Keresés

Részletes keresés

jerico1 Creative Commons License 1999.12.02 0 1 139
Halihň mindenkinek!
Eddig csak olvasgattam az elöttem lévôket, mert én nem igazŕn az USA-ban vagyok, hanem Québec-ben, ott is egy hihetetlenűl unalmas vŕrosban (140000 lakos) mint egyetemista hŕrom mŕsik barŕtommal. Csatlakozom MickeyKnox-hoz, a közlekedés félelmetesen le van lassětva, a sok rohadt STOP-tŕbla és rŕadŕsul jobbkézszabŕly nincs ilyen keresztezôdésben, eleinte többszôr majdnem kifejeltem a szélvédôt, mire megtanultam mi van. Autňpŕlyŕn 60 éves nagyanyu a CLK Mercijével képes 80 km/h-val menni, ugyanez Mustanggal és egyébb csodŕkkal. A vademberek errefelé a Tuning Hondŕval rendelkezô egyének, ôk is ritkŕk. Nekem sem jött le minek az embereknek itt 1.5-ös motorů autňnŕl nagyobb. Ja, nem ŕrt befizetni a parkolň-büntetést idôben, mrt nekünk 15-rôl 65-re ugrott két hňnap alatt.
Lehet, hogy mŕr emlětették, de félelmetes mértékű pazarlŕs folyik itt minden tekintetben. Oké, hogy a fogyasztŕs mozgatja a gazdasŕgot, de pl. az a mennyiségű papěr amit én egy héten kidobok itt, otthon elég lenne egy évre tüzelni.
Az egyetemi oktatŕs errefelé nem rossz, de nem jobb mint nŕlunk. Kevés gondolkodŕs, sok melň. Az emberek nem nagyon sůlyosak, de pl. sokkal jobban érezni lehet nŕluk, mint az anglofňnoknŕl, hogy idegen vagyok, hidegebbek, zŕrkňzottabak. Viszont nem tapasztaltam errefelé annyira erôsen (fôleg nem Montréalban) a különbözô rasszok szeparŕlňdŕsŕt. Elég sok fekete-fehér, fekete-kěnai, stb. pŕrt lŕttam (nagyon teccik nekem ez a multikulti).
Viszont van itt fekete barŕtunk, aki mondta, hogy szerinte a bôrszěne miatt kinézik, bŕr szerintem ez csak az idegensége miatt van szintén. A tanděj itt asszem 5000CAD/félév (ez nem biztos, én ingyen tanulok itt, csak hallottam valakitôl) és plusz kb 3-400 a könyv, füzet stb.
A mŕsik dolog, ami nem furcsa csak rossz, hogy ha otthoni kajŕt fôzök itteni alapanyagbňl (pl. lecsň, rakott krumpli, stb) az is mŕs izű lesz, vagy ězetlen. És nem raktam bele semmi szintit, adalékot, port...
Kirŕly a biztonsŕg, a kocsit otthagyhatom tŕrva-nyitva bŕrhol, a rendôrök nem basztatnak semmiért csak ha mŕr nagyon muszŕly, normŕlisabbak, itt lŕtszik, hogy sokkal jobb a kapcsolatuk a lakossŕggal mint otthon. Hirtelen ennyi, boccs a hosszůsŕgért.
MickeyKnox Creative Commons License 1999.12.02 0 1 138
Csak egy adatot tudok: ocsem itt Kanadaban egy 3 eves foiskolara jar, ennek a tandija kb 2000CAD/felev + konyvek (eleg dragak)

Amugy reagalnek a multkori hozzaszolasombol kiemelt mondat kritikajara: azt hiszem, odairtam, hogy nem volt "szep dolog" , amit csinaltunk, de:
1, Egyetertek Mumu-val, ilyen apro dolgok is az "erosebb eletbenmaradasat" bizonyitjak
2, Amerikaban rush-seat rendszer van a mozikban, azaz nem megadott helyre szol a jegyed, hanem oda ulsz, amilyen helyet szerzel magadnak. Marmost egy kb 140m2-es vaszonnal nem az igazi az elso sorokban ulni :)
3, a jegyeink megvoltak, egy haverunk benn allt a sorban, mi omelle alltunk be

Amugy elore kell bocsatanom, hogy nem vagyok egy tipikus Amerika-imado, en inkabb a rosszabb dolgokat veszem eszre hamarabb (eleg sok jot, es igazat irtak mar ebben a topicban)

