Van ebben valami, akik kijönnek sokan extrakvalitással rendelkeznek és Amerikát gazdagítják tudásukkal. Tény, hogy sokkal jobban meg is fizetik őket, mint bárhol máshol, de a Brain Drain(?) nem újkeletű dolog. És sokadik generációs amerikaiaktól is hallottam TomAce írt, hogy bizony "degenerálódnak", vagy legalábbis lustulnak agyilag. Érdekes például, hogy az itteni Mindent vagy Semmit (Jeopardy) műsorokban mennyivel egyszerűbb kérdések forognak, igaz az amerikai kérdésköröket leszámítva.
Persze nyilván vannak kivételek, ez statisztikai jelenség. És például hiába van itt NY-ban tanárhiány, főleg math vonalon, papírok nélkül nem ajánlom egy kollégámnak se, hogy útnak induljon, hacsak nem egy vendéglőben akar kikötni, no persze nem egy asztal mellett, hanem a konyhában.
Ki is lakik a Central park mellett? Megint jártam arra és megint bementem abba az imádnivaló állatkereskedésbe a Lexingtonon. Biztos ismered, a világ legbájosabb kölök-kutyusai ott vannak. Remélem a héten végre eljutok a Metropolitan-be és akkor írok róla.
palozc:"Azt hiszem Mon hiányzik valami a tanitáshoz. A Te esetedben föleg"
Ebbol egy szot se ertek, de biztos.
"" bevádorlok hazája", vagy tán az apacsokrol irkálsz itt?"
Erre meg csak annyit, hogy a masodik generacios amerikaiakrol irok, azok nem talaltak ki semmi ujat!
TA: adtam mar tipped a masik topikban. A legkonnyebb (vizumnal csak annyit kerdeztek, hogy ertemengyek delutan, vagy kikuldjek postan) es a legolcsobb (jegyedet fizetik, szallasra kajara nem kell kolteni) ha el mesz nyari taborba dolgozni. Azt ha mar ott vagy, osszeszedsz egy kis penzt, akkor mar sokkal konnyebb tajekozodni. Alkalmi munkak akadnak boven. Volt egy topik, ahol valaki a Nyujorkba leledzo haverjanak keresett munkat. Jo tipoek jottek.
Bucika:Hat azert az amerikai felsooktatasrol se beszeljunk, egy amerikai aki elvegzett egy muszaki egyetemet, vagy foiskolat es meg muszaki rajzolni sem tud????
Amugy tenyleg vonz benne vmi, de az nem a mentalitas, az amik.
palozc: aki vmi hasznosat tett amerikaban , az mind bevandorlo volt!!!!!
Szoval ha ennyire nem csiped akkor miert is mennel oda dolgozni? Valami megis csak vonz benne, mi az? Ami az oktatast illeti egyet ertek veled, de csak a felsooktatasi rendszer alatt. Teny hogy a vilag nehany szaz legjobb felsooktatasi intezemenye azert az USA-ban talalhato. Szerintem ez nem igazan kepezheti vita targyat. Ami e szint alatt van az viszont silany nagyon nehany helyen.
:-), nem , de ezt a topicot mar regota nezegettem:-))
DE itt meg senki sem szidta elegge Amerikat, akkor en most megteszem.
1)Elarasztja Europat a tomegszennyevel , amit kulturanak nevez, mindenhol megszunteti a nemzeti jelleget, lasd bevasarlo kozpontok,gyorsettermek.
2)A nagy multivallalatok behalozak az egesz vilagot, es kiallakitjak az egyseges ember tipust, ami nekik a legjobban megfelel, az embert aki coca colat vesz blenda medet hasznal es mcdonaldsba jar.
3)Teny: az amerikai oktatasi rendszer pocsek: felmerest olvastam, amibol kiderult, hogy az 6-10 eves gyerekek 70% amerikaban azt hiszi , hogy a hal teglalap alaku!
Kezdetnek ennyi eleg lesz:o)
Ja de fenntartom, nem tud vki vmi allast kint a USAban?:-)
Egy cultural exchange programmal jottem ki, valojaban aupairek vagyunk, tehat a csaladdal lakunk es ok fizetik a sulit.
Az en csaladomban nagyok a gyerekek igy aztan nem nagyon kell semmit csinalnom veluk es egyebkent a Georgetown Egyetemre jarok es International Tradet tanulok es nagyon nagyon elvezem.
Szoval, ha van lehetoseged mindenkeppen gyere ki es par honapon belul tutira talasz egy megfelelo ferj-jeloltet :))
Bocsi, bevallom nem olvastam vegig a topicot csak ugy raugrottam. Mit tanulsz es melyik suliban? DC nem rossz, azt szoktak mondani az USA egyik legeuropaibb varosa. Nekem is tetszett amikor ott jartam. Szeretem NY-t is a maga zsibongasaval es zajaval. Ket jo baratom ott lakik, amikor megyek hozzajuk tok otthon erzem magam es ez jo erzes. Az unokatesom is azt mondja Michiganbol hogy menjek ki es tutira talalok magamnak ferjet. Most eppen azon dolgozom hogy a ceggel ki tudjak menni Chicagoba min 1 evre de inkabb kettore. Meglatjuk osszejon-e. Orulnek ha igen.
