Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 1999.12.18 0 0 231
Tibortol meg megkerdeznem hogy milyen kereszteny vallasuak az amishok.Nem hiszem hogy presbiteranusok hiszen Nemetorszagbol szarmaznak.Kulon vallast(szektat) allakitottak-e vagy csak a vallason belul a szervezes kulonallo a tobbi ugyanazt hivok.
Kedves starszki,mibol all az amerikaiak tavolsagtartasa.
Kedves jerico,gondolom azert Quebecbe jonnek francia filmek.
jerico1 Creative Commons License 1999.12.17 0 1 230
azért vannak jó filmek, sôt pl. Mo.-ra elég sok eljut belôlük. Vannak olyan filmek amiket hamarabb mutattak be otthon mint itt Québecben! Viszont marha rossz, hogy ide egy darab európai filmet sem hoznak.
sztarszki Creative Commons License 1999.12.17 0 1 229
Hello,
Nekem példŕul nem az amishok jutnak az eszembe, amikor meghallom azt a szňt, hogy "Amerika". Ami leginkŕbb eszembe jut, az a junkfood, a gagyi filmek, a tŕvolsŕgtartŕs, de persze sok pozitivum is talŕlhatň, amit nagyon hosszů lenne felsorolni.
Tibor Arato Creative Commons License 1999.12.17 0 0 228
Mumu ugylatszik, hogy mart senkisem akar hozzaszolni a temahoz.Mi neked Amerika.
En mint turista latogattam el tobszor,Lancaster
Countyban.Rengeteg turista jar oda az Amish konyha
miatt.Na meg be is lehet vasarolni az Amish piacon.Furcsa neveket adtak az Amish villageknek.
PRADISE,BIRD IN HAND,BLUE BALL,INTERCORS,
VIRGINVILLE.
Az Oregek tanacsa (elders)vezeti a nepet.
Ima hazak vannak nem templomok, ahol szazaval
allnak a lovas szekerek unnepnapokon.
Mindenki egyforma ruhat visel,feketeben oltoznek.
A lakasokban nincs kenyelmes butor,nincs TV vagy
telefon. Lovakkal szantanak, gyonyoruek a farmok.
A termes felesleget piacon aruljak.
Szoros csaladi korben elnek es nem torodnek a
politikaval.
Intercourse-ban etkeztunk egy Un.Farm Kitchen-ben.
Hosszu tolgy fa asztalok vannak kemeny padokkal.
20-30 vendeg elfer az asztalok korul; Nagy talakban teszik az elelmet az asztalra es addig
hordjak a kajat mig mindenki jol nem lakik, amire
nem kel kulon arat fizetni.Csirke, diszno, marha-hus mindent amit ellehet kepzelni ehetsz ott.
Nekem a kajan kivul a szoros csaladi kapcsolat tetszet. Ha baj van a csaladok kisegitik egymast.
Ha hazat vagy pajtat epitenek az egesz village
reszt vesz benne. En nem akarok konyvet irni,
egyes kerdesekre valaszolhatok a van.
Adok helyet masnak is.
>>>Sky<<<
PS. Aki Amerikaban el a Forum tagjai kozul feltet-
lenul latogasson el Lancaster County PA.-ban.

