Keresés

Részletes keresés

csurtus Creative Commons License 2006.06.04 0 0 2351
És ha már itt vagyok: a mandulafáim legtetején lévő ágak legvégén pöndörödnek és zsugorodnak a levelek. Mi ez és mi a teendő?
csurtus Creative Commons License 2006.06.04 0 0 2350
Nálunk a gazdaboltban nem vacakolnak a zöld könyvvel. Rákacsintasz az elárusító bácsira, aki visszakacsint, bemegy a méregkamrába és már hozza is az Unifost. Ezervalahányszáz forintért kaptam egy negyedliteres palackot, elég lenne több hektárra :-)

A betegeskedő körtefám azóta (két hete permeteztem) virul, állatkáknak semmi nyoma, pedig azelőtt feketéllett a tetvektől.
Előzmény: Antisystem (2344)
zsupla Creative Commons License 2006.06.04 0 0 2349
Mindenkinek köszi, kedden irány a gazdabolt. Csak legyen már végre szélcsend egy órát, amikor éppen itthon vagyok.
Előzmény: t3v3d3s (2348)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2348
kertpont - segítő növények
a csalánlé sem csodaszer, itt azt írják. Én nem tom, mert nincs kertem :-)
Előzmény: zsupla (2342)
Veszpremi Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2347
Apósom anno kb. 1 hétig áztatta a csallánt, szőlőt és uborkát is avval permetezte, minden csodás volt tőle. Bálint gazda szerint 10 napig kell erjeszteni: http://www.balintgazda.hu/hugom21.php
Előzmény: baima (2346)
baima Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2346
A csalán csak hosszab áztatás után büdös, da akkor nagyon. Egy napig áztatva teljesen tiszta a lé. A szedés a macera.Nehéz egészséges csalánleveleket találni.
Antisystem Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2345

Szia!

Actarát bármelyik gazdaboltban kaphatsz, szabadforgalmú szer. Egyébként ez is biológiai eredetű, tudniillik olyan nikotin-származék, ami a gerincesekre kevéssé mérgező:)

ÜdV

Antisystem Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2344

Szia!

Az Unifosszal az a baj, hogy csak zöld könyvre adják. Szabadforgalmu szerek közül szerintem az Actellic 50 EC a legjobb megoldás, és az ÉVI-je se hosszú (ha jól rémlik, tán 3 nap)

ÜdV

Előzmény: Aqua-regia (2340)
Veszpremi Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2343
Actara pl. itt Veszprémben az Almádi úti kertészboltban kapható, ma vettem. 20 lityós vízhez adnak egy zacskóval, 360 ft, ha jól emléxem. Ezért mentem, de a próba kedvéért az eladónak elmondtam, mire kéne (mindenféle tetvek...). Ezt ajánlotta!
zsupla Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2342
Most egy kicsit vacilálok az Actara és a csalánlé között. Ez utóbbi macerásabb és büdösebb, de mégis bio.
Nagyon köszi a segítséget. Amúgy Actarát hol kapok? A Praktikerben nem volt. Mondjuk Hermész? Ma addig is lefújtam a kicsiket egy spray-vel.
Aki ért a metszéshez nézzen be a Metszés topikba. Valakinek kérdése van, de én nem értek hozzá. Köszi
Előzmény: Antisystem (2332)
Flanell Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2341
Ez itt a képen konkrétan a báb. A lárva fehér.
Előzmény: baima (2338)
Aqua-regia Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2340
Hagymalégy lárvája lesz az, le kell fújni felszívódó rovarölőszerrel. (unifosz)
Előzmény: baima (2338)
baima Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2339
És akkor a levéltetves rózsás képek. Előtte/Utána. Az első kép máj 27-én, a másik 30-án készült. A tetves rózsaA "tiszta" rózsa
Előzmény: zsupla (2325)
baima Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2338
A hagymánkat egy apró, kb 2mm-es orsószerű féreg fúrja. Bebújik a hagyma levelei alá, amelyek ettől hámlanak, és girbe-gurbák lesznek.

