Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 1999.12.07 0 0 188
Nem tetettem,minden hozzaszolasnak orulok,kikerekedik akep.mi neked Amerika.Nem az objektiv ,a valosagot keresuk(ilyen nincs egy terjedelmes orszagra vetitve,hanem hogy mi radadtatott el mi bamulasztott(huj,de milyen kfejezest talaltam) el mi riasztott el.A valaszok is mutatjak a magyar sorsot:Mr.Spock mint mar amerikai valaszol a magyaroknak.Desterer(ha joo emlekszem a nevere)megsertodott mint amerikai patriotaa tobbiek pedig hasonlitgatnak Mo.-hoz mint turistak szoktak vagy mint akik rovidebb ideig vannak ott.Neha tagranyitott szemmel csodalkozunk el olyan dolgokon amik az ottani evolucioban normalisak lettek.
Ez igy van rendjen.
Tehat nem megsertodni,hanem beszamolni es azt korigalni hagyni mastol.
De az erdekes ez a kaleidoszkop ami igy egeszeben kialakul mindnyajunk kozremukodesevel.
Keyra meg nem szamoltal be a tancrol(nem szemelyeset hanem hogy folyik az ott nalatok le)Emszi kerlek akkor nezzel utana a fegyverviselesnek.Vannak -e orszagok ahol ez szigoritott kulonbozo a tobbitol,hogy all a betiltasi kenyszer most a birosagnal(tudtommal veglegesen elutasitottak)
A central Park veszelyes is lehet mint minden barhol ejszaka,bar N.Y Giullani alaztt nagyon megjavult a kozbiztonsag.Ahogy ejszakabbra setalsz a parkban ugy no a veszely is.
Gabó Creative Commons License 1999.12.06 0 0 187
És a "What do you know good?" kérdéshez mit szóltok?
NaNe Creative Commons License 1999.12.06 0 1 186
Mi nekem Amerika ?
A rizsa őshazája.

NaNe

aBitang Creative Commons License 1999.12.06 0 0 185
Sziasztok!
Már egy ideje olvasgatom ezt a beszélgetést, mert meg kell valljam, hogy nagyon érdekel, hogy ki hogyan vélekedik erről a kontinensnyi országról. Többször voltam már kint, hosszabb (nekem az volt)-rövidebb időre és így nyilvánvalóan bennem is kialakult egy vélemény az országról, az emberekről.
Már néhányszór hozzá akartam szólni, de valahogy sosem került rá sor, most néhány felvetett témával kapcsolatban szeretném megosztani a véleményem.
Barátság:
Minden ember más, mindenki másban máshogy találja meg a barátot. Talán általánosságban el lehet mondani, hogy az amerikaiak nem kötnek szoros barátságokat, de nekem pont ellentétesek a tapasztalataim. Én igazából csak a kinti barátaim miatt járok ki rendszeresen. Az ottani élettől nem vagyok elájulva, de olyan barátaim vannak, amilyenek itthon nincsenek, vagy csak nagyon kevesen vannak. És ez nem csak az én kötődésem. Barátaim néhány éve néhányszáz mérfölddel északabbra költöztek, de a korábbi baráti körrel azóta is tartják a kapcsolatot.
A "How are you..." jellegű köszönésen tényleg nem kell kiakadni. Ez egy egyszerű szokás. Nekünk it Mo-on ugyanígy vannak lenézhető szokásaink. El kell tudni fogadni a másságot. Nekünk annakidején azt tanították, hogy egyik ország sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más.
kerya Creative Commons License 1999.12.06 0 0 184
En sem kritizalasbol irtam, amiket irtam, csak mert furcsanak tartom. Egyebkent meg azert jottem, hogy tapasztaljak, nem azert mert annyira isteni itt. Ugyanigy elmentem Esztorszagba is hosszabb idore, pedig ott se szeretnek elni.

Az elkoszonesrol pedig en nem azt tapasztaltam, amit Ti. Az en csaladom egy oraig omleng, akarhova megyek, Take care!, Enjoy yourself! stb. es szerintem ez nagyon kedves.

kerya Creative Commons License 1999.12.06 0 1 183
En sem kritizalasbol irtam, amiket irtam, csak mert furcsanak tartom. Egyebkent meg azert jottem, hogy tapasztaljak, nem azert mert annyira isteni itt. Ugyanigy elmentem Esztorszagba is hosszabb idore, pedig ott se szeretnek elni.

Az elkoszonesrol pedig en nem azt tapasztaltam, amit Ti. Az en csaladom egy oraig omleng, akarhova megyek, Take care!, Enjoy yourself! stb. es szerintem ez nagyon kedves.

Mr Spock Creative Commons License 1999.12.06 -1 0 181
Kedves Sp,

Most arról, hogy mindez hogyan játszódik az USA-ban. Repülôtér. Gyerek utazik. Apa, anya, gyerek felemelt jobbkézzel ennyit mondanak: "Bye, bye now!" Ezután megfordulnak és mindenki a maga útjára!! Számtalanszor láttam ilyen rideg búcsúzkodást.

Tetelezzuk fel hogy igaz. Akkor most azt magyarazd meg nekem, hogy hogy lehet az, hogy itt az Indexen nem targyaljuk a 150+ orszag bucsuzasi szokasait, kiveve USA-et?

Ilyenek, vagy csak szeretnének ilyenek lenni?

