Keresés

Részletes keresés

hurrá! Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1709
megbütykölték a történetet ?
Előzmény: Törölt nick (1708)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1707
én még nem hámoztam ki a lényeget.... :-))
Előzmény: Törölt nick (1706)
kuchen Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1705
Engem ne támogasson senki. Csak azt fizessék ki mindenfajta ellátásban és szolgáltatásban ami nekem 40 év munka után jár. Nem kérek kedvezményeket kifizetem ami kijár. De én is kérem, ami nekem járna.
Előzmény: kígyószisz (1704)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1704
Igen, az átlag más, mint az egyes sávok, persze.
Ettől függetlenül a földgáz bekerülési ára 71,87 - 93,57 - 97,63 - 101 Ft volt/lesz, az átlagfogyasztás alapján kiszámított támogatással (fogalmam sincs, mennyi az átlag, mondjuk, 2000 köbméter, ott igénybe vették az 1500 alatti támogatást + az 500 köbméterre a II. tömb szerinti támogatást), így jött ki egy fizetendő átlagösszeg, ami nem volt azonos a földgáz árával. Júniusban még 49,30 Ft volt ez az átlag, míg azóta 62,20 Ft (benne a támogatással).
Ez van leírva pontosan a cikkben.

Az, hogy a földgáz ára ehhez képest 71,87-ről most éppen 97,63-ra nőtt, érintette a fogyasztókat is (ezért változott 49,30-ról 62,20-ra az átlag fizetendő ár, ami nem egyezik meg a földgáz árával), de hogy a 97,63-ról 101 Ft-ra változás hogyan érinti,azért megbecsülhetetlen, mert a támogatás nem a köbméterenkénti fogyasztáshoz, hanem egyénekhez fűződik majd, ezért most még nem lehet tudni, legalábbis mi nem tudhatjuk, hogyan alakul az átlagár (amelyet a fogyasztóknak kell fizetniük, a 101 Ft-hoz képest).
Ami biztos: 3000 köbméter és/vagy meghatározott jövedelmi viszonyok felett nincs támogatás, ott tehát 101 Ft lesz a fizetendő, megegyezően a földgáz árával. Ez a lakosság kisebbik hányada, ahogy olvasom.
Hogy az átlag hogyan alakul, azt majd meglátjuk.
Előzmény: hurrá! (1702)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1703

Ez tendenciózus csúsztatás!

A lakosság 3/4-e továbbra is kap támogatást.

Az eddigi 200-ról csökken 150 milliárdra az állami segély.

"A kormány teljesen fel akarja számolni a támogatást"  Igaz ez az állítás? Vagy csúsztatás? Akkor az a 150 milliárd mi?

Előzmény: hurrá! (1700)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1702

Ez tévedés, mégpedig ezért:

A grafikon szerint az átlagos fogyasztói gázár júniusban 49,3 Ft/m3 volt, augusztustól pedig ugyanerre 62,2 Ft-ot jeleztek. Ez emelkedik 101 Ft-ra január 1-től.

Ezzel Szlovákia szintjére kerülünk.

Előzmény: kígyószisz (1701)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1701
Ez tévedés, mégpedig ezért:

A földgáz-ár júniusban 71,87 Ft/köbm, augusztus 1-től 93,57, szeptember 1-től (áfa-változás) 97,36 Ft/köbméter, január 1-től 101 Ft.

Csakhogy eddig volt hozzá támogatás is, mégpedig az I. tömbben (1500 köbméter alatt): 25,43 - 35,84 - 40 Ft (fenti időpontok szerint), míg a II. tömbben (1500-3000 köbméter közötti fogyasztási sáv) 20,43 - 20,60 - 24,27 Ft, a III. tömbben 4,76 - 0 - 0 Ft.
A támogatási rendszer változik nagyot, nem az ár.

Amúgy Ausztriában - a már idézett grafikon szerint - 152,5 Ft a fizetendő gázár.

Itt olvashatsz erről,, a grafikonok is innen valók.
Előzmény: hurrá! (1700)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1700

Érdekes szemle volt, bár jobban szerettem volna teljes képet kapni egy részletes elemzésből.

