Hát, honvágyam az biztos nem lesz. Viszont a nemzeti parkokat egyszer még szeretném itt végigjárni. Az az igazság, hogy kicsit túlzott várakozással jöttem ide. Elég sok helyen voltam már, és azt hittem, hogy ez is annyira izgalmas lesz. Azt vártam, hogy pörgés lesz, hogy felcsigázza az érzékeimet. De nem. Természetesen nem rossz hely ez, csak nem is jó. Talán nem elég radikális. Ja, és Québec annyira más, mint a többi rész, hogy nem is tudom, hogy kerül ide.
A topic kikerekedese erdekeben azt is megkerdeznem,van-e az olvasoink kozott olyan aki odanosult(vagy fog)vagy oda ment ferjhez ha lehet amerikaihoz.Irjon hogy integralodik es milyen hasznalat kozben az elettars.
Koszonom szepen,Emzi,az utanjarast.Megnezem.
Kedves kerya,bocsass meg ha Zeged tancra vittelek akaratlanul.Nem te voltal a tetes.Most mar csak azt szeretnem lideriteni magamban hogy miert asoccialtalak Teged a tancal.
Kedves Gabo:azert van hazigazdadnak penze a 16ooo dollaros allatra mert nem add ki 3o dollart egy motelre.Ez a tipus nem ritka nyugaton seholsem.Gazdag lesz es parhuzamosan nyomorog(nehez gyermekkor,beindult sporolasi folyamatok).
Kedves KunG hat Neked se lesz honvagyad Amerika utan ha hazajosz...
Mas:A csaladom, akinel lakom, zsidok es mint tudjatok (tudjatok?) most van naluk a Hanukah.
Nagy meglepetesemre meghivtak az unnepi vacsorara es utana meg ajandekot is kaptam. Nagyon erdekes volt az egesz!
Annyira jjo, hogy amiota itt vagyok annyi ujat lattam, amit mas egesz eleteben sem.
Hat ez az, amiert megerte kijonni!
Valamint találtam egy kimerítő elemzést a fegyvertartásról (angolul, nemzetközi összahasonlításokkal) a http://www.pasco-isp.com/syrepublicans/davidbot.htm
címen. Mára azt hiszem, ennyi a fegyverekről...
Ami a fegyvereket illeti, ajánlom a Fegyvertartás vagy félelem? című topicot, ahol az előnyök és hátrányok részletesen ki vannak tárgyalva (rengeteg hozzászóló, nem olvastam még el). Idevágó statisztikát egyelőre nem találtam, de nem adom föl...
A vendéglátóm testvére a hétvégén vett egy 16000 dolláros lovat Texasban, de a kocsiban aludt, mert nem volt képes kifizetni 30 dollárt egy motelért.:-)
A múltkor meg 10000 dollárért vettek egy bikaborjút, igen egy marhát.
Szeintem agyukra ment a jólét
:-))))))
GAbó
Kedves Mr Spock!
Ezt írod:
"Tetelezzuk fel hogy igaz. Akkor most azt magyarazd meg nekem, hogy hogy lehet az, hogy
itt az Indexen nem targyaljuk a 150+ orszag bucsuzasi szokasait, kiveve USA-et?"
Válaszom: ez egy Amerikáról szóló topic...
"Valoszinuleg hogy ilyenek. Na de es akkor mi van? Mas orszag, mas nep, mas szokasok.
Ezt mindenki, nemhogy kepes elfogadni, de termeszetesnek tartja, az eszaki sarktol a deli
sarokig minden orszaggal kapcsolatban, kiveve Amerikat. Ott ez kritika targya lesz, es
minden mas szinten."
No erre mit írjak? Megismételhetném a #1-ben levésetteket de hozzáteszem:
az USA a világ vezetô nagyhatalma, s ha már kivívta ezt a címet (morálisan, kulturálisan még nem az), akkor abban nincs semmi meglepô, hogy a világ nem pl. a bhutáni szokásokon csámcsog. Pl. ha egy hollywoodi filmsztár a pályája csúcsán botrányba keveredvén azzal magyarázkodik, hogy "ez az én magánéletem...stb." még az ôt támogatók is megrökönyödnek!
Több önkritika és kevesebb demagógia a hasznára lehetne.
