Jo vitapartner vagy, ezt leszogezem. Ennek ellenere mas nezeteket vallunk, ez latszik, azt hiszem.
Akkor folytassuk:
Mert mint látom csak buta ipséket ismersz ezek közt. Egyszer mar leirtam, de akkor most ujra: valahogy ugy fest a dolog, hogy senki nem kepes objektivan ertekelni az amerikai embereket. Vagy szidjak oket, vagy az egekbe emelik. Nehez egy tarsadalomrol osszefogo kepet alkotni, ugy, hogy az igaz is legyen. A baj azonban az, hogy a kul. forumokon az ember szol egy rossz szot amerikara, es rogton lehurrogjak, vagy kicisavarjak mondanivaloja lenyeget (nem errol a forumrol beszelek, mi azert ertelmesen vitazunk). Nos ezert is lettem en az "ellenzek". Kicsit nezzuk mas szemmel is a dolgokat, ne csak a rozsaszin uvegen keresztul!
Egyebkent nem irtam azt, hogy buta, de maig is azt mondom egy _atlag_amerikai_ muveltsege nem er fel mondjuk egy atlag magyarral
Az "osztály" az egy elavult csoportositás a pedagogiai szempontbol Hat nem mondanam. En pl. 88-tol 92-ig jartam gimibe, es mar akkor tobb tantargybol (nyelv, matek, szamtech) szet voltunk valasztva, de az orak jo resze akkor is egyutt volt, es szerintem ez kell is. Te leirtad az osztalykozosseg hatranyait. Nos egyreszt ezek a dolgok is valtoznak, masreszt a gyereknek szuksege van arra, hogy tudjon csoportban dolgozni, hogy tudjon felelosseget vallalni a masikert. Tanultam pedagogiat, pszichologiat, didaktikat, es arra emlekszem, hogy a pszicho-tanarom is nem gyozte hangsulyoznoi a csoportmunka hatekonyabb voltat. (Az persze igaz, hogy az idealis csoport 10-12 fo nagysagu). Ja, nem rossz fej, minden evben mas amerikai egyetemen vendegeloado....
A szulokrol, stb.-rol leirtak viszont Amerikaban is igazak, a gazdagabb gyerek tuti hogy elvegzi az iskolat (lehet, hogy durva pelda: pl. az NFL-ben jatszo "egyetemistak" gyakran meg olvasni sem tudnak). Vagy az talan jobb, hogy kasztonkent kulon iskolak vannak? Gazdag a maganiskolaba, a tobbiek az allamiba?
Altalanos muveltseg: ha csak zansaitani akarom: legalabb alapszintu matematikai, irodalmi, tortenelmi tudas, nyelvismeret (na, ez kulon temat erdemelne itt). kesobb kifejtem bovebben
Utoljara a a tanarokrol: vannak ilyen tanarok is, es vannak, akikert rajong a gyerek, tiszteli, tanul tole. Amikor kiszurt velem egy-egy tanar a foiskolan, meg tudtam olni, de igy visszagondolva megtanitottak kuzdeni, gondolkozni. Na, ez az, amit itt hianyolok
Kedves Messer,megertelek.Az antiszemetizmusrol szerettem volna mint topicgazda egy kicsit kesobb hozzaszolni mikor mar van egy par egymasnak ellentmondo vagy kiegeszito hozzaszolas,de mar most annyit csak,hogy az ilyen vitaknak a hibajat szeretnem annyiban nalunk elkerulni,hogy ne esunk a hibaba sajat emocioinkal reagalni ra,hanem objektic megfigyelesek utan arrol vitatkozni.Ha korulnezunk itt nagyon sok pro es antiszemitizmusal foglalkozo topic van,mind aket szelsoseges kiallasokkal,mindig ugyanazzal az argumentacioval.