A hazánkban érvényesülő gázár szintjének értékelése leginkább a jövedelmekhez viszonyítva mondana valamit.

Ha a dinamikáját tekintjük, akkor az itt valahol már feltett egyik diagram szerint hazánkban a következő trendet írja le a gázár:

júniusban                  49,3 Ft/m3

augusztus 1-től         62,2 Ft/m3

január 1-től              101 Ft/m3

Ez utóbbi árral csaknem az ausztriai ár érvényesül (1,2 Ft-al marad majd el), miközben az áremelés dinamikája 105%-os volt ebben az évben ! Azaz a kormányzat itt is teljesen fel akarja számolni a támogatást, melynek funkciója korábban rendkívül egyszerű volt: figyelembe véve a jövedelmi viszonyokat, mérsékelte a magas beszerzési árak hatását. Ezt most teljesen elfelejti, tehát ráereszti a beszerzési árakat a magyar piacra, védtelenül hagyva a lakosságot, miközben jövőre majd a reálbérek durván csökkenni fognak !

Ajánlom az itt található gázár kalkulátort:

http://www.kdnp.hu/index.php?type=gazar

Előzmény: Fricy (1658)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1699
A hurrá által beidézettekben én nem találom azt a megfogalmazást, hogy a nyugdjakat a jövedéki adóból fizetnék. Ekkora csacskaságot nem is feltételeznék a Varga Mihályról, aki félremagyaráz valamit, az Te vagy - és nem Téged magyaráznak félre, ilyen volt pl. a földgáz-ügy is (azóta sem mondtad, hogy "tévedtem").

A mindenkori miniszterelnök - mint korábban a Vezérlő Jeletek is - gondolom, szolgálati autóval jár, a biztosítását a Hivatal fizeti (kancellária?), miként az ÁFÁ-t is. Ismét felvetődik, hogy a személyével kapcsolatos ellenérzéseket mekkora irigység táplálja bennetek.
Hát igen, ha nincs más dolga az embernek, időmilliomos és valószínűleg kevésbé sikeres, töltheti napjait-óráig irigységgel is, huhh, de jó szórakozás.

Nem minden külföldinek van adókedvezménye, egy bizonyos ideig szokták adni, hogy ide hozzák a működő tőkebefektetéseiket - és a fene a pofájukat, ide hozzák -, annak érdekében, hogy gyárakat működtessenek, embereknek munkát adjanak, akik aztán SzJA-t, járulékokat fizetnek, vásárolnak, amely után ÁFÁ-t fizetnek, a termelés növeli a GDP-t, stb. De persze, a nagy népnemzeti szlogenekkel ez nem fér össze. Hogy kiviszik azt az osztalékrészt, amely a befektetésük után, részletekben - mert az ilyen befektetések megtérülése évtizedes - megillleti őket? Naná!!! Te úgy képzelted el a magánosítást, hogy ajándékba adják a pénzt? Csak megsúgom, hogy a legtöbb multi vezető managere itt lakik és a fizetését is itt költi el.

Jól emlékszem, mi volt a 90-es évek első felében a privatizáció körül (amikor amúgy az Antall-Boross kormány volt műsoron), sem az mrp-s, sem a rövid megtérülésben gondolkodó, kevés forrással rendelkező magyar "privatizátorok" nem voltak életképesek, csak az olyan befektetők, amelyek olyan tőkeerősek voltak, hogy tudtak 10-20 évig is várni. Egyetlen mrp-s cég sem maradt fenn, vagy ha igen, súlyos áldozatokkal, a legtöbb vagy felszámolódott - hosszú haldoklás és erőlködés után -, vagy eladták a céget egy tőkeerős multinak.
Előzmény: kuchen (1697)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1698
Talán jó lesz a hosszú, téli napokra... :-))))
Előzmény: hurrá! (1696)
kuchen Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1697
Teljesen egyetértek, manapság divat engem félremagyarázni. De kérlek, (ne haragudj) ne írj ilyen hosszan, pláne apró-szedettel. Már nincs türelmem végig olvasni. Bocs.
Előzmény: hurrá! (1696)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1696

