Keresés

Részletes keresés

Y3K Creative Commons License 2000.02.17 0 0 405
Nem Mo-n kell "nemzetkozisiteni" hanem itt!

Kulonben az en diplomamat soha nem kertek.....:)

Előzmény: MickeyKnox (404)
MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.17 0 1 404
Ez csak pelda volt, de elhiszem, hogy Mo.-n is sokan ezt mondanak :)

Diploma, vizsgak: hat nem tudom, en eleg sok mindenkit ismerek itt, akik otthon "nemzetkoziesitettek" a papirjaikat, tobb esetben 15-20 ev gyakorlat utan is ujra kellett hogy kedjek.

Ellenpelda: volt pszichologiatanarom evente 4-5 honapot kaliforniaban tanit vendegprof.-kent, es pl. van itt egy pszichiater, aki megkozkaztatom, az egyik legmagasabb kepzettsegu a korhazaban, nos o is minden vizsg nelkul dogozhat

Azon viszont erdekes, hogy Kanadabol rengetegen mennek at dolgozni az USA-ba, nem eleg nekik a kanadai fizetes :)

Előzmény: Y3K (403)
Y3K Creative Commons License 2000.02.17 -1 0 403
Szerintem Mo-on is azt mondana az emberek tobbsege hogy Sydney Australia fovarosa.
Ha Magyarorszag is USA meretu volna ott se tudnanak sokat a kulvilagrol vagy a vilagtortenelemrol. Egyszeruen az atlag Joe SixPack-nek a kulvilag nem oszt/szoroz.

Előzmény: MickeyKnox (396)
Y3K Creative Commons License 2000.02.17 0 0 402
"Diploma: nem tudom, az USA-ban hogy megy, de ugyt tudom, itt Kanadaban nem fogadnak el pl. Mo-i diplomat, ujra, mindenbol, az alapokbol le kell vizsgaznod."

Itt nem kell. Vagyis hat attol fug... Meg kell ertekeltetni a diplomadat, es a tanrendet amit vettel, aztan meg az iskolatol fugg hogy hol inditanak el. De nullarol ritkan kell kezdeni.

Előzmény: MickeyKnox (393)
MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.17 0 1 401
Kedves Mumu, nincs mit :)) Annyit tennek hozza, hogy probalok en is objektivan irni, de rendkivuli modon fel szokott duhiteni sok forumban (ez pl. itt nem volt meg jellemzo), hogy ha kritizalod Amerikat, akkor az az elso valasz, hogy
- Akkor menj haza, Minek elsz ott, deazakkorsemugyvanamerikaalegeselegjobb.. stb.

Mondom, ez inkabb - ez ezt most into peldanak irom ide - a Netto Amerikas topicjaira jellemzo. Belejuk lehet olvasni, okulaskent....

Előzmény: Mumu (400)
Mumu Creative Commons License 2000.02.17 0 0 400
Kedves Mickey,koszonom.Talan nem is kell dulore jussunk,maradhat mindenki a velemenyenel,de felkap azert egy csipetnyit a masikebol is...
MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.17 0 0 399
Kedves Mumu, teljesen egyetertek, de ugye a ket kulonbozo oldal vitaja nem mindig megy egyszeruen... Gyulolkodni szerintem nem gyulolkodunk, de most eppen egy olyan temanal vagyunk, amiben igen elesek a nezetkulonsegek. De majd csak dulore jutunk valahogy
Előzmény: Mumu (398)
Mumu Creative Commons License 2000.02.17 0 0 398
Kedveseim,mikor ezt a topicot megnyitottam pont igy gondoltam:egyesek imadni figjak,masok szeretni,lesznek targyilagos 2-3 hetes latogatok velemenye,beszukulve a lehetosegeikhez,lesznek kritikusok es gyulolkodok is.Ha elolvasatok az egesz eddigi hozzaszolasokat pont azt kapjatok.A kozos idea:igy ,ilyen kulonmbozonek,furcsanak es ijesztonek,ilyen halasan,ilyen bamulva es irigyen nezuk Amerikat,mi a magyar anyanyelvuek(gondolom mas europai is ha egy kicsit az ertekrendjuk kulonbozhet tolunk)
De ez a topic segit is ,azoknak akik az utz elott vannak,nem is hiszitek el mennyit,hiszen az elbeszelesetek relativizalk jot es rosszat,felkeszultebben indulnak utra.Akik pedig ott elnek kontaktusba kerulnek az itteni magyar mentalitasal.Hiszen sokan haza akarnak jonni,nyugdijasan,hosszabb latogatasra vagy csak egy szabadsagra.
legyíen ez a topic tovabbra is a hid koztunkl,irjunk egymasnak a Nagy To minden oldalarol.
nyman Creative Commons License 2000.02.16 0 0 397
Asszem pont ue. mondtam, csak mas foldrajzi egyseggel. :) Vagy nem igy lehet erteni?

