Ki lehet még menni a Belém nefgyedbe ahol is a Felfedezők Emlékműve, Jeromosok Kolostora, Belém torony van.Oda is HÉV-szerű vonattal, Lisszabonból a Cais do Sodre végállomásról.
Cascaisból vonattal (Hév-szerű) lehet bejutni Lisszabonba, az állomáson jegyet venni (van automata is).Gyorsan bent van a fővárosban Cais do Sodre végállomás. Óceanariumra legaláb 2 óra kell, metróval kimenni Oriente állomásig onnan megközelíthető, de előtte bemenni a Vasco de Gama bevásárlóközpontba, a Vasco de Gama toronyba is fel lehet menni lifttel..Amit megnézni lehetne még: Gulbenkian múzeum, Állatkert, a központban a Baixa negyedben a sétálóutcák, emlékművek,Kimenni vonattal Sintrába,Cabo da Roca,.Cascais mellett van Estoril a másik nevezetes nyaralóhely, ott is le lehet szállni a vonatról, ott van Európa legnagyobb kaszinója is.
1.Cascaisban fogunk lakni- mivel lehet bemenni Lisszabonba? Külön kell-e jegyet venni?
2. írtátok, hogy lehet 1, 3 napos jegyet venni, és napi 3,7-be kerül. Van-e más lehetőség és ezt hol lehet megvenni, nem találok semmilyen információt, hogy pl. 3 napra mennyibe kerül. Van-e gyűjtőjegy féle?
3. 2 délutánba (mondjuk 4-től éjfélig) mi az ami belefér? (Cascaisból be kell jutni L-ba)
4. 2 teljes napra milyen programot javasoltok?
5. az Óceanariumba mennyi idő kell kb? Érdemes-e azt betenni, mondjuk 5-7-ig vagy inkább valami mást?
Útikönyvnél eddig ilyent (szerencsére) csak a hamis ázsiai lonely planeteknél láttam :). Coimbriga nagyon megéri szerintem, meg a többi is tuti jó, amiket beírtál.
Hamarosan megyünk mi is Lisszabonba és egy kiegészítő kérdésem lenne. A reptérről a városba menő airport shuttle buszra azt írják, hogy a megváltott jegy 1 napig még érvényes. Több helyen néztem, de nem egyértelműen írták:
1. A váltástól számított 24-óráig jó vagy csak aznap éjfélig? 2. Van ahol azt írják, hogy csak buszra és villamosra, van ahol metróra is, melyik a korrekt?
Mi most kedden jöttünk vissza, 10 nap alatt tettünk egy kört.
Utikönyvben a National Geographic Portugál könyvét nem ajánlom, mert pontatlan, még a képaláírások sem stimmelnek.
Autókölcsönzés: nekünk utazási iroda foglalta előre. A repülőtéren vettük fel és adtuk le. Nagyon körülményes volt az ügyintézés. Összesen 4 helyen kellett intézkedni. 1.aláírtuk a papírokart
2. másik fickónál felvettük az autót, dokumentáltuk a hibákat
3. visszavittük, dokumentáltuk a hibákat, ez más helyszínen volt mint ahol felvettük
4. lezártuk a szerződést, szintén másik helyen mint ahol ahol megkötöttük
(ez más országokban úgy szokott működni, hogy 1 fickónál aláírunk, odaadja a kulcsot, és megmondja hol találjuk a kocsit. Visszafelé pedig bedobjuk a kulcsot és a papírokat egy dobozba)
Maga az ország tényleg szép.
Porto-Lisszabon között: Coimbra, Batalha, Cabo de Roca, Sintra, ha érdekelnek a római kori romok akkor Conimbriga, talán érdemes a tengerpartra is kimenni Aveiro-nál.
Batalha nekem óriási döbbenet volt, éreztem, hogy szép lesz, és mégis megdöbbentett. Éppen bolhapiac volt a templom mellett, nagyon klassz emlék marad.
