Eddig csak olvastam a topicot, de most nem tudom megallni, hogy ne szoljak hozza (szinten a szubjektiv velemenyem alapjan)
Teljes mertekben egyetertek Messer-rel. Nem tudom hogy o merre volt/van, en egy eszak-kozep nagyvarosban voltam hosszabb ideig, es teljesen azonos dolgokat tapasztaltam a sajat boromon. (jo, nem csak negativ dolgokat, es van osszehasonlitasi alapom mas orszagokkal is)
Amit Gabor ir, pedig egyenesen az amerikai propaganda szovegek mintakepe.
>Az, hogy az "amerikai ember", nagy atlagban, hajlando dolgozni a jobb megelhetesert. Sokat >es kemenyen. Hiszen enelkul USA nem lehetne egy gazdag orszag.
Ezt en ugymondanam, hogy USA gazdag, mert
1. Kinaban mukodo amerikai leanyvallalatoknal az emberek egy heti bere kisebb!!, mint az amerikai minimal oraber, mikozben a megtermelt ertekeket amerikai arszinvonalon ertekesitik otthon nem kis haszonnal, alig talalni nem "made in China"-s dolgokat.
2. Amerika most enyhitette az embargot Irak fele, es emelte a napi kitermelheto olajmennyiseget, na es vajon ki a legnagyobb olajvasarloja Iraknak, es mindezt miert, azert mert az OPEC nem hajlando csokkenteni a magas nyersolajarakat. Ebbol messzebb meno kovetkezteteseket is le lehetne vonni, de ezt mindekinek a sajat fantaziajara bizom..
3. kemeny amerikai munka, ez pont annyira relativ, mint a kesobb kritizalt etkezesi kultura kritikaja. Sokszor egyenesen feltartottak az amerikaiak, aranyosak de trecselnek, delelott az ebedloben bridge-party, 9:30-as munkakezdes, 12-tol mindenki elhuz kajalni, futni, mittudomenmicsinalni, 13:30 fele lassan visszaszallingoznak, majd traccsparty, kavezassal, es 1/2 5-kor ne keresd a helyen mert mar elment. Amit meg kersz toluk, naponta kell nyakukrajarva kerni, mert ... ja es volt egy pacak, aki evek ota delutan hangosan horkolt a boxaban.
Es kik voltak akik hangya szorgalommal dolgoztak? a zoldkartyas indiai, orosz, arab, fekete afrikai bevandorlok, akiknek meg bizonyitani kell, es meg benne van az otthoni munktempo, de majd ok is felveszik nehany ev mulva az amerikai (relativ) kemeny munkatempot. Masfel eves csuszas volt a meloban, a vevot meg leintettek, mert csak egy kis keleteuropai orszagocska volt.
Nem kell meggyozni ennek az ellenkezojerol, mert en szubjektiv nem hiszem el, amig nem latom. Megigerem irok majd a pozitiv (es a tobbi negativ) elmenyemrol is, ha erdekel Benneteket.
De mindenkinek ajanlom, menjen el es nezze meg sajat maga. Ja egy javaslat utat tervezoknek, van egy u.n. VUSA (visit USA) repulojegy arkategoria, amivel rettento olcson lehet a tengerentuli jegyhez USA belfodi rep.jegyet venni (korutazas pl.). Igy nekem $45-bel kerult az az ut, amit egy nagy legitarsasag $800-ert (!!!), egy noname pedig $250-ert adott volna.
Koszonom kedves Messer es Siesta.
Kedves Dexterer,EZ NEM EGY ANTIAMERIKAS TOPIC.Mint latod eppen most irt Siesta egy par pozitiv elmenyerol,de elolvashatod az egesz topicot es meglatod ez igy van.
Ha nem akarsz tartalomban hozza szolni a dolgokhoz rendben van,teljes jogod.De ne kivanj egy Amerikat kritikatlanul szajkozo topicot sem(mar volt a kedves Szovjetunio...).Tolerald kerlek eppen Te a szabadsag orszagabol,hogy kulonbozo velemenyek legyenek.Kulonbben sincs nalunk hallistenek cenzura.Megirtam mar Neked hogy itt a subjektiv velemenyek helye kire hogy hat az USA.Azt hiszem ez a sportszeru.En tovabbra is hiszek benne hogy a Te helyed itt van es tessek minden szerinted hibas velemenyt kijavitani(ha lehet dokumentalva)..Nem mi csapunk ossze hanem az erveink.Udvozolek.
Akkor most valami olyat ami nekem nagyon betalált.Ez pedig nem más mint a sport szeretete, a sport mint életforma.Én persze főleg Floridáról tudok nektek mesélni,de ha valaki nem csak tv-ből szeret sportolni akkor annak ezt látnia kell,hogy itt milyen az élet.Itt az a speciális hogy állandoan süt a nap és sokáig van világos még télen is. Ha valaki mondjuk olyan elvakult sportőrült mint én akkor itt társakra talál.Ide gyülnek a szabadtéri sportok szerelmesei a kontinensről( és persze máshonnan is ) A sok vélemény ami a felületes emberi kapcsolatokról szól egy picit talán itt kivétel.Talán a profizmusra vezethető vissza az hogy ha valamiben kiemelkedik az ember akkor ők azt egyből elismerik.Nagyon tetszett az pl.,hogy örömmel fogadtak mindenhol miután látták hogy ,hiába jöttem valami fura helyről azért a sportőrületem átsüt.Azt nem állitom ,hogy pénzt adtak volna kölcsön ha kérek,de nagyon közvetlenek voltak a sport közelében.Messze nem csak a kötelező vigyort kaptam. Arrol meg csak félve teszek említést hogy az iskolában a sport mennyire fontos és milyen kiemelt helyen van a képzésben. Én voltam az aki az oktatást és a fiatalokat kritizáltam bemutatkozásként ,de a véleményem talán erről ugy teljes hogy megemlitem azt hogy amiről én csak itthon álmodom ,mármint a sport felértékelődése az iskoláinkban az ott kinnt már régóta megvan. Az ép testben ép.... mondásunkból náluk a mondás eleje jobban megtalálható.
