Ez elég rossz hasonlat volt. Szerinted ti azért vagytok ,hogy ezt meg kell tervezni. Ha az terv, hogy hova mennyit akkor valóban az. De ezt meglehet csinálni sk is egy kis olvasás után.:-) Én nem csak ezzel foglalkozom és evvel még nem volt gondom, egyik házam sem penészedik. Nem kell fényezned magad, hogy csak veletek lesz tökéletes. Nem kell magatokat túl "értékelni".:-)))) Mondjuk kiváncsi lennék mit csináltok egy felmérésnél?
Persze, hogy nem baj. De honnan tudod, hogy szegénynek fali kell? És még valami. Komoly tévhit az emberek között, hogy "csak" légbevezetők beépítésével megoldódik a penész probléma.
Sajna sokan hiszik, hogy az Aereco légbevezető a bölcsek köve. Nem az. Egy szellőzési rendszer alapja. Semmi több. A penészes lakások 70%-ában kizárólag a légbev-ők felszerelése csak pénzkidobás. Ezért megyünk ki ingyen felmérni.
Ahol a penész nem csak két sarokban jelenik meg, két tenyérnyi foltban, ott már rendszerről kell beszélni, ami igaz, hogy a légbev-őkre épül. Egy garnitúra Forma1-es versenygumi, bármilyen csúcstechnológia is, még a BKV busz lehagyásához is kevés, ha nincs futómű és motor, amire felpakolod, és amivel meghajtod...
Domalex néven írt ezen a fórumon egy "sorstársatok" nem lakik messze tőletek, náluk még karácsony előtt szereltünk. Ugyanolyan "terrorista" állapotok uralkodtak náluk is.
Bár ott központi elszívó venti van a tetőn, így csak annak a bekötését szabályoztuk. Persze + légbevezetők minden helyiségbe. Nem kaptak külön higrosztáttal vezérelt ventit. De működik azóta is parádésan...
Egyrészt létezik, másrészt r0226 barátunknak igaza van. A Gyurcsok aki távolról mindent meggyógyít. Jobb lenne látni. Ablakba építhető szellőzőt mi csak műanyagba építünk, olyanod van, vagy lesz? Ha nem, akkor a falba építhető verzió... A másik fontos dolog, hogy a cserépkályhák vannak megfogalmazás, nem túl precíz. Mekkora lakásban, hány darab, milyen elhelyezkedés a lakáson belül, csak azzal fogtok fűteni, vagy mással is, szóval mondom, hogy jó lenne látni...
Üdv Tisztelt Penészvirágtermesztők, és irtók! Sok gondunk van, amióta egy éve beköltöztünk a betonkuckónkba!
Mivel tapasztalatlanok voltunk, jól átvert minket a vén nyanya aki az előző tulaj volt!
Kiderült a beköltözés után, hogy már jó pár éve küzdött a banyája a penésszel.
Mivel kisgyerek van a családban, lépnünk kellett.
Felvettük a kapcsolatot a "Civilkontrollal".
Meg is állapodtunk, várjuk hogy jöjjön szerelni.
Most, látva és érezve is a helyzet tragikus voltát, szinte hihetetlen hogy rendbe tudja hozni a lakásom penészügyileg.
Megkérnék valakit (valakiket), aki(k)nél már működik a rendszer, hogy írjon néhány sort milyen tapasztalatai vannak!
A jelenlegi helyzetről néhány sort.
Sarki földszinti lakás, egy 5szintes társasházban!
Azok a helyiségek amik külső fal felöli oldalra esnek penészesek, vizesek!
A konyhában nincs fűtés, az ablak alatt, és a tetejénél is penész virít, a sarokban áll a víz. A lambéria mögé nem mertem még benézni, de le fogom szedni mert a széle fekete "valamitől"!l
A legnagyobb szoba parkettája a sarokban, és egy bizonyos helyen hullámos lett, a fal ajja virágzik, ez sem muskátli!
A többit le sem írom. Tragédia!
Beszerelés után egy-két hónappal írni fogok ismét, hogy milyen változásokat tapasztaltunk.
