A fehér bogár valszeg liszteske (molytetű), és a 2494-ben ott a válasz a kérdésedre. Az Actara mellé keverhetsz 1 g/liter Fundazolt is, az esetleges gombák ellen.
Tegnap katasztrófa felmérést csináltam az erkélyemen és eléggé kétségbe vagyok esve. Minden növény tele van valamelyik kártevővel, gyakran mindegyik rajt van.
Ezek szerint 3 féle kártevőm van.
1. Apró hosszúkás testű fehér bogár. Egyesek közülük sajnos tudnak repülni is.
2. Szeritem takácsatka. A levelek fonákján nagyon finomszálú hálóban kicsi bogarak.(méretileg a levéltetü 1/10-e kb.)
3. levéltetű (szerintem)
Nem akarok ünneprontó lenni de találkoztam még pár szem valami levéltetü méretű bogárral ami pattog...
A leveleken látható még a szívásnyomok helye illetve, hogy a levelek a közepük felé befelé teljesen összepödrődnek. Ezeken van a takácsatka szerű akárki.
Kérnék tőletek véleményt, csináltam pár képet a beteg virágokról mik ezek a bogarak és megmenthetők-e a virágaim ebben a stádiumban?
Szegény fák, láttam a képeidet. Nekünk is a nagy melegben kapta el az oljfánkat a kór, valamint nagyon így néz ki az összes szomszédos akác, mint a képeiden. Elvittük bevizsgáltatni a leveleket, és moníliát mondtak....
Sajnos pár nap alatt lealázta az olajfát, így nagyon meg kellett metszeni szegénykét. Próbáltunk átpermetezni a szomszéd fáira is (elhanyagolja a nagy kertjét, sajnos, csupa gaz és kártevő), hátha.
Remélem, megállítottuk a fertőzést, de sajnos egy-egy ágat most is le kell vágni, mert így néz ki.
Van esély, de szerintem a virágzó növényeket ne permetezd, hanem locsold be. Erre alkalmas az Actara nevű rovarirtó szer, amiből egy 4 grammos zacskót keverj be 2 liter vízben. (ez a legellenállóbb dísznövény-kártevőre, a nyugati virágtripszre ajánlott adag.) 2-3 nap alatt a növénybe felszívódva likvidálni fogja a kártevőket, és a hatása 3 hétig megmarad.
Az erkélyen kint ugyanezzel az oldattal le is permetezheted a locsolás mellett a legfertőzöttebb részeket.
ÜdV
ps: az Actara egy relatív ártalmatlan szer melegvérűekre, de azért ha ilyen töménységben véletlenül a bőrödre folyik, azonnal mosd le szappannal!
Sziasztok! Segítséget kérnék.
Erkélyen tartott egynyári virágokon elszaporodott több kártevő is.
A levelek fonákján szerintem levéltetetű van. Ezek zöld színűek. Azonban vannak szárnyas egyedek is köztük. Valami szívó kártevő lehet mert egyes leveleken apró lyukakat is fel lehet fedezni.
Minden fertőzött növény levelén, szárán ezen kívül megfigyelhető rengeteg apró fehér kártevő is. Némely növényeken amik már a kipusztulás határán vannak, nagyon kicsi pókhálószerű képződményeket találtam de ezeken nincs levéltetű csak egy (szerintem) harmadik féle szu méretü pici zöld bogár és a fehér bogár. Ez a betegség a lobéliákon jelent meg amik fonnyadni kezdtek majd elpuszultak.
Nagyon sok virágot tartok az erkélyen és úgy látom mindegyik megfertőződött. Jópár már el is pusztult ebben a betegségben.
A múlt hét végén Bio-Secttel megpermeteztem akkor még csak két cserép növényt amin észrevettem a kártevőket.
Sajnos a permetezés az egyik növényt és a virágzását is teljesen tönkretette sőt (több fajta növény van ültetve egy cserépbe) egyes növények úgy tűnik tönkre is mennek a kompzícióból.
A permetezés után a kártevők azonban nem szűntek meg rajtuk. Kérdésem megpermetezzem-e megint ezzel a szerrel, mert az 5 nap letelt és ismételni kell? Vagy mivel permetezzek virágzó növényeket? Ill. van-e esély, hogy megmentsem őket figyelembe véve, hogy nagyon sok fehér kártevő lepi el a fertőzött növényeket?
Van két 1,5 méteres tujám is, mondjuk őket nem szeretném kidobni rajtuk nem látni még...
Kertjeink, parkjaink kedvelt növénye a fagyal, amely bokorként is, sövényként is mutatós. Régen az igénytelen növények között tartottuk számon, melyet nem kell különösebben ápolni. Napjainkra úgy ellepte a fagyaltripsz, hogy szinte az ország egész területén kezdi elveszíteni díszítőértékét. Ez a kis apró, 0,7-0,8 mm-es rovar szívogatásával a levelek mindkét oldalán ezüstös foltokat idéz elő. A károsított levelek deformálódnak, kisebbek maradnak, korán lehullanak. A fagyalon kívül rendszeresen súlyosan károsítja az orgonát is. Telelőhelyükről áprilisban kezdenek előjönni és májusban már kezdenek felszaporodni. Ilyenkor már érdemes megkezdeni a védekezést.
Ellene elvben bármelyik rovarölőszer jó, a baj csak azzal van, hogy gyakori a rezisztencia. Első körben meg lehet próbálni ellene az occsó oszt jó és kevéssé mérgező Decis-t, ha nem használ, akkor szóba jön az Actara, a Basudin 600 EW, a Zolone akár EC akár por.
Segítségeteket, tanácsotokat kérném. Pár éve ültettem egy sor fagyalt a házunk elé, szépen növekszik is jól néz ki stb. Két éve így június közepére elkezdenek a levelek zöldről elszíneződni fényes ezüstös felületűvé, és ez a harmadik év hogy mindíg ilyen lesz. Le nem hullanak a levelek, de nagyon csunyácskák egy idő után.
Szivesen. Arra azért vigyázz, hogy melegben rézzel ne permetezz mert perzsel, inkább a másik kettőből válassz. Vagy az Orthocid (kaptán) is szóba jöhet.