Üdvözlettel
Szerintem Kanadában meg az Usa-ban nincs semmi különös. Szép tájak vannak, meg ilyen-olyan emberek, mint bárhol máshol a világban. Attól még, hogy egy picit mások ebben-abban, attól még kábé ugyanaz az európai dolog, csak nagyobbak a kocsik, meg az utak. Meg több a szupermarket és a benzinkút. Szóval szvsz nem is olyan érdekes.
Szia Mr Spock!
A költözéses adatok alpján fejet hajtok elötted. így tényleg nem nagyon lehet mély barátságot kötni, vagyis igen, de gondolom x. költözés után kivesz az emberekbôl az igény. Viszont errôl csak ôk tehetnek.
"Ami nekem nem tetszik ebben az egeszben az az, hogy a kritizalok tobbsege vagy megfordult USA-ban, vagy meg
mindig ott van. Tehat annyira azert nem rossz hogy ne menjenek oda, de majdnem kotelessegszerunek erzik, hogy
kritizaljak. Vajon miert van ez?"
Asszem azért, mert mindenki, aki még nem volt itt, valami teljesen mást vár, mint amit kap. Ugye az amerikai marketing nem azt sugallja a világnak ami valójában van. Ezzel te is egyetérthetsz asszem, legalább részben.
Nekem pl. volt szerencsém Marokkóban iskolába járni 2 hónapot. Sokkal sittesebb helyen laktam mint itt. Az országról, az emberekrôl nem sok jót képzeltem el indulás elött. És ami ott fogadott az teljesen más volt. 1-2 hét integráció, felfedezés, kirándulás, és életem legjobb helyévé vált. (Persze ehhez az kellett, hogy nem IBUSZ rendszerben látogassam az országot). Bármikor habozás nélkül visszamennék (lehet, nem véletlen, hogy néhány amerikai író is ezt választotta.), pedig jártam már Eu. jónéhány országában és most ismerkedek Amerikával.
Egyébként csak érdekességként: ma mondta egy újságíró, hogy az a város, ahol lakom Kanada legmogorvább, legzárkózottab városa. Ŕllítólag sok terméket itt tesztelnek elôször, és ha itt megveszik, fogyasztják, stb, akkor már baj nem lehet. Szintén állítólag a Pink Floyd is itt adta elsô amerikai koncertjét, hogy teszteljék vevô-e rá a kontinens.
Nem tetettem,minden hozzaszolasnak orulok,kikerekedik akep.mi neked Amerika.Nem az objektiv ,a valosagot keresuk(ilyen nincs egy terjedelmes orszagra vetitve,hanem hogy mi radadtatott el mi bamulasztott(huj,de milyen kfejezest talaltam) el mi riasztott el.A valaszok is mutatjak a magyar sorsot:Mr.Spock mint mar amerikai valaszol a magyaroknak.Desterer(ha joo emlekszem a nevere)megsertodott mint amerikai patriotaa tobbiek pedig hasonlitgatnak Mo.-hoz mint turistak szoktak vagy mint akik rovidebb ideig vannak ott.Neha tagranyitott szemmel csodalkozunk el olyan dolgokon amik az ottani evolucioban normalisak lettek.
Ez igy van rendjen.
Tehat nem megsertodni,hanem beszamolni es azt korigalni hagyni mastol.
De az erdekes ez a kaleidoszkop ami igy egeszeben kialakul mindnyajunk kozremukodesevel.
Keyra meg nem szamoltal be a tancrol(nem szemelyeset hanem hogy folyik az ott nalatok le)Emszi kerlek akkor nezzel utana a fegyverviselesnek.Vannak -e orszagok ahol ez szigoritott kulonbozo a tobbitol,hogy all a betiltasi kenyszer most a birosagnal(tudtommal veglegesen elutasitottak)
A central Park veszelyes is lehet mint minden barhol ejszaka,bar N.Y Giullani alaztt nagyon megjavult a kozbiztonsag.Ahogy ejszakabbra setalsz a parkban ugy no a veszely is.
Sziasztok!
Már egy ideje olvasgatom ezt a beszélgetést, mert meg kell valljam, hogy nagyon érdekel, hogy ki hogyan vélekedik erről a kontinensnyi országról. Többször voltam már kint, hosszabb (nekem az volt)-rövidebb időre és így nyilvánvalóan bennem is kialakult egy vélemény az országról, az emberekről.
Már néhányszór hozzá akartam szólni, de valahogy sosem került rá sor, most néhány felvetett témával kapcsolatban szeretném megosztani a véleményem.
