Lazán átszóltam az asztal felett, hogy Lajoskám, van valami különleges kívánságod, mit ültessek idén a veteményesbe? Mire ez a drága szép ember mit felel? LECSÓT, KOLBÁSSZAL, SZALONNÁVAL.... mostanüssemagyon? Nem veszi komolyan a témát a nyomorult:-) Replikáztam is rögtön, hogy okés, ha lennél olyan kedves MAGOT szerezni hozzá, rajtam nem múlik...
Az oltványokat tavasszal átültetheted. Ültetéskor a "talpgyökereket" vissza kell vágni kb. ujjnyi hosszúságúra. Ha a száron nőttek gyökerek, azt le kell vágni. Az oltványt 1 szemre vissza kell vágni, s célszerű parafinozni, de ez el is maradhat. Ültetéskor az oltványfej kb. 2-3 ujjnyira legyen a földtől, majd kupacold fel, hogy a föld teljesen takarja be. Ha parafinoztad, akkor a teljes takarás nem szükséges, csak a kupacolás.
Nahátolyanvagy:)) Az még Berettyóújfaluban volt, és semmi szerkezetem nem volt hozzá, azóta újítottunk egy diótörőt hozzá:) Annak is története van: konyhalányként kimentem Lalival dolgozni Ausztriába, és a tulaj átvágta cirka 1000 euróval a búránkat (képzelheted, amikor már be is van osztva, hová kell a pénz, osztakkoregyilyenaszongya: ő nem úgy gondolta, hogy bejelent, meg különben is sok az az 1500 euró így utólag havonta, elég az 1000 is), aztán kompenzáltunk, mondtam Lajosnak, hogy ne legyen szégyenlős, ami hozzáragad a kezéhez, és ki tudja hozni a konyhából, az jön velünk haza, a tulaj meg legyen olyan kedves, éljen vadházasságban drága jó osztrák anyukájával.... persze azt a 270-280 ezret nem tudtuk behozni... de van diótörőnk azóta... A címet küldöm. De ha dolgod van Aszódon, össze is futhatunk valamikor.
Ha lesz nyulad akkor jó magasszárú borsófajtát válassz, azt szeretik a nyulak! Napraforgóval szerintem csak dísznek! Nincs ára és területhez képest keveset terem.Szóval a mák 1000x hasznosabb!
Küldj címet és küldök töröttet mert a héjjas az tul nagy helyet foglal (mármint amiből kijönne egy kilónyi) bár nem tudom hogy megérdemled-e :-) Te nem voltál hajlandó megtörni az apró szemű diót ha jól emlékszem! :-) Kérni meg nem kérek érte semmit, tudod, mint a Keresztapában, vagy a Tanúban, "majd egyszer kérek valamit" amire tényleg szükségem van neked meg épp sok van belőle. Látod Atandinál bentlévő utólsó megengedett beszólásomat is milyen jól tartogatom!
Jajajajj, félreérthető voltam: ezek "rendes" vett oltványok. Olyan faiskolásak, még rendes nevük is van, de most egyet se tudok fejből. Majd ha hazamegyek(most öcsém gépén garázdálkodok anyumnél, bent Szegeden, és mocskosul élvezem, hgy gyors a net) szóval majd megnézem és megírom a nevüket. 5 fajta. Rendes gyökeresek meg minden, ami köll! :)
Jajj, én meg az oltás meg ilyenek...hű, ahhoz én még nagyon nem értek ám...nekem ez csuda misztikusnak tűnik...pedig hát azt is csak meberek csinálják, és ők se így születek, ugyebár...
De nagyon jó lenne, ha majd lenne 1-2 finom csemegeszőlőnk. De rózsaszaporítással azért azt hiszem meg fogok próbálkozni majd...talán.
A mákra tvaly én is gondoltam, de csak pár pillanatig, én ugyanis nem szeretem, de a fiúk meg igen...de idén nem akarom megint elvetni a sulykot. Viszont majd a pitykóknak valami takarmányfélét akarok majd vetni. Kukoricát meg napraforgót gondoltam.