Elore bocsajtom hogy szemelyedben mindig is egy nagyon objektiv hozzaszolot ismertem meg minden topicban, talan az eletkorod es intelligenciad miatt. Azonban most van egypar dolog amiben en el szeretnem mondani velemenyemet USA-rol. 2 evet toltottem kint. Hangsulyozom, hogy amit leirok az
az en szemszogombol van.
`Leigaztak az indianokat?
Igen, az oseik leigaztak az indianokat.`
Errol az a velemenyem hogy Thanksgiving Day. Milyen szep... Egy olyan nep amit kiirtottunk...Es halasak vagyunk nekik.
Amit irsz arrol hogy az amerikaiaknak `nincs idejuk` muvelodni-szoval errol a kovetkezo a velemenyem.
Az embernek arra van ideje amire szakit. Ez,hogy
`nincs idom`-tipikus amerikai beszed. En nem varom el senkitol azt hogy tudja ki volt Puskin,peldaul. De nagyon sokszor talalkoztam kint olyan kinai-amerikaiakkal, akik azt sem tudtak mi a Nagy Fal, stb. Ha valakivel csak egy olyan temarol kezdesz beszelni ami ugy altalanosabb, pl. Bill of Rights akkor sokan azt mondjak -`Sorry, I was born here I don`t know anything about these things`. Sok emberrel semmirol sem lehet beszelgetni, csak a Shoppingrol, Savingsrol, stb.
Hangsulyozom, tapasztalatom szerint ez a nagy atlag. Vannak azonban amerikai, igen szeles latokoru emberek, akikkel talalkoztam (nagyon kevessel)akik iszonyuan profik a szakmajukban
es ezert szeles latokoruek is. Ez a kis kivetel.
Azonkivul a szuklatokorusegre nincs mentseg.
Mivel modom volt orosz foldon is elni 2 evet, ezert allitom hogy a volt szovjetunioban 10-szer olyan szeleslatokoru emberek eltek. Mas kerdes milyen szarul.
`Persze hogy vannak. A magas eletszivonal nem azt jelenti, hogy a
lakossag 100 szazaleka jol el. Ez egy teljes lehetetlenseg. USA-ban
vegulis minden reteg ugyanugy megtalalhato mint minden mas orszagban, a
legszegenyebbtol a leggazdagabbig, csak mindez egy magasabb anyagi
szinten van meg, mint mashol. A szegeny kevesbe szegeny mint X masik
orszagban, a gazdag meg gazdagabb. Mindez persze atlagos szinten.`
ugye ezt Te sem gondoltad komolyan?
Melyik varosban elsz, Phoenixben?
Eleg csak a belvarostol(Banknegyedtol) 100 metert arrebb menned vagy az egyetemi negyedtol ket utcasaroknyira menned es PURE gettot latsz ameddig a szemed ellat. Mas kerdes hogy azok az emberek maguk tehetnek arrol hogy oda jutottak, mert lattam nagyon sok feketet becsuletesen dolgozni, elni, egyetemre jarni.
Szerintem Mo-n nincs kozel sem akkora szegenyseg relative mint az USA-ban. Iszonyu sok szegenyt lattam(pedig egy eszaki, konzervativabb helyen voltam, nem Washingtonban vagy Philadelphiaban..mi lehet ott???)
Ja, es azt tudtad hogy a Feher haztol ket saroknyira mar nem tanacsos megjelenni gyalog ha feher vagy?
Egyertelmu elony hogy konnyen es gyorsan lehet munkat talalni es megfizetnek. Szoval ha akarsz, jol elsz.
A masik dolog meg amit eszrevettem, hogy nagyon keves vagy szinte nincs is haversag, baratsag. Mindenki rohadtuk mosolyog, kezet nem fog, nem er ra. Nincs ugy mint itthon, hogy gyere menjunk el ide meg oda egyutt.
Kedves Dexterer,orulok hogy ezt irod mert hozzajarulsz a dolgok tisztazasahoz.Ha mar regen figyeled a forumot akkor lathattad hogy ugy a Tasztalnal mint a Politikanal sok topic szol Amerikarol.Ez egy subjektiv topic hiszen benne van a NEKED szo.Olyanok is irhatnak akik soha nem voltak ott akik filmekbol,konyvekbol ismerik (legtobbszor tevesen)Amerikat,akik almodoznak rola es akik dokumentalt vagy ketes informaciok alapjan utaljak azt.Barmilyen okbol szeretik vagy utaljak ismerik vagy nem Amerika nem kozombos szamukra.Ide irjak elmenyuket velemenyuket es ezzel teljesedik a topic celja:mi nekunk Amerika,mindnyajunknak insidereknek es outsidereknek egyarant.Ugyanakkor johetnek olyanok is mint TE aki kijavithat ,pontosithat vagy bovithet egy-egy allitast.Ide varunk tovabbra is hiszen Te egy ressze vagy ennek a topicnak az ismereteidel de a lelkesedesedel is.
