Szia, asx, visszapörgettem egy kicsit a hozzászólásokat,
mert nem emlékeztem rád, hogy mi is volt a gond, bocsi, de nem találtam a hozzászólásodat.
Mikor voltál Djerbán? És mi nem tetszett?
Ha ezt leírtad valahol, tedd meg, hogy becopyzod, vagy megadod a hsz. számát,
tényleg érdekel, hogy miért nem jött neked össze Djerba.
Kösz!
Sziasztok, fölhozom egy kicsit a topicot,
mi újság van az idén?
Tervezi valaki, hogy Djerbára megy?
nekem sajnos, egy évvel ezelőti képeim vannak,
de talán még nem számítanak annyira ósdinak...
Szia, Leni,
örülök neked/nektek!
Tul.képpen mindenkinek,
mert amikor mi terveztük az utazást,
május elején, még nem volt túl sok infónk,
és úgy tűnt, nem sokan választják Djerbát úti célul.
nekünk akkor bejött,
Örülök, hogy nektek is.
Nálunk én vagyok az, aki mindig új helyekre szeretnék menni, ezt eddig sikerült is kiharcolnom, szerencsére,
de Tunézia, főleg Djerba az, amire azt mondom, nosza, itt egy jó ajánlat, az anyagiakba belefér, akkor menjünk pihenni egy kicsit...
És - Te is tudtál nekem újat mondani - szóval van miért visszamenni, van mit megnézni...
Örülök, hogy tetszett, pedig a nyári csúcsban biztosan minden nehézkesebben ment, gondolom, tömeg volt, ha harcolni kellett a napozóágyakért...
Amikor mi voltunk, úgy 30%-os volt a telítettség, akkor ezek a problémák föl sem merültek...
A hínáros part igen, viszont azt tényleg takarították - az időjárás az kiszámíthatatlan...
a víz szerencsére nem volt meleg. Amikor belementél, akkor jól felfrissültél utánna pedig nagyon kellemes (szoba hőmérséklet, ha lehet ilyet mondani) volt. Fettrengtünk benne mindig pár órát. Amikor bejebb mentem snorekelling-ezni, ott már voltak hidegebb áramlatok is.
Egyébként a nem volt meleg sem, én kb. 30 fokra becsültem a hőmérsékletet. Mikor megérkeztünk 1 napig rossz volt az idő, előtte viharok voltak így szerintem lehült a víz és mivel nem volt nagyon meleg nem tudott a víz sem felmelegedni.
Az előző beszámolóból kimaradt 1 dolog, bizonyára több is, de erre fel szeretném hívni a figyelmeteket, hogy a vissza útnál nagyon nézték a csomagok súlyát. 1 ember 20 kiló. (22-23 kilóig van a tűréshatár). Ezután vagy fizetni kell, vagy be kell szervezni egy harmadik embert, akinek kisebb a csomagja és úgy csoportosan be check-olni.
Leírom hát a tapasztalataimat, idén valószínűleg már nem sokan veszik hasznát, de talán a jövőre utazók igen.
Próbálok valami logokai fonalat követni.
Szeptember 24-én indultunk, 1 hétre, Melina Djerba Menzelbe a Kártágó Tours-al.
Utazás:
a charter járat mind oda, mind vissza pontosan indult és érkezett. Repulési idő 2.5 óra. A kaja semleges volt, nem nagy szám, de nem is ehetetlen. Ferihegyen lefóliáztattam a csomagokat, majd a Kártágós reptéri illetékes is ajánlotta a többieknek, mivel elmondása szerint mostanában megszaporodtak a fosztogatások. Nem sokan éltek ezzel a védekezéssel (1000Ft/csomag), szerencsére nem sok utólagos panasz volt, de 1 embernek lenyúlták a cigaretta készletét.
A szállás:
Idegenvezetőnk Ildikó fogadott bennünket, szálloda alapján szétosztotta az embereket. Már későn este (helyi idő szerint - GMT - 10:30 kor érkezhettünk. Információs adatlap kitöltése, felhasználva az e fórumon olvasottakat bepróbálkoztunk egy 10 USD bankjeggyel egy szép kis menzel reményében. Teljesen értetlenül ált a recepciós a korrumpálási kísérlet előtt. Nem fogadta el. Végül a Yasmina (Y) komplexumban kaptunk helyett. Egyszerűen gyöbyörű volt. Tengerre nézett, tiszta volt, korszerű és praktikus. Virágos belső kert, nem messze (kb 3. perc) a főépülettől. Szóval teljesen OK.
