Keresés

Részletes keresés

hurráoptimista Creative Commons License 2003.05.20 0 0 16
Üdvözlégy Patuha!

Mi már asszem ismerjük egymást 1-2 topikból... ;-)

Ami a hozzászólásod illeti: lehet, hogy nem szerencsés dolog hasonlítani egy "új" zenekart (akik mellesleg több mint 10 éve léteznek), de!

Én nem vagyok zenei újságíró, de még a profi írók is - ha arról van szó, hogy bemutassanak egy új együttest -, akkor kénytelenek stílusokhoz, nevekhez, "címkékhez" kötni őket. Nem azért, mert ettől ők olyan "éleslátók" vagy mert "hű, de tájékozottak"... Nem. Arról van szó, hogy azok számára, akiknek történetesen nem mond semmit a példánál maradva a MIND1 együttes neve, nos azok tudják őket valahova rakni, helyezni a pop/rock zenei palettán.

És Te, Patuha, tudod, hogy mekkora értéket jelenthet 1-1 NAGYON JÓL megcsinált album, aminek ott a helye (ha magyarokról van szó, akkor a már említett 0. Változat, F.O.S., Európa Kiadó, esetleg KFT albumok; ha külföldiekről, akkor meg... :-) De ezt Te is tudod)

Tehát a hasonlítgatásnak szerintem egyedüli feladata a szemléletesség, az, hogy aki majd leemeli a cd-t a polcról anélkül, hogy hallaná őket, tudja "nagyjából", hogy mire számíthat. És mire nem. Mert pl. aki berakja otthon a MIND1 albumot, az nem fog denszelni a tévé képernyője előtt, ahol is a valóságsó nevű förmedvény megy. Nem fogja Kozsó legújabb projektjét hallgatni. De még egy vadonásúj lánycsapat vokálja sem fog felcsendülni...

Nem kérem. Amit hallani fog, az az utóbbi évek magyar rocktermésének egyik legeredetibb, legkevésbé "izzadtságszagú", legkevésbé markec-orientált ROCK albuma, amit meg kell becsülni.

Elismerem, hogy nem mindig szerencsés együtteseket berakni egy fiókba rajta egy címkével. Amit írtam lejjebb, az pont arról szól, hogy igazából nehéz egy KONKRÉT zenei stílust ráaggatni a MIND1-re. Ellenkezőleg. Sok elem keveredeik benne, talán ezért hívja az énekes a zenéjüket "modern rock"-nak, amibe gyakorlatilag bármi (jó és újszerű keverve a "klasszikus" hangzással") belefér...

U.i.: hallottad az albumot? Ha nem, hát hallgasd meg. Tényleg nem a reklám a helye, de szerintem egy teljesen új, friss, vállalható zene amit csinálnak (tartalom+forma+stb.)

Üdv.

Előzmény: patuha (15)
patuha Creative Commons License 2003.05.20 0 0 15
Szerintem nem szerencsés dolog régi zenekarokhoz hasonlítani valamit.Ha hallgatod,azt várod és csak csalódás lesz a vége.Ráadásul nem igazán eredeti,ha máshoz hasonlít.
Előzmény: Closer (11)
hurráoptimista Creative Commons License 2003.05.20 0 0 14
Kedves Kanginut,

Én már birtokolom a lemezt! Óriási! Természetesen ez a dal is rajta van az albumon, és az egész lemez jó! Hogy miért, azt lejjebb leírtam, olvass vissza... :-)

Tippek, ahol megkapod a cd-t: Hunnia mozi, Művész mozi, Idndi-Go lemezbolt (Darshan udvar), Wave, Musicland.

Üdv,
Hurráoptimista

Előzmény: kanginut (13)
kanginut Creative Commons License 2003.05.20 0 0 13
Most hallottam a Cafe rádióban egy dalukat. Valami ki az ott melletted, vagy mi volt a szövege. Nem tudjátok, ez is rajta van a lemezen?
Mert ha igen, megyek megvenni...
hurráoptimista Creative Commons License 2003.05.19 0 0 12
És akkor még az itt-ott felbukkanó, magvas társadalomkritikáról még nem is beszéltünk:

"...leemeltem egy dobozt a polcról
és gyorsan tovább mentem,
aztán egy kis idő múlva rendszerezni kezdtem,
hogy mi az ami megvan és mit kell még vennem;
Körbenézek megint és látom, hogy
más is ezt csinálja:
kifelé a zsebből és befelé a szájba..."