-Kedves Sp,talan ez nem csak a neveles kerdese hanem annak a fegyverhordasi szabadsagnak amelynek Amerikaban tortenelmi tradicioja van,a szabadsag es onvedelem szimboluma(erthetetlen az europaiak szamara) es aminek egyre tobb ellenzoje van.Az egyik prominens ellenzoje az a rokkanta lott ferfi aki az amerikai elnok merenyletekor mind biztonsagi fonok golyot kapott.Valaki mondja meg a nevet es pontositson ha tud.Koszonom.
Nem akarok kötözködni de folytatom a gondolatmentedet:
"Kinek, mikor, mi a helyes. Relatív. Nem?" IGEN és NEM!
Ha az evôeszközök használatáról van szó, legyen: ennek csupán kulturális gyökerei vannak.
Ha azonban egy taknyos "relativitásból" lövi le az osztálytársait...Hm...Ennyire azért nem lehet relatív a helyes! Ez része az "American Dream"-nek, helyesebben az Amerikai Mítosz-nak, amely "mindenhatóságot", olimposzi isteneket takar, az élet-halál urait. Ez, egy, a minden különbözô iránti intoleráns magatartásban nyilvánul meg, de csak azoknak igazán sanyarú, akik a körön kívül vannak...
Ezt másolják a gyerekek az iskolában
Üdvözlettel
Kedves Dexterer ami itt alul olvashato az Neked volt cimezve..Valami ujabb technikai butasagot kovethettem el mert az eleje lemaradt.
Ha nem szorol szora de azt irtam,hogy orulok mint topic gazda Neked.Biztos nem lehetet edig idod az egeszet elolvasni,mert akkor tudnad hogy ez itt nem egy Amerika dokumentacio hanem egy subjektiv hozzaszollas,amiben vannak szemelyes beszamolok,hogy mikep latjak azzok akik ott vannak es akik soha nem voltak ott az USA-t,milyen hatasal van rajuk ez a vezeto allam.Kerlek olvasd el a tobbit itt mindjart alatta.
cime .Mi NEKED Amerika.Olyannak aki ott el es olyannak aki soha nem volt ott.Mas szoval mi az o kepe Amerikarol.
E topic alapjan nem azt tudodik ki hogy mi Amerika,hanem mi Amerika kepe nalunk.Es ez egyutt veve egy nagyon szines,talan jellemzo kaleidoszkop-
Ezert vagy WELCOME itt,mert Mr.Spockal egyutt es talan lesznek meg masok is azt az oldalt kepviseled aki nagyon regen ott el es akinek valoszinuleg nagyjabbol jo elmenyei vannnak.Tehat varjuk hogy irjal az American Dreamrol es arrol hogy hogy tudtad Te ezt megvalositanni,korigalj teves hitet es kuldj ha kedved tartja elmenybeszamolokat.Koszonom.
Kedves syrius,menj es nezd a csillagokat es a hanyatlo meteoritokat... es irj.
Mivel otthon 20 évet tanítottam és itt is belekóstoltam az okításba van némi alapom véleményt nyilvánítani az itteni helyzetről. De mielőtt megtenném annyit MrSpock (Gábornak) meg a többieknek, hogy a közhelyet én is megerősíthetem, nagyon sokfélék az emberek, szokások, körülmények, tehát csak egyedi példákról lehet szó, óvatosan az általánosítással. Másrészt előbb még felmegyek a tetőre, mert szép tiszta idő van és ha már a napfogyiról lemaradtam, pedig 10 éve vártam rá, legalább egy kis csillaghullással kárpótolom magam.
Kedves tarsaim,ugye nagyon erdekes az amit Siesta es Uff ir valamint az ellenkezo velemenye Halaszkiralynak is.Mert ez mind a nagy tomeg ,konglomeratum ,ami az USA-t jelenti.Ne felejtsetek el a tortenelmet.Nem egyszerre es nem egyforman fejlodott.A partok mellett( elobb atlanti majd csendesoceani),tobb streber(idezojelben)bevandorloval,erelyesebben,bent a kozepen lassabban,videkiesebben.Most jon Atalanta es itt mar az elote irtak sem igazak.Aztan ne felejtsuk el hogy a legtobb erteket az europai imigracio transplantalta oda.A masodik es harmadik generacio,az igaziva lett amerikai meg mindig erosen hasonlit a bevandorlo osokhoz.Ne felejtsuk hogy a masik oldalon vannak a csak most feltoro szinesboruek es a reneszanszot elo hispanok mely egyszeru eletuket az igeret foldjon,tobbsegukben megjavithatak.Es itt van a kb.27 millio analfabeta vagy felanalfabeta is(akiknek gyartjak,a reklam erdekeben,a szapanoperakat meg a butugya zenet)Mi azt mint fejlett kulturat kapjuk vissza...
A ketszazeves Amerika nagyon fiatal( maximum 8 generacios allam..)ahol meg a hoskor tradicioja el.Ellentmondasok netovabbja.De lakosai szorgalmabol,kicsi tortenelmi szerencsejukbol ma a vilag elenjaro orszagava tudtak valni.
Ebbol az orszagbol jonnek(ha neha naivan megalapozva es megszervezve)a segelyek,ok dobjak be legtobbszor habfeher testuket ha a vilag vegen valami baj van.Sajnos ez ellen is van egy contraargumentum:USA a vilag rendore.Ez ugyanannak a tevekenysegnek a visszaja.