Szoval, akkor meg egy ket dolog, vegyesen:
- az amerikai ember eppen annyira rohan az ingyenes dolgok utan, mint a magyar, vagy mas nep. Nemregen nehany alkatresz kellett a kocsihoz, s az aruhazban, ahol vasaroltunk, ingyen kave-t es hot dog-ot osztottak. Hat mit mondjak, majdhogynem vertek egymast a sorbanallok, es ami a legfeltunobb, negert, azsiait , szakadtat nem lattam a sorban, viszont lattam par jol szitulalt urat es holgyet, akik hajba is kaptak az utolso adagert
( az egyikek ilyen urral ket hettel kesobb egy hasonlo akcion talalkoztam, itt a kave melle megkaptad a bogret is. Nos ez az ur belemarkolt a dobozba, kivett vagy tizet, es elrakta a taskajaba...)

Megint mas: nekem ugyan nem mindenben szimpatikus, de azt hiszem, nem esett meg szo az "uniformizalt dolgokrol"

- barmit akarsz vasarolni, szinte minden 12-es, vagy 24-es csomagban van
- hasznaljak az amerikai (standard) es az otthoni mertekrenszert (metric) a kulonbozo szerszamoknal
- a TV-ben a musorok 99%-a vagy egesz orakor, vagy felkor kezdodik, nincsen pl. 18.40-es kezdes (ennek mondjuk hatranya, hogy 2 dologhoz igazitjak
- a szex/eroszak jelenetek kivagasa
- a film+reklam beleferjen 2 oraba!!! (ez neha rohejes dolgokhoz vezet)
- Barhova indulsz, a kisebb telepuleseken is megtalalod ugyanazokat az uzleteket, mi tobb az elrendezes is szinte azonos

Megint mas:

a kozlekedesi lampak nincsenek :szinkron-ban, egy nagyobb forgalmu utnal elvileg 10-15 masoderc utan mar villog a lampa, ekkor egy 6 savos utnak max a felenel jarsz; ezenkivul itt kb 2x-3x tobbet kell varnod, mint egy kisebb utnal (ja, es ittletem alatt meg nem sikerult egyszer sem igazi "zoldhullam-ot" latni, altalaban egy, maximum 2 lampan jutsz at, a kovetkezo tuti piros

Most egy nekifutasra ennyi...

Előzmény: Zer (136)
Messer Creative Commons License 1999.12.02 0 0 137
y
Zer Creative Commons License 1999.12.02 0 0 136
Tsa' emberek!

Jo ez a topic, erdekesek a szemelyes velemenyek az USA-rol. Sajna nekem nem lesz egyhamar lehetosegem arra, hogy kinnt toltsek mondjuk egy esztendot, de azert kiprobalnam biztos. Elni semmikeppen sem elnek ott sokaig. Inkabb Nemetorszag v. Anglia.

Amugy mennyibe kerul az oktatas odakint? Teszem azt egy kozepes egyetemen mennyi egy ev?

Mumu Creative Commons License 1999.12.02 0 0 135
Volt-e valaki Seatlwe-be.Vajjon mi folyik ott.Mi ellen tiltakoznak es kik valojabban.
Mumu Creative Commons License 1999.12.01 0 0 134
Kedves syrus,tokeletesen ez az en hozzaallasom is.Ez egy TOLERANS,SZABAD helye a velemenyek kicserelodesenek pontosan azokenak akikgusztaljak Amerikat,hiszen ezert irjuk .Mi NEKED Amerika.
Dexterer-t en is sajnalaom de ez a tipus letezett letezik minden tarsadalomba,ezert itt is megjelenhet.Szivesen visszavarjuk,vagjon hozzank erveket mi visszavagunk
Varjuk tovabbi impresioidat,a Tiedet es a tobbieket is.Aludj jol.
syrius Creative Commons License 1999.11.30 0 0 133
Ez a hozzászólás off topic lesz:
Most már azt is tudom, hogy ki lehet szed(et)ni a hozzászólásainkat, legalábbis úgy tűnik Dexterer ezt tette. Személy szerint nem értem min volt fennakadva, hiszen itt többnyire olyanok szóltak hozzá, akik bevallottan nem Amerika-szakértők, nem is akartak annak látszani, csak saját élményeiket, benyomásaikat adták a topic-hoz. Mivel pedig ez az ország hihetetlenül sokszínű érthetően nem egyformák ezek a vélemények. Remélem a szubjektivitást továbbra is fenntarthatjuk és nagyon örülünk (bocs a többesszámért), ha MrSpock (és mások) többéves tapasztalataikkal korrigálnak, kiegészítenek, hozzátesznek. És személy szerint annak is örülnék, ha Dexterer is visszatérne és ellenvéleményét továbbra is megosztaná velünk. Hiszen mi nem bántottuk őt sem. Ez nem a Politikai fórum! Bocs. És, hogy valóban sokszínű legyen a topic, a legutóbbi pozitív beszámolóm után jöjjön egy rémlátomás a közoktatás másik oldaláról. Vigyázat, objektív! Átéltem. Túléltem. Folyt. köv.
Mumu Creative Commons License 1999.11.29 0 0 132
Kedves Big B,ez nagyon plasztikus volt.
Big-B Creative Commons License 1999.11.29 0 0 131
Amerika?