Meg ha lesz nyuszkó, akko minden jobban hasznosul majd, mint még idén. De hát Isten se egy nap alatt teremtett mindent, én meg csak kiscserkész vagyok még a gazdálkodásban, szép apránként beletanulok majd ebbe-abba.
Ha netán még van diód, akkor most szólok:) Nekem is jó töretlenül:) Szilvadzsemmem van, aztán tudok még gyúrni neked cserébe tésztát, 8 tojásosat... a berakott lecsónk ma fogyott el, ammá nincs... hirtelen ennyi jutott eszembe...
Akkor legközelebb jusson eszedbe! Flanell-nak eszébe jutott, kapott is egy zsák héjjasat ő meg adott két kis körteoltványt, de ha nem adta volna akkor is megkapta volna.Most is tartogatok még neki egy kisebb zsáknyit de valahogy nem sikerül feléjük tévednem hogy elvigyem neki postán meg mégsem akarom küldeni mert többe kerülne a leves mint a hús.
A szőlő az egy egész más tészta.A finomnak itélt szőlő dugványozásával az a baj hogy a filoxériára nem lesz rezisztens. Ezért oltják őket vad alanyra.Homok talajon lehet sikeresen dugványozni (ott nincs filoxéria) és agyagon is lehet próbálkozni de nem lehetetlen hogy pont akkor viszi el a betegség amikor már szépen terem. Az is lehet hogy eleve rezisztens fajta tetszik neked, az ok, viszont ennek a dugványozása sem igy történik. Tavasszal metszéskor kell vesszőt szedni, pár napig pincében vízben tartani mint a virágot, majd elvágni 4-5 szemes darabokra úgy hogy az alsó szem alatt kb. fél centivel vágod el, fölül meg úgy 2 cm-el. A tetejét célszerő olvasztott viaszba mártani. Amiket én így csináltam az mind beállt. Használhatsz gyökereztető hormont is. Az viszont a meglátásom hogy nem szabad sajnálni azt a 200Ft-ot oltványra, én vagy 20 félét vettem a tavasszal.
Nagyon rendes tőled! Már a szándéktól is megmelegedett a szívem:)
-------------------
És hát persze, a kisujjad nyújtod, rögtön a karod kéne: elképzeltem, hogy felmérem a kamrám állapotát, és írom a listát, hogy drága komám, essincsassincs:))
--------------------
A viccet félretéve, eszembe sem jutott, hogy kérjek bárkitől is, de legközelebb szólok ilyen ügyekben, aztán megbótoljuk.
Meg is érdemled a tescót!Ha írtál volna küdtem volna 1-2 kilót megtörve.Mákból egy családnak ha sikerül akkor 6-8 3m hosszú sor elég, ha meg nem sikerül akkor 50 sem. De ráérsz márciusban is nem kell elkapkodni.Persze majd kiderül milyen lesz a február!Ha jó idő lesz.......
Ezekből néhánynak nem is baj, hogy a földben maradt, a feketegyökér fagyálló, ha enyhül az idő, simán szedhetsz fel belőle, a petrezselyem pedig kitűnő lesz levélzöldségnek kora tavasztól, ahogy készül felmagzani (és nem akarsz magot), akkor pár centire a földtől csak elnyesed, és újra lesz használható levéllombja. A többit meg ha megeszi a pipi, az is hasznosult anyag, hiszen te meg megeszed a tojást, később a tyúkot is, na meg annyival kevesebb takarmányt kell adnod neki. Mondjuk, ez akkor érdekes, ha veszed a takarmányt, vagy kifogyóban van a megtermelt:)
Nekem most nagyobb lett a locsolással elérhető terület nagysága: kivágta az öcsém az egyik szilvafát,így a benapozás is adott lesz, tél végén, ahogy enged az idő, vagy tavasszal majd jól felásom, trágyázom, és hajrá, veteményezek. Mákot is jó lenne elültetni, a franc se fog azért a 2 kila mákért piacolni, amit mi megeszünk egy évben. Kérdés, mekkora területet vessek be miatta februárban.... Remélem, az idén jobb lesz a diótermés, mert a nyomorult elfogyott karácsonyra. Úgyhogy szégyenszemre a kőttest már tecsossal töltöttem:(
Na, ezt is jókor tudom meg... De azért köszi. Akkor IDÉN már majd erre is próbálok figyelni.