Gondolom USA -ban a helyzet anyibol kulonbozo hogy a nagy teruleten vannak federalstatek ahol nagyon sokan es ahol talan senki vagy nagyon kevesen elnek(kozep USA).Azonkivul a zsidok mint uldozottek hamar megtalaltak az utat Amerokaba es mind egyoik az allapizto nepek kozott bizonyos poziciokat mint mindig tipikus a bevandorlo orszagokban hamarabb foglaltak el(az ir,holland,lengyel,mellett)Nem kevesbe tudosaikal de a filmipar es mediaalapitasokkal igen csak befolyasoltak az uj kontinens szellemei fejlodeset is.Ahol tulsulyban vannak ott termeszetesen ki alakul az antiszemitizmusnak europai formaja,de miert csak veluk szemben.Ott van-e szervezett antiszemitizmus cagy sem.A holocaust megismerese ota csokent-eaz ellenerzes vagy sem,hogy viselkednek egymast kozt a kulonfele egyhazakba tomorult zsidok,millyen a hozzaallas ahol kevesen vannak egyaltalan tudatos marad-e,mind megannyi izgalmas kerdes.Foleg azzonban ne emocionaljuk a temat.Ez nem Neked szol Messer baratom,Te ezt nem teted,azert fordulok Hozzad mert eddig Te vagy az egyeduli aki keresemre hozzaszoltal ehez az aspektushoz.
Mickey es palozs vitaja tukormasa a pedagogusok kozotti szaklmai vitanak is.Medig terjedjen az egyeni intiativa tamogatasa,a szemely kialakulasa sajat magatol es medig kell egy bizonyos megtanulni valo anyagot szabalyzasal eloadni ismeretet kontrolalni.
En azt hiszem hogy mint mindig valahol a kozepe tajan van az idealist megkozelito lehetoseg.Kis koruan altalanos mubveltseg kotelezo es szabalyozott tanitasa es elvarasa.Valahol 1o-11 eves korban mehet a specializalasra iranyulo credit rendstzer.kerlek kritizaljatok meg,
Kedves Tibor,mar hogy sertettel volna meg,mivel.Vitara vagyunk itt ,dehogy bantottal,sok szeretettel varom mindig hozzaszolasodat,egyszer mert kortarsak is vagyunk meg masodszor mert kozolunk Te elsz ott majdnem 45 eve(oriasi ido)megis nem felejteted el gyokereidet.Veled mint elso generaciosal tortenhetek meg a legklasikusabb dolgok ezert kerlek kezdjel torteneted reszletesebb elmeseleseben(persze nem az intim dolgokra hanem kuzdelmeidre,vivodasaidra gondolok).Azok mert mas idok voltak nem fogmak annyira hatni fiatal odavagyakozo baratainkra nem is aktualisak ebbol a szempontbol,de felismerhetok azok a nagy vonalak amik korul fogjak rajzolni a z esetleges kezdeteit ottani eletuknek ha ott maradbnak.
Ismetelten magamra vallalom azt a halatlan feladatot, hogy "ellenzek" legyek. Az irasod eleg nagy reszevel egyetertek, ezt elore leszogezem.
DE:
sajat tapasztalat, nem ujsag vagy pletyka:
- 10 emberbol 7 nem tud rendesen spellezni, ennek folyomanyakent a legtobb irodaban, bankban, stb. ott van a szotar az alkalmazottak szekrenyen, hogy lehessen puskazni...
- rendben a szabadsag, de olyat en nem engednek, mint pl. ocsem egy osztalytarsa, aki harmadeves foiskolaskent pl. az elozo felevben 1 tantargy(!!!) kulonbozo fokozatait tanulta (es ez raadasul az angol volt) A 6 kotelezo felvett tantargy megvolt, a kredit szintugy, igy kap az ember itt sok helyen (nem mindenutt, ez teny) diplomat
- regebben mar elhangzott, hogy egy _atlagos_, high school-t vegzett fiatal gondban van, ha egy egyszeru szamtani alapmuveletet fejben kell elvegeznie. Rengetegszer, szinte nap mint nap tapasztalom.