Van-e ötlete valakinek, hogy ez mi és mit lehet tenni.

Köszönöm.A féreg
baima Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2337
A kepek lemaradtak. Megpróbálom újra.
baima Creative Commons License 2006.06.03 0 0 2336
Szia Zsupla,

En a mult vasarnap egynapos csalánlével permeteztem le a rózsánkat, amelyik zöld tetűkkel volt tele, és néhány nap (2-4) mulva teljesen eltüntek. Készítettem képeket is (a makrózást még gyakorlonom kell :) ).
Sokat olvastam, hogy a csalánlé erre-arra jó, de ez az első alkalom, hogy látom is az eredményét.

Üdv.
bjuci Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2335

Hát, ettől tartottam... Akkor kivárom a megfelelő időt, kösz.

Előzmény: Antisystem (2334)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2334

Szia!

Igazán nincs mit. Egy palántaágyást mondjuk még beöntöznék vele adott esetben, de egy nagy, kifejlett fához kellene vagy 100-200 liter permetlé, hogy az lejusson a gyökerek felszívózónájának mélységébe kellő mennyiségben, ami szerintem azért a talaj hasznos/semleges szervezetei között is rendet vágna.  Nem mellesleg meg 4-5 fa ilyen kezelése a havi jövedelmedbe kerülne. Szóval nem tenném.

De mondjuk facsemeténél vagy palántaágyásban szóba jöhet a dolog.

A terményeknél meg kalkulálni kellene legalább 21 nap ÉVI-vel, lévén tartós hatású szer.

ÜdV

Előzmény: bjuci (2333)
bjuci Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2333

Sziasztok, én is kérdeznék, ha már az ACTARA szóbakerült.

Néhány éve fedeztem fel, kiváló hatásfokkal dolgozott, kb 2 permetezés elég volt egy szezonban, hogy a kártevőket kordában tartsam.

A rezisztancia kivédése miatt most CHESS nevű szert vettem, ez még a méhekkel szemben is barátságosabb. Igenám, de folyton esik, egyszerűen lehetetlen permetezni, a tetvek, meg mindenféle csüngő-mászó kukacok virulnak, lépni kéne. (lassan érik az eper, a borsó, a zöldhagymát is legeljük, emiatt is tartózkodnék a fújásos permetezéstől)

S itt jön képbe az ACTARA. A beöntözéses módszert nem próbáltam, ez nagyobb gyümölcsfáknál hatásos lehet? (szobanövényeknél úgy hallottam hatásos)

Megtehetem-e, hogy ACTARÁval öntözök, azt gondolom akkor célzottan oda tudom juttatni a permetlevet ahová én akarom, nem viszi a szél, az eső meg jól bemossa a talajba. Majd amikor lehet (és még szükséges ) CHESS-el fújok? Nem ártok a fáknak a sok vegyszerrel?

Köszönet a válaszért, és köszönet mindenkinek, de főleg Antisystemnek a sok jótanácsért.

Antisystem Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2332

Szia!

Általában egy tó körül az öntözés sokkal-sokkal veszélyesebb, mint a permetezés, ugyanis a talajba jutott szer a tóba szivárog. Mondjuk ez nem áll, ha a talajtól vízzáró fóliával-spec. betonnal-akármivel elzárt egészen kicsi kerti dísztavakról gondolkodunk.

A permetszerek halakra/vizi szervezetekre vakó veszélyessége fel van tüntetve a csomagoláson. Az Actara pl. nem veszélyes halakra.

ÜdV

talpfa Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2331

Köszönöm!

Sokat segítettél!

Előzmény: Antisystem (2330)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2330

Szia!

http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=128

Én a helyedben legalább 1 hetet várnék ujabb permetezés előtt. ugyanis minimum ennyi dieig lehet még hatása a most túlélőnek látszó tetvekre is.