Valoszinuleg hogy ilyenek. Na de es akkor mi van? Mas orszag, mas nep, mas szokasok. Ezt mindenki, nemhogy kepes elfogadni, de termeszetesnek tartja, az eszaki sarktol a deli sarokig minden orszaggal kapcsolatban, kiveve Amerikat. Ott ez kritika targya lesz, es minden mas szinten.

Ami nekem nem tetszik ebben az egeszben az az, hogy a kritizalok tobbsege vagy megfordult USA-ban, vagy meg mindig ott van. Tehat annyira azert nem rossz hogy ne menjenek oda, de majdnem kotelessegszerunek erzik, hogy kritizaljak. Vajon miert van ez?

Kedves syrius,

Másrészt apucik rendszeresen hi honey, I love you stb-vel fűszerezve köszönnek el hitvesüktől, majd a telefont lerakva elmondják őnagyságát mindennek.

Nehogy mar azt mond, hogy ez egy amerikai szokas. Ez annyira "nemzetkozi" amennyire csak lehet. Miert, ezt Magyarorszagon soha nem tapasztaltad?

Kedves jerico1,

Hogy mennyit költöznek, nem tudom, de szerintem nem lehet ilyen egyszerűen megmagyarŕzni, vagy nem erre kellene elindulni.

Ugyan tobb eve hogy olvastam egy idevonatkozo statisztikat, de akkor az volt, hogy az atlagos amerikai 7 evenkent koltozik mashova. Bizony ezzel nagyon sokat meg lehet magyarazni ha igaz, hiszen hogyan tudhatnak az emberek gyokeret ereszteni, ami szukseges a baratkozashoz, a kozelseghez, mindahhoz ami itt kritizalva van, ha 7 evenkent valahova mashova mennek?

Gabor

Aventura Creative Commons License 1999.12.06 0 0 180
Nekem szülőhazám... (Radnóti után szabadon)
Emszi Creative Commons License 1999.12.06 0 0 179
cáfáoló=cáfoló, bocs.
Előzmény: Emszi (178)
Emszi Creative Commons License 1999.12.06 0 0 178
Kedves Mumu, én nem nyilvánítottam véleményt, csak visszaidéztem corporal (elég régi) hozzászólását és kikerestem a cáfáoló statisztikai adatokat (természetesen az USA államairól volt szó). A teljesség kedvéért: ezekben az államokban _nincs_ halálbüntetés: Alaska, Hawaii, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, North Dakota, Rhode Island, Vermont, West Virginia és Wisconsin.

A fegyverviselésről nem tudok statisztikai adatokat, de lehet, hogy utánanézek. Vagy másra gondoltál?

Ha már itt vagyok, megosztom Veletek hétvégi könyvélményemet, mostanában jelent meg a "Miért nem bírjuk az amcsikat?" (nem magyar, hanem fordítás). Igazából szórakoztató könyvnek készült, de nagyon éleslátó megállapításai vannak. Ajánlom mindenkinek! Karácsonyra is jó... (Más népekről is lesz, remélem, mi sem maradunk ki...)

Előzmény: Mumu (175)
Gabó Creative Commons License 1999.12.06 0 1 177
Még valami ami a másik topicról jutott eszembe.

Mindenkinem van hitele. VAn egy egyetemista srác, aki boldogan kízílte, sikerült megállapodnia a hitelezo bankkal, mire a gyereke 18 éves lesz addigra visszafizet mindent. Nem rossz.

Gabó Creative Commons License 1999.12.06 0 1 176
CSak egy rövid sztori.
Most hoztak nászajándékot a családnak akiknél lakom. Nagyon pofis kis kristálypohárkészlet. Igaz az esküvo már több mint 2 éve volt.

GAbó
ui nekem azt mondták a centrálpark éjszaka egy kicsit veszélyes lehet. bár én csak este jártam ott mindenütt béke honolt. Talán késobb történnek a bunesetek?

Mumu Creative Commons License 1999.12.05 0 0 175
kedves Emszi,sajnos en is egyes esetekbe elkerulhetetlenek tartom a halalbuntetest(jogasz vagyok) de Toled szeretnem tudni hogy ezt az amerikai korulmenyek alatt erted vagy mindenutt.Amerikaban melyiket.
Es hogy vagyunk a fegyverviselesel
Mumu Creative Commons License 1999.12.05 0 0 174
Ha N.Y-ben vagyok en is a Central Park Westnel lakom mindjart a szallod mellett(5 es 6 Ave kozott)tanusitom a kitenyesztett ladyk jelenletet de ez persze nem tipikus.Ne nevesetek ki de en gyalogolok ott(nem futok,plane nem gorizek 64 eves fejjel)Elmegyek a Guggi-ig (igy becezik az enyeim a muzeumot)es aztan egy perpendicular utcan elgyalogolok a masodikig ahol meg egy par honapja megtalaltam a szereny de jo magyar vendeglot es nem messze a magyar henteseket(egyik mar hazakoltozott azt hiszem Pecsre),mint egy remineszcenciajat a regi 6o-as evek ottani magyar koloniajanak.Kulonbben ajanlom a magyar vendeglo meletti becsi cukrazdat valodi almasstrudelel.Mig vissza jutok az ket ora,de lattam is valamit.
Mr.Spock visszatereset hozzank csak udvozolni tudnam mert o a legregibb amerikai tarsasagunkban,persze szerintem amit mond az az o tapasztalata (nagyon segithet,kerdezetek masrol is ) de o tudtommal egy masik federativ allamban el es nem egy nagyon nagy metropolisba,ahol azok a tarsadalmi torvenyek uralkodnak
kedves ch.mit jelent az hogy megyunk tancolni ,milyenek a szokasok.
alainx Creative Commons License 1999.12.05 -1 0 173
Szerintem tokjo az USA-ban elni. Plane, ha olyan helyen laksz ahol jo a klima es a hely is tetszik.
Nekem Kalifornia abszolut rendben van.Amikor Magyarorszagon vagyok mindig oda huz a szivem,amikor LA-ben akkor haza....(ez a ritkabb)
jerico1 Creative Commons License 1999.12.05 0 0 172
Kedves Gŕbor/Mr.Spock.