Azt hiszem, hogy Varga Mihály az a politikus, aki a leginkább szélesen elfogadott más pártok hívői között is. Néhány szemelvény megnyilatkozásaiból:

Varga Mihály: az ősbűn januárban történt 

2006. szeptember 14.  Fekete Emese - FigyelőNet

Nem az a kérdés, hogy négyes metró vagy euró lesz előbb, hanem, hogy melyik lesz később -- fogalmazott a FigyelőNetnek adott interjújában Varga Mihály, aki szerint a kormány Brüsszelbe küldött programja nem a felzárkózást, hanem a leszakadást tartalmazza. A Fidesz-kormány pénzügyminisztere hibának látja, hogy nincs céldátum, a vizitdíjat pedig kifejezetten lakosságbosszantó lépésnek tartja.

http://www.doki.net/sajtofigyeles.aspx?&nid=175268

- A Fidesz programja azokra a kormányzati tapasztalatokra épült volna, amelyeket 1998 és 2002 között gyűjtöttünk. Az egyik nagy felismerés az volt, hogy valamilyen módon össze kell kötni a társadalom életszínvonalának javulását és a gazdaság növekedését. A növekedés plusz hozamát részben új, tartós növekedést elősegítő programokra -- beruházásra, munkahelyteremtésre -- kell fordítani, és csak a többi részét lehet az életminőséget javító juttatásokra elkölteni.

Egy nagyobb interjúból:

Varga Mihály: De én nem hagyom

Dudás Gergely    2006. november 8., szerda 9:17

http://index.hu/gazdasag/magyar/varga061107/?main&rnd=373

A tavaszi választásokra elkészült a Kormányzás 2006 program. Ez egy 1500 oldalas dokumentum, amelynek összegzése a mai napig elérhető a Fidesz honlapján. Ez a program tartalmazza gazdasági elképzeléseinket is, amelyek négy alapelemre épülnek. Az első a hitelesség visszaállítása, amelynek lényege, hogy be kell fejezni a trükközést, meg kell spórolni az immár több száz milliárd forintra rúgó hazugságfelárat. Ez többek között a hatalmas kamatfelárban jelentkezik. A második elem az államháztartási konszolidáció. Rendbe kell hozni az államháztartás kiadási oldalát. Ezen belül vannak nagyobb alrendszerek, amelyek helyzete elég sanyarú: ilyen az egészségügy, az önkormányzatok, az államigazgatási rendszer. Nem egyszerű fűnyíróelvet kell azonban követni, mint a Medgyessy–Gyurcsány-kormány - az a hatékonyság rovására megy -, nem lehet mindenkitől elvenni "minden mozdíthatót", hanem a rendszert kell átállítani hosszabb távon is életképes működésre. A harmadik elv a versenyképesség javítása a fenntartható gazdasági pálya érdekében. Ez alatt értettük azt, hogy elsősorban az élőmunka-terheket kellene csökkenteni. A tb-járulékok mértéke, az iparűzési adó versenyképesség-csökkentő pontok, amelyek akadályai annak, hogy több beruházás és több munkahely legyen az országban, és így keletkezzen több járulékbevétel. A negyedik alapelem, hogy társadalmi konszenzus szükséges az euró bevezetése kapcsán: ne csak a politika vagy a gazdaság vezetői értsenek egyet abban, hogy az euró szükséges, hanem értessük meg az emberekkel is annak kézzelfogható előnyeit. A gazdasági programunk a mai napig aktuális, semmi ok arra, hogy felülvizsgáljuk azt, bár a helyzet a program megszületése óta a kormány hibájából rosszabb lett.

