Heló, Mamut!
nincs képed erről a zOttóról véletlenül?
mekkora egy állat ez, mihez lehetne mérni?
jó-jó, tudom, h. leírtad a méreteit, de én vizuális típus vagyok...
:)
thx:MM
Örülök neki! Hajrá Ottó! :) Gondolom hamarosan meg fog kedvelni Téged, ha Te adod neki a táplálékot. Szerintem ha van időd üldögélj a szobában, olvasgass, vagy foglald el magad valami mással, csak úgy, hogy a leguán lássa, hogy nem azért vagy ott, hogy őt bámuld. Bár nagyon jól halad a kapcsolatotok! :)
Üdv
Képzeljétek milyen élményem volt! Ma dél körül értem haza, gondoltam megnézem Ottót. A szobaajtó félig nyitva volt, bekukkantottam. Ottó nem vett észre, mert éppen két pofára tömte magát! :-) Most azért már megnyugodtam, hogy láttam enni.
Lehet, hogy túlzottan félek az atkásodástól, de én szükségesnek látom a fertőtlenitést.A faágait is beáztatom domestosos majd tisztavizbe.
A madaraknál is vigyázni kell a fára,fvázas kalitkát nem si ajánlanak, valószinüleg ezért nem bizom a szekréynterráriumban, bár kétségtelenül brilliáns ötlet.
Gedeon sem sokat fürdött egyébként, de mindig a vizébe végezte a dolgát, és ez nagyon megkönnyítette a tisztítását! Mondhatni szoba- (terrárium-) tiszta volt. :)
Szopós egérért pedig mindig leszáguldott.
Ó! Szerintem jó helyet készítettél neki! :)
Leguánoknál nagyon fontos, hogy magasra tudjanak mászni. Amikor kiengedtem az enyémet, sokszor mászott fel a függönyre (persze ez csak bizonyos méretig jó), mindig magasra próbált menni. A magas lehetett a fejünk is :) , nagyon szeretett ránk mászni. Raktam a szoba felső sarkába vezető faágat, azt is szívesen használta, és a könyvespolc tetejét sem vetette meg. Néha találkozott a papagájokkal, olykor nem tudtam eldönteni melyik fél fél :) jobban.
Gedeon terráriuma 1 m magas volt, ezért is engedtem ki rendszeresen, hogy mászhasson. A talajra ő sem sokat ment le, leginkább fürödni, vagy kaparni az üveget, hogy engedjem ki.
Basiliskus
Akkor meg mér baj, ha fenn akar lenni ? Ott akar lenni és kész. Olyan kedve van :-) A kutyáim meg az ágyamon akarnak lenni.Ilyenek ezek az állatok, hun ehhez van kedvük hun ahhoz...
Norbi időnként belefeküdt a hideg vizbe én meg idegeskedtem, nem lesz-e baja. Mindig kiszedtem, de mindig visszament. Amikor meleg vizet tettem be neki, akkor viszont a zistennek se ment bele. Gondoltam, jóvan akkor le vagy te sz@rva :-)
Egyébként a szekrényt hogy tudok kimosni ?? Nem vagyok egy baktériumvadász, de havonta ki szoktam fertőtleniteni a terráriumát.
Te Mammut, az én Norbim is tisztára ezt csinálja :-))) vagy eszik vagy nem :-)))
ja : amikor nagyon meleg van, akkor lemegy a terrárium aljára, szétdobja mind a négy lábát és ugy alszik hason a fenyőkérgen, mintha megdöglött volna. Mostanában nincs nála külön melegitőlámpa és most fenn marad éjjelre is az ágon.
más : ők szeretnek magasabban lenni, ez genetikailag determinált,ugy jobban látják az ellenséget. Ha nagyon alacsonyan van a terrárium, akkor ideges lesz.
Sziasztok! Ottó mostanában vagy eszik vagy nem. De csak és kizárólag azt amit a szája elé rakok. Mióta nálam van nem járt még a terrárium alján. Csak egy két felső ágon változtaja a helyét. Kezdem azt hinni, hogy nem tud lejönni!
Sziasztok!
Mamut79! Szerintem Zsuzsának igaza lehet a hőmérséklet kérdésben, hozzánk karácsonykor érkezett két kifejlett ékszerteknős, először ettek, azután nem. Végül erőteljesen melegítettem őket, 150 W-os lámpával, és ettől nagyon beindult az evészet náluk, most már egyáltalán nem fűtöm őket, csak világításnak van egy 40-es izzó felettük, de már rendszeresen és sokat esznek. Hozzáteszem: a szakirodalom szerint ekkora teknősöknek már egyáltalán nem kell fűtés.
Hogy visszatérjek a leguánokra: úgy láttam, hogy az időjárási frontok is befolyásolják a viselkedésüket és a táplálkozásukat. De vannak szeszélyes korszakaik is. A Gedeon rendszeresen csinálta, hogy bizonyos ideig csak egy-két féle zöldséget vagy gyümölcsöt evett, utána pedig azt nem volt hajlandó megenni egy darabig. A lisztkukacot, szopós egeret mindig elfogadta, persze azt csak módjával szabad.
Az nagyon jó, hogy van állatorvos ismerősöd! :)
Üdv, Basiliskus
adsy neki valami vitamin-ásványianyag komplexet ?
sokfélét lehet kapni.
Egyébként a leguánok anyagcseréje 20 x lassabb mint pl a papagalyoké. Keveset esznek és angyon jól hasznositják. Nem si angyon mozogják le. Szóval "zabagép" nem lesz belőle.
Az az igazság, hogy eddig unokatesómnál egy fűtetlen terráriumban, de fűtött szobában volt. Tehát Ottó 3 évesen már ki van képezve a szobahőmérsékletre. Állatorvos ismerősöm szerint leguánoknál előfordul tavasszal, hogy vitaminhiány miatt nem esznek. Mindenesetre szóltam neki, hogy holnap nézze meg!
Nekem volt egy Gedeon nev? (n?stény :) ) leguánom, amelyik szinte csak kézb?l szeretett enni. A lisztkukacot ? is imádta, a szopós egeret is. Egyébként nagyon szelíd volt. Eleinte persze óvatos és ijed?s volt ? is de hamar kézhez szokott.
Ha megijed nem eszik. A költözés bizonyára elég nagy stressz volt számára. Egyébként is szégyenlős. Jobb szeret akkor enni, ha nem nézik. Akkor is abba szokta hagyni az evést, ha bemegyke a szobába. Pontosabban megáll a salátával a szájában. Elég hülyén néz ki :-)
Nálunk a lisztkukac tegtöbbször beválik. Annak nem tud ellenállni, kézből is eszi.
Én az enyémet Ottónak neveztem el. :-) Még csak tegnap reggel óta van nálam, azóta nem eszik. Valószínűleg a szállítás okozta stressz miatt. Mindenesetre szóltam az állatorvos haveromnak, hogy legyen készenlétben. Ottó már 3 éves és majd egy méter hosszú.