- Mo.-n azert beszelhetunk olyanrol, hogy Altalanos Muveltseg. Itt ilyen nem letezik... Vannak okos, tanult emberek (eleg sokan), de a fogalom az ismeretlen.
- A kredit elonyeit-hatranyait sajat boromon tapasztaltam, rengeteg jo oldala van, ezeket te le is irtad, de azert figyelembe kellene venni azt is, hogy ez a rendszer teljesen megoli az un. "osztalykozosseg" kialakulasat, es ez eroteljesen kihat a fiatalok kesobbi eletere, magatartasara is. Nincs felelossegtudat, csoportszellem, stb.
- es nem gyozom hansulyozni, nezz meg egy vetelkedot! Ez ugye az atlagembernek szol. A Jeopardy mai kiadasaban (Teenage Jeopardy) 3 egyetemistanak pl. ezzel a rendkivul nehez kerdessel kellett megkuzdeni az 500 dollaros (az elso korben a legnagyobb) kategoriaban: minek a vegyjele az Ag... Ja, az elozo negy: I, Na, Kr, Fe...
Abban igazad van Mumu, hogy fiatalon konnyebben
lehet uj eletet kezdeni egy idegen orszagban.
De MARKETebol szakma vagy diploma nelkul nehez valamire jutni.
A Nagybatyam is olyan helyzetben volt mint te.
Europa osszeomlasa elott jott Americaban, csalad-
javal. Magyar orszagi diplomaja, Doctor of Philosophy. A haboru elott es kozben a Hangyanak volt vezetoje Gyorben. Mit gondolsz milyen allast
tudot szerezni maganak Americaban?
Piszkos fizikai munkat, az acel ontodeben.A fia,
az unoka testverem azonban sokra vitte az itt
szerzet diplomajaval. Nagyon gazdag lett.
Bocsanat Mumu, en nemtudtam, hogy te Psychology-
hoz is ertesz. Az en idosebbik lanyom is
psychology-it tanult.(lelekbuvar)
Mumu maradunk Baratok, igy van?
Bocsanat ha megsertettelek.
En csak erre azt tudom mondani hogy az emberek ugy latszik jobban atlatjak texasban a dolgokat mint NY-ben ezek szerint... Odakinn akivel csak talalkoztam(intelligensel) mindenki azt mondta hogy az USAban lenyegeben ovek a hatalom(zsidoke). Vegul is csak azt a cirka evi 20 milliard dollaros segelyre kell ranezni ami Izraelnek megy meg korul kell nezni. Stern, Albright, stb, stb
Persze kedves Messer ertem en,nem is mondtam hogy Te mast mondtal volna.
Kedves kerya,hogy a nyugdijas torodhet magaval az attol van hogy az akit latsz elore lato ember volt es biztositotta oreg korara eletet tehat nem kell mas problemaval foglalkoznia.Kulonbben ebben a korban indulnak az emberek vilagot latni is...
...
Ebben a topicban most hogy mar jobban ismerjuk egymast es kizarjuk a gyulolkodest de foleg a butasagot ,feltennek egy eleg erzekeny kerdest,de az ketsegtelenul hozzatartozik innen Mo-rol tekintve az Amerika kephez.
Tudom a topicon sok zsido tarsunk is van es sok nem zsido is.Ott letem alatt talalkoztam gyermekkori zsido barataimal akik otrthon ereztek magukat(leginkabb N.Y.-ben es Kaliforniaban ,Floridaban.Szabadnak es amerikaiaknak ereztek ott magukat.N.Y. mar szinte tobbsegnek.
Utamom Texasba es aztan a deli allamokban talalkoztam mas fele barataimmal is akik eppen olyan antoszemitan nyilatkoztak mint egyesek itthon,sot volt egy bizonyos ingerlekenyseg ,klikek ellen.
Megkerdeznelek benneteket,mit tapasztaltatok ott ahol eltek fugetlenul hogy kik vagytok,nekem kulonben mind egyforman kedvesek vagytok.
