Egyébként a rézhidroxid (Champion) vagy a Bordói lé ugyanúgy jó bacik ellen. Rézmentes szerként meg idén még lehet kapni a Kasumint. Álítólag az Aliette is jó, még nem próbáltam.
Egyetértek. Dísznövény-rozsdára meg szerintem a legjobb ma a Quadris vagy Amistar, nekem a mályváról például 2 kezeléssel kiírtotta. Végülis tök mindegy, melyiket veszi az ember, annya, hogy az Amistarhoz már nem kell külön nedvesítőszer. Ha az embernek occsó oszt jó szer kell, a Dithane M45/Manzate is leviszi általában...
Én rozsdára gondolnék első nekifutásra, az ellen Score al védekezhetsz szerintem vagy ha tutibbat akarsz akkor mehet a quadris is.
Antisystem.
Egyébként valóban nagyon sok tuti szert ki akarnak vonni, énnekem a legnagyobb fájdalmam a saprol beszüntetése volt. Nagyon jó kis gombaölő volt és tényleg hatott is. De így jár sok atkaölő is, mint pl a Neoron.
Topsin metilt meg szerintem simán lehet használni örökzöldeknél, legfeljebbb alacsonyabb kezdő dózissal. Na ide is jó lenne a Saprol mert a dísznövényekre nagyon jó volt és jól türték a saprolt.
A kis pimpóm leveleinek a fonákján sárga gombatelepek jelentek meg. permeteztem mindenfélével (kontakt,fekszívódó, a fonákját is!) de nem múlik el. a beteg leveleket letépkedtem, de újak jelennek meg.
Így néz ki:
(a képen van ezüstkrizi is (az most nem játszik :-) )
Mivel lehete kiírtani?? - remélem valamennyire látszik, hirtelen sárga tetűre hasonlit, de biztos hogy nem az. Egy ideig nem is látszik a levélen, sokáig egészségesnek látszik szemből, aztán ilyen sárgásbarnás foltok lesznek a színén is...
Ez év végéig még kapható, és az EU direktíva csak az 5% feletti gatóanyag-koncentrációjú szerekre vonatkozik. Más kérdés, hogy nálunk csak olyan kapható jelenleg - a Fundazol ha jól rémlik 50% hatóanyagot tartalmaz. Magam is a Topsin M-lel szemezgetek a pótlására, csak annak valamivel szűkebb a hatásspektruma. Meg jóval kevesebb növényfajtára van vele széles körben publikált tapasztalat, pl. lövésem sincs, hogy a fenyő bírja-e. A Fundazolt meg biztosan bírja.
(egyébként tiszta marhaság, ha a gilisztának árt, miért nem csak a csávázószerét vonkák be, és korlátozzák a beöntözéssel való használatát...a rezisztencia meg az összes szernél komoly gond, asszem két éve volt egész elterjedt a Topas-on röhögő lisztharmat - szerencsére a Rubigan irtotta.)
A benomilt is ki akarják vonni -vagy már meg is tették- mert kiderült ennyi év után hogy a giliszták nagyon érzékenyek rá, szóval árt nekik. És már nagyon sok gomba ellen nem hozza a kívánt eredményeket mivel már vagy 50 év alatt kialakult a rezisztencia. A topsin-metil lényegében ugyan az és felszívódó.
A tűkarcgomba ellen jobb az Antracol. (ha még lehet kapni, kivonás alatt áll) Ha nincs, akkor a Dithane M45 az ajánlott szer fenyőre, tavasszal és koraősszel, 10 napos időközzel 3 permetezés.
Mondjuk lehet keverni kaptánnal is, de szerintem akkor már DithaneM45 + Fundazol + Zolone az esetleges rovarkártevők ellen (molyok). Ezek a szerek gond nélkül keverhetőek tapasztalatom szerint, és a Fondazol felszívódó szer a kaptánnal (Orthocid, Buvicid) szemben.
Szerintem ez a hernyó a szabadforgalmú szerek közül a Zolone-t utálja a legjobban, az ugyanis azonnal is hat, meg felszívódva a levelekbe még hetekig mérgezi a rágni szándékozót. 10 ml-t adj 5 liter vízhez.
lehet gomba sztem,valami kaptántartalmú gombaölővel kellene lefújni a törzsét,ártani nem fog,az biztos ne vágd le az ágakat,csak a barna leveleket szedd le,még kihajthat. tényleg ,puha vagy kemény a barna beteg rész? locsolod este a lombját?
Tudna nekem segiteni valaki, hogy ezeket a hernyókat, hogyan tudnám kiírtani, az első képen látható amint mászik felfele a datolyaszilvára, már minden levelét elrágta. Eddig még nemsikerült megfigyelni, szerintem éjszaka tevékenykedeik. A peppínomnak és a golgotavirágomnak is vannak ilyen rágott levelei, a peppínonak már virágoznia kellett volna szerintem ezért nem virágzott, mert a hernyó összerágta az alsó leveleit. A második képen közelről látható ez a hernyó. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene nekem.
Segítségeteket szeretném kérni, hátha imeri valaki a tüneteket esetleg a védekezés módját is....
Van egy kb. 5 éves, most 2 m magas hegyi mammutfenyőnk, gyönyörű formája van és szép egészséges a növény. Néhány hete tapasztaljuk, hogy egy-egy ág amúgy zölden minden külső behatástól függetlenül elkezd száradni, kifakul, majd teljesen leszárad a korona alsó, de nem a legalsó részén. Kisebb gyantás foltok is előfordulnak a törzsön a környezetében. Ismeri valaki közületek a betegség okát?
Félünk, hogy a korona szimmetriája megbomlik a beteg ágak vágásától.
A fényképen mellékelt egyforintosnál kisebb csigák évek alatt lassan tönkreteszik a fagyal bokraimat. Elsősorben kánikulában jelennek meg egyre nagyobb számban a leveleken és ágakon.
Addig nem tágítanak, míg az ág el nem hal.
Próbáltam leszedegetni őket, de olyannyira elszaporodtak, hogy reménytelennek látszik ez a védekezés.