Lány kivit (HAYWARDOT) simán lehet beszerezni evvel érdemes foglalkozni.A többi fajtát felejsd el.Nem érdemes velük foglalkozni.Termésük apró jelentéktelenek.
A porzós kivi friss hajtása,a hajtás csúcsa és a fiatal levelek markánsabban pirosan szőrösek,mint a termős kivinél,de nem ez a legmegbízhatóbb módszer!Százszázalékig csak a virágok mutatják meg a kivi nemét.Azonkívül a porzós kivik kissé erőteljesebben növekednek,erősebb a vegetatív irányban való növekedésük.
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek felesleges lány kiwije, mert az enyém sajnos tönkrement :(. Továbbá érdekelne minden fajta kiwi is! Ha van aki tud nekem segíteni, azt kérem írjon privibe, és megbeszéljük az árát is!
A 364.hsz-ben olvasható a kivi szaporítása magvetéssel, dugványozással, oltással. Nem kell a spanyolviaszt feltalálni, ha már más feltalálta.
Virágzás előtt megismerni a kivi nemét? Abból kiindulva, hogy magvetéssel a növények több, mint 90 %-a porzós lesz, nem sok értelme van keresni köztük a pár db termőst.
Érdeklődéssel olvastam a kivi magról való szaporításáról az írásokat. Azt szeretném tudni, hiogy miről lehet megismerni - és meg lehet- e - virágzás előtt a kivi nemét.
Xenilnek üzenem a kivimagok vetésével kapcsolatban a saját tapasztalatomat.Én amikor vetettem, kiszedtem a magokat a kiválasztott érett kiviből ,egy közepes méretű cserépbe a drén réteg fölé általános virágföldet tettem,erre raktam a magvakat,majd nagyon vékonyan betakartam homokkal.Előtte nem szárítottam,nem hőkezeltem a magvakat,mégis majdnem minden mag kikelt.Én a cserepet a fóliaházban tartottam egy papírlappal letakarva és 2-3 hét alatt kikeltek. Mikor már 8-10 cm nagyok voltak egyenként szétültettem őket.Én így csináltam,szerintem önnek is sikerülni fog.kertészpeti
Sziasztok, valakinek nincs tapasztalata, kiwmagok ültetésével, én pont most szárítom a napon, utána nem tudjátok, hogy mibe ültethetem, vagy vizeszsebkendőben csiráztassam, és ugy földbe ültessem, esetleg mit ajánlotok, hogy mibe ültessem?
Nagyon örülök hogy sikerült és szépen fejlődnek ,az ecetes próbánál a meszes talaj esetén a föld pezseg nem csak egy két buborék van ,a tied biztos nem meszes Egyébként a tőled kapott mini kivik nagyon szépek remélem jövőre már terem is
Köszönöm Bombaba az ön válaszát,szerintem is inkább befülldt a kivim törzse mint megfagyott,mert amikor kibontottam a kérge nedves volt és utánna elszáradt,pedig a kivi szép rügyes volt.Az idén majd másképp próbálok védekezni.Köszönöm önnek is Gyula 2o a felajánlott kivivesszőket,nagyon örülök nekik ,csak nem tudom ,hogy jutnak el hozzám Romániába,amúgy meg elég messze lakom Magyarországhoz,de hátha találunk valamilyen megoldást.Köszönet mindkettőjüknek,tisztelettel,kertészpeti.
Ha pezseg az ecettől akkor meszes a talajod, elvileg ha minden más jó a kiviknek nem gond, ha kisárgulnak a levelei akkor 1 százaláékos keserüsó oldattal kell öntözni ,mert a sok mésztől nem tudja a vasat felvenni a növény .Sok sikert hozzá .
sikerült hozzá jutnom szombathelyről kivikhez, porzó és termő. Nálunk nyugati illetve északi a szél jobbára ezért a ház keleti oldalába ültettem őket-5termő, egy porzó- Egyenlőre 5x10es gerendákat kezeltem le és ástam be a földbe nekik, hogy majd arra futhatnak fel és ha megindulnak akkor lesz belőle egy szép pergola amit aztán befuthatnak kedvükre- mondjuk a teraszajtó miatt kissé magasra kell majd építenem ~2,5méter, de ez gondolom csak a termés betakarításánál okozhat problémát a kivinek nem. Nálam a föld szép fekete :) ha ecetet öntök rá akkor enyhén habzik fel-ezt nem tudom mit jelent-, de a paradicsomjaim őrült módon fejlődnek, csak mivel nem kaptak napot ezért nem sikerült még beérniük, a fáim jól érzik magukat a füvet 2hetente kell vágjam, szal szerintem elég jó a talaj... :) Azért ültetéskor csináltam egy kis keveréket nekik virágföldből, mohatőzegből és némi szarvasmarhatrágyából. Kérdés: mennyit kell locsolni és mit tehetek meg azért hogy szépen erőssen dinamikusan fejlődjenek?