Pont ezt allitottam az elso perctol kezdve. Egy 7 eves gyerekre bizni azt hogy mit tanul, mert `az emberi jogait figyelembe kell venni`- szoval ez ostobasagra vall. 14 eves kortol mar talan elkepzelheto, ha a mentalitas-ahogy mondtad- mar kialakult.
Ez az, amit nagyon irigylek Amerikaban!!
A nyugdijas nem csoszog es nyog, hanem elmegy a konditerembe minden nap (es hozza kell tenni, nem nagyon lattam botra tamaszkodo idoseket errefele).
Bocsanat, nem akartam senkit megserteni ezzel, csak leirtam, ami nagyon meglepo volt szamomra.
kedves Tibor,most valaszoltam Neked a Problemaim,topicban,kb.ugyanerre.
Az oregsegem nem abba mutatkozik,en is lebiciklizem az oramat,volt elsportolo vagyok(sulyemeles) es igy ki van hatam ,labam.Meg megneznek a nok(inkabb a fiatalok) nem fizikailag ertem.
Oreg vagyok mert sokat lattam es csalodtam,meglepett neha az elet akkor is mikor biztos voltam egy mas variansba,altalaban nemn a sajat dolgomba.A sajat dolgomban,ovotas es eleg peszimista voltanm hogy ne csalodjak.Oreg vagyok mert nem sok ujat elhetek mar meg amit ne lattam volna.de ezt szeretnem atadni,mert szeretem a fiatalokat(mindenkepen)
Bocsanat az OFF-ert de provokalt a baratom Tibor.
Mumu te sokat hasznalod a szot "oreg".
En is 36-ban szulettem, de nem erzem meg
magamat oregnek.
Minden reggel leuszok nehany Km-t a YMCA-ben
es frissen,derussen kezdem a napot,minden napot.
Meg ha Senior Citizennek hivnak is,oda sem
futyulok. Az oreg aki annak erzi magat.
Senior=Mature
Golden year's
Americaban 5-10 szazalekos kedvezmenyt elvez
a Senior Citizen.
Koszonom Tibor,en is igy gondoltam.
Ami Palozc es Messer-r illeti(vigyazat ertek spanyolul.ahogy szeopen mondtad Cervantes nehez es kacskaringos nyelven),igenis lehet a tanitasrol beszelni.Ami nekem oreg konzervativnak nem tetszik az az elso iskola evek liberalitasa,a kesobbi megmagyarazhato a kozben a tanulok kialakult szemelyisegevel es tudataval de az elso evekben nem hiszem hogy olyan kevese kellene terelni a gyerekeket,megtanitani tanulni,koncentralni ,kifelyezni magadat.
Persze, hogy erdeklik felesegemet,lanyaimat a
Magyar dolgok. A lakas televan Magyaros himzessel,
kezimunkaval,meg Herendi porcelannal.
Meg tanitottam oket a Magyar etelek fozesere is.
Persze az embernek valtozatossagokra van szuksege
neha.Tobszor vacsorazunk Vendegloben, mert az
USA-ban ez olcso.
Nalunk a TV-ben nincs Magyar szo.
Az elozoleg emlitet 56-os Barataim kozul, mind
amerikai lanyt vett el felesegul.
Üdv Mumu és a többiek!
Sok érdekes dolgot írtatok, csak további szolíd konfrontációt azzal gazdagszik a topic.
Én először egy békésebb dologgal kezdem, szép helyen jártunk ma NY állam északi részén, de nem a természetről írnék, hanem egy korábbi vitához szólva jegyzem meg, hogy hazafelé NEM McDonalds, BurgerKing és társait látogattuk meg, hanem itteni ismerősünk bíztatására kerestünk egy szolíd kinézetű éttermet. Hát nem győztünk ámulni, fantasztikus jókat ettünk, elég európai ízeket, pl. töltött csirke, milánói padlizsánnal, de a 8 dollárért annyi fincsi levest, salátát, gyümölcsöt, deszertet ehettünk, hogy majd belebetegedtünk. És ehhez csupa mosoly, kedvesség, családias hangulat. Ennyi pénzből egyik gyorsétkezőben sem laktunk volna jól, nemszólva a minőségről.