Hummer, US.Army, Paintball na és természetesen Pamela Anderson :-)

Mumu Creative Commons License 1999.11.29 0 0 130
Lehet kedves Gabo,de nem ertem:nincs hiany a tanulasra,ismeretre,vagy nem hianyoznak az iskolak.
Mindenesetre az amerikai hos nem a tudos hanem a sikeres ember.Ezek kozott akiket USA-ban szeretnek termeszetesen vannak tanult emberek de nem ezert szeretik oket hanem mert valamiben elsok ,vagy valamit dollarban merten elertek.
Gabó Creative Commons License 1999.11.28 0 0 129
Talán azért, mert nincs rá igény. Nem kerülnek igazán eztrém helyzetekbe, ahol jó ha máshoz is értesz nem csak ahhoz amit tanultál.
Mumu Creative Commons License 1999.11.28 0 0 128
Igen Gabo,ezt sohasem ertettem meg.Tudtam hogy az europpai bevandorlok hoztak be a tudomanyt es a kulturat(anno decumal)es aztan nott ki az elso igazi amerikai intelektuell generacio,tehat nincs meg a tanitasnak tradicioja,de miert ezt nem ertem.
Gabó Creative Commons License 1999.11.28 0 0 127
Akkor folytatnám.

Étterem. Délen van refill, ami ingyenes italutántöltést jelent, még a mekiben is. Északon ez a dolog nem nagyon jellemzo, bár találkoztunk ott is vele. A pincér kb 10 percenként megjelenik, megkérdezi minden rendben, utánna tölt és elviszi a szennyest. Ez egy kicsit zavaró, de meg lehet szokni.
Az hogy nem néznek seohl sem bliccelonek nagyon jó.
Az iskoláról csak annyi, nincsen puskázás, mert akár fel is függeszthetik az illetot 1-2 évre miatta. Igaz a tesztírás egy kicsit könnyebb mint az írd le amit tudsz módszer. Az, hogy itthon stresszhelyzet elé állítják a gyerekt, azért nem igaz, utólag nem baj ha egy kcsit keményebbek. Így talán nem fordul elo, hogy az egyetemi eloadáson a diák megkérdezi " mi az a súrlódás?".
És a képzés is sokkal szélesebb látóköru Mo. on mint itt.
Gabó

