Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2501

A szárazságtól a moniliáig és a baktériumos elhalásig sokminden.

ÜdV

Előzmény: komol (2499)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2500

A fehér bogár valszeg liszteske (molytetű), és a 2494-ben ott a válasz a kérdésedre. Az Actara mellé keverhetsz 1 g/liter Fundazolt is, az esetleges gombák ellen.

ÜdV

Előzmény: sokadik (2498)
komol Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2499
Sárgul a szilvafám levele és hullik. Milehet az oka?
sokadik Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2498

Ide nem sikerült feltennem, ezért ezeken címeken megtalálhatók a képek:

http://kepfeltoltes.hu/view/060630/feher_bogarak_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/060630/feherbogar_es_leveltet__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/060630/foltos_level_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/060630/pokhalo_levelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

sokadik Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2497
fehér bogarak és levéltetü
sokadik Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2496

Sziasztok!

Tegnap katasztrófa felmérést csináltam az erkélyemen és eléggé kétségbe vagyok esve. Minden növény tele van valamelyik kártevővel, gyakran mindegyik rajt van.

Ezek szerint 3 féle kártevőm van.

1.  Apró hosszúkás testű fehér bogár. Egyesek közülük sajnos tudnak repülni is.

2.  Szeritem takácsatka. A levelek fonákján nagyon finomszálú hálóban kicsi bogarak.(méretileg a levéltetü 1/10-e kb.)

3.  levéltetű (szerintem)

Nem akarok ünneprontó lenni de találkoztam még pár szem valami levéltetü méretű bogárral ami pattog...

A leveleken látható még a szívásnyomok helye illetve, hogy a levelek a közepük felé befelé teljesen összepödrődnek. Ezeken van a takácsatka szerű akárki.

Kérnék tőletek véleményt, csináltam pár képet a beteg virágokról mik ezek a bogarak és megmenthetők-e a virágaim ebben a stádiumban?

Köszi.

Piroska+Farkas Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2495

Szia!

Szegény fák, láttam a képeidet. Nekünk is a nagy melegben kapta el az oljfánkat a kór, valamint nagyon így néz ki az összes szomszédos akác, mint a képeiden. Elvittük bevizsgáltatni a leveleket, és moníliát mondtak....

Sajnos pár nap alatt lealázta az olajfát, így nagyon meg kellett metszeni szegénykét. Próbáltunk átpermetezni a szomszéd fáira is (elhanyagolja a nagy kertjét, sajnos, csupa gaz és kártevő), hátha.

Remélem, megállítottuk a fertőzést, de sajnos egy-egy ágat most is le kell vágni, mert így néz ki.

Előzmény: krampuszka1 (2483)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2494

Szia!

Van esély, de szerintem a virágzó növényeket ne permetezd, hanem locsold be. Erre alkalmas az Actara nevű rovarirtó szer, amiből egy 4 grammos zacskót keverj be 2 liter vízben. (ez a legellenállóbb dísznövény-kártevőre, a nyugati virágtripszre ajánlott adag.) 2-3 nap alatt a növénybe felszívódva likvidálni fogja a kártevőket, és a hatása 3 hétig megmarad.

Az erkélyen kint ugyanezzel az oldattal le is permetezheted a locsolás mellett a legfertőzöttebb részeket.

ÜdV

ps: az Actara egy relatív ártalmatlan szer melegvérűekre, de azért ha ilyen töménységben  véletlenül a bőrödre folyik, azonnal mosd le szappannal!

Előzmény: sokadik (2493)
sokadik Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2493
Sziasztok! Segítséget kérnék.

Erkélyen tartott egynyári virágokon elszaporodott több kártevő is.

A levelek fonákján szerintem levéltetetű van. Ezek zöld színűek. Azonban vannak szárnyas egyedek is köztük. Valami szívó kártevő lehet mert egyes leveleken apró lyukakat is fel lehet fedezni.