A másik már vitára ingerlőbb lesz. Nem szeretnék átmenni politikába, de nekem enyhén szólva piszkálja a csőrömet, hogy egy ilyen rém buta ember, mint ez a Bush befuthat elnöknek. Ma megnyerte a Dél-Karolinait, pedig reméltem, hogy McCain meglepetést okoz. Persze lehet, hogy szubjektiv vagyok, szóval a tájékozottabbak, ha nem tekintik OFFnak akkor hozzászólhatnak. Az Amerika képhez nagyon is hozzátartozik ez a választási cirkusz. (Idézőjelet szándékosan mellőztem) Kicsit jellemző, hogy miközben - okkal! - kritizálták a népidemokráciák "választási" rendszerét, ők is csak egy cirkuszt kínálnak a polgárnak, akik élvezik is a showt.
Egyebkent meg eszembe jutott valami.
Mint mar irtam Neked, bizonyos korban az emberek nem birjak azt felismerni, hogy mi a `gazdasagi` erdekuk. Egy 6 eves kissracra pl. sokszor nem hat a szep rabeszelo szo, vagy egy kamaszra aki lazado korban van. Tudod, mi az hogy `act like whites?` legyszives, kicsit gondolkodj el mar ezen...
Es itt jon az, amire ra kivanok reflektalni. Eppen ezert nem jo az hogy az USA-ban ha valaki radnez, kepletesen szolva, mar jogod van feljelenteni. Ez rohejes!!!!!!!!!!!!!! Hogy tudod pl. a feketek nagy reszet meggyozni szep szoval, az emberi jogokrol papolva?
OFFTOPIC:Az USA allandoan papolt amikor csecsenfoldon a ruszkik rendet raktak...az emberi jogokrol. Tipikus...
NOS. A 80-AS EVEK ELEJEN TEXAS KOMOLYAN FOGLALKOZOTT AZZAL HOGY KIVALIK A SZOVETSEGBOL. TUDOD, REAGAN MIT MONDOTT MI LETT VOLNA AKKOR?
AZT MONDTA HOGY VONULTAK VOLNA BE A TANKOK...
Jo lenne ha egyesek levetkoznek irto nagy naivitasukat es eszrevennek mar hogy egyes embereket nem lehet szep szavakkal meggyozni, van amikor kenyszeriteni kell, s hogyha pl. az USA-nak erdekeben all valami, akkor ot sem erdeklik az emberi jogok, ez csak egy szep lozung...De a nep ebben a naiv hitben el...
En csak a szemelyes tapasztalatomat mondtam el Neked. En abbol itelek amit lattam, meg abbol hogy az undergraduatek, akiket tanitottam, minden tudasra ehesek voltak. Tehat, hangsulyozom, az esetek tobbsegeben a MENTALITAS mas!!! Es az nagyon sokat szamit, a szorgalom, a hozzaallas. Velemenyem pedig az, hogy altalanos muveltsegben abszolute nincsenek a topon(remelem belatod), de szakmailag en iszonyu profi emberekkel talalkoztam neha (2-3 olyan prof volt akire felneztem igazan). Es ezek az emberek, barmennyire is furcsa, nagyon tag latokoruek voltak. Az egyetemeken olyan szoftverekkel talalkoztam, amirol Mo-n nem is tudjak, hogy van olyan. Tehat a felszereltseg igen jo.