Azt hiszem titeket is olvasva,de sajat tapasztalatomon keresztul is,hogy ha valamirol akkor Amerikarol nem lehet egy egyseges velemenyt kialakitanni.
Ezert olyan erdekesek a mar megirott hozzaszolasaitok es azok amiket meg fogtok irni.Kerem az uj hozzaszolokat hogy vezesek tovabb a vonalukat,akik most ott vannak folytatolagosan(mint sirius is)szamoljanak be,mert ebbol fogunk valobban kapni egy erdekes,elo,valtozo kepet,amit hozatehetunk az eddigiekhez.
bár én nem amerikában élek, hanem ausztriában, de nagyon egyetértek halászkirály és siesta véleményével. a fiatalkori agressziót én is a gyermeknevelés hiányára (ami egyébként sajnos nyugat-európára is egyre inkább jellemz´ö) és nagy mértékben a tv javára írom. sokan azt mondják, hogy ez csak egy felfújt dolog, de ha belegondolok az amerikai rajzfilmekbe, ami a legkisebb gyerekt´öl a feln´öttrajzfilmig mindent magába foglal, akkor eléggé érthet´övé válik sok minden. én például emlékszem arra , hogy gyerekként sem szerettem a tom&jerry-t meg a hasonlókat. mert mindig szívott az egyik, tom vagy 245-ször meghalt, a lak´st 1000szer szétrombolták, minden felrobbant, etc. most ha meglátok egy biotransformer-es rajzfilmet, hát a hideg futkos a hátamon. én kiskoromban alig néztem tv-t, mert nem érdekelt, de a vízipók meg a rumcájsz meg a futrinka utca ésígytovább nem a destruktivitásáról volt híres...
más: itt ausztriában különben meglep´öen nagy az amerikai kultusz, minden egyetemista legalább évente 1x elmegy amerikába, és el van ájulva t´öle...
most ennyi, remélem, nem vgyok túl off
k.
Szia Uff,
szerintem igazad van ez egy teljesen más világ mint 10-15 éve volt .Ma nem kell politikai okokból emigrálni valakinek ,de sajna most más az ami engem zavart itthon .Én ugy érzem hogy ma itthon nagyon rossz szülőnek lenni két gyerekkel.Megnéztem az USA-t,hátha ott jobb .Hát nem ,de másért nem.Kinnt a gyereknevelés teljes csődben van és itt nem csak az oktatás színvonalára kell mindig gondolni .A liberális nevelési elvek oda vezettek ,hogy a gyerekek sem otthon sem az iskolában nem találkoznak igazi nevelőkkel.A tanárnak olyan szinten meg van kötve kinnt a keze hogy nem hogy nem szígorú de beleszarik az egészbe.Csak egy cél lebeg a szeme előtt ,hogy nehogy megsértse vagy nehogy esetleg baleset történjen a diákkal.Mire felnő kinnt a gyerek szinte alig hall tiltást vagy szidalmat .Hát nesztek akkor itt vannak.Amerikának saját bevallása szerint is a legnagyobb problémája a jővendő nemzedék kezelhetetlensége. Ebben a kőkemény rendőr államban olyan szinten vannak lefojtva az indulatok hogy a felnőtt lakosság is nehezen birkózik meg vele ,de a fiatal ,még kamasz korban lévő gyerekeken állandóan átsüt az agresszívitás Ezek az iskolai lövöldözések csak a jéghegy csúcsai.Tudjátok mik lesznek még itt ?A gyerekek azok akik nem tudják leplezni az agressiot,mert ők még nem annyira gátlásosak.Ők egyből jelzik kifelé ,hogy mit éreznek.A világ ugy tesz mintha nem venné észre ezeket az őszínte jelzéseket.Csak a poroszos nevelési elvek és a megfelelő szígorú,de nem kegyetlen férfi pedagógusok tudnák megváltoztatni a fiatalokat.Talán .Ugy gondolom ,hogy amit én Amerikában láttam a fiataloknál az sajna itt is meg lesz rövisesen ,de még annyira azért nem rossz a helyzet mint ott.Csodák viszont nincsennek a media és a kultúra hiánya rövidesen felzárkóztat minket .Talán itthon addigra felnevelem a gyerekeimet ,mire utólérnénk ebben is őket.
Remélem ,felborzoltam a kedélyeket ,bocs ha off voltam kissé,de mesterséges légzést kellett alkalmaznom a topicon.
Tudom, hogy az Egyesült Államok nem kimondottan homogén ország. Ami az egyik államában rossz, az a másikban még szép lehet. Többek között a távolság és a sok-államúság teszi ellentmondásossá az egészet. Általánosítani viszont nem lehet, nem is szabad.
Ellenben mégis felmerül bennem néhány kérdés:
-milyen ország az, ahol egy 11 éves kisfiút szexuális zaklatásárt elítélnek, csak azért, mert a szomszéd látott valamit?
-milyen ország az, ahol elítéltek egy angol bébiszittert, annak ellenére, hogy a gyermek halálában a felelőssége nem bizonyított?
-milyen ország az, ahol a legfontosabb kérdés az volt, hogy Bill Clinton kivel és hányszor?
-milyen ország az, ahol egy akármilyen jöttment nő kártérítést követelhet az elnöktől egy sok-sok évvel ezelőtti -vélt, vagy valós- szexuális zaklatásért?
-milyen ország az, ahol a bigott keresztény családfő revolvert tart a szekrényben és gyermeke egy szép napon lemészárolja vele az osztálytársait?