Mumu Creative Commons License 1999.11.28 0 0 126
Kedves syrius,nagyon szepen koszonom az erdekes soraidat.Meglatod honapok utan ha kinyomod a printeren itt az egesz utleiras.Ismerek egyet Japanba 2 evre kikuldott csalad (kisgyerekel)irta,csodalatos.A Te soraid egyre vidamabbak,megelegedettek,lehet csalodom de ugy tinnik.Sok sikert es egy kis boldogsagot.
syrius Creative Commons License 1999.11.28 0 0 125
Hát akkor oktatásügy. (Hát-tal nem kezdünk mondatot, mondaná magyaros kollégám, de hejesírásomból is láccik, hogy én nem magyaros vagyok :-) Három iskoláról tudtam tapasztalatokat szerezni, egy általános és egy középiskoláról itt Long Beachen és az említett queens-i high school, ami itt szintén középiskolának számít. Közhely, hogy a publis school-ok a rázósabbak, ezekre jellemzőbb ama hirhedett állapotok, amiről már más írt. Nos nekem nagyon jók a tapasztalataim. Először is nagyon szívélyesen fogadták az újabb nebulókat, pedig az a tény, hogy "idegen ajkúak", nyilván növelte a gondokat. Nos a 4-es (azóta 5-es) fiam kapott napi 2 óra plussz angolt egy nagyon kedves, segítőkész, tanárnőtől, akinek ez a specialitása. Ilyenkor együtt ülnek a bangladeshi, kolumbiai, ukrán, stb gyerekek és tanulják az angolt. Persze mondhatjátok, közben amerikanizálódnak is, de az nem itt történik. Ideológia nincs, vallásosságot nem tapasztaltam a nevelésben, persze nem is nagyon lehetne már a sokszínűség miatt sem. Viszont ingyen lunch, ingyen könyv, ingyen biztosítás van. Az órákon valóban lehet ki be járni (WC-re menni, esetleg enni), de ez érthető, mert szünetek nem nagyon vannak, csak félúton egy hosszabb "tombolós". Megfigyeltem őket játék közben - kosaraztak. Soha nem láttam komolyabb veszekedést, cikizést. Persze néha ütköztek, néha ketten ragadták meg a labdát, stb, de nem fajult el soha a dolog úgy, ahogy itthon tapasztaltam, akár a suliban, akár a játszótereken. Kérdeztem szoktak-e verekedni, de már a kérdéstől is meghökkent a csemetém. (Mintha pár hónappal korábban nem lett volna tanúja néhány nagyobb csetepaténak a hazai suliban) Nincs agresszió, nincsenek elfolytott indulatok, nincs stressz. Osztályozás sincs, csak időnként tesztírás, de ettől sem megy fel az adrenalinszintjük, bár készülnek rá. Otthon egy matekdolgozatnak még mindig túl nagy a presztizse, nekem folyton lelkiismeretfurdalást okozott, ha a gyerekek - egy része - túlzottan is görcsölt miatta. Az elv valóban minél többet dicsérni, csak az alapokat kérik számon, amit elég alaposan begyakorolnak. Egyébként a matek könyvek majdnem ugyan azt tartalmazák, mint az otthoniak néhol meghökkentő volt a párhuzam. Csak hát ezek gyönyörűek, jó kézbevenni (és belenézve látni, kik is tanultak belőle az elmúlt években) Mert itt nem egy évre szól a könyv. Lám gazdagék ízlésesebb könyveket ingyen használják, otthon meg szeptember gazdasági csőd a legtöbb családnál, hogy azután pár hónap alatt szétessenek a méregdrága könyvek, vagy egy-két év múlva az iskolai papírgyűjtés aldozatai legyenek. A tanárok készségesek, a szülői fogadóórák csodásan szervezettek, nincs sorbanállás, hetekkel korábban mindenki jelzi kivel óhajt csevegni és megkapja a maga 10 percét tanáronként. Nincs sorállás a terem előtt, dühöngés, ha folytatódik a sor a másik teremnél, miközben egyik másik anyuka kiönti a szivét a tanár úrnak. A középiskolában pedig elég magasak a követelmények. Igaz a tanárok tisztázzák is mit kell tennie a diáknak, ha túl akar jutni a vizsgákon. Meg kell dolgozni érte rendesen. A matekban itt már kb. 2 év a lemaradás, de én érintettségem ellenére is reálisabbnak tartom az itteni tanterveket. Valóban a nagyobb hangsúly a humán tárgyakon van, 5-esemmel kimerítő részletességgel kellett tanulnunk az amerikai állami hierarchiát, annak történelmi alapjait. Hogy a külvilágra mi marad még nem tudom, de a középiskolás történelem már 3. hónapja tárgyalja igen dialektikusan, összefüggéseiben az ókori civilizációkat. Még annyit, hogy "nagyon vigyáznak" a gyerekekre, ha el akarjuk vinni a nagyobbat (17 éves) nem elég papírt írni, még telefonon is leellenőrzik valóban szülői szándék-e a távozása. Ha reggel nem ment valamelyikük suliba (persze tudtunkkal) 9-kor már szól a telefon, hogy mi van? Szóval lógás nincs. Ugye szép? Na akkor be is fejezem, legközelebb az érem másik oldala következik, reszkessetek! És ha valakinek hosszú vagyok nyugodtan ugorjon át.
Mumu Creative Commons License 1999.11.28 0 0 124
Kdves Gabo,koszonom tarsunk neveben is az elso infokat.Szep nyugodt allam,gondolom egyszeru puritan lakosai(ez igy van minden belso foleg deli allamban)inkabb templomoznak mint lottoznak.Visszont tisztesegesek.Ha nincs provokalas(stress9 akkor nincs is ra reakcio,tehat nincs miert harcoljanak,nagyon torjek magukat kis buksijukat.De nem lopnak csalnak hazudnak.
Itt kernem a tarsaink akiknek elmenyeik vannak exotikusabb allamokbol(ertem az alatt azokat az allamokat amelyben keves magyar lab csoszog,ugy mimt Alabamat)irjanak hatha valakik hasznat veszik,de ha nem masert hat kerekitik a kepet az USA-rol,Kanadarol is.Ha nem is ertjuk mindig igy de ne felejtsetek el hogy a foldrajzi Eszak- Amerika Mexikot is jelenti (bobito ha olvasod a topicot Teged onnan sejtelek)Arrol is erdemes irni.
Gabó Creative Commons License 1999.11.28 0 1 123
HI!