VAGY:

"Sztár lesz mindenhol, ahova lépek,
Egymás eszét eszik a népek..."

Closer Creative Commons License 2003.05.19 0 0 11
Nos, hát meghallgattam a Nászhaláltánc-ot.

A magam kisebb recenziója a következő lenne:

(khm-khm...)

Tényleg félretéve minden elfogultságomat, csak szuperlativuszokban tudok írni/beszélni a MIND1-ről. Ennyire eredeti, ennyire ötletes, ennyire tartalmas rockzenével én a magam részéről már régen találkoztam ebben a sivár magyar popvilágban.

A megszólalás és a stílus, a szövegvilág és a mondanivaló nagyon sajátságos. A klasszikus rock keveredik a modern hangzással, az alternatív/dark elemek a pszichedeliával.

Csak nagyon-nagyon távoli rokonságokat vélek felfedezni a zenéjükben más együttesek zenéivel (az énekes drámai, már-már "patetikus" hangja engem nagymértékben emlékeztet az egykori "nagy" Európa Kiadó énekesének, Menyhárt Jenőnek a hangjára, sőt, előadói stílusára, szövegvilágára.), beugrik a a korai P.U.F., a már említett Európa Kiadó (alternatív rock), a Pink Floyd, King Crimson (klasszikus illetve pszichedelikus rock), esetleg erős túlzással az F.O. System /igaz, ez a korai dalokra inkább igaz/(dark).
A MIND1 modernségére pillanatnyilag hasonló együttest nem tudnék említeni a magyar színtérről (se a Hiperkarma, se a HS7, se a Nyers, se mások nem ilyen stílusban zenélnek).

Természetesen nem feledkezhetek el az együttes többi tagjáról, akik hasonló profi módon, zseniálisan egészítik ki az énekes előadását. Menyhei Balázs összetéveszthetelen billentyűjátéka, Temesvári Bence szívbemarkoló hegedűszólói, Földes Gábor basszusgitárjátéka és Szöllösi Csaba magabiztos és mégis a kellő időpontban időzített kirobbanó dobkísérete szerves egészet alkotnak.

Sokan felhúzzák most a szemöldüket, de bizony kellőe jól ismerve a kortárs rockzenét, nálam a Nulladik Változat (és esetleg az Árnyak) mellett a MIND1 az, akik eredetiek, akik képesek talán kijelölni új utakat ebben a más sokszor halálraítélt műfajban, amit úgy hívnak: rockzene.

figure-head Creative Commons License 2003.05.13 0 0 10
Nnna, a Művész Moziban már kapható az album! :-)
figure-head Creative Commons License 2003.05.13 0 0 9
Nos, a legújabb infok szerint már a napokban (mától, 13-tól) a boltokban a cd. Érdemes kezdeni az alternatívabb boltokkal (Tangó, Wave, Indie-Go, Open, stb.)
figure-head Creative Commons License 2003.05.09 0 0 8
Én csak annyit tudok, hogy a jövő héten (május 12-ei hét). Már nagyon várom. Szerintem a Nászhaláltánccal és a később nagy valószínűséggel kiadásra kerülő albummal (ami a korai dalokat tartalmazza) szét fog robbani a magyar popzenei sártenger...
Előzmény: garynuman (7)
garynuman Creative Commons License 2003.05.08 0 0 7
mikor jon ki a mind1 lemez pontosan?
Előzmény: figure-head (6)
figure-head Creative Commons License 2003.05.05 0 0 6
Na igen. A Szigeten ők a mindig "kötelező" produkció. Nem lehet megúszni... Mára Sziámiék egy intézmény lettek, és elég ciki amit csinálnak. Nem kéne...
(Azzal együtt tagadhatatlan, hogy a 80-as évtized "földalatti" mozgalmának az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) hatású zenei szereplője Sziámi és annak különböző zenei leágazásai.
Előzmény: garynuman (5)
garynuman Creative Commons License 2003.05.03 0 0 5
es a piros nadragos muller peter?
Előzmény: figure-head (4)
figure-head Creative Commons License 2003.05.03 0 0 4
Teljesen egyetértek... Ott van pl. a HS7. Az első, csak kazettán megjelent anyag (Tick Tock No Fear) kizárólag angolul énekelt számokat tartalmazott, zeneileg és szövegileg egyaránt eredeti és jó volt. Még a Wallflowers album is.Szűcs Krisztián kétségtelenül tehetséges pali, van érzéke "schlágerket" írni, de amit most csinál az egyenesen a kommersz ízlés (pop) kiszolgálása. És akkor a NEO projektjéről ne is beszéljünk... De számtalan példa van még az ellaposodásra. Kevesen tartják a szintet. Pl. a Kispálék, az Árnyak, a Nulladik Változat és természetesen a MIND1. Egyikük sem ma kezdte, és érdekes módon ők mégsem azért írnak dalokat, hogy minél többször játsza őket a Juventus...

