ permetezést.