Akkor most én is egy kicsit.

SERCLI INFO VAN BOVEN!!!!

Én június 15 én érkeztem Alabamába. Tudom ez "nem AMERIKA". Sok mindent láttam amióta itt vagyok, és nem hiszem, hogy itt akanák élni hosszú távon. Igaz ami igaz. Mindenki nagyon kedves, az alapfizetés 5.50 óránként és ebbol simán meg tudsz élni. Itt a szegénység nem jellemzo dolog, a rendetlenség annál inkább. Ha nem a ház elott, akkor a ház mögött. Rengeteg bugyuta dolog miatt képesek órákon át vitatkozni, és a fontos dolgok nem érdekesek. nyugodtak az emberek mert tudják tegnap is így ment holnap is így fog. Azt hogy keményen dolgoznának nem mondanám. Dolgoznak. Otthon sem rosszabbul. itt utálják a északiakat, de északon nem foglalkoznak a déliekkel. Az orvosi ellátás kicsit drága. Az ujjamat elvágtam egy ventillátorral, összevarták. 2000 dollár kb 1 órás dologért + mento. Az idotartam magába foglalta az adminisztrációt. Utánna meg elkezdtek mindenféle számlákat küldeni nekem. Hiába írtam nekik telefonáltam, hogy a biztosító címe ott van a papíromon mostanra értették meg, ha kell a pénz, akkor zargassák a biztosítót.
Nem igazán verik át egymást az emberek errefelé. Jó példa, amikor a WWW.EBAY.com ról vettem egy 270 dolláros cuccott magánszemélytol és a csekken rajta meredt a feladóvevény ergo ha elrakja a pénzt és nem küldi az árut, semmivel nem tudtam volna igazolni, hogy elküldtem. A csomag idoben megérkezett.
A kultúráról csak annyit, hogy idejük lenne rá de nem foglalkoztatja oket a dolog. Templom minden nap de egy héten legalább kétszer.
A múltkor volt szavazás a lottóról. Az eredmény: továbbra sem engedélyezett a lottó ALABAMÁBAN.
Mindenen megpróbálnak spórolni, még akkor is ha hosszútávon nem kifizetodo.

AUBURN nagy egyetem 22000 diák jár oda. Elég cool. Ami még tetszik a focimeccs. MAGA a játék nem nagy szám, de a felhajtás nem mindennapi. AUBURN nek 86000 stadionja van évi 11 meccsért építették. Általában teltház van. Vannak akik már pénteken jönnek a szombati lakókocsikkal, az egyetem területén ingyen táboroznak és esetleg be sem mennek a meccsre. Az egész olyan mint egy nagy garden party.