Jogilag kivitelezhető, hogy csak az Én lakásom falrészét hőszigeteltessem kívülről? Jogilag kérdezem, tud valaki hozzászólni? Ha igen, nosza tegye meg legyen szíves!
Sajnos a lakók egy része kisnyugdíjas, nem futja a panelprogram önrészére sem nekik.
Létezik olyan (lehetőleg ablakba építhető) légbevezető, ami kézzel teljesen elzárható? Azért lenne fontos, mert nyáron jellemzően magasabb a belső páratartalom, mint télen, viszont azt szoktuk csinálni, hogy napközben szigorúan zárva minden külső nyílászáró, hogy ne jöjjön be a külső (sokszor párás) meleg levegő, éjszaka viszont erős szellőztetés folyik, hogy hűtsük a házat és kiküldjük a párát. Fűtési szezonban viszont az új ablakokhoz kelleni fog, mert cserépkályhák vannak.
civilkontroll-t keresd meg itt már csak ő segíthet.:-))) Vagy ha van barkács vénád akkor vegyél aereco higrosztátos szellőzőt ( 15eft körül) és minden szobába beszerelsz egyet. Falat kell vésni vagy fúrni 100-as átmérőben.:-)))
Most találtam rá a fórumra és bár olvasgattam a régebbi hozzászólások között, a segtségeteket szeretném kérni. 2,5 éve épült házunkban most télen jelentek meg az első penészfoltok. A jelenség 2 szobát és egy kamrát érint, előbbiek közül az egyik az emeleten van, tehát én a csapadék, illetve taaljvizet kizárnám. A ház fala 30-as tégléból van, amin 5 centi szigetelés található.
Elsősorban alsó/felsősarkokban jelentkezik, de az egyik szobában a szekrény mögött 20 centis magasságig a teljes falszakaszt borítja már. Vettem páramentesítő készülékeket, ill. penészölő folyadékot, de szeretném hosszú távra megoldani a problémát. Tud esetleg vki szakembert ajánlani, aki a jelenség megszüntetésében tudna segíteni?
"A ProKoncept alapú házak jó hőszigetelését a három elem együttes alkalmazása teszi lehetővé.
A rendszer a magasépítészet minden olyan területén alkalmazható, ahol fontos a hőszigetelés és a lehető legnagyobb energiatakarékosság: fűtött-hűtött lakóépületeknél, pincéknél, irodaépületeknél, iskoláknál, óvodáknál, szállodáknál, kórházaknál, fürdőknél és uszodáknál, légkondicionált iparépületeknél, raktár és termelőcsarnokoknál stb.
Kellemes közérzet. A kétoldali polisztirol rétegnek és a betonmagnak köszönhetően az épület tökéletesen szigetelt lesz, a falak belső felülete is szobahőmérsékletű marad. Ennek következtében a szoba közepe és a falak között nincs hőmérsékletkülönbség, vagyis nem keletkezik számottevő belső légmozgás. (Nem húz" a fal.)
Szintén hozzájárul a kellemes közérzethez a polisztirol légáteresztő tulajdonsága: a térben képződő pára koncentrációja nem nő, a falak természetes úton lélegeznek". A belső burkolatként alkalmazott gipszkarton tovább segíti az egyenletes páratartalom fenntartását. " idézet: http://www.godihazak.hu/prokoncept.htm
Na erre az utolsó bekezdésre mondom én, hogy ez valóban a fogyasztók megtévesztése.
Egyébként a rovarbogár bogárrovarban meg igazad van, de megtárgyaltuk már, hogy penészügyileg tökmindegy...