Ha ittenit akarsz elkapni, akkor bizony ide kell utazni!
En itt tanulok, fel eve vagyok kint, meg van fel evem, de egyre jobban es jobban tetszik.
Az elejen nem nagyon voltam elajulva tole (lasd elso hozzaszolasaimat), de ahogy egyre tobb baratom van es egyre jobban szokom meg a helyet, kezd nagyon tetszeni.
Washington DC is the best!!!!!!!!!!!
Ha itt toltesz par honapot, tutira talalsz magadnak jelentkezot, azert mert 'you are so beautiful and sexy', es 'I love your accent' es persze 'I want to kiss you very much' :)
Mindegyik ezeket mondja es nehany komolyan is gondolja...ugyhogy a lehetoseg megvan, csak elni kell vele.
Jo otlet, de ugye nem hiszed te sem hogy ez ilyen egyszeru. Vagy tudsz valakit aki eppen szabad es keres maganak egy magamfajta magyar holgyemenyt? Ja, szabad vagyok eppen. Komolyan szolj ha tudsz valakit. Mivelhogy akikkel en talalkozom es amerikaiak vagy kanadaiak ok mind foglaltak mar.
Kedves Tibor barat,ha ugy hiszed csendesek vagyunk,vidits fel minket a Te elmenyeidel,hizen annyi ev utan targyilagosan beszelhetsz emigraciod elso meglepeteseirol.Bar azota ott is mas az elet de sokakat erdekelne.
Bucika kedves,tegyel meg mindent hat hogy tobbet legyel ott.Mit szolsz egy hazasaghoz(ha mneg szabad vagy).
Szolhat olyan is aki csak szeret odajarni? Mert en imadok. Kedvenc helyem a foldon eddig, Olaszorszag utan de az csak a sieles miatt, viszonyag sokszor voltam. Azt szoktak mondani ismeroseim, barataim es kollegaim hogy nekem ott kellene elnem es nem itt. Persze konnyu mondani de nehezebb csinalni. Szeretem a stilust, a jo kis yuppy embereket. Vannak barataim es rokonaim is kinn. Szamomra a hot dog, Disneyland, csodalatos termeszeti tajak, zsivaly, es lehetosegek orszaga. Ja es az Aunt Jemima maple syrup!
Mi tortent, ez a TOPIC nagyon elcsondesedet?!
Mi Nekem Amerika?
SEHOL A VILAGON NINCS OLYAN ORSZAG MINT AMERIKA.
THERES NO PLACE ON EARTH LIKE AMERIKA.
Kedves jeep,akkor meg van idod.Mindenesetre egy nagy lepes elott alsz.
Kedevs pesti utca es Tiborom,ahogy figyelem irasotokat ugy elem at sajat emigraciom es visszateresem tortenetet.En nem olyan messzirol csak 6oo km.rol jottem ide vissza,megmaradtam ott az europai kulturkorben es megis naponta talalkozok szokatlanal,magamat kell csititanom hogy nem nekem hanem azoknak van igazuk,az o szabalyaokat kell kovetnem akik vegig itt eltek,meg akkor is hogy ha johiszemuen szeretnek segiteni.
Kedves jericho,NAGYON erdekel quebeci impresioid ,hiszen oda nagyon kevesen kozolunk jar.
Nekem is volt egy cirke labas esetem.
Felesegemmel es ket lanyommal mentunk latogatoban
Magyar orszagra.A vendeglokben mindig en valasz-
totam ki az ebedet az etlapon, mert en nagyabol
tudtam, hogy mit szeretnek.
BP-en unoka testverem meghivot benunket ebedre.
Hoztak a nagy talban a tyuk hus levest aminek a
tetejen ott voltak a tyuknak a labai. Mikor a
csaladom ezt meglatta, minden ramneztek.
Meg a mai napig sem tudom elfelejteni az arcukat,
ahogy fintoritottak.
Kedves Mumu es Tibor
En csak most kezdtem bekapcsolodni ebbe a beszelgetesbe es nagyon erdekesnek talalom. En is mar tobb mint 40 eve elek itt es a tapasztalataim pontosan megegyeznek a tietekkel. Az en gyerekeim jol-rosszul de tudnak magyarul beszelni. Mikor kicsik voltak, gyakran jartunk veluk Magyarorszagra hogy megmaradjon bennuk az a sok elmeny amit lattak es tapasztaltak otthon. Nem felejtem el milyen nagy szenzacio volt nekik mikor eloszor láttak csirket a kozertben ugy hogy fejuk is meg labuk is volt. Ilyet itt Amerikaban nem latni. Annyira elveztek, hogy visszahoztak magukkal a labakat es bevittek az iskolaba "show and tell"-re. Nem kell mondanom hogy milyen sikeruk volt. Azok voltak a regi szep idok.
