Hát ami azt illeti, nekem Björk a Sugarcubes-ban sokkal jobban tetszett (úgy 1989 körül) mint ma. Sikerült megvennem az első Sugarcubes LP-t, amelyiken izlandi nyelven énekelnek (nekem jobban tetszik mint az angol verzió). Persze amit ma csinál Björk az se rossz.
Kösz a nyelvi és történelmi részleteket, engem is érdekel az ország történelme, elég sokat olvastam róla korábban. Nyelvészeknek érdekes lehet egy ilyen archaikus nyelvet tanulmányozni, gondolom közel állhat a már kihalt keleti-germán (gót) nyelvekhez is.
Óriási dolog különben hogy Izlandnak köszönhetően írásos formában, szinte egészében fennmaradt az ógermán monda és hitvilág.
(leginkább angolul, németül még nemigen találtam, de nem is vagyok nagy németes)
Reykjavík: www.rvk.is
(ez Reykjavík mint város homepage-e, amúgy izlandiul és angolul, de rengeteg infóval és asszem linkek is vannak rajta, én innen indultam információkeresésben, mikor 98 nyarán oda készültem)
Iceland Tourist Board: www.icetourist.is
Icelandair: www.icelandair.is
vagy www.icelandair.com
Youth Hostels Iceland: www.hostel.is
ja igen, és ha belemélyülsz az izlandi nyelvbe, akkor gyakorlásként tudom ajánlani a
Morgunblaðið című napilapot (kb az ottani Magyar Hírlap kategória):
www.mbl.is
mint látod, ezek túlnyomóan turisztikai jellegűek, de van még egypár egyéb is, csak valahonna elő kellene bányásznom, mármint hogy melyik apró cetlire firkáltam is fel annakidején, de ígérem jövök még velük
addig is jó bányászkodást
Leif
(ja igen, még egy, a kormány oldala:
www.stjr.is
a parlamenté:
www.althingi.is (angolul mindkettő olvasható)
Nem biztos hogy hülyeséget mondasz, mert az egyik tanárnő (pontosabban az egyetlen, mert a többi tanár férfi, illetve van egy svédtanárnő, de ő évek óta nincs itt szóval nem is igazából. ja meg az egyik lektor is csaj, meg a PhD-sek közül néhányan), szóval ezt a bizonyos tanárnőt -már hogyha ugyanarra gondolunk- Merkl Hildának hívják, következtetvén erre abból hogy amúgy a német sem áll tőle távol, lévén hogy budakeszi sváb családból való, amúgy ott most egy iskolának az igazgatója is, de tanít norvégot is itt.
Na szóval, ha róla beszélünk (szikár, magas egyébként, nagyonsötétvörös hajjal) akkor megint bejön a szubjektivitás, mert nálam per speciel ő az egyetlen tanár, aki normálisan viselkedett, és akivel lehet értelmes beszélgetést folytatni.
Persze mondom, az is lehet hogy nem ugyanarról beszélünk, de nem biztos.
on
ami a linkeket illeti, pontosan mire gondoltál??
(Izland vagy Skandinavisztika?? azon belül mi??)
lehet,hogy megint hulyeseget mondok (azert mert a ketto kozott volt nehany honap,es teljesen nem voltam biztos benne),de a felvetelin (skandinavisztika) majdnem behidaltam amikor meglattam azt a not aki a nemet nyelvvizsgan is ott volt,es aki ugyanolyan szemet volt mint akkor.
nem mintha most mar nem lenne teljesen mindegy,inkabb arra mondj valamit,hogy noha allitolag ott mindenki netezik,miert van olyan keves weblapjuk?es meg ezeket se nagyon frissitik.nem tudsz linkeket (lehetoleg angolul vagy nemetul)?
üdvözöllek, és örülök, hogy megtalálják az emberek a topicot.
Björk mint énekes télleg a legismertebb (teljes neve ha jól emlékszem Björk Gudmundsdóttir), de van még feltörekvő népség is, elkezdték sztárolni többé-kevésbé a szólóénekes Móeiður Júníusdóttir nevezetű csajt is.
Én Reykjavíkban járván megvettem egy CD-jét (amúgy LosAngelesben kufircol) és mondjuk eredeti. Egy hóttvékony csaj, aztán olyan mély hangja van... Na de tény hogy a zene világában nem vagyok túlzottan otthon.