Előzmény: Messer (395)
MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.16 0 1 396
Messer: meg egyket gyongyszem: (kritizaloknak megjegyeznem, hogy itt is van a vetelkedok elott selejtezok)

- Jugoszlavia hataros Kanadaval
- Ausztralia fovarosa Sydney
- az USA-nak 15 tagallama van...

Lehetne meg sorolni, de hangsulyozom, az atlagemberrol beszelek.

TomAce:
Lehet, hogy ez irigykedesnek hanzik: ocsemnek 14 oraja van egy heten a fosilin, masodeven, csak minden masnap megy, osszesen 5 tantargyat kell valasztania, ezek kozt is van muv. tort, sima tortenelem, stb). Nekem ebben az idoben 29 oram volt egy heten, 12 tantargy (mechanika, strukturalt programozas, stb), es 100%, hogy az o diplomajat elfogadjak majd otthon is, mig az enyemet itt nem...

Messer Creative Commons License 2000.02.16 -1 0 395
Szerintem meg abszolut nem muveletlenseg reszukrol ha nem tudjak betajolni Mo-t. Szerintem sokan nem tudnak pl. Indoneziat vagy Marokkot betajolni.

Viszont azt allitani hogy 1938-ban vivtak ki a Szovjetuniotol a fuggetlenseguket, vagy hogy Pearl Harbort a mexikoiak bombaztak (vetelkedo a Fox-on ) szoval ez enyhen szolva rohejes par amerikai koztisztviselotol...

Előzmény: nyman (392)
TomAce Creative Commons License 2000.02.16 0 0 394
Vki van az en allaspontomon is:o))),es legalabb tenyek birtokaban!
Előzmény: MickeyKnox (393)
MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.16 0 1 393
nyman: azert az kulonbseg, hpogy mig Mo.-n a vilagtortenelem, (ha nem is teljes melysegeben) _kotelezo_ anyag altalanosban es gimnaziumban, addig itt csak valaszthatod, ha akarod...

Diploma: nem tudom, az USA-ban hogy megy, de ugyt tudom, itt Kanadaban nem fogadnak el pl. Mo-i diplomat, ujra, mindenbol, az alapokbol le kell vizsgaznod.

Ja, es a gyorstalpalo tanfolyamok: emlekszem Mo.-n is hirdettek "ket het alatt angol nyelvvizsgat", de ami itt megy: 3 honapos tanfolyam, mondjuk heti 2x3 ora", es megvan a papirod, mondjuk Delphi-bol...

nyman Creative Commons License 2000.02.16 0 0 392
A muveltsegrol, kicsit OFF: Ezzel a nezetemmel altalaban nem szoktam sikert aratni, de szerintem nem feltetlenul muveletlenek, mert nem pl. foldrajzilag nem tudjak elhelyezni Mo-t, hanem azt is jelentheti, hogy szamukra Mo nem bir jelentoseggel. Nem hinnem, (foldrajtanarok kiveve)hogy a magyarok kozul ugy kapasbol sokan feltudnak sorolni kozepamerika orszagait zsinorban, vagy esetleg egy ket talalomra kivalasztott kozep v. del-afrikai orszag szomszedjait fovarosukkal egyutt.