-milyen ország az, ahol az egyenjogúságtól elkorcsosult nők beperelhetnek, ha már ferdén nézel rájuk?
Ez csupán néhány, a sok kérdés közül.
Attól tartok ezek szomorú dolgok és én inkább a kelet-európai tragikomikumot választom az észak-amerikai képmutatás helyett. (bocs, ez mégis általánosítás volt)
mi a velemenyed arrol, hogy vajon 15-20 evvel ezelott is ugy dontottetek-e volna, hogy visszakoltoztok Pestre? Tudom, hogy ez kicsit ugy hangzik, mint hogy ha a nagymamam sarga lett volna es kerekei lettek volna......, de megis erdekelne mit gondolsz errol.
Ami engem illet jo erzessel tolt el, hogy a tanulmanyaim befejezese utan hazautazom es folytatom a munkamat. Regebben sokat adtam volna azert, hogy Amerikaban elhessem le az eletemet. Szerintem meg ma is sokan sokan egyenlosegjelet tesznek a jolet es Amerika koze, mintha pusztan attol, hogy itt el valaki, mar jomodban is elne.
En ugy gondolom, hogy ma az aki Magyarorszagon nem tud boldogulni, az itt sem fog tudni es forditva. A cucilista Magyarorszagra ez nem volt igaz, mert ugyebar nem a tenniakaras, a vallalkozoszellem, a kepessegek hataroztak meg ki milyen eletszinvonalat erhet el.
A magam reszerol ugy erzem, hogy semmivel sem lennek sikeresebb, boldogabb, ha itt maradnek. Szamomra pl. az utazas, vilaglatas nagyon fontos
ahhoz, hogy jol erezzem magam. Ezt ugyanugy megtehetem otthonrol kiindulva, mint barhol mashonnan, ahol ezt egyaltalan szabad.
Kedves Mumu és mindenki!Na akkor itt van egy kis szubjektiv köhögés.A múlt nyáron egy kicsit begőzöltem ,fogtam a kis családomat és kimentem egy kicsit szerencsét próbálni Floridába.A hideget nagyon nem szeretem és pesti srácként úgy gondoltam hogy itt az ideje ,hogy a saját bőrömön tapasztaljam meg ,milyen lehet emigránsnak lenni ott kinnt .Egy évet voltunk kinnt ,de vissza jöttünk.Érdeklödve olvastam syrius hozzászólásait,szurkolok nekik. Florida után vissza szokni Budapestre,hát nem semmi higgyétek el.Ugy érzem hogy nagyon sokat tanultam az elmúlt év alatt.Mindenkinek melegen ajánlom hogy ne csak mások véleményére hallgasson ,nem a kor számÍt hanem a tapasztalat. Harmincöt vagyok ,két gyerek apja és szintén tanár mint syrius.Most még csak kavarognak bennem a benyomások ,de a kalandot nem bántam meg .Ma még nem tudom igazán ,hogy hol jobb élni ,de ami a lényeg ,hogy bárki előtt ott a lehetőség hogy megpróbálja.Annál azért sokkal bonyolultabb a dolog ,hogy röviden beszéljek erről,de ha valakinek van kérdése Floridáról,talán segíthetek.
Baratom Csepesz aki felelos posztban a vilag egyik legnagyobb biztositasanal a hardware iranyitoja,megigerte hogy beszamol az internett fergeteges fejlodesenek etchnikai veszedlmerol.Varom a jelentkezesedet.
Koszonom Mr.Spock,kedves Gabor az elso beszamolodat,jobban mondva a helyleirast egy 26 eve ott elo szemevel.Mint latod igy lesz szines es erdekes ez a topic,mint egy kaleidoskop,kulonbozo szovetseges orszagokbol,kulonbozo koru es idoben ottartozkodasu ember ,kulonbozo lehetosegekel beszel egy kontinensrol.Isten mentsen meg tole hogy egyenileg obiectiv legyenek,Így a sok szubiektiv velemeny ad majd mindnyajunknak egy obiektivabb kepet.
Elvezetel olvastam a pladoyedet Amerikarol.A kultura reszevel nem vagyok Veled egy velemenyen.Az irasodon mar latszik a 26 ev ottarozkodas.T.i. nekunk legalabb is tobbsegunknek Europabol a kultura nem csak szorakozas,hanem a vilagunk megertese,korok,tortenelem(ami Amerikanak meg nagyon rovid es relativ homogen)felfogasa,hiszen itt a gondolat fejlodese nagyon komplex.Nekunk is meg volt az imigracionk,a nepek vandorlasa alatt,halistenek sok kulturat forrasztottak ossze.Egyelore nagyon keves amerikaias amerikai kepviselojet ismerek itt(lehet az en hibam)foleg az irodalomban az oreg Whittmann(vajjon jol irtam a nevet)kivetelevel,nem tudok sokat aki AMERIKAIUL irt volna,a tobbi ott folytatta europaiasagat ,permetezve ottani elmenyekkel IS.Igen,az amerikaiaknak nem sok ido jut a kulturara.Ha konsumalni akarnak csak akkor az bekerul(rosszalkodok)ket hamburger kozze.Az a baj hogy mi itt Europaban a vilag ketsegtelenul vezeto nemzete ol elvarnank hogy ez megmitatkozek a muveltsegben is hiszen ovatlanul a tobbi exportal at jut az amit ott kulturanak neveznek es megkell mondanom legalabb is az en generaciom neveben hogy elvezhetetlen.De mi biologiailag nem szamitunk,kihalunk velunk az izlesunk is.A fiatalok arccal a fejlodes fele,az ottani jelentos technikai folenyt elismerve elfogadjak annak a hordalekat is ,amit kesobb mar normalitasnak talalnak es hozza fogjak igazitani igenyuket.Meg azt sem mondom hogy ez jo vagy sem,csak megjegyzem hogy arrol a konzervativ dombrol amin allok tekintve regresiv es nem hiszem hogy Neked ezt nagyon vedened kellene hiszen Te tovabb muveled magad es lam ide talalsz az anyafoldedre es idot veszel velunk vitatkozni..
