Keresés

Részletes keresés

skolikagi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 539

Mi tavaly olyan helyről vettük a hízót, ahol kisüzemi körülmények között hízlalnak majd értékesítenek.

Féltem tőle nem kicsit....

Aztán a hentes -aki igazi hentes!!!- azt mondta hogy nagyon jó a minősége az árunak, és ekkor megnyugodtam.

Ami készült belőle az mind nagyon finom volt!

Most a télen nem vágtunk, másra kell a pénz.

És jó lenne saját magunknak, itthon nevelni, de erre még nincsenek meg a feltételek...

Aki háziasszony és naponta süt főz, szerintem csak az érti és érzi át, hogy mennyivel másabb a saját magunk által előállított hús, zsír, szalonna, mint a bóti...

Előzmény: tooommm0013 (538)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 538

Azért az érmének mindig van másik oldala is.

Ha látnál egy-két házi vágást, ahol eladásra vágnak és nincs igényük.... Te is azt mondanád hogy jól van ez így. Kényes kérdés az élelmiszer. Mert pl. ha csak 1000-ből 1 disznó hólyagférges. És te abból az egynek a húsából készült kolbászt viszed haza a gyermekednek/párodnak stb. mondván hogy ez nem bolti, ebben nincs minden sz@r! De persze 100 más baj is lehet.

Szóval bizonyára túl van variálva a dolog, de van előnye is. Tudod a mi szomszédunk a tanyán tehenet, disznót tartott vágásra meg fejt is. Hát nem ecsetelem, de undorító dolgok történtek ott. Mikor az állandó emberei (csak italt és ételt kaptak istálóban aludtak) vágták a disznót. Meg ahogy ott a tejet is kezelték. Brrr...

Azóta tudom hogy én nem veszek "házi" kolbászt, tejet, sajtot, húst csak ha tényleg ismerem azt akitől venném. De legjobb magadnak csinálni.

Azt meg hogy magadnak is kell neveleni kicsit igaz is. Ha hentestől vagy multitól veszed a fél disznót az valószínűleg nem házi hízlalás. Az meg ugyan olyan gázos, mint a bóti pipi. Háztól venni egy kissebbet és feldolgozni. Lenne hurka, kolbász, szalonna vagy 3 féle, sonka, füstölt oldalas egy kis hús meg amire gusztusotok támad. Vannak hentesek akik akár otthon, akár házhoz kimenve (kevésbé szeretik) megcsinálnak mindent. A háziasszony dolga a kóstolás, meg az irányítás hogy mennyi sonka, mennyi májas, mekkora húsok stb. És nekik receptjük is van.

Előzmény: atandi (537)
atandi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 537

Ma ismét sikerült beszereznem egy jó nagy lelki-pofont...

Tegnap este nagyon fellelkesedtem a házi hurka és kolbászkészítés témában (késői órákon már egészen úgy láttam, akár egyedül is megcsinálhatnám, mire apa hazaér, had lessen csak mint Jenő a moziban…de hát a késő esti órák már csak ilyenek, ilyenkor gyakran megválton a Világot is) Addig-addig szítottam magam, míg találtam egy Végh Antal könyvet: Több nap mint kolbász címmel. Olyan hangulatosan írja le a régi népi szokásokat nem csak disznótor, de minden más feldolgozás, kenyérsütés témában. Sok-sok fotóval, igazi emberekkel, olyan tényleg IGAZI arcokkal. (Hiába én már ebben nőttem fel, a felfújtszájú celebeknél inkább kipróbálnám, egy pofonkától olyan lenne-e a szájuk, mint a leeresztett lufi…)

No, ezek után lementettem a netről (röpke pár óra alatt) jó sok kolbász és hurkareceptet, ma pedig bementem a városba a nagycsarnokba, amúgy paprikáért meg házi túróért, tejfölért.