(Nem tudom lejönnek-e az ékezeteim, mert itt a suliban az egyik gépen normŕlis betűk vannak, a mŕsikon meg nem, sz'al valaki erôsětsen meg, kösz.)

Tehŕt a magyarŕzatod csak azért nem stimmel, (persze lehet, hogy bizonyos területekre érvényes, de én nem ezt tapasztaltam), mert itt pl. vannak lakňtelepek, meg kertvŕros, meg belvŕros, és itt mindenhňl ugyanůgy egymŕs hegyén-hŕtŕn élnek az emberek, mint otthon. Persze a kertvŕrosban tényleg nincs kerětés, de a közbiztonsŕg nagyon jň, az emberek nem szŕguldoznak az utcŕn, tehŕt nincs ok a gyerekek benntartŕsŕra. Hogy mennyit költöznek, nem tudom, de szerintem nem lehet ilyen egyszerűen megmagyarŕzni, vagy nem erre kellene elindulni.

Sok szerencsét syrius! :)

Előzmény: Mr Spock (167)
Emszi Creative Commons License 1999.12.05 0 0 171
Csak corporal 1999.10.31 12:29-as hozzászólását szeretném korrigálni:

""a halalbuntetes hazaja=a legtobb allamban visszahelyeztek illetve meghagytak a halalbuntetest "
Ez nem igaz, mert alig 5-6 allamban van halalbuntetes. En mellesleg halalbuntetes-parti vagyok, szoval nem igazan tudok azonosulni a problemaval. ""

Sehogy sem stimmelt nekem ez az 5-6 állam, ezért utánanéztem a neten:
38 államban van halálbüntetés (ebből 16-nál 1995-ben vezették be újra).
12 államban nincs halálbüntetés.