Meglepetesek engem is ertek mar. Mikor egy bangladeshi srac emlegette az Aranycsapatot es nehany jatekost meg is nevezett. Ezzel szemben egy olasz srac az osszes neves (szerintem) hibatlanul tudta.
ON

Osszessegebe: Mint meg az elejen leirtam, nekem csak 3,5 honapot volt szerencsem az Usaban (csak az eszaknyugati resz nehany allamaban) illetve par napot Kanadaba tolteni. Pozitiv es negativ elmenyek akadnak boven. Ezert igyexem nem is szidni es nem is tuldicserni az orszagot.

Azert az objektivitashoz egy kis adalek. Minden idegen kulturat (szerintem azert az amerikai is ide sorolhato a sultkrumlival, hamburgerel popcornal stb.) lehetoseg szerint ugy kell nezni, hogy felul kell emelkedni a sajaton.

Előzmény: aBitang (388)
TomAce Creative Commons License 2000.02.16 0 0 391
itt maradtunk , nem mentunk el....
Előzmény: Tibor Arato (385)
Messer Creative Commons License 2000.02.16 0 0 390
Pazolc!

Ha elolvasod amit irtam, akkor 2 dolgot kiemeltem:
- az oktatas szinvonalat
- azt, hogy diplomaval nagyszeruen lehet ervenyesulni. Tehat en ezeket nem cafoltam

Ha azokra a dolgokra is tudsz normalis erveket irni amit irtam es negativumkent veszed (en igy latom) szivesen meghallgatlak.

Előzmény: Törölt nick (383)
Messer Creative Commons License 2000.02.16 0 0 389
pazolc!

Nem errol van szo. Melozni OK, de vegleg maradni nem. Zold kartyara meg nem is fentem a fogam

Előzmény: Törölt nick (383)
aBitang Creative Commons License 2000.02.16 0 0 388
Szerintem nem lehet általánosítani. Vagy legalábbis nem úgy, ahogy azt nagyon gyakran megtesszük. Az talán igaz, hogy az Egyesült Államokban az általános műveltség alacsonyabb, mint mondjuk egy európai országban. De ennek oka leginkább abban keresendő, hogy ők (az amerikaiak) a tanulmányok alatt arra koncentrálnak, amivel később foglalkozni akarnak. Mert abban nincs vita, hogy amivel az egyes ember foglalkozik, abban nagyon profi.
E mellett azért én találkoztam több olyan amerikaival, aki nemigen látott még magyart élőben, és mégis felkészültebb volt a XX. századi magyar történelemből mint én. Persze ez ritka, de mit tud egy magyar pl. az amerikai történelemről. Semmit... Egyébként ha Mo-on megnéz bárki egy olyan műsort a tv-ben, ahol egyszerű embereket kérdeznek az utcán akkor láthatja, hogy Mo-on is vannak azért bőven sötét emberek...
Az viszont nagyon szimpatikus az Államokban, hogy aki nem tud semmit Mo-ról, annak nincsenek felesleges előitéletei. Tehát nem nézik le a magyarokat mint ahogy azt a legtöbb nyugateurópai teszi...
Előzmény: Tibor Arato (385)
MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.16 0 1 387
Tibor Arato: nem tudom, lehet, hogy az USA-ban mashogy van, de itt Kanadaban mast se hallok az 56-ban kijottektol, mint panaszt, acsarkodast (kb 70%-ukra mondhatom ezt)A kijoveteluk okat nem vitatom, par riportom van mar itt az iroasztalban, vegulis elfogadom oket olyannak, amilyenek.

Akinek nem tetszik America mennyen haza a f...ba.

... hat igen, ugy latom, a Netto uatn itt is kezdodik... Kerdesem:

- Nem lehet kritizalni amerikat, azert mert itt elek? OK, de keretik egy rossz szot se szolni Magyarorszagrol sem, ha hazalatogatunk....