Barátság:
Minden ember más, mindenki másban máshogy találja meg a barátot. Talán általánosságban el lehet mondani, hogy az amerikaiak nem kötnek szoros barátságokat, de nekem pont ellentétesek a tapasztalataim. Én igazából csak a kinti barátaim miatt járok ki rendszeresen. Az ottani élettől nem vagyok elájulva, de olyan barátaim vannak, amilyenek itthon nincsenek, vagy csak nagyon kevesen vannak. És ez nem csak az én kötődésem. Barátaim néhány éve néhányszáz mérfölddel északabbra költöztek, de a korábbi baráti körrel azóta is tartják a kapcsolatot.
A "How are you..." jellegű köszönésen tényleg nem kell kiakadni. Ez egy egyszerű szokás. Nekünk it Mo-on ugyanígy vannak lenézhető szokásaink. El kell tudni fogadni a másságot. Nekünk annakidején azt tanították, hogy egyik ország sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más.
En sem kritizalasbol irtam, amiket irtam, csak mert furcsanak tartom. Egyebkent meg azert jottem, hogy tapasztaljak, nem azert mert annyira isteni itt. Ugyanigy elmentem Esztorszagba is hosszabb idore, pedig ott se szeretnek elni.
Az elkoszonesrol pedig en nem azt tapasztaltam, amit Ti. Az en csaladom egy oraig omleng, akarhova megyek, Take care!, Enjoy yourself! stb. es szerintem ez nagyon kedves.
En sem kritizalasbol irtam, amiket irtam, csak mert furcsanak tartom. Egyebkent meg azert jottem, hogy tapasztaljak, nem azert mert annyira isteni itt. Ugyanigy elmentem Esztorszagba is hosszabb idore, pedig ott se szeretnek elni.
Az elkoszonesrol pedig en nem azt tapasztaltam, amit Ti. Az en csaladom egy oraig omleng, akarhova megyek, Take care!, Enjoy yourself! stb. es szerintem ez nagyon kedves.
Most arról, hogy mindez hogyan játszódik az USA-ban. Repülôtér. Gyerek utazik. Apa, anya, gyerek felemelt jobbkézzel ennyit mondanak: "Bye, bye now!" Ezután megfordulnak és mindenki a maga útjára!! Számtalanszor láttam ilyen rideg búcsúzkodást.
Tetelezzuk fel hogy igaz. Akkor most azt magyarazd meg nekem, hogy hogy lehet az, hogy itt az Indexen nem targyaljuk a 150+ orszag bucsuzasi szokasait, kiveve USA-et?
Ilyenek, vagy csak szeretnének ilyenek lenni?
Valoszinuleg hogy ilyenek. Na de es akkor mi van? Mas orszag, mas nep, mas szokasok. Ezt mindenki, nemhogy kepes elfogadni, de termeszetesnek tartja, az eszaki sarktol a deli sarokig minden orszaggal kapcsolatban, kiveve Amerikat. Ott ez kritika targya lesz, es minden mas szinten.
Ami nekem nem tetszik ebben az egeszben az az, hogy a kritizalok tobbsege vagy megfordult USA-ban, vagy meg mindig ott van. Tehat annyira azert nem rossz hogy ne menjenek oda, de majdnem kotelessegszerunek erzik, hogy kritizaljak. Vajon miert van ez?
Kedves syrius,
Másrészt apucik rendszeresen hi honey, I love you stb-vel fűszerezve köszönnek el hitvesüktől, majd a telefont lerakva elmondják őnagyságát mindennek.
Nehogy mar azt mond, hogy ez egy amerikai szokas. Ez annyira "nemzetkozi" amennyire csak lehet. Miert, ezt Magyarorszagon soha nem tapasztaltad?
Kedves jerico1,
Hogy mennyit költöznek, nem tudom, de szerintem nem lehet ilyen egyszerűen megmagyarŕzni, vagy nem erre kellene elindulni.
Ugyan tobb eve hogy olvastam egy idevonatkozo statisztikat, de akkor az volt, hogy az atlagos amerikai 7 evenkent koltozik mashova. Bizony ezzel nagyon sokat meg lehet magyarazni ha igaz, hiszen hogyan tudhatnak az emberek gyokeret ereszteni, ami szukseges a baratkozashoz, a kozelseghez, mindahhoz ami itt kritizalva van, ha 7 evenkent valahova mashova mennek?