Hm.... Mintha én ezt nem így éltem volna meg.
Mumu, érdekel még Québec? Ha igen, akkor megpróbálom betűkbe önteni majd, most már letisztultak úgyis a dolgok valamennyire, de ha nem érdekel az se gáz.
Nalunk is azok az ajandekozasi unnepek vannak,
mint Magyar orszagon. Karacsony,Husvet,Szuletes-
nap. Nevnapot nem tartunk,az csak Hu-ban van
ha jol tudom.
Kozep iskolai eretsegire a lanyom autot kapot,
aminek nagy hasznat vette az egyetemen.
Szuletes napra az unnepelt benyujthat egy kivan-
sag listat, hogy mire van szuksege es az ajande-
kozo abbol valaszthat. Ugyan ezt meglehet Kara-
csonykor is. Husvetra csak kartyat kuldunk es
csak az apro gyerekeket ajandekozzuk meg,piros
tojas,csokolade, stb.
Most kozeledik a szeretet unnepe february 14.-en.
St. Valentine's Day. Seretet kartyat kuldunk.
>>>Sky<<<
Ez igy volt.Emlekszem a haboru utani elso feherlisztbol keszult kifli(kosarban az utcan arusitottak)annyi oromet okozott nekem mint kesobb tobbezres dollaros ajandekok.Az orom minnoseget nem lehet lemerni.Ugy hogy nem biztos hogy gyermekeid vagy mas fiatal nagyobb oromet erez peldaul egy auto vasarlasanal mint mi annak idejen szerenyebb ajandekok alkalmabol.
De mert a topic temajanal szeretnek maradni,ird le milyen szulletesnapi vagy nagyobb csaladi unnepeken adando ajandek(pld.eretseginel,eljegyzesnel stb.)szokasos a Te korodben.
A mi gyermekkorunkban igy volt Mumu,de mi nem
ereztuk magunkat szegenynek.Apam vasuti tiszt
volt a Kiralyi Vasutnal; Szoval nem voltunk kimon-
dottan szegenyek. De abban az idoben a szulok
nem vasaroltak halomszamra a jatekokat gyereke-
iknek mint mi ma csinaljuk. Az unokaim olyan sok
jatekot kapnak, hogy nem tudjak melyikkel jatsza-
nak elosszor. Itt Amerikaban az iskolas koru
gyerekek atlag 50 dollart kapnak heti zsebpenznek.
Az en gyerekkoromban meg kellet dolgozni a zseb
penzert.Ha valakinek a barataink kozul volt lab-
daja az nagy szo volt, mert gumi labdaval jol
lehetet fejelni kapura. Ha pedig valakinek focija
volt aszt meg egy nap alat szetrugtuk. Mikor mart
nem lehetet megjavitani, akkor kitomtuk szenaval
es tovab jatszottunk vele. Ha pedig mar az sem volt, mindig kitalaltunk valami jatekot.
A mai gyerekeknek, vilag jo eletuk van es a mi
generacionknak koszonhetik.
>>>Sky<<<
Kedves jeep.ha ez igy van akkor Te valobban oda tartozol.Biztos megprobalod hogy veglegesen kijuss.Felhasznalod mostani kapcsolataidat,itt is probalkozhatsz.Sok szerencset.
Kedveas Tibor.En is jatszottam azt a jatekot.Koztunk legyen mondva szegeny gyerekek jateka volt,kint az utcan.Nekem igy maradt meg.
A masik jateknak tudom mar a magyar nevet:Meta.
A baseball az egy masik sport amit nehez nekem
nezni.Nekem ugy tunik, hogy a jatekosok jobban
elvezik eszt a sportot mint a nezok.
Gyermek koromban volt egy jatek amihez botot
hasznaltunk.De nem labdat, hanem hoszu bottal
utottuk a rovid, ket vegen kihegyezet botot.
Mart nem emlekszem pontossan hogyan ment a jatek.
A hosszu bottal rautottel a rovid bot kihegyezet
vegere ami felpattant a foldrol es amig a levego-
ben volt elkellet talalni illetve utni a hosszu
bottal. Akinek legmesszeb sikerult elutni az
nyert.
Ket lanyom van,"teljes amerikaiak".Sajnos nem
beszelnek Magyarul.
En nem egy Magyar lakta teruleten elek,ritkan
van osszekotetesem magyarokkal.
Egy unoka testverem el Ditroit ban, ott van
Magyar Club is.
>>>Sky<<<