- A mai felgyorsult vilagban megkockaztatom, hogy akar 1-2 ev alatt is lehet annyi tapasztalatot gyujteni, mint regebben 10 ev alatt

Messer-rel egyetertek, minden a penz korul forog, nemreg egy ismerosom terhes lanyanak volt egy balesete (felborult a kocsival), mire beertek a korhazba, mar a szulok kezeben volt a 700 dollaros szamla... es lehetne folytatni

Ennek ellenere elismereem, hogy az atlagember elete sokkal konnyebb, lazabb, gondtalanabb, mint pl. Mo.-on, es hogy azert tenyleg a "Lehetosegek hazaja" Amerika

MickeyKnox Creative Commons License 2000.02.16 0 1 386
Ha matek szakot akar vegezni, akkor az olyan iranyu iskolakban barhol... Mert ez itt is igy van tudtommal, hogy amit valasztasz, azt tanulsz, csak a kredted legyen meg.

Pl. ocsemnek fogalma sincs az integral-differencialrol (itt vegezete a kozepiskolat, es most foiskolas), de kivaloan megy neki a muszaki rajz, muveszettortenet, stb)
Itt viszont az atlagamerikairol beszeltunk. Ajanlom, nezz meg egy vetelkedomusort, ne mast! Baseballban, filmekrol szolo kerdesekben, stb tobbnyire otthon vannak, de egyebekben... Nemreg a Phitagoras tetel volt valamelyikben a kerdes, persze fogalmas se volt a versenyzonek rola....
S tobbekkel ellentetben, en nem azt mondom, hogy ey amerikainak kell tudnia, hol van Ferto-to, de tobbnyire a sajat kornyezetukon kivuli dolgokrol sem tudnak. Ez persze nem az o hibajuk, ez az oktatasi es politikai rendszere, mivel ok ugy tekintenek a dologra : Amerika es semmi mas. Kiutest kapok peldaul az egesz vilagon egyfelekeppen nevezett dolgok (nevek, stb) angolositasan (pl. Jean d'Arc=Joan of Arc), mert ugye nekik ez kenyelmesebb, de aztan ha te mondod ki rosszul valameyik hosuk, vagy taj nevet (pl. en se tudom megszokni azt, hogy Arkansas neve vegen nem mondjuk az s betut), akkor mar jon az ironikus mosoly, stb. Akkor hogy is van ez?

Meg1x megjegyzem, egy betegseg miatt kerultem ki ide, majusban hazamegyek, egyebkent max. turistakent jottem volna

Előzmény: Törölt nick (384)
Tibor Arato Creative Commons License 2000.02.16 -1 0 385
Azt hiszem ti fiatalok tul rovid idot toltottetek
Americaban, hogy ilyen sok velemenyetek legyen.

America az eletemet mentette meg 56-ban, ezert
halas vagyok.
Mi jot tettetek ti Magyar Orszagert? !!!

Aki dolgozni akar Americaban az jol meg el.
Az 56-os Magyarok kemennyen dolgoztak es
sohasem panaszkodtak.
A mai fiatalsag mast sem csinal, csak panaszkodik.

Aikor szulettel Pajtas,a szuleid megigertek neked,
hogy a sult galamb a szadba fog repulni?

En szeretem a pozitive gondolkozasu embereket.
Akinek nem tetszik America mennyen haza a f...ba.

break2 Creative Commons License 2000.02.16 0 0 382
akkor en meg 1 szerencsesebb korban voltam, mert tobb fele vittem a tarisznyamat. suli utan elindultam keresni azt a helyet ahol szivesen elnek. 1 ev Anglia, nehany honapos europai turne (fobb allomask: FranciaO. NemetO, SvedO, OlaszO, Izrael) es rovid EszakAfrika utan vegul is az USAban kotottem ki 5 eve. Kozben neha atrandultam Kanadaban de megis USAban vagyok. Mivel most kezdem ugy erezni, hogy kisse letelepedtem gondolom ideje ismet tovabballni. Ja es USA az nem egy hely hanem rengeteg.
Előzmény: jeep (377)
jerico1 Creative Commons License 2000.02.16 0 0 381
Újra Québec.

Az vettem észre, hogy az emberek nem voltak, buták vagy nagyon alultájékozottak, ez inkább csak az 45-50 éves nők egy részére volt jellemző (az egyetemen ilyen korúak is tanultak, velünk egy csoportban is), az anglofón területen sem volt sokkal sötétebb a kép, bár ott több volt a súlyos arc, viszont a québec-iek pesszimistábbak, kritikusabbak voltak. Az USA-ból én csak New York-ot láttam, de a kanadaiak sokkal normálisabbnak tüntek.

jerico1 Creative Commons License 2000.02.15 0 1 380
Sziasztok!