Mondtam, minden betűmet gyakorlati tapasztalatok alapján írtam. Én nem a penészedés megelőzéséről írok, hanem annak megszüntetéséről, és olyan kísérletekről, amelyek nagyon sokba kerültek a tulajdonosoknak, és mégsem váltak be. Egyébként nem csak jártam Prokoncept házban, hanem ablakoztam is ilyet, több esetben is. Van ismerős vállalkozó, aki Pk-t épít, és minden házába mi visszük az ablakot is, és a szellőzést is. Tehát hidd el, tudom miről beszélek. Ebben az esetben (penészedés) pedig annyira mindegy, hogy milyen házról beszélünk, passzív, tégla, panel, vagy bármi, ha légmentesen zárt, akkor úgyis lecsapódik a pára, ha eléri a harmatpontot, legfeljebb az a kérdés, hogy milyen átlagos páratartalomnál teszi ezt. Tehát nem arról kell beszélni, hogy milyen hőhídja van, az a gázszámla miatt fontos, hanem arról, hogy hogyan lehet a legenergiatakarékosabban megoldani a szellőztetést, úgy, hogy a belső páratartalom soha ne tudjon a harmatponti értékig emelkedni.
Ez a vízzáró és párazáró történet olyan mint a bogár és a rovar. Tudod: "Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar." Nem minden párazáró vízzáró, de minden vízzáró párazáró... Sem a polisztirol, sem a műgyanta nem páraáteresztő. De mindegy, a falak "légzése" ebben az esetben bármilyen irányból is nézzük, elhanyagolható tényező, viszont mivel a "szakirodalom" rendszeresen emlegeti penész ügyben, nem hagyhattam ki a felsorolásból.
Elhiszem, hogy mindent Te csinálsz, és mindenhez értesz. Én ugyanezt nem merem kijelenteni magamról. Én mindíg megpróbálok minden munkafolyamathoz megfelelő szakembereket keresni, mert azt vallom, hogy aki minden nap ugyanazzal foglalkozik, az ha nem is tud többet nálam, egy-egy munkafolyamatról, vagy szakmáról de biztos, hogy legalább gyorsabb mint én.
Amihez viszont értek, ahhoz nem kérem senki más segítségét.
"Sírva kérlek Téged is, és minden passzívházfan-t, hogy ne mondjátok azt, hogy a passzívház hőhídmentes. A passzívház is a talajon áll, és bármekkora szigetelést is teszel rá, a talaj hőt von el, többet, vagy kevesebbet, attól függően, hogy a ház fala és a talaj között mekkora a hőmérséklet különbség. A passzív házak sarkai, és függőleges valamint vízszintes élei szintén hőhidak, mert egy sarok mindig hidegebb, mint egy fal közepe. Hiszen nagyobb felületen érintkezik a kinti hideg levegővel. A passzív ház ablakai ugyancsak hőhidak, mert a falnak és az ablak üvegének, valamint az ablak tokjának hőátbocsájtási tényezője nem azonos, így a nagyobb tényezőjű felület HŐHÍD!
Amiről Te beszélsz, az az, hogy egy passzív ház hőhidai lényegesen kisebb hőmérséklet különbségűek, mint egy hagyományos építésű ház esetében. Ez igaz. De a passzív háznak attól még vannak hőhidai… ."
Nem vagyok PH fan.:-) Ugy érzem te még nem voltál "habházban" (prokoncept, isoteq,stb). Nekem ilyen házam van és csak alacsony energiás tehát nem PH de így is ha a belső hő 23fok a külső -5 akkor a fal középen 22.5 a sarkokban 21.5. Ez elhanyagolható kül. szerintem. És képzeld ezt egy PH-nál ahol 30cm szigetelés van mindenhol, ott mennyi lehet a kül., szinte semmi. Az ablaknál ezeknél a hőmérsékleteknél középen 20 a szélein 17. És ez egy alap 3rétegű ablak és képzeld el egy kimondott PH-hoz való ablakot ami 0.5 a teljes felületre az U értéke. Ez sokkal jobb érték mint annak a háznak a falai amin te éppen szellőztetőt szerelsz. És nem attól van a hőhíd mert sarkok vannak hanem ott nagyobb lesz a felület és a szigetelés vastagsága nem áll evvel arányban ,ha viszont a szigetelést megfelelő vastagságban készítjük el akkor a hőhidat is megszüntethetjük és mindenhol ua. a hőmérsékletet mérhetjük (kivéve a nyilászárók) . Ez a PH egyik alapelve.