A kaja:
Volt ott minden. Éhezni senki sen fog. A reggeli csak a felvágott és a sajt tekintetében szegényes. A többi (péksütemények, lángos, palacsinta, tojások - lágy, kemény, tükör-, müzli hegyek stb.) nagyon jó és bőséges. A vacsorán kb 6-8 főfogás, a nagy számok törvénye alapján 1-2 esetleg 3 tutira bejön (még a feleségemnek is, aki nagyon válogatós). Gyümölcs, süti, fagyi nagyon konkrét. Persze nem iparkodnak az üres tálcák feltöltésében, de idő van bőven, ki kell várni.
Egy tipp. Két étterem van, egy lenti, ahova a fél panziósok járnak, illetve egy fent, ahova pedig a teljes panziósok. A két étterem kínálata ugyanaz, csak a fentiben rögtön cserélik az üres pultokat és jóval hangulatosabb is. Mi 70%-ban feljártunk (elvileg nem szabad a gyakorlatban viszont kivitelezhető, besétálsz és kész). Ital nincs benne az árban, 1 l ásványvíz 2 dínár, 0.5 l bor 7 dínár.
Tengerpart:
én érzékeny vagyok a tengerpartra, a szálloda partja, ami kb. 1 km hosszú sajnos nem szép. Hínáros. Mileőtt mentünk nagy vihar volt és egy csomó hínárt kisodort a hullám. Eltakarították, de a vízben mindig ott lebegett egy csomó. De!!! A szállodátol északra kb. 1.5-2 km van egy csodálatos (fehér homok, kritálytiszta, zöldes kék vízű) lagúna, van szikla is így lehetett snorkellingezni is. Az a part kész, szétestünk annyira csodálatos az a rész. Apálykor csak végig kell menni a parton, ki a szálloda partjáról, rögtön jön egy másik üdülő partja, szörf kölcsönző a végén, majd utánna egy kis halász kikötő és utánna a PART. Az országútról is megközelíthető. Elhagyva a Midune-i leagázást egy lápos kis rész fogad (ahol lovak gázolnak át!) ott kel célba venni a partot és gyalogolni egy kicsit, ét a térdig érő vízen, majd egy kis homokon. sajnos ez a rész elég szemetes, a túristák megszabadultak a felesleges cuccaiktól. Egy kis kaland, de nagyon megéri.
Medencék:
ezekben csak este fürödtünk, van vagy 4 medence, ebből csak egy édevizű, a többiben tengervíz van. A nyugágyakért harcolni kell, sokan már reggel lefoglalják. Nem zavart mert nem vagyok medencés.
A sziget:
Béreltünk egy robogót (50 dínár 1 napra, 35 dínár fél napra, lealkudtuk 47-re, a különbözetből megtankoltunk. Csodálatos volt a sziget. A keleti partját, ahol a szállodák vannak bejártuk. közben megálltunk, beszélgettünk az emberekkel, akik miután a nyelvükön köszönsz nekik még barátságosabban (Aszléma- üdvözlés, sukrán- köszönöm, biszléma - búcsúzáskor) megnéztük hogyan élnek. A benzinkút az nagyon király.
Voltunk piacon is. Én ki nem állom a piacokat, de ez nagyon megfogott. Sikerült nagyon jókat és eredményesen alkudni. A reptéren (hazafelé) szinte ugyanazon az áron juthattunk volna a cuccokhoz.
Elmentünk egy kalóz hajó kirándulásra is, ami szintén nagyon bejött. A kalózok jó fejek voltak, szórakoztató hülyeségen törték állandóan a fejüket. Láttunk delfineket. Fürödtünk ott is. Egy kicsit hínáros volt a tengerpart, de nem volt vészes. A víz tiszta. Volt kaja, animációs baromságok.
A szállodától nem messze van egy nagy krokodil farm, délután 5-kor van az etetés, érdemes megnézni. Gyönyörű környezetben van az a park. 6 dínár a beugró (felnőtt) + 2 dínár a fotózási lehetőség.