Szoval az alap es kozepfoku oktatas es valamilyen szakteruleten profinak lenni- az azert mas... Utobbihez fanatizmus kell s akkor egy gyengebb kepessegu is azza valhat(ezzel nem akarom azt mondani hogy ok azok)
Ertem kedves Tibor,de van e ugy hogy feleseged valmiben kulon erdeklodest mutat magyar dolgok irant(teszem fel egy magyar himzest tanul vagy magyar etelt foz,vagy fel kapja a fejet ha magyarokrol van szo a TV-ben stb.)Ezzel nem akarlak kinozni kedves baratom hanem valamenyire felfogni-es Te erre a hosszu ottletedel jopelda vagy-milyen ugynevezett ellenhatasa van ha egy otthoni idegenhez megy felesegul,vagy csal annak az aszimilaciojat erositi.
Kedves Palozc,kerlek folytasd a beszamolodat.Miutan nekem baratom csaladja reven nagyon rossz tapasztalataim vannak az ottani iskolak serkentesi kiserleterol,nem tudom milyen modon erositenek meg egy iranyt,koteleznek foleg ha kis tanulokrol van szo bizonyos eredmenyekre.
Kerdesedre valaszolva Mumu;
En Star Track barat vagyok only a Borg assimilate.
OK. en lettem inkab Americai, mint a felesegem
Magyar.
A csaladomban van azert Magyarsag tudat.
Voltak velem Magyar orszagon,meg eleg suruen
feljarunk Detroitba ahol Unoka ocsem lakik.
A Detroit-i Magyar Club-ban is voltunk tobszor
vacsorazni. Egyszer Unoka ocsem volt a Club
elnoke. Minden nyaron MAJALIST szerveztek es
meghivtak mindenkit.Az asszonyok Magyar eteleket
keszitettek es a bevetelbol tartjak fenn a Clubot.
Hallottatok,hogy a Ruszki Mir Space Station-bol Hotelt csinalnak. Orbiting Hotel, teljes ellatas-
sal $20 millio szemelyenkent.
Biztos csak BILL GATES tud egy ilyen osszeget
leperkalni.
HAT IGY VAN!!!
Kedves Tibor,pontosan ezt szerettem volna tudni Rolad,ez egy emigracios tortenet.Ha meg elarulsz valamit ami esetleg a tobbieket is erdekelne:hogyan visszonyult k.feleseged a magyarsagodhoz,Te aszimilaltal teljesen vagy valami atragadt ra is es a gyerekekben van e meg vakami a magyarsag tudatbol (ha nincs hat nincs).persze fiatal tarsainknak keveset fog mindez mondani mert legtobbjulk(nem ugy mint az 56-osok)angol ismeretekkel es helyismeretekel menne ki vagy van kint Amerikaban.Naluk az a problema ami nalatok nem volt,t.i.a munkalehetoseg es engedely.
Jericco es a tobbierk is szepen irnak Canadarol.talan az a softy America.Biztosan tobb léehetosegel de provincilis fogadasal,eletkorulmenyel.Mi errol a velemenyetek.
En csak egy szakmas ember vagyok, nem Philosophy
profeszor. Az elmult 43 alatt itt az USA ban,
sokat lattam, hallottam, tapasztaltam. Talan
ezert latom mas szinben a dolgokat mint ti MAI
FIATALOK.
Mumu; Pontossan igy van ahogy te is mondod.
Nem csak a Diploma szamit az USA ban hanem a
szakma is. Hatan ismerkedtunk ossze fiatal
sracok a menekulok taboraban. Ossze tartottunk
egesz uton. Americaban erkezve is eggyutt
maradtunk, kozossen bereltunk egy hazat,
megfeleztunk mindent. Szakmaink, Muszeresz,
Esztergajos. Hamarossan munkat kaptunk kulom-
bozo helyeken. Ket evig voltunk eggyut,amig
ossze nem szedtuk magunkat anyagilag meg persze
elkellet sajatittani a nyelvet is.
Ez utan elszeledtunk, ki a maga utjara ment.
En 35 evet husztam le a Caterpillar uzemben es
dupla nyugdijat huzok. Felesegem amerikai,
muszaki rajzolo allasa volt a Varos Fejlesz-
tesnel, neki is dupla nyugdija van. Igy aztan
csak megelunk valahogy.
KEMENY MUNKA GYUMOLCSOT HOZ!