"Szerintem igazad van abban, hogy csökken. Csak az én véleményem szerint nullára, tehát megszűnik. Próbáld ki, hogy egy darab hungarocell egyik oldalát bekened műgyantával, kivágsz belőle egy akkora darabot, ami pontosan illeszkedik (beleszorul) egy pohárba (üvegcsőbe) és önts rá vizet. Ebben az esetben nem csak az un. páranyomás erejével, hanem a víz súlyával is számolnod kell, ami lényegesen nagyobb erőt fejt ki a hungarocellre, mint a vízszintesen áramló(?) pára. És mégsem lesz víz a pohár aljában. Hamarabb fog a víz elpárologni a pohár tetejéből, mint átmenni a műgyantán és a hungarocellen."
Kevered a szezont a fazonnal.:-))) A vízzárás nem egyenlő a párazárással. Azért mert valami vízálló az nem biztos sőt biztos nem páraálló.
Tudom ,hogy laikusoknak írod és nyilván nem kell őket feleslegesen mindenféle szakszövegekkel fárasztani de itt van a legnagyobb felelősség is mert nem mindegy ,hogy írod le a dolgokat. És a magad területén "szakember" lehetsz de kijelenteni olyan dolgokat amiket írsz felelőtlenség és a tudás ( építési ismeretek ) hiányára utal. És sajnos az építészek is csak a saját oldalukat ismerik és ezért kell neked vitatkoznod mint ahogy én kifogásolom a te egyoldalú írásodat is a honlapon. Az a gond ,hogy te is abból indulsz ki amivel a pénzt keresed bár 1-2 utalást is teszel a szig. fontosságáról csak a főszerep nálad a szellőztetés egyik ágából (legkönnyebben megvalósítható) áll.
Én megmerem kockáztatni ezeket mind ismerem és tudom őket alkalmazni hisz a tervezéstől a kulcsrakész állapotig mindent én csinálok még a megfelelő szellőztetést (aerecot használom én is) is nehogy a lusta tulaj miatt problémák legyenek( mert hiába a szigetelés ha nem szellőztetnek megfelelően). Szóval én nagyobb látószögben látom ezt a penészes dolgokat.:-)) Én nem a honlap tartalmával nem értek egyet csak egyes részeivel ( pár mondat) Ha ezeket nem változtatod meg ( szíved joga) akkor ua. vagy mint a többi vállalkozó aki a saját árúját akarja eladni és félre érthető módon teszi ezt.
Bocs, hogy csak most válaszolok, de sok minden jött közbe. Lengyel túra + influenza + ezek miatti elmaradások bepótolása + üzletnyitás előkészítése stb. stb….
Szóval a kifogásolt rész:
" Azért mert vagy csak a penészt öljük meg és nem az okát szüntetjük meg, vagy teljesen rossz irányban próbáljuk keresni az okot.
A penészedés legfőbb oka a víz.
De nem az esővíz, vagy a talajvíz, hanem az az elképzelhetetlenül sok pára, amit mindennapos tevékenységeink során termelünk és a lakás levegőjébe juttatunk. "
És a kifogásod: Ez sem lehet biztosra venni mert ha nincs az aljzat szigetelve akkor ez is lehet az ok és a lakók által termelt pára ezt csak fokozza. A talajvízet egyszerű megállapítani mert ott csak a fal alsó részén okoz gondot és kivül kis helyen megbontva megnézhető a szigetelés megléte. Ez régi általában vályogházaknál fordul elő.”