Egyébként ami nekem még nagyon bejött az Covilhaból indulva átkocsikázni a Serra de Estrella-n.
Mi neten foglaltunk autót, brókercégen keresztül egy helyi cégtől, minden gördülékenyen ment. Jóval olcsóbbak, mint a nagy nemzetközi hálózatok. Hogy mit is érdemes megnézni :) sztem kb. mindent, Coimbra, Covilha...stb... de ha összeszedem magam pár nap múlva rakok be egy rövid útleírást.
Nagyon ajánlom az Útitárs sorozatból Portugáliát. A többi könyv nem sokat ér... :-( annál többet sajnos nem tudok ajánlani, pedig töviről hegyire bejártam az országot :-)
Porto és Lisszabon közötti szakaszon tudnátok tanácsolni látványosságokat, amiket kár lenne kihagyni? Nyáron bérelt kocsival járnánk végig egy hét alatt a szakaszt (Lisszabonban valszeg +1 hét); utóbbi látványosságairól viszonylag eleget olvastam (olvashatok).
Kinek mi a tapasztalata: reptéren drágább kocsit bérelni mint a városban? Hát előre(pl. Interneten) a helyszínivel szemben. Csak mert olvastam, h. taxisnál érdemes alkudni...
Hello. Portugáliában van egy ismerősöm,és milyen ajándékok vannak kint. mert nem tudom milyen szokások vannak ezen a helyen. pl: itt gondolok fából faragott dolgok,vagy festmény,vagy törölköző? bort azt tudom az már rendelve van:) előre is köszi.
Amikor először olvastam a jornal de notícias honlapján, még halottról sem írtak, fotót sem láttam, nem is találtam ilyen szörnyűnek. Most már a youtube is tele van friss videókkal. Szörnyű.
Az ok: 9-10 óra alatt leesett egyhavi csapadék. A nagy szél sem javított a helyzeten.
Szigorúan Porto, vagy Douro völgy is lehet? Mi érdekel? Portói? Vinho verde? Moscatel? Ha portói, akkor a Cálem, vagy a Ferreira a nyerő sztem. A Diogo Leite út környékén van a legtöbb.
Hasonló árakkal számolj, bár az igazi pékségben vásárolt pékárú talán kicsit drágább, mint itthon. Bár itthon is vannak drága pékségek. A tej is €1 körül van, bár nem szoktam tejet inni itthon sem, így ebben nem vagyok biztos, és abban sem, hogy itthon olcsóbb-e.
Szerintem semmi sem fog a reggelid költségén múlni, gondolom, itthon is reggelizel.
Ez jó. Mármint a fotók. Én estefelé jártam ott, már nemigen fotóztam. Ilyet még sehol nem láttam, mint ott, hogy az utcán ott isszák az emberek ezt. Aztán a sok terített asztal az utcán, hangulatos volt.
Bocs, hazudtam :) de en akkor sem lattam soha sehol kiflit, ha igy tettem is :) Es mint irtam, a peksegekben valoszinuleg lehet darabra zsemlet kapni, ezt be is igazoltad :) En meg nem jarok peksegbe. Mert nincs. Mert ez itt nem a belvaros es nem is Lisboa :) evvan :D (viszont tejet tovabbra sem veszek kulfoldi utjaimon, megintcsak evvan :D)
Bocsi, de ez nem állja meg a helyét, amit írsz... :D Nincs kifli???????????????? Már hogyne lenne!
Vannak pékségek, és lehet darabra kapni zsemlét, és kiflit is, ugyan nem a nálunk megszokott ízvilág fogad, de lehet. Megjegyzem a pékséges kiflik sokkal finomabbak, legalább is nekem, mint áruházi, csomagolt társaik.
Tej: lehet hogy akkor én vagyok a furcsa turista, de bármelyik országban ahol jártam, vettem tejet. UHT tejeket árulnak, kb. olyan mint otthon. :)