Varom a kovetkezo egyeni beszamolodat.
Kedves ati-pati koszonom hogy megnevezted Kansast.A topic elejen nem tudtam a nevet az orszagnak.Az 5o-es evekben lattam egy filmet A majmok pere cimen Spencer Tracyvel amikor mar azt hittem hogy maga Amerika kineveti ezt az allaspontot.Sajnos ujra nem.Most ugy tudom nem csak ezt hanem a Big Bumm elmeletet sem tanitjak (jobban mondva nincs ajanlva,ez a helyzet a Darwin tezisel is)mert ellentmond a Genezis tananak.Persze most mi ezeket a dolgokat ragadjuk meg mintegy ellentezisben a fenti beszamolokal.Ez nem jelenti hogy ezert valamikepen elfelejtenenk mit jelent Amerika foleg az amerikaiak szamara,de nekunk is,hiszen oda megy a fiatalsagunk java tanulni,gyarapodni es valasza tobbsegeben ha van ra lehetosege, az amerikai eletet.
Bár nem illik, de engedd meg, hogy egy régi hozzászólásomat idézzem a Teremtés - Evolúció topicból (1999-08-14 22:08:21 (551)):
"A mai népszabiban olvastam megdöbbenve a következőket :
Darwin már nem lehet a vizsgatesztek anyaga Kansasban.
Törlik az evolúció említését is az iskolai tantervekből Kansas államban. Az oktatását még nem tiltották meg, de az előmenetelhez szükséges tesztekből törölték. Korábban Alabama, Új Mexikó és Nebraska államok hoztak hasonló döntéseket.
Sok mindenben felnézek az amerikaiakra, de az ilyen húzások miatt – pláne annak fényében, hogy a pápa már elfogadta az evolúciót – úgy érzem, hogy elhülyülnek odaát
Az eredeti cikk :
http://abcnews.go.com/wire/Politics/Reuters19990811_1718.html"
Ez a "felvegyverzett lakosság" kicsit furcsán jött le nekem. Szóval nem hiszem, hogy ez lenne az elnyomás elleni védekezés szükséges feltétele. Szerintem egy esetleges diktatúrával a lakosság kellő elszántság és összefogás mellett fegyver nélkül is szembe tud szállni, sőt ilyen esetben még a felfegyverzett hadsereg is valahol "lakosság", nem?
De úgy hallom mostanság ott is akar valamit tenni a hatalom a magánkézben lévő fegyverek korlátozására. Nehéz ügy. Bár biztos könnyebb bevonni az engedéllyel rendelkező lővegyvereket, mint az engedély nélkülieket. Magyarországon ez utóbbira tettek kísérletet nemrégiben, csekély sikerrel.
Azzal kezdenem, hogy eletem 52 evebol, pont 26-ot toltottem
Magyarorszagon, a masik 26-ot meg USA-ban. Tehat azt hiszem van milyen
alapon beleszolnom ebbe a temaba.
A "palya":
USA, maga a foldterulet, egy asvanyi kincsekben, termofoldben gazdag
terulet. A nepsurusege aranylag alacsonynak szamit, emiatt a teruleti
ertek egyfore eso aranya mar eleve magas. Leigaztak az indianokat?
Igen, az oseik leigaztak az indianokat. Nem kulonbozoen mas nepektol
akiknek az oseik leigaztak mas nepeket. Igy ment a vilag tortenelme
sokezer even keresztul. Arpadek sem bekepipaval foglaltak el a Karpat
Medencet.
Az emberek:
Kik is jottek ide annak idejen? Akiknek elegge rohadt volt az eletuk
mashol ahhoz, hogy otthagyjanak csapot, papot, es hajlandok legyenek egy
teljesen uj eletet kezdeni egy uj orszagban. Es akik jottek, azok nagyon
jol tudtak, hogy veresre kell magukat dolgozni ahhoz, hogy remenyeik
valora valhassanak, hiszen a puszta foldon kivul nagyon sokaig semmi nem
volt USA-ban. Es veresre is dolgoztak magukat, hiszen csak ugy lehetett
a semmibol (puszta foldbol es a lehetosegekbol) egy ilyen orszagot
teremteni. Nem automatikusan tortent a dolog. Es ahogy ment tovabb az
ido, a 20. szazad elso feleben a bevandorlok meg mindig nem egy
"paradicsomba" erkeztek, hanem valahova ahol kemenyen meg kellett
mindenert dolgozni. A 60-as evekben amikor en nottem fel a kommunista
Magyarorszagon, es hallottam (USA-rol) az ocsarolo kifejezest "fogyasztoi
tarsadalom", mar 16 eves fejjel az jutott eszembe "na dehat ahhoz, hogy
egy tarsadalom fogyasztoi legyen, eloszor termelo kell hogy legyen,
hiszen mindent amit elfogyasztanak azt eloszor meg kell termelni".