És akkor ott árult egy idősebb hölgy házi kolbászokat. Ott tébláboltam-vacilláltam, elvégre fogyókúrán vagyok éppen(már megint, mint kb. kéthetente 3-4 napig, amíg bírom), aztán szóba elegyedtünk. Mondom neki, én már annyiszor csalódtam házinak nevezett kolbászokban is, hogy ott tartok, inkább magam töltenék. Aszongya, hát ha a disznót is magam nevelem, úgy jó lehet, de ha csak úgy veszem hozzá a húst,-már bocsánat-teszi hozzá-ugyanolyan xar lesz. No. Nesze neked nagy  tervek. És meséli, hogy a városban összesen 3 embernek van hivatalos engedélye házi füstöltáru értékesítésére, mármint úgy, hogy ő is készíti. De ehhez át kell vinniük a sertést Hmvhelyre(Szegedtől kb.20 km), ott levágják, a vért meg se kapják. EZ annak kapcsán jött szóba, hogy kérdeztem, véreshurkát is árulnak-e. Hát most szerintetek normális ez? Én anno a mosléktilalmon is kiakadtam, de hogy ha adni akar el belőle, le se szúrhatja a saját disznaját, úgy felzaklattam magam, hogy könnybe lábadt a szemem, úgyhogy gyorsan elköszöntem, mielőtt ottfognak vásári mutatványként, hogy íme az utolsó szentimentális hülye, aki még hisz a mesékben meg a csodákban…

Kezünk-lábunk megkötözik, nehogy már megéljen valaki önerőből, a maga lábán… úgyhogy mi most az árral szemben úszunk ezzel a tanyára költözéssel meg gazdálkodással, tudom.

DE hogy az embernek már álmodozni se legyen érdemes…

inmi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 536

Mostanában a lájkolással gyűlt meg a bajom, végképp nehezemre esik elfogadni. Kis falunkban szeretik a az adjon isten, fogadj isten, hová megy bátyám, és atöbbi formulákat. Nekem könnyen rááll a szám az ilyen szólásokra. A fiamnak - aki maga is felnőtt ember - meg ez a furcsa. Főváros - kis falu, más szokásokkal.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (535)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.11 0 0 535

Nem az a bajom, hogy változik a nyelv. Sőt azt állítom, hogy a korral változnia kell. Ha értelmes irányban változik, áldásom adom rá. Rengeteg idegen szót nem lehet kiváltani magyarral. pl Az előbb írtam a házi veteményes topikba egy hozzászólásomban a mikroorganizmus szót. Ami szemmel nem látható élőlényeket jelent. Ezt magyarul hosszan lehetne  körülmagyarázni. Vagy pl. a file szót nem is tudom hogyan lenne célszerű magyarul mondani. Szóval nem ezekkel van nekem bajom, hanem a média által divatba hozott beszédmóddal. Mely egyrészt hülye szokásokat, másrészt trágárságot jelent. Nézd  meg az irigy hónalj mirigy vagy a Bagi –Nacsa páros humoros jeleneteit. Elképzelhetetlen hogy ne bazdmegezzenek, faszozzanak, picsázzanak. A sztárokat a nép utánozza. Így nem csoda, hogy nálunk  a cégnél mindenki így beszél. Akár a vezetői értekezleten is a több diplomás mérnök urak.

Egy másik ilyen baromság ami elharapódzott, az igazán szó használata a riportokban. Mindig az az operett jelenet  jut eszembe amikor a Latyi azt mondja: Figyeld meg ha azzal kezdi, hogy az az igazság, akkor hazudik. Persze, hogy azzal kezdte a színre lépő szereplő, hiszen ez benne a poén.

Ez a szóhasználat azért érdekes mert a normális köznapi értelemben az igazából szót nem használják elcsépelve, de ha valaki riportban szerepel akkor valamiért fontosnak  érzi használni. Ez így van nálunk is a gyárban. Csak vezetői értekezleten szokás sűrűn emlegetni. Mert akkor fontosnak érezheti magát  a használója.

Ezt amit itt elmondtam nem a fiatalok hozták divatba, hanem a sztárok. Igy a fiatalok nem okolhatók. Abba kell hagynom mert szóltak, balhé van a gyárban. Be kell mennem.

