Keresés

Részletes keresés

foolery Creative Commons License 2008.07.09 0 0 767

Kedves lakótársak!

Azt szeretném kérdezni, hogy van már valaki aki kapott már jótállási jegyet a már átadott- átvett lakásához???(szerz.28. pontja)

gpz Creative Commons License 2008.07.08 0 0 766
A tegnapi eső a 3. épület végénél betemetett lépcső mellett újra lemosta a rézsűt a szokásos helyen. Még az újonnan odarakott (a lépcső fölötti földet tartó) bástyaelemek alatt is kimosta egy kicsit a földet.
Kezdek arra gyanakodni, hogy a tereprendezők igazából talicskázni szeretnek! Már háromszor mosta le az eső a földet ugyanazon a helyen. Ha nem hobbiból, az élvezet kedvéért csinálnák, már rég megoldották volna a víz levezetését. De úgy nem lehetne többet járdáról-sarat-lapátolni és földet-vissza-feltalicskázni...
Belabatyo Creative Commons License 2008.06.30 0 0 765
Stunde1!
Mi a parkolohely szama?
Előzmény: stunde1 (764)
stunde1 Creative Commons License 2008.06.29 0 0 764
Kedves Lakótársak! garázs eladó a tavalyi áron. Érdeklődni lehet az email címemen.
az optimista Creative Commons License 2008.06.25 0 0 763
neked tényleg sok időd van...:)
Előzmény: Paco155 (762)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 762
Persze, OK, No Problem.
Én támogatom, hogy minden hónapban utólag, a tényleges fogyasztás után fizessünk :o)
Előzmény: sancarlosp (761)
sancarlosp Creative Commons License 2008.06.25 0 0 761
Szia,

Figyi, nem a mi dolgunk ezt kitalálni. Azt se mi találtuk ki, hogy vízből és gázból is egy azaz 1 darab főmérő óra legyen…

De ha adhatok jó ötleteket, akkor az első hónapban mindenki fizessen dupla hónapot, így egyhónapos csúsztatással tudunk fizetni és tuti ott lesz a pénz időben. Ez még mindig kevesebb többlet, annál, mintha általányt fizetnél.
Mielőtt nem a lényeget látnád ebben és megkérdeznéd, hogy mi lesz akkor, ha az következő hónap gázszálája nagyobb, így amit a lakók fizetnek (mivel ők az előzőt fizetik), kevesebb, a válasz az, hogy lesz bent annyi tartalék, mivel, ha jól tudom a közösköltségbe fizetünk ilyet (ha nem tegyük bele), de ez még mindig kevesebb lesz, mint ha általánnyal fizetnénk.

Kérem, térjünk vissza a lényegre, és aki eddig még nem olvasta volna, kérem olvassa el a 744-es hozzászólásomat
Előzmény: Paco155 (758)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.06.25 0 0 760
Még egy szvb tagságot nem bír ki a családi béke és te megint kezded... :)
Előzmény: Paco155 (759)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 759
Nyugi, épp egy sokórás script lefutására várok. Ráérek :P
Előzmény: Kiállhatatlan maca (757)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 758
Hidd el a gázt szó nélkül elzárják max két hónap múlva. :( A vizben igazad van, azt nem tehetik meg.

Egyébként meg én sem feltételezem, hogy a kedves lakótársak nem fogják fizetni a számlát. Ugyanis pontosan tudom hogy így lesz :P Ha másképp nem akkor azok akik csak beruházásnak vették, vagy albérletbe adják ki, stb. De még ha mindig mindenki időben fizetne is akkor is két időtartamot felvázolok:

1: Eltelik egy hónap. A ház gázfogyasztása 2000 köbméter volt a jan 30 állapot szerint amit a gázművek akkor leolvasott és kiszámlázott február 15-én 15 napos fizetési határidővel. Elég életszerű? Tehát március másodikán lejár a számla.