Gabó

Mumu Creative Commons License 1999.11.27 0 0 122
Igen kedves Knox es belfereg,
az ugynevezett elelmesek(ezek lennenk mi)ezt a nehezsegben az egymas ellen i harcban tanultuk vagy vettuk mar az elobbi generaciotol at.Ott ahol nincs ilyen helyzet az emberek nyugodtabbak talan nem olyan talalekonyak.Peldam a vadonba(nalunk,sicc..)felnott alatt es az allatkertben felnott peldany.A vadonba elo,eroteljesebb,agreszivebb meg kell szereznie a mindennapiat.Az allatkerbe nyugodtan varjak hogy az apolo hozza a kajat.Na azert en nem vagyok meg alatkertpartolo inkabb a szabad alatokra szavazok(mig meg nem esznek..)
A tudatlansagok resszben az ottani tanitasi szisztemaban reszben abba keresendo hogy olyan nagy az orszagok terulete(USA Canada)hogy nem kelt erdeklodest,nem tartoziok a praktikus elet kovetelmenyeihez,hogy tobbet ismerjen.Eleg neki ennyi.
Kedves Knox varjuk az igert folytatast.
bélféreg Creative Commons License 1999.11.27 0 1 121
- A fiatalok mulyak. Pelda: Nem szep dolog, de mar joparszor elofordult, hogy egy mozifilm premierjen nem akartunk beallni a sor vegere, hanem
megvartuk, mig megindul, aztan szepen " bepofatlankodtunk" az elejere. Egy rossz szo nem hangzott el, holott Magyarorszagon (hozzateszem, jogosan)
alighanem ugy dobtak volna hatra, hogy a labunk sem eri a foldet

Erről az jut eszembe, amikor először voltam Franciaországban, és mint jó gyerek megálltam a piros lámpánál (mint gyalogos), nem így a már tapasztalt honiak, akik nyugodtan átsétáltak az úttesten, miközben szépen gyarapodtak a sorban az autósok, akik 2 (!) zöld lámpát kivártak így, egyetlen dudaszó nélkül, aztán amikor megtisztult az úttest továbhaladtak. Talán ez azért van, mert a "civilizált" országokban az emberek jobban tisztelik egymást, mint a szabályokat. Vagy a fene tudja, legközelebb sorbanállás közben gondolkodhatsz ezen. :)

Előzmény: MickeyKnox (120)
MickeyKnox Creative Commons License 1999.11.27 0 1 120
OFF

Na haragudj Dexterer (bar azt mondod nem jossz vissza), de ez a hozzaallas kisse furcsa. Sajnos nekem elegge ismeros. Igaz, csak 13 honapja vagyok itt, de ezalatt eleg sokat tapasztaltam. Ne haragudj, de ez a hozzaallas azokera hasonlit, akik eljottek Mo-rol meg a kommunista idok alatt, es nem tudjak, mi tobb, nem is akarjak tudomasul venni, hogy azota valtozott a vilag. Nekik csak Amerika letezik, amit ugyan szidnak agyba-fobe, egeszen addig, mig egy ilyen tema szoba nem kerul. Akkor aztan Amerika a kanaan, a csucs, stb. Bocs, de az ember egy ido utan elunja ezt, es kifakad

ON

csak ugy szertelenul, a tobbi temahoz: (en Kanadarol tudok csak irni)

- nem tudnak unnepelni, mi tobb, nem tudjak egyes unnepeknek megadni a tiszteletet (dec. 26 - Boxing Day - a bevasarlasi laz csucspontja). Szilveszterkor ejjel egy orakor mar kihalt es csondes volt szinte az egesz varos

- A fiatalok mulyak. Pelda: Nem szep dolog, de mar joparszor elofordult, hogy egy mozifilm premierjen nem akartunk beallni a sor vegere, hanem megvartuk, mig megindul, aztan szepen " bepofatlankodtunk" az elejere. Egy rossz szo nem hangzott el, holott Magyarorszagon (hozzateszem, jogosan) alighanem ugy dobtak volna hatra, hogy a labunk sem eri a foldet

- Az epitoiparban (es sok masban is) szinte csak emigransok dolgoznak. Sokan mondjak, hogy a magyarok 60-70%-a festo. Igaz. Vannak koztuk diplomas, angolul kivalon beszelo emberek is. Miert? Itt nem fogadjak el a magyar (es sok mas) diplomat, de ha innen viszel valamilyen vegzettseget Mo.-ra, az elso helyen, ahova bekopogtatsz, alkalmaznak. A ket oktatas kulonbsegerol esett szo....