Mumu Creative Commons License 1999.12.16 0 0 227
Kedves Tibor,bocsanat en hasznaltam helytelen magyar forditasban(State es nem land) a jelzot.Ezt mind tudjuk amit irsz,de mert Te ott is voltal irjal roluk egy kicsit,mi az ami feltunt Neked azonkivul hogy az amishok jol foznek(szokasok,kultura,biztonsag,szervezes,stb.).De az eddigit is koszonom.
Tibor Arato Creative Commons License 1999.12.16 0 0 226
UTAH az egy allam az USAban es nem egy orszag.
UTAH allam szekhelye Salt Lake City.
Hallottatok ti az OSMOND csaladrol,Nagyszeru TV
starok. Donny & Marie. Jelenleg van egy TV
eloadasuk. Az egesz csalad Mormon.
Pennsyvania allamban,van sok AMISH telepules.
Foldmuvelessel foglalkoznak,megtagadjak a modern
technika hasznalatat. Nagyszeruen tudnak az
Amish nok fozni. Volt alkalman lakomazni naluk
BIRD.IN.HAND HELYSEGBEN.
AMISH COUNTRY . PENNSYLVANIA.
Pa. DUTCH Country nem Nemet.
>>>Sky<<<
Mumu Creative Commons License 1999.12.16 0 0 225
Kedvesek,probalok valaszolni Nektek:
-Nem telepedtem vissza Kanadabol en nem laktam soha eddig Mo-n.Osztrak allampolgar vagyok,onnan jottem at provizorikusan annyanyelvem orszagaba,a nyelvet amit soha nem tanultam iskolaba,igy neha elnezok kell legyetek.Az Amerika topicot azert nyitottam mert ugyan eleget jartam a tengeren tulon szerettem volna(es ez sikerult) hogy most mikkor annyian vannak ott,amerikaiaka valtak egyesek vagy kivannak oda menni,mondjak el kotetlenul egyszeru elmenyeiket,elkepzeleseiket es velemenyuket ,ebbol kerekedjen majd idovel egy kaleidoszkop,szines ellentmondasos valami ami egy pillanat felvetel a nagy kontinensrol,a mi lencsenken.
-a mormonokrol en is sokat tudok,ha akrjatok olvasatok bele a vallas forumon levo sok vitat regisztralo MORMONOK cimu topicba.Nem magam szamara de ide kivantam hogy irjatok meg a Ti elmenyeiteket roluk de meg inkabb Utahrol ,ha voltatok ott,mert a topicban meg nem szerepelt ez az orszag.
Az Amishok masok mint a mormonok,egy szuperkonservativ aga a protenstansoknak.Eredetuk Nemetorszagbol van,onnan turtak ki oket(azt hiszem de nem biztos Hessenbol)majd nem regen visszaprobalkoztak jonni de nem volt szerencses a kiserlet igy maradtak az USA-ban.Nem reg lattam egy amerikai filmet is roluk,hat nem eppen pontos de megfelel a holywoodi kedelynek.
-Alaszka is inkabb azert erdekelt volna mert az ottani eletkorulmenyekrol sem esett eddig szo.
Tibor Arato Creative Commons License 1999.12.15 0 0 224
En nem vagyok Mormon, de ismerem a vallast.
Josep Smith alapitotta a Mormont akit meggyilkol-
tak a vallas uldozes alat. Atvette a vezetesuket
Brigham Young es a Rocky Mountains labazatanal
telepitette le az uldozot Mormon hivoket Kb.100
valahany evvel ezelot,ami most Salt Lake City.
A varos lakosaga 60% Mormon.
Salt Lake Cityben van a Mormon Tabenacle.
Nagyszeru Korusa is van a Tabenaclenak.
A Mormonok az uldozesuk alat tob feleseget is
vehettek el,hogy szamuk novekedjen, de most mart
ez megszunt.
Mumu; Te honnan telepedtel haza, Canadabol ?
Alaskaban meg nem voltam,de nincs kedvem megmaszni
Mount Mckinleyt.
>>>Sky<<<
MERRY CHRISTMAS TAGOK.

kerya Creative Commons License 1999.12.15 -1 0 223
En talalkoztam mormonokkal es nagyon szimpatikusak. Egy konyvdedikalason elegyedtunk szoba veluk es ok elhivtak megnezni a templomjukat. Hat az valami hihetetlen!
Korulbelul olyan, mint egy elvarazsolt kastely, oriasi es gyonyoru.
Persze be ne lehet menni, csak a tagoknak, de lattunk kepeket a belsejerol es most mar elhiszem, hogy ez az egyik leggazdagabb egyhaz!
Viszont a Visitors' Centerbe bemehettunk es az eleg erdekes volt. Nem akartak egyaltalan atteriteni minket es nagyon kedvesek voltak.
Nagyon szimpatikus volt, hogy annyira csaladcentrikusak, mindenhol sok gyerek es a csalad a legfontosabb dolog.
Szoval nekem nem voltak rossz benyomasaim, bar lehet hogy ez a csalad kivetel. Azota is tartjuk veluk a kapcsolatot es azt mondtak, hogy akarmi baj van, hozzajuk fordulhatunk.
Szerintem azok az iteletek, amiket a kivulallok alkotnak roluk, nem teljesen igazak.
De en mindig ugy gondoltam, hogy ne itelkezz olyan dolgokrol, amiket nem ismersz.
Sziasztok
MickeyKnox Creative Commons License 1999.12.15 0 1 222
Kedves Mumu!