1: Eltelik egy hónap. A ház gázfogyasztása 2000 köbméter volt a jan 30 állapot szerint amit a gázművek akkor leolvasott és kiszámlázott február 15-én 15 napos fizetési határidővel. A lakók jan30-n leolvasták a hőmennyiségmérőket és jóesetben azt február 5-ig le is jelentették az EUROPA-nak. Persze nem mindenki, az összesítés febr 10-re kész is van és lehet tudni hogy kinek szóljanak hogy pótolja. Ne foglalkozzunk postával mindenkit személyesen felhívnak így akár febr 17-re meg is van az összes adat. Így a a február 17-n megkapott számlát már el is lehet osztani a lakók között ez ha szgép csinálja megvan 18-ra. :P
Kinyomtatják éskipostázzák az értesítőket, ha a posta kiviszi 24-ig akkor már nagyon jól dolgozott. Ekkor és csak ekkor elolvasod mennyi volt a januári fűtésdíjad. Mondjuk másnap berohansz a postára és befizeted bár szerintem inkább a héten majd elintézem! felkiáltással 28-ig rendezed le. És ekkor már le is járt a ház számlája amit ki kellett volna fizetnie.

A fenti időzítésben nem vettem figyelembe hogy a hétvége nem munkanap tehát kb 8 nappal csúszik a számolás vége, és azt hogy nem mindenki fogja azon a héten befizetni hanem csak a következő fizetési napon. Azaz bármindenki időben fizet, és nincs tartozása a ház felé, de a ház folyamatos tartozásban lesz a szolgáltatóknak aminek a kamatát is ki kell majd fizetni valamiből..... :(
Előzmény: az optimista (755)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.06.25 0 0 757
Khmmm...
Előzmény: Paco155 (752)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 756
Nem, nem olvastam a tájékoztatót. Épp ezért nem is kérdezem meg, hogynam az van-e beleírva, hogy átalányt vagy előleget fizessen. Az hogy mennyibe fog kerülni egy egység jó kérdés. Este meg tudom nézni hogy egy másik házban most mennyi és mennyi volt az elmúlt időszakokban.
A többivel meg egyetértek addig nem lehet semit sem tenni, amíg az egyszemélyes társasház a beruházó. El kell fogadni azt hogy x forintot követelnek, bevételi bizonylatot kell kérni róla és az óraállások alapján utólagosan azonnal visszakövetelni a túlfizetést.
Előzmény: sancarlosp (754)
az optimista Creative Commons License 2008.06.25 0 0 755

"Mert ha nem fizeti ki akkor elzárják. És senkinek nem lesz fűtése." Van egy megnemfizetési limit és egy ekkora lakáslétszámnál nem kevés, tapasztalatom van ilyen téren.
És én feltételezem a lakótársakról h fizetik a kköltséget is és a gázszámlát is még ha likviditási :) problémái is adódnának egy hónapban.
Nem olyan eccccerű eljutni a fűtetlen lakásig, maradjunk ennyiben. Nem lepődnék meg, ha jogi akadályai is lennének annak, h 200 lakás fűtését elzárják akár némi (gondolkodjunk nagyban) tartozás miatt. Nem hiszem h olyanok lepték el a lakóparkot akik nem tudnak fizetni hónapokig.
Tényleg ennyire tartunk ettől, h ekkora - mi esetünkben 4x-es - túltervezés kell?
És mi lesz ha a Gazprom zárja el a gázt, arra is kéne gyűjteni h majd akkor az alternatív fűtési lehetőség kiépítését fedezzük.
Egyetértek sancarlosp-al: lássunk a jövőbe realistán és ne tervezzük túl. Ne ragadjunk le a "mivanhamajd"-nál (anyukám ezt is szokta mondani, ha érdekel)
Jah és egyszer valaki mondja már meg mennyi volt a havi gázszámlája mondjuk jan. és febr.-ban az A és B (1. és 2.) épületnek, már valamennyien bent laktunk. De inkább ne is mondja hanem mutassa meg a számlát!
Előzmény: Paco155 (750)
sancarlosp Creative Commons License 2008.06.25 0 0 754
Szia,

A szavaidból azt olvasom ki, hogy te nem olvastad még a tájékoztatót.
Akkor pár szó erről. Kaptunk egy tájékoztatót, amit a beruházó, az európea és a számvizsgálók határoztak meg. (A számvizsgálókból egy ember egyenlő a beruházóval, de erről később)
Ebben a tájékoztatóban, sok infó mellett az szerepelt, hogy minden lakástulajdonos fizessen be 5000 ft / hó melegvíz, és 10000 Ft / hó fűtés álatlányt (lakásmérettől függetlenül).
Annyi volt még ami fontos, hogy ők úgy számolják, 1440 forintba fog kerülni 1 m3 melegvíz, és 15 forintba egy hőmennyiség egység.