És egy nagyszerű elemzés:

Látszat és valóság     Varga Mihály

Megjelent: 2005. július – augusztus – 1. évfolyam, 6-7. szám

http://epa.oszk.hu/00800/00890/00006/article41.html

Előzmény: kuchen (1689)
kuchen Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1695
Érdekes, hogy a Kapolyi féle minimálbér vagy Gyurcsány napi 200 ezres kiadsaira nem reagáltatok sehogy. "csak" harmincegynéhány adónem van
, de az minek? Csak egy kellene az ÁFA. És akkor mindenki a fogyasztásának megfelő arányban. Mariska néni: napi fél liter tej. Aki meg 40 milkós autót vesz, az meg az után. Már minden hasznos állami vagyon magánzsebekbe vándorolt. A külföldi Befektető meg tele van adó kedvezménnyel. És az igazán nagygazdagoknak alig van valami a nevükön, minden finoman és arányosan leosztva a rokonságban. És a törvényhozás mindíg ott húzza meg a plafont. Vagy céges autó és villa mint telephely és egyből elszámolható. Saccold meg, hogy a min. elnök, mennyi kötelező autóbiztosítást fizet? Meg jövdéki adót. Az ő kocsija nem üzemanyaggal megy? Tudom nem iszik, nem dohányzik és egy jótékony és józan ember. Ezért fizetjük a testőrségét, pedig közben bátor is.
Előzmény: kígyószisz (1694)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1694
A válasz a költségvetési beszámolóban található. Miért pont a jövedéki adót keresed?
Van ezenkívül még ezerféle adónem.
Többek között a nyugdíjak kifizetésére is - részben - költődnek nagy összegek a költségvetésből (ahová a különféle adók befolynak) és más mínuszos területek kipótlására is.
A befizetett nyugdíj-járulékok - hogy az eredeti témánál maradjunk - nem fedezik a kifizetnivalókat, ezért ahhoz a költségvetésnek hozzá kell tennie jócskán (de miért pont a jövedéki adóból?).
Előzmény: kuchen (1693)
kuchen Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1693
Ez a vita azért meddő, mert nem készítettem videót róla. Na jó. De akkor most hova párolog el ez a temérdek sok jövedéki adó? Mert ez a kormány saját magát örökölte.
Előzmény: kígyószisz (1691)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1692
Ezt kérdezd az Index-től ! :-))
Előzmény: Törölt nick (1686)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1691
Bizony, nagyon is tele kasszát örökölt, és szerintem is értelmes, kulturált pasas (én is kedvelem), pont ezért nem mondhatott olyanokat, amiket írsz.
Büntet-én Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1690
Épp ő volt aki a legkevésbé üres kasszát örökölt az utóbbi 16 évben. Ettől kezdve a szokásos marhaság amit írsz. Másrészt meg ha van két fizetésed, és mindkettőt betetted a családi kasszába, akkor a feleséged melyikből veszi meg a pörköltnekvalót? Az elsőből vagy a másodikból?
kuchen Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1689
Ez nem hit kérdése. Nekem Varga Mihály nagyon szimpatikus most is szivesen látnám a miniszteri székben.Biztos jobb lenne, mint ez a mostani. De ezt a saját 2 db szememmel és fülemmel láttam-hallottam a tv-ben több csatornán. Nincs okom besározni, mert üres kasszát örökölt. Csak tényeket közölt. Az üzemanyagokkal csak az a bajom, hogy drágák.
Előzmény: kígyószisz (1688)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1688
Megint úgy válaszolsz, mintha az előző hsz-emet el sem olvastad volna.

Hogy a Varga Mihály valaha ezt mondta, azt nem hiszem el. Nem értettél félre valamit? Szerintem az üzemanyag-izékkel nincs szerencséd mostanában.
Előzmény: kuchen (1682)
kuchen Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1687
Én 23 hónapig voltam KISZ tag, ősrégen a katonaságnál, de csak azért, mert gyakorlatilag kötelező volt. Csütörtökönként kaptunk egy órás fejtágítást, ott is természetesen kuss volt.
Előzmény: Törölt nick (1683)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1684
Itt mindent megtalálsz.
Előzmény: Törölt nick (1683)
kuchen Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1682
A nyugdíjasok miért fizetnének eü járulékot, mikor egy életen át levonták tőlük? A másik és tényleg pártatlanul: Varga Mihály egykori pénzminiszter nyilatkozta egykoron: a nyugdíjakat az üzemanyagok jövedéki adójából fizetik. Még az Orbán-kormány idejében mondta. Most miből? A cigiből és piából? Vagy a forgó kacsalábakból?
Előzmény: kígyószisz (1680)
rebondo Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1681
Egy mellékgond azért csak összeáll:ha az unokám munkájának terhére is van már kölcsön,akkor a leendő jelenidejű befizetés feltételezhetően nem tartalmazza,
bírja el a jelenidejű kifizetést,s ez valóban aggasztó.
Előzmény: kígyószisz (1680)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1680
Alapvetően igazad van. Sajnos.