Összeségében nagyon jól éreztük magunkat. Itt a fórumon vannak elég negatív élmények is. Teljesen tiszteletben tartom mindenki érzéseit. A mi csoportunkban is volt 1-2 pár, akinek semmi nem tetszett, mindenben csak a rosszat kereste. Az ő bajuk, ha így érzik jól magukat, ám tegyék. Csak, hogy tudjátok, 27-26 éves házaspár vagyunk, sokat láttunk már a világból, sok 4* európai szállodában megszáltunk már. Így van viszonyítási alap. Hozzáállás kérdése az egész, de szerencsére nem kellett erőltetni, jött minden jó magától.
Sikeresen hazaértünk tegnap, Karthagó Túrs, Melina Menzel. Csak ízelítőnek: fantasztikus volt. 1 hetet voltunk, de így is egy csomó meló felgyülemlett, ha túlrágom magam a káoszon jelenkezem egy terveim szerint részletes beszámolóval.
üdv
Krevic
Hízik a májam...:-)
Az egy hetet én is sajnáltam... jövőre min. 2 hét... ha összejön.
Ne menjetek 1 napos sivatagra szerintem... itthon fogod megbánni annyira fantasztikus a látnivaló.
Sziasztok,
a vásárlásról valamikor tavasszal én is leírtam a véleményemet,
de vásárolni, ugye kell, ajándékocska ennek, ajándék annak,
én utálom az alkudozást,
kipróbáltam,
aki szereti, csinálja;
a párom bírja,
de ő is rájött párszor, amikor én csak állok mellette, és bámulok a semmibe, majd elmagyarázom, hogy miért ne vegye meg,
aztán átmegíünk egy fix áras boltba, és mindent olcsóbban megveszek, mint amott a lealkudott ár...
Tudom, hogy az alkudozás hozzá tartozik ehhez a miliőhöz,
tudom, hogy van, aki élvezi;
én nem; és aki velem együtt nem, annak írtam, hogy Midunban mi is egy boltban megvettünk minden apró szuvenírt,
ami ilyenkor kell, sapkát, pólót, övet, képet, tányért, mitttudomén-mit, még ajándék bevásárlótáskát is kaptam.
Egyébként hazafelé a reptéren szoktam én is olyan dolgokat megvenni inkább, amit nyugodt szívvel elajándékozhatok, az édességek szépen becsomagoltak, nem lejárt szavatosságúak, persze nem Milkára meg ilyenekre gondo,ok, hanem az adott ország speciális termékeire. Minden ország helyi itala, étele, édessége megtalálható a DF-ben, és persze egyéb ajándéktárgyak is. Persze ezek apróságok.
Köszönöm a segítségeket!
Visszaszámlálás elimdult...
Bevallom Bucibá képeit szinte naponta nézegetem. (ráadásul mi is abba a szállodába készülünk, ha a Kartagó is úgy akarja:-)
Már most sajnálom, hogy csak egy hétre megyünk.
Az egynapos sivatagi túrák közül melyiket ajánljátok?
Íme a fixáras bolt kínálata.
Ha kitesz a taxi, onnan jobbra a sürübb részben befelé a végén megtalálod.
... de ha nagyon akarsz még itt is lehet alkudni.