Előzmény: garynuman (3)
garynuman Creative Commons License 2003.05.01 0 0 3
szerintem nagy szukseg van egy jo,uj bandara.A regiek elfaradtak,vagy eladtak magukat.
Előzmény: figure-head (2)
figure-head Creative Commons License 2003.04.30 0 0 2
Én is! :-))))
Előzmény: garynuman (1)
garynuman Creative Commons License 2003.04.29 0 0 1
kivancsian varom az anyagot.
Előzmény: figure-head (0)
figure-head Creative Commons License 2003.04.27 0 0 0
"hanem a régi demoik anyaga"

Pontosítanék:

Tehát csak "mutatóba" lesz rajta régebbi dal, a nagyrésze új szerzemény...

Előzmény: figure-head (-)
figure-head Creative Commons License 2003.04.26 0 0 topiknyitó
Na kérem...

Itten van egy NAGGYON tehetséges magyar zenekar, akik - ahogyan azt megszokhattuk e "szívderítő" magyar popzenei pocsolyában az elmúlt évtizedben - méltatlanul mellőzve voltak. Remélem mostanáig. Ugyanis hamarosan, 2003. május eleje-közepe körül jelenik meg az együttes első nagylemeze, "Nászhaláltánc" címmel.

Meg lehet nyugodni, nem az énekes, vagy az együttes tagja vagyok, csak egy rajongó, semmi több.

Az együttesről annyit, hogy több mint 10 éve zenélnek, a 90-es évek elejétől. Azon kevesek közé tartozom, akik birtokolhatják az együttes korai demoit, valamint egy nagyon periférikus, szerzői kiadásban megjelent kazettát ("Jönnek!").
A korai felvételeket hallgatva én egyértelműen az egykoron Budapesten (is) virágzó, ám még akkor is marginális műfajba, a dark-alternatív stílusba sorolnám a MIND1 zenekart, akik korábban egyébként "Mindegy"-ként léteztek.

Bár az énekes, Rajczi-Juhász Miklós kikéri magának, hogy őket dark bandának tartsák (inkább manapság modern-rocknak titulálná, ami igaz is), de az olyan sorok után, mint pl.:

"Csak egy lövés,
Bele a testbe,
Nézed a Holdat
A hátadon fekve;
Csak egy lövés,
Üvölteni kéne,
De már hiába,
Hisz mindennek vége..."

vagy

"Azt mondtuk,
Szeretjük egymást.
És ez így is volt,
Mert így volt új,
De fejemben a gondolatok útján
Mára már
A Fájdalom az úr..."

a megfelelő zenei kísérettel az ember nem tudja nem azt gondolni róluk, hogy.

Ezek a dalok nem lesznek rajta az új albumon, hanem a régi demoik anyaga, ám őszintén remélem, egyszer majd ezek is megjelennek.

Várom hát a véleményeteket majd az együttesről, és vegyétek majd meg az albumukat, mert TÉNYLEG elképesztően jók, messze a magyar-átlag felett.

Többet róluk itt:

http://www.extra.hu/mind1zenekar

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!