Előzmény: Ali-bá (534)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.10 0 0 534

Régi szép idők, egy idézet : " magyarul: ťFEHERUUARU REA MENEH HODU UTU REAŤ, .."

Hogy változott meg az a szép magyar nyelv ennyire? Én is örzöm nagyapám száz kötet Jókai-ját diszkötésben a mult század huszas éveiből. Néhányat elolvastam belőle. Nagyon sok kifejezést már én se értek, pedig csak kb. 150 éve írta. Ha akarjuk, ha nem, változik a nyelv. És mi lesz itt még az sms-ek elterjedése miatt!?

Nagyon sokszor meghallgatom Grétsy László anyanyelvi műsorát a Kossuthon 23 óra körül. Ajánlom mindenkinek.

Előzmény: gergerg (533)
gergerg Creative Commons License 2011.01.10 0 0 533

Én sem az a korosztály vagyok viszont szeretem ha az 'Adjon Isten"-re "Fogadj Isten" a válasz. Valahogy jobban érzem magam tőle. Ez szerintem nem kor hanem ember kérdése és ez nem azt jelenti hogy az egyik ember több vagy kevesebb a másiktól csak épp más tipusúak. Van aki nyitott a külföldről beáramló dolgokra és van aki nem. Mindenkinek az jelent értéket amit képvisel. Én nem veszek coca cola-t, nekem megteszi az almalé is, és borból is csak magyart vagyok hajlandó venni. Kolbászból is Sarudit veszek, hiába olcsóbb a szlovák és a tescós "tejet" is megnézem hogy hol gyártják.Apósomat sem érdeklik ezek a dolgok de nem vetem meg érte, nem vagyunk egyformák. Nem biztos hogy nekem van igazam. Én nem tudnék elképzelni olyan kertet ahol ne lenne szőlőm, gyümölcsfám, és azt sem tudnám elképzelni hogy ezeket női kéz érintse. A tyúkokról és kacsákról sem vagyok hajlandó lemondani és már már gyüjtő szenvedéllyel szedegetem össze a régi használati tárgyakat. Vannak régi kaszáim,kapáim sőt üknagyapám molnárlaska sütőjét is nagy gonddal őrizgetem. Nagyjából ez a helyzet mindennel, az ember is addig él amig emlékeznek rá. A nyelvünkkel is ez a helyzet, sajnos olyan világban élünk ahol lépten nyomon próbálnak minket eltéríteni a hagyományaink megőrzésétől és mivel az ember esendő, gyakran be is csúszhat egy "Szép napot". Ezt én nem követem el de biztos van más ezer amit igen és észre sem veszem. Sajnos ez van, de amennyire lehet erőltetni kell a hagyományaink megőrzését, viszont nem rápirítással, mert az sehova sem vezet, hanem példamutatással.

Előzmény: Ali-bá (532)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.10 0 0 532

Hahó Győző!

(Majdnem 'halihó'-t írtam, mert a lányaim néha így szólnak, de lehet, hogy ez is egy új flancos kiszólás.)

Szóval szép dolog a hímes magyar nyelv, de lehet, hogy Gyula már nem a mi korosztályunk és a nyelve sem a mienk. Nem feltételezem, hogy majmolná a mai kor szólásait. Én is 'sziá'-val köszönök vissza az egyik kölyök (mármint nekem, amugy majd 50 éves) szomszédomnak, mikor 'sziát' mond, és nem azt vágom rá, hogy 'jónapot' .

Más: amit a TV egyes műsoriról irsz, igazad van, de azért nem kell a TV-t kidobni. Tudod mennyi természeti szépséget és tudományos okosságot láttam én már benne?! Csak jó (!) adót kell nézni, jókor. (Igaz 60 közül, ha 2-3 van.)

És, ha már számítógép mellett ülsz, igy a hosszú téli estéken ajánlom a Google Earth-ot. Hihetetlen mit meg nem tud nézni rajta az érdeklődő. Én is azon néztem meg a kertedet, házadat, meg a környékedet felülről.  

skolikagi Creative Commons License 2011.01.07 0 0 531

:-))

A saját kis birodalmamban:-)

A karácsony előtti időszak nekem eléggé munkás- fenyőeladás, csirkevágás, ajándékkészítés stb.

