Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
A feleségem nagyon meg van elégedve, egyedül a vesefunckciómmal nincs. A GFR(?)-em 70, ami 90 körül szokott lenni. Nem kell vért kapnom, mert az alsó határérték felett van valamivel. Ki lehet szedni a kezemből a branült, amit reggel tettek be. Felesleges volt.
Az előbb telefonáltak, hogy holnap menjek bronchoscopiára, elintézték, hogy fogadjanak máshol. A mai vizsgálatba valahogy beletörődtem, de a holnapitól kifejezetten ideges kezdek lenni.
Nem tudom, a kemo kit hogy vesz le, csak azt látom, hogy a többség olyan vidám, mintha klubba jönne. Pedig látok olyan férfit - egy nagy, erős férfit-, aki szó szerint négykézláb mászik be a helyiségbe, ahol a kezelést kapjuk. A gerincére van áttétje.
Olyan hosszú ideig, mint én a kemon, senki nincs. Már mindenki elmegy, amikor én ,ég ott vagyok. 7,5-8 óráig tart. Úgy látszik, én gyenge vagyok.
Kaptam a lábamra vízhajtót. Az orvos azt mondta, hogy nem szokott fájni, ha valakinek vizesedik a lába. Most, ahogy nézem, olyan a bokám, mintha az ízületek a duplájuk lennének.
Vettek vért, a feleségem most ment el az eredményért.
A vérszegénység miatti oxigénhiány nagyon rossz, többször átéltem. Amikor kivesznek egy lebenyedet, nem leyzel oxigénhiányos. A többi lebeny átveszi a kiesett funkciót, és a tüdőd hozzászokik az új helyzethez.
Kedves lider, őszinte részvétem, végtelenül sajnálom. Tudom már Édesanyádnak nem segít, viszont az információ fontos lehet: A interferonkezelések alatt nem volt 3 havonta ultrahang, tüdőröntgen? (mellkas has kismedence, koponya) + a vérképek?? Már a vérképből, akár az az S100 értékekből látni kellett volna, hogy baj van, de másból is. Mert az nem normális, hogy 17 decemberben dagantmentes, 18 júlisában pedig temetés. Ennyire a melanóma sem gyors. és végül : melyik kórház ez?
Neked elvileg még időben kivették. Viszont neked is kéne majd rendszeresen ultrahangra járni -elvileg - esetleg tüdőröntgenre rendszeresen. Liszkay a téma atyaúristene érdekes stílussal.
Nem veszem kioktatásnak, hiszen halvány fogalmam sincs, milyen a tüdő felépítése. Biztos tanultam valamikor. Azt viszont tudtam, hogy bal oldalon 2, a jobbon meg 3 lebeny van. De nem tudom mit hívnak lebenynek és miért nem szimmetrikus a két oldal? A szív miatt?
Nem tudom miért, de valahogy nem akarok belemerülni a betegségembe. Még ilyen soha nem volt. Nem tudom miért nem? Talán azért is veszélyes lenne részemről, mert akkor éjjel nappal azzal foglalkoznék. Hajlamos vagyok rá, ha valamivel elkezdek foglalkozni, akkor csak az teszi ki az életemet. Ez elől menekülök.
Most 10lépés után nem kapok levegőt, de a feleségem szerint ez a vörösvértestek hiányától van.
Azért félek az oxigén hiányától, ha csökkentik a tüdő térfogatát.
Nekem nem fújtak semmit a szájba. Bementem, felfeküdtem a vizsgálóló ágyra?. A csutorát betették a számba, letakarták a fejem, vagy becsuktam a szemem, azt nem tudom, de megkezdődött egyszerre a vizsgálat. Bugyborékolt a számban a víz, akkor kaptam levegőt, ha a víz eltűnt a torkomból. Nem szóltak hozzám egy kurva szót sem ez elejétől a végéig. Csak akkor, amikor befejezte az orvos, mondta, hogy kész. Nem bájologtak velem.
Nem értettem, miért van tele a szám vízzel és mikor tudok majd levegőt venni?
