En meg kedves MickeyKnox az amerikai focit meg megertem mert a rugbyt fiatalkorom ota ismerem,tehat nem idegen a szelleme .Nekem a baseball-al van bajom amit Erdelyben meta-nak hivtak es mi fiuk leneztuk mint egy kisleany szorakozast...
Nem meglepetes, minden sportesemeny igy nez ki... Ocsemek tavaly "europaiasan" kifestettek magukat, vittek egy-ket dolgot a szurkolashoz. A nezok kozul joparan ki akartak kuldetni oket, viszont a CBC operatore (az elso "europaias" unneples utan) minden izgalmasabb jelenetnel rajuk vitte a kamerat, annyira furcs, es szokatlan volt neki (es masoknak is) a dolog. Amugy orulet, hogy mennyire tudjak itt szeretni a jegkorongot es az "amerikai-foci"-t is
Igen,nem hitem volna hogy ma is ilyen komoly problemat okoz a feher-fekete kommunikacio.Az en elmenyeim a Malcolm X idejebol valoak akkor ertheto volt ez,gondoltam mara mar nem problema.Mostansag csak a nagy alma korul mozgok maximum Jersey.Ott is Manhattan.
Mult hetvegen lementunk mi is DC-be es akartunk keresni valami helyet ebedelni, de sajnos eltevedtunk. Elkeveredtunk valami olyan helyre, ahol csak feketeket lattunk az utcan, az ajtokon mindenhol racsok stb. Eleg felelmetes volt...
Egyebkent McLeanben, ahol mi lakunk nincs igazan sok fekete, a gyerekek iskolajaban alig latni oket. A szorakozohelyeken pedig nagyon kedvesek, gondolom egy europai lany nekik nagyon egzotikus...
Mas.
Tegnap este voltam hoki meccsen, nagyon nagy show volt. A jatek volt a legkevesebb es a reklamok es a 'musor' a tobb.
Washington Capitals- Montreal Canadians 6-1
Let's go Caps!
Miert hivod magadat Mr Spock nak ?
Ha jol emlekszem, mert en is Treki vagyok,
hogy a "Star Trek" elso sorozataban
a DOKTOR neve BONES volt.
Ha Doki vagy, aszt kellet volna hasznalnod.
>>>>>Dr Bones<<<<<
Ha te Washington D.C.ben gyakoroltal akkor
nem is csodalkozom.
Akar melyik feketetol kerdezheted hogy mi
Washington D.C. Aszt fogja mondani, hogy
>>BROTHER TOWN<<
>>>Sky<<<
PS. En azert adom a teljes nevemet a
Forumban mert remellem, hogy regi
elveszet barataim ramtalalnak.
Szilveszter: elhulve neztem, hogy a Times Square-i unnepseghez kepest mi volt itt, Kanadaban... No nem a tuzijatekra, hasonlora gondolok. Ejfel elott az Usa-bol mindenhonnan szinte orjongo tomoget mutattak. Aztan kapcsoltak St. John-t. Lagymatag zene, csendes tomeg... A francia tobbsegu teruleteken kivul mindenhol. Itt Calgaryban ugy kellett "leloni" egy country-enekest, mert atenekelt volna a "Milleniumot". Aztan ejfel, tuzijatek es... bameszkodo emberek, sehol egy hurra, oromrivalgas, stb. Nehanyan (!!!) BUEK-ot kivantak a mellettuk allonak, aztan rovidesen szet is szeledt a tomeg... De ez egyebkent szinte minden unnepre jellemzo itt.
Feketek: na ja, ez orok problema fog maradni. Reszben Kero-val is egyetertek, a problemas masik oldala viszont az iratlan torvenyek a feketek javara (minden filmben kell lenni legalabb 1 fekete szereplonek, stb)
Egyebkent ugy vettem eszre, itt kevesebb a problema veluk, es pl. az azsiaiakkal is.
Meg el az a fekete generacio akit lincseltek, aki
nem szavazhatott, aki nem jarhatott egyetemre, aki
nem ulhetett melled a buszon.
Mibol gondolod hogy mindez egy generacio alatt elfelejtodik ?
