Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2006.06.01 0 0 2321

Nem hiszek benne, hogy kapható lenne, szerintem a kifejlett katica rosszul viseli a dobozolást...ezt az emberek egy része gyermekkorában megtapasztalja, ha begyüjt egy-két katicát puszta szeretetből...

Idén szerintem a hűvös idő nem kedvez nekik, ha melegedni fog, meg fognak jelenni tetüirtani, azt remélem.

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2319)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.01 0 0 2320

Nézd, szerintem ha a talajba locsolod (az Actara-t lehet, szobanövényeknél ajánlott megoldás) akkor valszeg a gyökérpusztító alakot is irtja. Viszont levélről nem szívódik fel jelentős mennyiség a növénybe, és ráadásul a levelektől a gyökerek felé csak ősszel van jelentős folyadék-áramlás, a vegetációban az irány a forditottja, tehát logikailag a permetezett szer nemigen jut el a gyökérlakó alakhoz.

A filoxéra meg ott forduljon fel, ahol van:)

ÜdV

Előzmény: Amphenol (2317)
caterina3 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 2319

Természetesen nem az ázsiai, hanem az őshonos (hétpettyes) katicára gondolok. Mármint ha kapható ilyen egyáltalán.

Előzmény: caterina3 (2318)
caterina3 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 2318

Sziasztok!

Régebben olvastam, hogy külföldön lehet dobozolva (?) kapni katicabogarat a tetű elleni védekezés biomódszereként. Tudtok ilyenről Magyarországon, hogy lenne valahol? Nálunk sajnos nagyon kevés a katica (és az idén soka  tetű). :-(

Amphenol Creative Commons License 2006.06.01 0 0 2317
Sziasztok !

Lenne egy kérdésem :

ACTARA 25 WG - mint a zacskón , mint a syngenta honlapján
szerepel , hogy a szőlőgyökértetű ellen hatásos .

Ezt hogyan kell érteni ?

A levéllakó alak ellen vagy a gyökérpusztító alakot is irtja ?

AMp
caterina3 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2316
Ez így van. És köszi még egyszer.
Előzmény: Antisystem (2315)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2315

Sajnos nem tudom, hogy melyik jogszabály ír elő ilyesmit, talán a Földművelésügyi Minisztérium weblapján lehet valami infót vakarni az érvényes jogszabályokról.

De nem tudom, szerintem emberi minimum, hogy ha az ember rákényszerül, hogy komolyabb méreggel permetezzen, akkor szól a szomszédnak.

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2314)
caterina3 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2314

Én is úgy gondolom, hogy bőségesen kimeríti a gondatlan veszélyeztetés fogalmát... :-(( Az a "vicc", hogy a régebbi telkünknél az idős parasztbácsi tényleg mindig kiírta, ha permetezett, itt meg összevissza permeteznek a nyaralókban, és még ráadásul az sem izgatja őket, ha átmegy a szomszédba. A múlt héten egy másik szomszéd az én telkemre permetezett át, a két kicsi gyerekemet veszélyeztetve ezzel. És ráadásul ő is sumák módon, titokban csinálta, csak véletlenül vettem észre. Most ezt egy másik szomszéd csinálta a legkedvesebb szomszédommal... :-((

Még azt szeretném megkérdezni, nem tudod-e véletlenül, melyik jogszabály rendelkezik arról, hogy fóliatakarást köteles alkalmazni a szomszéd felé. Úgy emlékszem, régebben (mikor más miatt böngésztem) olvastam ilyet, de gőzöm sincs, hol.

Előzmény: Antisystem (2310)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2313

Nincs mit. Állítólag holnap nem fog esni, aztán hétvégén megint. Ilyen időben azért is jó a Ridomil (mindkét féle) mert a másik komponense felszívódó, ha a permetezés és a zuhé között van 5-6 óra, már véd. Szürkerothadás ellen viszont célszerű specifikus szert is beletenni, ha van Fundazolod, az pl jó.

Egyébként meg ilyen időben főnyeremény a Quadris (vagy az azonos hatóanyagú nem szőlőre gyártott, de arra is ráfujható Amistar), mert felszívódik, és lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen is jó. Viszont egy szezonban 3-szor (na, max 4x) lehet használni, és az ára kb az aranyéval vetekszik:(

ÜdV

Előzmény: Zitka (2312)
Zitka Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2312
Köszönöm a postafordultás választ. :-) Akkor most már csak imádkoznom kell, hogy álljon le a szél. Ma ui. itthon vagyok, lenne rá időm... De sajnos eső is ígérkezik. :-( Tavaly egy néhány tőkét a szürkerothadás is megtámadott, és természetesen nem az legkevésbé kedvelt fajtát. :-( Összesen egy kordonunk van, talán 15 tőke, de ebben a 3 évben elég sokat szívtunk vele. :-( Majd csak beletanulunk... :-)))))
Előzmény: Antisystem (2311)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2311

Akkor azt most ne használjam? Nálunk is már ott vannak a fürtkezdemények...

