visszavonták a karácsonyi kemény fagyokról szóló előrejelzést, úgyhogy egyelőre nem látszik úgy, hogy kell-e egyáltalán bugyolálni
A novemberi viszonylag keményen fagyos néhány hajnalt is kibírták úgy, ahogy vannak (csak 1-2 db néhány frissebb alsó hajtásán lévő pár levelen látok fagyásos tüneteket...)
Ja én is valamikor október végén bepakolta(tta)m az egészet a "fészerbe", azóta is nyitott ajtóknál "telelnek", mondjuk egy cserép idei Atlas magonc kinn figyel az udvaron, de én is gondolkodtam az udvaron teleltetésről úgy a la natúr legalábis a nagyobbak és kevésbé kényesek tekintetében, szóval kíváncsian várom a tapasztalataidat!
Jelentem, a Barciknak semmi bajuk, éppen az utolsó percekben megmenekültek. Egy olyan van, arról elfelejtkeztem reggel, amelyikről valahogy leesett a cserép, és az bizony nagyon kiszáradt, nagyon zörög még ma is, de nem különösebben fontos darab, nincs is rajta írás, de valami sötétebb dupla, tripla bordós, van rajta egy bimbómaradvány. Kár érte, mert szép kis fácska már, hátha metszéssel majd még menthető lesz.
Én pár palántán kívül nem vittem be semmit. majd ha (nemcsak simán) fagy, a kisebbeket biztonságba helyezem. A nagyokat viszont idén nem fogom mozgatni. Elegem van, h. minden ki- és behordás után mehetek a csontkovácshoz a lumbágómmal. Így ment ez már évek óta.
Úgyhogy most nem lesz behordás, hanem vettem egy csomó téli növénytakaró fóliát, abba fogom bebugyolálni az összes nagyot arra a pár hideg napra, ami jöhet majd. Egy (negyed órás !) csontkovács vizit árából kijött:).
van azért valami jó is ebben a klímaváltozásban...:(
Én is akkortájt pakoltam be, és akkor mindet alaposan meglocsoltam. Nem tervezek locsolást csak karácsony után. Igaz, nincs is ilyen kényeske leanderem. Remélem nem lesz akkor nagyon hideg, mert csak úgy fogok tudni locsolni ha a felét kiteszem az udvarra. Azt hittem már kevés leanderem van, de a teleltetőben látszik hogy még mindig túl sokan vannak.
Az utolsó adag amit gyökereztettem, mind elpusztult. Már régen megfogadtam hogy szaporítani júniusban kell, de sajnáltam kidobni az őszi metszésből származó ágakat. Eleve a fele gyökeret sem hozott, kidobtam. A másik fele amit elültettem szép gyökérrel, nem élte túl a földbe ültetést. Mára egy sem maradt.
Mivel mostanában nincs túl sok hozzászólás könnyedén megtaláltam itt, hogy nov. 16.-án vittem le a leandereimet. Ahhoz képest tegnap locsoltam őket először, ami azért tőlem is szokatlan, mert a kicsiket télen is kéthetente szoktam locsolni. Mindenesetre nagy baj nem volt, kettő darab olyan volt, ami ..., hát, majdhogynem zörög, de talán még nem, könnyen kitalálható, hogy a 2 Barcelona (lehet azért, hogy metszeni kell)! És egy kókadozó, ami a Csillagszóró, azzal biztos nincs nagy gond, de a Barcikért nem tenném tűzbe a kezem. A Csillagszórónál elcsodálkoztam, eddig nem tűnt fel, hogy mennyire gyengécske levélzete van, majdhogynem lomblevelűnek is tűnhetne.
Szia Ranyu! Nagyon szépek a magoncaid!! Az enyémek, kicsit sínylődtek, mert nálam is elmaradt az átültetés... átültetés. Igen, nálam érdekes módon a rózsaszín dominál!! Majd talán ha kicsit letisztul minden körülöttem rá szánom magam a kép átalakításra és felpakolok. De lehet, hogy az indafotóra rakom fel az idei képeket... Idén bepakoláskor gondosan lenyisszantottam minden magtokot, ne, hogy jövőre kísértésbe essek. Az idén 40 NCSP-t vetettem, 22 kelt ki... DE jövőre nekem is lét kérdés az átültetés!! és a céljaim újra gondolása...
Köszi, aranyos vagy! Mi, nagyétvágyú leanderesek mindnyájan küzdünk helyproblémákkal, a család tűrőképességét teszteljük folyamatosan. Nálunk a férjem a két ablak közé is betett szigetelést, de villany nincs a helyiségben bekötve, így vagy fejlámpával vagy valami akkumulátoros eszközzel tudok majd télen locsolni, ellenőrizni. Ilyenkor mindig eltervezem, hogy minden kis cserépben sínylődőt át fogok ültetni jövőre, de sosem érek végig. Hátha jövőre másképp lesz... Remélem, senkinek nem lesz vesztesége a télen.
Jajj,de jó,hogy hoztad ezeket a csodákat:-)Amikért már amúgy is olvadozok,nem is említem,hisz tudod...de szó nélkül sem mehetek el mellettük,mert nagyon változatosak,amik nálad születnek,nálam is Huncutka,ami még előrébb van a sorban,de lenne még pár,amit nem is sorolok,mert határt kell mostmár szabni,nincs mese,csak gyönyörködni szabad már,dícsérni... :)
Örülök,hogy valahogy befértek teleltetésre,most a pincébe nem is mertem letenni a tavalyi talajvíz miatt...
Amikor én vetettem, három helyről volt magom: Piros leandertől, Misucitól (tőle Csömöri és sápadt doki(ez nem tudom, melyiket takarja)) és Donytól. Dony magoncai jellemzően rózsaszínes virágúak, a csömöri/doki magokból hasonlók születtek. A többi változatos virágúak szerintem Iréntől vannak.
Köszi a dicséretet az Európára! Ez volt az első virágja, mert még kicsi. Remélem folyamatosan fog virágozni. Én meg el vagyok ájulva a ,,Márványostól"! Simie magonca? Ezeket a képeket elnézve, nekem is vetnem kell, nincs mese!