Szóval Québec. Nem is tudom hol kezdjem. Talán először a nyelv. Vidéken szinte senki sem beszél angolul, vagy legalábbis kevesen és gyengén, ami elég furcsa, ha az ember nem ismeri őket, mert ugye a környéken mindenki anglofón, még csak véleltlenül is ragadhatna rájuk, de nem. Nagyon erölködve, görcsösen, szinte erőszakosan próbálják kulturájukat megtartani, ami egyébként már rég nem sokban különbözik az anglofóntól. Vagy például egy aprócska dolog: a québec-i rendszámokon a következő felirat van: "Je me souviens" (magyarul: emlékszem), ami annyit tesz (egy őslakos barátunk értelmezése szerint, hogy): emléxem mit tettetek velünk, igaz megvertetetek, de nem lesz ez mindig így, stb... Ráadásul, ha nem lennének franciául a nevek és a reklámfeliratok, táblák, akkor észre se venné az ember vidéken, hogy Québec-ben van, a házak, az emberek öltözködése, szinte minden 100%-ig elamerikanizálódott.
Az emberek rendkívül zárkózottak, egyetemen 4 hónap alatt csak egy québec-i barátunk volt, az is a közös zenei érdeklődés miatt (helyi viszonylatban ritka zenét hallgattunk), a szomszédaink nem voltak hajlandóak még csak köszönni sem 2 hónapon keresztül, csoporttársaink sem mutattak igazán nagy érdeklődést irántunk,nem igazán sikerült közeledni feléjük.
A rádióból csak Céline Dion ömlik, vagy számunkra ismeretlen helyi "megasztárok" csöpögős, nyálas dallamai.
A másik az emberekkel kapcsolatban: ha külföldi vagy, átvernek fél pillanat alatt, hogy észre se veszed. Szemrebbenés nélkül hazudnak az ember képébe, de olyan szinten, hogy ilyet én még itthon sem láttam. Nagyon résen kell lenni, ha az ember nem egy-két hétre megy, a különböző szerződés kötéseknél, autóvásárlás/bérlés, stb. Az ügyintézések hihetetlen lassuak és természetesen a szükséges információk felét "elfelejtik" közölni általában.
A híres fogyasztói társadalom ellenére a szupermarketekben vett élelmiszerek kb 1/5-e vagy már lejárt, vagy ha nem, idő elött bepenészedett, megsavanyodott, stb. Persze ezek már csak részletkérdések.
A városi emberek már jóval nyitottabbak, azonban vidéken éltünk a barátaimmal, ezért őket nem sikerült megismerni annyira.
Azért a kép nem ennyire negatív.
A természet, a fák, az ősz, a naplementék gyönyörűek, ritkán láttam olyan gyönyörűt, mint amikor a fák aranysárgák és vörösek. Találkoztunk azért nagyon kedves és aranyos québec-iekkel is, akik nem csak hivatalból voltak rendesek.
Majd még írok. ha eszembe jut valami, vagy talán KunG majd kiegészíti.

Messer Creative Commons License 2000.02.15 0 1 379
Sziasztok!

En ket evet eltem az USA-ban. Egy, a Nagy Tavaktol nem olyan tavol levo varosban...
Szoval csak azert irok, mert latom hogy sokak nem is voltak kinn, de `amerika-maniaban` egnek...

Most leirom azt hogy en hogy lattam nehany dolgot, es akkor talan tisztabb lesz sokaknak a kep. (Kanadarol csak pozitivumot hallottam).