Előzmény: corporal (29)
syrius Creative Commons License 1999.12.05 0 1 170
Kedves MrSpock és mindenki!
Igen én is így tanultam a köszönést, de itt keleten felvilágosítottak, hogy erre a kérdésre, "how are you going?" válaszolni illik és visszakérdezni, majd megvárni a szokásos választ, ami persze szinte 100%-ig egy hosszan elnyújtott Gooooood, esetleg verrrrry gooooood, ha valaki a halálán van azt mondja not bad. Ezt tapasztalom telefonálásokkor, de a ház lakói között is. Másrészt apucik rendszeresen hi honey, I love you stb-vel fűszerezve köszönnek el hitvesüktől, majd a telefont lerakva elmondják őnagyságát mindennek. Ezt randa dolog igy közreadni, de otthonomból elég sokat telefonálnak és rendszeresen tapasztalom ezt.
Kedves Sp!
Ami a családi összetartást illeti, nehéz megitélni, mert egyrészt én is azt látom, hogy alig köszönnek egymásnak, sokszor köszönés nélkül jönnek, mennek, másrészt határozottan védik a családjuk érdekekit. Persze itt is sok példa kellene, hogy valamennyire általánosíthassunk és persze biztos nagyon sokfélék a modellek.
Kedves ch.
Igen a Central Park közönsége az más világ, ott tényleg 0-99-ig mindenki fut, kerekezik, gördeszkázik, görkorizik fegyelmezetten körbe körbe és mosolyognak és vidámak és hatalmasat kacarásznak a kamerámba ha filmezem őket. És ott vannak az apukák, anyukák, akik párhónapos csemetéjüket tologatva futnak. Csak néhány külföldi járja körbe konflissal a parkot. Én is becsalinkázok néha a biciklimmel, mert nagy élmény. Te melyik eszközzel "róvod a köröket"? Ja, persze kutyapórázzal. De azért változik a kép, ha elindulsz az East River felé és a 4. 3. Ave után már kevésbé spotosak az emberek. Ha már arra laksz láttál valami jelét annak amit valaha magyar negyednek hívtak? Az 1th Ave és a 81. street környékéről van sző. Egyszer elsétáltam oda, de egy éttermen kívül semmi se jelezte, hogy magyar vonatkozású a vidék. Viszont a másik oldalon megtaláltad a Kossuth szobrot? Mi véletlenül bukkantunk rá, aztán kiszálltunk a kocsiból és csak néztünk, mint a moziban. Hát fél év után nem semmi egy ilyet látni. Ami a 75 csatornát illeti, hát azokon valamire való film (szóval nem akció, krimi) szinte soha sincs. És ami nekem a legfájóbb, bár lehet, hogy írtam, a jazz őshazájában 10 hónap alatt egyetlen valamire való jazzműsort nem láttam a TV-ben. Otthon a Duna TV-ben több jazz megy mint ebben a 75-ben együttvéve.
Ami azt illeti (jerico1) tegnap én is begyűjtöttem egy újabb parkolójegyet, mert a vonatállomás előtti parkolóban hagytam fél napra az autóm. A fene gondolta volna, hogy 2 órában maximálták itt is a várakozást, és persze ki is szúrták a kocsimat. 25 dollárom bánja, hacsak nem megyek tárgyalásra, ami jópofa dolog, végigélvezhetsz néhány jellegzetes ügyet mire sorrakerülsz, kapsz egy védőügyvédet is, aki taktikai tanácsokkal lát el, és ha a bíró úgy látja elengedi a büntetés egy részét. Én azonban már voltam egyszer, nem szeretném, ha mint "visszaesőt" felismernének. (Nem vettem észre egy kedden de 10-12 ig tilos a parkolás táblát. )
Sp Creative Commons License 1999.12.05 0 1 169
Kedves MrSpock!
Nem nekem válaszoltál, de engedd meg, hogy beleértsem magam a "Mindenkibe".
Amit én tapasztaltam, az nem csak a barátság, hanem a bensôséges családi légkör hiánya. Ezt egyszerűen kijelentem, mert EZT tapasztaltam.
Ami pl. Magyarországon normális (de ide tudnám a latin országokat is sorolni), egy egyszerű búcsúzáskor: édesanyám, édesapám százszor elmondták könnyes szemmel: "nagyon vigyázz magadra, meg ne fázz, vedd fel a pulóveredet" s még sorolhatnám azt az ezerféle jólesô, ha úgy tetszik néha "túláradó" és "terhes" búcsúzkodási formulát amit rámzúdítottak, függetlenül attól, hogy csak a belvárosba, vagy 10000 km-re utaztam is. Nem voltam "egyke"; ez mindenkinek egyenlôen kijárt.
Most arról, hogy mindez hogyan játszódik az USA-ban. Repülôtér. Gyerek utazik. Apa, anya, gyerek felemelt jobbkézzel ennyit mondanak: "Bye, bye now!" Ezután megfordulnak és mindenki a maga útjára!! Számtalanszor láttam ilyen rideg búcsúzkodást. Pedig a filmgyártás, a tv öntik ennek az ellenkezôjét; a könnyben úszó szuperérzelmes történeteket. Ilyenek, vagy csak szeretnének ilyenek lenni? Persze a "transient society" erre megint nagyon jó magyarázatnak tűnik.
Te megôriztél valamit a magyar szokásokból?
Üdvözlettel
Előzmény: Mr Spock (167)
kerya Creative Commons License 1999.12.05 0 0 168
ch: Sajnos tudom, hogy csak itt nalunk (DC-ben) ingyenesek a muzeumok, ami azert eleg szomoru, mert pl. mult hetvegen elmentunk megnezni a virginiai tortenelmi haromszoget (Yorktown-Jamestown-Williamsburg) es negyon megdobbentunk, amikor minden helyen 12$ volt a parkolas (mondjuk az DC-ben is ennyi) es ezenfelul egy-egy skanzenszeru kepzodmenybe 35-35$ a beugro.
Az csak a sajat szerencsenk, hogy mindenhova bejutottunk ingyen, de ezt nem lehet sokszor megjatszani. Szoval, ha ingyen akartok muzeumba, Monumentbe vagy Feher Hazba menni, gyertek ide.
A tobbihez pedig nem szolok hozza, mert szerintem mindenkinek csak attol fugg, hogy hogyan iteli meg a dolgokat, hogy hova kerult es mit hagyott otthon.
Kedves Mumu, koszonom, hogy jokepu partnert kivansz nekem, de szerencsere nincs ra szuksegem, mert van aki hazavar.
Mr Spock Creative Commons License 1999.12.05 0 0 167
Kedves Messer (es Mindenki),

Ja es tartos baratsagot meg nem tapasztaltam itt amerikaiak reszerol s egymas, se kulfoldi irant.

Ennek vannak nagyonis megmagyarazhato okai. Hogy no fel egy atlagos magyar? A varoson belul, ket percre lakik Jozsi, meg ket percre Jancsi, es Juliska a szomszed hazban. Mar gyerekkorban megszokjak, hogy atszaladjanak egymashoz, egymassal menjenek el ide, vagy oda, vagy amoda. Nem veletlen, hogy a legtobb kozeli barat de facto kozelben letezett fiatal korukban, de meg kesobb is ervenyes. USA-ban, az eszmeletlen tavolsagok miatt, a suburb-ben valo lakas miatt, ez a forma lehetetlen. A gyerekeket csak a szuleik kepesek atautoztatni a "barathoz", es ez nyilvanvalo gatakat alakit ki. Gyerekkorban is, kesobb is.

A masik: az orszag merete miatt, az ezaltal kialakult "transient society" miatt, a lakashiany nemletezese miatt, mindenki allandoan koltozik. Ez a masik oka annak, hogy nehezebb hosszutavu kapcsolatokat kialakitani.

Ennek ellenere, nem akarasnak nyoges a vege. En 1973-ban jottem ki, es tudatosan (angol nyelv tanulasa miatt) kapcsolatokat kerestem, es talaltam. Azota is, teljesen mindegy hova mentem, talaltam baratokat, vagy olyanokat ami megkozelitette azt a kriteriumot. De akarni kell, az igaz hogy magatol, olyan siman mint MO-n, nem megy.

Gabor

Mr Spock Creative Commons License 1999.12.05 0 0 166
Kedves Mindenki,

jerico1 irta:
kivéve persze a «How are you?/Comment ça va?» těpusů dolgok, de hŕt arra szarni kell, csak odamorogsz valamit és megtetted kötelességed."