Minden fertőzött növény levelén, szárán ezen kívül megfigyelhető rengeteg apró fehér kártevő is. Némely növényeken amik már a kipusztulás határán vannak, nagyon kicsi pókhálószerű képződményeket találtam de ezeken nincs levéltetű csak egy (szerintem) harmadik féle szu méretü pici zöld bogár és a fehér bogár. Ez a betegség a lobéliákon jelent meg amik fonnyadni kezdtek majd elpuszultak.

Nagyon sok virágot tartok az erkélyen és úgy látom mindegyik megfertőződött. Jópár már el is pusztult ebben a betegségben.  

A múlt hét végén Bio-Secttel megpermeteztem akkor még csak két cserép növényt amin észrevettem a kártevőket.

Sajnos a permetezés az egyik növényt és a virágzását is teljesen tönkretette sőt (több fajta növény van ültetve egy cserépbe) egyes növények úgy tűnik tönkre is mennek a kompzícióból.

A permetezés után a kártevők azonban nem szűntek meg rajtuk. Kérdésem megpermetezzem-e megint ezzel a szerrel, mert az 5 nap letelt és ismételni kell? Vagy mivel permetezzek virágzó növényeket? Ill. van-e esély, hogy megmentsem őket figyelembe véve, hogy nagyon sok fehér kártevő lepi el a fertőzött növényeket?

Van két 1,5 méteres tujám is, mondjuk őket nem szeretném kidobni rajtuk nem látni még...

omega14 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2492

Köszönöm az infót, decis van itthon, levéltetvekre használom és be is jön rá . Megpróbálom vele, de gondolom ami levél már foltos az az is marad. :-(

Tavasszal megpróbálom időben elfolytani.  

Tele van a fa..a az embernek hogy a dísznövényeket is permetezni kell.

Előzmény: Antisystem (2482)
krampuszka1 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2491

Köszi :)

Közben megtaláltam a gazdabolt.hu-n, az on-line áruházban !

Előzmény: Antisystem (2489)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2490
Előzmény: krampuszka1 (2488)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2489
Ez egyik se véd bacik ellen.

ÜdV
Előzmény: krampuszka1 (2486)
krampuszka1 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2488

Köszönöm !

Mi ez az Alietta ????????????

Csak Thiovit Jet van itthoz, meg rézgálic, és Champion is van.

Fundasol, Polyram DF................más most nem jut eszembe

De ilyen melegben, még este 9-kor is 25 fok felett van.........., mikor lehet permetezni ???

Előzmény: Antisystem (2487)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2487
Szerintem az is elég, ha jól visszavágod és permetezd meg Aliette nevű cuccal. (A rézhez, mint a Nordox vagy a Champion most meleg van.)

ÜdV
Előzmény: krampuszka1 (2485)
krampuszka1 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2486

Megkerestem.

Ebből állt a csomag :

Karate 2,5 WG

Chorus 75 WG

Orthocid 50 WP

Ajánlás : meggy,szilva,kajszibarack moniliás hajtásszáradása, valamint rovarkártevől ellen............

Előzmény: Antisystem (2484)
krampuszka1 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2485

Valami kombisystem, 3 féle szerből áll, két gombaölő meg egy rovaritó.

De az már utána volt, hogy száradni kezdett.

Almáskert nincs, de engem is a tűzelhalásra emlékeztetett................

Valahol van egy listám a veszélyeztetett fajokról, de ez még véletlenül sincs benne,

inkább cserjefélékből áll a lista, a klasszikusokon kivül.

Én azt gondoltam, inkább kiszedjük, mert van egy másik csörgőfa is az udvaron ( annak kutya baja ! ), nehogy............

Előzmény: Antisystem (2484)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2484
Szia!

Van a közelben almáskert? Nem volt problémájuk tűzelhalással? Mert ez szerintem valami hasonló baktériumos dolog inkább.
Konkrétan mivel permeteztél?

ÜdV
Előzmény: krampuszka1 (2483)
krampuszka1 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2483

T. Antisystem !

Mit gondolsz, mi történhetett a csörgőfáimmal ? :(

Koelreuteria .