Nem tudtam, hogy a hörgőket mossák.
Én nem köhögtem közben, arra vártam, mikor tudok levegőt venni.
Nem gondolom, hogy a bal oldali tüdőt távolítanák el egy daganat miatt. Félre ne érts, nem kioktatásnak szánom, de benne vagyok a témában. Egy tüdőlebenyt szoktak eltávolítani. Bal oldalon van belőle kettő, a jobb oldalon három.
Ha egyet eltávolítanak, még akkor is marad belőle 4 db. Nekem egy lebeny régóta nem működik egyáltalán és nagyon jól elvagyok, pedig már egy megvénült dohányos vagyok, igaz idén jan.ban csak egy kis szeletet vágtak ki a meglévő 4 egyikéből.
Úgy történt veled is, ahogy leírtam? Velem is nagyon kedves és türelmes volt mindenki.:)
Azt mondom én is, értem, az én érdekemben történik. Nagyon-nagyok féltem, de úgy jöttem ki, hogy kár volt, annyira sem volt kellemetlen, mint a gyomortükrözés.
Ha hajszál kerül a számba (kemós hajhulláskor többször előfordult), attól én is öklendezem.
A hörgőtükrözés egészen más. Igaz, nekem egyszer volt benne részem, de gondolom ennek is megvan a protokollja és azonosan csinálják mindenhol.
Úgy kezdődött, hogy nyissa nagyra a száját és vegyen mély levegőket, fújok bele érzéstelenítőt. Na ettől én borzasztóan köhögtem. Ez megismétlődött még egyszer. Őket a köhögésem nem zavarta, megszokták.:)
Felfekvés után: csutora vagy mi a szájba és az arcomra raktak egy gézszerűt, hogy ne leskelődjek. De mivel az orrom miatt ez egy kicsit elállt, nézelődtem.
Felszólítottak, vegyek nagy levegőt, dugják a csövet. Lestem! A cső egy nagyon vékonyka (lényegesen vékonyabb a gyomortükrözésnél használttól), és hajlékony. Mivel jól elérzéstelenítettek, semmi öklendezés, viszont ahogy ment le a cső, időnként köhögtem. Kérték, amennyire csak tudom, tartsam vissza a köhögést, mert azzal feljebb jön a cső (nyilván újra dugták volna). Átmosták a hörgőim. Láttam azon a vékonyka csövön, hogy egyik erében megy le az átmosó folyadék, a másik erében pedig jön vissza.
Hát így vagyok én is. Anyám is ilyen volt. Nem lehetett a szájába nyúlni. Ha egy szőrszál kerül a számba, saját magamnak nem tudok benyúlni a számba, hogy kiszedjem.
Gondolom, valami vékony, hajlékony cső lehet, nekem a számon keresztül tolták le, persze csak gondolom én, mert nem láttam semmit, de a számba beletették azt a műanyag valamit.
Nem tudom mit fognak velem csinálni a műtétnél.. Semmilyen tájékoztatást nem kaptam, nem is kérdeztem az orvost. Valahogy úgy éreztem, alig várja, hogy indulhasson a szabadságára. Pénteken 14 órakor láttam először, talán 5 percet.
Előtte 1,5 óráig voltam bent az MR-ben mozdulatlanul, annyira fájt már mindenem, hogy ott tartottam, megnyomom a pánikgombot. Nem voltam pánikban, csak olyan fájdalmaim voltak már.
Alig vártam, hogy mehessek haza, eszembe se jutott kérdezni.
Valahogy mégis úgy emlékszem, hogy az elején azt beszélte valaki, hogy a bal oldali tüdőt eltávolítják. Mi van, ha ez történik? Mennyi oxigénhez fogok jutni. Mennyire fogja befolyásolni napi tevékenységemet?
Most az az egyik gondom, hogy nagyon lecsökkent minden kemo után a vörösvértestek száma és a legkisebb mozgásra oxigénhiányom van. Mi lesz, ha eltávolítják a fél tüdőmet.