ÜdV

Előzmény: talpfa (2324)
talpfa Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2329

Actara volt, 4 grammos kiszerelésben vettem. Sajnos nem tudok....!

A csalánlé, a "sima" fekete, apró tetű ellen bevált, de a zöld tetű ellen sajnos nem.

Evvel még a tóban levő hídőrt is lepermeteztem, ez tuti bio, a szaga sem egyszerű 3 naqp után! :-)

Azt még nem tudom, hogy mennyire lesz hatásos, de nem szívesen permeteznék mégegyszer a tó körül! Ma reggel még voltak zöld levéltetvek, sok elpusztult, kérdés a többivel mi lesz???

Most várom innen szakértőktől a további infókat, hogy kell-e még permetezni...stb.

Előzmény: zsupla (2328)
zsupla Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2328

És Te mivel permeteztél? Beöntözősről nem tudsz?

Előzmény: talpfa (2327)
talpfa Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2327

Szia zsupla!

Én is a tó körül kb. 1-1.5 méterre permeteztem, nagyon óvatosan, kicsi szobai spriccelős permetezővel, az elején a párom egy nagy lepedővel ott ált mögöttem, evvel is vigyázzva, nehogy kerüljön a tóba!

Nagyon paráztam én is, ma az volt az első, hogy kimentem a tóhoz és megnéztem mi a helyzet, de a halak élnek és virulnak! (kop-kop) Remélem később se lesz baj..??!

Kénytelen voltam, mert irtózatos módon elszaporodtak a zöld tetük és semmivel sem boldolgultam ellenük! :-(

Ha még is permeteznél a tó körül, tényleg csak teljes szélcsendben, nejlon, leepdő biztosítással és olyan permetezővel ami nem nagyon porlasztja a mérget és kevesebb az esélye, hogy jut a tóba is. Bár tényleg az a legjobb, ha találsz valami bio módszert, az engem is érdekelne?

zsupla Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2326
Ja, még valami eszembe jutott. Idén a szokásosnál is jobban hullik a cseresznye. Szinte alig marad valami a fán. Tudja valaki, hogy miért?
zsupla Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2325

Sziasztok!

Én is kérdeznék: nagyon sok a zöld és fekete tetű a rózsán, a cseresznyén és a virágok bimbói körül. Katica kevés van. Hogyan és mivel tudom kiirtani, ha védeni szeretném a tavamat és annak élővilágát? Van valami olyan, amit öntözéssel (felszívódó) lehet alkalmazni? A tó körül nem szívesen permeteznék.

Köszönöm

talpfa Creative Commons License 2006.06.02 0 0 2324

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Tegnap este lepermeteztem az Erdei csillagfürtömet Actara nevű szerrel, mert rengeteg zöld tetű volt rajta. Ma reggel még mindig vannak rajta, bár látom, hogy nagyon sok elpusztult. Kérdésem kell-e vagy szabad-e mégegyszer permetezni a növényt? Hogyan hat, kontakt vagy felszívódó szer, az Actara?

Előre is Köszönöm!

Standi Creative Commons License 2006.06.01 0 0 2323

Van itt egy nagyon jó mezőgazdasági portál, ahol online ingyenens növényvédelmi tanácsadás, meg minden egyéb ingyenes tanácsadás is van, nézzétek meg:

Ingyenes online növényvédelmi tanácsadás

Vann ingynes apróhirdetés feladás is:

Mezőgazdasági apróhirdetések
caterina3 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 2322

Köszi a választ! :-) Persze, én sem tartanám őket dobozban, csak a szállítás idejére gondoltam. Mifelénk sajnos nagyon kevés van (ráadásul megjelentek a dög ázsiai példányok, melyek kinyírják a hazai katicákat is a kártevők mellett), nem csak most, hanem általában is.

Én gyerekkoromban az egyik nagynéném megbízásából gyűjtöttem mindig katicát befőttesüvegbe, addig a rövid ideig kibírták, amíg elengedtük őket a telkén.

Előzmény: Antisystem (2321)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!