Dehogynem, ideális választás peronoszpóra ellen, nincs vele szemben rezisztencia. Csak a VIRÁGZÁS ALATT nem használható, utána minden további nélkül, egészen a szüret előtt 30 nappal-ig. Virágzás alatt meg a növényvédő szerek zöme nem használható, kivéve a kifejezetten monilia ellen ajánlottakat a megfelelő gyümölcsfákon.

Az egy másik dolog, hogy rezet - így a Ridomil 42,5 WP-t se lehet használni kánikulában, tűző napon. Ahogy ként (Thiovit) se. De peches esetben a sima víz is égethet, tűző napon általánosságban ne permetezzen senki:)

ÜdV

Előzmény: Zitka (2309)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2310

Megkérdezte a szomszédot, de nem volt hajlandó megmondani. :-((

Namost, ez nem szivesség kérdése: köteles. Sőt, igazság szerint kérés nélkül kiirni lenne köteles, persze ezt egy zárt területen (mint egy bekeritett kert) senki nem tartja be, ami érthető. Különben a gondatlan veszélyeztetés c. bűntett alapesete... erre nyugodtan fel lehet hívni a figyelmét.

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2308)
Zitka Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2309
Nekem is ilyen 42,5-es van itthon, ha jól emlékszem, tavaly pont a te tanácsodra vettem. :-) Akkor azt most ne használjam? Nálunk is már ott vannak a fürtkezdemények... Csak azt tudnám, ti mikor permeteztek ebben az időben???? Szombaton orkánszerű szél volt, vasárnap esett az eső. Hétfőn (itt) szintén, tegnap meg nem voltam itthon. Ma megint hurrikán van...
Thiovit jettel már pár hete permeteztem, de talán kéne peronoszpóra ellen is. Mit javasolsz?
Előzmény: Antisystem (2302)
caterina3 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2308

Nagyon szépen köszönöm a választ! Akkor megmondom neki, hogy dobja  ki. Megkérdezte a szomszédot, de nem volt hajlandó megmondani. :-((

Nagyon köszönöm még egyszer a választ! Azért is volt nagyon fontos a kérdés, mert főként a gyereke eszi az epret. Illetve most csak enné. :-(

Előzmény: Antisystem (2307)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.31 0 0 2307

ha elrakja jobb híján fagyasztóba az epret, mi a helyzet, lebomlik a fagyasztás során a méreg

Ebben nem bíznék, a hideg a permetszert is stabilizálja többnyire, nem csak az epret. Meg kellene kérdezni a szomszédot: köteles megmondani, hogy mivel permetezett.

ÜdV

Előzmény: caterina3 (2306)
caterina3 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2306

Kedves Hozzáértők!

Egy nagyon kedves telekszomszédom az imént telefonált kétségbeesetten, hogy az érőfélben lévő eprét valamivel lepermetezte a szomszéd (átpermetezett). Mivel nem lehet tudni, mi volt a szer, mennyi a várakozási ideje, ezért nem merik frissen megenni az epret. Kérdése az volt, s ezt szeretném Tőletek megkérdezni: ha elrakja jobb híján fagyasztóba az epret, mi a helyzet, lebomlik a fagyasztás során a méreg, vagy hogy működik ez? Tudtok erről valamit írni nekem? Előre is köszi! :-)

Antisystem Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2305

Másnapra-harmadnapra már egyértelműen látni a barnulást.

ÜdV

Előzmény: maris1 (2304)
maris1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2304

Sajnos az én kezembe pedig a 42,5 WP-t nyomták. Mikor lehet látni (kb hány nap után) , hogy leégettem a fürtöket?

Üdv

Előzmény: Flanell (2303)
Flanell Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2303

Én meg nem sokat értek hozzá, és a boltban a 68 WG-t nyomták a kezembe. :)

A 4-et egy tavalyi kiadványból puskáztam, ott van még 68 WP és 45 WP, mindegyik másfajta összetétellel. Lehet, hogy idén egyszerűsítettek, mert már maguk sem ismerték ki magukat.

Előzmény: Antisystem (2302)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2302

Két féle van:) (legalábbis a gyártó honlapja szerint) a nem felszívódó komponens az egyikben rézoxiklorid van - ez a 42,5 WP - , a másikban mankoceb (Dithane M45, Manzate) ez a 68 WG. Én tényleg megelőlegeztem, hogy a rezesről van szó, valszeg mert magam azt használom.

ÜdV

Előzmény: Flanell (2301)
Flanell Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2301
Ridomil van vagy 4 féle, pl. ami nekem van (MZ 68 WG), abban nincs réz, és a dobozon kimondottan ajánlják virágzás előtt és virágzáskor.
Előzmény: maris1 (2298)
maris2 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2300

Szia Antisystem,

Köszönöm szépen,hogy válaszoltál.

Napnyugta után permeteztünk, mert előtte szélvihar volt, a hőmérséklet biztosan 20 C alatt volt, így talán ez a rizikó faktor kilőve. Érzékenység: nem tudom.... majd most! Szombaton permeteztünk, vasárnap du még nem láttam semmi szokatlant.... Meglátjuk! Mindenestre sajnálnám ....

Mégegyszer köszönöm!

