Keresés

Részletes keresés

voks02 Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4589

Szászhalombatta azóta is ott van.

Előzmény: Donkey Hóte (4549)
toloba Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4588

Útdíj: most kiderül kinek az érdekében vezették be

A megyei matricarendszerben van több olyan "anomália", amelyet muszáj feloldania a kormánynak, ellenkező esetben senki sem fogja elhinni, hogy az egész csak a "zemberek" érdekében történt.

Az elmúlt napokban „útdíjláz” ütötte fel a fejét az országban, mindenki számolgat, próbálja értelmezni a rendszert és kitalálni, hogy mi éri meg neki a legjobban. Nem szeretnék belemenni az előnyök és a hátrányok boncolgatásába, sokan vannak, akik jól járnak és sokan, akik rosszabbul. Azonban egyre-másra derül ki, hogy vannak igen vitatható elemek a hálózatban.

Lepsény belefullad a szmogba?

Az egyik ilyen anomália Veszprém megye helyzete. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató megyei térképein külön jelölik azokat az autópálya-szakaszokat (narancssárgával), amelyek esetében hamarabb érjük el a megyehatárt, mint a következő lehajtót így ott már mindenképpen szükségünk van az érintett szomszédos megye jogosultságra is. Ilyen formán Veszprém megye igazi unikum, ugyanis itt csak olyan pálya fut keresztül (Balatonfőkajár vonzáskörzetében), amelyhez szükségünk van egy Somogy vagy Fejér megyei matricára is az útirány függvényében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 5000 forintot kellene fizetniük a Budapest-Balaton déli part relációban utazóknak a 80-as kilométerkőnél lévő Polgárdi lehajtó és a 98-asnál lévő Siófok-kelet csomópont között. Talán nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy tudjuk: az emberek zöme nem fogja megvenni a veszprémi matricát, hanem szépen átrobog Lepsényen.

A helyzet persze egy tollvonással orvosolható lenne: vagyis ha valaki megvenné a Fejér megyei és a Somogy megyei matricát is, akkor rögtön jogosulttá válna Veszprémre is. Logikus és méltányos lépés lenne.

Jó kérdés az is, hogy ha valaki rátéved egy ilyen”átmeneti” szakaszra - bárhol az országban - a szomszédos megye matricája nélkül, akkor rögtön jön a büntetés, vagy csak ha már átlépte a határt. Bár ezzel az ötlettel nem leszek túl népszerű, de szerintem érdemes lenne már az utolsó lehetséges letérő után ellenőrzőpontokat felállítani, hogy ne kelljen a leállósávon kilométereket tolató, vagy ami még rosszabb a forgalommal szemben közlekedő autósokkal találkoznunk. A 15 ezer forint, amit ellenkező esetben kell fizetni, bizony sok pénz és ha még van esély ennek elkerülésére is, akkor bizony az emberek találékonyak.

A reptér? Ez most komoly?

Bízom benne, hogy belátható időn belül megjön a kormányzati nyilatkozat arról, hogy az ország egyetlen nemzetközi repülőtéréhez vezető, egyetlen út (!) párszáz méteres szakaszáért nem kérnek pénz. A Pest megyében élők és a fővárosiak számára talán nem akkora érvágás, hiszen nagy valószínűséggel rendelkeznek éves matricával, de a vidékiekkel így kiszúrni igazán „kivételes tehetségre vall”.  A taxisok számára azonban jövedelmező piaci rés nyílhat meg az utasok beszállításával a közeli bevásárlóközpont parkolójából a reptérig és vissza.

Még nincs késő: meg kell kezdeni a rendszer hozzáigazítását az „élethez”, hogy az valóban az emberek gyorsforgalmi utakra tereléséről szóljon és ne pedig az ügyeskedésről, a kertek alatt közlekedésről és az értelmetlen sarcokról.

Szász Péter
mfor.hu

XANTIi Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4587

Passz.

Előzmény: Az ápoló (4585)
XANTIi Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4586

Ennek nem a KRESZ a lényege. A tájékoztatás. Párizsban van olyan, hogy 1 km-en belül 3 kihajtó. Hosszú, elolvashatatlan, megjegyezhetetlen nevekkel. A ViaMichelinből egy 6 éves gyerek is elnavigál mert csak ezeket a számokat kell nézni. De szerintem a gugli tervezője is használja.

Előzmény: baculum (4579)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4585

Az elkerülőkön, M2 is van? Azok egy része nem pálya, csak autóút.

Előzmény: XANTIi (4580)
Anakin a sith Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4584

Gulyas Gergely szerint tul gyorsan es elkapkodva lett bevezetve a szabalyozas es ahol kell, javitani fognak rajta. Ez legalabb jo hir.

Unerwünschter Gast Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4583

Én elsősorban a külföldi autósok szempontjából nézem. Mondjuk betéved egy osztrák egy mellékúton Magyarországra. Meglát egy ilyen táblát.

1. Lehetősége kell legyen megállni és visszafordulni.

2. Vesz egy matricát. Honnan látja, hogy meddig érvényes.

Előzmény: Az ápoló (4575)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4582

Az M6-on régen jártam, de sose figyeltem ezeket. Inkább a km tábla, vagy kiírás.Máshol is.