Az allando es visszatero felreertes a magyarok es mashonnan jott kulfoldiek altal. Azt hiszik, hogy az egy igazi kerdes, es neha meg is probalnak valaszolni ra, es amikor azt latjak, hogy senkit nem erdekel a valasz, vagy meg vannak sertodve, vagy velemenyt alkotnak az amerikaiak alacsony erdeklodesi szintjerol. Na akkor most egyszer es mindenkorra:

A "how are you" a KOSZONESNEK EGY FORMAJA!!!
Semmi koze nincs az igazi kerdeshez, amire persze rendesen valaszolnak, ha egy beszelgetes soran megkerdezel valakit, hogy "how are you". A legnormalisabb reakcio a "how are you"-ra, visszaszolni, hogy "how are you" es menni tovabb. Ez olyan mint a "szevasz...szevasz".

Gabor

Előzmény: jerico1 (162)
ch. Creative Commons License 1999.12.05 0 0 165
Kedves jerico1 es persze mindenki, aki ezt a temat erintette! Marmint azt, hogy csunyak a nok.  Hat nem tudom... meg, hogy koverek...  Szerintem nem lehet azert ennyire hatarozottan kijelenteni. Valoszinuleg, tarsadalmi retege, lakohelye, munkahelye valogatja. Jomagam egy atlagos, otthon jo alakunak mondott lany vagyok, itt pedig neha elfog a kissebbsegi erzes. Manhattanben tanyazom, es legfobb feladatom a kutyasetaltatas (mivel gyerek nincs, van harom kutya, gazdik egesz nap tavol, en etetem, fesulgetem, setaltatom a kutyusokat - mondjuk azt, hogy dog-sitter vagyok?). Szoval, setalgatok es latom azt a sok ^anorexias^ not, akin mar csak csont van a bor alatt, kocognak, izzasztjak magukat, egetik a zsirt. A hazaspar reggel hatkor kel es irany a Central Park (a Fifth Ave-n lakom, pont a parkra nez az ablak - Istennek hala ezert a szerencseert!!!). Csak ^fatfree^ dolgokat esznek, ha esznek egyatalan, mert a hutot mintha csak en hasznalnam. Szoval, itt csinosak a nok, bar nemelyik neha tul vekonynak tunne magyar szemmel. Persze, jarkalok azert a varosban, feltunnek a husibb kiadasok is, de hol nem?! Meseljen valaki, aki mashol dolgozik, lakik, ott milyen a helyzet. Mert itt tenyleg zorognek a csontok! Vagy ket veglet van: az ultra-vekony es a ^mindent bele-tele vannak az uzletek!^??????? FOZES: Sokkal-sokkal egyszerubb itt fozni!!! Mindent elo van keszitve, a dobozon instrukciok, hogy s mint tovabb. Csak nehany dobbenet: a csaladnal a legalapvetobb alap-alap-alapanyagokat nem talaltam meg a konyhaban, mint liszt, tejfol. Kiderult, nem is igen hasznaljak. Pl. csirkebe toltelek kesz dobozban, csak vizzel kicsit megkutyulni, stb. Kesobb folytatom, a baratnom most telefonalt. Bucsuzom, megyunk kicsit tancolni. Sziasztok!!!
Előzmény: jerico1 (162)
pestiutca12 Creative Commons License 1999.12.04 0 1 164
Hello Gigike,
Olvastam a hozzaszolasodat,es nagyon kivancsi lennek ra hol fizetnek a MacDonald-nal havi minimum $1500-2000? Es hol talalhato a szerinted atlagos havi $4000-6000? Itt Massachussett allamban a minimum oraber $5.75 ami napi 8 orai/5 nap egy heten, csak havi kb. $920.00 Nagyon messze van a havi $1500-2000 tol!
Az atlag fizetesrol csak annyit, hogy a baratnom most kapta meg a master degree-t az egyetemen es egy iskolanal dolgozik mint guidance counselor/school psychologist havi $2,900.00 ert, es ez sokkal tobb mint egy atlag fizetes! Hol jon ez az altalad emlitett havi $4000-6000-hez??
Kivancsi lennek, honnan vetted ezeket a fizeteseket.