Ha emlitetted a mormonokat: veluk ugyan nem, de amish-okkal gyakran talalkozunk. Pontosan nem tudom ugyan miben kulonbozik a ket szekta(?), de oket minden hetvegen latni a piacokon, ahol sajat termenyeiket aruljak. Zart oltozet, a kotelezo udvariassag a vevok fele, de amugy nem alltak szoba senkivel...

Meg a nyaron Drumheller-bol visszafele (amolyon holdbeli taj, oslenymuzeummal, ha jol tudom, forgattak itt a Star Trek par reszet.) elhaladtunk egy amish "telep" mellett. Lent van egy volgyben, csak egy ut vezet lefele, kb 2.5-3 meteres kerites, es kulonallo barakkok, es peldas rend. Par szaz meternel kozelebbre nem mehetsz... Viszont mindenki tiszteletben tartja massagukat, nem bantjak oket, igaz ok sem probalnak uton-utfelen téritgetni

Nem tudom, ez mennyire off-tema, de mivel azert eleg sok info van a topicban, ezt is leirom:
- az amerikai filmstudiok egyre gyakrabban inkabb Kanadaba mennek forgatni, mivel az sokkal jobban megeri nekik (ado, miegymas, egyeb koltsegek) Pl.
jo ideig Vancouver mellett forgattak az X-aktakat , vagy pl. a Jeg Veled! 90%-at itt Calgary-ban
- ennek pontosan ellentete, hogy tobb nagymultu hokicsapat viszont vagy megszunt, vagy attelepedett az USA-ba (pl. igy szuletett a Dallas Stars), mivel "nem birjak az adoterheket". Teny, hogy meg ma is az attelepulessel fenyegetnek a csapatok a tenyleg oriasi adok miatt. Ma mar ugymond alig van kanadai csapat az NHL-ben...

KunG Creative Commons License 1999.12.15 0 0 221
Igen, én voltam Alaszkában, onnan stoppoltam le Québecbe. Ahogy vége ennek a nyavalyás vizsgaidöszaknak, irok részletesebben.

KunG

Előzmény: Mumu (220)
Mumu Creative Commons License 1999.12.15 0 0 220
Kedves tarsaim,orulok hogy egyre tobb helyrol jelentkeztek.Kerdem:van-e valaki aki megjarta Alaskat vagy Utahot(itt mormonokkal talalkozott vagy o lett az).
Tibor Arato Creative Commons License 1999.12.14 0 0 219
Koszi a magyarazatert Mumu.
Hat mart a MAGYAR nyelv sem tiszta.
Mikor Bpesten voltam ott is megy a lingo, sokszor
erthetetlen ahogyan a fiatalok beszelnek.
PS. En nagyon szeretem CAJUN BAYOU zenet.
A legkedvelteb, DOUG KERSHAW zeneje.
>>>Sky<<<