Így, hogy te erről nem tudtál, már értem az írásod, viszont bocs, ha félreérthető vagy sértő, de gyak. értelmetlen volt, mert a lényeggel nem voltál tisztába (nem téged hibáztatlak ezzel, én nem voltam teljesen részletes).

Nem értem, hogy a beruházónak ehhez mi köze, aki ugye egy személy a 3 számvizsgáló közül. Persze minden jó tanácsot szívesen fogadunk tőle, mint külső szakértő, de kb ehhez nem sok köze van.
Én kérném Varga urat, hogy mint számvizsgáló ebben a kérdésben tartózkodjon, mivel ő csak „átmeneti tulajdonos”, ahogy ő mondta, mi viszont 10-20 évig leszünk tulajdonosok.

A másik apróság, hogy nincs is még társasház, tehát nincs is mit megszavazni, nincs is számvizsgáló bizottság, csak úgy teszünk, mintha lenne. A fontos kérdésekben „punkt um” alapon úgy is a beruházó dönt, mivel jelenleg ő egy személyben a társasház és ő egy személyben bízza, bízta meg az Európeát.

Szal igazából teljesen feleslegesen foglalkozunk ezzel, mert max, ha jófej meghallgat minket, de ő dönt erről egy személyben.

Vissza is vonom, amit fent kértem tőle, hiszen neki kell döntenie. Illetve nem arról van szó hogy kell, hanem arról, hogy ő dönthet, mi max csak fizetünk, igazi beleszólásunk nincs…
Előzmény: Paco155 (750)
az optimista Creative Commons License 2008.06.25 0 0 753
...hát erről beszélek, nincs választás. Hiába írom meg, szavazom meg, vitatom meg közgyűlésen vagy bárhol....
Előzmény: Paco155 (751)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 752
Jaaaa? Csak ez a kérdés? Akkor szavazni én is az órabemondásra szavazok :) Csak épp tudom, hogy nem működik. :o) Majd 5 év múlva talán.....
Előzmény: Belabatyo (749)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 751
SEHOVÁ NEM FIZETEK ÁTALÁNYT, nemcsak a társasháznak.
Punktum, ahogy anyukám mondaná.

Már pedig fogsz :P
Punktum, ahogy az anyukád mondaná. Ugyanis ha nem teszed akkor a harmadik hónap után jön majd a számlalevél, hogy elmaradásban vagy, a hatodik után az ügyvédi felszólítás és újab egy hónap múlva meg a csúnya bírósági értesítő, hogy keresetlevelet adtak be ellened. :D
Előzmény: az optimista (748)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 750
Oké, most már értem a problémát. Szóval az EUROPEA nem tulajdoni hányadra hanem lakásegységre határozta meg az általányt? Magyarul minden lakásnak ugyanaz az x összeg a befizetendője? Mert ez így tényleg gáz. Normál esetben ez tulajdoni hányadra van szétosztva, és a lakó ha akarja saját maga túlfizethet ha úgy érzi év közben hogy nem lesz elég az előirányzata a tényleges költséghez. Ezt az első negyedéves vagy féléves elszámolás alapján már tudni is fogja biztosra. Kb a negyedik-ötödik évben pedig már lehet a lakásra egyedi átalányt adni az előző 3-4 év átlaga alapján.