Előzmény: gigike (31)
Mumu Creative Commons License 1999.12.04 0 0 163
Kedves tarsaim,amit Ti itt rendeztek az egy nagyon szines fiatalos elmenybeszamolo.Eszem agaban sincs kedves syrius megakadalyozni hogy hosszan es ilyen szinesen irj(Te is tudod ezt).Nagyon keves kulonbseg van beszamoloitok kozott:
-a nok csunyak(persze fast food)es korai megprobaltatasok
-a beszelgetesek unalmasak(ez majdnem unisonoba mondjatok).Persze ,hiszen egy egesz kultura valaszt el bennunket.Nem torekszenek valodi velemeny cserere ,kivitel talan a szakmai kor.A kesz bepakolt kultur tabletta eleg ,gyors es konnyen emesztheto.Legalabb is igy latjuk mi.Ok sokszor hallotam meg tul kivancsiaknak es indiszkreteknek taranak minket.
Mind a fenti dolgokrol persze senkinek nekem sincs altalanos ervenyu velemenyem.Mindjart jelentkezik majd valaki aki az ellenkezojet irja majd.
Ami a How are you-t illetti nekem eleg volt Becsbe(6o km.-re Magyarorszagtol ugyanazt erzekelni.Mikor 25 evel ezelott oda menekultem Ceasescu orszagabol,meg-megkerdeztek liftbe,utcan szomszedok hogy Wie gehts(egy akkori baratom egyszeruen vigeceknek hivta oket) es en el kezdtem mondani hogy koszonom eleg jol de tegnap este ota nagyon faj a foggam,akkor zavart mosolyal neztek ram es probaltak hamar eltunni nehogy mint Napoleon mondjam hogy eppen most jottem Elba szigeterol...Szoval mindenutt nyugaton ez csak egy felvett formaja a kommunikacionak mondjuk annyi mint egy telefonba a bugo hang...
Fiatal barataim,tovabb mert izgalmas,szamoljatok be mindenrol amit erdemesnek talaltok es valaszoljatok ha vannak sorstarsaitok akik egyes informaciot kernek.
A holnapi visszontlatasra,syrrius,Gabo,kerya,Messer,ch.jerico es a kedves tobbiek.Kezdodik nalatok a vasarnap,irjatok meg hogy telt el.Kerya talan talal meg is egy jokepu partnert.Kezedet csokolom a tobbieknek szia.
jerico1 Creative Commons License 1999.12.04 0 1 162
Visszatérnék a fiůk-lŕnyok és a kaja témŕra. Azt én is észrevettem, hogy valahogy pl. a mezei tej sokkal tovŕbb ŕll el itt, viszont nŕlunk a kenyér ugyanannyi idô alatt szŕrad mint otthon, gyümölcsök ůgyszintén. És a sok elôre elkészětett kaja. Hŕt attňl néha készen vagyok. Olvasom az ůjsŕgban, hogy mindenféle nôcskék nyilatgozgatjŕk, hogy imŕdnak fôzni. El tudom képzelni, mit takrhat itt a fôzés fogalma. Szerencsére ůgy jöttünk el otthonrňl, hogy a kedves édesanyŕink egy kis elôzetes képzésben részesětettek.
A lŕnyok megitélése: velem is az történt mint Messer ůrral, követelményszint lecsökkent. Mikor ide jöttem, teljesen el voltam képedve a sok ronda nôtôl. Mostmŕr nem. Néha szoktunk tablňkat nézegetni az egyetemen és olyankor betegre röhögjük magunkat, annyira durva arcok vannak, (ha tehetném szkennelném és közre bocsŕjtanŕm), a helyiek meg nem értik mi olyan vicces. Viszont, - mŕr amennyire én mint fiů meg tudom ětélni - itt viszonylag sok jňképű srŕc van, de ezek is rettentô lŕnyokkal jŕrnak, kb. kétszer olyan széles a csaj mint a barŕtja.
Ôszinteség/képmutatŕs: akikkel eddig én beszéltem, nem igazŕn tüntek képmutatňnak. Szňval amirôl beszél(get)tünk az ôt is érdeklte (legalŕbbis ůgy tünt), csak ůgy illedelmességbôl nem nagyon kezdeményeztek, kivéve persze a «How are you?/Comment ça va?» těpusů dolgok, de hŕt arra szarni kell, csak odamorogsz valamit és megtetted kötelességed. Ami elég negatěvan érintett, az az, hogy az egyetemen amikor csoportokat kellett alakětani, menekültek az emberek a külföldiek elôl (elôlünk is). Szép illedelmesen lerŕztak, hogy « Ö.. ö.. boccs én mŕr oda jelntkeztem... vŕrj, megkérdezem ott mi a helyzet.....stb. Na egyenlôre ennyi
ch. Creative Commons License 1999.12.04 -1 0 161
Sziasztok! Kedves Mumu, azonnal valaszolok kerdeseidre, de sok es meg tobbfele hozzaszolas erkezett a temara, amit nem szeretnek szo nelkul hagyni. Nehany kifogast nem ertek, amit felsoroltatok, pedig biztos ugyanazt az orszagot latjuk. Pl.> Tele van a varos mozikkal, akar csak Pest, hatalmas a valasztek, nem igazan ertem, hogy nem lehet jo filmet talalni. Persze, mindenkinek mas az izlese, de szerintem, aki keres, talal. Epp a mult heten neztem meg egy remek nemet filmet (Run Lola run) kicsit elvont, kicsit elgondolkoztato, isteni korreografia, jo zene. Nagyon megfogott a film. De ha nem ilyenre lenne kedvem, akkor talalnek mast is. A TV-n szemely szerint 76 csatornat fogok, keptelenseg, hogy ne talald meg az izlesednek es kedvednek megfelelot. Kerya: (jol irtam, mert ezen az ekezetek, meg ilyesmi hulyen jon at!) Azt irtad, ingyenes a muzeum. En nem ezt tapasztaltam. New York-ban vagyok: a Metropolitan-ba $10, Whitney Muzeum $12 a Guggenheim