A válaszom: „Az ázás pedig akár alulról, akár felülről következik be, nagyon jól észrevehető, ugyanis ha a fal szerkezetébe hajszálcsövesen felszívódó víz megfagy, akkor azonnal ledobja magáról a vakolatot, a külső oldalon. Tehát az első fagy kideríti, hogy a fal szerkezete ázik-e, vagy belső páralecsapódásról van-e szó. Belül pedig semmivel össze nem keverhető ún. sóvirágokat hoz létre a beázás foltja körül a falon. Olyan vízszigetelés hiánya miatti ázással még soha nem találkoztam, ami "fázós" lett volna és csak a fal belső -fűtött- oldalán okozott volna vizesedést.” Tehát ugyanazt írom, mint Te, ugyanazon az oldalon. A hírleveleink egyikében pedig még jobban körüljárom ezt a témát, és leírom azt is, hogy a szigetelés hiánya miatti ázás és penészedés esetén a mi rendszerünk kiépítése csak nagyobb gondot okoz, mivel a szellőzés miatti megnövekedett párolgás erősebb áramlást kelt a falban. Ilyen helyen nem is építünk rendszert, hanem azt tanácsoljuk a tulajdonosnak, hogy keressen meg egy szigetelő céget. Ugyanakkor a talajvíz szivárgás miatti penészedés nem csak a fűtési szezonban fordul elő.
Következő kifogásolt rész: "Figyelem!!! A hőhíd minden épület természetes velejárója! "
A kifogásod: Ez sem igaz lásd passzívházak.
A válaszom: Sírva kérlek Téged is, és minden passzívházfan-t, hogy ne mondjátok azt, hogy a passzívház hőhídmentes. A passzívház is a talajon áll, és bármekkora szigetelést is teszel rá, a talaj hőt von el, többet, vagy kevesebbet, attól függően, hogy a ház fala és a talaj között mekkora a hőmérséklet különbség. A passzív házak sarkai, és függőleges valamint vízszintes élei szintén hőhidak, mert egy sarok mindig hidegebb, mint egy fal közepe. Hiszen nagyobb felületen érintkezik a kinti hideg levegővel. A passzív ház ablakai ugyancsak hőhidak, mert a falnak és az ablak üvegének, valamint az ablak tokjának hőátbocsájtási tényezője nem azonos, így a nagyobb tényezőjű felület HŐHÍD!
Amiről Te beszélsz, az az, hogy egy passzív ház hőhidai lényegesen kisebb hőmérséklet különbségűek, mint egy hagyományos építésű ház esetében. Ez igaz. De a passzív háznak attól még vannak hőhidai….
Következő kifogásolt rész:
" A külső szigetelés valóban lecsökkenti a hőhíd és a lakás levegője közötti hőmérséklet különbséget, ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá. A külső szigetelés miatt teljesen megszűnik a falak légzése, még több pára marad bent, és így az eddig átlagos mondjuk 65-70%-os rel. páratartalom 85-90%-ra fog emelkedni a lakásban. Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. "
A kifogásod: 1. Nem szünik meg a falak lélegzése csak csökken az egyébként is elhanyagolhatóhoz képest és nem ezért emelkedik meg a páratartalom.
2. a hőhíd és a lakás levegője közötti csökkenés nem okoz nagyobb páratartalmat csak nem 70%nál hanem 90%nál csapódik ki a pára. És itt az idő ami különbözik (a70%-ot hamarabb eléri mint a 90%-ot.:-)) )mert ha valaki csak 4 óránként szellőztet annak ez jobb bár a rendszeres a legjobb, és a kényelmesebbnek a szellőztető berendezés. Ezekből van több megoldás.
A válaszom: Szerintem igazad van abban, hogy csökken. Csak az én véleményem szerint nullára, tehát megszűnik. Próbáld ki, hogy egy darab hungarocell egyik oldalát bekened műgyantával, kivágsz belőle egy akkora darabot, ami pontosan illeszkedik (beleszorul) egy pohárba (üvegcsőbe) és önts rá vizet. Ebben az esetben nem csak az un. páranyomás erejével, hanem a víz súlyával is számolnod kell, ami lényegesen nagyobb erőt fejt ki a hungarocellre, mint a vízszintesen áramló(?) pára. És mégsem lesz víz a pohár aljában. Hamarabb fog a víz elpárologni a pohár tetejéből, mint átmenni a műgyantán és a hungarocellen.