Es ez azota sem valtozott. Mi mindennek a lenyege? Az, hogy az "amerikai
ember", nagy atlagban, hajlando dolgozni a jobb megelhetesert. Sokat es
kemenyen. Hiszen enelkul USA nem lehetne egy gazdag orszag. Az, hogy ez
mas orszagok mas embereinek a szemeben "helyes-e vagy nem", az nem
erdekli az atlagos amerikait, hiszen nem mas orszagok mas emberei elik
az o eletuket, hanem ok.
A kultura:
A kritizalok adu asza az amerikaiak "kulturatlansaga". Hogy nincs eleg
szinhaz, opera, kiallitasok, stb. Mik ezek a dolgok? Akarki akarmit is
mond, az ugynevezett "kultura" nem mas mint szorakoztatasi formak. Senki
nem azert megy operaba, szinhazba, kepkiallitasra, stb., hogy valami
tenyszeruseget megtanuljon, hanem azert megy hogy jol erezze magat.
Persze ez be lett burkolva a sznobsag takarojaval, es ugy lett
beallitva, mintha valami tarsadalmi szuksegszerusegrol lenne szo. Pedig
errol szo sincs. Amig Europa "kulturazott" addig Amerika a puszta
foldbol egy orszagot epitett fel. Magyarul, ha lett volna igenyuk tobb
kulturara, ha nem, nem volt ra ido. Persze mivel tobb generacionak
egymas utan nem volt ideje kulturaval foglalkozni, nem valt egy olyan
hagyomannya a kultura mint Europaban, es most amikor azert mar tobb ido
lenne erre, az igeny termeszetszeruleg meg mindig nincs meg annyira.
Ez nem egy minosegi kerdes (ki jobb vagy rosszabb emiatt) hanem egy
tenyszeruseg, egy "igy van" allapot.
Bunozes:
Igen, van. Igen, magas.
A miert egy eleg komplex dolog. Egy 260 millios orszag, amelyik annyira
szabad, amennyire egy orszag az lehet. Ennek tobb hatasa van. Maga az a
teny, hogy a kormanynak kevesebb behatasa van a lakossagra, emiatt is
mar elkepzelhetoen magasabb szazalekban vannak olyan emberek, akik
egyszeruen nem felnek. A felelem mindig is egy torvenytiszteles fele
sodorta az embereket. Tehat a felelem csokkent jellege az egyik tenyezo.
A szabad fegyvertartas a masik. Megintcsak, a kerdes ott van, mi a
fontosabb. Egy pillanatnyi ketsegem sincs afelol, hogy a szabad
fegyvertartas alapveto tenyezo volt afele, hogy USA 200+ eve egy szabad
orszag. Talan az egyetlen orszag a vilagon, ahol az emberek hatekonyan
fel tudnanak lepni egy potencialis diktator ellen. Es ezt a potencialis
diktatorok is tudtak. Az erem masik oldala a bunozes. Ha jol megnezzuk a
tenyeket, egy orszagban ahol tobb mint 200 millio fegyver van
magankezben, evi 20,000 gyilkossag, amibol kb 10,000 van elkovetve
lofegyverrel, nem is olyan sok, hiszen a 200 millio:10 ezer arany az azt
jelenti, hogy minden evben minden 20,000 privat kezben levo lofegyverbol
EGY van bunos celra hasznalva. Ez az az ar, amit az amerikaiaknak kell
"fizetni" azert, hogy egy nagyon komoly tenyezo van a kezukben elnyomas
ellen (felfegyverzett lakossag).
"De azert vannak szegenyek is Amerikaban":
Persze hogy vannak. A magas eletszivonal nem azt jelenti, hogy a
lakossag 100 szazaleka jol el. Ez egy teljes lehetetlenseg. USA-ban
vegulis minden reteg ugyanugy megtalalhato mint minden mas orszagban, a
legszegenyebbtol a leggazdagabbig, csak mindez egy magasabb anyagi
szinten van meg, mint mashol. A szegeny kevesbe szegeny mint X masik
orszagban, a gazdag meg gazdagabb. Mindez persze atlagos szinten.
"Nem tudnak semmit a vilagrol":
Nem tudnak. Es akkor mi van. Az atlag amerikai szuletik, felno es el egy
orszagban, aminek egy kontinens merete van. Meg az sem egy realisztikus
elvaras, hogy a sajat orszagarol tudjon mindent mely ketszazvalahanyszor
akkora mint Magyarorszag. Miert, az atlagos magyar tudja, hogy mi
tortent Venezuela 1435-ik kis falujaban tegnap reggel? Az mas? Nem mas.
Mindenki azzal torodik, ami valamilyen szempontbol befolyasolhatja a
sajat eletet. Az atlagos amerikai tudja, hogy a tegnapi francia
tortenesek nem befolyasoljak az eletet, ezert nem torodik vele. A vilag
legtermeszetesebb dolga.
En 1973-ban jottem ki USA-ba. Szerencsere nem vartam csodakat, ugyhogy
nem csalodtam. De a kommunista ellenpropagandat sem hittem el, ugyhogy
kellemes meglepetesrol sem volt szo. Egyszeruen egy masik orszag, mas
korulmenyekkel, valamelyest mas emberekkel, mas szokasokkal, es magasabb
eletszinvonallal. Semmi ertelme a kritizalasnak, nagy szolamoknak,
kulonbozo szajtepesnek, vagy a feldicsoitesnek sem, mert USA sem nem
"jo" sem nem "rossz" hanem egyszeruen az ami. Senki nem koteles ott
elni, senki nem koteles odamenni, senki nem koteles atvenni a
szokasaikat (mert nem kenyszeritik), senki nem koteles megnezni egy
amerikai filmet, senki nem koteles Coca Colat inni vagy McDonald's
hamburgert enni.