Azt azonban már több ízben megbeszéltük itt - ha jól emléxem -, hogy a nyugdíj jelenleg (az 50-es évek óta egyfolytában, bizony) nem jövőbeni biztosítást jelent, hanem a jelenidőben befizetett járulékokat osztják ki az akkor éppen nyugdíjasok között. Ezt hívják felosztó-kirovó rendszernek.
Tehát nem jelent semmiféle "előtakarékosságot", mint egy valódi biztosítás. Látom,még mindig ebben a félreértésben vagy. Az élet során befizetett járulékok a jogosultságot alapozzák meg, de a pénz nem onnan jön, hanem az aktívak befizetéseiből.
Nekem is jobban tetszene egy valódi biztosítás. Remélem, eljutunk odáig valaha, most látok rá némi esélyt, foglalkoznak ezzel is már.

Az egészségügyi járulék-befizetést azonban azonnal igénybe lehet venni, tehát az jelen idejű, nem a jövőre szól. Na, ehhez képest kevés a befizetés és sok az igénybevétel (gondold végig, a nyugdíjasok nem fizetnek eü-járulékot).
Előzmény: kuchen (1679)
kuchen Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1679
A járadékokkal az a baj, hogy a népség, főleg a fiatalság, szüleik példáján okulva elvesztette a bizalmát. Akik 40 éven át fizettek és most ágytáldíj és nyugdíj adó? Akor 30 évesen szarok fizetni, mert hova lett, az a temérdek pénz? Aztán majd további 30 év múlva lesz valahogy. De most nem fizetek egy fillért sem mások zsebébe. Ezt látom, hallom magam körül. Magánbiztosítók jönnek mennek, tönkremennek, ezeknek tejeljek? Mi lett a korábbi mérhetetlen vagyonnal? Mik a történelmi biztosítékok? Milyen politikai és gazdasági rendszer lesz itt 30-40 év múlva? 1960-ban sejtetted mi lesz itt ma? A stabil jövökép hiányzik, csak a mának élünk és próbáljuk átvészelni, túlélni.
Előzmény: kígyószisz (1678)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1678
Elgondolkodtató, hogy általában azok követelik leghangosabban a teljes és feltétlen egészségügyi ellátást, akik maguk alig vagy egyáltalán nem járulnak ahhoz hozzá, ez nem pont Rád vonatkozik ugyan, nem tudhatom, mennyit és hogyan fizetsz be.
Magyarországon elképesztően kevés azok száma, akik rendesen járulékoznak, sok a feketemunka, a minimálbéresek aránya (legalábbis névleg), a nyugdíjasok részaránya a lakosságon belül, stb.
Minden politikától függetlenül, abszolút szakmai szempontból egyetértek az egészségügyi nyugati mintára történő reformjával, amúgy - ha érdekel - belinkelhetem a Zöld Könyvet, nagyon lebilincselő olvasmány (csak ne járjak úgy vele, mint az NFTII-vel, hogy felháborodjatok, milyen hosszú).
Nem anyagi kérdés elsősorban, hogy milyen biztosítások létezzenek, szvsz hozzájárulások arányában legyen igénybe vehető ez a szolgáltatás is, vége a kádárizmusnak, hogy mindent az állam alanyi jogon biztosítson.
De persze, ha akarod, Te nyugodtan visszasírhatod a kádárizmust, tőlem....

"Gyurcsány se lopott, á, nem. Nem is. Csak 700 milliós kölcsönt kapott a mamától. Meg felújították százmillióért azt, amit bagóért megvett, részletre, aztán visszalízingeltetett. Meg visszaigényelte az uszodája 14 milliós áfáját."