A magról kelt és "elfagyott" kividdel kapcsolatban azon gondolkodj el:
- milyen volt a téli védelme, nem fülledhetett-e be?
- mikor bontottad le a takarást, nem volt-e fagy utána, amikor már beindult a nedvkeringés?
Általában nem a téli fagy, hanem a tavaszi, nedvkeringés megindulása utáni fagy ártalmas a kivire. A túl korai megindulást, ha napsütütte helyen van, a törzs árnyékolásával lehet kivédeni többnyire.
Kopasz kiviből az Issai-t ismerem, öntermő, mélyebbre megy a gyökere a szőrősnél, hamar termőre fordul. Különösebb metszést nem igényel, de locsolás nélkül ez sem marad meg általában (kivéve a gyevi bírót). A termése jóízű, ha kicsit nagyobb lenne, sok helyen nyerő lenne. A mérete vegyes, 1-4 cm között.
Hátha másvalaki egyéb fajtáról is fog írni, vagy nézz körül, van sok fajta.
A kiviszálakat futtasd az égig, meghajtás majd jövőre.
Köszönöm Bombaba válaszát, úgy látszik megjártam az Oriental delight kivimmel és a Sie-rz csomagküldővel is,szerencsémre nem rendeltem tőlük mást.Már van 4 Hayvard és 1 Tomuri idén telepített kivim,amelyek elég szépen nőnek csak a jövő telet kibírják, mert van nekem egy magról kelt kivim, ami már kinn telelt és már volt két erős oldalága ,de a télen megfagyott,vagy nem tudom mi lett vele , mert körös-körül levált a kérge annak ellenére,hogy bevolt tekerve a fagyás ellen.Megszeretném kérdezni, meddig kell felfuttatni a kivi szálakat és mikor kell meghajtani? Szeretnék minikiviket is vásárolni,akinek már van milyen fajtákat ajánl?
Raschel hálós árnyékolás a tűző naptól, hogy kevesebbet párologtasson és a homok ne forrósodjon fel nagyon.
Bőséges locsolás, illetve sose száradjon ki a talaja.
Magnéziumos tápozás (keserűsó) a sárgulás mérséklésére.
Talajjavítás, hogy tápanyagban gazdagabb és kicsit jobb vízmegtartó legyen: bőséges komposztbedolgozás, vagy szerves trágya és tőzegbedolgozás a tő körül a feltételezhető gyökérzónában.
Aztán ha segít, jó; ha nem, akkor legalább a következő odatelepített növénynek már jobb helyzete lesz.
"SEGGÍTSÉG" Nekem is van kiwim évek óta de nem ,hogy teremne most éppen halvány sárgás-zőldes szinben vegetál (vagy haldoklik??). 2 Tövem volt korábban az erőssebbik tavaly tavasszal elpusztúlt. A satnyábbik tavasz óta ilyen sápkorós. Próbálkoztam lombtrágyával,talaj savanyítással ,de ez idáig semmi vátozást nem tapasztaltam. Valaki adjon ötletet ,mit tegyek hogy ujra zöld legyen és fejlődésnek induljon. A talaj homok és elméletileg mész szegégy ,erössen napos fekvésű. Kiváncsian várom azt a kertbarát válaszát aki egy jó ötlettel tudna segíteni. Elöre is köszönöm. (baltás és fürészes gyilkosok kíméljenek)
Nekem is ilyen kivim van, amit a szombathelyi kertészettől vásároltam kb. 10 éve, SOLO kivi néven. Az istrukció az volt, hogy a szőlőhöz hasonlóan kell kezelni. Eddig még nem termett, az idén volt rajta egy-két virág, de termés nem látszik. Gondolom, jó pár embert behúztak a csőbe az öntermékeny kivivel. Igaza van annak, aki másik párost javasol, mert szerintem ez nem fog teremni.
A kordonos megoldás volt az első gondolatom, de miután Flanell adott egy másik tippet, és Te is inkább lebeszéltél a kordonról, pillanatnyilag a 604-es hozzászólásomban leírtakat próbálom majd megvalósítani. Ennek ellenére egy kétemeletes kordont megfelelő magasságkülönbséggel el tudnék képzelni, bár nyilván azért, mert tapasztalat híján a szemem előtt a szőlőkordon lebeg. Egyelőre sajnos ezek nem aktuális dolgok. Valamiért igen biztos voltam abban, hogy az idén már virágozni fog a kivim, most már csak reménykedem, hogy majd jövőre.