Mumu Creative Commons License 1999.12.14 0 0 218
kedves Tibor,ujra irhatom a szoveget mert a servert atrendeztek annelkul hogy elore ertesitettek volna minket igy eltunt a valaszom is..
Van egy Mitterand idejebol hozott decret presidential hogy a kozhivatalokban megtiltjak a mas idegen nyelvbol (leginkabb angolbol) athozott szavak hasznalatat es ezert szigoru adminisztrativ buntetesek is voltak.Ennek folyamanya lehet a mindent utanzo quebeci nyelvrendorseg.
Kulonbben a 9o-es evek elejen Genfben(pardon,Geneveben)tartott francophone konferencian elhataroztak hogy megprobalnak egy francia gondolkozasu es nyelvu computert kivinni a vilagban ,mert jogosan gondoltak hogy az angol-francia nyelvhaboru sikerenek kulcsa ebben lenne.Nem nagyon sikerult.Az ezevi franciaorszagi latogatasom soran eszlelhettem hogy a fiatalok jobbjara csak angol nyelven enekelnek(nem francia sanzonokat) es minden varosban ott vannnak az angol feliratok.Nem tudom nem kerulnek-e New Orleans sorsara...
jerico1 Creative Commons License 1999.12.13 0 0 217
KunG hazament tanulni, és ez egy hatalmas baromság szerintem, ennyire nem durva arcok a québeciek. De ha mégis lenne, akkor Québec City-ben inkább, mert Montréalban nagyon sok anglophone él. ezt hol láttad?
Tibor Arato Creative Commons License 1999.12.13 0 0 216
Montrealban vagy Quebec van nyelv Police ?
Egyszer lattam valamit a TV-n rola.
Valaki magyarazza meg nekem hogy lehet ilyesmi
a szabad vilagban.
Talan KunG tudja.
>>>Sky<<<
Mumu Creative Commons License 1999.12.12 0 0 215
Bizony...
sztarszki Creative Commons License 1999.12.11 0 0 214
Jerico1, huzz a francba tanulni, meg KunG is, mert ugy megbuktok, mint a huzat. Kulonben hajra Amerika, de nehéz igazŕn jo helyet talŕlni, ahol minden jň.
Kero Creative Commons License 1999.12.11 0 0 213
Hol...merre ????
a fenébe is mar megint rossz helyre emigraltam ;)

Előzmény: Zambo (207)
jerico1 Creative Commons License 1999.12.11 0 1 212
Hát, hogy éltem az túlzás, kb 3 és fél hónapja tanulok itt egy egyetemen. Arra gondoltam igazából, ahogy beszélik a nyelvet, de egyébként kujonnak se kujonok (sajnos), sz'al nem annyira nyitottak, baráságosak mint a franciák. Bár azért találkoztam nagyon-normális arcokkal is, igaz elég kevéssel.
Mumu Creative Commons License 1999.12.11 0 0 211
Mire gondolsz jerico.Tudtommal francia kultur kornyezetben eltel egy ideig,az illuminizmusal ellentetes nezetekre vagy ahogy a franciat beszeljuk.Voltaire nagy kujon volt,hatha csak kigunyolna minket vagy jot szorakozna rajtunk...
jerico1 Creative Commons License 1999.12.11 0 1 210
Nem vagyok biztos benne, hogy Voltaire örülne, ha hallaná, hogy itt hogy beszélnek egyesek. (sokan)
Mumu Creative Commons License 1999.12.11 0 0 209
Ez ugyan nem a tema,de nem birom szo nelkul.En mint osztrak el vagyok kenyeztetve a kerti torpek ezretol(a nagyon oregek emlekeznek meg Az Allamiaruhaz 5o-es evek filmjeben Latabar Kalmanra:Mi lesz,itt allunk telviz idejen egy szal kertitorpe nelkul...).Szoval a giccs nemzetkozi nem csak Amerikara tipikus.
Kanadarol szeretnem ha megirnad kedves KunG hogy beszelsz-e franciaul.mert sok minden benyomas fugg ettol.A francia nyelvuek kevesbbe toleransak azzokal akik nem beszelik a nyelvet plane az onalosagi mozgalom ota(De Gaule:Vivre le Quebec libre),visszont baratsagosabb mint angolnyelvu polgartarsaik azokkal akik beszelnek foleg akarnak beszelni Voltaire nyelven.
Zambo Creative Commons License 1999.12.11 0 0 207
Mi Amerika?Es meg inkabb Kanada?
Egy szo csak:
SZABADSAG!
Előzmény: NaNe (186)
KunG Creative Commons License 1999.12.11 0 0 206
Sziasztok!