Izlandi-ónorvég kapcsolat:
jól tudod (ezt télleg kevesen tudják itthon), annyi apró különbséggel hogy persze nem totál azonos, de különben majdnem ua.
Ez főleg azért lett így mert:
1. a norvégok (vikingek) telepítették be Izlandot a 10.század vidékén.
2. az ország sok évszázadon át marhára el volt szigetelődve, és le volt rongyolódva (gazdaságilag, nem szellemileg!!!) tehát a nyelv gyakorlatilag külső behatásoktól mentes, és noha a mait hivatalosan újizlandinak hívják, azért ez még tényleg szinte a régi archaikus nyelv.
És, ami még nekem ezzel kapcs. tetszik:
minden hőzöngő nacionalista felhang nélküli nyelvvédők, azaz nem engedik be az idegen szavakat (mondjuk meg is tudom érteni egy ilyen pici, 260 ezres össznépességnél).
De annyira nem, hogy minden technikai újdonságra inkább alkotnak egy új szót a régiekből minthogy angol szavaik legyenek.
így született meg a computer izlandi megfelelője, a TÖLVA (völva egy régi kifejezés a jósnőre a mitikus időből, tala=szám, ebből lett tehát tölva. Az email pedig tölvupóstur)
Na ezzel el is lőttem kb 5 szavas izlandi szókincsem nagy részét, meg nem is akarlak túl hosszú dolgokkal fárasztani, de
nagyon köszönöm az érdeklődést, gyere (gyertek) vissza minél gyakrabban, ötletekkel, kérdésekkel, meg mindennel ami Izlanddal kapcsolatos.
(kicsit off téma, de illik válaszolnom)
persze ez azér' szubjektív, de nem vagyok teljesen egyedül a véleménnnyel.
Az elején én is tök lelkesen mentem neki, hogy unikum nyelv meg érdekes, ritkaság, minden.
A dolognak ez a része rendben is van, és azt a legkevésbé sem sajnálom hogy megtanultam norvégul (most írom a szakdolgozatomat)
Viszont, és ez az ELTE több más nyelvszakján (meg gondolom sok mindenhol) úgy van, hogy van 1-2 totál súlyos tanár. Itt a nyelvtörire van kihegyezve a játék, ez mindenkinek a mumusa. Jó persze sokan mondják hogy bölcsészkar, micsoda lazaság, de hidd el, az a fickó aki a nyelvtörit tanítja, sok diákot kergetett már az idegösszeomlás szélére. A dánosokat hatványozottan, mert dánt is tanít, a többieknek szerencsére "csak" nyelvtörténetet.
És amúgy van össz. 3-4 tanár az egész skandinavisztika tanszéken, szóval nincs is választék, hogy egyik vagy másik (persze ehhez hozzájön a dán, svéd, norvég lektor, meg a néhány PhD-s)
na túl messzire nem akarok menni, röviden az 1 darab normális tanár mellett a többi NAGYON megviseli az ember idegeit, és ez hosszú távon kedv-elmenéssel jár.
Ha izlandiul megtanulsz, minden nagyrabecsülésem, marha nehéz!!
Ha mész esetleg, írj, vagy számolj be róla!! (akár mail-ben)
Ha Izland, akkor nekem a Sugarcubes és Björk ugrik be. A Sugarcubes-nak (Björk egykori zenekara) nagyon jó Izlandon játszódó videói vannak (pl. a Birthday).
Izland szerintem is érdekes hely. Még nem voltam sajnos, de amint tehetem, elmegyek oda szétnézni.
LeifEriksson, ha jól tudom az izlandi nyelv azonos az ónorvéggal, nem?
Izlandi szak külön nem igazán volt a skandi-n (már ha az ELTE-ről beszélünk), csak fakultatíve lehetett izlandit tanulni. (amúgy a skandi szak a 3 nagy nyelvre oszlik: dán, norvég, svéd) Az izlandi csak spec.kol. volt. Most már az se.