Virágzás közben érte utol a "halál", de fog.sincs róla, mi lehet ???

Monilia vagy peronoszpóra ?

Azt hiszem, ki kell vágni, mert rémes :(

Először a virágbimbók horgasan legörbültek, majd száradni kezdett több helyen a lombozat-

Most hullanak a levelek, és ahol nem száradt "csörgőre", ott sárgul :(

Monilia ellen volt permetezve ( kombi szerrel, mint a cseresznyefa )

Ahogy ez a nagy meleg elkezdődött, kb. 8-9 napja törte ki a frász.

Lehet, hogy gutaütést kapott ?

Ennek kicsi a valószinűsége, hiszen országutak mellett is gyakrna látni az Alföldön, és mindenhol süti a nap ezerrel !

Antisystem Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2482

OK. A kártevőd valószínüleg a fagyaltripsz.

Kertjeink, parkjaink kedvelt növénye a fagyal, amely bokorként is, sövényként is mutatós. Régen az igénytelen növények között tartottuk számon, melyet nem kell különösebben ápolni. Napjainkra úgy ellepte a fagyaltripsz, hogy szinte az ország egész területén kezdi elveszíteni díszítőértékét. Ez a kis apró, 0,7-0,8 mm-es rovar szívogatásával a levelek mindkét oldalán ezüstös foltokat idéz elő. A károsított levelek deformálódnak, kisebbek maradnak, korán lehullanak. A fagyalon kívül rendszeresen súlyosan károsítja az orgonát is. Telelőhelyükről áprilisban kezdenek előjönni és májusban már kezdenek felszaporodni. Ilyenkor már érdemes megkezdeni a védekezést.

http://mmgonline.hu/magazine-content.php?oid=Td0d8f4a0195477e098bb507fca829a5;cmssessid=bov9rahj3q74vh67ff9ho0mu96

Ellene elvben bármelyik rovarölőszer jó, a baj csak azzal van, hogy gyakori a rezisztencia. Első körben meg lehet próbálni ellene az occsó oszt jó és kevéssé mérgező Decis-t, ha nem használ, akkor szóba jön az Actara, a Basudin 600 EW, a Zolone akár EC akár por.

ÜdV

Előzmény: omega14 (2477)
cserella Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2481
nekem pillanatnyilag atka-parám van,de ez annak látszik szerintem.
Előzmény: Flanell (2479)
omega14 Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2480
Nem tudom, nem értek hozzá.
Előzmény: Flanell (2479)
Flanell Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2479
Nem valami atka?
omega14 Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2478
Ja és idővel még foltosabbak lesznek a levelek.  :-(
omega14 Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2477

Lefotóztam.

Előzmény: Antisystem (2476)
Antisystem Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2476
Szia!

Nem tudnád lefotózni?

ÜdV
Előzmény: omega14 (2474)
cserella Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2475
Köszönöm!
Nem is gondolnád,de ezzel egy régebbi dolgot is sikerült megvilágítanod.
Érthető,a réz az egyik legjobb hővezető :)
Előzmény: Antisystem (2473)
omega14 Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2474

Sziasztok.

Segítségeteket, tanácsotokat kérném. Pár éve ültettem egy sor fagyalt a házunk elé, szépen növekszik is jól néz ki stb.  Két éve így június közepére elkezdenek a levelek zöldről elszíneződni fényes ezüstös felületűvé, és ez a harmadik év hogy mindíg ilyen lesz. Le nem hullanak a levelek, de nagyon csunyácskák egy idő után. 

Mi lehet a baja ?

Üdv.

Antisystem Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2473
Szivesen. Arra azért vigyázz, hogy melegben rézzel ne permetezz mert perzsel, inkább a másik kettőből válassz. Vagy az Orthocid (kaptán) is szóba jöhet.

ÜdV
Előzmény: cserella (2472)
cserella Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2472
Köszönöm a segítséget! :)
Előzmény: Antisystem (2471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!