Ajanlott irodalom : James Baldwin
Ajanlott filmek Amerikarol: Spike Lee
En 56 ota Amerikaban elek,Virginiaban ami a deli
allamokhoz koze tartozik. Sok Fekete Amerikaival dolgoztam az elmult 43 ev alat,en nem tapasztal-
tam aszt amit Mr Spock tapasztalt.
Amerikaban mindenki AMERIKAI mellekes, hogy
honnan szarmazik az illeto, fekete vagy feher.
Ha te Francia orszagban telepedel le sohasem
leszel francia, vagy nemet ha Nemet orszagba
koltozol.De ha te Amerikaba telepedsz le, te
Amerikai vagy. En nem hivom magamat Magyar
Amerikainak, ezert nem ertem meg, hogy miert
hivjak a feketek magukat Afrikai-Amerikainak.
Julius 4.-e az anya orszagtol valo elszakadas
unnepe, aminek nincs semmi koze, hogy milyen
szinu bore van valakinek.
>>>Sky<<<
Kedves Mr.Spock/Gabor,nekem is vannak ilyen elmenyeim a Black Power idejebol.Itt Mo.-n most is a ciganyokkal kapcsolatban.Nem eleg hogy elvoltak nyomva persze meg kell kuzdeni a kisebbsegi komplexumaikkal is.A komplex leginkabb a sajat ertekeleseik tulzasba vitelevel tortennik na meg a velt ellenfel globalis megvetesevel.
Az a kerdes hogy toleransak kell-e legyuk es igy neha igazsagtalansagokat elviselnunk vahy fel kell lepni ellenuk vagy ujra izolacioba Segregation-ba menekulni.Nincsenek receptek,en nem ismerem.Amit tudok hogy itt a ciganyokkal szemben nem a penz segitseg es nem a pozitiv numerus clausus(tehat rezervalt helyek,kulon osztondijak,vedett teruletek stb.) segitene,hanem a jo tanulo vagy tehetsegu egyennek kiemelese es sponzoralas,hogy sajat elittel rendelkezhessenek (nem politikaban,hanem tudomanyban es tarsadalmi szektorban)hogy o maguk tudjak a felemelesuket vezetni.Jobbat nem tudok.Visszaterve amit Te mondsz,orulok hogy nem esel sokak hibajaba es csak az egyik oldalt latod.
Mielott kijottem (1973), sokat hallottam a feketek problemajarol, es felhaboritonak tartottam a fehereknek a hozzaallasat. De aztan ahogy egyre tobbet tudtam meg a dologrol, lassan kezdett a velemenyem valtozni. Vegulis hivatalosan mar a mult evszazadban eltoroltek a rabszolgasagot (a feherek, nem arrol volt szo hogy a feketek felszabaditottak magukat), es a 60-as evekben a meg hatramarado nehany megkulonboztetos torveny el lett torolve, es a feketeknek kimondott elonyok lettek eloirva. Es akkor most szemelyes tapasztalat leirasa jon:
1. Ulok az orvosi szobaban egy Julius 3-an. Egy nappal kesobb nagy amerikai unnep, amire az amerikaiak nagyon buszkek. Szemben velem ul egy masik orvos, fekete. Az egyik legjobban meno orvosrol volt szo, koztudottan gazdag, stb. Szoval ulok, es megkerdezem tole:
En:"Mit fogsz csinalni holnap"
O: "Miert kerdezed"
En: "Haaat.....holnap unnep, sokan mennek nezni a tuzijatekot......"
O:"Unnep? Milyen unnep?"
Meglepodve nezem. En meg csak nehany eve vagyok itt es tudom hogy milyen unnep, o meg nem tudja. Lehetseges ez? Mondom....
En:"Julius 4-e van holnap".
O:"Az az amerikaiaknak az unnepe. En nem vagyok amerikai."
Meglepodve nezem. Tobb idegenbol jott dolgozott abban a korhazban, de konnyu felismerni oket az akcentusukrol. Neki nem volt, legalabbis nem hallottam. Mondon.....
En:"Erdekes, azt hittem hogy USA-ban szuletett vagy, hiszen nincs akcentusod"
O:"Jol hitted, USA-ban szulettem".
En:"Akkor hogyhogy azt mondod, hogy nem vagy amerikai"
O:"Nem vagyok amerikai. FEKETE VAGYOK!"
