Az esti CIVIL Rádiós interjúból a számunkra szerintem legörömtelibb hírt megpróbálom szó szerint idézni.
Úgy néz ki, hogy a múlt heti Katolikus Rádió-beli interjúban elhangzotthoz képest változás történik ebben (idézet abból a beszélgetésből):
" két olyan megjelenés következik majd ősszel remélhetőleg, ami már a zenekar háza tájáról várható: az egyik a 2004-es monterrey-i koncertnek a DVD-je, utána pedig az archív sorozatnak a 3. CD-je. És ez a koncert, ami 6 kamerával rögzült, ez valamikor a jövő évben fog majd megjelenni."
Na, hát ehhez képest változik a menetrend; úgy látszik, ez most hétfő este dőlhetett el a Solaris-megbeszélésükön, amit Csaba is említett tegnap.
De halljuk erről Attilát és Böszörményi Gergőt:
Attila: - Ami mindenképpen biztos és azt gondolom, hogy ezt már most szintén el lehet mondani, hogy egy DVD meg fog jelenni még idén, október-november környékén, és
Böszme: - Bocsánat! Azt mondjuk el azok kedvéért, akik nem voltak ott a jubileumi koncerten, a Művészetek Palotájában, mert akik ott voltak, azok látták pontosan, hogy az a hatalmas nagy kar ott állandóan kavirnyált a fejük fölött: tehát 7 kamerával, 8 vagy 10 kamerával készült felvétel, sok sávra fel van véve az egész anyag, tehát keverhető állapotban van, vágható állapotban van az anyag. Csak ugye ez marha nagy munka.
Attila: - Így van. Hát ez egy jelentős, nagy munka és hosszú időt vesz igénybe magának a nyersanyagnak is az áttekintése, tehát itt végig kell nézni minden egyes kamerát, hogy mi használható, mi nem használható, melyek az értékes részek. És utána ezt össze kell rakni, össze kell keverni képileg és természetesen hangilag is a soksávos felvételt, úgyhogy ez azért többhónapos munka.
Böszme: - Tehát a DVD anyaga, amiről most beszélünk, akkor elsősorban ugye a most a MűPa-ban készült felvétel.
És miután a zenekarnak van egy csomó archív anyaga akár Mexikóban, akár Brazíliában, akár Amerikában, máshonnan; sőt, hát én még azt is érdekesnek találnám, és szerintem a rajongók is, hogyha ilyen 18 éves korotokból maradna akár csak egy-két ilyen Super-8-as vagy nem tudom, milyen felvétel, amit át lehetne tenni esetleg DVD-re, még az is érdekes lehet.
Attila: - Igen, hát amit egyébként láthat a jegyvásárló közönség egy jelentős része a koncertjegyek mellé adott ajándék DVD-n (aki interneten keresztül kapott jegyet, az kapott mellé DVD-t is): ott szerepel egy ilyen felvétel, még a wroclavi kintlétünk alatt - látható, hogy egy picit fiatalabb a zenekar, mint most a koncerten volt, de lelkünkben, azt hiszem, fiatalok vagyunk.
Most egy kicsit a vicces oldalát félretéve: körmünkre égett a 2004-es monterrey-i koncertnek a DVD-megjelentetése, és most úgy döntött a zenekar, vagyis úgy döntöttünk - és Te is azért benne voltál ebben a döntésben, egy csomó minden okos ötleted volt és meghallgattuk a Te véleményedet is -, hogy a SOLARIS Jubileumi Koncert megjelentetésével kezdjük a DVD-knek a megjelentetését. Tehát, mivel ez egy nagyon hosszú koncert volt, egy 2-részes koncert volt majdnem 3 óra tiszta zeneidővel, két részre bontjuk ezt a jubileumi koncertet és így két részben fogjuk megjelentetni. És egy jópár olyan pluszt, ami a Nostradamus 2. blokkhoz tartozik, a korábbi koncertekből - jelesen a monterrey-i koncertből is - rá fogunk tenni még erre a 2. megjelenő DVD-re. Tehát most az első része a koncertnek terveink szerint októberben fog megjelenni, idén."
Úgy tudom, hogy ez az egy olyan nap van, amikor mindegyikük ráér.
Nem könnyű összeszervezni egy ilyet!
Ha meg akkor tartanánk, amikor Neked jó lenne, az pedig nyilván közülünk nem lenne jó esetleg más(ok)nak. Valaki mindig lemaradna...
Tudom, lesznek még páran, akik sajna, nem tudnak jönni június 2-án, de azt hiszem, az egyértelmű, hogy mi alkalmazkodunk Hozzájuk és nem fordítva. És azt hiszem, az az igazi, hogy közülük minél többen, ha lehet, Mindannyian ott legyenek!