Nálam az a baj (már tervezgetem, mit hova vessek, ültessek majd), hogy mindent szélre akarok, ahol bőven van ideje kibontakozni, nem fenyegeti az őszi szántás. Nem mintha eddig összejött volna, most ősszel is elmaradt, egy csomó minden még most is ott áll lábon a kertben. Kelbimbót még most is csipkedek időnként. De a leveleskelek is csak úgy fogynak, ha a pipiknek felhúzok néha 1-2-t. Meg a karfiolokat is ők kapják. De sok minden a földben maradt: répák, céklák, karalábék, petrezselymek, a feketegyökér meg se lett kóstolva, a mángold is ott maradt.... meg se érdemlem, hogy jövőre jó termésem legyen, tiszta gyalázat. Hiába, ki kell tanulni a beosztást is.
Ősszel ledugtam 5 igen finomnak ítélt szőlővesszőt, de csak lelettek vermelve, mert lugasépítésre már nem volt ideje a páromnak, most meg aggódom, vajon nem lett-e bajuk, átültethetőek lesznek-e tavasszal? Jó lenne. Persze azokat is csak szélre kllene tenni valahová... jajj nekem. (meg a kelbimbókat is, meg az epreket is, meg a rebarbarát, mert évelő, tiszta káosz van a fejemben...:P
A tökökre kimondottan jellemző hogy elporozzák egymást.Én is erre gondoltam.A porzás útján létrejött termés magja már azokat a jellemzőket hordozza.Ezért nem biztos hogy ilyen bizonytalan ízű tökből érdemes magot szedni.Ha ezeket a magokat elülteted könnyen lehet hogy ugyan olyan nem elég édes tökök lesznek csak.Még az uborka és a tök is képes keveredni.A tököket mi szigorúan messzire ültetjük egymástól.Mármint a különböző fajtákat.
A tökökre kimondottan jellemző hogy elporozzák egymást.Én is erre gondoltam.A porzás útján létrejött termés magja már azokat a jellemzőket hordozza.Ezért nem biztos hogy ilyen bizonytalan ízű tökből érdemes magot szedni.
Erről jut eszembe: épp a napokban mesélte sógornőm, hogy soha többé nem tesz cukkinit sütőtök közelébe, mert átporozták egymást és az eredmény szörnyű lett. Létezik ilyen? Vagy csak simán nekik is csak ócska lett a sütőtök és a cukkinire fogták?(ő se egy profi kertész)
Szerintem csak a porzáson múlik az édessége és a szedés idejétől de hogy milyen régóta van keszedve............ Ha régóta áll attól csak édesebb lenne. Érdekes lehet hogy ha a porzás miatt nem édes akkor mi lesz majd az ebből szedett magokból.
Ma megsütöttem az utsó sütőtököt. Szép nagy volt....és csöppet sem édes. Szárítom a magjait, mert eddig nem fogtam, de nem tudom, mire számítsak akkor az ezekből kelt tököknél?
Szerintetek összefügg az édesség a leszedés idejével? Úgy értem, mint pl. a zöldborsónál, hogy ez most azért nem volt édes, mert már régóta állt leszedve? Vagy a héja szigetel, elzár az oxigéntől így a cukor nem alakul át szénhidráttá, mint a borsónál? Vagy nem függ össze? A múgy sonkatök és nem sok volt jó édes belőle.