>>>Sky<<<
Kedveseim,szerintem semmiben ebben sem szabad alltalanositani(56-osok,naivsag,kultura)de vannak egyes jellemzo ismervek amelyek egyformak,ennyi.
Ne felejtsetek hogy 56-ban(en mar 2ö eves voltam emlekezek ra,bar Erdelybol figyeltem az esewmenyeket)nem egy bizonyos ember tipus hanem az ORSZAG MENEKULT tehat pontosan annyifele ember amenyit kepvisel egy orszag.Az egyeni sorsok peddig az egyenyi korulmenyektol fuggtek.Aki ma ott el mint Tibor baratom is az kitartott,talan kis szerencseje is volt,de dolgozottlegyokerezett.O olyanokkal tartja a kapcsolatot akik hasonloak hozza,en ismerek elkeseredett visszateroket,kiszakitottakat,persze ott sem tudom menyiben szemelye4sen okoztak sorsukat.
Ismerek nagyon muvelt amerikai masodik generacoiost,de a baratom lusta leanyat is...
Szoval,irjatok tovabb,a tapasztalatok,a tortenetek adjak meg a kaleidoskopt teljeseget.Ezert ebben a topicban nincs szitkozodas meg egymas mocskolasa hiszen mindegyikunk eddig ugy latszik,targyilagosan a sajat velemenyet mondja.
Beszállok egy pillanatra az 56-os vitába. Az ottani ismerőseim (nem 56-osak) szerint a kanadai 56-os magyarok elég kisstílűek, folyton csak az egymás marásával és a panaszkodással vannak elfoglalva, és viszonylag alja szinten élnek (persze magyar viszonylatban nem rosszul). Személy szerint nem találkoztam velük, úgyhogy nem tudhatom ez így van-e vagy sem.
Latom azert azt amit korabban irtam, normalis ervekkel nem tudtad megcafolni. Nem is tudtad hiszen ezek TENYEK voltak. Ha nem, tovabbra is varom a kifakadasodon kivul az ertelemes tenyeket.
Mas. En azert ugy vagyok vele, hogy szerintem a felsooktatas az kivalo az USA-ban es vannak valoszinuleg jo high schoolok is. Mivel nekem volt alkalmam tanitani is undergrad-okat is, ezert szerintem az amerikai diakok mentalitasa is tosgyokeresen kulonbozik a magyar diaketol. Az en osztalyaimban az osztaly 80-90 szazaleka figyelt oda tobbe-kevesbe az orara. Mo-n, ez kb. 40%-ek.
A legtobben tisztaban vannak azzal hogy nem a papir, hanem a tudas szamit ezert aztan akarnak tanulni.
Viszont ezzel az oktatas-magyarazatoddal nem ertek egyet. Sot, elhiszem, hogy a lanyod calculust tanult 15 evesen... Azt hiszed ez olyan nagy szam? En 13 evesen tanultam szogfuggvenyeket, integral es diffszamitast magyar specialis matekos `kommunista`(meg akkor) iskolaban,orosz iskolaban 15 eves korban ez kotelezo tananyag... Egyebkent elarulom neked hogy a szocialista blokkban az elmeleti kutatas sokkal erosebb volt a nyugatinal. Sok ceg, pl. GE, meg katonai cegek most orosz elmeleti anyagok halmazat dolgozzak fel. Gyakorlati teren viszont az amik joval erosebbek voltak.
Es azert sem ertek egyet, mert szerintem az amerikai elementary school rendszer, meg a legtobb high-school rendszer eleve rossz.(ezt ok is beismerik).
Egy 9-16 eves ember, ha `lazado` periodusban van, akkor nem tudja felismerni azt hogy tanulni sajat maganak tanul. A legtobben ha nincs kenyszer, nem tanulnak. Ezert rossz a liberalis iskolai rendszer, hogy azt tanulsz amit akarsz. KENYSZER NELKUL SEMMI NEM MEGY!