Szoval. Az nagyon igaz, hogy technologiailag ok ott vannak a csucson. Az embernek nagyon sok lehetosege van egy diplomaval ervenyesulni ha van zold kartyaja. En, mivel tudomanyos teren dolgozom, nagyon szepnek, sot lenyugozonek talaltam a dolgokat.
Az is igaz, hogy 10 cent/percert telefonalhattam Mo-ra.. Hol van a MATAV?-))))))))))))))))))

Viszont. Barmennyire is hangoztatjak, hogy 4 %-os a munkanelkuliseg, ez szerintem egy nagy kamu. A varosban, ahol en laktam(2 millios) a 80% lerobbant, szar gettobol allt, es ha hiszitek ha nem hozzam az egyetemi negyedtol egy saroknyira napi 3 fekete jott oda penzt keregetni, hogy nincs mit ennie. Csak ugye ez nincs benn a statisztikakban. Gyilkossagok mindennaposak. Egyszer elottem volt egy lovoldozes. Megmondom oszinten, a downtown es az egyetem kozotti 1 mile-on gyalogszerrel kozlekedni nappal sem volt elet biztositas.

Tudomasul kell venni, hogy az USA-ban semmi mas nem szamit csak a penz. Abszolute semmi. A bitositason (eu) feltuntettek, hogy ok bizony 200 ezer dollarnal tobbet egy kliensre nem koltenek.
Tobb haverom egyetemi eu biztositassal meglatogatott szakrendeleseket az egyetemen belul es pl. 15 perces vizitert rasoztak 200 dollart. Egy Tylenol tablettat a masiknak a korhazban 7 dollarert szamoltak el (1 pillt). Ha van egy komolyabb mutet, adhatod el a kocsit, a hazat, mindent...

Mas. Olyan, hogy hazaszeretet, vagy identitastudat, senkiben sincs. Az emberek nagyon keves baratsagot kotnek, alig alig. Ha bemesz az osztalyterembe, akkor koszonni nem illik.

Mindettol fuggetlenul az ember penzugyi szamitasait meg lehet talalni. De megmondom oszinten hogy nem ertem azokat az embereket akik az allampolgarsagukat (magyart) is feladtak...CSAK A PENZERT.....szomoru

nyman Creative Commons License 2000.02.15 0 0 378
"a lehetoseg megvan, csak elni kell vele."
Nagyon tetszik ez a mondat! Ez az amit allandoan hajkuraszok en is az ismeros korbe. Hogy kis figyelemmel eszre lehet venni a lehetosegeket es a kihasznalasa mar csak rajtad mulik. Pl. osztondijak dogivel akadnak.
Előzmény: kerya (358)
jeep Creative Commons License 2000.02.15 0 0 377
Valaha az ifjú mesterlegények fogták a tarisznyájukat és körülnéztek a világban. Néhány év múlva (általában) hazatértek és letelepedtek. Ma ezt úgy hívják, hogy 'elmegyek az USA-ba dolgozni'.
Előzmény: Mumu (375)
TomAce Creative Commons License 2000.02.15 0 0 376
Igazad, van tenyleg az eselyek miatt szeretnek kijutni en is!
Előzmény: Mumu (375)
Mumu Creative Commons License 2000.02.15 0 0 375
Kedveseim,mint topicgazdi orulok a hozzaszolasokhoz.A tema most:odahazasodni es allast talalni.Amerikai tanitasi nivo.
Mint latjatok jonnek tippek Bucikanak.Persze nem vagyok hazasagkozvetito de ezt mint oreg motoros jarhato utnak velem.
Az eltunyulas(marmint okos europaiak ivadekai)bizony igaz.Egy szamtanzseni baratom(ott a hardware fonok a legnagyobb biztositonal) es egy biologiai kutatono(a federalis intezmenynel)gyermeke tobb eve forog kulonbozo helyeken hogy....spormanager -kent qualifikalhassa magat.Sok,sok party kozepete...
De van sok ide valo peldam meg.
Megis Amerika a legatraktivebb hely minden keleteuropainak.Az eselyek miatt valaljak a kulturidegenseget.
nyman Creative Commons License 2000.02.15 0 0 374
Egyszer meglepodve hallottam, hogy feltettek azt a kerdest, hogy hogy hivjak a magyarokat magyarul. Es ketten ugy tunt, hogy tudtak a valaszt, persze csak 1 mondhatta. Es ha kicsit furcsa kiejtessel is de magyart mondott :)
Előzmény: syrius (373)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!