Kedves Mumu, én nem nyilvánítottam véleményt, csak visszaidéztem corporal (elég régi) hozzászólását és kikerestem a cáfáoló statisztikai adatokat (természetesen az USA államairól volt szó). A teljesség kedvéért: ezekben az államokban _nincs_ halálbüntetés: Alaska, Hawaii, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, North Dakota, Rhode Island, Vermont, West Virginia és Wisconsin.
A fegyverviselésről nem tudok statisztikai adatokat, de lehet, hogy utánanézek. Vagy másra gondoltál?
Ha már itt vagyok, megosztom Veletek hétvégi könyvélményemet, mostanában jelent meg a "Miért nem bírjuk az amcsikat?" (nem magyar, hanem fordítás). Igazából szórakoztató könyvnek készült, de nagyon éleslátó megállapításai vannak. Ajánlom mindenkinek! Karácsonyra is jó... (Más népekről is lesz, remélem, mi sem maradunk ki...)
Mindenkinem van hitele. VAn egy egyetemista srác, aki boldogan kízílte, sikerült megállapodnia a hitelezo bankkal, mire a gyereke 18 éves lesz addigra visszafizet mindent. Nem rossz.
CSak egy rövid sztori.
Most hoztak nászajándékot a családnak akiknél lakom. Nagyon pofis kis kristálypohárkészlet. Igaz az esküvo már több mint 2 éve volt.
GAbó
ui nekem azt mondták a centrálpark éjszaka egy kicsit veszélyes lehet. bár én csak este jártam ott mindenütt béke honolt. Talán késobb történnek a bunesetek?
kedves Emszi,sajnos en is egyes esetekbe elkerulhetetlenek tartom a halalbuntetest(jogasz vagyok) de Toled szeretnem tudni hogy ezt az amerikai korulmenyek alatt erted vagy mindenutt.Amerikaban melyiket.
Es hogy vagyunk a fegyverviselesel
Ha N.Y-ben vagyok en is a Central Park Westnel lakom mindjart a szallod mellett(5 es 6 Ave kozott)tanusitom a kitenyesztett ladyk jelenletet de ez persze nem tipikus.Ne nevesetek ki de en gyalogolok ott(nem futok,plane nem gorizek 64 eves fejjel)Elmegyek a Guggi-ig (igy becezik az enyeim a muzeumot)es aztan egy perpendicular utcan elgyalogolok a masodikig ahol meg egy par honapja megtalaltam a szereny de jo magyar vendeglot es nem messze a magyar henteseket(egyik mar hazakoltozott azt hiszem Pecsre),mint egy remineszcenciajat a regi 6o-as evek ottani magyar koloniajanak.Kulonbben ajanlom a magyar vendeglo meletti becsi cukrazdat valodi almasstrudelel.Mig vissza jutok az ket ora,de lattam is valamit.
Mr.Spock visszatereset hozzank csak udvozolni tudnam mert o a legregibb amerikai tarsasagunkban,persze szerintem amit mond az az o tapasztalata (nagyon segithet,kerdezetek masrol is ) de o tudtommal egy masik federativ allamban el es nem egy nagyon nagy metropolisba,ahol azok a tarsadalmi torvenyek uralkodnak
kedves ch.mit jelent az hogy megyunk tancolni ,milyenek a szokasok.
Szerintem tokjo az USA-ban elni. Plane, ha olyan helyen laksz ahol jo a klima es a hely is tetszik.
Nekem Kalifornia abszolut rendben van.Amikor Magyarorszagon vagyok mindig oda huz a szivem,amikor LA-ben akkor haza....(ez a ritkabb)
(Nem tudom lejönnek-e az ékezeteim, mert itt a suliban az egyik gépen normŕlis betűk vannak, a mŕsikon meg nem, sz'al valaki erôsětsen meg, kösz.)
Tehŕt a magyarŕzatod csak azért nem stimmel, (persze lehet, hogy bizonyos területekre érvényes, de én nem ezt tapasztaltam), mert itt pl. vannak lakňtelepek, meg kertvŕros, meg belvŕros, és itt mindenhňl ugyanůgy egymŕs hegyén-hŕtŕn élnek az emberek, mint otthon. Persze a kertvŕrosban tényleg nincs kerětés, de a közbiztonsŕg nagyon jň, az emberek nem szŕguldoznak az utcŕn, tehŕt nincs ok a gyerekek benntartŕsŕra. Hogy mennyit költöznek, nem tudom, de szerintem nem lehet ilyen egyszerűen megmagyarŕzni, vagy nem erre kellene elindulni.