Nem tudnak magukkal mit kezdeni. Sokaknak egyetlen szorakozas a vasarlas. Munkaido letelte utan megtelnek a bevasarlokozpontok unatkozo emberekkel

Ami tetszik:

- rendkivul kedvesek, probalnak jo legkort kialakitani egymassal
- sokszor aranyosan tudatlanok (Oh, Magyarorszag, ismerem, Anglia mellett..., stb.)
- reklamalaskor mindig neked van igazad (sokan ki is hasznaljak)
- rengeteget aldoznak a kornyezetre, sport-telepekre, kirandulohelyekre
- nagyon tudnak lelkesedni dolgokert (pl. ujabban az Usa noi foci-valogatott)

lenne meg, de azt majd mas alkalommal

Mumu Creative Commons License 1999.11.27 0 0 118
Kedves Nick,azt hiszem hogy ilyenkor nem amilyen anyagi helyzet,hanem a pulyja ize fontos.Jo etvagyat..
Kedves sercli,felek az altalanositastol,plane hogy nem ismerem z ottani egyetemi eletet.Annyit tudok mondani hogy egy konservativ mentalitasu(a fehereknel)orszagresszbe messz,vallasos,naiv,eloiteletekel teli,ha ez Teged nem bant akkor visszont szolid,elorekiszamithato emberekkel(pfuj,ez is altalanositas..)akik legtobbje(mar mint a por nep)nem tudja hol van Magyarorszag,csak a kommunistak elleni harcot ismeri,na meg a satan ellenit.Nem a mi Amerika kepunlkhoz hasonlithato resszt ismersz majd meg.Ha fiatal vagy es egyedul allo,akkor visszont eselyed van hogy ugy 3 honap ismeretseg utan meghivjon egy szoke leanyzo(ez is altalanopsitas) haza a farmra es bemutasson szuleinek.
sercli Creative Commons License 1999.11.25 0 0 117
en januarban megyek Alabamaba, Auburn University-re (phd)
Mondjatok valamit errol a kornyekrol, jot vagy rosszat, mindegy, csak legyen valami benyomasom mielott elutazok...
NiCK Creative Commons License 1999.11.24 0 0 116
Syrius: A pulykán ne lepődj meg, nem csak hátrányos helyzetűek kapják. Tegnap mondta az egyik kollégánk Detroitból, hogy a kinti iroda összes dolgozója (a CEO is!!!) egy k**va nagy pulykát kapott.
Tuti, hogy valaki nagyot kaszál a helyi baromfi üzemben…
Előzmény: syrius (114)
Mumu Creative Commons License 1999.11.24 0 0 115
Kedves syrus,koszonom a mint mindig szines beszamolodat.
A kinai aru dompingen csodalkozom.Tavaly nem talalkoztam,legalabb is en vele.Gondolom hogy most alairtak a kinai-amerikai kereskedelmi szerzodest (bar nem ismerem a reszleteit)meg szelesebre nyilik az amerikai kapu.
Szerintem ez az arueso lassan strukturalodik:a gyenge nivoju,minosegure amit az amerikaiak az o penztarcajuk szerint olcson vehetnek meg es az igenyes arura amiben meg van egy kis ido mig a kinaiak vaklamit produkalni tudnak,
A dillema,hagyjak az amerikaiak elveszteni azokat a munkahelyeket ahol a kinai aruval szembeni amerikai konkurens arukat gyartananak de behoznak olyan olcso arut amit a szegenyebb amerikai is megvehet,vagy sem.
Jo etvagyat a pulykaidhoz.Ebbol is szep emlek lesz nemsokara.
syrius Creative Commons License 1999.11.24 0 1 114
Üdv mindenkinek! Ma szubjektívebb és pozitívabb leszek mivel tipikus amerikai ünnep következik, a Thanksgiving Day. Ennek örömére kaptunk gyermekem sulijából, mint halmozottan hátrányos helyzetűek, két hatalmas pulykát, meg némi hozzávalót. Erről persze az jutott eszembe, amikor nekem, mint osztályfőnöknek kellett Újpalotán utána nézni kik azok a szociálisan elesettek, akik némi támogatásra szorulnak és a segélyt nem alkoholra költenék. Gondolhatjátok milyen vegyes érzelmekkel vettem át a csomagot. Egyébként ez a fajta adakozás is jellemző, de bármilyen illetlen is, hozzá kell tennem, hogy persze az egyik oldalon ügyesen begyűjtenek hatalmas pénzeket, na nem az iskolák, majd egy részét segély formájában