Előzmény: XANTIi (4580)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4581

Jól mondod. Általában. Ha nem tudja, odalép, meglepi jöhet..........

Előzmény: XANTIi (4578)
XANTIi Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4580

Az előjelzőn is. Itt a szép új M6-on legalább is. Meg a rothadó nyugat útjain.

Előzmény: Az ápoló (4576)
baculum Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4579

kösz, gondolom az újabb kreszben nagyobb hangsúllyal említik

Előzmény: XANTIi (4574)
XANTIi Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4578

Ha már tudom, hogy közeledek a kihajtáshoz, nem teperek a belsőben. Általában.

Előzmény: Az ápoló (4572)
baculum Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4577

kösz, ezt nem tudtam...

csak a km táblát figyeltem idáig, ma tanultam valamit

Előzmény: Az ápoló (4572)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4576

Ez az előjelző táblákon is fennt van? Vagy csak a közvetlenül előtte levőn?

Előzmény: XANTIi (4574)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4575

Jogos. +1 hiba a buliban.

Előzmény: nyúllabda (4573)
XANTIi Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4574

Ugyan így lehetne km szám is rajta. De a ki/behajtókat előjelző táblákon van egy szám. Külön is. A négyszögletes kék tábla közepén egy fehér körben a kihajtó száma. Nagyon sok útvonaltervező is használja, mert jól láthatóan a fő tábla alatt van. Nem verődik tele trutyival. Sok helyen azonos településhez több út is kivezet. Elég azt mondani, hogy a 62-n gyere ki.

Előzmény: baculum (4569)
nyúllabda Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4573

Kitilt-e a KRESZ tábla Az M3-ról ha nekem "csak" zalai matricám van?

Hát nem.

Mert matricám van, érvényes, a tábla meg csak azt jelzi hogy kell.

Előzmény: dearce (4571)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4572

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKJRpsh20yCvGJNoTqrRuPNKIiHQaJKwL3y1R1x7agEMtGfkpTfA

Ott a nagy tetején, fehér pöttyben. Sasold 130Km/h-nál, a belsőben:))

Előzmény: baculum (4569)
dearce Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4571

"Vagy azt sem arra a szakaszra két megyei matrica kell."

Fogadjunk, hogy ez a fasság lesz a következő, amiről kiderül, hogy "gépelési" hiba. :))) 

(Csak nehogy a sötétnarancs zombik fogjanak egy szöget, és kötelet, osz' lemenjenek a pincébe.)

Előzmény: nyúllabda (4568)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4570

Mé nem tanulmányozza a zinternetet, az ingyenes, nem adóztattuk meg:))

Tényleg kupi van, és még fizetni is kell érte.

Előzmény: nyúllabda (4568)
baculum Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4569

te XANTLi,

ez jó ötlet, csak megmondom neked őszintén :-), magam a Km táblákat nézem, és az életben nem figyeltem melyik lehajtó hányas számú :-)

egyáltalán az hol látható, melyik táblákon? :-O

Előzmény: XANTIi (4564)
nyúllabda Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4568

Jön a pólgár, ott a tábla hogy csak matricával.

Bemegy.

A tábla nem jelzi hogy az ő matricája más megyére érvényes, nem mehet be.

Vagy azt sem arra a szakaszra két megyei matrica kell.

Előzmény: Az ápoló (4567)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4567

Az ötlet jó, de nem tudom, ki figyeli a nagy táblák tetején levő számozást. Tudják-e hogy mi az? miért nem a nevén nevezik: Polgárdi, Szeged, stb.

Dunit Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4566

Van benne valami. Aki balfasz, az az !

Előzmény: pacsepa (4539)
nyúllabda Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4565

Az M1 Biatorbágy utáni felhajtóján is így tettek.

Onnan ingyenes volt szgk-ra.

XANTIi Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4564

Érd környékén csak leragasztották a teherautó sziluettet a felhajtók tábláinak alsó részén, Így mindenkire vonatkozik.

Az sem lenne ördögtől való, ha a nyugta szelvényen, matrica hiányában, rányomtatnák az adott megye érvényességi határait a kijárat számok feltüntetésével.

"Ez a díjfizetés érvényes az M7 autópálya 5 és 45 számú kihajtói között. 1984 jan. 01-ig" Pont.

Esetleg felsorolva ha több pálya is jutott. Pl. Pest megye.

Donkey Hóte Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4563

Most ki vannak téve a táblák vagy nem?

Fogalmam sincs, 11 éve nem jártam BAZ megyében.

Előzmény: Unerwünschter Gast (4560)
Az ápoló Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4562

Ha valaki csak emiatt vett volna matricát, visszaveszik tőle. 

Ezt hogy bizonyítja? Fidesziroda igazolással?

Előzmény: John Doe(520i) (4545)
Donkey Hóte Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4561

Elvileg a KRESZ 11. § (4) bekezdése szerinti táblák jelzik a fizető útszakasz elejét és végét.

Megyei matricák jelzésére vonatkozó táblák nincsenek a hivatalos, hatályos KRESZ-ben.

Előzmény: dearce (4558)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4560

Na de végül is melyikek. Mert egy rendszergazda módosíthatja a térképeket, de ettől a táblák nem fognak odébbmenni.

Most ki vannak téve a táblák vagy nem?

Előzmény: Donkey Hóte (4557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!