Persze egy-két izlandi vonatkozású tárgy azért van (főleg az óészaki irodalom), de hogy őszinte legyek, keveset vesztettél azzal hogy nem mentél skandinavisztikára.
amikor eljatszottam tanulmanyaim skandinavisztika szakon valo folytatasanak gondolataval meg volt izland szak is.rakerestem az indexen izlandra es milyen jol tettem,talaltam egy csomo infot.pl. a halfeldolgozasban a hiedelmekkel ellentetben csak az izlandiak kb. 11%-a dolgozik :))
izland.index.hu
a nagy nemzetközi reptér ugye Keflavíkban van (50 km-re Reykjavíktól), de van ám egy kis reptér Reykjavíkban is, nem is akárhol, hanem benn a város középpontjában, de innen csak propelleres kisgépek szállnak fel.
Annyira benn van a városban, mintha mondjuk Budapesten a Kossuth téren lenne.
De hangzavart nem csinál, lévén ugye a nagygépek Keflavíkba vannak kényszerítve.
Nincs ugyan Izlandnak saját, de a NATO-ba is azért léptették be, mert USA létrehozott még a 2. világháborúban egy légitámaszpontot, és hogy ugye ezt megtarthassák. Akkoriban a német fenyegetés ellen (nem tudom, mennyire volt komoly, mindenesetre igazi harci cselekmények akkor se történtek), 1945 után meg ugye a hidegháborús stratégiai pozíció fenntartása mellett.
Na, ez lett Keflavík, Izland legdélnyugatibb csücskén, és ennek a légibázisnak a kifutóit használja a polgári nemzetközi repülőtér is, persze külön épülettel.
És a Keflavíkban állomásozó amerikai erők feladata hivatalosan Izland védelme (ma már mi ellen??)
Ez a (nem biztos hogy pontosan) American Defense Forces of Iceland.
Jó a kérdés. A skandináv érdeklődés Norvégiával kezdődött, Amundsen útjai könyvekben meg ilyesmi. Aztán norvég szakos lettem az ELTE-n (illetve még vagyok is, most írom a szakdolgozatom), és elsősorban Norge érdekelt.
Aztán ott is tanultunk egy-két izlandi vonatkozású dolgot skandi töri meg óészaki irodalom órákon, de útikönyvekben is olvastam egy-két dolgot. Leginkább persze az tetszett benne, hogy viszonylag kívül esik a szokásos turizmus fő csapásirányán és én többnyire az ilyen helyeket szeretem (el nem mennék pl Costa Bravára, Korfura, stb. Na azért ez se igaz teljesen, de általában jobb szeretem az "off the beaten track" cuccosokat.)
Aztán egyszer úgy adódott hogy nyári norvégiai úthoz hozzá tudtam csapni egy kis Izlandot is, és marhára bejött nekem az az ország.
Főleg persze a természeti szépség, meg az egésznek az unikum-jellege miatt.
Az emberek meg úgy egyáltalán kicsit lassabban és nyugodtabban élnek. Mondjuk az egyetlen hátrány az, hogy egy picit kint van az európai "vérkeringésből", pl. eszükbe se jutott az EU-ban belépni, elvannak ők.
Kicsit ez így összevissza, de nagyjából így indult a játék. Ja és még egy fő ok: imádom a hideg, sarkvidéki éghajlatot, szenvedek is itthon minden nyáron.
Izlandra mindenképp vissza is akarok majd menni, mert még nem jártam körbe az egészet.
Fociban riválisok...
hát mindig vannak, de olyan értelemben mint nekünk a románok, szerintem nincsenek. Ők általában jól megvannak mindenkivel, a válogatott meg elvan azon a közepes helyen az európai csapatok között.
Ja, még egy izlandi-magyar focis dolog (bár a fociban nem igazán vagyok otthon)
1 vagy 2 éve valamelyik kupában (UEFA talán de tényleg nem tudom) végre sikerült magyar csapatnak izlandi felett győzelmet aratnia!!
Ha jól emlékszem az MTK volt az, és az
ÍBV (Íþróttabandalag Vestmanæyjar) nevű csapatot győztük le, itt is, ott is.
(a þ kb th-nak (mint az angolban) olvasandó)
Ami ay egyéb ellenségeskedést illeti: a legnagyobb nemzetközi konfliktusuk, hogy az utóbbi évtizedekben picinykét kiterjesztették egyoldalúan a felségvizeik határát, a halászat miatt. Ámbár ők ebből élnek. Na ebből volt némi összezördülés a britekkel, de nem súlyos.