visszaadják. Más is említette én is visszatérek a kínai árudömpingre, aki nem itt él, nem hinné el, egyszerűen kis túlzással MINDEN KÍNAI! A minap segítettem valakinek összeállítani egy számítógépet, hát tetőtől talpig kínai. A computer-asztal kínai. Az új szuper fényképezőgépe kínai. Vettem egy scannert, kínai. Körülnéztem egy játékboltban, egyszerűen minden kínai volt (nem a Chinatownban lakom) MrSpock és azok akik régóta vannak itt, ti hogy látjátok ezt? Érdekelne milyen gyorsan ment ez a váltás, hiszen nem is olyan rég elég "embargós" volt Peking nem igen jöhetett onnan áru. És mi lesz, ha egyszer nem adják a hihetetlenül olcsó munkaerejüket. Ha újabb nézeteltérés miatt megszűnne az olcsó termék. Mert tényleg itt van a kutya elásva, itt az USÁ-ban nagyon jó jövedelemmel lehet nagyon olcsón vásárolni "gyarmati" termékeket. Azt hiszem ennél profibban nem is lehetne gyarmatosítani a XXI. sz. küszöbén. Persze ehhez kell egy "kommunista" Kína, ami bagóért adja polgárai munkaerejét. Volt is belőle botrány, amikor kiderült, többek között politikai elitéltek börtönbeli munkájuk gyümölcsét fogyasztották a demokratikus érzelmű amerikaiak. Na, hálátlan voltam, be is fejezem. Nem felejtettem el a beszámolót Queens-ben töltött tanításom tapasztalatairól. Mert érdemes az oktatásról beszélni, és végül is sikerült belekóstolnom, bár mint majd kiderül ez ugyan úgy nem tipikus, mint bármi itt. (Leszámítva a kínai árudömpinget). Szóval mindenkinek Happy Thanksgivinget, itt ennek a jegyében folytatódik a hét, ennek jegyében próbál megint mindenki mindent eladni, de adni is. Gondoltam utána nézek ennek az ünnepnek a hátteréről, bár illene tudnom, de egyszerűbb, ha megkérdezek egy hozzáértőbbet.
Ps: Egy lakóm is megdobott egy pulykával, nincs egy kis hely valakinél egy mélyhűtőben? Ha nem jelentkeznék többet, pulykamérgezést kaptam. Adjatok receptet mit csináljak belőle. Nehogy úgy járjak mint Mr Bean.
Mumu Creative Commons License 1999.11.24 0 0 113
Kedves Messer aruld el az oreg Mumunak mi az a dff...
Mumu Creative Commons License 1999.11.22 0 0 112
En azt hiszem hogy megsincs tipikus amerikai munkahely ,van ilyen hely es olyan mint itt nalunk termeszetesen:nymant tamogatom azzal hogy Lundban meg malmoben ugyanazt tapasztaltam.Ausztraliarol az volt a hirem hogy ott megalszik a tej az ausztral szajaban olyan lassu.Mig csak nem talalkoztam veluk.
Bambit megkerem forditsa itt letet arra is hogy tenyleg tippeket ad.Ugyanazt kerem a tobbi tapasztalt Amerikaban elo,vagy hosszu ott tartozkodotol.
Messer Creative Commons License 1999.11.22 0 0 111
dff
bélféreg Creative Commons License 1999.11.22 0 0 110
Baromi érdekes az, amit az ebédszünetről írsz, én ilyet először Magyarországon tapasztaltam és azelőtt/azóta sehol máshol nem. Persze feltételezem tőlünk nyugatabbra is ebédelnek az emberek, csak "szervezettebben". Lehet, hogy az USA és Svédország nem is olyan "messze" tőlünk?
Előzmény: Törölt nick (108)
nyman Creative Commons License 1999.11.22 0 1 109
OFF
Azert a svedek sem a kapkodos fajtakbol valok. Reggel tizkor es du. haromkor van egy feloras kv szunet. kv-val, sutivel es sok dumaval . Delben egyoras kajaszunet. Ez eddig minden kulfoldinek szemetszurt. Ennek ellenere jol megtudnak elni, es ez a lenyeg. :)

Van egy epitesi vallalkozo ismerosom. Magyar. Hetvegen is dolgozik, es olyan javitasi munkakat is elvalal, amiket a svedek inkabb cserevel, dragabb, de kevesbe munkaidoigenyes modon oldanak meg. Remekul megel belole. :)
ON

Előzmény: Törölt nick (108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!