A kommunizmus alatt, minden kenyszer volt.
Nem tudom, hogy te hany eves vagy Messer.
De nem hiszem, hogy tegedet valaha rakenyszeritettek valamire.
Szamtalan mas dolog is kenyszer volt,nem csak
amit emlitettem. Majus 1-i masirozast utaltam.
Az orosz nyelvet utaltam. Nemetet akartam meg-
tanulni, de nem volt szabad. Apam felt templomba
menni, mert elveszthette volna az allasat.
Amerikai rokonainkal tilos volt a levelezes.
Igy tudnek ezzel tovab menni a vegtelensegbe.
De ennyi eleg.
Azt is mondtam, hogy a kenyszer kulturat
ki lehetet birni. KULTURA JO. MEG HA KENYSZER
IS VOLT.
`Az amerikai media altalaban jol kinyomoz mindent.`
Erre csak egy kovetkezo pelda:(ez nem zarja ki, hangsulyozom, hogy az esetek 99%-ban, amikor NINCS MOGOTTE ERDEKE VALAKINEK, tenyleg kinyomozza)
Egyptair, Offshores of MA
Lezuhant egy B-767. Az elso percektol fogva `is believed`...(lam, lam) `suicide of a pilot``is believed``most probable cause`
Tehat a kozvelemeny befolyasolasa elkezdodott tenyek nelkul...
Next. A Boeing kiad egy elkepeszto `statementet`, amiben(mivel szakmabeli vagyok) hihetetlen valotlansagot allitanak a B-767 magassagi kormany(elevator) mechanizmusanak mukodeserol. Aki csak egy kicsit ert a repuleshez, eleteben elvezetett egy Cessnat, tudja, hogy valotlansag. De a Boeing allitja. Vajon miert? Csak nem az Airbus tor fel es elveszitheti a Boeing a piacainak jo reszet, ha kiderul, hogy ok hibaztak?
Allitja a Boeing...
ES TE, TIBOR, MINT A TOBBI AMERIKAI, ELHISZED
Mas. TWA, New York mellett. Kb. 100 szemtanu volt arra hogy a vizi loterrol, a tengerbol emelkedett ki egy raketa s fustcsikot huzva maga utan becsapodott a 747-be. A korzetben volt egy katonai helikopter is, aminek 2 pilotaja is ezt nyilatkozta kozvetlenul az esemeny utan. 24 oraval kesobb visszavontak az interjut, amit en lattam egyebkent a TV-ben. Utana elkezdodott a kodosites a dolgokrol. Vajon miert?
Hogy en mindent elhiszek ami a CNN-en van.
En csak azt hiszem el amire van bizonyittek.
Kepek, tanu vallomasok.Ures dumara nem reagalok.
Az amerikai media altalaban jol kinyomoz mindent.
Lattam egy cikket regebben az ujsagban arrol,hogy
sokan nem hiszik el, hogy a Holocaust megtortent.
Van aki a Holdra valo leszalast sem hiszi el.
Van ilyenek is, meg olyanok is!
En ugy vagyok az elettel; Amirol nem tehetek nem
izgatom magamat miatta. Talan tovab elek ha a
vernyomasomat alacsonnyan tartom, 70/120.
>>>Sky<<<
Hat akkor eloszor is csak azt szeretnem leirni, hogy itt a pazolc az aki egyedul kepes ellenerveket felhozni.
Az ilyen, hogy : `nem ir? Akkor csinalj volunteer workot` - ez nem erv.
A Tibor es a pestiutca rohejes `kenyszermuveltseg`
dolgara csak annyit, hogy a NASA most azzal foglalkozik hogy az oroszok altal kidolgozott elmeleti munkakat veszi meg toluk es probalja hasznositani, tovabba a NASA is meg a Boeing is orosz tudosok tomeget foglalkoztatja.
A TIBOR ES A PESTIUTCA `KENYSZERMUVELTSEG` MEGNYILATKOZASAIBOL KOVETKEZIK, HOGY MUVELODNI KOMMUNISTA DOLOG, TEHAT AKI MUVELT AZ KENYSZERMUVELT S KOMMUNISTA
pestiutca!
en ezen a topicon senkit sem titulaltam hulye amerikainak, Teged sem. En mindenkit elfogadok olyannak, amilyen, a velemenyemet azonban elmondtam.