én is azt javaslom,hogy a bazárokra ne pazarold a drága időt.Nem azt mondom,hogy ne menjetek be csak legyetek nagyon óvatosak.Midounból repülőrajttal kellett menekülnünk,mert a férjemet majdnem megverte egy erőszakos árus.Számunkra nagy tanúság volt,hogy nem lehet bemenni egy boltba,mert onnan már nincs menekvés.Az árus rámmászott,dörgölözőtt,csókolgatott,majd beszorított a pult mögé.Ekkor kezdett el alkudozni a férjemmel,aki tehetetlenül nézte végég a vergődésem.Csak hogy szabaduljunk 50 dínárt adtunk pár szuvenírért,amit feléért is megvehettünk volna.Már a taxis is a haverja boltja előtt tett ki,aki azonnal berántott,meghülyített és természetesen jól átvert.A legjobb boltot egyébként hazafelé a reptéren ütöttük nyélbe.Ott már szinte fillérekért vettünk vizipipát,homokot,még az ékszerek is sokkal olcsóbbak voltak,mint a "finish maximal"a bazárban.A végén nem tudtunk elkölteni 30 dínárt sem.Remélem azért nem vettem el a kedved.17.-én jöttünk haza,az idő akkor már szuper volt,szerintem ti is négerbarnára sültök.Mi kifogtunk egy háromnapos "rossz" időt,amikor a nap nem tűzött és még egy kiadós vihar is volt,de azért mindennnap fürödtünk a tengerben.Összességében nagyon jól éreztük magunkat (a bazáros kalandokat tanulópénzként könyveltük el)a kartago nagyon korrekt volt,azt kaptuk amire befizettünk.Ildikó első nap majd eligazítást tart,ott kérdezhettek tőle.Sőt még pénteken is tart fogadóórát a recepción.Első nap biztos megtalálnak a "fényképalbumos" emberek,akik lovaskocsizást,tevegelést,lovaglást,bazárlátogatást kínálnak.Nem voltak túl bizalomgerjesztőek,főleg mikor megláttuk szegény rogyadozólábú tevéket,lovakat.A szigettúrát szerintem se hagyjátok ki,érdekes a krokodílfarm is(nagyon szép oázis).Nekünk sajnos a viharos idő miatt elmaradt a hajókirándulás,de legközelebb azt sem hagyjuk ki.A programokat nem kell előre befizetni,ráértek előtte is felhívni Ildikót.A második napon én voltam rosszul a napszúrástól,utána meg a férjemet kerülgette a hasmenés,ezért sajnos a szaharatúrába nem mertünk belevágni.Jó szórakozást kívánok nektek,nem kell aggódni biztos ti is megtaláljátok a módját,hogy a lehető legjobban érezzétek magatokat.
Midoumba vannak fix áras boltok is. Azokon majd látszik is, mert sokkal igényesebb a bolt kinézetre.De nézzetek meg mindent mert csupa bowli minden!
Búvárkodni szerintem nem nagyon lehet, mert vagy hínáros a víz, vagy pedig szép tiszta homokos, ami már annyira tiszta, hogy még kagyló sincs, ez attól függ hol szálltok meg.
Mi azért találtunk szép lagúnákat, ahol csupa szépséges kagyló és csigaházak voltak.
Majd induljatok felfedezőútra!
A félnapos szigettúra szerintem nagyon jó volt.
Nyugodtan mehettek a Kartagóval, mert az idegenvezető Ildikó, nagyon kedves és normális, higyétek el.
Megnézitek majd a római utat,egy fazekasműhelyt majd aegy múzeomot, ahol elmeséli nektek (ezek viaszbábukkal illusztrálva vannak) pl. egy esküvő vagy egy körbemetélés menetét. Nagyon érdekes!
Utána ellátogattok egy szőnyegcsomozó "gyárba", majd pedig Houm Soukba vásárolhattok a bazárban.
Visszafelé pedig megnézitek még a török-spanyol "védővárat".
Délután 1-re vissza is érkeztek, megéri elmenni!
mi is október elsején indulunk, és jól jönne még egy két tanács a tapasztaltaktól
remélem még az idő megengedi, hogy a tengert is / napot is élvezgessük
Lehet arrafelé búvárkodni? Ha igen melyik részen érdemes? (csak olyan pipázósra gondolnék)
Meg tudja valaki mondani, hogy Midoun város közelében, vagy akárhol a szigeten van-e fix áras bolt?
Az egynapos szigettúra is érdekelne. Van értelme, vagy felejtsük? Mit tartalmaz? Kb árat tud valaki mondani? Csak annak az irodának a fakultatív útjaira lehet kint befizetni, amelyikkel megyünk? (mi ugye a Kartagóval)
Szia,
a válaszom most csak Neked szól,
mert - bevallom - a többit nem olvastam vissza...
örülök, hogy jól érezted magad,
sajnálom, hogy itt csak rosszat olvastál,
mert szerintem én májusban elég jókat írtam, de most gyorsan vissza is keresem,
miket írtam...
Azt tudom,
hogy egy kedves ifjú párnak is csupa jót meséltem,
és azóta semmi hír róluk...
úgyhogy már nem is tudom...