Előzmény: Antisystem (2299)
Antisystem Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2299

A Ridomil zöme rézvegyület, és peches esetben leégetheti a virágokat, ezért lehet használni rügyfakadás előtt (akkor ugyan kevéssé értelmes, mert a másik összetevője levélen átszívódna fel, ami ugye még nincs, sima rézvegyületként hat ekkor) illetve virágzás után.

Hogy esetleg mi kárt csináltál az zömmel két dolgon múlik: milyen volt a hőmérséklet, amikor permeteztél, illetve mennyire rézérzékeny az adott fajta.

ÜdV

Előzmény: maris1 (2298)
maris1 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2298

Kérem, segítsetek! Több helyen olvasom (sajnos későn!), hogy Ridomillal virágzás után kell (szabad?!) a szőlőt permetezni. Mi történik szegény szőlővel (Pannónia kincse) ha ezt figyelmen kívül hagytuk? Lehet, hogy leszüreteltünk? ): Mellesleg fogalmam sincs, hogy amiket látok azok virágok-e vagy már fürt-kezdemények...

Előre is köszönöm

Antisystem Creative Commons License 2006.05.28 0 0 2297

Nem, ezek itt nem politikus-portrék:) csak kipróbáltam, hogy milyen fényképet lehet csinálni, ha a sztereomikroszkóp egyik okulárjához odaszorítom a digitális fotogépet.

A felső feketetetű az akác hajtásvégéről 20x-os nagyítás, az alsó atka a diófáról 40x-es nagyítással. Sajnos mindkettő szemmel láthatóan túlélte a tegnapi permetezést (Fendona 2EC)

ÜdV

tetű

atka
Aqua-regia Creative Commons License 2006.05.28 0 0 2296
A hagymalégy ellen sajna nincs kieléágítő biomódszer. Cseresznyelégy ellen pedig igen korai fajtát kell ültetni, és a fa alatti avar eltávolítása és felégetése. Hát ennyi, a többi kökemény peszticid.
Előzmény: salsola (2294)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.28 0 0 2295
szia!
ha itt drasztikusabb módszereket javasolnának, van egy biokert topik, hátha:
Biokert fórum
Előzmény: salsola (2294)
salsola Creative Commons License 2006.05.28 0 0 2294

sziasztok,

próbáltam visszaolvasni a topicon, bio növényvédelemmel kapcsolatosan, de nem igazán találtam hozzászólást a témában. Lehet, hogy nem vettem észre.

Segítséget szeretnék kérni, hogy tudtok-e segíteni, hogy hagymalégy ellen hogyan lehetne védekezni a hagyományos értelemben vett vegyszerek nélkül? Gondolok itt bizonyos növényfajokból készített főzetekre, amikkel be lehetne permetezni még a fiatal magról kelt hagymaállományunkat. Hallottam ilyesmiről, de nem találtam a neten infót a konkrét problémánkra.. Tudna valaki segíteni? van valakinek tapasztalata esetleg cseresznyeléggyel kapcsolatban is. Alapvetően a különbőző légyfajok okoznak kárt nálunk legjobban, ja és a reteklégy, a másik "nagy kedvenc".

köszönöm

Flanell Creative Commons License 2006.05.27 0 0 2293

Idős fa helyére nem nagyon érdemes ugyanolyat ültetni, sőt hasonlót sem, mármint csonthéjas helyére csonthéjast, almatermésű helyére almatermésűt, a talajúntság miatt. Lehet éppen (én is szoktam jobb híján), de sokkal lassabban fog nőni, mint illene.

Tulajodonképpen még most is át lehet ültetni, de csak ha lecsupaszítod, és csak néhány kisebb hajtást hagysz a törzs közelében, azután meg mindig locsolod. Így az az előnye, hogy jövő tavasszal saját gyökeréről már rendesen fog hajtani. De mindig közbejöhet valami malőr.

Az átültetés igazi ideje mégis lombhullás után van, ekkor lehet biztosra menni. Ennek a hátránya az, hogy idén is sokat fog nőni, és mindenképpen erősen vissza kell metszeni, mert egy köbméteres gyökérzettel nem tudod kivenni.

Előzmény: kozak26 (2292)
kozak26 Creative Commons License 2006.05.27 0 0 2292
Sziasztok

Az egyik idos sargabarackfam ugy tunik, hogy vegleg megadta magat a monilia elleni kozdelemben. Sajnos termest nem igazan hozott az elmult ket evben, miota megvettem a kertet. A torzse korhadt, eleg lepukkant allapotban volt/van a fa.
Van mellette egy hasonlo koru es nagysagu, annak semmi baja sincs. A pontos fajtajat sajnos nem tudom, de az a par szem, amit termett, szep nagy es edes volt.
Igaz nem novenyvedelmi kerdes, de ha kivagnam a fat, akkor a helyebe lehet ultetni egy masikat?
Van ugyanis egy masik sargabarackfa, ami kicsi, es amugy is rossz helyre lett ultetve - a kerites melle, nem tudom, hogy milyen megfontolas alapjan-.
Erdemes ilyenkor attelepiteni a fat?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!