S ne felejtsd el hogy mindenki akkor lesz profi valamibol ha akadalyokat allitanak fel elotte.
Egyebkent meg az egesz amerikai tarsadalommal az a baj, hogy naivak. Azt hiszed, valaki 12 eves korban fog tanulni kenyszer nelkul? Vagy ez az o emberi joga? Meg 8 eves korban is? Ez korulbelul olyan utopisztikus mint a MARX-ENGELS elmelet.
Ezert tartanak ott, hogy a 80%-ek olyan, hogy ha egy altalanosabb temarol el kezdesz vele beszelni, akkor azt mondja: `Sorry, I was born here, I do not know much about these things`.
Egyebkent szakmai teren talalkoztam nagyon-nagyon profi amerikaiakkal, s erdekes modon, ok muveltek is voltak...
Kultura...mit ertunk kultura alatt... Te mit ertesz kultura alatt...en mit ertek rajta...relativ...-)))))))))))))))))))))
"Az Americai nep nagyon hazafias es
nem nagyon torodnek mas orszagokkal. De ha
hallanak rola, hogy valamelyik orszagban
catastrofa tortent, kesszek segiteni rajtuk. "
Nos nem tudom, hogy mint egy 56-os magyar hogy allithatsz ilyet....
De ugyanez tortent a cseheknel is...
Akkor a K-Ny tomb is az amerikaiak miatt volt!
Stb. csak sorolni tudnam!
Kedves Mumu!
Én nem látom ennyire siralmasnak a helyzetet. A vélemény talán azonos, csak a magyarázat más... (az általános műveltségre vonatkozó legalábbis)
Off: Egyébként nem tudja valaki véletlen, hogy hogyan lehet (a házasságon kívül) legegyszerűbben két diplomával (britt és magyar) legális munkát kapni az Államokban?
Nen tudom honnan vetted a 70 szazalekot.
Ez valami egy szemelyes statisztika lehet.
Ha pedig ez valoban igy van Canadaban akkor
nem valami okos 56-okkal beszelhettel.
Sok 56-al erintkezek az USA-ban es mindegyik
jomodu. Nem lettek milliomosok de kenyelmessen
elnek, panasz nelkul es meg diplomaju sem volt.
En America egyik deli allamaban elek es az embe-
rek itt nagyon baratsagosak. Az eszak America-
iak egy kicsit bogarassak, de azok sem rosz
emberek. Az Americai nep nagyon hazafias es
nem nagyon torodnek mas orszagokkal. De ha
hallanak rola, hogy valamelyik orszagban
catastrofa tortent, kesszek segiteni rajtuk.
Azt nem hiszem el,hogy az USAban ehezik valaki,
csak tudni kell nekik, hogy hova menjenek segit-
segert. Diploma az jo; Az unoka ocsem milliomos
mert van egy jo agu diplomaja.
A gyogyszer az USA-ban sajnos nagyon draga,mert
az Americai neppel fizettetik meg a pharmaceutical
companies a Tudomanyos kutatasokat uj orvossagert.
A munka nelkulisegrol meg csak annyit,az altala-
ban ideiglenes. En 55 eves koromban mentem nyug-
dijban, sokat utazok, kenyelmessen elek, mig
batyam ugyan csak nyugdijas Magyar orszagon dol-
gozni kell neki, mert a nyugdijabol nem tudnak
megelni.
NINCS ILYEN ORSZAG MINT AMERICA MASHOL A VILAGON!
Bocsanat a mergelodesemert,de nemelyiktek,
TIC MI OFF!!
Kicsit mar faradt vagyok... Szoval a szuleim anno bevittek ezeket, a mar angolra forditott papirokat a kanadai nagykovetsegre, ott azt mondtak, minden OK, lehet veluk kint siman dolgozni (mint landed immigrant kaptak papirt). Na, aztan csalodniuk kellett, apam azota sem tud a szakmajaban dolgozni, bar mondjuk neki az angollal is gondjai vannak, es hat az tenyleg nem jo omen...