A két ünnep között dolgoztam, minden nap.

Az új évben volt két nyugis délutánunk, itthoni semmittevéssel, pontosabban azt csináltuk amihez kedvünk volt, nem azt amit kellett....:-)

Ma újra a baromfiudvart ritkítottuk, holnap dolgozom, szóval annyira nem unalmas a dolog:-))

Előzmény: gergerg (530)
gergerg Creative Commons License 2011.01.07 0 0 530

Te meg hol bujkáltál?

Előzmény: skolikagi (529)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.07 0 0 529

Én is rájöttem, hogy eltunyultam...pedig még hol van a tavasz...????

Remélem azért beválik neked az új munkahely:-)

Előzmény: gergerg (528)
gergerg Creative Commons License 2011.01.05 0 0 528

Ahogy eltunyultam az őssztől biztos hogy fájni fog mindenem, pedig ha nem esik valami nagy hó akkor holnap is dzsindzsa irtás lesz. Szerencsére csak ketten vagyunk, mind a ketten ma kezdtünk. Nem tudok félig dolgozni, vagy dolgozok vagy nem.

Előzmény: Deryan (527)
Deryan Creative Commons License 2011.01.05 0 0 527

Ez is beszámoló :D

Szóval nem osztottad be az energiádat hanem zuh neki az első napon.  Remélem azért nem lesz izomlázad és nem dolgozol sztahanovista módon :D

Előzmény: gergerg (526)
gergerg Creative Commons License 2011.01.05 0 0 526

Élménybeszámoló nincs!Fáradt vagyok!Emlékezni sem akarok rá!Én hülye!Nem is lenne muszáj mégis dolgozok!Komplett idióta vagyok!No de majd holnap!:-)

Előzmény: Deryan (524)
Deryan Creative Commons License 2011.01.05 0 0 525

Ezekről a falvakról volt szó:

http://maps.google.hu/maps?hl=hu&ie=UTF8&ll=46.082162,18.096199&spn=0.041912,0.076818&t=h&z=14

Jó sok pénzre lesz szükséged ha 4000 ha földet akarsz majd venni, mert a a földtulajok olyan ráülősek.

Én csak a kertünk végében évek óta parlagon álló földet szeretném megvenni, de nem tűnik úgy, hogy a tulaj nagyon szabadulni akarna tőle s a jelek se vallanak földtúrási szándékra. Talán abban reménykedik, hogy majd a kisajátítás több pénzt hoz. De szerintem az egységesen kevesebb lesz.

Deryan Creative Commons License 2011.01.04 0 0 524

Pedig már kérdezni akartalak, hogy hogyan telt az első napod.

Szóval majd gyere s mesélj! :))

Előzmény: gergerg (521)
gergerg Creative Commons License 2011.01.04 0 0 523

Mármint a máknak?

Előzmény: kod1111 (522)
kod1111 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 522

Na-ná, annak nem magját tudod hasznosítani. :)))))

Előzmény: gergerg (511)
gergerg Creative Commons License 2011.01.04 0 0 521

Holnap lesz az első napom az új helyen!Úgy izgulok hogy megfelelek-e! Hi hi hi :-)))

gergerg Creative Commons License 2011.01.04 0 0 520

Miért nem mondod meg kerek perec hogy mind az ötöt eltaláltam? :-))

Előzmény: atandi (519)
atandi Creative Commons License 2011.01.04 0 0 519

Egyszerűen nem találom, hova írtam fel a szőlőfajtákat! És ráadásul hiányzik pár idei magos zacskóm is, úgyhogy holnap szét kell néznem a fóliaházban.

Előzmény: gergerg (512)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 518

Azért van igazsága annak a jóembernek! Én is adnék egy hektár paradicsomot egy kolbászfáért.