"A túltervezést úgy lehetne csökkenteni, hogy kizárunk minél több olyan tényezőt, ami megváltoztathatja a költségvetésünket, és erre kiváló eszköz, ha nem ennyire durván becsüljük meg az általányt, vagy nem általányt fizetünk�"

Itt arra gondoltam, hogy a gázszámlát a háznak akkor is ki kell fizetnie, a ha a lakók egyharmada nem fizette be időben abban a hónapban az előirányzatát. Mert ha nem fizeti ki akkor elzárják. És senkinek nem lesz fűtése. És azt tervezéssel nem tudod kizárni, hogy mondjuk decemberben ne csússzanak sokan pl a januári fizetés megérkeztéig. Csak azzal, hogy előre túltervezed az előirányzatot, hogy legyen benne legalább egy (de inkább kettő) havi tartalék.

Előzmény: sancarlosp (747)
Belabatyo Creative Commons License 2008.06.25 0 0 749
En az orabemondasra szavazok. Az Europea oldja meg, hogy minden honapban meglegyen. A haz/lakopark penzet meg osszerakjuk majd a kozoskoltsegbol. Abban bennevagyok, hogy az legyen az elso idoben - esszeruen - magasabb.
az optimista Creative Commons License 2008.06.25 0 0 748
Ha én arra zsírozok, h ajaj lehet h többet kell fizetni ezért meg azért jövőre a gázra meg a vízre, akkor gyílkoljam meg magamat mert kajára nem is marad a hónapban pénzem, jah és még a saját háztartásomnak is likvidnek kell lennie.
Ennyi erővel az összes szolgáltatónak előre fizetek hátha több áramot stb... fogok fogyasztani.
SEHOVÁ NEM FIZETEK ÁTALÁNYT, nemcsak a társasháznak.
Punktum, ahogy anyukám mondaná.
Lehet h nem volt olyan "nagykarikás" mondatban megfogalmazva a mondanivalóm mint a tiétek, de azt hiszem érthető voltam. És nekem tök mindegy hogyan számolja ki a tházfenntartó a havi fogyasztásomat. Az ő dolga. Főleg h a "tisztelt" fenntartó és a kisf...szomék így döntöttek, mert persze a lakógyűlésen "megvitatni" semmit nem lehet.
Üdv. (felhúztam magamat)
Előzmény: Paco155 (746)
sancarlosp Creative Commons License 2008.06.25 0 0 747
Szia,

Lehet, hogy félreérthető voltam, vagy nem voltam pontos. Az teljesen rendben van, hogy nem lehet centire pontosan meghatározni, hogy mennyi volt a gázfogyasztás, erre én se mernék vállalkozni. De azért egy ennyire általános általány elég durva. Ez kb olyan, mintha az ELMÜ azt mondaná, hogy a 22 kerületben átlag 10.000 forint az áram fogyasztás ezért mindenki fizessen ennyit, aztán év végén elszámolunk…
Ehelyett azt mondja (amellett, hogy lehet mérő alapján is fizetni), hogy lakásonként mondja meg, az általányt és azt kell majd év végén kompenzálni. Az általánynál figyelembe vesz elég sok tényezőt, nem csak azt, hogy lakás (mert amiről beszélünk, amit javasoltok általányra abban a számítás annyi, hogy per lakás)
Tehát a hangsúly az azon van, hogy durva lenne, ha egy egyedül és 30 m2-es lakásban lakó ugyanannyit fizetne, mint egy 5 tagú család, aki 80 m2-en lakik.
Ok, nyílván évente elszámolás lesz, tehát a végén mindenki a pénzénél lesz, de azért ekkor túlzásokba ne essünk már…

Amiket írsz, hogy hogyan számolódnak ki a dolgok, teljesen tiszták, és ezzel tisztában is voltam. Tény, hogy bonyolult, de ne essünk már át a ló másik oldalára…

Írod, hogy „nem lehet tudni, hogy valójában milyen lesz a kazán és a fűtés hatásfoka”, ami ok, de legalább próbáljuk már meg az eddigi adatok alapján kiszámolni, és nem pedig mondani egy számot. Írjuk össze, kinek mennyi volt, nézzük meg, azt mennyi gázból hoztuk ki, és számoljunk egy picit pontosabban ki, hogy mennyi lesz egy hőmennyiség egység.

