Jöhet minden ami mtb retro: fotók, gyűjtemények, ritkaságok, történetek, tuning leírások, alkatrészek, stb.., a 80-as, 90-es évek mountain bike gyönyörűségei, alkatrészei.
Miért nevezik ezeket a bringákat retronak? Mintha valami 40 éves biciklik lennének. Aztán meg nem is. Azért mert vannak újabb alkatrészek, vagy dizájn, azért még túlzás retronak hívni szerintem.
tök jó hogy van ez a fórum! '90-es évek mtb fotókat kerestem, így találtam ide. annó egy vastagított vázas Esperia montim volt 200gs-el, imádtam, volt vagy 18kg de nekem sokat jelentett, apránként vásároltam hozzá Altus meg Alivio alkatrészeket. A következő bicikli egy Acera-val szerelt zöld Gepida Sirmium volt, csoda egy masina volt. Sajnos egy buliból ellopták, utána hosszú évekig nem is volt saját hegyigépem.
Pár éve kattant be, hogy retro mtb-éket keresek ebay-en és itthoni oldalakon is - olyan 40-50e huf felső határig - néha elképesztően jókat lehet látni, Tavaly aztán vettem is egy Gepida Asgard Position-t, full (!) STX-el, hibátlan az egész gép, egy mese monti :) majd töltök fel róla fotókat is
régen rengeteget olvastam a Mountain Bike Action Hungary-t, úgy vártam az új lapszámot mint a messiást, kívülről tudtam a cikkeket (Dave útja, Teszt stb). a poszterek mint pl. karbon Trek 9800, GT RTS3 sötét színű STX-el, Specialized Stumpjumper, nem is folytatom mert miközben alább csatolom a linket a fotókhoz könnybe szökik a szemem :) szóval ezek mind kinn voltak a falon, azóta is elérhetetlen kategóriát jelentve :)
TREK 8000 USA Easton E9 aluminium 44 cm (17") váz , full Deore DX szettel( váltók , fékváltókarok , hajtás , kerékagyak) , Deore XT fékekkel , Sakae fém pedálok , kormány , Matrix kiegészítők , duplafalú 26"-os felnikkel nagyon jó állapotú retro MTB kerékpár eladó . Ár: 29000 Ft
SCOTT Super American (Performance series) 48 cm (19")-os T6 Heat Treated aluminium váz , Forks SRP Cr-Mo elsővilla , full Shimano Deore XT szettel , még a pedál is, Mavic duplafalú szegecselt 26"-os felnikkel , Vetta nyereggel , jó állapotú retro( kb. 1991-es) mountain bike kerékpár eladó. Ár: 37000 Ft
eddig csak aolvasgattam a topicot, de most egy kis segítséget kérnék. keresek egy garnitúra panaracer dart-smoke kombinációt ha valaki tudna segíteni. falra aksztós bringába kellene, szóval nem gáz ha öreg mint az országút :) csak ne legyen szakadt, és halálba kopva.
Egy órával ezelőtt az Újpesten megszabadítottak a képen látható Cheyenne Wovoka bringámtól. Én voltam a hülye, csak egy kiló kenyérért ugrottam be a sarki kisboltba, a bringát az ajtóba támasztva, kb. 2 m-re tőlem. (Mondjatok el mindennek, nem lakatoltam le, pedig az U-lakat ott volt a hátizsákban) A 3 másodperc, amíg kifizettem a kenyeret, éppen elég volt az elkövetőnek, hogy a hátam mögül elvigye a kerékpárt. Néhány szó a jószágról: 1995 körüli évjárat, bordó váz, fekete első villa, fekete acél sárvédők, hátul kontrafékes Shimano Nexus 7 agyváltó, elöl Shimano agydinamó, Csepel duplafalú felnik, Continental Contact külsők.
(A kép 2005-ben készült, a felsorolt cuccok azóta kerültek rá.)
Most találtam meg ezt a topicot, bár ahogy látom nagy aktivitás nincs itt :-) Eddig a retrobike.co.uk-t nézegettem sokat. Én is nagyon szeretem az igényes régi kerékpárokat, elsősorban GT és Kona rajongó vagyok. Magam is rendelkezem egy 94-es GT Karakoram-mal, tavaly tavaszig ez volt a fő bicajom. Így 18 év után azért elérkezettnek éreztem az időt egy kis modernizálásra, de még most is szívesen használom a GT-t, főleg így télen, amikor nem annyira a teljesítmény és a zúzás, hanem inkább a friss levegő és a hangulat a fontos.
A GT-n elég sok régi alkatrész van, igazából csak a féket modernizáltam V-fékre illetve a skorpió-kormányt cseréltem le hajlított kormányra (a hátam már nem a régi, kellett egy kis emelés). Guminak most 2.1-es Continental Traffic van fenn, ami a súlyát leszámítva nagyon bevált, terepen is lehet vele boldogulni és aszfalton is jól gördül nagyobb zaj nélkül.
Két dologban talán tudnátok segíteni:
- a Judy telóm már elég gyengén muzsikál. A rugózása inkább csak "beülés" (ezen még lehetne rúgóval javítani), de ami rosszabb hogy elkezdett kotyogni. Nem nagyon találtam csúszóperselyt semerre - gondolom azt kellene cserélni. Ha ez nem sikerül akkor valószínűleg merev villát fogok bele tenni, bár a minőségi merev villák elég drágák
- nagyon csorgatom a nyálam valami 1995 körüli crmo Kona vázra. A Kona a kevés márka egyike, ami már 95 előtt is ejtett vázat csinált. Ráadásul jó könnyűek és nekem nagyon tetszenek a szép vékony csövek. Elsősorban középkategóriás double-butted Lava Dome vagy Cinder Cone érdekelne (Explosif-ról nem is merek álmodni), de végső esetben Hahanna vagy Fire Mountain is szóba jöhet. Nem tudtok esetleg eladó 18-19-es vázat? Ha nagyon kell egész bicajt is veszek.
Egyébként találtam is egy 18-as Hahanna-t elég jó árban, csak jobban szeretnék double butted vázat illetve olyan kicsinek tűnik a 18-as váz. Nem vagytok járatosak benne, hogy 176cm-es magassághoz jó a 18-as régi Kona váz?
Nem tikok:-))))cirka 20 oda-vissza,de a szabadnapjaimon elkísérem és hazakísérem páromat a melóhelyére,az 52 km-er 1 napra.Sajnos hosszabbakat ritkán tudok menni a meló miatt.
Az első bringám egy svájci országúti bringa volt,lomtalanításvéget került hozzám.Régi simplex váltókkal volt szerelve.Talán 2ezer forintért vettem meg,mondjuk sok mindent cserélni kellett rajta.A váltókat,váltókart egyből kukázni kellett,hátulra végül egy suntour radius,előre pedig egy alap shimano váltó került,váltókar alap fém suntour lett.Fékkarok is újak lettek rajta,asszem alap shimano,kormányt meg megfúrtuk mert bújtattuk a bowdent,kormány kapott zsír új szivacsot.Újra fényeztük,tiszta szívás volt smirglivel kapargatni:-))))villa metálkék lett,hátsó támvillák pedig zöldek,köztes váz mattfekete,na meg a hátsókerék felniét is cserélni kellett.Aztán idővel eladtam egy havernak........jó nagy marhák voltak,évekkel később elvitték a vastelepre.....kár azért a suntour h.váltóért és a 3ttt kormányért.
Meg jó az a sötétpadlizsán szín:-)Sajnos már elég sok felverődés díszíti,múltkor meg a szél borította fel a munkahelyi kerékpártárolónál,na az adott a váz felsőcsövének fényezésére.