Előzmény: inmi (517)
inmi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 517

Lazán átszóltam az asztal felett, hogy Lajoskám, van valami különleges kívánságod, mit ültessek idén a veteményesbe? Mire ez a drága szép ember mit felel? LECSÓT, KOLBÁSSZAL, SZALONNÁVAL.... mostanüssemagyon? Nem veszi komolyan a témát a nyomorult:-) Replikáztam is rögtön, hogy okés, ha lennél olyan kedves MAGOT szerezni hozzá, rajtam nem múlik...

atandi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 516

Csak aztán beléd ne avasodjon, szépecsém...:P

Borsónál meg az a legfőbb szempont, hogy a lehető legfinomabb legyen nyersen. Mert nálunk 99% úgy fogy el. És azt 

szeretném, hogy folytonosan legyen.

Előzmény: gergerg (510)
krnemarika Creative Commons License 2011.01.02 0 0 515

Andi!

Az oltványokat tavasszal átültetheted. Ültetéskor a  "talpgyökereket" vissza kell vágni kb. ujjnyi hosszúságúra. Ha a száron nőttek gyökerek, azt le kell vágni. Az oltványt 1 szemre vissza kell vágni, s célszerű parafinozni, de ez el is maradhat. Ültetéskor az oltványfej kb. 2-3 ujjnyira legyen a földtől, majd kupacold fel, hogy a föld teljesen takarja be. Ha parafinoztad, akkor a teljes takarás nem szükséges, csak a kupacolás.

Előzmény: atandi (509)
gergerg Creative Commons License 2011.01.02 0 0 514

Aszódon ritkán járok úgyhogy majd küldöm.

Előzmény: inmi (513)
inmi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 513

Nahátolyanvagy:)) Az még Berettyóújfaluban volt, és semmi szerkezetem nem volt hozzá, azóta újítottunk egy diótörőt hozzá:) Annak is története van: konyhalányként kimentem Lalival dolgozni Ausztriába, és a tulaj átvágta cirka 1000 euróval a búránkat (képzelheted, amikor már be is van osztva, hová kell a pénz, osztakkoregyilyenaszongya: ő nem úgy gondolta, hogy bejelent, meg különben is sok az az 1500 euró így utólag havonta, elég az 1000 is), aztán kompenzáltunk, mondtam Lajosnak, hogy ne legyen szégyenlős, ami hozzáragad a kezéhez, és ki tudja hozni a konyhából, az jön velünk haza, a tulaj meg legyen olyan kedves, éljen vadházasságban drága jó osztrák anyukájával.... persze azt a 270-280 ezret nem tudtuk behozni... de van diótörőnk azóta... A címet küldöm. De ha dolgod van Aszódon, össze is futhatunk valamikor.

Előzmény: gergerg (510)
gergerg Creative Commons License 2011.01.02 0 0 512

Ha öt fajtát vettél akkor megtippelem őket, fogadok 3-at eltalálok!:-)

1.Szőlőskertek királynője

2.Pannónia kincse

3.Pölöskei muskotály

4.Irsai Olivér

5.Narancsízű

gergerg Creative Commons License 2011.01.02 0 0 511

Ha lesz nyulad akkor jó magasszárú borsófajtát válassz, azt szeretik a nyulak! Napraforgóval szerintem csak dísznek! Nincs ára és területhez képest keveset terem.Szóval a mák 1000x hasznosabb!

gergerg Creative Commons License 2011.01.02 0 0 510

Küldj címet és küldök töröttet mert a héjjas az tul nagy helyet foglal (mármint amiből kijönne egy kilónyi) bár nem tudom hogy megérdemled-e  :-) Te nem voltál hajlandó megtörni az apró szemű diót ha jól emlékszem! :-) Kérni meg nem kérek érte semmit, tudod, mint a Keresztapában, vagy a Tanúban, "majd egyszer kérek valamit" amire tényleg szükségem van neked meg épp sok van belőle. Látod Atandinál bentlévő utólsó megengedett beszólásomat is milyen jól tartogatom!

Előzmény: inmi (508)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!