Visszaolvasok majd mindent,
Mi a Menzelben voltunk,
jó volt,
olcsó volt,
a hínárról is leírtam, hogy hol volt, hol nem,
most máshonnan tértünk haza,
és a homokos tengerpart így változott:
1- tiszta
2- kicsi vihar után sok kagyló
3- zöldmoszatok, hínár, ilyesmi,
sok
4- hínár és zavaros tenger
5- hínárt eltakarították, tiszta mindenn
6- zivatar - kagylók...
Soroljam?
1. nap szuper volt,
ha a 3. nap érkezünk, finnyogok...
Nem tehetnek a viharokról.
Jön, van, takarítják... Ennyi.
Tegnap este megérkeztünk.
Egyszerűen fantasztikus és kifogástalan volt minden!!! Nem a
főépületben voltunk, hanem az 1 kisépületben és én kifejezetten
örülök neki, mert nagyon csöndes volt.Teljesen korrekt volt! Az
emberek nagyon kedvesek voltak, mindenki köszönt nekünk és
rendkivűl hálásak voltak ha egy kis pénzt adtunk nekik. Pl. Sammy a
takarítófiúnk úgy búcsúzott el tőlünk, hogy egy csokor virágott hagyott
az ágyunkon, amit kedvesen becsomagolt és befújta a parfümjével... :-)
A kajával is minden rendben volt,volt választék, nagyon sokféléből
lehetett választani!!! És nagyon undorító volt, hogy sokan turkálgatták
a kaját, meg fújjogtak rajta. Ezen a szigeten nem lenne semmi.
Mindent É-Afrikából hoztak oda, nagyon hosszú úton át a szállodába.
Amit ott kaptunk kaját az a szigeten kincs volt!
Az Animátorok nagyon jó fejek voltak, fantasztikus programokat
csináltak és szerveztek napközben és este egyaránt!!
Szerintem ne hallgasson senki senkire, mindenki tapasztalja meg maga
a dolgokat, mert én is csupa rosszat olvastam Djerbáról, pedig ez volt
életem legszebb nyara!
A magyarok pedig bunkók voltak!
Ők voltak az elsők a kajánál a csehekkel együttvéve és ők tolakodtak a
legjobban a kajáért, mintha nem lenne elég.
Odaszedtek maguknak egy rahedli kaját és a felét se tudták megenni,
de azért mindig jól megpakolta a tányérját. Aztán persze ment a
moslékba, az nem számít, hogy másnak mondjuk nem jutott belőle.
Angolul szinte senki nem beszélt, de így is sikerült mindig
megértetnünk magunkat. Hisz' a német nagyon hasonló hozzá.
Annyira jó nekik, hogy Tunéziában az állami kincstár 1/3-át csak az
oktatásra fordítják! Így még a takarító is az anyanyelvén kívül még 2
nyelven beszélt teljesen perfektül!
Nagyon örülök, hogy ellátogattam egy arab világba és figyelembe
kellene venni, hogy nem szabad egy kalap alá venni az afrikai arabokat
azokkal az arabokkal akik mondjuk Tel Avivban kolbászolnak és
robbantgatnak mindenfelé!!!
Mi voltunk kinn este 9-kor is a városban (meg amikor nekiindultak
imádkozni)és nagyon békések voltak! Senki nem piszkált vagy szólt be
nekünk, pedig elhiheted, hogy más turista nem volt ott rajtunk kívül.
A tenger hínáros volt, de csak azon a részen. Nem
nyavalyogtunk,hanem elmentunk pár méterrel arébb és máris egy szép
lagunában lehetett fürdeni!
Hasmenés volt,betermeltünk egy egész doboz gyógyszert,
de azért nem volt vészes. Azt mondták első alkalommal szinte mindig
így van, ha másodjára megyünk már "ismerős" lesz a gyomornak és a
szervezetnek egyaránt...
Voltunk a Szaharában, tevegeltünk, motorcsónakoztunk hatalmas
hullámokban, egyszóval FANTASZTIKUS VOLT! A repülő út volt egy kicsit érdekes.. Odafelé viharba kerültünk,
bár a pilóta próbálta kikerülni, mégis valamennyire belementünk. Ott
villámlott mellettünk! És nem csak a villanást láttuk, hanem magát a
villámokat is! A gépünk rázkódott, lökdöste a szél,remegő lábakkal
szálltunk le... :-)))
Még mindig a hatása alatt állok, ez az első nap itthon, de nagyon
fullasztó a szmog a városban, még vissza kell szokni...