Ez az ún. SI-faktor tipikus bemutatása. Megöl a sárga irigység? Rossz lehet Neked.
Gondolom, az sem zavar, hogy a megszerzett cégeket működtetni kellett, egészen odáig, amíg már az osztalékból is meg lehet élni. Sokan-sokan voltak, akik csak szereztek anno, aztán szépen felélték és elvesztettek mindent. Gy.nem ilyen, nem szorul rá a miniszterelnöki fizetésére és a "hivatali" lakásra sem, mint a Te Vezéred.

"Bezzeg a szőlőbányász Orsós Viktor! Az hogy összelopta magát! Az az igazi nagy gazember!"

Azért van icike-picike különbség abban, hogy valaki a vagyonkáját még a politikai pályája előtt, magánemberként szerzi-e, avagy miniszterelnökként teszi-e azt, ráadásul ilyen minőségét kifejezetten felhasználva (Tokajhegyalja-Szárazsadány vagy hogy hívják). Utóbbi eset lényegesen erkölcstelenebb.
Előzmény: Törölt nick (1675)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1677
Tényleg nem Te vagy :-)
Mi is szívunk most, alkalmazottak, de reméljük, hogy majd jobb lesz. A Bokros-csomag sem volt kellemes, de kibírtuk, kár, hogy mindenki eltapsolta, szétszórta az áldozatunk eredményét.
A NFT2-ben elég sok szó esik a kkv-król. Olvastad?
Előzmény: jevelley (1674)
kuchen Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1676
Engedelmeddel a 3. ponthoz: ez az ország már egy nagy elfekvő. Ezentúl szólíts nővérkének. Majszolj, ha baj van.
Előzmény: Törölt nick (1675)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1675
Én nagyobb eséllyel tippelhetek arra, ki az a topiktárs...

De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy az összeesküvés-elméletnek azért van némi alapja.
1. Hol a pénz? Csak onnan lehet beszedni, ahol van. Vállalkozók, alkalmazottak, és közülük is azok, akiknek az érdekérvényesítő képessége alacsony. Ilyenek pl. a KKV-k.
2. Nézhetjük a szavazóbázist. Kik szavaznak jobbra? Kik balra? Erről pontos felmérések vannak. Ergo: tegyük tönkre inkább a másik oldal bázisát. Kik ők? Inkább a KKV körbe tartoznak, úgy 50-60 éves korig többségben, utána fogyóban. Vidékiek, ott, ahol most fölszámolják a vasutat, postát, ahol majd nem lehet gyógyszert kapni a benzinkútnál, mert benzinkút sincs, vagy ha van, nem tart nyitva éjjel.
3. Vidékiek, ott laknak, ahol most megszüntetik a kórházi ágyakat, és elfekvőt csinálnak belőlük. Nem számítanak, úgyis jobbra szavaznak a piszkok. Meg a gazdák. Akiknek soktízmilliós traktoraik vannak, a rohadt kulákoknak. Meg támogatásból élnek, mint köztudot. A vérszívók. A pestiek vérét szívják, mert ahelyett, hogy a 9-es metrót építenék már, mindenféle kisiskoláért szónokolnak. A dögök.

Persze, ezt a gondolkodásmódot nehéz elviselni. Hogy sajnállak miatta. Rossz lehet neked. Hát ne viseld el.

Gyurcsány se lopott, á, nem. Nem is. Csak 700 milliós kölcsönt kapott a mamától. Meg felújították százmillióért azt, amit bagóért megvett, részletre, aztán visszalízingeltetett. Meg visszaigényelte az uszodája 14 milliós áfáját. Abszolút törvényesen, meg különben is, ez lerágott csont. Unjátok. Bezzeg a szőlőbányász Orsós Viktor! Az hogy összelopta magát! Az az igazi nagy gazember!

Erkölcsi elvek? Erre már nem tudok mit mondani. Ez túlterjed a látókörömön. Meg a fantáziámon.
Előzmény: kígyószisz (1669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!