Ha az egesz topicot vegigolvastad, akkor eszrevehetted, hogy irtam egy csomo dolgot, ami kimondottab tetszik itt... Az oktatas azonban vesszoparipam... Nem tehetek rola... Na de menjunk sorjaban
- A negerekrol en nem irtam, nem is fogok, ezt a temat ha lehet kerulom, pontosan azert, mert semmi bajom sincs veluk, es nem akarok oktalanul vitatzni
- En ugy erzem, nem szemelysekedtem, + ha visszaolvasol egy kicsit, te sem vagy hajlando szinte semmit elfogadni abbol, amit jomagam, vagy Messer irt. Es itt van a kutya elasva. Egyszer mar leirtam, most megint:
Azert mert itt elek (en pl. ideiglenesen) nem szabad kritizalni, nem szabad az esetleges rossz velemenyt mondani Amerikarol??? Nem lehet az olyan dolgokat is megszelloztetni, ami esetleg nem stimmel? Mert eddig ezt tudtam kivenni a kulonbozo amerikas forumokban. Sajnos...
Forditsuk egy kicsit visszajara a dolgot: ket eve vagyok itt, es mar beleuntam abba, hogy pl. az 56-os magyaroknak bizonygatnom kell, hogy pl. a magyar korhazakban is tisztasag van, hogy lehet hust kapni, stb. Belefaradtam abba, hogy itt mindenrol azt kepzelik, hogy ok talaltak fel, ok kezdtek... Konyorgom, mi volt itt 400 eve? Es mi volt akkor mar Europaban? Pl. egyetemek, orvosok, kutatok.
Ezt viszont kiemelem: Minden tiszteletem az amerikaiake azert, amit cirka 3-400 ev alatt elertek, hogy a semmibol a vilag vezeto hatalmava valtak. Ennek ellenere fenntartom az altalam eddig irtakat.
>>>>Akik ( mint ismeröseimmel megtörtént) egy arab országból érkezett turista csoportnak bort szolgálnak és esti szalonna sütésre viszik, aki az orrát piszkálja mindeki elött stb.stb<<<< Na, ez ugyanolyan altalanositas. Visszakerdezek: egy amerikai tudja, mivel kinalja ezt az arabot??? Valoszinuleg o sem...
es akkor ontositanam:
Atlagembernek tekintek egy legalabb kozepfoku vegzettseggel rendelkezo, esetleg egy nyelvet valamilyen nyelven beszelo, munkahelyel, lakassal, vagy alberlettel rendelkezo, mondjuk legalabb 20 eves allampolgart, a letminimum feletti, de nem tul magas keresettel, stb.
Annyiban igazat adok, hogy nagyobb a szabadsag (az oktatas teren is), de tovabbra is tartom az a velemenyem, hogy valami kozeput kellene, mert ezzel a szabadsaggal nem tudnak mit kezdeni az emberek (a fiatalok meg foleg nem)
Felek mar neked peldalozni, de rengeteg fele jartam otthon, eleg kiterjedt ismeretsegi korom van, es akiket ismertem, el tudtak tolteni az idejuket. Ezzel szemben mit latsz itt? Vagy vasarolni mennek szabadidejukben, vagy a tv elott ulnek... Nagyvarosban (Calgary) lakom, de semmi, akar mondjuk Pesthez hasonlithato elet nincs. Tudom, mas kultura, de az igazsag, hogy egyszeruen nem tudnak azzal mit kezdeni, hogy jol elnek... Tobb felmeres bizonyitja, hogy Kanadaban pl minden 10 emberbol 1 depresszios, pedig itt jolet van...
A tinikrol ugy dontottem nem vitatkozom tovabb, ebben nem fogunk tudni megallapodni, egymas kedvet pedig ne rontsuk. Mindenestre megjegyeznem: mikor megerkeztem, mindenfele szep dolgokat meseltek nekem az iiteni ifjusagrol, azota aztan tapasztaltam egy s mast: ugyanolyan vadak, mint pl. Mo.-n, ugyanolyan eszetlenul vezetnek, a high-schoolok elott ebedszunetben minden masodik ugyanugy dohanyzik, mint otthon, stb. A kulonseg az, hogy egy magyar szulo egyenlore meg jobban felelossegre tudja vonni oket, mint egy itteni.