En: majdnem leestem a szekrol a meglepetestol. Nem valami elnyomott rabszolgarol volt szo, nem is valami elnyomott rabszolgasag utani feketerol volt szo, hanem valakirol aki Mercedessel jart, uszott a penzben, stb. Kesobb sok mas megnyilvanulasat lattam annak, hogy a feketek azok, akik eloitelettel vannak a feherekkel szemben, ritkan lattam a megnyilvanulasat a forditottjanak. Egyedi eset volt? Lehet, de gyorsan itt van egy masik, szinten velem tortent meg.
Felesegemnek szuksege volt egy nogyogyaszra, es akkor en meg sebeszkedtem. Korbekerdeztem a korhazban, hogy ki egy jo nogyogyasz. Valaki mondott egy nevet. Elmentunk. A rendelo egy fekete kornyeken volt (nem nehez Washingtonban), es a doki is fekete volt. A rendelo varoszobajaban mi voltunk az egyetlen feher par. Bejutunk a dokihoz, aki rendesen ellatta felesegemet, de utana leultetett minket es elmagyarazta, hogy most ellatta a felesegement, hiszen kollega vagyok, de keressunk egy masik nogyogyaszt, MERT.....ez egy fekete kornyek, es a varoszobaban nem nezunk jol ki mint feherek, es esetleg zavarjuk a "rendes" pacienturajat. Udvariasan mondta mindenzt, es meg hozzatette azt is, hogy "ezt te biztosan megerted".
Nem ertettem. Illetve ertettem azt hogy mi tortenik, de nem ertettem, hogy amig a feketek sirnak allandoan a faji megkulonboztetesrol, hogy lehet, hogy miota USA-ban elek, pont a forditottjaval talalkozom szembe, egyik eset a masik utan. Es azota, szamtalan hasonlo, kisebb vagy nagyobb megnyilvanulasat lattam a "feketek a feherek ellen", amig az ellenkezojerol csak hallottam, magam szemelyesen soha nem tapasztaltam, illetve nem voltam szemtanuja.
Van 5 VCR-om,szallagra vettem a CNN helyszini kozvetiteseit a vilag minden tajarol. Mindenhol
nagy volt a BULI. Sydney-tol, New York-ig.
Sydney-ben volt a legnagyob es leghosszab ideju
tuzijatek, ami csodalatos volt.
New York Times Square meg kitet magaert,
kb.2millios bulizo tomeggel.
Felvettem a Rozsa Paradet is; Aminek nincs parja
a vilagon,gyonyorusegben. Nem tudom,hogy mutatjak
TV-n a " TOURNAMENT OF ROSES " paradet Magyar
orszagon.
Azert veszek en mindent amit latni akarok TV-n
szallagra,mert nem birom a sok hirdetest,meg
nem is vagyok idohoz kotve.
Mi csaladi korben szilvesztereztunk,egy kis pezsgovel. A tuzi jatekot meg a haztol is lehetet
latni. Hat a Y2K bogar meg sem okozot problemat
pedig olyan nagy dolgot csinaltak belole.
Meg egyszer B.U.E.K. NEKTEK.
Eternity ! >>>Sky<<<
Kedves ch.megertesel olvastam beszamolodat.Tulajdonkepen benne van meg a TE massagod,a mi ha sokaig maradsz talan eltunik.De most meg mondhatjuk az elhiresult mondatot:Emberek kozott,egy europai..
Igen a jollakott tarsadalomban nagyon sok kell tortenjen hogy lelkesek legyenek,ehesek legyenek es foleg erdeklodjenek valamiert kulonosebben ami a penz es igy a dolgok megvasarlasan kivul tortenik.Ez nem egy jobb es nem egy rosszabb vcilag,eppen maskep fejlodott hogy jobbra vagy rosszabbra mi a kik szinten a fazekba vagyunk nem tudjuk milyen ize van a levesnek..
-Tarsaim,ha tudtok segitsetek Flashmannek,hiszen mar tobbszor kerte tanacsaitokat.
Hogy hogy telt a szilveszter? Eleg ellentmondasosan. En is ugy keszultem, hogy az ev utolso napjat a Times Square-en toltom a barataimmal, de mashogy alakult: a napfenyes, forro Floridaban kotottem ki.