Igen, ha az ember egy kicsit is arrébb megy a kozmopolita Montrealtól, nagyon megváltoznak az emberek. Zártabbak, nehezen nyilnak meg. Montreal, mivel nagyon sok az anglofon, nem is igazan Québec. Ontario felé haladva egyre jobb a helyzet, ha viszont keletre tartunk...Mondjuk Québec City megint más egy kicsit. Pedig azt gondolná az ember, hogy a hideg tél összetartja öket, mint mondjuk Alaszkában. De hát nem. Nagyon sokan nem beszélnek angolul, csak franciául. A kiejtést most már megszoktam, de az elején elég durva volt. Angolul viszont tényleg nagyon aranyosan beszélnek, söt az a legjobb, mikor még rá is játszanak. Minden karácsonyi diszben, nagyon jó, iszonyú nagyokat röhögök a világitó, fröccsöntött rénszarvasokon, és a neonfényü Jézuskákon. Próbaltunk keresni giccsboltot, ahol csak ilyeneket lehet kapni, de egyelöre még nem talŕltunk. Rózsaszin müanyag flamingó már van Torontoból, de ez még nem elég.

KunG

Mumu Creative Commons License 1999.12.11 0 0 205
Igy van jerico,az a lenyege a topicnak(legyen egyszer mar valami mas es ne pro es egy masik cintra hanem osszeteszuk amink van es probalunk ebben a rengetegben meg egymassal keresztben is parbeszedben lenni,segiteni otletekkel,kikeriketeni az Amerika kepetEhhez koszonom a moindig targyilagos es pontos Mr.Spock ezutal lelkes es nagyon igaz hozzaszolasat,O mar az aki ott el regen es megtalalta szamitasait(munkacval valoszinuleg es kitartasal)O kepviseli a magyar amerikait.Az osztondijasok,munkat,nyelvtanulast vagy akar csak turizmus veljabol ott levo kivancsi,meghokent vagy az ujban mast,nemelykor elretentot es megvetendot talalo pedig az amerikai magyart,vagy az Amerikaban ideglenesen tartozkodo-mint valaha a szovjet hadsereg nalunk-magyart kepviseli.
Ch.- megkerem terjen ki arra is hogy hogy folyik a tanckozbeni ismerkedes amerikai fiukkal es mi a reakciojuk ha azt mondja hogy magyar,peldaul.
jerico1 Creative Commons License 1999.12.10 0 0 204
Asszem, Gábor, igazad van, sôt ezt mindenki elismeri. Egyébként, ahogy egy magyar osztálytársnôm, aki most Ottawában van, azt mondta, hogy "itt semmit nem lehet, mégis mindent".
De nem is ez a lényeg itt, csak mindenki (legalábbis én) megelpôdik, rácsodálkozik az itteni dolgokra, és otthoni fejjel, gondolkodásmóddal értékeli, ítéli meg az itt látottakat. Tehát asszem a topic lényege (ha jól sejtem, MuMu), hogy feltárjuk az itteni társadalmi, életviteli, stb. különbségeket érdekességeket.
Mr Spock Creative Commons License 1999.12.10 0 0 203
Kedves Mindenki,

Ez a level nem egy valasz a valaszokra. Tehat....mi nekem Amerika:

Egy olyan hely, ahol a leginkabb kepes lehetek azt az eletet es ugy leelni, ahogy azt en elkepzelem. Es ez mindenki masra is vonatkozik.

Nem izlik a McDonald hamburger? Nem kell azt enni. Lehet otthon fozni, sutni, akarmi.
Nem izlik a Coca Cola? Lehet vizet inni. Vagy akarmi mast.
Nem eleg az education? Lehet annyi konyvet olvasni, tanulni, amennyit csak valaki akar.
Sok a buncselekmeny. Boven van annyi es olyan hely, ahol nincs. Peldaul ahol en elek. Oda kell koltozni.
Osszevesztel a fonokoddel? Tobbszaz, tobbezer mas hely van, el lehet menni oda.
Nincs eleg kultura? Dehogynem. Csak nem olyan koncentracioban mint Europaban. De akit TENYLEG erdekel, az bizony el tudja erni.
Nem akarsz fegyvert? Ne vegyel. Akarsz fegyvert? Akkor viszont vehetsz.