A pereskedesrol:
Dolgoztam egy magyar hazasparnak, akiknek azert kellett egy honapig birosagra jarniuk, mert a szomszednak nem tetszett, hogy a kutya hangosan ugat, ezert valamilyen mondvacsinalt okbol feljelentette oket... (Tudom, en csak buta, meg rossz emberekkel talalkozom)
Ja, es utananezhetsz: ha egy szulo neveleskeppen ad par pofont a gyerekenk, akkor az, amennyiben jogtalannak erzi (es mert nem erezne?), nyugodtan feljelentheti a szulot...
Most ennyi
Tisztelettel:
Mickey (aki ennek ellenere elfogadja bizonyos megallapitasaid)
Tudom, hpgy nem nekem cimezted, de en is valszolok ra:
- Igen, legalabb annyit tudjon, amit te mondjal, vagy Amerika eseten azt, hogy hany tagallam van, ki eppen az elnok, vagy azt, hogy tudjon egyedul kitolteni az adatlapot (mert rengetegen nem tudjak).
- Tobbszor is elhangzott mar, hogy mi (marmint azt hiszem Messer es en) az alap es kozepfoku oktatast, valamint az atlagember muveltseget kritizaltuk, es most is azt mondom, hogy jogosan.
Meg1x megemlitem: egy vetelkedomusor az atlagembernek szol. Tessek megnezni az alabbiakat:
Who wants to be..., Greed, stb. A Jeopardy sincs azon a szinten, amin a magyar megfeleloje volt (Mindent vagy semmit)
Ja, es az iskola es a neveles szabadsagarol:
Addig, amig szinte minden honapba meggyilkolnak egy tinedzsert masik tinik, amig jo kornyezetben elo 12-14 eves lanyok nem tudnak mit csinalni magukkal, amig egy gyerek beperelheti a tanarat, vagy a szuleit akar egy felemelt hanghordozas miatt, addig ne beszeljen senki hatekonysagrol, meg hogy ez milyen jo a gyereknek! Ajanlanek ide is ket - egyebkent rendkivul undorito - tv musort:
Maury Show, Jenny Jones - meg lehet nezni, mit eredmenyez a szabad amerikai oktatas-neveles.... Onkontroll nelkuli, nekepzelt, buta, tinik, akik 13 eves korukban szexualis eletet elnek, a szulok nem tudjak kordaban tartani oket, ok meg nem tudnak mit kezdeni magukkal (barati kozosseg hianya, osszetartas hianya - mintha mar utaltam volna ra...)
Teteles magyarazatot kersz hat nezzuk utolso irasod Tibornak. O feltett egy kerdest:"vajjon melyik orszag nepe okosabb a masiknal?" Es felelt is ra:"engem nem erdekel"
Szeretnem tudni, hogy szerinted ez miert annyira fontos, hogy emiatt kepes voltal lenézoen megjegyezni:"Teged nem erdekel mert Teged az anyagi jolet erdekel" Szerintem ez a felelet teljesen OFF volt. (itt ugy mondanak:"low blow") Nem a tenyt tamadtad hanem szemelyesen a Tibort. Ha ez nem cinicizmus akkor mi?
Es ha szerinted ezzel annyira fontos foglalkozni, mégis kinek a merceje szerint kellene ezt eldonteni hogy meg legyel elegedve a valasztassal?
A kenyszer muveltsegrol meg csak annyit, hogy az nem produktiv, nem tanit meg gondolkozni, csak esetleg arra kepesit hogy szajkolas szeruen el tudja sorolni mondjuk az osszes kemiai elemek roviditeset anelkul hogy tudna mirol beszel, vagy tudja hogy a Pillango Kisasszony egy Puccini opera es nem a sarkon allo kurva de hogy mi a zenei erdekessege azt mar ne kerdezd tole. Ez szerinted muveltseg? Akkor inkabb leszek a te velemenyed szerint "muveletlen Amerikai" de mikor beszelek valamirol, pontosan tudom hogy mit mondok.
.
