Felróttam a kapufára. Természetesen Ambrus betyárt, szívesen meghallgatnám. Már 10 év eltelt, lassan lejár az ideje. Addig is a whisky jegelve. A filmjét mikor láthatjuk?
Csak azt nem értem, miért kéne bíbelődnöm kelta motívumokkal?
Szaka nick-em van, a szittya stílus szerintem megfelelő lenne.
Uldin név: kelet-iráni, szaka nyelven: Fenséges
uld, ulata - fenség, in - melléknév képző,
szaka: ula - fel, fenn
Az V. század eljén a Hun Birodalom nyugati szárnyának feje Uldin Regulus, akinek uralma alá tartozott a duna-medencei Hunnia, Erdély és Havasalföld, "Olténia és Muntenia"
Uldin hőstetteiről olvashatsz a következő oldalakon:
A Kárpát-medencében a szakemberek csupán az utóbbi években figyeltek fel egy új népesség, a tudományos berkekben neo-szittyának (német szakirodalomban: echte-nomadische, angol: new east-barbarian, orosz: novij kurganovszkij-bátyuska) megjelenésére, és már-már tömegesnek mondható elszaporodására. Az alapnépesség mellett egyes tudósok kocanomádokat is vélnek felfedezni. Noha, az antropológiai hasonlóság vitathatatlan, és a C14-es radiokarbon kormeghatározás is kronológiai egyezést mutat, a kérdés végleges eldöntése a jövő kutatóinak feladata...........
A jelenkor (XXI. század) neo-szittya íjászai között a legújabb néprajzi kutatások két alaptípus meglétére derítettek fényt. E két típust elsősorban viselete különbözteti meg egymástól. Az előkelőbb, fényűzőbb ruházattal, kellékekkel megáldottakat úriszittyáknak, a szerényebbeket közszittyáknak nevezi a szakirodalom. (Lásd: Kurd Liütin: Hát kend mért van fürdőgatyában? című közleményét a Mit és mikor iszunk már? Viadaltörténeti kongresszus értesítőjében.)
A két társadalmi réteg közötti átmenetet képezik a szivornyákok. Utóbbiak viseletének jellegzetes eleme a vízszintes testhelyzet és a szájával lefelé, a függőlegest megközelítően elhelyezett kulacs. (Sebestyén Ferenc örkényi alkoholkutató szóbeli közlése alapján.)
Amit az úrszittyáknak el lehet adni: a párducbőr helyett németjuhász kutyabőrből készült kacagány, nemesfémből készült tarsolylemez, ezüst süvegcsúcs, hun vagy avar stílusú arany övcsat másolatok. Griffes ékszer másolatok, mellkeresztek stb...
>Következő kurzuson elmondom, hogy lehet a börtönből kikerűlni.
Hát, ha lehet választani, akkor szívem szerint inkább be sem kerülnék oda.
Ha az aranyadból készítesz valamit, akkor az jó esetben jelentős hozzáadott értéket tartalmaz, megegyezés kérdése mennyiért tudod eladni. Baj csak abból lehet, ha olyan jól sikerül a műalkotás, hogy nem tudod bizonyítani azt, hogy nem a földből régészkedted ki a művet.
Az egymásra merőleges idomok közé teszem és még hozzá is ragasztom az alu négyzetszelvényhez (arra kell vigyázni, hogy a csavarokat nem lehet nagyon megszorítani mert a két idom között van a műanyag lap). A pad lapját polikarbonátból oldottam meg aminek kiválló a kereszt irányú merevítése.
A parti őrség is nagyon kockázatos, mert ugye a parton kint vannak a műkincs hamisító, rabszolgatartó, lapáttal rendelkező, igen veszedelmes, szerencsevadász, megbízhatatlan népség.
Rabszolgatartás, műkincs hamisítás börtön...nem túl szép jövő. Hm, és én még holmi engedélyek meg a vegyszerek miatt aggódtam. Talán jobb lenne a partiőrséghez szegődnöm, mert ha ez igazán elharapódzik akkor abból is meg lehet élni.
natti: hogyan oldottad meg az összecsukható padod lapjainak illesztéseit?
Itt a tuti: Véres verejtékkel mosol 6g aranyat, és nem adod el 5000Ft-ért g-jét mert akkor olcsó Jani volnál. Hanem: készítesz egy pecsétgyűrűt vagy karkötőt mondjuk kelta motívumokkal. Kicsit megrágod kicsit megkoptatod és felteszed a Vaterára. Ha kérdezik a történetét akkor a családi hagyatékra hivatkozol. Ha lehet ne ötvözzed mert akkor kicsit hiteltelen és ha lehet ne 7000 Ft-t kérjék g-ért hanem 50.000.-Ft-t.