Szintén írod, hogy túlméretezni kell a költségeket, amivel egyetértek, mert tényleg sok a bizonytalanság. De akkor azzal kellene kezdeni, hogy nem 15 forintot mondunk egy hőmennyiség egységre. Ugyanakkor nagyon magasnak érzem a 30-50 %-os túltervezést.
A túltervezést úgy lehetne csökkenteni, hogy kizárunk minél több olyan tényezőt, ami megváltoztathatja a költségvetésünket, és erre kiváló eszköz, ha nem ennyire durván becsüljük meg az általányt, vagy nem általányt fizetünk…

Tehát hangsúlyozom, nem centizni akarok, de ennél lényegesen pontosabban meg lehetne határozni a valószínűsíthető fogyasztást, lakásonként. Ha máshogy nem, akkor úgy hogy a számításba beiktatunk egy m2 a fűtésnél, és lakószámot a melegvíznél.
Előzmény: Paco155 (746)
Paco155 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 746
Ha ezt a webes alkalmazást meg tudod csinálni ami a lakó saját bejelentése alapján kiköpi hogy pontosan mennyi lesz a befizetése (melegvízköbméter, hőmennyiségmérő) anélkül, hogy tudnád, hogy arra a hóra mennyi volt a ház gázfogyasztása, mennyi volt annak a gáznak az átlagos fűtőértéke, mennyi a lakó személyre szóló gázártámogatása, és milyen arányban volt a gáz elosztva a fűtés és a vízmelegítés között ( figyelembe véve, hogy a víz előmelegítését a fűtés visszatérő vezetéke végzi emiatt kerül többe nyáron a melegvíz mint télen) - nos megemelem a kalapom :D
A fenti adatok meg általában egy - másfél hónappal a hó vége után állnak rendelkezésre.
Ezenkívül a fűtés és a melegítés arányosított költség, tehát az egy kilowattra (kilojoulera) eső költség úgy adódik, hogy az összes hőmennyiségmérő összeadott értékével osztjuk a gázszámla fűtésre eső költségét. Szóval nem lesz az olyan online.
ÉS akkor még a vízmelegítésre eső díjról nem is beszéltünk.

Azt viszont érdemes meggondolni, hogy érdemes- e olyan webes alkalmazást írni ami havi egy-két ezer forint szórással meg tudja mondani hogy mennyit kell befizetnie. Ezt az előző havi tényadatokból elvileg ki lehet számolni mert két hónap között nincs olyan nagy difi mint június és december között.

Nem csak ti úsztátok meg olcsón az idei fűtést hanem mindenki. de csak azért mert idén szinte nem volt tél. :P

Az előzetes átlagfizetés az első két évben általánosnak tekinthető. A túlméretezésnek pedig több oka is van, az egyik, hogy mint mondtad nem lehet tudni, hovy valójában milyen lesz a kazán és a fűtés hatásfoka, másrészt pedig arra is kell számolni, hogy a ház minden pillanatban üzleti likvid maradjon. Ez pedig csak úgy érhető el ha kb 30-50%-al túltervezik a bevételeket a költségekhez képest hiszen úgyis lesz egy csomó lakó aki késik a fizetéseel, -ne adj isten nem fizet hónapokig.

Ha bővebben érdekel, hogy milyen adatok kellenek ezekhez a számításokhoz és kb milyen bonyolultságú akkor küldj egy bitgalambot a jcsaba ittkukacvan t-email.hu-ra. Levélben megbeszélünk egy sörözést ahova elviszek belenézésre egy ilyen elszámolást.
Előzmény: sancarlosp (744)
Gabek7 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 745

Szia,

mi is melletted vagyunk. Pontosan ezen agyaltunk tegnap. Nekunk is kb 45 e Ft jott ki a futesre, mi is szeptember ota bent vagyunk, tehat egy teljes futes szezont vegigcsinaltunk, nekunk sem tetszik az evi 120 e Ftos befizetes.

Remenyeim szerint mi megjelenunk a lakogyulesen.