A másik kérdést pedig nem értem, hogy miért tetted fel. Szerinted, ha nem 70, hanem 90%-nál csapódik ki a pára, akkor nem emelkedik meg a páratartalom a lakásban? Ha igazad lenne abban, hogy csak az idő különbözik, és szellőztetéssel (ablaknyitással) meg lehetne oldani ezt a dolgot, akkor ma Magyarországon elköltenének az emberek évente több millárd forintot csak a penészedés elleni küzdelemre?
Szóval nem veszem kötözködésnek a kifogásaidat, egyszerűen kérdésekként kezelem őket. De hidd el, hogy ha hetente 20-30 penészes lakásban járok megoldási javaslatokat kidolgozni, és a kollégáim még háromszor ennyi helyen, akkor valamit konyíthatok ehhez a dologhoz. Az, hogy ma az egyetlen ember vagyok az országban, aki teljes anyagi felelősséget vállalok a munkámért (100% pénzvisszafizetési garancia) talán jelentheti azt, hogy amit csinálunk, az valódi megoldást jelent. A honlapomon szereplő dolgokról pedig két fontos tényt tudnod kell: Az egyik, hogy laikusok számára írtam, és próbáltam meg az ő számukra érthetővé tenni, hogy mit lehet megtudni erről a kérdésről. Tehát tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyan részek, ahol szakmai kérdéseket elintézek két félmondattal, pedig oldalakon keresztül lehetne tárgyalni róluk. Ez nem véletlen. Nem hiszem, hogy egy penészes lakás tulajdonosát érdekelné, hogy hány Pa nyomáskülönbség esetén hány m3 légszállítása van egy egy készülékünknek. Ugyanígy érdektelen számára a különböző ventilátoraink jelleggörbéje is. . A falak páratechnikai tulajdonságairól lexikonnyi terjedelemben lehetne foglalkozni, ezért nem is megyek bele mélyebben. Sokak számára így is túl sok rajta az info. Akit érdekelnek ezek a dolgok, el tud érni bennünket, és szívesen adok tájékoztatást.
A másik dolog pedig, hogy az általam leírtak több év gyakorlati tapasztalatain nyugszanak, tehát minden egyes állításomat több tíz, akár száz gyakorlatban létező esettel tudom igazolni. Nem elméleti szakember vagyok. Sokat vitatkozom építészekkel, és épületgépészekkel, de általános trend, hogy amelyik kivitelező cégnek utólag szellőztettük az épületeit, azok az új épületeikhez, már a tervezéskor bevonnak bennünket, és folyamatosan együtt dolgozunk velük.
Szóval köszönöm a felajánlott segítséget, de nem akarok változtatni a honlap szövegén.:)))
A mi társasházunknál is felmerült a komplett külső szigetelés. Állítólag a panelprogramot kiterjesztik a régi típusú házakra is, és akkor lehetne pályázni. Csakhogy a 30% önerő is kb 3 milla lenne, amit csak hitelből tudna előteremteni a ház, de a lakók fele nyugdíjas, így még néhány évig biztosan nem lesz semmi a dologból.
Pke-9 (50+40) koszorúelemek 600x200x90 Födémperemek, bentmaradó hőszigetelő zsaluzata. Vázkitöltés és tetőtérbeépítés esetén vasbeton szerkezeti elemek zsaluzására és hőszigetelésére. A megjelölt elemek alkalmasak régi építésű, illetve gyengén hőszigetelt épületek utólagos hőszigetelésére.
Ezzel esetleg megoldható lenne a melléfalazás? A leírás alapján gondolom, de sajnos nem találtam róla bővebbet.
Az ytong nem lesz egy tömeg a fallal mint ahogy az sem ha epst ragasztassz rá. A külön réteg megmarad. Az ytongal is lehet de az csak ideig óráig lehet csak orvosolni ez lehet 10év is . A jó megoldás ha belülről kell szigetelni akkor a rigips honlapon vagy xpst két rétegben átfedéssel rakni az összes külső falra. Sőt a legjobb ha az aljzatra és a födémre is, legalább a külső faltól 1m-re.