Legyen ez mind bevezeto, a kovetkezo levelben tenyleg egyedi
"elmenyeket" fogok leirni.
Kedves Uff,valoban nem tipikus ejszaknak a portoricoi.Szoval ugy vagytok az afroamerikaival mint itt mas kisebbsegel,hangosan nem.Felteszem Neked is az orokzold kerdest.hogy viselkednel ha egy fekete lenne a szomszedod.Nem a bore szine miatt hanem a kultursokk miat.Valobban van e ilyen ott az eszakon.Nem voltam Bostontol eszakra..
Kerdesedre valaszolva, errefele eszakon nemigen lattam kubaikat, porto ricoiakat, ha vannak akkor jol elbujtak. Az afroamaerikaiak teljes harmoniaban elnek a feherekkel annak ellenere, hogy lathatolag nemigen vegyulnek a munkahelyet kiveve. Ettermekben, barati tarsasagokban egyutt ritkan latni embereket. Vegyes hazassagokat, partnerkapcsolatokat pedig abszolut nem tapasztaltam. Arra mindenki ugyel, hogy nyilvanossag elott veletlenul se tegyen negativ faji jellegu megjegyzeseket.
Szoval a biztositast mindenkepen ajanlom(bar nem olcso).De nezetek meg az aprobetukkel irt sorokat is es esetleg a szotart ha nem vagytok tokeletesen tisztaban a szo jelentosegevel,mikor alairtok.
A negiativ dolgokat meg en sem emlitettem.
Par cuccunkat elloptak. Fogalmam nincs milyen alapon
szelektaltak, de a szamomra ertekesebb dolgokat
othagytak. Hivtuk a rendorseget. A telefontol a
tetthelyre a rendor vitt. Nem tudom kinek volt
mar elmenye egy ilyen autot belulrol latni.
Felelmetes. En hatul ultem. Ja kilincs nem volt
belulrol. :)
Masnap megkaptuk a jegyzokonyvet, majd a
biztosito ugy ket het mulva kuldte a lovet. Igaz
kevesebbet mint az igenyunk volt. Ket szloven
sracnak csak baleset biztositasa volt, poggyasz
nem. Ok nekik le kellet nyelni. Azert erdemes
szerintem a teljes csomagot megkotni. Igaz ez
3,5 honapos intervallumban mar kicsit huzosnak
tunt, de megerte. Meg aztan nem kellet annyi
cuccot hazafele cipelni.
OFF
Közbiztonság: fél év alatt elloptak 2 kerékpárunkat, egy talicskát, feltörték a lerobbant kocsit
Ugyanez megtörtént velem, amikor Jugoszláviából Magyarországra költöztem, és teljesen kiakasztott. Ezek szerint még mindig a balkán a legbiztonságosabb? :)
Nagyon erdekes kedves syrius,folytasd.Ez egy egyeni beszamolo es lehet talan tobb is leszkesobb belole.
Eppen errol van szo kedves Gabor,Mr.Spock.Termeszetesen senki nem varja el hogy egy pontos tokeletes jelentest kapjon egy temarol az Interneten(most specifikusan Amerikarol)ha az nem egy intezmenytol jon hanem fizikai szemelyektol.
Ami legalabbis szamomra erdekes es ugylatszik egyesek ossztjak a velemenyemet az az EGYENI IMPRESIO-ja annak aki irja.O utazik,o latja friss szemekkel es minden eloterheles nelkul az O Amerikajat.
Termeszetenel fogva nem lehet objektiv,de nem is kell hogy legyen.Ha valamit nagyon pontosan akarunk tudni,az utan magunkat orientalni ,hat van ra tobb szaz konyves bibliografia.
Az egyeni elmeny az viszont (parafrazalva )egyedi.
Ezert nem banam ,gondolom masok sem ,ha ide varazsolnad a sajatodet,amely bizonyara azert is ertekes mert regen elsz ott,egy kevesbbe ismert allamban(ha egyaltalan jol emlekszem arra amit mondtal)es mar meg van a tapasztalatunk irasaidrol hogy dokumentalt is lesz.
Amikor nyitottad a topicot idelatogattam, aztan kesobb irtam egy kis cikket Amerikarol, de megsem masoltam ide, mert nem akarok beszallni a sorba, ahol valamilyen egyes elmenyek alapjan valaki messzemeno kovetkezteteseket sugall, vagy probal levonni. Ugyan megprobaltam "altalanos" maradni, de azt hiszem nem sikerult.
Annyira nagyon nehez amerikarol irasban egy elethu kepet adni. Miert? Mert amerika annyira heterogen es olyan sok szempont van, amit egy, vagy meg egy tucat ember sem kepes atfogni, osszefoglalni. Konyveket lehetne irni csak a negativ dolgokrol, meg tobb konyveket csak a pozitiv dolgokrol, es meg sokkal tobb konyvet mindarrol amit kihagytak az elso ket csoport konyvekbol. Tobbszor beneztem tobb "amerikas" topicba, es mindegyiknek ugyanaz volt a problemaja: semmi kozuk nem volt a realitashoz. Es minden joszandekom ellenere, nem hiszem hogy tudnek igazan javitani ezen a probleman.