Következő kurzuson elmondom, hogy lehet a börtönből kikerűlni.
OK forintálisan biztos nem térül meg. És még dolgozni is kell vele, mert bizony ezt a szót, hogy munka, még kimondani is borzasztó, nem, hogy végezni.
>Mondom, hogy rabszolga kell!!!!
A kisemberek ma is rabszolgaként élik az életüket.
Hiába a rabszolgák hada, ha nincs sok arany a fövenyben.
Volt időszak, amikor szinte csak kizárólag szakrális tárgyak készítésére használták az aranyat. Pedig akkoriban sem lehetett egyszerűbb feladat az aranymosás. És az emberek nem sajnálták sírokba temetni az aranytárgyaikat.
Az aukciót nem vettem igénybe, az tény. Kértem rá árajánlatot e-mailben és megegyeztünk ennyi történt. Írtam, hogy folyamatban van a dolog. Ha múltidőben beszélsz az eseményről akkor az nem én voltam.
Felvásárolom előled az árut?
Írjuk össze mennyi kell belőle, aztán, ha megvan a lista, megkérdezzük Leventét, jó pénzért van-e kedve legyártani még pár darab mosópadot?
Ha tulajdonos leszek, majd megírom neked mibe fájt.
Ma körbenéztem a Duna parton mivel alacsony a víz nagyon sok jó helyet láttam amit érdemes lenne megvallatni. Úgy láttam nem nagyon volt aranymosó a környéken. Csak az a probléma , hogy nem lehet megközelíteni kocsival. Egy jó lejáró volt de a terület tulaja felásta az utat. Csak tudnám, hogy ki volt .......... . Egy kis gyaloglással megoldható a megközelítés. A felderítő túrátok sikeres volt Ács környékén?
Hát ebből megélni nem biztos, hogy jó 5let, olyasmi lehet, mint a kutya vacsorája: vagy van, vagy nincs. Szórakozásnak viszont jó, a gyereket kiráncigálni a tévé elől, ki a friss levegőre. Hajókázni, kicsit mosogatni a fövenyt, aztán már le is ment a nap, egy kis bográcsozás sátrazás.....stb. Így lesz abból a pár szemcse kis aranyból, amit sikerült kimosni a világ legnagyobb kincse. Erre jó szerintem.
A fémkeresőzést is feladtam, sajna. Ha az ember eredményes akar lenni, rengeteget kell a területen lenni, ezt nem tudom megtenni. Tán, ha aranymosásból élnék, akkor magas víznél mehetnék fémkeresőzni, lenne időm. Asszem, nehéz kenyér lenne:)
Sejtettem, hogy itt összefutunk. Biztos emlékszel (Chynzi)...
Aztán sikerült-e megtalálni a hunok: (Uldin, Uptar, Ruga, Etele) aranyát a fémkeresővel? Ja, Uptár szentélyéből az aranyat a parasztok már széthordták talicskával 1926-ban.
Leto féle elektrós fórumról már rég kikoptam, a régi mag Norbi Papa elektromos_gyalogos fórumán fent van. Ha érdekel a fórum, küldök meghívót a regisztrációhoz.
--------
Megvenném a mosópadod... a részletek gondolom mailben mehetnek. A régi chem-es címem műxik még, a publikus már lehet nem szuperál. Vagy egyszerűbb, ha küldök egy mailt a gugliról.
--------
Egy haveromnak van egy kis házikója a Dráva mentén, bármikor leruccanhatok oda, nyáron egy kis horgászat föveny lapátolással tarkítva nem ártana a hájam elégetése érdekében. És a Kerkát is meg kellene nézni ez ügyben, a Drávától nincs messze.
Sziasztok Aranyászok! Én feladom, idő hiányában nem csinálom ezt a szép szakmát. Feltettem a Vaterára 1Ft-ról a padom, ha valakit érdekel, licitáljon rá. http://www.vatera.hu/aranymoso_pad_156601705.html
Igen, lehet kapni gumiszőnyeget. A porzót töbszőr át kell zavarni a gumiszőnyegen, és akkor aránylag kicsi a veszteség. Én a már dúsított anyagot pannal lötyögtetem szét, és pipettával szedem össze az aranyat.