Kuriózum még: Izland az egyetlen NATO-tagállam, amelynek nincs hadserege.
Ja és történelme során egyszer sem háborúzott senkivel, ez azért nem mindegy, igaz??
Ámbár az igaz, hogy rendesen kopár a legtöbb helyen a vidék, azért tavasztól őszig fű az van rogyásig, ha fák nincsenek is.
Télen nem tudom mi a helyzet, de tavasz-nyár-ősz a füvet illetően rulez. Márcsak azért is, mert óceáni éghajlat, szóval eső mint Angliában kb. Nyáron meg a hőmérséklet is "hatalmas", vannak 20-25 fokok is. De azért júniusban is úgy fest a kép, hogy vagy ragyogó napsütés felhő nélkül, vagy dézsából ömlő eső.
Ja, fák meg azért nincsenek nagyon, mert amikor betelepültek a Norvégiából jött bevándorlók a 9. század vidékén, pár évtized alatt elfűtötték a kevés fát, ami az éghajlat miatt egyáltalán megvolt. Aztán sokáig trágyával meg tőzeggel meg ilyesmikkel fűtöttek évszázadokig, amíg rá nem jöttek, hogy lehet ezt a természetes, azaz a földből feltörő melegvízzel megoldani.
Ami még a focit illeti, a reykjavíki hatalmas futballstadion kb akkora mint a Haladás-pálya Szombathelyen (más összehasonlítási alapom nincs, túl sok stadiont nem ismerek, de ez a méret nagyjából egyezik)
Szerintem inkább azzal foglalkoztak akkor, hogy ők milyen jók voltak ellenünk. És az igazat megvallva, van is benne valami, főleg hogy az izlandi válogatott többnyire nem is hivatásos focistákból áll, mármint van "rendes" foglalkozásuk is.
Ilyen helyztekeben amúgy amikor az általunk béka segge alatt lévőnek gondolt ellenfél jobb, akkor ha udvariasak, akkor max annyit mondanak hogy igen elismerik az aranycsapatot, de nem lehet annak a dicsőségéből élni, hanem dolgozni is kell a sikerért.
De, amennyire tudom, nagyobb visszhangja nem volt, vagyis no üdvrivalgás, hogy az egykori vb-ezüstérmest győzték le.
Mint említém, '98 nyarán röpültem el oda, egész pontosan néhány nap Norvégia után.
A megérkezés ott kezdődik, hogy Reykjavík nemzetközi reptere 50 kilométerre van Reykjavíktól, hasonlóval csak az új oslói reptér (Gardermoen) dicsekedhet. Amúgy a reptér akkora, hogy Ferihegy hozzá képest egy Heathrow.
Szóval be kell buszozni Reykjavíkba, mert Izlandon vasút ugye nincs. De villamosok se.
Ami a szállást illeti, van a drága és a kurva drága. Én speciel maradtam a Youth Hostelnél, ahogy más országokban is. Ha van Youth Hosteles tagságid, akkor "csak" kb 1000 korona egy éjszaka. (1 izlandi korona kb 3 forint, vagyis "egy nagyságrenddel kisebbb a többi skandináv koronánál, amik 30 forint körül vannak)
Szóval a Youth Hostel. Én június legvégén-július elején mentem, ami igazából a csúcsszezon, amúgy szeptembertől már vége minden turizmusnak, tél van, bezár minden. A csúcsszezon azt is jelenti, hogy marhára előre kell foglalni szállást, ha a Youth Hostelt választod, ugyanis egész Reykjavíkban ez az egy YH van, erre csődül rá a fiatalabb turista korosztály mindenhonnan.
Reykjavíkot sokan le szokták szólni, hogy kis porfészek stb, de ez egyéni vélemény. Szerintem egy aranyos pici város (Izlandon metropolis a maga 125.ezre lakosságával, itt lakik a fél ország, ugyanis Izland népessége 260ezer.)
Pl nincsenek nagy házak (1-2 tízemeletest láttam, de azokat épp akkor fejezték be) szóval kisvárosnak tűnik, de azért főváros.
A turizmusról, ami Reykjavíkot illeti, tudom ajánlani a hivatalos homepage-et:
www.rvk.is, vagy www.reykjavik.is
Ösztöndíj téma.