Es folytathatnam a peldak szazait, talan ezreit. Amerika lenyege, hogy LEHET. Mit lehet? Amit igazan akarsz. A terkotottseg sokkal kisebb, az anyagi kotottseg sokkal kisebb, a politikai kotottseg sokkal kisebb, mint mindenhol mashol. IGAZATOK VAN, abban, hogy a "default" szituacio az amit sokan irnak, ami igaz, sokszor nem szimpatikus. DE....nem vagy a default-hoz kotve. A lehetoseg megvan, es ez Amerika kulcs-pozitivsaga. Nem vagy belekenyszeritve semmilyen tarsadalmi sablonba (vagy sokkal kevesebbe mint akarhol mashol). Tehat lehetoseged van elfogadni a sablont, de lehetoseged van NEM. Es pontosan ez az amit sok (legtobb) mas orszagban nem lehet. Es ez az, EZ AZ, amit en igazan szabadsagnak nevezek (es nem azt, hogy a parlament elott lehet-e uvoltozni anelkul, hogy elvigyenek, vagy nem).

Gabor

ch. Creative Commons License 1999.12.10 0 0 202
Kedves Kerya es Mumu! EN VOLTAM AZ, AKI TANCOLNI MENT!!!!!! * Szoval, epp irtam es irtam, amikor megszolalt a telefon, a baratnom hivott, hogy kesz van es talakozzunk valahol, mehetunk tancolni. Azert fejeztem be befejezetlenul a hozzaszolast, mert nem akartam, hogy sokat varjon ram. Ehhez kepest is kestem vagy fel orat, a karacsonyi csucsforgalom miatt. * Ha mar karacsony, hat nem elkepeszto, ahogy az utcak, hazak, stb fel van diszitve? Tudom, otthon is minden szep, de azert azt meg kell hagyni, tudnak unnepelni! Szoljon hozza, aki nem igy latja! Megteremtik a hangulatot! En tavol fogok karacsonyozni a csaladomtol, es ha csak reszben is, de karpotol valamit. A masik: orakra bedugul a varos a nagy unnepi hangulat miatt, de meg nem hallottam elegetlenkedest a buszon! Maximum alszanak egyet a dugoban es nem szitkozodnak! - Teszem hozza, en ezt tapasztaltam. Mert mar kezdem azt hinni, hogy nehany hozzaszoloval nem egy varosban lakom, annyira kulonbozoek a meglatasok! * TANCRA visszaterve: egy kellemes kis helyen voltunk Queens-ben (kedves syrius, persze, hogy talakoztam a magyar negyeddel!). Nem is birnam ki tanc nelkul, ezen szorakozast, bulizast ertek. * TOVABBA SYRIUSNAK: nem ertem, hogy nem taltal jazz-t a TV-ben, en nem kerestem, megis raakadtam. Ajanlom figyelmedbe meg az FM98.8-at (vagy 98.7, nem tudom potosan, de valahol ott) Es mi van a clubokkal, keress magadnak valami helyet vagy csak eloadast, hogy kielegitsd az igenyeidet. Mert vannak helyek!!!! Ezrevel!!! - Ha valami hianyzik, akkor utana kell jarni, hol talalod meg (nincs hianycikk, ezt Neked mondjam? Talan Te is boldogabb lennel itt, ha kiaknaznad a lehetosegeket. Szivbol kivanom, hogy megtalald az erdeklodesednek megfelelot es tajekoztass!!!!!
Mumu Creative Commons License 1999.12.09 0 0 201
Kedves KunG,ezt Quebec-el magyarazd meg reszletesebben.Talan a franciasaga videkibb mint a mar jobban vegyes Montrealnak.Imadom a francia kiejtesuket,messzirol meg lehet ismerni egy valodi kanadai franciat ,a nyitott e es a bol.Majdbnem ugy beszelnek mint a magyarok akikrol kozismert hogy mindent elveszthetnek csak az accentusokat nem..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!