Masodszor tunnik el szovegem a net labirintusaban,igy csak udvozolni akarom Cseresnyet es jo utat kivanni neki.
Megvalom nehezen mondom el a velemenyemet a balkani dolgokrol.Tiborral egy idos vagyok,es mint demokrata ,embereket es nepeket szereto,humanus keresztenyi szeretettol kormanyozott ember voltam.Jartam sokat a Balkanon,mint a nyugati bankok egyikenek keleteuropai felelose.Voltam Alkbaniaba meg Hodzsa idejen es a volt Jugoszlavia minden ma szabad koztarsasaagaban.Jartam a Szovjetunioban is,Gruziaba finansziroztam egy szallodat,ott voltam a ma i Csecsenorszagban is.
Megismertem oket.Ma mar azt mondom mint Samuel Huntington hogy a kulturalis vallasi kulonbsegek,neveles es mentalitas hozza ebben a globalis vilagba a kovetkezo nagy konfliktusokat,haborukat.
Egyik sem jobb a masiknal,nem valok kozenk.
Sajnos,biztosan kikapok a tobbsegtol itt,de megeskuszom hogy ugyanugy gondolkoztam valaha mint ez a tobbseg.Szegyelem amit mondanom kell,de az igazsag fontodsabb mint a fentkolt ideak hangoztatasa.Nem szabad beleavatkozni dolgaikba,nem szabad oket hirtelen nevelni es tanitobacsikent buntetni es jutalmazni.Egyszeruen hagyni kell oket intezek el egymasal torvenyeik,mentalitasuk szerint a dolgokat.Utana lehet segiteni menni,ha megvan a gyooztes es enyhiteni ha akarjatok a vesztes fajdalmait.
Emlekezetek ra mikor az amerikai humanus segiztsegel Szomalia mentek,a torzsfonokok addig tartottak veluk mig azt hittek csak nekik es csak nekik hoznak segitseget.Mikor elakartak osztani egyenloen egyszere ellensegek lettek,megoltek egy par amerikai katonat aki az ehseget enyhiteni jovo lepeseket vigyaztak.
Ugyanigy most Mitrovicaba ahol azok az albanok dobjak a koveket akiket eletuk kockaztatasa mellett visszavittek otthonukba es azok a szebek akarjak oket megolni akiket most vedenek az albanok ellen.A csecsenek pedig azokat az europaiakat(magyarokat is)vettek tusznak,kinoztak es egyesek megcsonkitottak masokat megoltek akik humanus segitseget vittek nekik.
Nem,barataim,lassan fasista leszek,ketsegbe esek mert nem szeretnek az lenni.
Tehat gondolom ezt az aspektust marmint genocidet es Amerikat ne hozuk igy egybe hacsak nem a regi amerikai bunukrol az indioanokkal es a mexikoiakal szemben nem beszelunk,de ezek nem a mi generacionk problemai sajnos igazsagtalanul de mar csak tortenelem.
en ugy gondolom, mindenkinek van ertekrendje, vilagnezete. mivel a velemeny nyilvanitas szabad, ezert mindenki kifejtheti. az en ertekrendem ezek szerint mas mint a tietek. most nem megyek bele abba, hogy miben, mert errol orakat lehetne beszelgetni. en ugy gondolom(lathattad, pl. az amerikai felsooktatasrol pozitiv velemennyel vagyok, vagy az emberek hozzaallasaval kapcsolatban) hogy osszessegeben kicsit mast vartam amerikaval kapcsolatban (mielott ott voltam), de megemlitettem pozitivumokat is, pl. karrier,stb. En ami negativumot lattam, megirtam oszinten. Lehet, ha en is USA-ban elnek 20-30 eve, nekem sem tunt volna fel.
Es vegul en nem tudom hogy az en velemenyem objektiv-e vagy nem. Legyszives cafold meg tetelesen amit irtam, akkor hiszek Neked.