1 azaz egy darab egyetem van Izlandon, a marhára valószínűtlenül hangzó Izlandi Egyetem
(Háskóli Íslands) néven fut. Túlságosan sokat nem tudok róla, de nem igazán nyomnak az izlandin kívül más nyelvet. (1-2 angol vagy egyéb nyelvű kurzus biztosan van, de nem hinném hogy meghatározó) Van még nyári egyetem is, ami általában nyelvtanfolyamot jelent, ennek a plakátja tavasz tájékán meg szokott jelenni az ELTE-n a Skandináv tanszéken a hirdetőtáblán.
Mindenesetre ez is önköltséges többnyire. Tehát leginkább akkor érdemes szerintem pályázni, ha izlandiul tanulsz (ha így van, őszintén becsüllek, mert rohadt nehéz nyelv. Én ugyan tudok norvégul, ami megkönnyíti a többi skandináv nyelvet, de az izlandi kivételével.)
Ami a halfeldolgozót illeti, azt hiszem abszolút igazad van, lévén hogy a turizmuson kívül ez gyakorlatilag az egyetlen igazi ágazat (ipar nem igazán van, mezőgazdaság mégannyira se)
Na így "röviden ennyit", túl hosszúra sem akarom nyújtani, de írok még szívesen a saját élményeimről, ha érdekel.
Remélem, nagyjából sikerült egy-két dolgot meg is válaszolnom.
Ja és Izland-témában tudom ajánlani egyrészt a magyar nyelvű Izland-útikönyvet (S.László Katalin írta. pár éve jelent meg. Egypáran fikázzák, de szerintem nem annyira tragikus), illetve a LonelyPlanet-ből az "Iceland, Greenland and Faroe Islands" c. opuszt.
irnal reszletesebben?mit lattal,mik a benyomasaid stb.
ahogy a neten olvasgattam legfeljebb egy halfeldolgozoban lehetne elhelyezkedni,ott meg inkabb nem :)
egyetemi osztondijat vajon oda lehet kapni?
Túl sokat nem tudok a bevándorlásról, de az alaphelyzet az, hogy a skandináv országok polgárainak útlevél se kell, meg ingyenes az egészségügyi ellátás stb.
Más államokból viszont amennyire tudom nem igazán szeretnek mostanában beengedni embereket mármint letelepedni. Eléggé hosszadalmas procedúra, amennyire olvastam róla.
Különben mindenképp kell munkahely, azaz munkavállalási engedély meg hogy ott élj pár évig, és munkahelyekben sem tobzódik az ország külföldiek számára (na persze biztos van néhány slágerszakma ami kell)
Csak egy kis epizód még: amikor én '98-ban turistaként voltam ott, és a reptéren (Keflavík) megérkeztem, a határőr nem akarta először elhinni nekem hogy magyaroknak nem is kell vízum turistaként. Csak némi rábeszélésre nézte meg a listáját és ismerte el hogy valóban nem kell.
Mindettől függetlenül az emberek általában kedvesek, az ország gyönyörű, amolyan "vad szépség". Árak az egekben, kb. mint Norvégia, de talán egy kicsit még annál is drágább.
Szóval szerintem is némileg butaságnak tűnik a könnyű letelepedés, de ha mást nem, egyszer mindenképp nézd meg, mert fantasztikus.
Sajnos meg csak dian, de julius kozepen megyek haza (egyenlore kulfoldon dolgozom), es akkor a legjobbakat be tudnam scannelni. Ha megeroltetem magam, meg egy weboldalra is fel tudom utana nyomni.
a fotós topik többezer beszólás után is csak tököl a gondolaton, hogy kellene egy játszótér (tisztelet Traxy-nak, Z-M-an-nek és másoknak, akik azért letettek valamit az asztalra). A Budapest teljesen befulladt.
Ehhez képest őszinte elismerésem, hogy szép csendesen egy ilyen színvonalas dolgot hoztatok létre! Gratulálok, mindenki menjen az új Izland site-ra, nagyon érdemes!
En is jartam Izlandon '96-ban, 2 het alatt buszoztam korbe a szigetet. Es idovel mindenkeppen vissza szeretnek menni.
Van egy par jolsikerult diam, felajanlom az index mutaciora, ha gondoljatok.