Sajnálatos, hogy nem tudsz ott lenni! A magam részéről támogattam volna más időpontok megjelölését és az azt követő népszavazást is. Gondolom jelenben az lehet, hogy a zenekari tagoknak ez az időpont az egyetlen ami megfelel. Talán a későbiek folyamán még találkozhatunk velük, amikor azok is el tudnak jönni akik most nem. Persze avval is számolni kell, hogy azért ez nem egy-két hónapon belül lesz. (gondolom én)
Nem tudom húzza-e valaki a strigulákat, hogy hányan jelentkezünk, jelen állapotban az van, hogy megyek, de nem lesz társam. Ha valakit közben sikerül beszerveznem majd jelzem. (félek nem fog sikerülni)
Igen, igen, így van! És nemcsak hogy örülnek a sikernek mindannyian, hanem a régi tagok arcán még a meglepődés is látszott - ezt főként Tóth Vilinél vettem észre -, hogy ők is ugyanolyan forró fogadtatásban részesülnek, semmivel sem kaptak a játékuk után kisebb tapsokat, mint a többiek!
Bár Attila az idézett sorokat a tényleges közreműködőkre értette elsősorban az interjúban, mert elsőként Muck Ferit és a vokalistákat emelte ki e mondata után, s csak utánuk említette az együttes régi és jelenlegi tagjait.
"Sikerült ráhangolódnia mindenkinek, minden közreműködő, tényleg csak azt tudom mondani, hogy lehetett látni az arcukon, hogy mindenki nagyon fontosnak érzi ezt."
Amikor ezt mondta Attila nekem valami más ugrott be, hogy mi látható az arcokon: a felszabadult öröm, jókedv, hogy ma este "baromi jó koncertet sikerült csinálnunk". Jó volt látni ahogy örülnek a sikernek, és érzik, hogy jó volt amit csináltak. Nekem pl. nagyon tetszik ahogy Robi jön elő a barikádja mögül arcán széles vigyorral ( jó, legyen mosoly!) pedig tudjuk nem ő volt a koncert legelső támogatója. Emlékezzetek egy-egy taps után az összenézésekre, milyen boldog mosolyokat láthattunk akár a zenekar tagjai, akár a vendégművészek részéről!
Itt amúgy meg is tudod hallgatni at egész interjút, de azért nem baj, ha le is írjuk a lényegi részeket :o)
Az interjú végén ez hangzott el:
Riporter: - Na, és akkor végre elérkeztünk a közelmúlthoz, illetve a jövőbeli tervekhez: valami csodálatos esemény történt nemrég, ami megmozgatta kicsit a vizet a Solaris körül, hál'Istennek!
Attila: - Igen, már fél éve készültünk erre a nagy időpontra és nagy koncertre: április 23-án volt a 25 éves jubileumi koncertünk a Művészetek Palotájában, hál'Istennek teltházzal és óriási sikerrel! Úgyhogy igazából csak felsőfokban tudok beszélni arról a közönségről, aki ott helyet foglalt a széksorokban. Óriási nagy erőt ad egy ilyen koncert, hál'istennek mi is nagyon jól éreztük magunkat, sikerült a beállás is, a hangbeállással nem volt semmi gondunk.
...
Sikerült ráhangolódnia mindenkinek, minden közreműködő, tényleg csak azt tudom mondani, hogy lehetett látni az arcukon, hogy mindenki nagyon fontosnak érzi ezt.
...
Azt gondolom, hogy mindent beleadtunk, amit éppen aznap sikerült megvalósítani.
Úgyhogy ez adott egy óriási lökést ahhoz, hogy további terveket is szőhessünk!
...
Riporter: - Egy-két nagyon fontos dolgot mondj még el az utolsó dal előtt (...)
Attila: - Tényleg egészen tőmondatokban, két olyan megjelenés következik majd ősszel remélhetőleg, ami már a zenekar háza tájáról várható: az egyik a 2004-es monterrey-i koncertnek a DVD-je, utána pedig az archív sorozatnak a 3. CD-je.
És ez a koncert, ami 6 kamerával rögzült, ez valamikor a jövő évben fog majd megjelenni. És amire igazából magunknak is és most a közönségnek is ígéretet tehetünk: elkezdünk dolgozni az új stúdiólemezen, amit remélhetőleg jövő tavasszal fogunk rögzíteni és terveink szerint jövő ősszel jelenik majd meg.
Riporter: - Hát ennél boldogabb hírek, jobb hírek nem kellenek, úgyhogy akkor ezzel a mosollyal az ajkunkon fejezzük most be és egy utolsó dalt még ajánlj nekünk!
Attila: - Igen, a zenekar alapító és első kompozíciója, névadó dalunk, a Solaris fog most következni.
Nekem gyarló embernek, aki nem tudta hallgatni az interjút áruljátok el lécci, mi volt az a bizonyos záró mondat, ami bizkodással tölthet el bennünket?