A genocide meg systematic killinget gondolom a CNN-en hallottad. Csak az egeszben az a problema, hogy nem ilyen egyszeru a dolog. Az egesz balkan egy nagy szemetdomb, hibas egyforman szerb, horvat, alban. Ha majd latok mass graverol kepeket kosovobol, majd hiszek a CNN-nek. Csak az a baj, a multkor mar Tony Blair az angol parlament elott mar magyarazkodni kenyszerult az egesz haboru miatt. Mert mass graveket nem talaltak idaig, csak mindenki elhitte a dolgot, mint Te. Nem csoda, hiszen az ameriakiak tobbsege borzasztoan naiv. Egyebkent meg a systematic killingel nem ertek egyet, de nem csak az egyik felet kell buntetni. Az albanok ugyanugy benne voltak a dologban, ha nem jobban.
Kedves Tibor
Bar eddig mindenben nagyon egyett ertettem veled most megis meg kell jegyezzek valamit. ( I have a bone to pick with you) Azt irtad Messernek:"de nem vagyok annyira huje hogy vegleg haza menjek"
En ugyan Messer gondolkodas modjat nagyon sokszor megkerdojeleztem mar, hozza szolasai inkabb cinikusak mint informativok de egyet nem szabad elfelejteni. Bar en is elkepzelhetetlennek tartom hogy vegleg haza menjek, nem tudjuk mi vezette ot hogy erre az elhatarozasra jutott. Es amig nem jartunk a masik cipojeben addig nincs jogunk kritizalni ot.
Szoval Jugoszlaviaban a GENOCIDE a systematic
killing RENDBEN VAN VELED.
En sem ertek eggyet minden beavatkozasban, de
vannak kulobsegek.
Szukseg van vilag torvenyekre is.
Igen. Pontosan. En is hiszem azt, hogy a szabad akarat es az egyeniseg ervenyesulese fontos. Tehat az egvilagon senkire sem szabad sem politikai sem egyhazi, semmilyen rendszert raeroszakolni. DE SEMELYIK OLDALROL SEM! Es semmilyen nemzetre sem.
Kubara, Grenadara, Vietnamra, Iranra, Jugoszlaviara sem szabad eroszakkal, fegyverrel raeroszakolni semmit. -))))))
En nem szeretek semmibol sem nagy dolgot csinalni.
Beszelhetsz nekem amit akarsz, Messer.
Sajnalom Magyar orszagot,hogy szomoru helyzetben
van.Tul sok kommunista koponyeg forgato vezeti.
En is onnalo ember vagyok,szeretek a magam utjan
jarni mint te. De nem vagyok annyira huje, hogy
vegleg hazamenjek.
A kenyszer kulturat meg ki lehetet birni, de nem
szerettem azt, hogy ram kenyszeritettek masoknak
az elmeletet. Nem sikerult nekik belolem kommunis-
tat csinalni.
Ja a penz az fontos, keszuloben vagyok uj kocsit
vasarolni.
Orulok, hogy neked is volt annyi penzed, hogy
tudtal vasarolni magadnak egy PC-t Magyar orsza-
gon, mert sokan a munkahelyuk PC-vel E-mail
eznek.
Akkor ezek szerint mar az is rossz ha muvelt volt az ember a kommunizmus alatt? Mert az `mesterseges` volt? Mi a jobb, `mestersegesen` muveltnek lenni vagy szabad akaratodbol hulyenek?
De egyebkent ez a `mesterseges` sem igaz...ez egy egyszeru belemagyarazas. Az embernek vagy van igenye arra hogy muvelt legyen vagy nincs. Hat nehogy mar az is baj legyen meg hiba ha belednevelik azt hogy legyen igenyed ra...Es eppen itt van a key point-egy gyermekbe bele kell nevelni hogy legyen igenye ra.Nem az embri jogokra hivatkozva hagyni a MAGA UTJAN.Masik meg az en megertem hogy Teged nem erdekel, mert Teged az anyagi jolet erdekel, mint ahogy mindenkit. Vegul is mindenkit az erdekel, csakhogy azert azzal nem tudok egyet erteni hogy ugyebar ezek szerint minden mindegy, kurvara mindegy ki muvelt ki nem, csak a penz a fontos.
Ez a `mestersegesen muvelt`-Tibor, ugye ezt Te sem gondoltad komolyan?
nem azert nem nagy szam, mert 9-ikben(nem 10-)))))
tanultam, hanem azert mert ugyebar a szornyuseges kommunizmus alatt sem volt lehetetlen calculust tanulni 9-ikben. Ugyhogy nehogy valaki azt gondolja hogy ez iszonyu nagy szam.