Muzeumba $12, az Empire State Building $7, soroljam? A fizeteshez kepest persze nem draga, de nem is ingyenes. Viszont!!!! Ha elmmesz a muzeumba, tele van emberre, es nem turistakkal. Nekik ez egy hetvegi program: elmennek a muzeumba, megnezik az aktualis kiallitasokat, kozben leulnek, kaveznak, ebedelnek. Mindez a muzeum teruleten belul. Latsz ilyet otthon? - Szerintem ritkan, teszem hozza sajnos. Az emberek sokkal kiegettebbek es a heti munka utan inkabb otthon probalnak feltoltodni. De itt is dolgoznak az emberek, megis valahogy felszabadultak. Latsz otthon idos embereket orult oltozekben gorkorizik. Mert itt igen: vasarnap delutan irany a Central Park es apraja-nagyja, fenyes nappal tancol, gorkorizik a zenere!!! Mindenki letagadhat legalabb 10 evet a korabol, mert ugy oltozkodik, ugy sminkel, ugy viselkedik. De ez nem feltuno, ugy ertem, nem tulzas, nem megjatszas, csak eleterzes. Csak gondoljuk el szuleinket a parkban rozsaszin kabatkaban, kek napszemuvegben nappal tancolni a korival!!!!!! - Itt ez termeszetes, senki nem csodalkozik rajta, csak a magamfajta kis otthonrol jott leanykak! Soroljam??? Nem tudok betelni az itteni orultsegekkel!!!! Valaki azt irta (bocsi, hogy nem tudom), hogy ez az egesz ^How are you?^ meg jopofizas csak megjatszas. Nem megjatszas. Es ha az is lenne, hat nem jobb ugy kezdeni a napot, hogy mosolyognak rad, es megkerdezik, hogy vagy. Ha az uzletben kedvesek, segitokeszek. Ha a kutya, amit setaltatsz, vizes kis tappancsaval raugrik egy jarokelore, mire az mosolyog es megnyugtat, hogy semmi gond! Ha nem kapnak fejfajast, ha nem beszelsz tokeletesen angolul, hanem segitenek, kivarjak, kozben mosolyognak. A nyelve is megered ettod az embernek, mas lesz a kozerzete. Egy faraszto nap utan semmire nem vagysz jobban, mint furdeni es aludni, amikor kapsz nehany kedves szot, dicseretet, es arra gondolsz, nem is volt olyan razos ez a nap, nem is vagy annyira faradt. Ezt tapasztalom, komolyan, magamon veszem eszre, ahogy feltoltenek a maguk pzitiv hozzaallasukkal. Es ebbe a ^How are you?^ is belefer. Oszinte, vagy sem - szerez egy jo pillanatot. Oszinteseget, valodi erdeklodest a barataidtol varhatsz. Mert nem csak szerencse, de hozzaallas kerdese is jo baratokat talani. Nekem megadatott. Eleg egy telefon vagy neha osszefutni, egyutt kiengedni a gozt, de tudom, hogy bar messze otthontol, de van kikre szamitanom. Szorakozas? Ki kell fogni. Attol fugg, mennyi energiam van hetvegen szarnyra kapni. Mult szombaton egy barban voltunk egy francia pasi eloadasan. Olyan ulunk es hallgatjuk a zenet - dolog volt. Mert arra volt eronk. Ma megyunk tancolni. Imadok tancolni, hianyozna is, ha itt meg lennek vonva ettol. (Masik szerelmem a szamitogep - draga munkaadoim adtak egy gepet, annyit internetezhetek, amennyit akarok, meg persze, amennyi idom van. Ezt is hianyolnam.) Veszely? Pesten is van veszely! Szorakozas utan azert erdemes taxival hazamenni, ami megfizetheto, es ezrevel szaladgalnak az utcakon, konnyu fogni egyet. Ejjel szinte mar csak taxikat latsz! A toredeket nem irtam le annak, amit itt szeretek es amiert istenien erzem magam. Lehet, hogy csak jo helyre kerultem? Minden esetre, szemely szerint meg teltem meg Amerikaval. (Teszem hozza, egyik baratom mar 5 eve van itt, es ugyanezt mondja, ki tudja, embere es helyzete valogatja)
syrius Creative Commons License 1999.12.04 0 1 160
Na szóval Queens. Ha még nem mondtam, 20 éves tanítással a hátam mögött menekültem kis hazámból, megelégelve a nyomorgást. Fél év után sikerült először sokadszori próbálkozásra tanári állást találni. Ahhoz képest, hogy a Times vasárnapi (majdnem fél kilós) száma tele van hirdetésekkel, nem könnyű munkát találni. (Főleg az én labilis helyzetemben, ugye nem csábítok ki senkit) Először is az állami iskolák megkövetelik az itteni diplomát, vagy a hazai megfelelő honosítását. Az igen nagyszámú privát sulik tojnak erre. Ezek az iskolák többnyire felekezetiek, katolikus, de többnyire Yeshiva, ami itt a héber iskolák neve. Nekem, mint felekezeten kívülinek majdnem mindegy volt hova kerülök, csak végre taníthassak. (Nagyon hiányzott) Egy katolikus iskolába majdnem bekerültem kémiát tanítani, már tanultam is a megfelelő terminológiát, de végül is ama másik jött be. Hát ilyen intézményben még nem voltam, volt is itthon sikerem amikor beöltöztem kis fekete nadrágba, fehér ingecskébe, pajeszt növeszteni már nem volt időm, nem szólva egyebekről. Nos az igazgató, miután végighallgatta szakmai előzményemet, csak annyit kérdezett, milyen módon tudok fegyelmezni, amire nyájas mosollyal csak annyit mondtam ilyesmire