Az ido csodalatos, napfeny, furdozes a medenceben, palmafak, stb., szilveszterkor pedig privat party. A kertben szepen megteritett asztalok, rajta ezerfele finomsag, felszolgalok, minden elsoosztalyu, nem reszletezem. De valami nagyon-nagyon hianyzott: az a lelekesedes, varakozas, ami az otthoni bulik velejaroja. Setalgattunk a kertben a poharunkkal, beszelgettunk, aztan 10-kor vacsiztunk egyet, megvartuk az ejfelt: TV = uti az ora a 12-ot, pezsgo, kocintas. Ennyi! Semmi himnusz, csak puszilkodas, semmi percekre valo elmelyedes, folytatodik az elet. Hogy uj evet kezdtunk? Hogy 2000 van? Ez is csak egy nap - szerintuk. Tudom, ez veletlen, hogy ilyen partyra kerultem, lehetett volna maskepp is. De szemely szerint igy eltem meg. Meg kicsit beszelgettunk, aztan a vendegek fel egy korol mar szallingoztak is el, es egykor elcsendesedett a haz. En meg csak ultem es arra gondoltam, hogy kicsit mas vartam a szilvesztertol, es foleg ettol az ezredfordulos szolvesztertol. Tancot, bolondsagot valami MAS-t!
De igy alakult. Annyi baj legyen!!! Orommel varok minden beszamolot. Toltotte valaki a szilvesztert valamelyik N.Y.-i clubban, vagy a Times Square-en. Meseljetek, legalabb gondolatban szeretnem atelni!
Bocsi, hogy megint off topic vagyok, de ha van
valakinek tapasztalata az amerikai munkaval
kapcsolatban, kerem nezzen be a Hogyan dolgozzak kulfoldon (GB) ? (Törzsasztal) topicba hatha
tud nehany kerdesre valaszolni!
Elore is koszonom!
Tehat mint legtobbszor,a felelmnek nem volt oka.Emberi termeszet ez a szenvelges,a kicsit bizsergo veszely erzes kerelme.
Mint mar elore irtam TV program jar az oregnek.Vegig neztem a Todav 2ooo BBC programjat,a 25 oras program ami elvitt Tongatol Samoaig (ejfellvaras,evfordulas,januar 1 reggel)kozben aludtam,olvastam es felszemmel odaneztem mikkor kell egesz szemmel neznem.Jo volt,csendfes volt,masnaposag nelkul.De ezt csak idoseknek ajanlom.
Varom a tovabbi beszamolokat.
Mi privat partyra mentunk, de azert bementunk a topartra (Chicago) 11:30 kor megneztuk a leszamlalast meg a tuzijatekot.... Szep volt. Kevesebben voltak mint maskor, gondolom a Y2K hype miatt.
Hat jo reggelt mindenkinek! Tegnap este nem feltunk a terroristaktol es lementunk a belvarosba a Washington monumenthez. Hihetetlen tomeg volt, nem sokat lehetett latni a szinpadbol es a kivetitokbol. Volt Will Smith koncert meg a Spielberg film, ejfelkor pedig a tuzijatek, ami elegge imponzans volt, tuzfolyam futott vegig a mallon, aztan a Washington emlekmurol repultek szet a fenyek. Ejfel utan jott a U2 meg meg valami, amit mar nem vartunk meg, de egykor volt meg egy tuzijatek.
A legnehezebb hazakeveredni volt, a metro elott oriasi sorok kigyoztak, nehezen de szereztunk egy taxit, ami jo dragan hazavitt.
Ilyen volt a mi szilveszterunk.
Tobbiek? Mit csinaltatok?
Kedves syrius elsosorbban nagyon orulok hogy megkerultel.
Orulok az ujaknak itt.Vidi most valaszoltam Neked a prostituciorol szolo topicomba,ott azt hittem egy holgyet udvozolok,most az itteni valaszod utan mar nem vagyik benne biztos.
Y3K -nak igazat adnek.Bar soha nem lehet tudni semmit a Times-nal nagy lesz a biztonsag.Persze nem lehet sajat magad ellen vedekezni,ertem alatta az ott osszegyulok tenykedeset,oromet,zajat es kilengeseit.