Egyebkent meg zseni nem vagyok, de legalabb arra buszke vagyok hogy amerikai egyetemen kutattam es tanitottam. Es onszantambol jottem haza, pedig ott akartak tartani PhD-re is. Kivancsi vagyok te mit tudnal felmutatni...
Gyerekek orulok hogy osszecsapnak az erveitek,ezert vagyunk itt.Kerlek benneteket azzonban arra hogy ez ne menjen el a szemelyeskedesekig.Hiszen tulajdonkepen egyet akarunk:sok fele velemenybol egy kaleidoszkopot.Ebben mindenkinek meg van a helye,es nem lesznek erveink erosebbek ha a masikat illustraljuk...
Egyik igy latja a masik meg maskepen.
Olelek benneteket.
U.i.
Isteni, Tibor baratom egyenlege:
Kis orszag keves hulye,nagy orszag tobb hulye.Ez egy axioma.
Magyar orszag kis orszag, keveseb huje van.
America nagy orszag,tob huje van. Aztan mi a
plane ebben.
A Kommunizmus alatt Magyar orszagon kotelezo volt
MUVELTNEK lenni,mert minden utca sarkon, bombolt
a hangszoro,operakbol darabokat, meg minden mas
klasszikus zenet. Mas nem is volt. Szinhazba is
kotelezo volt jarni mig tanulo voltam. Szoval
kenyszer muveltek lettunk. En meg ma is eneklem
reggelenken zuhanyozas kozben.
A RABSZOLGAK KORUSAT.
Vajon melyik orszag nepe okosab a masiknal?
Engem nem erdekel.
Remellem ti szenik, megtanitottatok azokat
olvasni akik nemtudtak. Egy kis tarsadalmi
munka senkinek sem art!
>>>Sky<<<
Messer, te rettenetesen nagyzolsz!! Hogy is kepzeled hogy azert mert esetleg te is a 10-ikben tanultal calculust, ez csak egy megmosolyogni valo dolog? Ez egyatalan nem megmosolyogni valo, sot egy nagyon szep, atlagon feluli eredmeny. Persze ha olyan fokon tanultad ahogy itt Amerikaban tanitjak. Es az, hogy feketeknek te kellett valamit elolvass a tablan...nem egyszer talalkoztam Magyarorszagon en is ilyen emberekkel. Azert nem itellek teged vagy az atlag magyar embert meg ennek alapjan! Miert becsulod le ennyire az Amerikaiakat? Te talan valami vilaghiru zseni vagy inkognitoban? Igaz, akkor sokkal szerenyebben beszelnel.
Hat ha nem akarjatok,nem eroltettem a kerdest az antiszemitizmusrol..
a muveltsegel kapcsolatban.A nemet TV Quizek legnagyobb problemaja a foldrajzi es tortenelmi kerdesek:pld Budapest es Bukarestet mindig osszetevesztik,meg Bismarckal (pedig az ovek)sem jarnak jobban.Gondolom a humanszakot jarokon tul a mai fiatalsag nagyonb keveset tanul intezmenyesitve,a multjarol es a foldrol ahol el.
`Ami a számtanmt illeti mint mán dicsekedtem, a lányom most 10es a
HSchollban és Calculust tanul, ugy hogy ....`
pazolc!
Ezzel legyszi ne gyere mert, mint mar mondtam, ez nem jelent semmit. En Mo-n a szornyuseges kommunizmus kozepette 9-ikben(gimi elso) tanultam az integral es diff szamitast. Asszem ezt hivjak CALCULUSnak, nem? Ugyhogy ezzel ne gyere mert ez egesz egyszeruen megmosolyogni valo.
Az altalanos muveltseg szempontjabol meg: en talalkoztam olyan feketekkel, akik tolem kerdeztek meg, hogy mi van egy adott tablara kiirva. Az amerikaiak altal annyira szapult Castro
(nem mintha annyira szimpatizalnek vele) legalabb azt el tudta erni hogy az irastudatlansag 0 %....
Es mas. Altalanos muveltseg szempontjabol itthon egy szakmunkas tudja kb. azt a szintet amit kint egy collegeos. Kivetel van, becslesem szerint a campusban kb. 20%-ek.