matek órán nincs szükség. Na jó, majd meglátjuk. Szóval egy hétfőn büszkeségtől dagadozva és tele ötletekkel végigszáguldottam a Van Wieck Expressway-n majd letérve Queens-be irány a suli. Queens-ről tudni kell, hogy New York 5 kerületéből az egyik, jobb a híre, mint Bronxnak, vagy Brooklin-nek, de nagyon vegyes. Szép parkos részei vannak (Flushing Meadow tenisz pályái, stb), de vannak sötét részek is. Mint kiderült én egy Little Russia-t fogtam ki, a megállók tele ciril betűs hirdetésekkel, egy csodás hangszerbolt (szivem szakadt meg a Korgok, Rolandok láttán) tele orosz eladókkal, főnökökkel. Elég maffiózó kinézetűek voltak. Na itt fogom elkölteni az első fizetésem gondoltam. A suli közelében reménytelen parkolót találni, sebaj egy kis séta nem árt, nem szólva arról, hogy nem baj ha a tanítványok nem tudják, melyik autón lehet bosszút állni. A suli környéke 2 felé tele van félreérthetetlen felekezeti hovatartozású ifjoncokkal, nagy mozgástér nincs szóval ott randalíroznak, köztük osonok be, még nem tudják mi vár rájuk, én se mi énrám. Azt furcsálottam, hogy tanár hiján másfél hónapja nem volt matek órája a 11-eseknek (16-17 évesek), de gondoltam, majd pótolunk, nagyobbik fiammal nagyjából ezt az anyagot vettem át. Közben megtudom, hogy a Bukharian jelző arra utal, hogy a tanulók zömmel az egykori Szu középázsiai, Üzbég tagállamának, szigorúan ortodox képviselői. Nem baj, gondoltam a szigorúbb vallás biztosan nagyobb önfegyelemmel párosul. A diri minden esetre mondta, ne engedjem, hogy oroszul beszéljenek az órán. Na mielőtt rámszólnak az Indextől, hogy lefoglalom a tárukat tartok egy lélegzetvételnyi szünetet. Ki hallott ezekről a Bukharianokról? És az egyházi iskolákról? És a nem egyháziakről? Írjatok, persze másról is. Mumu, igazán nem akarom átvenni a topicgazda szerepét, ha gondolod megregulázhatsz. Folyt. köv.
syrius Creative Commons License 1999.12.04 0 1 159
Na kezd valami egységes kialakulni Amerikáról: se jó nők, se jó pasik. Ami azért érdekes, mert a média azért tele van csúcs modellekkel. Ráadásul mindenük megvan - kozmetika, ruházat, sportolási lehetőség - hogy jobb legyen a kép. És nem csak a túlsúly (khm, ahogy végignézek magamon...), de nem szépek, hogy finoman fejezzem ki magam. Ja az is lehet, hogy ez is helyi szokás, de állandóan szívják az orrukat, alig használnak zsepit. És ezt a How are you? How is it going?-ot képtelen vagyok megszokni, mert otthon, ha valaki megkérdezi hogy vagyok, akkor az ugye kérdés, amire hosszabban, rövidebben válaszolunk, itt meg legfeljebb visszakérdez az ember, de addigra a másik már egy sarokkal odébb van. Csak a széles mosolyát hagyja hátra.
Váltsunk témát, bár már volt szó a kajáról, de nekem itt is valami gyanús. Lehet, hogy hülyének tartotok, de nekem az agyamra megy, hogy itt a kaják, gyümölcs, zöldség, kenyér, tej, szinte sose romlik meg. Hogy van ez? A gyümölcskosárban ott áll kb. 3 hónapja 2 szép piros alma, valahogy nem volt gusztusom hozzá, mert mindig vettem újakat, de olyanok, mintha most kerültek volna le a fáról. Úgyan ez vonatkozik a zöldségekre, tejre. A kenyér hetekig áll a fiókban, nylonzacskóban és a drága hagyományos kenyeret leszámítva nem penészedik meg. Na most az OK, hogy hülyeségnek tűnik emiatt nyafogni, de emögött szerintem valami nagyfokú vegyszerezés lehet, aminek a másodlagos hatása lehet éppen a rák, vagy ki tudja mi. Arra persze nagy hangsúlyt fektetnek, hogy az ételeken rajta legyen az energiatartalom, tápanyagok, egyebek, de szerintem ezekről a "tartósítókról" hallgatnak.
Messer Creative Commons License 1999.12.04 0 1 158
En meg egesz egyszeruen szornyulkodtem az elso hetekben amikor eloszor kimentem az USA-ba (ket evre) hogy hova kerultem. Sehol egy jo no, uristen! Kb. 60%-uk iszonyuan dagadt, tulsulyos.
De Utana lassan hozzaszoktam, akkumulalodtam a dolgokhoz. Az igenyszintem lejjebb ment.
Hazajottem, mert egesz egyszeruen nem ereztem jol magam ott. Nem nekem valo az amerikai eletstilus. Valaki azt irta itt hogy `oriasi kozossegi elet s igazi baratok sehol`. Ez velemenyem szerint az esetek jo reszeben igaz. `That`s great!!!!` `That`s fantastic!!!`
Az ember inkabb ne mosolyogjon hanem adjon es kapjon igazi emberi erzeseket mosoly nelkul. Mert az egesz olyan nagy kepmutatas...(How are you? How is it going?)
Ja es tartos baratsagot meg nem tapasztaltam itt amerikaiak reszerol s egymas, se kulfoldi irant. Emigransok eseten azonban mas a helyzet.
Akinek mindezek ellenere megeri a penz miatt, maradjon. A penz azonban nem minden....
Előzmény: kerya (157)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!