En nagyon regen lattam ezt,akkor meg minden olyan nagyon szabalyos volt ,a lelkesedes is.Egyszer meg kell nezni,ott kell lenni.Hogy mikpr van az egyszer azt Ti dontsetek el.
Syrius elfelejti vagy nem tudja hogy oreg manus vagyok.Az en szilveszterem Mo-n van ahogy hozzam mar korban illik kis pezsgovel kettesben,de gondolatban most hogy lassan kialakul a virtualis csaladom veletek,Ratok is gondolva.Van oriasi satelliteantenam es digitalis receptorom is,ugy hogy Japantol,Kinan keresztul ,Thaifoldon,arab allamokon at.egesz Europat(tobb mint 25o adot )foghatom igy bent vagyok minden kameratol kozvetitett buliban is.Nektek persze Tibor baratomon kivul,nem ajanlom az ilyen csendet.
Alig varom hogy beszamoljatok a szilveszteretkrol,a szemelyes erdeklodesemen tul,azert is mert ez kitunoen kerekitheti a magyarok vagy magyar amerikaiak ottani eleterol valo kepunket.
Akkor olyan leszel, mint abban a Nike reklamban, amikor a pasi szilveszter utan fut az utcan, minden a feje tetejen, de ot nem erdekli. Nem tudom leirni, azt latni kell, szerintem szenzacios!
Itt a Star City ben is lesz nyilvanos buli.
De mi a lanyomeknal csaladi korben fogjuk
koszonteni az UJ ESZTENDOT.
Pizza meg Sor lesz, ejfelkor Pezsgo.
En a PIZZA HUT Supreme pizzat komalom.
BUEK >>>Sky<<<
Nem lesz semmi. Nem lesz semmi.
Tudjátok mit, én otthon maradok. Itt LA-ben mi már tudni fogjuk, ha valahol "világégés" lesz, amit persze nem hiszek. De azért van 15 napra konzervem, meg kaja a kutyának, elemek a lámpákba, egy külön autó aksi, víz vagy 15 gallon, gáz a grillbe, tele tank az autóba, $2,000.00 kp. Csend lesz, nézem a TV-t. Hallgatom a Real Playert. Eszegetek, iszogatok, alszom, olvasok, aztán reggel korán kimegyek körülnézni. Mindenki másnapos lesz és én meg vidám és friss leszek a következö 1000 évben.
BUÉK, de még jövök.
1. Ugy fogjak orizni mint a Fort Knox-ot.
2. Azt egyszer latni KELL. Nem fogod elhinni. Nagy buli.
3. Jobb idopontot (Y2k) mar nehezebb lenne valasztani. Lesz mirol meselni az unokaknak......
Nem szívesen riasztanék el senkit. Meg azután az élménybeszámolókra is kiváncsi lennék. Arról nem beszélve, hogy lehet, hogy mégis beadokm a derekam, elmegyek a Times-re és egyedül leszek :-)
Sajna Chicago túl messze van, a Chevim meg rengeteget fogyaszt. És a benzinárak nemcsak otthon ugrottak meg. Hol mennyi? Itt 155-ért tankoltam ma. Ma ez volt nekem Amerika. Meg a kifosztott boltok. Nem tudtam CD írót venni. Egyenesen élveztem a helyzetet, hogy itt ilyen is lehet. Tényleg írjátok meg előfordult, hogy valamit NEM kaptatok meg? Persze nem a töltött képosztára gondolok a McDonaldsban. Mumu Te hol szilveszterezel? Írhatnátok az amerikai "leg" szilveszteri élményekről is. Nekem ez lesz a "leg" első. Nagyon nincs kedvem egy családi buliban tölteni.
Azt tudom, hogy itt Washingtonban nagy party lesz.
Fel 12-kor elkezdik vetiteni egy gigantikus vasznon azt a filmet, amit a Spielberg rendezett es a Clinton a narrator es pont ejfelkor lesz vege, amikor is oriasi tuzijatek es egyeb oromok lesznek.
Kulonben ket napig le lesz zarva majdnem az egesz belvaros, es futott satrak, koncertek es ilyesmik lesznek.
Szivesen mennek, de ha veszelyes, akkor inkabb a hazibulit valasztom...