Előzmény: sancarlosp (744)
sancarlosp Creative Commons License 2008.06.25 0 0 744
Sziasztok,

Elsősorban a már bentlakókhoz szeretnék szólni (de tanulságos lehet a leendő lakóknak is). Bocs, hogy így, itt írok erről, de nem feltétlenül fogok tudni részt venni a lakógyűlésen, mert nekem az még bőven munkaidőben van.
A napokban elvileg mindenki kapott egy tájékozatót, illetve több helyre ki lett rakva a gáz fizetéssel kapcsolatos írás.
Nem tudom, hogy ez egy felvetés, ötlet, vagy határozat, de nem tartom jó ötletnek az általány fizetést, és mivel nem bizti hogy ott leszek a lakógyűlésen, szeretném, ha páran mellém állnának, és ezt a lakógyűlésen is szóvá tennék.

Ami miatt nagyon nem tartom jó ötletnek az az, hogy van két számunk, két általány, amik egy olyan 2 tagból állószorzat összegei, amiben mindkét tag egyenlőre becslés, sőt az egyik tuti nem lehet jó.
Az egyik része ugye az, hogy mennyibe kerülhet egy köbméter melegvíz felfűtése, illetve, hogy mennyibe kerül egy kwh a hőmennyiség mérők alapján. Egyiket sem tudjuk, csak egy becslést adtak.
A szorzat másik száma egy mennyiség amit fogyaszt az ember, ami biztos nem jó. Nem lehet, hogy ugyan annyi egy 30 m2 és egy 80 m2 lakás felfűtésének hőmennyiség igénye, és nem lehet ugyan annyi melegvíz fogyasztása egy 5 tagú családnak, és egy egyedül állónak.

Ez azt jelenti, hogy az év közepére tervezett elszámolásnál egyesek komoly összegeket fognak befizetni, egyesek pedig visszakapni. A számításaim szerint ez akár 50-100 ezer forint is lehet. Gondolom, senki nem akar „kölcsönt adni” a társasháznak, és ugyancsak nem akarja senki, hogy a nyaralás előtt kapjon egy 75 ezer forintos kompenzációs számlát.

Simán el lehetne számolni havonta a tényleges mennyiségekkel, és így senkit nem ér meglepetés. Igen ez több melóval jár az Europeának, és nekünk lakóknak is le kell jelentenünk havonta 2 számot, de szerintem ez vállalható. Az európeának pedig szívesen készítek egy frankó excelt, vagy valamilyen webes kalkulátort, ami gombnyomásra kiszámolja, hogy kinek mennyit kell fizetnie, amit aztán ki lehet rakni, és így mindenki annyit fizet, mint amennyit fogyaszt.

Egy év után, amikor már konkrét számadatok vannak, amiből tényleg lakásra ki lehet számolni az általányt, talán ok, hogy általányban fizessünk, de addig nagyon nem javaslom, és főleg azt nem javaslom, hogy mindenkinek ugyan annyit kelljen fizetnie.

Egy konkrét példa: nekünk 75 m2 a lakásunk és végig fűtöttünk egy szezont. Összesen 2450 kwh hőmennyiséget fogyasztottunk, ami ha a tájékoztatóban szereplő 15 Ft / kwh val számolok összesen 36.750 Ft. Ha elfogadom az általány fizetést akkor befizetek erre 120.000 Ft-ot, magyarul durván 80.000 forinttal többet, de miért??????

Egyébként a mi példánkból is látszik, hogy nem jó az a számolás amivel kalkulálnak. Ugyanis ők 8000 kwh / évvel kalkulálnak, ami szerintem nagyon túlzó, ha figyelembe vesszük a mi fogyasztásunkat, egy nagyobb lakásban. Illetve szerintem a 15 ft / kwh nagyon alacsony, utánanéztem, máshol 20-25 Ft ami azért 50%-os különbség.
Kizártnak tartom, hogy 36750-ből meg lehetne úszni egy éves fűtést, a számok alapján mi megúsztuk, de ezt majd kompenzálhatjuk valamikor…

Magyarul mindkét szám rossz. Így ezzel mindenkinek baja lesz…

Kérem, aki egyetért velem, álljon ki a lakógyűlésem vagy mellettem, ha ott leszek, vagy helyettem, ha nem sikerül eljönnöm.