Csak corporal 1999.10.31 12:29-as hozzászólását szeretném korrigálni:
""a halalbuntetes hazaja=a legtobb allamban visszahelyeztek illetve meghagytak a halalbuntetest "
Ez nem igaz, mert alig 5-6 allamban van halalbuntetes. En mellesleg halalbuntetes-parti vagyok, szoval nem igazan tudok azonosulni a problemaval. ""
Sehogy sem stimmelt nekem ez az 5-6 állam, ezért utánanéztem a neten:
38 államban van halálbüntetés (ebből 16-nál 1995-ben vezették be újra).
12 államban nincs halálbüntetés.
Kedves MrSpock és mindenki!
Igen én is így tanultam a köszönést, de itt keleten felvilágosítottak, hogy erre a kérdésre, "how are you going?" válaszolni illik és visszakérdezni, majd megvárni a szokásos választ, ami persze szinte 100%-ig egy hosszan elnyújtott Gooooood, esetleg verrrrry gooooood, ha valaki a halálán van azt mondja not bad. Ezt tapasztalom telefonálásokkor, de a ház lakói között is. Másrészt apucik rendszeresen hi honey, I love you stb-vel fűszerezve köszönnek el hitvesüktől, majd a telefont lerakva elmondják őnagyságát mindennek. Ezt randa dolog igy közreadni, de otthonomból elég sokat telefonálnak és rendszeresen tapasztalom ezt.
Kedves Sp!
Ami a családi összetartást illeti, nehéz megitélni, mert egyrészt én is azt látom, hogy alig köszönnek egymásnak, sokszor köszönés nélkül jönnek, mennek, másrészt határozottan védik a családjuk érdekekit. Persze itt is sok példa kellene, hogy valamennyire általánosíthassunk és persze biztos nagyon sokfélék a modellek.
Kedves ch.
Igen a Central Park közönsége az más világ, ott tényleg 0-99-ig mindenki fut, kerekezik, gördeszkázik, görkorizik fegyelmezetten körbe körbe és mosolyognak és vidámak és hatalmasat kacarásznak a kamerámba ha filmezem őket. És ott vannak az apukák, anyukák, akik párhónapos csemetéjüket tologatva futnak. Csak néhány külföldi járja körbe konflissal a parkot. Én is becsalinkázok néha a biciklimmel, mert nagy élmény. Te melyik eszközzel "róvod a köröket"? Ja, persze kutyapórázzal. De azért változik a kép, ha elindulsz az East River felé és a 4. 3. Ave után már kevésbé spotosak az emberek. Ha már arra laksz láttál valami jelét annak amit valaha magyar negyednek hívtak? Az 1th Ave és a 81. street környékéről van sző. Egyszer elsétáltam oda, de egy éttermen kívül semmi se jelezte, hogy magyar vonatkozású a vidék. Viszont a másik oldalon megtaláltad a Kossuth szobrot? Mi véletlenül bukkantunk rá, aztán kiszálltunk a kocsiból és csak néztünk, mint a moziban. Hát fél év után nem semmi egy ilyet látni. Ami a 75 csatornát illeti, hát azokon valamire való film (szóval nem akció, krimi) szinte soha sincs. És ami nekem a legfájóbb, bár lehet, hogy írtam, a jazz őshazájában 10 hónap alatt egyetlen valamire való jazzműsort nem láttam a TV-ben. Otthon a Duna TV-ben több jazz megy mint ebben a 75-ben együttvéve.
Ami azt illeti (jerico1) tegnap én is begyűjtöttem egy újabb parkolójegyet, mert a vonatállomás előtti parkolóban hagytam fél napra az autóm. A fene gondolta volna, hogy 2 órában maximálták itt is a várakozást, és persze ki is szúrták a kocsimat. 25 dollárom bánja, hacsak nem megyek tárgyalásra, ami jópofa dolog, végigélvezhetsz néhány jellegzetes ügyet mire sorrakerülsz, kapsz egy védőügyvédet is, aki taktikai tanácsokkal lát el, és ha a bíró úgy látja elengedi a büntetés egy részét. Én azonban már voltam egyszer, nem szeretném, ha mint "visszaesőt" felismernének. (Nem vettem észre egy kedden de 10-12 ig tilos a parkolás táblát. )