Eddig mindig kaptam transzfúziót (kemo után), de egyre nehezebben, mert nincs vér. Már a múltkori alkalommal is a feleségem szervezett irányított véradást. hogy tudjanak adni.
Szerintem holnap is lesz egy próbálkozás, mert nagyon kevés oxigént kap a szervezetem.
Feleségem és munkatársai is szervezik a műtétemre a véradást, hogy meg tudjanak majd műteni.
Nekem tavasszal egy papillomát vágtak ki a lágyszájpadról, de akkor is szénné kellett érzésteleníteniük, mert ha éreztem, hogy bármi hozzáér a lágyszájpadhoz, vagy a nyelvem hátsó részéhez, akkor öklendezési reflex. Szerintem ez a gyerekkoromban végrehajtott mandulaműtét miatt alakulhatott ki. Nemrég voltam ingyenes szájrák szűrésen amit egy idős prof csinált a sotén, de az se sikerült mert rögtön öklendeztem ahogy ott a tükörrel kotorászott és ráadásul erős szájszaga volt az illetőnek amit beleszuszogott a számba, amitől egyből végem volt mint a botnak. Ezentúl csak csinos fiatal dokinőhöz leszek hajlandó szájüregi rákszűrésre menni. Talán meg lehet csináltatni máshol privátban altatással ezt a hörgőtükrözést. Nem tudom, hogy mekkora műszer kell hozzá, ha orron keresztül is meg lehet oldani az simább ügy lehet.
Nem tudom miért, de nekem azt mondta egy korábbi műtétemnél a prof. hogy minden ilyen műtétnél kötelező a bronchoszkópia elvégzése, de mivel nekem akkor nem tüdőből, hanem a két tüdőm közötti területről kellett a dagit kibányászni, nem kínozna műtét előtt vele, majd ha elaltatnak a műtéthez, akkor megcsinálja.
7 évvel később tüdőműtét előtt küldtek engem is újra bronchoszkópiára, be voltam sz...va, elmeséltem az akkori dokimnak a korábbi történetemet. Kifejezte határozott rosszallását!
Kértem, csinálják altatásban, mire az volt a válasza, hogy az általuk végzett 5-6000-ből kb. 100 esetben altatnak csak.
Aztán bevállaltam, mert végiggondolva rájöttem, nem az orvosok érdeke, hanem az enyém. Eldöntöttem, figyelek mindenre és nagyon jól fogok viselkedni, mert az is az én érdekem. Nekem jobb ha szót fogadok és nem erőszakkal csinálják meg. Figyeltem és végrehajtottam minden kérésüket a vizsgálat alatt és nem is volt annyira szörnyű. Gyorsan végeztek és után nagyon megdicsértek.
... és azért sem "örülök" a bronchoskopiának, mert meg vagyok róla győződve, hogy attól kaptam szepszist. Rettenetes állapotban voltam 1,5 hétig. Ha nincs a feleségem, biztos, hogy belehalok.
Egy éve gyomor és bél tükrözésen voltam. Ott elkábítottak. Nem is volt addig baj, amíg a belet tükrözték, de amikor a gyomorra került sor észhez tértem. Kiabáltak velem, hogy nyugodjak meg, nyomhatták le a fejem rendesen, mert az arcom egyik fele rendesen be volt vérezve amikor észhez tértem.
Bronchoscopiával nyitottak, az volt a legelső vizsgálatom is. Mintát is vettek és csak azután kezdődött a kemo. Kibírtam valahogy, ezt is végig fogom csinálni. Legalábbis remélem, mert mindenre képes vagyok. Egyszer orr, fül gégészeten azt mondták a feleségemnek: téged sem bottal ver az Isten. Tört minden, amikor bele akartak nyúlni a gégébe.
Én meg brochoscopos vizsgálatra megyek. Ehhez tudni kell, hogy a számba nem lehet belenyúlni, mert megfulladok. Az orvos azt mondta, enélkül nincs műtét.
Mondjuk a kemot sem kivánom, elfáradtam a következményeitől.