Köszönöm!
ramore Creative Commons License 2008.06.24 0 0 743
Köszi az infót! Miket ellenőrizgetett az ellenőr, illetve mikor célszerű kihívni?
Előzmény: Belabatyo (742)
Belabatyo Creative Commons License 2008.06.24 0 0 742
Ramore, nekem elso alkalommal 20k HUF volt, masodszorra 15k.
Előzmény: ramore (735)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.06.24 0 0 741
Te most lakást veszel/vettél itt, vagy ügyvéd vagy, és épp kuncsaftra vadászol?
Előzmény: TOPMAN (738)
sancarlosp Creative Commons License 2008.06.24 0 0 740
Szerintem kicsit feketén-fehéren látod a dolgokat.
Mi ügyvédet fogadtunk, annak ellenére, hogy a családban is van ügyvéd, aki szintén megnézte.
Jogilag, formailag, nem kifogásolható a szerződés. Az ügyvédnő, aki a Liliomdomb ügyeit intézni nagyon rendes, és készséges. Ezekkel nincs gond. Igen talán erkölcsileg van benne pár érdekes dolog, de még mindig jobb a többinél.
Lehet, hogy rendszerváltás előttinek tűnik a „megszoksz vagy megszöksz” hozzáállás, pedig nagyon is rendszerváltás utáni, sőt igazi kapitalista piacgazdasági szlogenként fogható fel. Verseny van oda-vissza, ha valami nem tetszik, van más, keress mást erről (is) szól a kapitalizmus, de ne menjünk bele ideológiai dolgokba.
Nagyon durván rossz lakóparkok vannak a piacon. Egyrészt a minőségük gyatra, másrészt lehetetlen jó beosztású lakást találni. Hemzseg a piac a másfél szobás két fürdőszobás 90 m2-es lakásoktól, ami finoman szólva értelmetlen. A liliomdomb majdnem összes lakása nagyon jó beosztású, és a minőség is viszonylag elfogadható. Így talán már jogosan hangozhat, ha azt mondják, hogy vagy elfogadod a szerződést, vagy kb 1 héten belül jön helyetted más.
Hogy miért alakult így, hogy rosszak a lakások a piacon? Talán pont a verseny miatt, talán mert pont az olcsóság számít a legtöbb fővállalkozónál amikor alvállalkozó kivitelezőt keres. De hát ez van pontosan a rendszerváltásnak vagy „rendszer félreváltásnak” köszönhetően. („no politika no para” és nem az előző rendszert védem az sem volt jó)
Előzmény: TOPMAN (738)
TOPMAN Creative Commons License 2008.06.23 0 0 739
Amennyiben szerinted a liliom szerződés tervezete "jobbnak" nevezhető, akkor úgy gondolom, h nem láttál elég adás-vételit, vagy a cég embere lehetsz. Lehetséges, h vannak ennél rosszabbak is, de az embernek élni kell a lehetőségeivel, vagyis ügyvédet fogadni, ami ingatlan szerzésnél bevett szokás. Persze köztudott, h a lakóparkok előszeretettel adják az ügyvédjüket kedvezőnek tűnő feltételek mellett, viszont így csak az építtető feltételei lesznek biztosítva, lásd ebben a fórumban is a kötbér problémákat.
Előzmény: Paco155 (736)
TOPMAN Creative Commons License 2008.06.23 0 0 738
Amennyiben az építtetőnek az lenne a reakciója egy szerződés módosításra, h "nem kötelező itt lakást venni", az szerintem nem vicces, sokkal inkább egy rendszerváltás elötti eladó szlogenjének tűnne. 2008-ban mindkét felet megilleti a jogi támogatás, hiszen nem csak az építtetőnek vannak jogai. Nem értem, h ez neked, vagy másoknak miért nem természetes?
Előzmény: Paco155 (736)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!