Mi tegnap érkeztünk meg Djerbáról, 2 hétig voltunk a Menzelben.
Egyszerűen fantasztikus és kifogástalan volt minden!!! Nem a főépületben voltunk, hanem az I kisépületben és én kifejezetten örülök neki, mert nagyon csöndes volt.Teljesen korrekt volt! Az emberek nagyon kedvesek voltak, mindenki köszönt nekünk és rendkivűl hálásak voltak ha egy kis pénzt adtunk nekik. Pl. Sammy a takarítófiúnk úgy búcsúzott el tőlünk, hogy egy csokor virágott hagyott az ágyunkon, amit kedvesen becsomagolt és befújta a parfümjével... :-)
A kajával is minden rendben volt, igenis volt választék, nagyon sokféléből lehetett választani!!! És nagyon undorító volt, hogy sokan turkálgatták a kaját, meg fújjogtak rajta. Ezen a szigeten nem lenne semmi. Mindent É-Afrikából hoztak oda, nagyon hosszú úton át a szállodába. Amit ott kaptunk kaját az a szigeten kincs volt!
Az Animátorok nagyon jó fejek voltak, fantasztikus programokat csináltak és szerveztek napközben és este egyaránt!!
Szerintem ne hallgasson senki senkire, mindenki tapasztalja meg maga a dolgokat, mert én is csupa rosszat olvastam Djerbáról, pedig ez volt életem legszebb nyara!
A magyarok pedig igenis bunkók voltak!
Ők voltak az elsők a kajánál a csehekkel együttvéve és ők tolakodtak a legjobban a kajáért, mintha nem lenne elég.
Odaszedtek maguknak egy rahedli kaját és a felét se tudták megenni, de azért mindig jól megpakolta a tányérját. Aztán persze ment a moslékba, az nem számít, hogy másnak mondjuk nem jutott.
Nagyon örülök, hogy ellátogattam egy arab világba és figyelembe kellene venni, hogy nem szabad egy kalap alá venni az afrikai arabokat azokkal az arabokkal akik mondjuk Tel Avivban kolbászolnak és robbantgatnak mindenfelé!!!
Mi voltunk kinn este 9-kor is a városban (meg amikor nekiindultak imádkozni)és nagyon békések voltak! Senki nem piszkált vagy szólt be nekünk, pedig elhihetitek, hogy más turista nem volt ott rajtunk kívül.
A tenger valóban hínáros volt, de csak azon a részen. Nem nyavalyogni kellett volna, hanem elmenni pár méterrel arébb és máris egy szép lagunában lehetett fürdeni!
Még mindig a hatása alatt állok, ez az első nap itthon, de nagyon fullasztó a szmog a városban, még vissza kell szokni...
Remélem még megvan! ... jövő héten megyünk ugyanis. A már sokat emlegetett Melia Menzelbe.
Dobok egy objektív és egy szubjektív beszámolót, ... ha hazaérünk persze! :)
Pontosítva stero hozzászólásán...
az egynaposon csak a szaharáig mentek el ez Douz és ott tevegeltek egyet, amig a kétnaposon szahara, kősivatag, kiszáradt sós-tó és az atlasz hegység van a túrában. Fantasztikus helyek, vétek kihagyni.
Az egy és kétnapos tura közt a különbség az, hogy az egynaposon be a Szaharába a kétnaposon pedig át a Szaharán. Az éjszakát egy ugyanolyan szintű szállodában töltitek a sivatagban egy oázisban. Aztán tovább vmi sóstóhoz majd fel az Atlasz hegységre. Ennyi.
szia bucibá,
fantasztikusak a képek.A sivatagi túra izgatja a fantáziámat,bár nem tudom hogyan veszem rá a fiúkat akármelyik hőgutás útra is.Tényleg sokat írtak már az utakról,a sok infótól már teljesen össze is zavarodtam. Dióhéjban el tudnád mondani mi a különbség a kettő között?Akárhogy is alakul, azért egy tevét mindenképpen magamévá szeretnék tenni. No és a tenger...
gabica